Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η πλατεία του χωριού και η αυλή του ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ θα γεμίσουν με χιλιάδες αιγοπρόβατα που θα αρμεχτούν και το γάλα θα μοιραστεί στους προσκυνητες.Στη συνέχεια θα αγιαστούν και θα πάρουν την ευλογία(κοπάδια και βοσκοί)από τα χέρια του παπά-Βασίλη και θα πάρουν το δρόμο της επιστροφής στην ΑΣΗΓΩΝΙΩΤΙΚΗ μαδάρα!!είναι ένα μοναδικό έθιμο που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων!!!Την ημέρα αυτή όλοι οι κατέχοντες πρόβατα ή αίγες(γίδια), τους φορούν τα μεγαλύτερα κουδούνια (τα τσαφαρώνουν) και με μπροστάρηδες τους τράγους τα φέρνουν στον Άγιο τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους προσκυνητές. Είναι τιμή στον Άγιο αλλά και καλοτυχία για τους κτηνοτρόφους να φέρνουν τα κοπάδια τους στο πανηγύρι. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι είναι μεγάλος κόπος για τους κτηνοτρόφους αυτή η μετακίνηση των προβάτων τους από τα χειμαδιά στο χωριόΗ Ασή Γωνιά έχει γίνει πιο γνωστή για το παραδοσιακό αυτό δρώμενο, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθος πιστών από ολόκληρο το νησί. Έτσι και φέτος πιστοί από κάθε γωνιά της Κρήτης αλλά και ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ασή Γωνιά για να τιμήσουν τη χάρη του Αγίου αλλά και να παρακολουθήσουν την τελετή της ευλογίας των προβάτων. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής θεωρούν προστάτη τους τον Αη-Γιώργη και σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο συρρέουν με τα κοπάδια τους στην εκκλησία του Αη-Γιώργη του Γαλατά. Ο παπάς ευλόγησε τα αιγοπρόβατα, τα οποία μετά το άρμεγμα συγκεντρώνονται σ’ ένα περιφραγμένο χώρο πάνω ακριβώς από την εκκλησία του Αη-Γιώργη. Το γάλα που αποτελεί την παραγωγή της ημέρας, μοιράζεται σε πλαστικά μπουκάλια, ενώ μια ποσότητά του βράζεται στον αύλειο χώρο του ναού και προσφέρεται στον κόσμο σε ποτήρια. Οι κάτοικοι πάντως λένε πως το έθιμο αυτό αναβιώνει από τότε που υπάρχει το χωριό τους και μάλιστα οι ίδιοι θεωρούν αδιανόητο να μην κατεβάσουν τα πρόβατά τους για να ευλογηθούν ανήμερα του Αη-Γιώργη. Για κάποιους, το άρμεγμα των προβάτων συμβολίζει την αλληλεγγύη που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι μεταξύ τους, γι’ αυτό άλλωστε και το γάλα διανέμεται σε όλους. Λέγεται δε ότι συμβολίζει και το τάμα που έχουν οι κάτοικοι στον Αη-Γιώργη, ως προσδοκία και προσμονή προστασίας από κάθε κακό. Η εκκλησία βρίσκεται πολύ κοντά στην πλατεία του χωριού κι είναι ιδιαίτερο το θέαμα των αιγοπροβάτων να έχουν περικυκλώσει τις προτομές του Βενιζέλου και του Γύπαρη περιμένοντας τη σειρά τους να κατέβουν στο εκκλησάκι. Η γιορτή κράτησε μέχρι αργά για να ευλογηθεί και να αρμεχτεί και το τελευταίο κοπάδι. Πηγή κείμενου facebook Αση-Γωνιά-Αγιος-Γεώργιος Βιντεοσκόπηση για τον Πολιτιστικος Συλλογος Αση Γωνιας - www.mmproduction.gr ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΥΔΑΚΗΣ
Εγω είμαι από εκεί και ξέρω και είμαι περήφανη για τον τόπο μου
Ele Von P μην λες απο που εισαι
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η πλατεία του χωριού και η αυλή του ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ θα γεμίσουν με χιλιάδες αιγοπρόβατα που θα αρμεχτούν και το γάλα θα μοιραστεί στους προσκυνητες.Στη συνέχεια θα αγιαστούν και θα πάρουν την ευλογία(κοπάδια και βοσκοί)από τα χέρια του παπά-Βασίλη και θα πάρουν το δρόμο της επιστροφής στην ΑΣΗΓΩΝΙΩΤΙΚΗ μαδάρα!!είναι ένα μοναδικό έθιμο που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων!!!Την ημέρα αυτή όλοι οι κατέχοντες πρόβατα ή αίγες(γίδια), τους φορούν τα μεγαλύτερα κουδούνια (τα τσαφαρώνουν) και με μπροστάρηδες τους τράγους τα φέρνουν στον Άγιο τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους προσκυνητές. Είναι τιμή στον Άγιο αλλά και καλοτυχία για τους κτηνοτρόφους να φέρνουν τα κοπάδια τους στο πανηγύρι. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι είναι μεγάλος κόπος για τους κτηνοτρόφους αυτή η μετακίνηση των προβάτων τους από τα χειμαδιά στο χωριόΗ Ασή Γωνιά έχει γίνει πιο γνωστή για το παραδοσιακό αυτό δρώμενο, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθος πιστών από ολόκληρο το νησί. Έτσι και φέτος πιστοί από κάθε γωνιά της Κρήτης αλλά και ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ασή Γωνιά για να τιμήσουν τη χάρη του Αγίου αλλά και να παρακολουθήσουν την τελετή της ευλογίας των προβάτων.
Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής θεωρούν προστάτη τους τον Αη-Γιώργη και σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο συρρέουν με τα κοπάδια τους στην εκκλησία του Αη-Γιώργη του Γαλατά. Ο παπάς ευλόγησε τα αιγοπρόβατα, τα οποία μετά το άρμεγμα συγκεντρώνονται σ’ ένα περιφραγμένο χώρο πάνω ακριβώς από την εκκλησία του Αη-Γιώργη.
Το γάλα που αποτελεί την παραγωγή της ημέρας, μοιράζεται σε πλαστικά μπουκάλια, ενώ μια ποσότητά του βράζεται στον αύλειο χώρο του ναού και προσφέρεται στον κόσμο σε ποτήρια.
Οι κάτοικοι πάντως λένε πως το έθιμο αυτό αναβιώνει από τότε που υπάρχει το χωριό τους και μάλιστα οι ίδιοι θεωρούν αδιανόητο να μην κατεβάσουν τα πρόβατά τους για να ευλογηθούν ανήμερα του Αη-Γιώργη. Για κάποιους, το άρμεγμα των προβάτων συμβολίζει την αλληλεγγύη που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι μεταξύ τους, γι’ αυτό άλλωστε και το γάλα διανέμεται σε όλους. Λέγεται δε ότι συμβολίζει και το τάμα που έχουν οι κάτοικοι στον Αη-Γιώργη, ως προσδοκία και προσμονή προστασίας από κάθε κακό.
Η εκκλησία βρίσκεται πολύ κοντά στην πλατεία του χωριού κι είναι ιδιαίτερο το θέαμα των αιγοπροβάτων να έχουν περικυκλώσει τις προτομές του Βενιζέλου και του Γύπαρη περιμένοντας τη σειρά τους να κατέβουν στο εκκλησάκι. Η γιορτή κράτησε μέχρι αργά για να ευλογηθεί και να αρμεχτεί και το τελευταίο κοπάδι.
Πηγή κείμενου facebook Αση-Γωνιά-Αγιος-Γεώργιος
Βιντεοσκόπηση για τον Πολιτιστικος Συλλογος Αση Γωνιας -
www.mmproduction.gr
ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΥΔΑΚΗΣ