Aquest bolet no és de la familia dels Mollerics, sinò d'una familia que li diuen Mollerons. I concretament dintre dels Mollerons és el "Leccinum lepidum", també se li diu "Leccinellum lepidum", són exactament el mateix. Al Vallès n'esta ple, sel coneix com a Alzinenc, en Castellà li diuen "seta faisan" o "seta bonita". És facil reconeixe'l, perque quan el talles la carn agafa tons rosats primer, grisos despres, això és més exagerat com més vell sigui el bolet. A mi m'agrada pensar que es un Molleric en el cos d'un cep. No és que siguin molt bons, però tenen molta carn. S'han de menjar els joves i tendres q són els que valen més. Jo els agafo, els trec l'espuma, els faig a dauets i els passo per la paella amb all ben abundant i julivert i bé de sal. Quan estan fets els hi tiro un parell de rovells d'ous cru per sobre, i queda una tapa ben bona. Per cert, la llengua de bou, q en portes varies al cistell, per menjar-la se li han de treure les agulletes de sota el barret. Ja que s'ha de fer igualment, si et sobra un moment al bosc, és millor fer-ho alla, ja que dintre les agulletes hi han les espores del bolet i l'ajudem a reproduir-se
Vaig treure les agulles mentre els netejava sota l'aixeta que també surten bé. A part d'això suggereixen bullir-lo per treure l'amargor, cal? Molletic i molleró son coses diferents? Vaja, quin embolic😅
@EnricAdventures jo també en trec la majoria a casa sota l'aixeta, no ens enganyarem. Jo no el bullo pero se de gent que ho fa. El que sí que faig és que si estic fent una mescla, tiro primer la llengua de bou pq es faci una estoneta ella sola ja que té la carn molt dura i tarda més a coure's. Respecte a lo dels mollerics i mollerons, segons l'Enric Gracia (un dels micolegs més populars) els Mollerons serien els que, de nom cientific, comencen per "Leccinum". El més popular a Catalunya seria l'alzinenc. I els mollerics, en llatí tenen de primer nom "Suillus", el més popular seria el Suillus granulatus, el Molleric més tipic, desprès n'hi ha d'altres com el "Suillus luteus", molleric de calceta. La diferencia entre mollerics i mollerons es que aquests ultims són més robustos i tenen formes que recorden el cep. Però totes dues families comparteixen el tenir esponja a sota i tenen un gust similar. Són de segona o tercera categoria però omplen bé el cistell 🤣 Salut i muntanya!
@@EnricAdventures Per saber si es leccinum lepidum quan es talla es torna tronga o gris violeta y despres d'un temps es torna marro o negre , si no es aixi i no cambia de color probablement es un boletus impolitus .
@@EnricAdventures Jo tampoc. Però en vaig agafar un al montseny i vaig preguntar i no ho sabien. Fins que em van dir que era boletus impolutus. És poc comú pel que he llegit. Però el que et diuen, al tall canvia de color.
Hola Enric, com trigaves en pujar video, pensava q t'havies intoxicat o t'havien esperat els d'algun poble per donar coordenades. Que bé que no...Amb els camagrocs secs pots fer un caneló de camagrocs amb pollastre, amb pols de boletus assecat. Fent servir pasta de lasanya per fer un caneló gran. Plat exquisit. Si busques la recepta la trobarás segur. Surt a un capitol de Caçadors de bolets. Bonissim i molt lluit aquest plat. Assecats veuràs q tenen molt més gust. Més concentrat. Gràcies pel video. Salutació.
@EnricAdventures Hola Enric, la pols de boletus a la beixamel. Tipus com si fos nou moscada. La pols te un gust molt potent. Super concentrat al ser boletus assecat. Que es barreixará amb el farcit que hagis fet de ceba, all, els camagrocs i el pollastre, bacon...el que t'agradi... que pot ser rostit, al forn, o senzill. Fet al mateix temps a la paella on faràs el farcit. Themomix...
Salut Enric. És Leccinum lepidum. On vaig néixer (Sierra de Huelva) és un dels bolets més apreciats que hi ha. És una varietat que surt als jarals (Cistus ladanifer) i això li dóna un sabor únic.
I tant que sí. Pot ser el cistus li doni el sabor. Tu pensa que no saben igual els rovellons de Collserola que els comprats que vénen de Sòria. Cerca a internet: Tentullos de jara (Nom popular d'allà).
Aquest tipus de bolets surt majoritariment a les alzines i a mols llocs se li diu alcinai, es pot saber per el color de la carn que sempre es groguenca. Els ceps tant el edulis com el pinicola com l' arreus sempre tenen la carn blanca tan al peu com el barret.
Te mando una receta de camagrocs sencilla. Sofries ajo cebolla y los camagrocs. Y luego le añades los huevos para hacer una tortilla, si dejas la tortilla poco hecha que tingui suquet para mí está tremenda. Y los camagrocs secos, los suelo moler y lo utilizo para sazonar alguna carne o lo que pillé.
Hola Enric, jo quan vaig començar Google era fantastic, fins que vaig fer el meu primer curs de micologia. Desde les hores, si vull mirar fotos, entro a webs d'associacions micologiques, saben lo que diuen, lo que escriuen, n'hi han de totes les areas i paisos.
Els camagrocs estan bons amb tallarins d'ou i crema de llet, rissoto, saltejat d'arros amb all i julivert, truita amb ceba i pebrot vermell, diria q aquest cep raro es diu molleric , ho bolet de bou, groguets..
Fa poc tambe vaig agafar un semblant , tambe era dur com el ceps pero el tronc groc , em van dir que era un boletus impolitus , comestible cuinat . En catala no se si es el mateix amb el nom " matapatent dolç alzinenc" comeztible cuinat traient el tronc .
Exactament, per aquesta zona hi ha molt molleric. EDITO: sureny d’Alzina volia dir. Leccinum Lepidium per ser exactes. Son bons comestibles però ni de lluny com el Boletus edulis. D’Edulis l’altre dia en vaig trobar un per aquella zona, però no son massa freqüents al Moianès.
Després de pujar fotos algú em va enviar fotos de trompetes i rossinyols per Castellterçol 😅 a vegades hi ha sort i es va a la bona zona i a vegades no
@@EnricAdventures Si, jo els poso a hidratar al començar a preparar els ingredients per la paella i després afegeixo part d'aquesta aigua al brou. A vegades n'he afegit a plats de pasta. Un amic en va fer croquetes, llàstima que no les vaig provar!
Camagrocs assecats per risotto son espectaculars. Cal rehidratar-los amb aigua calenta i millor picar-los en trossos petits quan ja estiguin tous, ja que el que interessa es el sabor i el peu sencer queda molts xiclet. Rehidratats i picats directes amb la seva aigua fosca que bulli amb el sofregit acompanyat de trompetes i xampis per trobar els trossos. No oblidis al final el parmesà.
L’altre dia també em vaig fixar en com diferenciar el Leccinum Lepidium (sureny d’alzina) del Suillus Granulatus (molleric): El primer no té el peu enganxat a la esponja, hi ha com un foradet anillat. En canvi el segon té la esponja just enganxada al peu. El Molleric es pela fàcilment si el pessigues.
El fredolic probablement es un Tricholoma Atrosquamosum o Squarrulosum, no es el Pardinum, que tiene mucho mas porte y un pie mucho mas robusto y blanco. Si te fijas el pie del que has encontrado es gris.
@@EnricAdventures Per cert, si hem permets, Lecinum Lepidum al tall canvia de color i es torna rosat i despres gris suau, els ceps mai. Tambe dir-te que alguns boletus que al tall es tornen blaus son excelents comestibles, com el B. Erythropus
Hola Enric! acabo just de tornar de passeig amb els prop del Santuari de Corredor (Parc Montnegra i corredor) i en vaig trobar molts també prop dels camins senyalitzats. Sabia que no eren "cep" originals, i vaig tornar a casa amb aquest dubte :D has de ser que tube és telepatico, i em surt el teu vídeo! que tal el sabor? com els vas cuinar? Ps. He utilitzat google translate pel català, ho sento! Gracies
Té poc sabor, comparat amb el cep, però el vaig trobar bo 👍🏻 Gràcies pel comentari 😁 El vaig cuinar a la parlla amb camagrocs, mantega, all i després sobre uns spaghetti
@@EnricAdventures Aquesta setmana vaig fer crema de Alzinall (Leccinum). Ceba, porro y bolet sofregit, aigua o brou de verdures bollit una mica i nata. Turmix i a sopar. Felicitats pel canal!
@@EnricAdventures doncs si em dius spaghetti, ja que sóc italià ho provaré segur :) gràcies per la teva resposta! Els boscos encara són molt actius, considerant que som gairebé a meitat de novembre!!!
Com a veí de la zona, faig una crida al respecte. Esta be buscar bolets, pero sisplau, deixant tot com estava abans que arribessiu. Envoltoris, papers, Pells de platans, taronges,... encara que aulguns siguin biodegradables, fan lleig esteticament. Així, eviteu apropar-vos a les vivendes per no molestar als veïns. Si testimes la natura, respecta-la. Salut.
Era un fredolic, el fredolic metzinós surt en terres àcids. On hi ha avet o fagedes. La pota és ferma i trenca con la de una cuagra per exemple, el fredolic té una pota estellosa i no trenca
@@EnricAdventures Si Enric "tocayu" tenen el gust molt similar si ho busques veuras q hi han dues variants. Una molt fosca carnosa i rabassuda. Sempre amb aquestes escames fan olor" similar" al pebre... El metzinos es mes com platejat i quasi sempre punxagut mai tan contundent o rabassut
Aquest bolet no és de la familia dels Mollerics, sinò d'una familia que li diuen Mollerons. I concretament dintre dels Mollerons és el "Leccinum lepidum", també se li diu "Leccinellum lepidum", són exactament el mateix. Al Vallès n'esta ple, sel coneix com a Alzinenc, en Castellà li diuen "seta faisan" o "seta bonita". És facil reconeixe'l, perque quan el talles la carn agafa tons rosats primer, grisos despres, això és més exagerat com més vell sigui el bolet. A mi m'agrada pensar que es un Molleric en el cos d'un cep.
No és que siguin molt bons, però tenen molta carn. S'han de menjar els joves i tendres q són els que valen més. Jo els agafo, els trec l'espuma, els faig a dauets i els passo per la paella amb all ben abundant i julivert i bé de sal. Quan estan fets els hi tiro un parell de rovells d'ous cru per sobre, i queda una tapa ben bona.
Per cert, la llengua de bou, q en portes varies al cistell, per menjar-la se li han de treure les agulletes de sota el barret. Ja que s'ha de fer igualment, si et sobra un moment al bosc, és millor fer-ho alla, ja que dintre les agulletes hi han les espores del bolet i l'ajudem a reproduir-se
Vaig treure les agulles mentre els netejava sota l'aixeta que també surten bé. A part d'això suggereixen bullir-lo per treure l'amargor, cal?
Molletic i molleró son coses diferents? Vaja, quin embolic😅
@EnricAdventures jo també en trec la majoria a casa sota l'aixeta, no ens enganyarem. Jo no el bullo pero se de gent que ho fa. El que sí que faig és que si estic fent una mescla, tiro primer la llengua de bou pq es faci una estoneta ella sola ja que té la carn molt dura i tarda més a coure's.
Respecte a lo dels mollerics i mollerons, segons l'Enric Gracia (un dels micolegs més populars) els Mollerons serien els que, de nom cientific, comencen per "Leccinum". El més popular a Catalunya seria l'alzinenc. I els mollerics, en llatí tenen de primer nom "Suillus", el més popular seria el Suillus granulatus, el Molleric més tipic, desprès n'hi ha d'altres com el "Suillus luteus", molleric de calceta.
La diferencia entre mollerics i mollerons es que aquests ultims són més robustos i tenen formes que recorden el cep. Però totes dues families comparteixen el tenir esponja a sota i tenen un gust similar. Són de segona o tercera categoria però omplen bé el cistell 🤣
Salut i muntanya!
@@EnricAdventures Per saber si es leccinum lepidum quan es talla es torna tronga o gris violeta y despres d'un temps es torna marro o negre , si no es aixi i no cambia de color probablement es un boletus impolitus .
@ZZZ77RRR77 aquest últim que dius no l'havia sentit anomenar mai
@@EnricAdventures Jo tampoc. Però en vaig agafar un al montseny i vaig preguntar i no ho sabien. Fins que em van dir que era boletus impolutus. És poc comú pel que he llegit. Però el que et diuen, al tall canvia de color.
Hola Enric, com trigaves en pujar video, pensava q t'havies intoxicat o t'havien esperat els d'algun poble per donar coordenades. Que bé que no...Amb els camagrocs secs pots fer un caneló de camagrocs amb pollastre, amb pols de boletus assecat. Fent servir pasta de lasanya per fer un caneló gran. Plat exquisit. Si busques la recepta la trobarás segur. Surt a un capitol de Caçadors de bolets. Bonissim i molt lluit aquest plat. Assecats veuràs q tenen molt més gust. Més concentrat. Gràcies pel video. Salutació.
Estava de pont per França 😋 on vaig recollir uns rovellons per no donava per vídeo. I la pols on la poso? Dintre o per sobre? Salutacions!
@EnricAdventures Hola Enric, la pols de boletus a la beixamel. Tipus com si fos nou moscada. La pols te un gust molt potent. Super concentrat al ser boletus assecat. Que es barreixará amb el farcit que hagis fet de ceba, all, els camagrocs i el pollastre, bacon...el que t'agradi... que pot ser rostit, al forn, o senzill. Fet al mateix temps a la paella on faràs el farcit. Themomix...
@esthermerui5628 🫡🥂
Salut Enric. És Leccinum lepidum.
On vaig néixer (Sierra de Huelva) és un dels bolets més apreciats que hi ha. És una varietat que surt als jarals (Cistus ladanifer) i això li dóna un sabor únic.
Oh, vols dir que té un sabor diferent al d'aquí?
I tant que sí.
Pot ser el cistus li doni el sabor. Tu pensa que no saben igual els rovellons de Collserola que els comprats que vénen de Sòria.
Cerca a internet: Tentullos de jara (Nom popular d'allà).
@@AGD12341234 interessant, investigaré
Millor són els Gurumelos, eh!
Bon día Enric ! Acuesta setmana Pujan les temperaturas, cuntinuaran aventi bolets a cotes altas ? Tú que dius ? Gracias
@@andresmarin1167 aquesta setmana les temperatures han baixat molt a cotes altes!
Hola Enric! Enhorabona! Nosaltres al boletus de peu groc li diem boletus de mantega o boletus d'alzina. Salutacions.
Boletus de mantega sona molt glamurós haha alzinenc diu la wikipedia, ens quedarem amb això 👌🏻 gràcies
Camagrocs, jo el cuino amb arròs, faig un arròs melós de conill y bolets (camagrocs) boníssim
@@franciscogarciaherreros3597 oh que bo
Aquest tipus de bolets surt majoritariment a les alzines i a mols llocs se li diu alcinai, es pot saber per el color de la carn que sempre es groguenca. Els ceps tant el edulis com el pinicola com l' arreus sempre tenen la carn blanca tan al peu com el barret.
Enric, no són Mollerics, el nom popular en general dels Leccinum/Leccinellum és abró, aquest amb particular seria alzinall o cigró
També conegut com Esteperol… Edulis diu….😂😂😂😂😂
Leccinum lepidum
@@carlesm.3795 exacte, per aquí se li diu sureny d’alzina.
Te mando una receta de camagrocs sencilla.
Sofries ajo cebolla y los camagrocs. Y luego le añades los huevos para hacer una tortilla, si dejas la tortilla poco hecha que tingui suquet para mí está tremenda.
Y los camagrocs secos, los suelo moler y lo utilizo para sazonar alguna carne o lo que pillé.
Lo de hacer polvo de camagrocs lo ha sugerido alguien más por aquí y me parece muy interesante, saludos!
Hola Enric, jo quan vaig començar Google era fantastic, fins que vaig fer el meu primer curs de micologia. Desde les hores, si vull mirar fotos, entro a webs d'associacions micologiques, saben lo que diuen, lo que escriuen, n'hi han de totes les areas i paisos.
Anar als experts sempre és una bona opció, però per algunes persones el llenguatge dels micòlegs pot ser massa feixuc. Salut!
Els camagrocs estan bons amb tallarins d'ou i crema de llet, rissoto, saltejat d'arros amb all i julivert, truita amb ceba i pebrot vermell, diria q aquest cep raro es diu molleric , ho bolet de bou, groguets..
Fa poc tambe vaig agafar un semblant , tambe era dur com el ceps pero el tronc groc , em van dir que era un boletus impolitus , comestible cuinat . En catala no se si es el mateix amb el nom " matapatent dolç alzinenc" comeztible cuinat traient el tronc .
Els camagrocs secs els pots fer pols y els fas servir com a condiment
@@582markus hummm bona idea
Bon video!
Exactament, per aquesta zona hi ha molt molleric.
EDITO: sureny d’Alzina volia dir. Leccinum Lepidium per ser exactes. Son bons comestibles però ni de lluny com el Boletus edulis. D’Edulis l’altre dia en vaig trobar un per aquella zona, però no son massa freqüents al Moianès.
Després de pujar fotos algú em va enviar fotos de trompetes i rossinyols per Castellterçol 😅 a vegades hi ha sort i es va a la bona zona i a vegades no
Consell per fer servir els camagrocs deshidratats, els fas pols i els pot fer servir afegint la pols de camagroc a les pilotes de les mandonguilles :)
Oh que bo 🫡
2:06 jo sempre els deshidrato igual que tu i després els faig servir gairebé exclusivament per anar fent paelles de carn/muntanya
I es rehidrata bé?
@@EnricAdventures Si, jo els poso a hidratar al començar a preparar els ingredients per la paella i després afegeixo part d'aquesta aigua al brou. A vegades n'he afegit a plats de pasta. Un amic en va fer croquetes, llàstima que no les vaig provar!
També li diuen "faisán". Una abraçada.
Estaria genial que expliquis con se fan la llengua de bou.
Una abraçada
Faré un vídeo curt aquesta setmana 👌🏻
@ Moltes gràcies 🥰
A casa en diem estaparols (del fals cep) i del (rovelló de llet) en diem cabres....
@@betoave6907 quin embolic 😁
Camagrocs assecats per risotto son espectaculars. Cal rehidratar-los amb aigua calenta i millor picar-los en trossos petits quan ja estiguin tous, ja que el que interessa es el sabor i el peu sencer queda molts xiclet. Rehidratats i picats directes amb la seva aigua fosca que bulli amb el sofregit acompanyat de trompetes i xampis per trobar els trossos. No oblidis al final el parmesà.
Visca 🥂
L’altre dia també em vaig fixar en com diferenciar el Leccinum Lepidium (sureny d’alzina) del Suillus Granulatus (molleric): El primer no té el peu enganxat a la esponja, hi ha com un foradet anillat. En canvi el segon té la esponja just enganxada al peu. El Molleric es pela fàcilment si el pessigues.
Hmmm d'acord. Bé per mi són mollerics per què es cuinen igual ¯\_(ツ)_/¯ encara que no ho siguin. Gràcies pel comentari!
Es un Alzinall....bon comestible....saltat amb sal maldon...no tot el q blaveja es dolent...el Erythropus es moolt boo
@@EJMC-ld9nb no l'he agafat mai¯\_(ツ)_/¯
@EnricAdventures ja ho saps per la propera vegada ...
A Girona d'aquell bolet que sembla un cep en diem muixí. I el de la llet que sembla un pinatell cabra
👏👏👏👏bona cistella🍄🍄🍄💪
Si li treus la part de dalt que es una mica mucosa a mí m'agraden mès. Ets un Krak. Merci pels teus videos
@@Cokiloki2000 sí, l'esponja i la cutícula 👌🏻 gràcies!
👍🏼👌
Lepidum leccinum,no son ceps
En el v occidental son tipics,ceps diría que pocs
El fredolic probablement es un Tricholoma Atrosquamosum o Squarrulosum, no es el Pardinum, que tiene mucho mas porte y un pie mucho mas robusto y blanco. Si te fijas el pie del que has encontrado es gris.
@@Taloswebosdermegane aun no sé identificarlo 👍🏻
@@EnricAdventures Per cert, si hem permets, Lecinum Lepidum al tall canvia de color i es torna rosat i despres gris suau, els ceps mai. Tambe dir-te que alguns boletus que al tall es tornen blaus son excelents comestibles, com el B. Erythropus
@@Taloswebosdermegane ostres, aquest surt a Catalunya? A la wikipedia diu que no és comestible
@@EnricAdventures Erythropus es molt comu a la nostra terra i es un comestible excelent
Jo amb els erytthropus en faig unes croquetes, ummmmm
Hola Enric! acabo just de tornar de passeig amb els prop del Santuari de Corredor (Parc Montnegra i corredor) i en vaig trobar molts també prop dels camins senyalitzats. Sabia que no eren "cep" originals, i vaig tornar a casa amb aquest dubte :D has de ser que tube és telepatico, i em surt el teu vídeo! que tal el sabor? com els vas cuinar? Ps. He utilitzat google translate pel català, ho sento! Gracies
Té poc sabor, comparat amb el cep, però el vaig trobar bo 👍🏻 Gràcies pel comentari 😁
El vaig cuinar a la parlla amb camagrocs, mantega, all i després sobre uns spaghetti
@@EnricAdventures Aquesta setmana vaig fer crema de Alzinall (Leccinum). Ceba, porro y bolet sofregit, aigua o brou de verdures bollit una mica i nata. Turmix i a sopar. Felicitats pel canal!
@@jessegarayrodriguez5435 ostres! Doncs té molt bona pinta, ho faré!
@@EnricAdventures doncs si em dius spaghetti, ja que sóc italià ho provaré segur :) gràcies per la teva resposta! Els boscos encara són molt actius, considerant que som gairebé a meitat de novembre!!!
Com a veí de la zona, faig una crida al respecte. Esta be buscar bolets, pero sisplau, deixant tot com estava abans que arribessiu. Envoltoris, papers, Pells de platans, taronges,... encara que aulguns siguin biodegradables, fan lleig esteticament. Així, eviteu apropar-vos a les vivendes per no molestar als veïns.
Si testimes la natura,
respecta-la.
Salut.
100% 👌
Era un fredolic, el fredolic metzinós surt en terres àcids. On hi ha avet o fagedes. La pota és ferma i trenca con la de una cuagra per exemple, el fredolic té una pota estellosa i no trenca
@@ersushd8332 Bona, gràcies per la info, però s"hi assembla molt eh
Els bolets blancs per Tarragona li diem Llimes
Que pantano es ese??
La Baells
Camagroc per fer truita
Un alzinall. Leccinum Lepidum i és bon comestible. Sense dubte.
Leccinum lepidum, l’alzinall o molleró
Correctes
Els camagrocs som molt bons per fer una truita
.
Ese amarillo es un matapasrens
Son fredolics de planifoli tricholoma squarrulossum
@@EJMC-ld9nb son igual de bons?
@@EnricAdventures
Si Enric "tocayu" tenen el gust molt similar si ho busques veuras q hi han dues variants. Una molt fosca carnosa i rabassuda. Sempre amb aquestes escames fan olor" similar" al pebre...
El metzinos es mes com platejat i quasi sempre punxagut mai tan contundent o rabassut
Estás vivo de casualidad amic, madre mía 😮😮😮😮
Un surein
I el muixí es menja si el peles i li treus la tel que hi ha al barret
Sí, a mi m'agrada bastant
Molleric
Podria ser un pixacan
Es diu ciurenc
A cada poble li diuen d'una manera, en principi es diu Alzinenc
Allò era un fredolic! y el toxic es el Satanàs, no?
No ho tinc clar amic Yukatey
El satanas es un boletus, el matagent