“RASIL HACAR” SİİRTLİLERİN TURİZM UMUDU OLDU

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 21 жов 2024
  • Siirt’e 4 kilometre uzaklıkta olan Botan vadisi kayalıkların üzerinde ziyaretçilerin akınına uğrayan Rasıl Hacar ‘Delikli Taş’ Siirtlilerin turizm umudu oldu. Ulusal, yerel ve sosyal medyada sık sık yer alan görüntüler sonrasından delikli taş’a ilgi arttı.
    Muhteşem kanyonu ile ziyaretçilerin ‘rasıl hacar’ diye adlandırdıkları ve özellikle altı boşlukta olan kayanın üzerine çıkanlar yaklaşık 600 metreden doğa harikası kanyonu izliyor. Yürekleri ağza getiren yükseklikteki kayanın üzerinde adrenalin patlaması yaşanırken, dış mekan çekimlerinde damat ve gelinlerin de en çok tercih ettiği mekan oldu.
    “KAYAYI YANDAN GÖRSELER ÇIKMAZLAR”
    Arkadaşlarıyla gelip kayanın üzerine çıkan İbrahim Özbey şunları söyledi: “İlk çıkıldığında hiç kimse bir heyecan yaşamıyor. Çıktıktan sonra ise ‘ben buraya mı çıktım?’ diye düşünceye kapılıyorlar. İnsanlar kayayı yandan görseler çıkamazlar.”
    Şehir merkezinden yaklaşık 4 km. uzakta olan Eruh yolunda bulunan Rasıl Hacar (Taş Başı), şehir ve kargaşasından uzak, doğa harikası olan bir yer. Doğa hayranı olanların ve doğa sporcularının arayıp ta bulamadıkları bir yer.
    Anayoldan ayrılan patika bir yol ile 600-700 metre sonra büyüleyici ve nefes kesici o doğa harikasına ulaşabiliyorsunuz. Manzarası enfes. Uçurumlara bakanın içi ürperiyor. Doğanın sessizliğine ta derinlerden gelen Botan çayının akışı ayrı bir heyecan katıyor. Mağaralar, bir zamanlar orada yaşamın olduğu düşüncelerinizi ve tefekkürünüzü tetikliyor. Ne yazık ki bu baş döndürücü doğa harikasında nergis çiçekleri toplarken uçuruma yuvarlanıp yaşamını yitirenler de var.
    Siirt Merkez'e yaklaşık 7 km. olan uzaklığı ve muhteşem manzarasıyla görenleri büyüleyen ve keşfedilmemiş bir yer olan Rasıl Hacar (delikli taş), gençlerin ilgi odağı olmuş durumda. Burayı muhteşem kılan bir çok etken var. Bunlardan en önemlisi garip mağaralar, ve el yapımı oyma taşlar. Bütün bunlar burada binlerce yıl önce yaşamış bir mağara adamının eseri olduğu düşünülüyor. Su depolama yeri, yağmur suyu tutma delikleri, günümüzdeki mutfağa benzer odaları bulunan bu tip mağaraların halen gizemi tam olarak çözülemiyor... Önündeki botan çayı ise Dicle'nin bir kolu olup akıntısı ve şiddetiyle meşhurdur. Fakat tüm bunlar bir kenara çok dehşet veren hikaye ve efsanelere sahiptir; Efsaneye göre, Botan her bahar geldiğinde ve nevruz kutlamalarına başlandığında, bir can istermiş... Her sene bunu yapar ve istediğini de elde edermiş, şimdiye kadar yüzlerce kişi Botan'a kapılarak bir daha bulunamamıştır. İçindeki balıkların kilosu ise yaklaşık 100 kiloya kadar ulaşabiliyor... Her sene can alan Botan, en son 2017 haziran ayında 3 kişiyi daha almıştır. Siirt'e geleceklerin, bu Çay'ı ve Rasıl Hacar'ı görmeden gitmemesini tavsiye ederim. Ömer Ferhat Narin Siirt Delikli Taş Rasıl Hacar

КОМЕНТАРІ •