DUMINICA A 7-A DUPĂ RUSALII - VINDECAREA A DOI ORBI ȘI UN MUT ÎN CAPERNAUM - 2024

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 12 вер 2024
  • Cei doi orbi din Galileea au fost vindecați fără îndoială în Capernaum. Chiar dacă evanghelistul nu ne oferă locația exactă, evenimentul se petrece imediat după vindecarea fiicei lui Iair, fără ca autorul sacru să fi evocat vreo ipotetică ieșire din cetate a Mântuitorului.
    Locația poate fi întâmplătoare, cu toate acestea este investită cu o profundă încărcătură simbolică, fiind legată de lumina pe care o căutau orbii. Cuvântul lui Dumnezeu întru care era lumina, Hristos care este lumina lumii, s-a întrupat în Nazaret, s-a născut În Betleemul Iudeii, iar după botez, "părăsind Nazaretul, a venit de a locuit în Capernaum, lângă mare, în hotarele lui Zabulon și Neftali, ca să se împlinească ce s-a zis prin Isaia proorocul care zice: Pământul lui Zabulon și pământul lui Neftali spre mare, dincolo de Iordan, Galileea neamurilor, poporul care stătea în întuneric a văzut lumină mare și celor ce ședeau în latura și în umbra morții lumina le-a răsărit".
    Mântuitorul îi vindecă pe cei doi orbi răsplătindu-le credința. Ar fi putut să o facă doar prin puterea cuvântului, dar a preferat să o desăvârșească prin atingerea mâinilor Sale, pentru că omul a fost plămădit de către Dumnezeu în lumină, este opera mâinilor sale care au frământat țarâna lipsită de viață a pământului proaspăt creat. Mărturisirea credinței lor este răsplătită prin atingerea bunătății creatoare, tămăduitoare și mântuitoare a lui Dumnezeu.
    "Și s-au deschis ochii lor. Iar Iisus le-a poruncit cu asprime, zicând: Vedeți, nimeni sa nu știe. Iar ei, ieșind, L-au vestit în tot ținutul acela".
    Hristos nu le cere celor doi să pună lumina sub obroc, dar este sătul de publicitate, o dovedește și porunca dată lui Iair: "dar El le-a poruncit cu stăruință, ca nimeni să nu afle de aceasta".
    Ambele vindecări au caracter privat, Mântuitorul nostru nu vrea să ofere nimic gloatei însetate de spectacol. Hristos nu a venit în lume pentru a vindeca. Nu este un vraci, un taumaturg, nu aceasta este misiunea pentru care s-a întrupat. Bineînțeles că poate vindeca orice pentru că este atotputernic și vrea să vindece pentru că este bun. Dar Fiul Omului, Fiul lui David și Fiul lui Dumnezeu este mai înainte de toate Mântuitor.
    Ioan Calvin era convins că cei doi orbi, prin răspândirea veștii vindecării lor, au greșit încălcând porunca strașnică a lui Hristos.
    Departe de mine gândul de a mă transforma în avocatul lor, sau de a susține că încălcarea poruncilor Mântuitorul ar putea fi un lucru bun. Oricum, Dumnezeu este singurul care poate judeca intențiile noastre și cântări consecințele faptelor pe care le săvârșim prin neascultare.
    Dacă mi-ar fi totuși îngăduit să mă pronunț, aș zice că cei doi au cedat pur și simplu entuziasmului debordant de care erau cuprinși, și că, porunca Mântuitorului, oricât ar fi fost de strașnică, nu a avut un caracter absolut, ci mai degrabă unul circumstanțial, ceea ce nu scuză, dar explică gestul celor vindecați.
    Sfântul Ioan Gură de Aur, comentând această poruncă și comportamentul celor doi. ne aduce aminte că, altora, spre deosebire de aceștia, le-a poruncit să meargă și să vestească slava lui Dumnezeu.
    DUMINICA A VII-A DUPĂ RUSALII - VINDECAREA A DOI ORBI ȘI UN MUT ÎN CAPERNAUM
    DUMINICA A ȘAPTEA DUPĂ RUSALII - VINDECAREA A DOI ORBI ȘI UN MUT ÎN CAPERNAUM
    Apostolul: Romani 15,1-7, Evanghelia: Matei 9, 27-35
    Preot Sorin Seviciu 2024

КОМЕНТАРІ •