Examen economie - Prijselasticiteit (Concept markt)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 5 січ 2017
  • Kijk op digistudies.nl voor een overzicht van meer dan 700 video's van álle examenvakken en onderwerpen! De video's op het platform worden overzichtelijk weergegeven en in je eigen leeromgeving kun je bijhouden wat je nog moet doen voor je examens.
    We beginnen dus met de prijselasticiteit van de vraag. Deze prijselasticiteit wordt aangegeven via een getal, en dit getal geeft aan wat het effect is van een verandering in de prijs op de gevraagde hoeveelheid van een product. Dus, als de prijs van een product omhoog of naar beneden gaat, wat gebeurt er dan met de vraag? We weten ondertussen dat bij de meeste producten de vraag omhoog gaat als de prijs naar beneden gaat, en andersom, maar hoe sterk dit effect is, dat weten we pas als we de prijselasticititeit weten.
    De formule die we gebruiken voor de prijselasticiteit voor de vraag ziet er als volgt uit. We delen de procentuele verandering van de vraag, wat nieuwe q min oude q gedeeld door oude q keer 100 is, dat delen we door de procentuele verandering van de prijs, wat nieuwe prijs min oude prijs gedeeld door oude prijs keer 100 is. Sowieso goed om te onthouden dat als je de procentuele verandering van iets wilt weten dat je dan nieuw min oud gedeeld door oud doet! Hier doen we dus procentuele verandering van vraag gedeeld door procentuele verandering van prijs. We krijgen hier een getal uit, en dat is dus de prijselasticiteit van de vraag. Normaal gesproken, bij normale producten dus, is het zo dat als de prijs naar beneden gaat, dat de vraag dan dus omhoog gaat. Boven krijgen we dan dus een positief getal, want de vraag gaat omhoog, nieuw is namelijk groter dan oud en dus krijgen we een positief getal. De prijs gaat naar beneden, dus onder de deelstreep krijgen we een negatief getal, nieuw is namelijk kleiner dan oud. We delen dan dus een positief getal door een negatief getal, en dan krijgen we dus een negatief getal. Bij een normaal product, waarbij de vraag dus omhoog gaat als de prijs naar beneden gaat, hebben we dus altijd een negatief getal voor de prijselasticiteit. Een kort voorbeeld. Stel de vraag stijgt met 6% als de prijs daalt met 3%. Dan vullen we dus in, 6% gedeeld door min 3% en dan krijgen we -2. De prijselasticiteit is dan dus -2. Dit betekent dus ook dat de vraag twee keer zo hard stijgt als dat de prijs daalt. Als de prijs met 1 omlaag gaat, dan stijgt de vraag met 2.
    Dan gaan we nu kijken naar de prijselasticitiet van het aanbod. Dit is dus eigenlijk hetzelfde als dat we in het begin hebben gedaan voor de vraag, maar nu simpelweg voor de aanbod. Dus, wat is het effect van een prijsverandering op het aantal aangeboden producten. De formule is ook hetzelfde, behalve dat we nu de verandering van aangeboden hoeveelheid Qa hebben in plaats van Qv van de vraag. Deze prijselasticitiet van het aanbod is altijd positief. Als de prijs omhoog gaat wilt de aanbieder namelijk altijd meer produceren omdat hij of zij meer geld krijgt voor de producten. Als de prijs daalt, dan zal er minder worden aangeboden. Dit weten we ook nog van de aanbodlijn, die loopt ook omhoog, dus bij hogere prijs wordt er meer aangeboden.
    Dan hebben we ook nog iets dat we inkomenselasticiteit noemen. Hierbij gaat het over de invloed die een verandering van het inkomen van iemand kan hebben op de gevraagde hoeveelheid naar producten. Dus stel je inkomen gaat omhoog, wil je dan meer kopen van een product, en hoe veel meer dan? De formule hiervoor ziet er weer redelijk hetzelfde uit, alleen verandert nu onder de deelstreep niet de prijs van het product maar het inkomen van de consument. Dus boven de procentuele verandering in gevraagde hoeveelheid en onder de procentuele verandering van het inkomen.
    Website - www.digistudies.nl/
    Facebook - / digistudies
    Instagram - / digistudies
    Editing: Marthijn Beilschmidt

КОМЕНТАРІ • 17

  • @jolynevd
    @jolynevd Рік тому +2

    Wow bedankt! Ik snapte er eerst helemaal niks van maar door deze uitleg ben ik terug helemaal mee!

  • @grijpend3164
    @grijpend3164 7 років тому +2

    Super fijne uitleg!

  • @jovannah818
    @jovannah818 7 років тому +36

    Duidelijke uitleg.
    sidenote: als hij het zou uitleggen zonder een tekst voor te lezen, zou hij waarschijnlijk minderen haperen.

    • @coconuthead8303
      @coconuthead8303 6 років тому +4

      jovannah von söhsten dude why you cryingggg

  • @saravanteeffelen4601
    @saravanteeffelen4601 5 років тому +1

    TOP UITLEG!!!

  • @DigistudiesExamens
    @DigistudiesExamens  2 роки тому

    Wil jij toegang tot meer dan 800 uitlegvideo's voor havo, vwo of vmbo-t? Kijk dan op www.digistudies.nl en krijg een heel schooljaar toegang tot een vak voor slechts €25. Naast kennisclips vind je daar ook quizvragen, begrippenlijsten en examenopgaven. Ook heb je de mogelijkheid om vragen te stellen, die een leraar van dat vak zal beantwoorden. Wil je leren voor alle vakken? Kies dan de voordeelbundel: alle vakken voor €99!

  • @ferrons2026
    @ferrons2026 6 років тому +7

    2:27 ik in een presentatie...

  • @hFbGfwheBkbr
    @hFbGfwheBkbr 6 років тому +2

    Wat als de prijselasticiteit -1 is, wat gebeurd er dan met de omzet? Blijft ie hetzelfde?

  • @martijn5792
    @martijn5792 6 років тому +9

    staat er nou prijselaciteit op de thumbnail?

  • @charlottealvares7255
    @charlottealvares7255 5 років тому +2

    Heeft me lowkey gered, begreep er 4 maanden geen moker van

  • @dana_martens_
    @dana_martens_ 7 років тому

    #digistudies

  • @jelmer4019
    @jelmer4019 3 роки тому +5

    Druk gemaakt om niks, valt nog best mee!

  • @richardgilmore474
    @richardgilmore474 7 років тому +9

    Aantrekkelijk man

  • @tiesmol4076
    @tiesmol4076 3 роки тому

    abel gast

  • @jerra7260
    @jerra7260 3 роки тому

    Strijder