Om vi sier Lars Hertervig, hva sier du?
Вставка
- Опубліковано 6 лют 2025
- I forbindelse med at det i år er 100 år siden Lars Hertervig ble gjenoppdaget som maler i Norge, ønsker Stavanger kunstmuseum å finne ut hva Hertervigs kunst betyr for Stavangers befolkning. 22 - 24. mai besøkte vi Sølvberget kulturhus, sammen med vår stuntreporter Kjetil Bjørke. Der var det mange som ville slå av en prat om Hertervig, kunst og været. Noen av dem vi snakket med kan du se i denne filmen.
Nå vil vi vite hva DU tenker om Hertervig og hans kunst! Bli med på vår digitale dugnad ved å publisere ditt eget filmklipp på Instagram. Husk # så kan du vinne et MUST årskort:
#hertervig #stavangerkunstmuseum #museumstavanger
'Outreach Hertervig' er et digitalt formidlingsprosjekt som følger Stavanger kunstmuseums egen kunst-o-meterfilosofi, hvor den bakenforliggende målsetningen er å gi publikum ordet og skape et forum for samtale om kunst. Ved å dele sine opplevelser kan man også utvide andres forståelse av kunsten.
Jubileumsutstillingen på Frogner i 1914:
I år er det er 100 år siden «lysets mester» Lars Hertervig (1830-1902) fikk sitt endelige gjennombrudd på den store grunnlovsutstillingen på Frogner i 1914. Utstillingen var en sentral del av hundreårsjubileet for den norske grunnloven, hvor blant annet nasjonens kulturliv skulle fremheves og feires. Initiativtaker til maleriutstillingen var den norske maleren Hans Ødegaard, som inkluderte fire til da «glemte» kunstnere: Lars Hertervig, Peder Balke, Johannes Flintoe og Mathias Stoltenberg. Samtlige oppfattes i dag som viktige kunstnere i en norsk kunsthistorie. Hertervigs kunstnerskap ble dermed hentet frem i lyset tolv år etter kunstnerens død. Med i jubileumsutstillingen var blant annet oljemaleriene Den gamle broen (Fra Sunnhordaland) (1856), Fra Hillevåg (1855), Gamle furutrær (1865)og Fjordbunn III (1866), som i dag tilhører den faste samling ved Stavanger kunstmuseum. Hos Stavanger kunstmuseum finner du i dag landets største samling med verk av Hertervig, men har du noen gang tenkt over at du er medeier av denne kunstskatten?