AGI Kimlerin Yerini Alacak?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 28 вер 2024
  • 0:01 İnsanlık tarihinin en büyük icadı yapay zeka
    0:27 7 evlat hikayesi
    03:06 İnsanların %94'ünün yanlış yaptığı istatistik sorusu
    04:35 ChatGPT de soruyu yanlış cevapladı
    05:46 Yeni dünyanın istediği zihin işçisi modeli nasıl?
    07:22 Ezberci eğitimin sonu: iki örnekle zihinsel tembellik ve sorgulanmamış varsayımlar
    11:12 Yapay zeka yazılım geliştiricilerin yerini alacak mı? Herkesi mi değiştirecek, bir kısmını mı?
    15:47 Gelecekte aranan insan tipi nasıl olacak? Yapay zeka eğitim sistemini nasıl değiştirecek?
    18:30 Yapay zeka üzerine kitap tavsiyeleri

КОМЕНТАРІ • 16

  • @yunusyldz8943
    @yunusyldz8943 8 місяців тому +1

    Hocam yazılıma suan için yeni giriş yapmayı düşünüyordum ama vazgeçmek daha mantıklı gibi geldi bu videodan sonra yazılıma emek verip kıymetli zamanımı ayırıp piştikten sonraki zamana kadar artık anlamaksızlasan birseye vakit ayırmak kayıp diye düşünüyorum

  • @KaraKazan-u5i
    @KaraKazan-u5i Рік тому

    Saygı ile dinleyip, beni düşünmeye sevk eden bir bakış açısı kazandırdınız. Teşekkür ederim.

  • @metafizikvekuantum
    @metafizikvekuantum 6 місяців тому

    Doğru soruları sorabilmekte bir entelektüele bir bilgeye öğrenci olmaktan geçer.

  • @aliylmaz6268
    @aliylmaz6268 7 місяців тому

    Hocam sizce veri bilimi alanını nasıl etkileyecek

  • @hakkgokgoz8972
    @hakkgokgoz8972 Рік тому

    6:10 benimde katılıp unutamadığım bir endsütri 4.0 dunumu olmuştur 😀

    • @sinanhanay
      @sinanhanay  Рік тому

      O en unutulmazı canım, katılmadığım halde unutamıyorum 😂

  • @xy4611
    @xy4611 Рік тому

    👍🏼

  • @Miracle-uc6es
    @Miracle-uc6es Рік тому +1

    Açıkçası şu biraz korkutucu hocam. Çoğu işte, buna belki yazılımda dahil, 10 kişinin yaptığı işin 9'unu makinelerin yapacağı sadece 1 kişinin o makineleri kontrol etmesi gerekeceği günler yakın gözüküyor. Ve her ne kadar hepimiz o 1 kişi olmak istesek de, istatistiksel olarak bir çoğumuz o kişi olamayacağız. Ama bir şekilde hayatta kalmamız, ailemize bakabilmemiz de gerekecek. Biraz nahoş bir durum bu.
    Bilmiyorum siz 20'lerinizde olsaydınız, ve öğretmen olmasaydınız, korkar mıydınız da, ben açıkçası biraz korkuyorum. Ki bence sağlıklı da bir korku bu. Öyle düşüncemi paylaşmak istedim sadece.

    • @sinanhanay
      @sinanhanay  Рік тому +1

      Bu akşam tam bu soruyu düşünüyordum, özellikle AutoGPT'nin yaptıklarını gördükçe. 20 yaşlarımda olsam yazılımcılığı bırakmayı çok ciddi düşünürdüm.

    • @Miracle-uc6es
      @Miracle-uc6es Рік тому +1

      @@sinanhanay Hocam keşke sadece yazılım alanı olsa. Ben velev ki bir teknik çizim programını öğrenip, makine mühendisi olarak özel bir şirkette tasarım mühendisliği yapmaya başladım. Özünde benim işim ne, Amerika, Almanya'da bazı parçalar tasarlanmıştır. Türkiye'de ki müşterinin isteklerine göre onları modifiye ederim. Atıyorum x yapısı 300 kg değil 450 kilo taşısın, çelikten değil, aliminyümden olsun, al bunu tasarla diyecekti bana patronum. Belki bir 5 sene sonra, en kötü ihtimalle 10 sene sonra, ChatGPT bunu yapabilecek zaten.
      Patron gözüyle bakıyorum. İnsandan çok daha ucuz, sonsuz kat daha hızlı ve sonsuz kat daha az hata yapıyor. Neden insan kullanayım diyorum. Bu bir hukuk içinde böyle. Belki teşhis koyma konusunda doktorlar içinde böyle. Ez cümle, çok korkutucu hocam.
      İnsanlık tarihi boyunca belki insan nufüsunun %90'ının çalışmadığı bir dönem olmadı muhtemelen. Ve hızla oraya gidiyoruz. Dil bilmek, matematik bilmek filan yüzlerce yıldır anlamı olan bilgilerdi. Belki çok kısa bir süre sonra, anlamsız olacak. Mesela artık düz vites araba kullanmayı bilmenin ve hatta, GPS telefonlara geldi geleli, yol bilmenin hiçbir anlam ve öneminin kalmaması gibi.
      Ben görece genç bir insan olarak, nasıl hayatta kalacağım, geçimimi sağlayacağım konusunda ciddi korku içerisindeyim. Çünkü gelişen sistem insan zekasını aşıyor ve bu yüzden tedbir alıp bir strateji belirleyemiyorum. Bugün bir çocuğum olsa, acaba okul okumalı mı mesela bilmiyorum.

    • @hasansalihoglu5581
      @hasansalihoglu5581 Рік тому

      Gelişim korkanlar için zararlı olur ancak. Yapay zeka bir gelişimdir üstelik mesleğini elinden alacak kadar büyük bir gelişimse mesleğinde ya da başka meslekte seni çok hızlı üst noktalara getirebilecek bir güce de sahipsin demektir. Neyse ki Open Ai nın vizyonu her şeyi şirketlere sunmak değil. Bu gücü arkamıza alma fırsatımız varsa hiç kaçırmamak lazım. Şahsen yazılımda yıllardır ilerleyemedim, hep farklı bir işte çalışırken dönem dönem öğrenmeye geliştirmeye çalıştım, Chatgpt 4 kullanmaya başlayınca az moralim bozulsa da yıllardır aşamadığım noktaları aştım. Ve artık onun da mükemmel olmadığını biliyorum. Hocamızın tespiti çok doğru. Yapay zeka soru sormayı bilmiyor sorun yaşamayı bilmiyor sadece cevap veren ve çözen bir sistem var elimizde. En büyük yanlış da bu gücü bu fırsatı reddetmeye çalışmak olur.

  • @sonmezz
    @sonmezz 6 місяців тому

    Baştaki hikaye çok iyiydi.

  • @hakkgokgoz8972
    @hakkgokgoz8972 Рік тому

    👍👍👍

  • @vetmed-pq3tm
    @vetmed-pq3tm Рік тому

    Konuyla ilgili değil ama Sinan Hocam; sağlık alanından lisans mezunu bir kişinin yazılım alanında iş kabulü alabilmesi (özellikle yurtdışı firmalarda) için projeler yapması tek başına yeterli midir? Yoksa yönetim bilişim sistemleri(mis) gibi bir alanda yüksek lisans yapması da gerekli midir? Cevaplarsanız mutlu olurum. @sinanhanay

    • @ahmetemincolak
      @ahmetemincolak Рік тому

      Boyle sorularin tek bir cevabi yok. Lisans okumayip kendinizi cok gelistirip yurt disinda bir firmada yazilimci olarak calisabilirsinizde calisamazsinizda. Yl yapip bir kisi is bulabilir bir kisi bulamaz onemli olan kendini gelistirmek hayat tarzinizi o yonde degistirmek yanindada mumkunse yasiniz cok ileri degilse ilgili bir bolumde lisans okumak okumazsaniz cok onemli degil bence. Yapacaginiz projeler todo list iste hesap makinesi falan olmamali duzgun bir seyler yapmalisiniz gercek hayatta kullanilabilicek. Hatta bir fikir bulun onu yapmayi deneyin bence daha faydali olur hem belki tutar kendi sirketinizle devam edersiniz tutmazsada guzel bir proje olur ise girerken gosterebileceginiz.