Beyin göçü: "İlk 400'e giren öğrencilerimizi altın tepside yurt dışına sunuyoruz"

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 25 лис 2024

КОМЕНТАРІ • 2,6 тис.

  • @dirensare
    @dirensare 2 роки тому +3555

    ÖSS 2008 Türkiye 113.süyüm. 2 bölümü ayni anda okudum ve ikisinden de 1.likle mezun oldum. Türk Hava Yolları işe alim sınavını başarıyla geçmeme rağmen mülakatlarda elediler. Şu anda Avrupada Amazon'un finans merkezinde çalışıyorum. Teşekkürler THY ve olmayan torpilim, hayatim şu anda çok daha güzel.

    • @Uney_0
      @Uney_0 2 роки тому +209

      Umarım çok daha iyi yerlere gelirsin

    • @Iospolloshermanos
      @Iospolloshermanos 2 роки тому +129

      helal olsun bir gün o mevkiilere erişebilmek dileğiyle

    • @dirensare
      @dirensare 2 роки тому +226

      @@Uney_0 Tesekkur ederim Semih Bey. Umarim bu ulke daha iyi yerlere gelir. Hukumet degisir degismez butun varligimi Turkiye`ye tasiyacagim.

    • @dirensare
      @dirensare 2 роки тому +49

      @@Iospolloshermanos Teşekkür ederim, umarim hayallerinizi gerceklestirebilirsiniz.

    • @cevikkuvvet7232
      @cevikkuvvet7232 2 роки тому +14

      @@dirensare senin gibi kendini geliştirmiş birçok vatandaşımız Türkiye'ye geri dönmek istiyor. Nedenini öğrenebilir miyim ?

  • @enesmg4122
    @enesmg4122 2 роки тому +1746

    "insanlar değer verilmediği yerde kalmazlar" sözü çok gerçek ve neden bu kadar yurt dışına yoğun talebin olduğunu açıklayan cümle

    • @ahmetkeremeren7266
      @ahmetkeremeren7266 2 роки тому +55

      @kızgın tosbağa gerçekten insanlar yurtdışında yaşamayı bu kadar talep ediyorsa bir sıkıntı vardır bu kadar kolay üstünü kapatamazsın

    • @coolblack8294
      @coolblack8294 2 роки тому +28

      @kızgın tosbağa ülkede yaygın bir şekilde liyakatsizlik, torpil varsa bu insanlar da aç kalmamak için tabiki de haklı olarak yurtdışına gidip oradaki ülkelerin daha da kalkınmasına hizmet edecekler. Çünkü ülkemizde maalesef şu anda bilgili, işinin ehli insanlar hak ettikleri değeri görmüyorlar. Ama sadakat göstermekten başka elinden bir şey gelmeyenler, hatta iki kelimeyi bir araya getirip adam akıllı konuşmasını bile bilmeyenler bugün her yerde en iyi yerleri kaptılar. Ülkenin geldiği son durum budur.

    • @ozturk45199
      @ozturk45199 2 роки тому +10

      @kızgın tosbağa Mesela bu sene şu bölgelerde patates şu bölgelerde lahana ekimini teşvik ediyoruz politikası gibi o kadar üniversitenin başına liyakatsizce 3-5 adam yerleştirmek yerine özel sektörün ihtiyacını belirleyip o yönde eğitimi üniversiterden talep etmeliyiz. Her sene toplam 50-100 lise açıp her alanda 3-4bin öğretmen ihtiyacın olmadan mezun edilmesini teşvik etmek yerine bu bölümlerin bir kısmında öğretmenlik eğitimi verip diğerlerine liselerde öğretmen olma umudu vermeden rekabetçi özel sektörde çalışmaları gerektiği bilgisi ve tecrübesi kazandırılmalı. Öğretmenlik stajında öğretmen olmanın incelilkerini 3000 kişiye gösterip 200'ünü atayıp geri kalanını ne yaparsanız yapın demek 4 sene sonra 10binden fazla işsiz, öğretmenlikten başka bir becerisi olamayan insan topluluğu demektir. Bunun yerine sektöre adapte olmuş girmek istediği alanda staj yapmış kişiler işini ve mesleğini rahatça bulur. Aynısı İmam Hatip, mühendislik, sağlık vb alanlardaki eğitimlerde de aynıdır. İhtiyacı belirlemeden yapılan üretimin fazlası kaliteyi ve fiyatı düşürür. Sonra bu sene patates-soğan fazlası var diyip esnafın sokağa atılmış hasatı gibi değersiz mal gibi hisseder insan ve ne yazık ki değerinin bilinip gelip birinin ayıklamasını bekler.
      Vergileri vermekle bitmiyor, verginin nasıl değerlendirildiğini takip etmek, yanlış kullanılıyorsa tepki gösterip doğru şekilde kullanılmasıda milletin(meclis) yada direkt halkın kendi görevidir. Meclisteki kişiler kendine %150 zam yapar, sana uygun gördükleri %37 enflasyon ile geçinmeye çalışırken onlarda milleti nasıl soyduk bu sene diye keyif çatarlarken bu eşitsizliğe ses çıkarmazsan bir sonraki sene %130 olan enflasyon kendilerine %300 zam sana %40 zam olur.

    • @darbanvlle
      @darbanvlle 2 роки тому +11

      @kızgın tosbağa yoo yapmadın öncelikle daha kendini geliştirememişsin. O kadar geliştirememişsin ki sorunu göremiyorsun bile önce oku sonra gel yorum yap

    • @Mert-vc5zh
      @Mert-vc5zh 2 роки тому +2

      Bence ülkede ki en büyük sorun. Yerli bir muhalefetimizin olmaması. Bir yerde usulsüzlük var ise bir şeyler kötü gidiyor ise, o var, bu var ise....
      İktidarı rahatça teslim edebileceğin, sorunlar için çözümü olan, seni düzlüğe çıkarabilecek bir muhalefetin olması lazım. Ama bizde yok. Torpil diyoruz, liyakat diyoruz bir CHP li yetkili çıkıp iktidar olursak devlet çalışanlarımızın %35 i chp li,%15 i İyi P. Li %5 i Saadet geri kalan da diğer dostlarımızın. Diyor. Bu ülkede ne yapılsa karşı çıkıyor. S 400 alıyorum, niye alıyoruz diyor. Kendimi savunuyorum niye savunuyorsun diyor. Biri çıkıp Akdeniz de gerginliğe neden yok deyip oradaki haklarımızdan vazgeçeriz iması yapıyor. . Dine karşı olan tutumları belli. İnsanlar bir kere güvendi. Yolsuzluk varsa ortaya çıkarsın, liyakat sağlasın dedi. Ekrem İmamoğlu seçildi. Ne bir proje var ne başka bir şey. İBB gırtlağa kadar borç içinde, borçlar aldı, para yok dedi metrolar kapattı. Üzerine beton döktü. Heykeller yapıldı, kaç paraya, Kime? Allah bilir. 2021 yılı boyunca günlük 72.5 milyon lira harcanmış. Nereye, nerde bu paralar?
      13.000 bin kişi işten çıkarıldı 45 bin alım yapıldı. Teröristlerin de içinde bulunduğu belirtiliyor. Soruşturma sonuçlanacak.
      Biri de çıkar bana Koyun der, troll der, maaş der. Ülke de böyle gelişir zaten.
      70 80 yaşında da değilim 18 yaşındayım. Şey sıkıntı, gerekli şartlar oluşur ise ülkeme dönerim sözü. Herkes gitsin, kim oluşturacak bu gerekli şartları?

  • @JamesArslan
    @JamesArslan 2 роки тому +474

    isveçte IT mezunuyum bilgisayar mühendisliği okudum ve 3 dil biliyorum . ailevi sebeplerden türkiyeye geldim 5 sene kaldım . ilk önerdikler maaş 1600 tl idi . diyeceklerim bu kadar . en büyük firmalar bile eli titriyor maaş verirken ama isveçte şuan 10bin euro üstü maaş alıyorum yaptığım iş türkiyedekinin yarısı bile değil . hiçbir zaman türkiye bu seviyeye ulaşamayacak yarısına bile ulaşsa gelir türkiyede yaşarım

    • @muratcankara7227
      @muratcankara7227 2 роки тому +10

      abi türkiyede ıt bitirip iyi bir dille oraya gelme şansım var mı
      şuan sınava hazırlanıyorum

    • @JamesArslan
      @JamesArslan 2 роки тому +33

      @@muratcankara7227 dil bilirsen firmalar üstünden başvurup işçi vizesi ile gelebilirsin niteliklerine bağlı

    • @mehmeterciyas6844
      @mehmeterciyas6844 2 роки тому +1

      @@JamesArslan isveçte nasıl okumaya başladın

    • @Mka_-0.1
      @Mka_-0.1 2 роки тому +28

      Gelme aylık 20 binde verseler gelme. Hesap kitap yapmaktan kafayı siyirirsin lanet olsun bize bu dayattiklari sisteme

    • @inciba2361
      @inciba2361 2 роки тому

      Dünyada 195 ülke var. Kac tanesi 500 dolar asgeri ücret üstünü kazanıyor. Hayat standarları kac tanesı avrupa dışı ülkesi ? Eğer ülkende vergi vererek en ufak bir yararın dokunarak ülkene hizmet etmek istiyorsan ülkende olmasın. Ya yemişim ülkeyi ben hayatının refahına bakarın dersen. Dünyada 1850 lerde kurulmus emparyalızm düzeninde refah icinde sömürgelere ses cıkarmadan yaşarsın. Dünyada avrupa ülkelerinin ilk 10 nundan baska her insan avrupa ve amerikaya taşınmak hayaliyle yaşar..

  • @tsi6651
    @tsi6651 2 роки тому +275

    Türkiye 40'ıncısı olarak Bilkent Endüstri mühendisliğine girmiştim. Gecen sene mezun oldum, 1sene kadar büyük bir yazılım firmasında çalıştıktan sonra Münih Teknik Üniversitesinde yüksek lisansa başladım. Özellikle son birkaç aydır görüyorum ki (ne yazık ki!) Çok doğru bir karar vermişim. İnsana ve emeğine değer verilmeyen yerde kimse kalmak istemez!

    • @ahmetturkar5357
      @ahmetturkar5357 2 роки тому +2

      Hocam dgs ile muhendislik dusunuyorum 25-26 yaslarda baslamak sorun olurmu
      Sirf muhemdislik icin on lisans okuyacam

    • @nezgi8220
      @nezgi8220 Рік тому +3

      @@ahmetturkar5357 olmaz istersen 30 yasinda basla ama bitirince 23 yasindaki insanlarla is arkadasi olacaksin buna mental olarak hazirlan

  • @inanata15
    @inanata15 2 роки тому +249

    Ben de bu bölümde okuyan 4. sınıf öğrencisiyim ve tüm master başvurularımı ABD ve Avrupa’daki daha üst seviye üniversitelere yaptım. Liseden beri durmadan çalıştım ve alanımda bir şeyler keşfetmeyi hedef edindim. Gelecek hayatımla ilgili güzel hayaller kurdum. Ne yazık ki bu ülkede bu planlarımı hayata geçirebileceğim bir imkanım yok. Akademik hayatım boyuncaki kazanımlarımla bir işe girmeye çalışsam asgari ücretin biraz üstünde bir para teklif edip “neyine yetmiyor” denilenecek bir ortamda bulunmayı hiçbirimiz adına hak görmüyorum. Bazıları hakkaniyetsiz biçimde ülkeyi sömürürken bizim hayattaki hayallerimize tutunmamızın tek yolu yurt dışında bir hayat kurmaktan geçiyor. Böyle olsun istemezdik, ama başka seçeneğimiz yok.

    • @sinemtaner8287
      @sinemtaner8287 2 роки тому +6

      Çok üzülüyorum böyle bir ortamda olduğumuza,umarım düzelir.Çok mutlu olur ve emeğinin karşılığını alırsın inşallah💙

    • @utkusezgin8044
      @utkusezgin8044 2 роки тому +3

      @@sinemtaner8287 keşke düzelse keşke ama umutsuzuz artık

    • @pearl4124
      @pearl4124 2 роки тому +1

      Ben gercekten cok uzuluyorum sizin 47 yasinda bir ablaniz ve egitimci olarak goruyorum ki inanilmaz bir beyin gocu veriyoruz kimse aza kanaat edeyim demiyor ulkemizde savas yok kitlik yok herkes kendini bencilce dusunuyor kacmak istiyor ukraynadaki halk bile hergun olumle burun buruna geldikleri halde ulkelerini terketmiyor Hala 35 milyondan fazla insan yasiyor ukraynada .... eskiden insanlar vatanini terkederken aglardi yas tutardi simdi herkes gule oynaya gidiyor gercekten cok uzuluyorum komsumuzun oglu isvicreye gitti 1 yildir ailesini aramiyor sormuyor yeni neslin aile baglarida umrunda degil annesi hergun uzgun yazik...... Sasirtan bicimde Genclerin beklentileri cok cok yuksek malesef Su kadar maas olsun su semtte oturayim su mevkiden baslayim Hemen evim olsun etc. Fakirlesen, enflasyonu son 10 yilin en yuksek seviyesine ulasan, enerji krizi yasayan, insanlarin enerji faturalarinin tavan yaptigi Avrupada da ummudugunu bulamayan donen cok gencimiz var ama erkekliklerine zeval vermeyen bazilari varki beterde olsa yinede donmuyor surunuyor sifir vatan sevgisi hepsinde ..birde hepsi yabanci Ile evleniyor cocuklari Tek kelime Turkce bilmiyor hepsi asimile oluyor by kadar okuduklari halde.....guya bu hayat mi??? Sizin gibi ileri zekali beyinler bu ulkeyi kalkindirmayacakta Kim kalkindiracak biraz milliyetci olun sevin vataninizi ....bu vatan kolay kazanilmadi bu kadar cabuk terketmeyelim birgun donmek isteyeceginiz bir vatan bulamayabilirsiniz ee nolucak sonumiz bu olucak malesef surekli beyin takimi bir ulkeyi terkederse .....

  • @serdarblackyre
    @serdarblackyre 2 роки тому +2759

    Gidenlerin geri dönmesi çok mümkün değil. Oradaki özgürlüğe, kazandıkları pararaya alıştıktan sonra özellikle aile kurarlarsa gelmeleri imkansız

    • @elifeliiff8909
      @elifeliiff8909 2 роки тому +237

      1960 larda ilk Almanya işçi alimindan beri aynı hikaye , birgün şart duzelirse , o şartlar hiç düzelmedi düzelmezde , dönmezler zaten..

    • @milats5087
      @milats5087 2 роки тому +31

      @@elifeliiff8909 kesinlikle

    • @onurelveda
      @onurelveda 2 роки тому +143

      3 ünv okudum. Yazılım webtasarımda uzmanım 7 dil biliyorum. Türkiye de iş bulamadım. Romanya ya yerleştim.

    • @Darkside174
      @Darkside174 2 роки тому +7

      eee kurulu düzen işçi sınıfı bile bozup gelemiyor
      yoksa cennet vatan türkiye

    • @didierdrogba9569
      @didierdrogba9569 2 роки тому +53

      *Hiç biri geri dönmez, çünkü Türkiye hiç bir zaman düzelmeyecek. Her on senede bir kriz oluyor. Maalesef türkiye bugün karanlık yarın daha da karanlık olcak, ve 20 yıla kalmaz Türkiye, afrika gibi olcak*

  • @ensar6803
    @ensar6803 2 роки тому +1555

    almanyaya yeni geldim master için. neden geldim? annemi yalnız bıraktım üstelik. tamamen değersiz hissettiğim için. yaşantı zaten kalmadı. hergün sıkıntı hergün stres. ekonomiden siyasetten yaşayamaz olduk. üst üste 2 gün olaysız geçmiyor. çok yorulduk. bakın para kazanılır, borçlar ödenir. ekonomi toparlar. ama insanı öyle hemen yetiştiremezsiniz. verilen bu beyin göcünün etkisi en az 50 yıl hissedilir. ben akıllıyım kaliteli insanım demiyorum, ama çook değerli insanlar gittiler. ve gelmeyecekler. cok üzücü

    • @OmerFaruk-mw3sn
      @OmerFaruk-mw3sn 2 роки тому +165

      Ülkede değer gören tek meslek hekimlik idi. Onu da bitirdiler. Dış güçler bile bu kadarını yapamazdı

    • @yusufislambaran5909
      @yusufislambaran5909 2 роки тому +2

      ağzına sağlık

    • @blpyz
      @blpyz 2 роки тому +10

      Boş laf dünyada beyin göçü verip neler yapan ülkeler var insanlar gider yeni insanlar yetişir.Devletin bütçeyle yol açıp sektör yaratması lazım o değerli dediğin insanlar deha değilse böyle bişeyin öncüsü olamazlar zaten yanii istersen marsa kadar yolun var kendini bulunmaz hint kumaşı zannetme

    • @etkinus
      @etkinus 2 роки тому +14

      Zorluklar yaşıyor olabilirsin, pes edip vazgeçmek olmaz. Çok çalışıp bir yolunu bul ve anneni yanına aldır

    • @darvolin
      @darvolin 2 роки тому +48

      @B. A. D. Önceden türkiyede ki üniversiteler dünya da sıralamaya girebiliyorlardı ama artık dünyaya yetişemez oldular. Sıralamadan birer birer uzaklaştılar.

  • @adilkrgl
    @adilkrgl 2 роки тому +123

    Niye durayim ki Turkiyede? Ben bekar YAZILIM GELİŞTİRİCİ biri olarak bekar evinde istanbulda gecinemiyordum maaşın yetmiyordu yeterince değer görmüyorum. Üstüne annem babamdan gecinememeye başladı onlara destek olmaliydim. Üstelik babam beni tefeciden aldığı 2 bin TL ile okula yazdırmıştı ve ben üniversiteyi bitirdiğimde hala bu faizli borcu bitirememiş idi. Bende kalktim İngiltereye geldim. Babamı kaybettik. Tefeciye olan borçları kredi çekip odedik. Benim ingilteredeki 3 günlük paramı aileme yolluyorum rahat geçiniyorlar. Tek problem hasret. Babamı kaybettiktrn sonra mesafenin değerini daha iyi anlıyorum özlüyorum ama içim şu yönden rahat annem ve kardeşim rahatça yaşıyor orada her istediklerini alabiliyorum. Biliyorum bir gün annemi de kaybedecegim yaninda olamadığım anlar için çok ama çok uzulecegim. Ama birlikte ac kalıp surunmekten parasız kalıp onun son zamanlarında zor bir hayat geçirmrsinden ise her gün ağlayıp ozlemeyi yegelerim. Zaten yeterince zor bir hayat yaşadık.

    • @esracam3802
      @esracam3802 2 роки тому

      Ne iş yapıyorsunuz

    • @adilkrgl
      @adilkrgl 2 роки тому

      @@esracam3802 Yazılımciyim

    • @balyapmayanari
      @balyapmayanari 2 роки тому +3

      Ben doktorada tez aşamasında bir bilgisayar mühendisiyim. Artık bitirecek motivasyonum da kalmadı. Ülkedeki sorunlar yüzünden haşimato oldum. Tedavim için para yetiştiremiyorum. Sizce doktora bitmeden mi yurtdışında çalışmayı düşünmeliyim? Maaş anlamında sizin önerinizi almak isterim. Saygılar.

    • @adilkrgl
      @adilkrgl 2 роки тому +2

      @balyapmayanari şunu söyleyebilirim ki garsonluk yapsaniz bile daha iyi geciniyorsunuz. Zaten IT alanı çok değerli buralarda.

    • @yasinaksoykng85
      @yasinaksoykng85 2 роки тому +3

      Sana sabır ve kolaylıklar dilerim kardeşim. Burada sıkıntı, acı, geçim derdi gibi problemleri hepsini bir çekmektense bir kısmını geride bırakıp ailenin yükünü hafifletmeyi başarmışsın. Mutluluklar dilerim.

  • @ceylanhakan
    @ceylanhakan 2 роки тому +86

    Ben özünde hiç bir zaman yurt dışında okumayı ve orada yaşamayı düşünmedim. Gayet iyi bir CV ile lisans ve doktoramı Türkiye'de yaptım. 1-2 sene yurtdışı tecrübem olsun diye Almanya'ya gittim. Sonrasında yedi yıldır buradayım. Önümüzdeki ay ABD'deki en iyi kurumlardan birinde profesör olarak çalılşmaya başlıyorum. Bir kere yurt dışında düzen kurabiliyorsanız dönmek isteseniz de bu pek mümkün olamıyor. Bu süreçte bir çok iş teklifi de aldım iyi denilen Türk kurumundan. Bu görüşme süreçleri de benim için ayrı bir fiyaskoydu. Genelde size olan tavırlar daha ilk dakikadan itibaren 'Türkiye'ye döneni ucuza kafalama, ciddiye almama, şaşılacak derecede düşük maaşlara mecbur bırakma' şeklinde olunca, zaten ülkenin de aslında size ihtiyacı olmadığını anlıyorsunuz. O yüzden bu tarz durumlarda zarar görmeye daha yatkın olan bireyleri ve meslektaşlarımı daha gözü açık olmaya davet ediyorum. 'Vatan-millet-sakarya' duyulduğu yerde kaçılacak, duygusal hack goygoyları.

  • @SSahin-pk7bj
    @SSahin-pk7bj 2 роки тому +459

    Kardeşim ODTÜ mezunu. Akademisyen olmak en büyük hedefi. ALES ten yüksek bir puan aldı, dil sınavından çok yüksek bir puan aldı( ki iki dil biliyor), diploma puanı keza oldukça iyi ancak lisans için olmak istediği her nereye başvursa mülakatta elendi, torpil devreye girince tüm başarılar değersizleşti. Simdi KPSS girip memur olmayı düşünüyor, yazık değil mi, bir ülke için ne büyük bir kayıp !

    • @rzabadem8839
      @rzabadem8839 2 роки тому +6

      lys bursunu araştırsın

    • @jealouscat
      @jealouscat 2 роки тому +3

      Neydi bölümü

    • @geoshuk
      @geoshuk 2 роки тому +3

      cok ama cok haklısın

    • @mlkh8073
      @mlkh8073 2 роки тому

      Şu anda torpil durumu olması çok zor yalnız. Denetimler iyice sıkılaştı çünkü. Puanı daha yüksek ise mutlaka şikayet etsin.

    • @WW-nk7wg
      @WW-nk7wg 2 роки тому +13

      Ulkeye daha fazla fayda saglayacagi yerlerde calissa daha guzel olur tabi. Ama memur olmak da geliri daha dusuk olsa da daha rahat, daha stressiz, daha sakin bir yasam saglayabiliyor. Kisinin karakterine gore bu tarz bir hayati tercih etmesinde sorun yok.
      Ama kardesinizin cok daha farkli hevesleri varken, bu hevesleri kirildigi icin bu seklide hedeflerinde degisiklik olduysa uzucu tabi.

  • @TayyarePilotuOfficial
    @TayyarePilotuOfficial 2 роки тому +1381

    Bu sene Boğaziçi bilgisayarda son senem, sonrasında geri dönebilme umuduyla gidiş hazırlıklarına başlıyorum; burkucu.

    • @TayyarePilotuOfficial
      @TayyarePilotuOfficial 2 роки тому +192

      Ufak arkadaşlara samimi bir abi tavsiyesinde bulunmak istiyorum:
      Yurtdışına kaçma hayali size bu denli zor hedefler için asla yeterli motivasyonu veremez. Derslerinizden gerçekten keyif alamıyorsanız denklemin bir yerinde hata var demektir, önce onu düzeltmeniz gerekiyor; zoraki çalışmayla asla olmaz bu hedefler. Kendinize karşı dürüst olun... Teşekkürler.

    • @ardayldrm2882
      @ardayldrm2882 2 роки тому +70

      Niye geri dönüyon aga

    • @sercanalagoz8932
      @sercanalagoz8932 2 роки тому +32

      Bu ülkede durmanız hata arkadaşlar. Hiçbirzaman düzenli bir yer olmadı ki şimdi olsun. Ya da bundan sonra olsun. Böyle geldi böyle gidecek hatta belki hiç gitmeyecek. Görünen bu.. Fatih Alagöz'e çok selamlar 😊😊

    • @muhammet2372
      @muhammet2372 2 роки тому +5

      @@ardayldrm2882 *geri dönebilme umudu :d

    • @muhammet2372
      @muhammet2372 2 роки тому +47

      @@ardayldrm2882 klasik gurbet kolpası işte ABD'ye Almanya'ya gittikten sonra geri dönme ihtimali %5 falan zaten

  • @aliuner8557
    @aliuner8557 2 роки тому +131

    Kızım 3.5 yaşında doğduğu gün adına birikim hesabı açtım aylık 100 dolar para atıyorum. Yeter ki yurt dışında okusun orda yaşasın. Üstüme başıma en son ne zaman bişey aldım bilmiyorum. Evim arabam yok. 33 yaşımda bizi siyaset, ekonomi uzmanı yaptılar. Saçlarımız beyazladı. Üzerinde hiçbir maddi desteği olmayan öğrencileri altın tepsiyle böyle böyle yurt dışına verdik. Bu ülkeyi yönetenler bu çocuklar neden kaçıyor diye endişelenmiyor yerlerine ne olduğu belli olmayan 10 milyon mülteciyi tercih ettiler. İnşallah düzelir ama benim umudum yok.

    • @aliuner8557
      @aliuner8557 2 роки тому +9

      @Onur Kesgin maliyet düşük 5 lira civarında başladım yatırmaya vallahi zorlanıyorum ama ne yapalım

    • @adgaog5472
      @adgaog5472 2 роки тому +1

      hocam internetin anonimliğinin bana verdiği patavatsızlıkla soruyorum niye? Arabanız veya eviniz yoksa niye evlenip çocuk yaptınız? Toplumun baskısı insanı evlenmeye itebilir bunu anlayabiliyorum. Fakat, bu maddi buhramın içerisinde niye çocuk yaptınız?

    • @aliuner8557
      @aliuner8557 2 роки тому +1

      @@adgaog5472 2015 te evlendim ben hocam düğünümü yapıp borçlarını ödedim şükür. Ama o zamanlar 2010 model dizel otomatik golfe 40 50 arasına binebiliyordum hatta vardı bende. Hadi evler biraz yüksekti diyelim ama yine de aldığım maaş yetiyordu. Şimdi maaşım 15 bin de olsa ne ne ev ne araba alamazsın. En kötü sıfır araba 300 lira

    • @aliuner8557
      @aliuner8557 2 роки тому

      Ayrıca keşke evlenmeseydim bekarlara tavsiye etmiyorum evliliği :)

    • @aliuner8557
      @aliuner8557 2 роки тому +6

      @Onur Kesgin ben 2013 yılında mesleğe başladığımda 1450 dolara tekabül ediyordu maaşım. O zaman sıfır arabalar beyaz eşya elektronik eşya mobilya zorlanmadan aldım. Orta sınıfta sade bi vatandaşdım şimdi yoksul bile değilim. Ama sigirlara sorsan 4250 TL asgari ücret ohaaaav harika derler. Alım gücümüz bitti anlatamıyoruz. Allah akıl fikir versin

  • @mustafakemalcelebi972
    @mustafakemalcelebi972 2 роки тому +139

    Benim oğlum da Hacettepe İngilizce Tıp’ta okuyor. O da kafasına koymuş gitmeyi. İçim acıyor böylesi nitelikli gençlerin ülkeden umutlarını kestiklerini görünce. Tüm bunların sebebi sadece bir kişi. Adını söylemeye bile korkar olduk. İleri demokrasi var ülkede. Ülkede her şey serbest, sadece farklı düşünmek yasak.

    • @berke5929
      @berke5929 2 роки тому +11

      Keşke bende gidebilsem bıktık artık temel ihtiyaçlarımızı bile gideremiyoruz kira gibi elektrik faturası geliyor karanlıkta oturun diyor resmen şaka gibi

  • @AHMETDOLMACI
    @AHMETDOLMACI 2 роки тому +204

    Ağlayarak, sinirlenerek izledim, yorumları okuyunca bir daha ağladım. Gidenlerin suçu yok ve gitsinler de zaten. Kimse değer görmediği yerde kalmak istemez. Suçlu olan ülkeyi bu hale getirenlerdir. Çok yazık çok. Geleceğimizin nasıl karardığının 10 dakikalık özeti olmuş video. Giden gençlerimizin yolları ve ufukları açık olsun... Keşke kalanlar durumun acı sonuçlarını anlayabilecek seviyede olsaydı...

    • @Mka_-0.1
      @Mka_-0.1 2 роки тому +1

      Geleceğimizi çaldılar hem bizim hem çocuklarımızın gençlik kolları başkanı bile milyonluk arabalara biniyor bizde iki airbagli yürüyen tabuta 150 200bin TL vermemizi istiyorlar hakkım haram zehir zıkkım olsun

    • @eroldp4106
      @eroldp4106 2 роки тому

      Haci gidenlere yurt disinda iskence yapiyorlar, cünkü onlari ABD, Avrupa geldi türkiyeden kolalarina ilac koyarak kacirdi. ne cektiniz be

    • @dasmann885
      @dasmann885 2 роки тому +2

      Bak hem fedakarlık yapmayıp temelli kafanızda ülkeyi silerek defolup gidiyorsunuz hem de kalanlara laf ediyorsunuz. Bir tek siz akıllısınız demi biz bilmiyoruz burada kalmanın ne kadar acı verici olduğunu. Ama kalıyoruz yine de neden çünkü vicdan farkı var aramızda.

  • @m.keremaydn8364
    @m.keremaydn8364 2 роки тому +30

    ODTÜ Elektrik Elektronik son sınıf öğrencisiyim. Yurt dışında doktora için kabuller aldım ve tekliflerden birini kabul ettim. Dürüstçesi beni yurt dışına gitmeye ikna eden 4 şey oldu. İlki buradaki hocalarımın lisans öğrencilerine karşı inanılmaz heyecansız oluşuydu. Yaptığım mülakatlarda ve şuan yeni katılmaya başladığım yurt dışındaki lab toplantılarında hocaların ve benden daha deneyimli(senior?) öğrencilerin beni orada görmek için gösterdikleri heyecan gerçekten çok etkileyiciydi. Kendinizi değer gördüğünüz bir yere gitmek konusunda her zaman daha motive hissediyorsunuz. İkinci en önemli sebep ülkenin içinde bulunduğu kötü atmosfer, ifade özgürlüğünün ve adaletin olmadığı bir düzende ne yazık ki ne bilim ne mühendislik ne de sanat yapılabiliyor. Liyakatsiz insanların haketmedikleri yerlere gelmleri, bu insanların çalıştıkları kurumları çürütüyor ve altlarındaki kalifiye insanların çalışma isteğini öldürüyor. Üçüncü sebep ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumdu. Bir araba alabilmek için, yurt dışındaki dengim olan insanlar 1 2 sene çalışırken, benim 30-35 yaşına kadar çalışmam gerekmesi çok can sıkıcı geliyordu. Son etken ise benim bu ülkede kalmak istediğim durumda bile bu ülkenin beni istemediğini hissetmem oldu. Bu ülkede bazı çok basit insan hakları bile tartışma konusu ve sizin bu hakları savunuyor olmanız sizi toplumun çoğunluğunun gözünde "marjinal" veya "çıkıntı" haline getiriyor. Ve bu ülkedeki saldırgan politik ortam toplumu kendinden farklı düşünen insana karşı hasmane tavırlar takınmasına sebep oluyor. 2027'de doktoramı tamamladığım zaman ülkeme dönmeyi çok istiyorum. Ama en büyük korkum o zaman geldiğinde ülkemin bu önemli problemlerde bir arpa boyu yol ilerleyememiş olması. 5 sene sonra unutmazsam burayı güncellerim :)

    • @buse5354
      @buse5354 2 роки тому +2

      12. Sınıf ögrencisiyim ve bu ülkede üniversite okumak zaman kaybı gibi geliyor. Lise zaten zaman kaybıydı. Şimdi de üniversite öyle olacak gibi.

    • @lamia.123
      @lamia.123 Рік тому

      Naptın

    • @m.keremaydn8364
      @m.keremaydn8364 Рік тому +4

      @@lamia.123 Yorumu yazarken daha Türkiye’deydim. Artık değilim :)

    • @桜-q9l
      @桜-q9l Рік тому

      @@buse5354 ben de öyle düşünüyorum ne yapacağız bilmiyorum

    • @Burak-f7g
      @Burak-f7g 9 місяців тому

      Hocam ne durumdasınız

  • @KrzysztofKieslowskii
    @KrzysztofKieslowskii 2 роки тому +116

    "Hukuğa inancımın kaybolması" dedi hocamız cümle söz öbek her şey bitti.

  • @omeraltay3360
    @omeraltay3360 2 роки тому +359

    İtü makina 2020 mezunuyum lisansı bitirip direkt büyük bir şirkette çalışmaya başladım. İşimde iyiydim ancak aile desteği olmadan bir araba, bir ev almak mümkün değildi. Şu an italyada yüksek lisans yapıyorum ve aldığım burs döviz kurunun sıçraması nedeniyle çalıştığım yerdeki yıllık maaşımla aynı.

    • @serio695
      @serio695 2 роки тому

      İtalya nasil iyi mi bari ?

    • @Erdembeyy47
      @Erdembeyy47 2 роки тому +1

      Benimde hayakim itü makine gitmek bir makine mühendisi kendini iyi yetiştirirse gidebilrmi gerçekten yurt dışına lütfen cevaplayın
      Teşekkür ederim

    • @ahmetahmet-ul6rc
      @ahmetahmet-ul6rc 2 роки тому +3

      İtü kontrol girişliyim bölümü yazarken bile tek düşüncem en erken nasıl sıyrılırızdı. Okul bitene kadar ne olacağı bile belli değilken insan rahat edemiyor.

    • @alpix8217
      @alpix8217 2 роки тому +14

      @@mustafahaidari1740 italya ekonomisi almanyadan kotudur ama tr ile nasil kiyasladiginizi anlayamadim ortalama gelirim 2200 euro okdugu yerle 300 euro oldugu yeri

    • @akakiyakayevic4562
      @akakiyakayevic4562 2 роки тому

      Önce makine yaz.

  • @LenguagesWithAI
    @LenguagesWithAI 2 роки тому +172

    Üniversite son sınıf öğrencisiyim. Kendi işimde kendimi geliştirip hayaller kuracağım yerde benim hakkıma saldıracak insanların politik görüşlerine savunma hazırlamak zorunda hissediyorum kendimi. Her yerde siyaset konuşuluyor ve insanlar bu süreç içinde siyasete ne kadar cekildiklerini farkedemez oldular. Şuan herşeye lanet edip final haftamda ingilizce ve Almanca calisiyorum, zira orada yapacağım en onursuz iş burada kendi işimi yapmaktan daha az onur kırıcı olur gibi duruyor

  • @emrebaris-yildirim
    @emrebaris-yildirim 2 роки тому +76

    Gidenleri, gidebilme potansiyellerinden ötürü tebrik ederim. Umarım projelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Kalanlara da acil şifa, sabır ve dirayet diliyorum.

    • @Mka_-0.1
      @Mka_-0.1 2 роки тому +3

      Kalanlar yani bizler dağ başında herşeyden uzakta yaşamamız lazım yoksa bu sistem bizi kanser edecek

    • @alihansen2643
      @alihansen2643 2 роки тому

      Bu gidişle Türkiye'de kalanlar sadece çocuklar ve yaşlılar olacak.

  • @mmarias
    @mmarias 2 роки тому +299

    Ben bir lise öğrencisiyim. Şu anda sınıfımda herkes yurtdışına çıkmak hakkında araştırma yapıyor. Neden? Çünkü değer görmüyoruz. Bu bir gerçek ve gitmek istediğimiz için asla suçluluk hissetmiyoruz. Hepimiz yabancı dil öğrenmeye çalışıyoruz ya da bazı arkadaşlar 2. dönem açığa geçip liseyi açıktan bitirerek meslek öğrenmeye karar verdi mesela. Bunun sorumlusu kimdir? Biz değiliz o kesin. Avrupa’daki en fazla genç nüfusa sahip ülke olmamıza rağmen bunun kıymeti bilinmedi ve bilinmeyecek. Gençliğimi değmeyecek insanlar ve asla gerçekleşemeyecek hayaller için harcamak istemiyorum.

    • @eniscavus1528
      @eniscavus1528 2 роки тому +22

      Bende lise öğrencisiyim ama hayalim kendimi yurtdışına atmak değil. Kendi ülkeme yarar sağlamak.
      "Umutsuz vakalar yoktur, umutsuz insanlar vardır."

    • @admnupeldaamasennupde8857
      @admnupeldaamasennupde8857 2 роки тому +46

      @@eniscavus1528 yarar sağlayacak ortam yok

    • @Sevimlipuffy
      @Sevimlipuffy 2 роки тому +27

      @@eniscavus1528 karşındaki kişiler değerini bilmiyorsa boş duvara yarar sağlamak gibi bir şey

    • @ozlem2010
      @ozlem2010 2 роки тому +3

      Tabikide elbette kendi yaşam standartlarından çok ülkenin menfaatini ve kemalist 6 değer ilkesiyle yaşayanlarda var .Bu aralar bu hep gündemde sanki geçmiş yıllarda bu yıl kadar beyin göçü olmamış gibi niyeyse böyle bir gündem harlandı oysa herkes farkındaydı bunu ülkenin iyileşmesi ve ders almasından çok örnek teşkil ederek umutsuzluğu gün yüzüne iyice çıkarmak.Ne nimet ki onlar her ne kadar bu ülkenin nasıl kurulduğunu bütün müfredatlardan alsalarda. Fikirler ölmedi ve ölemez.Ben gözlerimle gördüm gidenlerden çok kalanları ah o genç çevik subayları nasıl çırpındıklarını.Elbet er ya da geç belki bizim gençliğimiz ziyan olur ki feda olsun bin canım hiç önemi yok bu devran dönecek biliyorum .Türkiye 'nin ezberi sisteminden 400 kişi gitse ne yazar.Ama sorsan herkes Atatürkçü ne biliyor musunuz bizim sizden en büyük farkımız Gençliğe hitabeyi sadece okumak değil anlamış olmamız.Ve her nereye gidersen git özün yoksa kimse özü olmayana değer vermez .Özünüzden vazgeçerek hergün onu yokluğa mahkum ediyorsunuz.Neyseki çığlık atanların gürültüsü çok olsada şimdilerde ayakları sağlam ve sessizce mücadele edip bekleyenler daha fazla.Bizi vazgeçirmeyecekler bütün bu çabalarda uyuyan koyunları uyandıran taze nesli yok etmek .Biz sözde gideceğiz koyunları istedikleri gibi otlatacaklar.Neyseki biz bir gidip bin geliyoruz.

    • @inceptiontime3285
      @inceptiontime3285 2 роки тому +1

      Çok haklısın, yurtdışına çıkmak isteyenlerin sayısı çok fazla arttı, eğer imkan olsa genç nüfus kalmaz. Çıkmak bir o kadar zor iken herkes çıkmak için büyük bir rekabete girecek

  • @GermanywithEmre
    @GermanywithEmre 2 роки тому +272

    Yurtdışına göç özellikle 2010'lu yılların başında dikkat çekici boyutlara ulaşan, 2016'dan itibaren iyice artan, günümüzde ise pandemi koşullarına rağmen hala devam eden Türkiye'nin muhtemelen gelecekteki en büyük sorunlarından birisi.
    Eskiden Türkiye'de yaşayan gençler belki hayatlarından aman aman memnun değillerdi fakat yine de bu ülkede bir gelecek kurabilme umudu taşıyorlardı. Aradan geçen onca zaman ve yaşanan saymakla bitmeyecek tüm tatsız hadiseler neticesinde insanların bu konuda umutları da zamanla azaldı.
    Ben de yakın zamanda Almanya'ya gelmiş o gençlerden biriyim. Almanya'ya varır varmaz ilk fark ettiğim benimle benzer motivasyonlara (örneğin: gelecek kaygısı, iş bulamama endişesi vs.) sahip olup da buralara gelmiş çok fazla kişi var.
    Benim anladığım Türkiye'nin yaşadığı nitelikli genç nüfus kaybı sorunu beyin göçü aşamasını çoktan aşmış, "beyin kanaması" noktasına gelmiş durumda. Peki türkiye'de mevki sahibi insanlar bu durumun farkındalar mı veya bu durumu değiştirmek için çaba gösteriyorlar mı? Hiç sanmıyorum...

    • @sametaslantas4092
      @sametaslantas4092 2 роки тому +29

      Bu durum işlerine geliyor, çaba göstermezler.

    • @milats5087
      @milats5087 2 роки тому +41

      Aynen bu durum işlerine geliyor niye düzeltsinler siz anlamıyormusunuz bu insanların sorgulayan bilgi üreten kendi fikirleri olan kişilere ihtiyacı yok makarna yiyip haline şükredip vasıfsız iş yapan kişilere ihtiyacı var

    • @WW-nk7wg
      @WW-nk7wg 2 роки тому +6

      Turkiye'de bu muhendislerin fayda saglayacagi kurum/sirket pek yok zaten. Beyin gocu, beyin kanamasi felan hikaye. Yurticinde kalmaya devam edenlerin de 90%'u buyuk uluslararasi sirketlere calisiyor, bir faydalari dokunmuyor zaten ulkeye.
      Insanlara bu ulke icinde bu ulkenin sirketlerinde uretmek icin, yeni isgirisimleri icin ortam saglamasi lazim devletin. Mesele sadece TR'de kalmak degil.

    • @aktodos
      @aktodos 2 роки тому +2

      Hiçbir şekilde hümüket devlet yok gezi yok o yok bu alakası yok kardeşim adamlarda vatan algısı kalmamış vatan sevgisi kalmamış ayn kanka o da hükümetin suçu devlet burs versin kendi cebinden Amerika'da olsan yüz binlerce dolara okuyacağın okulu cebinden minimum düzeyde para harcayarak oku üstüne az da olsa cebine para koysunlar bu gerçekten can sıkıcı

    • @omerfarukfettahoglu234
      @omerfarukfettahoglu234 2 роки тому

      Tahtı söz konusu. Şuan seninle ilgilenecek zamanı geçmişte de yoktu gelecekte de olmayacak.

  • @altinkalp
    @altinkalp 2 роки тому +518

    🍄 Maaşların çok düşük olması önemli bir sebep. Örneğin Türkiye’de aylık maaşıyla 1 tane iphone alabilen bir mühendis, aynı işi Avrupa’da yaparak ayda 8 tane aynı iphone’dan alabiliyor. Bu durum, bilginin ve nitelikli personelin değersizleştirilmesidir. Para dışında, hayat kalitesi tartışılmaz derecede düşük zaten. Şimdi bu nitelikli gençleri nasıl tutabilirsiniz?

    • @gumusfatih
      @gumusfatih 2 роки тому +48

      Kaç tane mühendis aylık maaşıyla iPhone alabiliyor ki? Çok az.

    • @altinkalp
      @altinkalp 2 роки тому +23

      @@gumusfatih maalesef asgari ücrete yakın maaşlara istihdam edilenler, iphone bile alamıyor. 2016’da ayda 3 iphone alabilirken, geçen ayki maaşımla ancak 1 tane alabiliyorum. 5-10 sene öncesine kadar böyle bir uçurum yokken şimdi çok büyük fark ortaya çıktı. Mevcut durum, ülkenin bu kadar nitelikli bir nüfusa ihtiyacı olmadığını gösteriyor aslında. Dolayısıyla, kendini daha yüksek değere kabul ettirebilenlerin başka yerlere gitmesi garip değil normaldir.

    • @BayFreedom
      @BayFreedom 2 роки тому +23

      1 aylık maaşıyla iPhone alabilen mühendis yok neredeyse.

    • @mehmetgozonunde8045
      @mehmetgozonunde8045 2 роки тому +11

      Ben dr um aldıgım ücret her sey dahil 8 bin yarısını alamıyorum

    • @berke.b
      @berke.b 2 роки тому +22

      bi ara ben ve diğer arkadaşlarım da maddiyatın daha önemli olduğunu düşünüyorduk fakat asıl önemli olan maddi durum değil. Emeğinin karşılığını doğru dürüst alamadığın sürece, insanların sana ve yaşantına saygısı olmadığını anladığın sürece, adalete işin düştüğünde arkana yaslanıp adaletin tecelli ettiğini göremediğin sürece artık maddiyatın bir önemi yok. maalesef zeki insanlar maddiyat için yurtdışına gitmiyorlar. bu ülkenin yozlaşmış kültüründen ve kurum sisteminden uzaklaşmak için yurtdışına gitmek istiyorlar

  • @sema2436
    @sema2436 2 роки тому +44

    Birgün bu günlerin geçmesi dilemekten ve çalışmaktan başka çaremiz yok umarım dileklerimiz gerçekleşir daha mutlu ve huzurlu bir gelecek olur.

  • @fatih9135
    @fatih9135 2 роки тому +36

    Türkiye'nin saygın bir devlet üniversitesinde lisans ve master eğitimi aldım. Yaklaşık 6-7 senedir arkadaşlarımızla sohbetlerimizde konu Türkiye'de alanımızda nasıl hayata tutunacağımıza ve ülkenin ekonomik-siyasi iklimine yönelik tartışmalara geldiğinde, hep bir tıkanma yaşıyoruz ve göç konusu gündeme geliyor. Bir çoğumuz gerçekten istesek gidebiliriz. Şahsen iyi derece İngilizce ve giriş seviyesinde Almancam var ve elimde denkliği kabul edilen bir diplomam var. Fakat işler ciddiye bindiğinde neden başka bir ülkeye gitmemiz gerektiğini bir türlü anlayamıyoruz. Dünyayı keşfetmek, farklı kültürlerle etkileşime geçmek kesinlikle benzersiz bir deneyim. Bu deneyimi zoraki bir göç olarak edinmek ise düşündüğümüz kadar hoş hissettirmiyor. Bizler birbirlerini gören tanıyan bir jenerasyon olarak potansiyelimizin farkındayız. Hayallerimizi herkese faydalı olarak burada da gerçekleştirebiliriz. Ancak sırtımızdaki ekonomik yükten, sistematik baskı ve ayrımcılıktan kurtulamadığımız sürece de bir şey yapacak motivasyonu edinmemiz pek kolay değil. Her akşam kendimi Twitter'a girip ülkenin gerçeklerinden haberdar olmamak için zor tutuyorum. Çünkü koca bir günde hedeflerinize ulaşabilmeniz için edinmeye çalıştığınız motivasyon, çalışma arzusu yerle yeksan oluyor. Katkı sunmaya, dahil olmaya çalıştığımız dünya bu mudur? Ben yokum, biz yokuz. Belki biraz pesimist gelecek ama benim gibi milyon tane yaşıtımın olduğuna eminim. Hiç bir işe bir torpille girmedim.Liseden bu yana çalışarak kendi hayatımı kazandım , ailemin destek olmaya gücü yoktu. Yani gündelik yaşantımda öncelikli hedefim iyi bir eğitim alıp büyük işler başarmak değil hayatta kalabilmekti. Devletin verdiği 300 lira geri ödemeli krediyi alırken 4 kişi kaldığım evde aylık sabit giderim 600 lira idi. Gıda harcamalarıma bile girmiyorum. 7 yıl süren lisans ve master eğitimim boyunca genel olarak yaşam tarzım ultra-minimal, asosyal, tüm özel harcamalarımı kesmeye yönelik bir yaklaşımla geçti. Üstüne bir de haşmetli devletimize borçlandık durduk yere. GSF'de okuduğum için büyük bir grup vakfın bursuna bile başvuramadım. Öyle ya da böyle eğitim aldıktan sonra şimdi işin daha mide bulandırıcı kısmına geldik. Özel sektörün kucağına atlayıp öğrencilik hayatımdaki yaşam standarlarımdan çok da farklı olmayan bir gelir için o zamankinden çok daha fazla mesai mi yapmalıyım. Tüm hayatımı sadece yemek yiyebilmek ve bir yerde barınabilmek adına satmalı mıyım? Yoksa mide bulandırıcı yollarla kamuya kapak atmaya çalışıp devletli şahımızın uşağı mı olmalıyım? Yok, öylesi kalsın dostlar. Gitmek gerekiyorsa bir noktada biz de gideceğiz. Bırakalım bu vatan-millet sakarya askerlerine bu memleketi, bakalım bu cehaletle ne kadar yükseklere çekecekler o bayrağı.

    • @nebahatbasaran889
      @nebahatbasaran889 2 роки тому

      o kadar üzgünüm ki bir şeylerin düzele bileceğine olan inancımı kaybettim. Elimde olsa bu ülkede bir saniye durmazdım.

  • @enesutkuozdemir7335
    @enesutkuozdemir7335 2 роки тому +81

    Hacettepe Siyaset mezunuyum, bölümümü ilk beşte bitirdim. Şimdi ise ODTÜ'de aynı bölümde yüksek yapıyorum. Kyk'ya başvuramadık bile, çünkü son başvuru tarihinde öğrenci gözükmüyorduk. Odtü, yurtları sadece lisans öğrencilerine diye değiştirmiş bu sene. Maddi durumum olmadığından dolayı Ankara'ya bile gelemedim, tüm derslerimi uzaktan olanlardan seçtim. En büyük pişmanlığım ülkeden gitmemem. Benden daha düşük puanlı arkadaşlarım yeter ki Avrupa olsun diye gittiler ve mutlular. Avrupa'da ortalama bir yer yerine Türkiyede iyi bir yer derken okuluma bile gidemedim. Hakkımı helal etmiyorum.

    • @ismail8929
      @ismail8929 2 роки тому

      Avrupaya öyle hemen gidiliyorsa bende gideyim. Bende 3 aylık mezunum bölüm 1. Olarak mezun oldum. İş bulamıyorum, dil eğitimi almak için yurt dışına gitmek istiyorum ama en az 5 bin euro lazım. Bende hakkımızı yiyenlere hakkımı helal etmiyorum.

    • @saidx5896
      @saidx5896 2 роки тому

      @@ismail8929 kanka kendini işinde geliştir gidersin ya niye gidemeyesin seviyorsan işini

    • @ismail8929
      @ismail8929 2 роки тому +3

      @kızgın tosbağa sen anlamazsın senin zihniyetin körelmiş.

    • @ismail8929
      @ismail8929 2 роки тому

      @kızgın tosbağa tamam abicim.

  • @Glsmt41
    @Glsmt41 2 роки тому +61

    Öyle bir ekonomik kriz geliyor ki istediğiniz kadar dolar satın bu okumuş yetişmiş gücü tekrardan eğitmek yıllar alacak elimizdeki gücü kaybetmemek lazım

  • @ey5219
    @ey5219 2 роки тому +80

    İşi akademiden geçen kimsenin bu şartlarda Türkiye'de kalmayı isteyeceğini düşünmüyorum. İnsan bir kere geliyor hayata neden çile çeksin ki sürekli?

  • @Ifyoufeelike
    @Ifyoufeelike 2 роки тому +55

    Bilkent mühendislik mezunuyum dönem arkadaşlarımdan 2 kişi Türkiye de kaldı. Ben dahil çoğu arkadaşım farklı ülkelerde iyi pozisyonlarda çalışıyoruz. Açıkçası 2019 a kadar Türkiye ye dönmek aklımdan ara ara geçiyordu. 2019 tüm umutların kırılmasıyla, geldiğimde gördüğüm mutsuzluk ve muhafazakarlaşmayla tamamen kararımı vermeme sebep olan yıl oldu. Şimdi yabancı bir eşim var… Türkiye ye dönme ihtimalim çok az. Ülkemi seviyor ve özlüyorum ama benim tanıdığım bağlı olduğum ülke değil ki özlediğimin şimdi yerinde kalan.

    • @Mka_-0.1
      @Mka_-0.1 2 роки тому +2

      Gelme abi sakın gelme biz kimlere nelere inandık hep yarı yolda bırakıldık hiçbir siyasetçiye güvenmiyorum ülkem adına zerre umudum yok senelerce milliyetçilik duygularımızı somurenleri gördük ki koltuk uğruna dün sövdükleri adamlarla hiçbir şey olmamış gibi konuşup anlaşabiliyor. Artık milliyetçi de değilim dindar da değilim vatan millet Sakarya gibi duygularim yok askerliği mi de bedelli yaptım gariban çocukları ölüyor zengin cocuklarina siyasilere hiçbirsey olmuyor. Beni annem ölmem için dogurmadi herkes eşit olana kadar tüm sistemi sorgulamak biat etmemek lazımmış. 30 yaşına gelmeden bunu anladığım için kendimi bir nebzede olsa şansli sayıyorum. Bende yurt dışı planları yapmaya başladım. 2.5 yaşında evladım var kesinlikle bu ucube sistemde büyümesini istemiyorum

    • @eneriyüksek
      @eneriyüksek 3 місяці тому

      şu an hayatınız nasıl geçiyor çok merak ettim tercih döneminde ben de bilkentte mühendislik düşünüyordum. Neleri kaçırdım bilmek isterim :)

    • @sumitomoO0O
      @sumitomoO0O 16 днів тому

      @@eneriyüksek dogru tercih yapmissin. Bilkentde lisansi bitir not ortalamani iyi tut, arastirma projesine katil bilkentdeki hocalardan biriyle, sonra GRE bilmemne guzel puan al, yurtdisindan doktora master icin kolaylikla kabul alirsin. Masterdan once yurtdisina gitmenin espirisi yok

  • @EmreCan-r1r
    @EmreCan-r1r Рік тому +10

    ODTU kimya muhendisligi bolumu 2018 mezunuyum. Turkiye'de global bir firmada calisiyordum; fakat haftada yeri geldiginde 6 gun (gunde 12 saat) calismama ragmen gectigimiz sene yaklasik olarak 10 000 TL maas aliyordum. Ekonomik krizden dolayi tek amacim terfi alip maasimi arrtirmak olmustu. O zaman calistigim firmada ilgimi ceken bir pozisyon acilmisti ve yoneticime basvurmak istedigimi soylemistim. Global yoneticiler tarafindan o pozisyona onerilmeme ragmen o zamanki turk yoneticiler pozisyonla ilgilenmedigimi soylemisler (bunu beni pozisyona oneren global yoneticiler ile yaptigim toplantida ogrendim).
    Tahmin edin bakalim pozisyona kim geldi? Fabrika mudurunun beraber tatile ciktigi kisiyi bu pozisyona aldirlar. SASIRDIK MI? HAYIR :)
    O zaman anladim ki Turkiye'de ne kadar calisirsam calisayim istedigim pozisyona birilerinin yakini, yalakasi olmadigim surece gelemeyecegim.
    Simdi ne yapiyorum? O isimden istifa ettim ve Danimarka'da Global bir firmada urun gelistirme muhendisi olarak calisiyorum su anda. Hem de Turkiye ile kiyaslayamayacak kadar bir paraya :))
    Istedigim ulkeyi geziyorum vize problemim olmadan. Beni ise almayan fabrika mudurunun bile gidemeyecegi tatillere aylik maasimin 4'te birine hem de :)
    Yurtdisina tasinmak aldigim en iyi karardi hayatimda. Turk beyaz yakasina ise gram uzulmuyorum. Bu kafa ile global firmalarin ucuz is gucu olmaya devam edeceklerdir :D

    • @TurkishBall1453
      @TurkishBall1453 Рік тому

      Valla bende Ankara'da konservatuvar okuyup Avrupa'da müzikle alakalı bir iş bulmak istiyorum
      Danimarka'da müzik nasıl
      Bende İngiltere'de yaşamak istiyorum

  •  2 роки тому +172

    Maalesef Boğaziçi’nde tanıdığım 10 insandan 9’u gitmeyi planlıyor :/
    İnsanların kalması ve bu ülkede bir şeyler üretmesi için daha yaşanabilir daha özgür daha parlak ve umutlu bir gelecek yaratmalıyız…

    • @keremuzun2653
      @keremuzun2653 2 роки тому

      Bende gidecem

    • @alicengizoyun1544
      @alicengizoyun1544 2 роки тому +4

      GEZİCİ ZİHNİYETLİLER GİDİYOR

    • @egesonmaz7563
      @egesonmaz7563 2 роки тому +2

      Bu arada bu gitmek isteyenlere kızamıyorum çünkü burada 400 euroya çalışmaya çalışıyorlar ve her istediklerini elde edemeyecekler. Ama bir yanımda buranın imkanıyla büyüdün, okudun ülkeye hizmet birinci vazife diyeceğim onunda doğru olup olmadığına kararsızım.
      Yine de Atatürk'ün ilke ve inkilaplarına sahip çıkıp, ülkemizde karanlıkla savaşıp yolumuzu aydınlatmalıyız. O gider, ben gider, bu gider... kim çıkaracak bu ülkeyi aydınlığa.. neyse çok apolitik bir konu.

    • @tanrnnkuzusu1359
      @tanrnnkuzusu1359 2 роки тому +5

      @@alicengizoyun1544 GOZOCO ZOHNOYOTLOLOR GODOYOR

    • @ahmetturkar5357
      @ahmetturkar5357 2 роки тому

      Iktisat mezunu yurt disinda calisabilirmi

  • @ozanakagac
    @ozanakagac 2 роки тому +88

    Gidenlere yapacak birşey kalmadı.inşallah gitmeye niyet eden pırıl pırıl gençlerimize kalma nedenleri sunacak bir ortam kurmak mümkün olur.geleceğe umutla bakmak ve çalışmak zorundayız.Hertürlü kokuşmuş düzen ve insanlara takılmadan.

    • @th.oswald4389
      @th.oswald4389 2 роки тому

      piril piril gençler !!! ayni düşünmüyoruz.
      Ben sana dim, bugunki tuileries hiç sevmem.

    • @ozanakagac
      @ozanakagac 2 роки тому +1

      @@th.oswald4389 anlamadım cehaletimi affedin

    • @harunsonmez8330
      @harunsonmez8330 2 роки тому +2

      Bu dünyada yapılacak en basit+aciz+zeka gerektirmeyen şey Türkiyeden kaçmaktır. Kurtuluş savaşında askere giden ilköğrenim öğrencileri, lise ve üniveriste öğrencileri ve binlerce yedek subay bu ülkede kalıp savaşmayı yani topraklarda kalarak ve ölümü göze alarak dünyanın en zor şeyini seçtiler. Şu anda da ekonomik savaş var, dönem ve koşullar aynı olmasa dahi bir ülke için savaş her daim savaştır. Kalıp savaşanlara selam olsun.

    • @Mka_-0.1
      @Mka_-0.1 2 роки тому

      @@harunsonmez8330 tabi eminim ki ekonomik savaştır. Faize karşıyım deyip bankalara yüzde 20 faiz verdirmek açık bir ekonomik savaş 😁

    • @harunsonmez8330
      @harunsonmez8330 2 роки тому

      @@Mka_-0.1 Savaş zaten vatandaşın savaşı, üst tabakanın savaşı değil ki. Bizim en büyük sorunumuz bu işte, içinde bulunduğumuz durumu anlamamak.

  • @BayWinchester_
    @BayWinchester_ 2 роки тому +86

    gelir şimdi giderlerse gitsin diyenler,yıllar sonra da ülkeye getirebilmek için daha fazla para teklif ediyoruz

    • @afakethrum
      @afakethrum 2 роки тому +21

      O insanlar BBC haberlerini izlemiyor artık. AHaberdeler

    • @merro4130
      @merro4130 2 роки тому +2

      Hiç biri bir daha gelmez çocukları gelmek istemez ne işimiz var diyecekler yabancı ülke de

    • @BayWinchester_
      @BayWinchester_ 2 роки тому +1

      @@afakethrum onlar normalde de izlemiyor ki zaten videyu görünce bbc ne diyorsa tersi doğrudur deyip izlemeden kapatıyorlar sonra

  • @gokberkguvendik3433
    @gokberkguvendik3433 2 роки тому +56

    Gidenlerden tek bir dileğim var geri dönemeseniz bile aradan 20 yıl gecsede bu toprakların masumlarını unutmayın yolunuz bahtınız açık olsun en iyisi siz olun .

    • @harunsonmez8330
      @harunsonmez8330 2 роки тому +1

      Bu toprakların masumları da onları unutmayacak, neden mi? Bu ülkenin yetişmiş insanımıza en çok ihtiyacı olduğu bir dönemde hükümete kızarak ve sadece bu ülkede tek mağdur kendilerimiş gibi davranarak devleti yani bizleri terk ederek bu ülke uğruna canını verenlere karşı çok büyük bir manevi suç işlediler.
      Gün olur devran döner, her yükseliş ve zirve çok iyi bir dönemin geride kaldığının ve inişin başlayacağına işarettir, iniş başladı zaten son 40 yılın en büyük enflasyon ve işsizlik rakamları ile boğuşuluyor, önümüzdeki 10 yılda avrupadaki yaşlı nüfus yerini mültecilere bırakacak ve bir gün avrupadaki karışıklıklardan ve hastanelerdeki Avrupada artık doktorlar darp edilmiyor, öldürülüyor haberleri sonrası yüzlerce Türk doktor Kapıkule sınır kapısında yığılırsa ve bana yetki verilse onları ülkemize dahi almam.

    • @behzatcitlembik5842
      @behzatcitlembik5842 2 роки тому +1

      Eyvallah

    • @mehmeterciyas6844
      @mehmeterciyas6844 2 роки тому +2

      @@harunsonmez8330 kıyamet gelir, dünya yok olur ama avrupada yaşayan biri türkiyeye gelmek istemez. Sen burayı ne zannediyorsun yahu? Bahsettiğin senaryo o kadar absürd ki gülemedim bile. Buradaki doktorların gitme sebeplerinden birisi zaten can korkusu. Diğerleri de enflasyon, hayat pahalılığı, medeniyetsizlik.

    • @harunsonmez8330
      @harunsonmez8330 2 роки тому

      @@mehmeterciyas6844 Can korkusu avrupada yok sanki, enflasyon desen avrupada 2 yıl içinde % 400 arttı (% 2 den % 8 ne giden bir durum), hayat pahalılığı desen avrupada yaşayan akrabalarımız var, hiç bir şey eskisi gibi değil, bir ailede artık herkes çalışmak zorunda diyorlar son olarak medeniyet olarak bize ders verecek en son topluluk avrupadır.

    • @mehmeterciyas6844
      @mehmeterciyas6844 2 роки тому +6

      @@harunsonmez8330 diyecek tek kelime bile bulamıyorum. Allah, tanrı, yehova, herhangi bir tanrı seni ıslah etsin.

  • @baykoyuncu9969
    @baykoyuncu9969 2 роки тому +19

    Ne kadar umutlu ve pırıl pırıl insanlar. Umarım bu insanların hatrına bir şeyler yoluna girer artık.

  • @huseyinyalcn846
    @huseyinyalcn846 2 роки тому +42

    Bu ülkenin pırıl pırıl gençlerini kaybediyorsunuz. Söylenecek söz bulamıyorum, inşallah bende kazanacağım üniversite ve emin olun Türkiye'de okumak istemiyorum. En yakın en kısa sürede yurt dışı kazanıp orada okuyup hayat kurmak istiyorum.

    • @kvancatakul2755
      @kvancatakul2755 2 роки тому +3

      @kızgın tosbağa Dünyanın en çok değer kaybeden parası yaptığınız Türk Lirası tutuyor mesela. Daha fazla rezalet yaratmayın da insanlar yurtdışına gitsin.

    • @yunuskaldirim6985
      @yunuskaldirim6985 2 роки тому

      Beleşe okul okumak varken ne yurtdışı. Kazan en iyi üniversiteyi oku sonra git. Zira ülkemizdeki okulların onda biri kalitesinde bir okula 100 kat para versen anca okursun. Bak burda herkes aynı taktiği uygulamış. Almış diplomayı sonra (bu imkanı sağlayan ama kendinin oy vermediği kişilerce yönetilen) ülkeden ayrılmış.

  • @ekremplt8382
    @ekremplt8382 2 роки тому +76

    En büyük hedefim başarılı olan oğlumu yurt dışına göndermek.

    • @dodgedemonsrtx
      @dodgedemonsrtx 2 роки тому +7

      İyi yapıyorsun tebrik ediyorum

    • @yavuz5443
      @yavuz5443 2 роки тому +39

      abi senin gibi akrabam olsa sırtım yere gelmez

    • @mustafaaslanm.
      @mustafaaslanm. 2 роки тому +5

      abi beni evlatlık alabilirsin

  • @viajerodeltiempo8946
    @viajerodeltiempo8946 2 роки тому +236

    Giden her gencimizin Allah yardımcı olsun .GİDİN VE ASLA BU ÜLKEDE KENDİNİZİ YIPRATMAYIN.

    • @harunsonmez8330
      @harunsonmez8330 2 роки тому +2

      Bu dünyada yapılacak en basit+aciz+zeka gerektirmeyen şey Türkiyeden kaçmaktır. Kurtuluş savaşında askere giden ilköğrenim öğrencileri, lise ve üniveriste öğrencileri ve binlerce yedek subay bu ülkede kalıp savaşmayı yani topraklarda kalarak ve ölümü göze alarak dünyanın en zor şeyini seçtiler. Şu anda da ekonomik savaş var, dönem ve koşullar aynı olmasa dahi bir ülke için savaş her daim savaştır.

    • @bugracelebi2621
      @bugracelebi2621 2 роки тому +11

      @@harunsonmez8330 kalarak neyi değiştirebildiğini nasıl bir mücadele verdiğini çok merak ediyorum? Daha çok vergi vererek hükümetin yandaşlara saçtığı ihaleleri mi fonluyorsun, nedir tam olarak ekonomik kurtuluş savaşımdaki payın ?

    • @harunsonmez8330
      @harunsonmez8330 2 роки тому +7

      @@bugracelebi2621 Kaçarak meydanı terk etmekle, ne çözülecek peki. Yukarda bahsini ettiğin sorunlar zaten meydanı terk etmekle daha çok büyüyecek, burda var olup, bir şeyleri değiştirebilirsek anlamlı olur, yoksa avrupada deniz kenarında zaten bu ülkeye bir faydanız dokunmaz, Bu ülke bizim gitsenizde nihai olarak eninde sonunda herkes dönecek geri nasıl bulmak istiyorsak öyle davranmalıyız. Ben şu anda işsizim 24 yıl bankacılık yaptım, banka pandemi döneminde şubeyi kapattı, Türkçe ve yabancı dillerde belgelerim var, ve mağdurum ama 1 gün bile gitmeyi düşünmedim ve düşünmemde. Birçok kişi hükümet ile devleti karıştırıyor, şu anda hükümet nedeniyle devlete sırtını dönen yüzbinlerce kişi var. Ekonomik savaştan nasıl çıkılır öncelikle çalma işi ailede başlar, okulda devam eder, üniversite yıllarında eğitimi alınır, mesleğe atıldığın zamanda uygulaması yapılır. Küçük bir örnek; 6 Yaşında bir çocuğunuz var, beraber giderken manavın yanında meyveyi, çerezciden çerezi avuçluyor ve aile buna ses çıkarmıyorsa süreç başlamış demektir,aman çocuktur demek bu süreci körükleyen en önemli noktadır. Hak yememe küçüklükten öğrenilir ise o insan 100 yaşına da gelse hak yemez. Ekonomik savaş mücadelesi ailede başlayacak aileyde biz bunu başlar ve başarı sağlarsak toplumu düzeltiriz, çalacak adam sayısı azalır. Sonra çalmayan ve eğitimli bir nesil gelir ekonomi de bundan olumlu olarak payını alır.

  • @AbaraiRenjii
    @AbaraiRenjii 2 роки тому +63

    Türkiye bu yönetimle kaybetmeye mahkumdur malesef bu yönetim değişse bile bıraktığı enkazın altından uzun yıllar kalkamaz kaç sene yaşıyacağım belli değilken ben hayatımı bu ülkede heba edemem her şey iyi olacak diye kendimi kandıramam işte bu yüzden bir daha gelmemek üzere gidiyorum kalanlara Allah yardım etsin

    • @hilmi7260
      @hilmi7260 2 роки тому

      Kalkar kardeş kalkar japonya bile 2 atom bombası yedikten sonra 10 sene geçmeden kalkındılar atatürkün ilke ve inkılaplarına uyacak atatürkü feyz alacak bir kişi iktidara gelirse 5 yıla kalkar ayağa ülke yeterki böyle karamsar olmayın

  • @oseras
    @oseras 2 роки тому +130

    ben bulaşıkçıyım ilkokul bile okumadım. ben de gitmek istiyorum. daha iyi yaşama imkanını kim istemez ki ? okuyan kardeşlerime sabır diliyorum.

    • @harunsonmez8330
      @harunsonmez8330 2 роки тому +3

      Bu dünyada yapılacak en basit+aciz+zeka gerektirmeyen şey Türkiyeden kaçmaktır. Kurtuluş savaşında askere giden ilköğrenim öğrencileri, lise ve üniveriste öğrencileri ve binlerce yedek subay bu ülkede kalıp savaşmayı yani topraklarda kalarak ve ölümü göze alarak dünyanın en zor şeyini seçtiler. Şu anda da ekonomik savaş var, dönem ve koşullar aynı olmasa dahi bir ülke için savaş her daim savaştır.

    • @Caribbeanbaklava
      @Caribbeanbaklava 2 роки тому +10

      @HARUN SÖNMEZ 20 senede ulkenin karakteri degisti daha gecen izledim haber kadin tek basina dukkan isletiyor diye dukkan sahibi dukkandan kovmaya calismis saldirmis. Benim savunacagim hic bir sey dusunce fikir kalmadi yonetim seklinde ne yapacam fikrimi insanlara mi dayatayik yoksa bana uygun bir yere mi geleyim? Hayatim boyunce orduyla ilgilendim savunma sanayasinde muhendis olmak istedim ama basarili bir ogrenci degildim ama yinede her yere basvurdum tubitak seminerinde "yav ben sizin icin calismak istiyorum para mara istemiyorum beni alin demistim" hic bir yer almadi zaten herkes bilir torpilsiz aselsan tubitak vs. Girilmez sonunda abd ye geldim ve abd savunma sanayisinde pentagon a calisan bir sirkette muhendislik yapiyorum. 20 yillik albay bile benle insan gibi konusuyor rengim dilim farkli olmasina ragmen. Benim kendi ulkemde bana bunun 100 de 1 saygi duyulsa hic bir yere gitmezdim. 3 yildir surdayim adamlar rahatligim icin elinden geleni yapiyor. En buyuk hakkimda biri bana dilim dinim irkimdan dolayi ayrimcilik yaparsa sirketten yaka paca atma yetkim var.

    • @andromixbey8152
      @andromixbey8152 2 роки тому

      Burak ispir kaç yaşındasınız ki yirmi senedir diyorsunuz? 50 yılı geçtim ve inanın ki yirmi sene öncesini hayal dahi edemezsiniz. reklamlara, kulaklara her fısıldanana kanmamayı, sorgulamayı öğrenmeye ihtiyacınız ABD de yaşıyor olsanız da her zaman var gibi. madem orada kalmayı gönlünüz çekmiş, boş verin buradaki hayatı. buraya borcunuz yokmuş sizin. yaşadıkları ülkeyi yaşanmaz bulanlar o ülkeyi yaşanmazlaştıranlarmış. yoksa yaşanacak hale getirmek için üzerine düşeni üşenmeden yapsalar sonucu da elde ederlerdi.

    • @harunsonmez8330
      @harunsonmez8330 2 роки тому

      @@andromixbey8152 40 yaşındayım bizler bu sıkıntıları çekiyoruz ve bizden sonraki nesiller çekmesin diye uğraşıyoruz, Zaten boşvermişiz oraları, oralardakiler sürekli Türkiye ile laf dalaşına giriyorlar, bu süreç mutlaka bir gün tersine dönecek avrupada doktorları hastanelerde darp değilde katlettiklerinde bu ülkenin değerini anlarlar. Aydın modern ve parayı az bulan doktorlar bu ülkeyi yaşanabilir kılmak için üzerlerine düşeni yapıyorlar ve BU ÜLKEDEN KAÇIYORLAR, bizler topyekün bir milletiz hiç bir zaman gruplar halinde başarılı olamadık hep bir bütün olarak başarılı olduk. Gidenleri yok sayarız, kalanlarla devam ederiz, durum gayet açık ve net.

    • @turkneferist
      @turkneferist 2 роки тому +1

      @@harunsonmez8330 yav dayı yüru yoluna milli mücadele ile ne alakası var iktidar devleti batırsın biz toparlayalım ooh ne güzel yok öyle yağma eğer toparladıktan sonra tekrar batıracaklarsa insan neden kalsın türkiyede.

  • @ahmetsrn520
    @ahmetsrn520 2 роки тому +10

    Çocuklarıma, otuzlu yaşlarımda olmama ve bir devlet kurumunda işçi olarak çalışmama rağmen azmettim ve dgs ile ingilizce mimarlık eğitimi veren Ankara'da hep hayalini kurduğum bir üniversiteyi kazandım. 2006 yılından bu tarafa mimari proje çizmekteyim ve bu alanda kendimi oldukça geliştirdim. Hep hayalimdeki meslekti mimarlık. Proje çizmek, tasarım yapmak bir aşk; gece uykuyu bölerek bilgisayarın başına tekrar oturacak kadar bir özveri ve tutkudur benim için. Neyse uzatmayım, kurumumdan, amirlerimden, daha daha üstdüzey "ağbabalarımızdan" yardım istedim bana yardımcı olun ben okumak istiyorum diye. He-hoş dediler neyse başladık okula, bir dönem gidebildim sadece. Sonra engeller, mobbingler, eleştirler "başımıza mimar mı olacan icat çıkarma" lar neler neler...Hiçbir amir, müdür,sendika neyse yardımcı olmadı... Bırakmak zorunda kaldım maalesef. İşi bırakmayı bile düşündüm ama çocuklarım ...
    Neyse zaman - zühür oldu çok uzatmadan anlatayım; Almanya'da yaşayan Türk bir arkadaşıma yaptığım bir mimari proje üzerine Almanya'dan bir teklif aldım. Şimdi çalışma iznim falan çıkarılıyor. Eşimin memur olması hasebi ile yeşil pasaportumuz da var gidip gelmekte sorun olmuyor. Bu ay sonu itibari ile Devletimizin en güzide kurumlarından birinden istifa ediyorum ve Almanya'ya gidiyoruz. Kalanlara sevgi ve saygı ile...

  • @MertCan19-19
    @MertCan19-19 2 роки тому +54

    Bilgisayar mühendisliği isteyen bir öğrenci olarak eğer iyi bir derece yaparsam bu ülkede kalmayı asla düşünmüyorum. AKP'lileri tebrik ederim.

    • @Ali-lc2id
      @Ali-lc2id 2 роки тому +4

      Reis her yerdesin

    • @dsfdsffds2255
      @dsfdsffds2255 2 роки тому +2

      Diyelim iyi bir siralama yaptin, burda bir universiteye yerlesmeden yurt disina mi gitmeyi planliyorsun bircok ulkemizde yks yi kabul etmiyor diye biliyorum ben

    • @emirturkoglu6752
      @emirturkoglu6752 2 роки тому

      @@dsfdsffds2255 iyi derece ile mümkün

    • @denizucek8040
      @denizucek8040 2 роки тому

      @@emirturkoglu6752 degil

    • @emirturkoglu6752
      @emirturkoglu6752 2 роки тому

      @@denizucek8040 gayet mümkün ama ihtimal azalıyor

  • @dogukan3564
    @dogukan3564 2 роки тому +30

    Ben süper başarılı bir öğrenci olmasam da göç etme nedenim farklı. Bir eşcinsel olarak artık Türkiye’de yaşamak istemediğim için ikinci kez lisansa başladım ve okumak için Almanya’ya geldim. Çok mutluyum, asla geri dönmek istemiyorum. Özellikle motivasyonunuz özgür ve eşit olma hissinin verdiği huzur, güven ise hiç düşünmeden taşının derim imkanlarınızı seferber edip. Umarım hiç geri dönmem.

    • @ulkuden10
      @ulkuden10 4 місяці тому

      senin adına cidden çok sevindim ayrım görmenin nasıl bir şey olduğunu biliyorum maalesef senin gibi şey sormak istiyorum ne okudun gitmek zor mu tavsiyelerin neler bende çok bıktım ve imkanım olsa gideceğim sınava hazırlanıyorum tavsiyelerini heyecanla bekliyorum

  • @tasomaniac
    @tasomaniac 2 роки тому +19

    Ah Lale hocam ne iyi konuştun. Hala azimle çalıştığınız ve parlak gençlerimizi desteklediginiz için minnettarız.

  • @turuncueller
    @turuncueller 2 роки тому +317

    12 senedir Ingiltere'de muhendislik yapiyorum ITU'den mezun olduktan sonra. Benim etrafimda gozlemledigim kadariyla, son bir iki senedir TR'den beyin gocunde muthis bir patlama var - 2010'da bu duzeyde degildi. Daha bu ay, 6 arkadasimdan 3'u Londra'ya 3'u Berlin'e goc etti ve bunlarin tumu ITU muhendislik mezunu. 2020'den beri ise tanidiklarim ve duyduklarim da dahil sadece benim hatirladigim 42 tane ITU mezunu TR'deki kurulu duzenlerini bozup yurtdisina yerlesti. Bunun sebebi zihnen ve fiziken Ortadogululastirilan Mezopotamyalilastirilan Turkiye'nin buyuk kentleri ve metropolleri (kusura bakmasin kimse). Suriyelileri kesinlikle kastetmiyorum. TR'nin zamanin ruhunu yakalayamamis ve lumpen kesimlerini kastediyorum. Ornegin, 2010'da biraktigim Istiklal Caddesi kulturu tamamen yok olmus. Cirkin bir atmosfer hakim. Belki anlatamiyorum, ama gercekten dehsetengiz bir gerileme var hayatin her alaninda ulkemizde.

    • @nacikaratas9824
      @nacikaratas9824 2 роки тому +2

      Yüksek lisansa başvurarak mı gittiniz?

    • @turuncueller
      @turuncueller 2 роки тому +13

      @@nacikaratas9824 evet. yuksek lisans ogrenimi icin burslu gelmistim.

    • @turuncueller
      @turuncueller 2 роки тому +1

      @golden red computational fluid dynamics - makina

    • @Guylove-agnostik
      @Guylove-agnostik 2 роки тому +28

      islam yok olsa sorun cozulurdu

    • @yusufffgenc
      @yusufffgenc 2 роки тому +9

      Doğru düzgün Türkçe cümle kuramayan kamçılı protozoa millete cahil diyor.

  • @ademtasdan8580
    @ademtasdan8580 2 роки тому +45

    2000 yılında azerbaycan’dan,moldovya’dan ve rusya’dan ülkemize gelen insanlara mesleklerini sorunca doktor,mühendis,öğretmen olduklarını söylediklerinde şaşırıyorduk. Şimdi biz karanlığa girdik bilim aydınlığa kaçıyor. Geldiğimiz nokta göz yaşartıcı.

    • @emirturkoglu6752
      @emirturkoglu6752 2 роки тому +6

      Şimdi onlar bize tatile alışverişe geliyor, devran değişti.

  • @umutt117
    @umutt117 2 роки тому +44

    Odtü’de okuyordum. Mezun olmadan orayi birakip, Amerika’ya basvurup kabul aldim. Simdi sifirdan universite okuyorum. “Ulkem adina cok uzgunum.”

    • @SirinGameTR
      @SirinGameTR 2 роки тому +2

      sondaki alinti iyiymiş

    • @eppursimuove2318
      @eppursimuove2318 2 роки тому +2

      Hangi üniversite? Bi üniversiteye başladıktan sonra kabul edilmiyor zannediyordum. Nasıl oldu anlatabilir misin lütfen?

    • @dybbukim8567
      @dybbukim8567 2 роки тому +2

      PARA PARA PARA

    • @umutt117
      @umutt117 2 роки тому +3

      @@eppursimuove2318 her üniversitenin kosulu farkli. Ben community college’a basvurdum ve kabul aldim. Gitmek istedigin universitenin sayfasindan kontrol etmen gerekiyor

    • @eppursimuove2318
      @eppursimuove2318 2 роки тому +1

      @@umutt117 Araştırıcam öyleyse. Teşekkürler yanıtladığın için. Ve yeni üniversitende de Başarılar dilerim... :)

  • @hakandugum
    @hakandugum 2 роки тому +44

    Bende yazılım sektörünün içerisinde çalışan biri olarak kendi meslektaşlarımın gitmesine bir yandan seviyorum daha iyi imkanlara ulaşacakları için fakat diğer yandan kendi ülkelerinde mutlu olmadıklarını düşündükleri için üzülüyorum. Benimle birlikte çalışan stajyer mühendis arkadaşlarda yurt dışına gitmek istiyorlar. Hatta daha kıdemli arkadaşlarımız bile yurt dışında kendi mesleklerinin dışında işler yapmaya razı olup gitme düşüncesindeler. Önümüzde ki yıllarda ciddi bir yazılımcı krizi olacak. Bu konu da şirketler zor bir savaş verecek.

    • @darvolin
      @darvolin 2 роки тому +1

      Acaba neden yazılımcı krizi çıkacak? Talep neden artacak ve önümzde dediğiniz kaç sene sonrası? Sınava hazırlanıyorum da merak ettim bunları.

    • @ece5119
      @ece5119 2 роки тому +1

      @@darvolin rez

    • @mattjohnuniverse4108
      @mattjohnuniverse4108 2 роки тому +4

      kıdemli yazılımcı krizi çıkacak diyelim mi çünkü ülkede bakkal bile yazılım işine girmeye çalışıyor biz bilgisayar mühendisleri işe girerken ciddi sıkıntılar yaşıyoruz 1 ilana 500 kişi başvuruyor bunların 450 tanesi psikolog eczacı veya atanamayan öğretmenler

    • @denizgursoy672
      @denizgursoy672 2 роки тому +1

      Bende yazılım sektöründe çalışan biri olarak söylediklerinize tamamen katılıyorum. Yakib arkadaşlarım ve en yakınlarım yurt disina gittiler. Bende Bu senenin sonunda gitmek niyetindeyim

    • @darvolin
      @darvolin 2 роки тому

      @@denizgursoy672 yurt dışına gitme süreci kolay mı? Genelde hangi ülkeler alıyorlar?

  • @ahcvea
    @ahcvea 2 роки тому +117

    Şuanda yönetimin derdi çok büyük.Kendi derdine düşen başka dert düşünemez.Yönetim kendisini yukarıda tutacak, bulgur yiyip günde 15 saat katma değersiz işlerde çalışacak bireylerle yola devam etmek istiyor.Sizin gidişinize, kayıtsız bir şekilde arap pakistan ve afganlıların girişine seviniyor ve zatn böyle olmasını istiyor bile olabilirler.Çünkü dertleri çoook büyük “her ne olursa olsun yukarda kalmak”

    • @bedrettingungor3767
      @bedrettingungor3767 2 роки тому +16

      O kadar haklısın ki. İnşallah ilerde bu konuda haksız duruma düşersin.

    • @adsz6636
      @adsz6636 2 роки тому

      Türkiye sınırları içinde yaşayan insanların yarısı belki daha fazlası genetik olarak çok karma. Üstüne Kökenimizde gram müslümanlık olmamasına rağmen yıllardır dinimiz öyleymiş gibi kabul ediliyor. Böyle bir ülkeden ne bekleniyor? Tabiki aklı olan insanlar gitmek isteyecek bu ülkeden.

    • @urukruk
      @urukruk 2 роки тому +1

      Bunu istemeyen bir tane Türk siyasetçimiz yok malesef. Al birini vur ötekine. Gelen gideni de aratır.

    • @Avrasyamt2
      @Avrasyamt2 2 роки тому

      @@adsz6636 puhahahahahahahahhaha ne saçmalıyon la sen

  • @shahsuvar
    @shahsuvar 2 роки тому +50

    İnanın yurtdışına çıkma fırsatı bulan durmuyor, bunun yaşla, mevkiyle ilgisi de yok. Türkiye'nin anlı şanlı bir araştırma kurumunda üstelik bütün terfilerini almış ve kadrolu çalışan olduğum halde, 40 yaşında İngiltere'ye, bulduğum geçici bir postdok pozisyonu için, istifamı basıp geldim. İyi ki de gelmişim...

    • @omerworkout1154
      @omerworkout1154 2 роки тому +5

      Ya öyle bir şey ki bu, insanların birbirlerine olan davranışları bile soğutuyor insanı ülkesinden.

  • @ozgurkaplan6828
    @ozgurkaplan6828 2 роки тому +33

    Dünyayı modernleştiren kadim Anadolu'nun bu hali gerçekten kafayı yedirtecek bana

    • @alpix8217
      @alpix8217 2 роки тому +8

      Kadim anadoluda yunanlar yasarken medeniyet vardi. Simdi ne medeniyeti

    • @gllmll7227
      @gllmll7227 2 роки тому +6

      O senin dedigin greklerin,ermenilerin,asurilerin yasadigi donemler

    • @jealouscat
      @jealouscat 2 роки тому

      @@gllmll7227 Bizans ve Osmanlı anadolu da değil miydi

    • @luthiennn777
      @luthiennn777 2 роки тому

      @@alpix8217 kadim anadoluyu kadim yapanlar yunanlar değil anadolu halklarıdır. Biz Anadolu Türkleri de genetik açıdan bu kadim anadolu halklarının mirasını taşıyoruz(tabi Oğuz mirasımız da var). Bu topraklardaki medeniyetin mirasçısı biziz. Emin olun bu ülkede atalarına layık olan binlerce insan var. Bu toprakları bu hâle getiren tek unsur Türkler değildir. Zaten eğer Anadoluya gelen Oğuzlar bu topraklarda karışmasaydı Anadolunun suanki hâli daha iyi olurdu. Birde İslamiyetin Türkleri soktuğu vahim durumun da etkisi var..

  • @haruner_
    @haruner_ 2 роки тому +228

    Hep derdim ki yazık oluyor. Çocukluktan itibaren onca emek,zeka,eğitim altın tepsiyle başka ülkelere hediye ediliyor. Ama artık gidenlere de hak veriyorum. Bu kadar tembel ve bencil bir topluma katlanmak zorunda değil kimse. Çalışkan ve paylaşımcı insanların olduğu yerlerde yaşamaya bakın.

    • @TTTupload
      @TTTupload 2 роки тому +5

      kusura bakma da Türk toplumu hiç tembel değildir yani. hiç yurtdışı görmediğin belli.

    • @ozlem_kof6267
      @ozlem_kof6267 2 роки тому +8

      Paylaşımcı topluma gitmiyolar emin ol. Avrupa ırkçılığın merkezidir

    • @hamzaabl6445
      @hamzaabl6445 2 роки тому +4

      @@TTTupload adamlar az emekle çok iş yapıyorlar asıl önemli olan bu

    • @TTTupload
      @TTTupload 2 роки тому

      @@hamzaabl6445 doğru söylüyorsun.

    • @yagzalpturker5611
      @yagzalpturker5611 2 роки тому +6

      @@TTTupload tembel değil tembelinin tembelinin tembeli Türk toplumu.

  • @carklkafa6196
    @carklkafa6196 2 роки тому +27

    mühendislerimiz ülkemizin geleceğini inşaa edecek olan en değerli meslek grubu. Bir an önce hak ettikleri değeri onlara vermeliyiz.

  • @canersahin
    @canersahin 2 роки тому +9

    2011 Bilkent mezunuyum ve 4 sene once curumus/adaletsiz/yandas duzenden ayrildim ve Los Angeles'a yerlestim. 3 senedir burada bir oyun firmasinda calisiyorum ve burada bana verdikleri degeri Turkiye'de hicbir zaman hissetmedim. ilk yilimda calisma iznimden dolayi zorluklar cektim ama su an burada ev sahibiyim ve cok mutluyum. Turkiye'de yasarken isime gitmek icin 16 yasinda bir araba almistim ve 4 sene boyunca maasimin yarisini onun kredisini odemek icin verdim... Ayni arabayi burada 15~20 gunluk maasimla alabiliyorum. Soyleyeceklerim bu kadar

    • @hamlet3865
      @hamlet3865 2 роки тому

      Yolunuz açık olsun

    • @ozanozdogan2463
      @ozanozdogan2463 2 роки тому

      daha yazmayı bilmiorsan nereye gittin araba felan diyorsun araba ne Dünyanın en gelişmiş ülkesi asya en zengin olan yerlerden biri olmasına rağmen toplu taşıma kullanıyor maglev hızlı tren sen sömürge kafalısın bunu yemeyeceğiz amerikan üşakları sizi

    • @DeryaSenaGüler-v2t
      @DeryaSenaGüler-v2t 2 місяці тому

      Ne mezunusunuz

  • @rosewenedik6813
    @rosewenedik6813 2 роки тому +67

    Bir ülkede oyuncu,şarkıcı ve sanatçı hayat kurtaran doktorlardan,bilim insanlarından ve mühendislerden daha fazla rağbet görüyor, önü açılıyor ve fazla maaş alıyorsa, o ülkenin ilerlemesi söz konusu olamaz. Sanat ancak bilimin yanında onunla birlikte iken değer görebilir. Aksi boş bir eylem olur.

    • @emrebaris-yildirim
      @emrebaris-yildirim 2 роки тому +8

      Oyuncu, şarkıcı, sanatçı diye taban baz alınan alanlar daha önemsiz değildir. Aksine sosyolojik olarak toplum mühendisliğinde o bahsedilen alanların her biri dünyanın egemen güçleri tarafından birer yönetici aygıtı olarak kullanılır. Temel bilimler de öyle ancak daha farklı bir düzlemde... En iyisi topluma bir şey vermeyen popülist kişiler ile sınırlamak...Zira bu sistemde herkes ekosistem gibi birbirini tamamlayan meslekleri icra ediyor. Doktor, mühendis vd. meslekler neyse hepsi bir şekilde önce öğretmene ihtiyaç duyarlar ve öyle yüksek öğretime gitme yetisine sahip olurlar. Yani benim mesleğim senin mesleğini döver yaklaşımı da sağlıklı bir yaklaşım gibi durmuyor.

    • @kufurmeditasyonu
      @kufurmeditasyonu 2 роки тому +5

      Bir sanatçı binlerce mühendisi harekete geçirebilir. Dikkat etmen gereken şey sanırım kast ettiklerinin sanatçı olmadıkları. Fabrikasyon işleri papağan gibi tekrarlayan kişilere ne yazık ki sanatçı diyemiyoruz. Aksine bir muhendis şuanda sahnede şarkı söyleyen oyunculuk yapan insanlardan çok daha sanatçı ve yaratıcı

    • @secgamerssen4345
      @secgamerssen4345 2 роки тому +1

      Dünyanın her ülkesin de oyuncu şarkıcı sanatçılar fazla kazanır hollywood da dönen paraların farkında mısınız ya da başka ülkelerin yine bu sektörün de. Kendinizi karşılaştırmanız gereken alan bu değil. Evet çok kazanıyorlar hatta bana göre gereğinden çok çok fazla kazanıyorlar çünkü yetenek ile değil sadece dış görünüş ile bu sektörün için de olan çok insan var. Ama bir de şöyle düşünmek gerek” Sanatsız kalan bir toplumun hayat damarlarından biri kopmuş demektir.”

    • @kufurmeditasyonu
      @kufurmeditasyonu 2 роки тому

      @@secgamerssen4345 aslına bakarsanız tanımlar iç içe girmiş durumda şuanda. Tanım takıntılı bir insan olarak zorlanıyorum. Sanatçının ve sahneye çıkıp para kazanan insanın ayrı ayrı tanımlanması gerekir diye düşünüyorum. Ayrıca fikirlerinizi ilgi ile okudum haklı olduğunuz noktalar oldukça fazla

    • @secgamerssen4345
      @secgamerssen4345 2 роки тому +1

      @@kufurmeditasyonu biraz karışık yazmış olabilirim o yüzden tanımlar iç içe geçmiş olabilir sonradan okuduğum da ben de farkettim bugün çok çalıştım o yüzden sanırım 😂ama siz dediğimi anlamışsınızdır diye düşünüyorum

  • @ilhan1936
    @ilhan1936 2 роки тому +30

    Kim niye kalsin... 2012 de gittim, o zamandan beri her sene nasil geliriz diye soranlarin sayisi katlanarak artti. Kanada da sokakta Turkce duyuyoruz artik gundelik bazda. Gelenlere de elimden geldigince yardim ediyorum, herkes kendi icin iyi bir hayat kurmak istiyor.

    • @korayyasar8492
      @korayyasar8492 2 роки тому

      nasıl gittin ?

    • @aliiozturkk
      @aliiozturkk 2 роки тому +1

      @Onur Kesgin arabistanda napican adamim

    • @alierenzengin8183
      @alierenzengin8183 2 роки тому

      @Onur Kesgin benide al knk

    • @omerkocyigit4162
      @omerkocyigit4162 2 роки тому +1

      @Onur Kesgin ne özelliği var ki arabistanın petrol bitince birbirlerini yiyecekler eğitimli insanlar değiller

  • @yusufsakall8578
    @yusufsakall8578 2 роки тому +49

    Son kısımda Türkiye'nin düzeleceğine inanıyorum derlerken çok umutsuzlar, gözlerinden okunuyor.

    • @harunsonmez8330
      @harunsonmez8330 2 роки тому +2

      Bu dünyada yapılacak en basit+aciz+zeka gerektirmeyen şey Türkiyeden kaçmaktır. Kurtuluş savaşında askere giden ilköğrenim öğrencileri, lise ve üniveriste öğrencileri ve binlerce yedek subay bu ülkede kalıp savaşmayı yani topraklarda kalarak ve ölümü göze alarak dünyanın en zor şeyini seçtiler. Şu anda da ekonomik savaş var, dönem ve koşullar aynı olmasa dahi bir ülke için savaş her daim savaştır. Kalıp savaşanlara selam olsun.

    • @yusufsakall8578
      @yusufsakall8578 2 роки тому +4

      @@harunsonmez8330 iktidara sahip olanlar, gaflet ve dalalet ve hatta hıyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri, şahsi menfaatlerini müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakruzaruret içinde harap ve bitap düşmüş olabilir.
      Ey Türk istikbalinin evladı! İşte, bu ahval ve şerait içinde dahi vazifen, Türk istiklal ve cumhuriyetini kurtarmaktır. Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur.
      Tek söyleyeceğim bu biz buradayız

    • @harunsonmez8330
      @harunsonmez8330 2 роки тому +1

      @@yusufsakall8578 kardeşim bu yazdıkların herkese örnek olsun. İnsanlarımız hükümet ile devleti karıştırıyor, hükümetler geçicidir. Bizler kalıcıyız.

    • @newdevelops
      @newdevelops 6 місяців тому

      @@harunsonmez8330 şu an neden bunu yaşıyoruz bir savaş mı var bu ekonomi mülteciler ne bir şey yapmadan bedel ödüyorum yaşım 20 oldu kendimi 40 gibi hissediyorum üniversteye yerlesicem bu yıl yabancı dil çalışıp en yakın zamanda gideceğim.

  • @harunkaratas7377
    @harunkaratas7377 2 роки тому +6

    Bu tarz insanlarimizi bilinclendirici videolarin devamini bekliyoruz 🙏

  • @sa-xx4zd
    @sa-xx4zd 2 роки тому +32

    Bogazici makinadayim, kalmak cidden çok zor, heleki bu halkın kafa yapısına katlanmak çok zor.

  • @meltemulku_
    @meltemulku_ 2 роки тому +52

    Lise 2.sınıfım ve bu sene Erasmus+ programı ile Yunanistan'a gittim. Ordaki hayatı gözlemledim ve gerçekten yurt dışına neden bu kadar çok gidildiğini gayet iyi anladım, o kadar özgür ve mutluydum ki daha şimdiden gelecekte kendime iyi bir hayat sunabilmek için para biriktirmeye başladım. Umarım bende gelecekte yurt dışında yaşayabilirim.

    • @furkabbasar4708
      @furkabbasar4708 2 роки тому +4

      @D İ A B L O TR GELME KARDEŞ GELME YUNANİSTAN DA ORTA ASLINDA GEÇEBİLİRSEN ALMANYA İSVEÇ V.B ORALARA KAÇ EN İYİ ORALAR

    • @eren3625
      @eren3625 2 роки тому

      10.sınıfta erasmus yapabiliyormuyuz?

    • @eren3625
      @eren3625 2 роки тому

      eğer öyle bir şey var ise nerden başvuru yapabilirim
      sınavlarına

    • @eren3625
      @eren3625 2 роки тому

      @D İ A B L O neden bize bahsedilmiyor bide o kadar öğrencimiz var elbette yapan çıkar yani

    • @aslselinakdeniz4324
      @aslselinakdeniz4324 2 роки тому

      Lise 2.sınıf ve erasmus programı :D?

  • @serkansahin5429
    @serkansahin5429 2 роки тому +22

    2011 den beri Almanya da yaşıyorum. 2002 de Universite girdigimde ekonomik kriz vardi (Irak savasindan dolayi!!!). Kendimi bildim bileli bu ulkede ekonomik kriz bitmedi. Bugunlerde KPSS sinavindan sonra Mülakatta elenen insanlari görunce nekadar dogru bir karar verdigime bir kere daha inaniyorum. Iki seneyi askin bir suredir Belediyede Peyzaj Mimari olarak calisiyorum, herhangi bir sinava tabi tutulmadan işe alindim. Soyleyecek cok sey var aslinda ama degisen birsey yok malesef.

    • @alihansen2643
      @alihansen2643 2 роки тому

      Zaten bu ülke kurulduğu günden beri krizler, darbeler bitmedi. Atatürk yanlış ülkeyi ve yanlış milleti kurtardı.

  • @mehmetalibayram6531
    @mehmetalibayram6531 2 роки тому +22

    Hazır yetişmiş proflar doktorlar akademisyen mesleğinde yetişmiş bir çok uzmanı bonservissiz futbolcu gibi yetiştirip bedavadan Almanya'nın Amerika'nın Kanadanin kucağına bıraktık.. para kadar buda bir zenginliktir..

  • @gokcesucu5371
    @gokcesucu5371 2 роки тому +7

    Ben de Ankara’ da master yaparken, danisman hocam “senin kafanı koparırım” dedikten sonra Almanya’ya gitmeye karar verdim.

  • @denizalevok522
    @denizalevok522 2 роки тому +20

    Bunun ne kadar dehşet verici bir manzara olduğunu ülkemiz çok ciddi yara aldıktan sonra anlayacak ancak... Okumuş bireyler ile ilerler ülke bilim olmayan her ülke tarihin tozlu raflarında şuan...

    • @acikuclusorular
      @acikuclusorular 2 роки тому

      @kızgın tosbağa izlediğini okuduğunu anlamıyor musun? Bu videonun konusu zeki insanlarımızın yurtdışına kaçması. Gerçi siz de haklısınız sizin gibiler yüzünden zekisi aptalı genci yaşlısı hepsi kaçmak için fırsat kolluyor. Şu videodaki gençlerin hepsi kendilerine değer verildiğini düşündüğü yabancı ülkelerde bir şeyler üretiyor. Niye burada uretemiyorlar bı saksıyı çalıştırın. Lafa bak Boğaziçi hain üretiyormus. Sizden zeki oldukları için mi bu nefret?

  • @kasalotahmet7623
    @kasalotahmet7623 2 роки тому +22

    Keşke okusaydım zamanında oralarda da gitseydim. Gene gidicem ama o kadar iyi bir eğitimim olmadan gideceğim. Potansiyeliniz varsa sonuna kadar kullanın arkadaşlar yoksa günün birinde pişman oluyorsunuz haytalık yaptığınız zamanlar için

    • @ardacetin4538
      @ardacetin4538 Рік тому

      abi bende bu sene sınava hazırlanıyorum bana tavsiyen çok ders yapmam gerektiği değil mi?

  • @gulsahciner9808
    @gulsahciner9808 2 роки тому +10

    Okuduğum bölüm nedeniyle her ülkeye gidemem ama gidebileceklerim mevcut master için. Şu sıralar dil öğreniyorum ve tarihle alakalı kitaplar okuyorum veya dinliyorum. Ata'mızın bize emanet ettiği ülkeden kurtulma fikri bile ruhumu çok acıtıyor. Ata'mızın yaşadığı zorlukları ve hislerini dinlerken sürekli ağlamak istedim 'Neden biz burada nefes alamıyoruz ve burada kalamıyoruz?' diye. Bir yanım özgürlük isterken diğer yanım '' Ata'nın sana bıraktıklarını bırakamazsın kimseye, kalpleri duygudan ırak bu insanların elinden kurtarmalısın/zorundasın.'' diye çığlık çığlığa bağırıyor. Belki okuduğum bölümün de etkisi var ama o kadar büyük bir ruhi acı yaşadığımı hissediyorum ki... Kelimelere dökemiyorum. Belki de önce yurt dışına gitmeli, daha sonrasında da ,şu anlamayan insanlardan kurtulduğumuz vakit, dönmeliyim ama bu insanların bakış açısını kim değiştirebilir? Ne şu anki eğitim sistemi yapabilir ne aileler ne de siyasetçiler... Bazen Atatürk'ün yaşadığı dönemde yaşasaydım diyorum. Zor olurdu ama görürdüm en azından kendilerini...

    • @karavul5155
      @karavul5155 2 роки тому

      Korkak ve bencil bir sünepe gibi terkedin ülkemizi

    • @femmebrunee9600
      @femmebrunee9600 2 роки тому +4

      @@karavul5155 bende hemşirelik bölümü öğrencisiyim ve göçmen hemşire olarak gidebileceğim bir ülke arıyorum. Çünkü bir kadın olarak artık nefes alamıyorum. Her gün öldürülüyoruz tecavüze uğruyoruz. Hayvana çocuğa şiddet istismar ekonomi zaten berbat düşünce özgürlüğü yok. Peki neden niçin kalalım kardeşim ?

    • @mb-sw8un
      @mb-sw8un 2 роки тому +1

      @@karavul5155 ağla

    • @gulsahciner9808
      @gulsahciner9808 2 роки тому

      @@karavul5155 Kardeşim okuduğunu anlamakta güçlük çekiyorsun galiba.

    • @karavul5155
      @karavul5155 2 роки тому +1

      @@gulsahciner9808 yav he dostum öyle. Gideceksenin defolun gidin amma da duyar kastınız. Şunlara bak ya. Kendi menfaatlerine kılıf uydurmak için neler neler söylüyorsunuz. Siz Türkiye yerine tr yazan insanlarsınız. Emin ol şu ülkenin sınırını geçinde bu vatan için olmadık hakaretler edeceksin. Siz busunuz. Gerisi lafı güzaf

  • @talhaerkaymaz4622
    @talhaerkaymaz4622 2 роки тому +75

    Bence asıl mesele alım gücü vs değil. Bence sorun tamamen vizyon ve ekol meselesi. Ne yazık ki bizler ülke olarak herhangi bir ekolü benimsemiş,uzun vadede vizyon sahibi yurttaşlar değiliz.Emin olunuz,alım gücümüz yüksek olsa idi ve maaş standartları harika olsa idi yine başka sıkıntılar içerisinde olacaktık. Vizyon sahibi değiliz demiştim;ona da birkaç somut örnek vereyim:
    Vizyon sahibi bir yurttaş ülkesinin kurucu değeri Atatürk'e hakaret eder mi?
    Vizyon sahibi bir yurttaş hastanesindeki doktoruna şiddet uygular mı?

    • @serio695
      @serio695 2 роки тому

      Vizyon sahibi baska birini. Götünün kili olirmi ? Hahh efsane tespit

    • @gokaycankurtoglu9843
      @gokaycankurtoglu9843 2 роки тому +1

      Katılıyorum 👏🏻

    • @mmarias
      @mmarias 2 роки тому +6

      Çünkü diğer ülkelerde bunlar ciddi yaptırımı olan suçlar iken bizim ülkemizde değil. Cezası olmayan eylemin talibi çok oluyor haliyle.

    • @ylmazylmaz1833
      @ylmazylmaz1833 2 роки тому +1

      Güzel tespit 👏👏

    • @ayferyucel360
      @ayferyucel360 2 роки тому +2

      en basit olarak da vizyon sahibi insan (çok affedersiniz) yere tükürmez. ülkenin sokakları leş.

  • @Lordapp17
    @Lordapp17 2 роки тому +27

    Durum maalesef tüm alanlarda da geçerli, üniversite sınavında ilk 200e girerek Türkiye'nin en iyi üniversitelerinden birinde tıp eğitimime henüz yeni başladım, bu bölümü yazarken yurtdışına gitme hedeflerim de kafamda belirginleşmemişti fakat ülkemde çalışmam, ülkemde asistan hekim olmam benim için giderek daha uzak hale geliyor maalesef... Hekimlerin özlük haklarının yerle bir edilmesinden tutun, sağlıkta şiddete, sağlık sistemine kadar pek çok durum maalesef beni ve arkadaşlarımı demotive ediyor. Üzülerek söylüyorum ki bu ülke en iyilerini en iyi doktorlar, mühendisler, mimarlar, bilim insanları olarak yetiştiriyor fakat hepsi durumun farkında ve ilk fırsatta kendisini yurt dışına atıyor, nitelikli insanlarımızı kaybediyoruz, içimde hala ufak bir umut var belki ülkemde bir şeyler değişirse, halkımız doktorlara doktor olmalarının da ötesinde insan olmalarının bilinciyle gerekli saygıyı göstermeye başlarsa ülkemde çalışmak, kendi dilimde anlayabildiğim insanlara yardımcı olmak isterim. Fakat bu durumda maalesef beni burada tutmaya yarayacak bir şey yok ...

    • @cemnullsechs
      @cemnullsechs 2 роки тому

      11. sınıfım sınava yönelik tavsiyelerini alabilir miyim teşekkür ederim

    • @lisanolli
      @lisanolli 2 роки тому

      Bu aylarda ne çalışıyordun acaba ? Kaç ay çalıştın sınava ?

    • @ayse-pf4bx
      @ayse-pf4bx 2 роки тому

      İlk 200e girip tıp yazmakta ayrı bir ironi. Geç mühendisliğe

    • @lisanolli
      @lisanolli 2 роки тому

      @@ayse-pf4bx tıp yazmanın nesi var ? Mühendisliğin ne artısı var?

  • @bars4745
    @bars4745 2 роки тому +156

    Bardağa dolu tarafından bakacak olursak bugün yurt dışına gidenler yarın Türkiye'deki yaşam koşulları değişince Türkiye'ye geri dönebilir. Orada kazandıkları bilgi birikimi ve tecrübeyi ülkenin gelişmesi ve kalkınması için kullanabilir.

    • @metehergul4706
      @metehergul4706 2 роки тому +23

      Yaşam koşullarının değişmesi için de birilerinin bu yönde faaliyette bulunması gerekiyor. Ne yazık ki beyin göçünün kısır döngüsü en çok katma değer üreterek bu ülkedeki insanların yaşam standartlarını olumlu yönde değiştirebilecek kimseleri öğütüyor. Bu ülkede demokratik kurumlara güven, geleceğe dair umut ve fikirleri gerçekleştirmek için geniş olanaklar var olmadığı müddetçe de bu döngüyü kırmamız mümkün değil.

    • @5irpolat645
      @5irpolat645 2 роки тому +20

      O bardakta ki suyu hep içiyorlar hiç dolmuyor

    • @esemredemir
      @esemredemir 2 роки тому +44

      Baris’im senin yaptigina wishful thinking deniliyor. Insanoglunun zayif noktasindan biri.
      Benim bir arkadasim vardi dershanedeyken sene 2005, zehir gibiydi. Ilk 100 e girmeye aday bir zeka yapisindan bahsediyorum. Ben o sene Sayisaldan 4900ncu olmustum. Ama bu adamlar benden farkli zekada adamlardi, bariz anlasiliyor taniyinca.
      2 ay sonra dedi ki; ben bogazicinde okusam nolur okumasam nolur, ben gidiyorum Texas universitesine Bilgisayar bilimi okumaya.
      Paypal, google, facebook, tesla bi ara Alibaba da vs aklina gelebilecek her firma da calisti calisiyor. Milyon dolarlik mal varligi var, mutlu mesut yasiyor.
      Bu adamlar Turkiyeye donmez abi. Kendimizi kandirmayalim.
      Ben siradan biriyim, 5 senedir londra da yasiyorum. Abi donme dusuncem buyuk bir olay olmadigi surece yok.
      Ama ne yarari olur iyi yerlerde iyi isler yapan insanlar, guzel bir lobi olusturabilir Ulkemiz icin 10-20 sene sonrasi icin.

    • @enismisk3433
      @enismisk3433 2 роки тому +3

      kurulu düzeni olduktan sonra dönmez .d

    • @anatolia894
      @anatolia894 2 роки тому +8

      Emekli olup gelirler .

  • @araqon20
    @araqon20 2 роки тому +20

    şu olayların yaşanmasına, gençlerin ümitsizliğe kapılmasına, kendi ülkelerinde gelecek görememesine sebebiyet veren tek bir kişi var. başka da bir şey diyemiyorum.

  • @kazm1839
    @kazm1839 2 роки тому +6

    17 yaşımdayım. Gelecek sene sınava gireceğim. Günde 8-12 saat arası çalışıyorum. Şu ana kadar birkaç denemede fiziği, matematiği, kimyayı ve biyolojiyi fulleyerek bu skora ulaştım. Hedefim ilk yüz ve elbette ki İsviçre, olmazsa Almanya, bunlar olmazsa Güney Kore 😍 Asla bir daha dönmem, hoşgörü hoşgörü deyip kendilerini otomatikman cennet ehli gören, dinle kibirlenenlerin, doğuştan getirdikleri kimliklerle kendilerini üstün görenlerin mezarlığına gömülmek istemiyorum.

    • @Avrasyamt2
      @Avrasyamt2 2 роки тому +2

      dönme zaten kal orada burası rahatlar

    • @kanalinadinibulamadim
      @kanalinadinibulamadim 3 місяці тому

      aklı olan insan türkiyeden kaçıp güney koreye yaşamaya gitmez

  • @mr_kuzen3573
    @mr_kuzen3573 2 роки тому +86

    fırsatım, bir şansım olsaydı bende bu keşmekeş ve adaletsiz ülkeden gidip yurtdışında okumak ve yaşamak isterdim.

  • @damla3873
    @damla3873 2 роки тому +6

    ODTÜ'den 3.lükle mezun oldum, bu sene Almanya'da mastera başladım. Sadece ekonomik sebeplerle değil, artık Türkiye'de varolamadığım için geldim, bir kadın olarak, düşünen bir birey olarak sürekli "öteki" olmaktan yorulduğum için geldim. Zamanında koltuğundan, konforundan olmak istemediği için öğrencilere yapılan haksızlıklara ses çıkarmayanlar şimdi bizler için bencil diyor, keşke sizler zamanında o cesareti gösterseydiniz de, ailemizi arkadaşlarımızı geride bırakıp gitmek zorunda kalmasaydık.

    • @ulkuden10
      @ulkuden10 4 місяці тому

      ne okudunuz bir kadın olarak mobbinge maruz kalıyor musunuz nasıl yollardan geçtiniz sınava hazırlanıyorum tavsiyelerinizi heyecanla bekliyorum

  • @georgecostanza5749
    @georgecostanza5749 2 роки тому +308

    Odtü mezunuyum, yurtdisinda yasiyorum 2009'dan beri. Kalan yarismaci arkadaslara basarilar diliyorum. Son olarak, "Türkiye cennet cennet yigenim..avrupa perisan, erdogan yol yapti.." 😂

    • @kingfreeman2367
      @kingfreeman2367 2 роки тому +21

      "Türkiye cennet , Avrupa bitiyor" diyenler malin önde gideni :D. Takmaya bile değmez. Bu arada ben 11'im . Nasıl çalışmam gerektiği konusunda veya yurtdışında okuma konusunda bi önerin var mı ?

    • @rahatkacanagac
      @rahatkacanagac 2 роки тому +1

      Ne mezunusunuz

    • @SirinGameTR
      @SirinGameTR 2 роки тому +8

      @@kingfreeman2367 11de tytyi bitir 12de çok rahatlarsın mezunum tavsiye olarak düşün pişman olma

    • @georgecostanza5749
      @georgecostanza5749 2 роки тому

      @@rahatkacanagac 2009 muhendislik fakultesi.

    • @bradypaulo7017
      @bradypaulo7017 2 роки тому +11

      -Yollar ve köprüler dolar euro bazında geçiş ücretli. (Alkış 👏🐑)
      -Londra Hukuk Mahkemelerine Bağlı (Alkış 👏🐑)
      Adamlar Türk hukukuna ve parasına yıllardan beridir güvenmiyorlar.
      Ama sorarsan yerli ve milliler.
      Hollanda dan selamlar

  • @eksdi4605
    @eksdi4605 2 роки тому +22

    Boğaziçi Bilgisayar Mühendisliği 3. Sınıf öğrencisi olarak söylüyorum. Yurtdışında veya yurtiçinde ( ne olacak bilemeyiz ) eğitimimi tamamladıktan sonra ülkeme dönmeyi borç biliyorum. Doğduğumdan beri ekmeğini suyunu kullandığım, eğitimini aldığım vatanıma sahip çıkmayacaksam kazandığım paranın da yediğim yemeğin de benim için bir değeri yok.
    -Sen yanmassan, ben yanmassam; nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa?

    • @jontanausta3111
      @jontanausta3111 2 роки тому +3

      Size saygı ve hürmetlerimi sunuyorum ne kadar güzel konuştunuz

    • @zeynademir014
      @zeynademir014 2 роки тому

      Sen de haklısın bı yerde .offf giden de kalan da bı açıdan hakli.iki ucu boklu değnek başka bişi değil ....

    • @ulkuden10
      @ulkuden10 4 місяці тому

      gidebildin mi bölümünün yurt dışı imkanları nasıl sence

  • @gulnihaltasl6148
    @gulnihaltasl6148 2 роки тому +40

    Kendimde yurt fisinda okuyan bir öğrenci olarak Türkiye ile Almanya'nın eğitim kalitesi arasında çok büyük bir fark olduğuna dikkat çekmek isterim. Evet burada alınan eğitim olsun iş olsun Daha yüksek bir hayat standardı olsun Almanya da her ne kadar güzel olsa bile insan hiç bir zaman kendi ülkesini terk etmek istemez. Ve politika açısından gelişen durumlar genelde halka söz verilmeden siyasetcilerin kafalarına göre hareket etmesinden dolayı halktan söz sahibi olma hakkı alınıyor ve bu görmezden gelinebilecek bir husus değil. O yüzden Türkiye'deki vatandaşların beyin göçü yoluyla yurt disinda daha iyi bir hayat için yola çıkan öğrencilere gereksiz milletyicilik kasarak onlara nefret kusmalari kabul edilebilir bir şey değil.

    • @egehandorum7128
      @egehandorum7128 2 роки тому +2

      Katiliyorum. Kendim de Almanya'da hem yuksek lisans okuyup hem de calisan bir birey olarak itiraf etmem gerekir ki burada henuz 6-7 aydir yasiyor olmama ragmen, memleketimde hic dusunemeyecegim bir rahatliga ve ozgurluge eristim. Keske bunu soyleyemiyor olsaydim. Bu bahsettigim rahatlik ve ozgurlugun yaninda da kesinlikle en buyuk dezavantaj olarak memleketimden ve sevdiklerimden ayri kalma hissi buyuk bir burukluk olarak bana yerlesti. Yurtdisina gitmek isteyen yasitlarimi ve arkadaslarimi tamamen anliyorum, ben de ayni sebeplerle buraya geldim, maalesef bu sorunlari artik gormemek elde degil. Liyakat, torpil meseleleri, mulakat sacmaliklari, is bulma zorluklari, genel hayat problemleri, stres vs. Hepsi birden eklenince insan isin icinden cikamiyor. Memleketimde kalirken okuyup calistigim vakitlerde aileme bagli olmadan yasayamiyorken, su an Almanya'da ekonomik ozgurlugumu tamamen elime almis durumdayim. Ustelik bunu, memleketimdeki calisma saatime kiyasla tam %50 oraninda az calisarak yapiyorum. Yanlis anlasilmasin, calismaktan kaciyor degilim, insana verilen deger ve hak ettigin seyi elde etmenin verdigi mutluluk ve huzur cok guzel seylermis, bunu burada anladim.

    • @gulnihaltasl6148
      @gulnihaltasl6148 2 роки тому +1

      @@egehandorum7128 kesinlikle. Dediğin gibi insanların artık bazı şeyleri idrak etmesi gerekiyor ve bence bu anlattıkların da gayet anlaşılabilir ve açık. Ayrıca Almanya da kaliteli bir hayat tarzını rutin haline getirebilmen büyük bir başarı ve mutluluk kaynagi. Senin adına çok sevindim:)

  • @makroalem111
    @makroalem111 2 роки тому +14

    Ben böyle biriyle konuşmuştum.
    Dedim neden gidiyorsun,
    Verdiği cevap şuydu,
    Burada İlmin kıymeti yok ki,Türkiye de bir yerde işe girip, özgürce çalışamayacağımı biliyorum. O yüzden gitmek istiyorum. Burada çok fazla Değer yargıları, şartlanmışlıklar, ve onların meydana getirdiği duygular içinde hapsolmuş bir toplum var
    Bundan dolayı, Herkes ilmin,bilimin peşinde koşacağı yerde, benim elbiseme, yürüyüşüme, konuşma tarzıma, referansıma falan bakacaklar, oda yetmezmiş gibi, beni kurallarına göre de çalıştırmayacaklar, kendi işimin dışında başka işlerde mutlaka verecekler,
    Kısaca burada Beynin ne ürettiğinin bir kıymeti yoktur.
    Ben işimi yaparken, birşeyler üretirken, birisi bana sakız çiğneme, karşımda böyle ayak ayak üstüne atma dese, benim bütün hayal dünyam yıkılır ve iç dünyamda ki bütün projelerim başlamadan biter. Ve sadece o kişiyi memnun etmek zorunda olduğumu hissederim, kendim olmaktan çıkarım. O yüzden gitmek istiyorum dedi.

    • @ozanozdogan2463
      @ozanozdogan2463 2 роки тому

      onu diyen biri ahmak bu saydığı çoğu şey yok türkiye de kim kime ne karışmış ki yalan ssöyleniyor benim arkadaşım gay kadın gibi giyiniyor kimse ses çıkarmıyor ?????*

  • @inancgungor4624
    @inancgungor4624 2 роки тому +9

    Valla Erasmus'a gittiğimde gözlerimle gördüm. Farkettim ki hayat orada daha kolay, daha nezih. Detaylı anlatmaya gerek yok. İşten tutun ekonomiye, eğlenceden şehirlerin güzelliğine, ulaşımdan insan kalitesine her şeyiyle daha "yaşanabilirler". Türkiye kötü, onlar iyi değil tabi bizim de onlardan iyi yönlerimiz var ancak yaşanabilirlik söz konusu olunca burası gerçekten psikolojik olarak çok yıpratan ve yoran bir ülke. Kurtulmak lazım mümkünse.

  • @MMaxxwwell
    @MMaxxwwell 2 роки тому +34

    Gitme imkanınız varsa gidin hayata bi defa geliyorsunuz, onu yaşayamadıktan sonra ne önemi var.Bu toplum akıllansaydı çoktan akıllanırdı Mustafa Kemal e bile söven bi toplumda durmak onlara sağlık görevlisi olarak sağlık hizmeti vermek bile bana ağır geliyor.

  • @ferhattezcan1453
    @ferhattezcan1453 2 роки тому +14

    Bir zamanlar Almanya'ya ilk gelenler, Almanya için Acı Vatan yakıştırması yaparlardı. Şimdi anlaşılan o ki; asıl acı vatan Türkiye'nin ta kendisiymis. Ben de 8 sene evvel Düsseldorf'a göç ettim. Bu benim hayatımda aldığım en akıllıca karar oldu. Türkiye'de bulamadığım huzur ve mutluluğu buldum burda. Göç edenlere bol şans diliyorum.

  • @ufukates93
    @ufukates93 2 роки тому +7

    Bi 50 yıl sonra türkiye bunun acısını çok kötü hissedicek

  • @baranylmaz698
    @baranylmaz698 2 роки тому +20

    Kardeşim gerçekten bunlar giderse tembeller kalır eğitim kalitesi düşer

    • @gergingorunusluadam2158
      @gergingorunusluadam2158 2 роки тому +2

      tembel kesim yok değil var ama şöyle bir örnek vereyim: TR eğitim sisteminin özetidir: Bir aş pişirirsin böyle bir güzel demlenir. Sonra bu aşı Tamters çevirerek yere atarsın. Sonra kirlenmemiş kısımlarını böyle kaşık suretiyle tencereye atarsın. Geriye kalan kısımlar çöptür.. Budur eğitim sistemi. Yerin kirli olmasınamı isyan edersin.. Tencereyi ters çevirene mi?

  • @umutturgut8358
    @umutturgut8358 2 роки тому +3

    Umudumuz olduğu için Allah sizden razı olsun

  • @erdniealinik
    @erdniealinik 2 роки тому +15

    yüksek lisansı beklemeye bile gerek yok ben direk lisansa niyetlendim, ama benim gitmem muhtemelen beyin göçünü olumlu etkiliyodur Türkiye adına :D

  • @nalan7620
    @nalan7620 9 місяців тому

    Değerli ,kıymetli emekli hocalarımız bir an önce göreve dönmelisiniz.Sizlere çok ihtiyacımız var.Fedakarsınız biliyoruz.Genç dinamik gençlerimize rehber olursunuz.
    Saygı ve sevgilerimizle.🇹🇷

  • @tbbiyelicocuk4293
    @tbbiyelicocuk4293 2 роки тому +5

    Oysa biz tek umudu okumak olan çocuklardık, hayallerimiz her gün eriyor teşekkürler yarınımızı kararttılar

    • @alihansen2643
      @alihansen2643 2 роки тому +1

      En büyük sorumlusu ülkeyi şuan yönetenlerdir valla ülkeyi ne hale getirdiyse Allah razı olmasın başka bir şey demiyorum.

  • @hakanaksuu
    @hakanaksuu 2 роки тому +3

    yorumlara bakıyorum okuduğum yorumlarda başarılı ve mutlu olan herkes yurt dışında. Ve ben de mutlu oluyorum ülkenin değerini bilmediği insanların, değer gördükleri yerde mutlu olmaları ve başarılı olmaları kadar güzel bir şey yok. şuan 34 yaşındayım. şu son 2 seneye kadar kendime yurt dışı ihtimali vermemiştim. 40 yaşında olsam dahi bir yolunu bulup ben de yurt dışına gideceğim.

    • @rubican3626
      @rubican3626 2 роки тому +1

      Abi kac kurtul en azindan denemis olursun bakma sen burada ki mallara .

  • @R-Rpt
    @R-Rpt 2 роки тому +20

    Şöyle düşün, dünya büyük bir şehir gibi artık, köyden şehre gitmek gibi varsayalım.

  • @neos175
    @neos175 2 роки тому +10

    bütün iyi öğrenciler yurt dışına giderse bu ülke nasıl gelişecek nasıl imrenerek baktığımız ülkeler seviyesine gelecek ödtü makina mühendisliği okuyorum 1.sınıfım bu ülkeyle ilgili hayallerim ideallerim var her birimiz taşın altına elimizi sokmalıyız yoksa bu güzelim memlekete bu güzelim millete yazık olacak ne zaman aklıma yurt dışı fikri gelse Atatürk’ün memleketlerine dönmek isteyen mebuslara mecliste yaptığı konuşma geliyor ülkeme hizmet etme aşkı içimde yeniden daha güçlü canlanıyor

    • @Bayram7646
      @Bayram7646 2 роки тому

      Helal olsun umarım emeklerinin karşılığını alırsın

    • @MehmetYldrm-fc8eu
      @MehmetYldrm-fc8eu 2 роки тому

      Ben de senin gibiydim Neos 1, ama bir yerde kopuyor olay. İş başvurusunu yap, sonra konuşalım.

  • @nigar19831
    @nigar19831 2 роки тому +3

    Ben Turkiyeye ogrenim icin geldim, Üniversiteden mezun oldum ama iş imkanları çok zor. İnsanları 10 saat çalıştırıp aynı parayı veriyorlar, insan yerine koymuyorlar, yaş sorunu yapıyorlar iş başvurularda. 2014te şans yüzüme güldü ve Amerika’ya göçettim. Şu anda şükürler olsun Türkiyedeyken hayal bile edemiyeceğim herşeye sahibim… Türkiye’deki zor yaşam şartları daha 2006 larda hissetmeye başlançmıştım, daha o zamanda kafaya koymuştum yurtdışına gideceğimi

  • @NEDERLANDSLERENyoutube
    @NEDERLANDSLERENyoutube 2 роки тому +8

    Sınıf Öğretmenliği mezunuyum.Defalarca kıl payı Virgüllere takılan puanlardan dolayı atanamadım.Şuan Hollanda da Pedogojik Eğitmen olarak hayatima devam ediyorum .Teşekkürler atanmama engel olup beni yurt dışına sürükleyen Virgüller..!

    • @aliaytac8785
      @aliaytac8785 2 роки тому +2

      Nasıl başvurdunuz yaş sınırı var mı

  • @AygunYilmaz
    @AygunYilmaz 2 роки тому +10

    Bir Bilgisayar Mühendisliği ve İşletme Lisans mezunu biri olarak, 5.5 yıllık kamudaki kadrolu görevimden istifa ederek (2019'da) Avustralya ✈🇦🇺 'ya taşınarak gerçekleştirdiğim eylem. Aynı bölüm mezunu 3 arkadaşım da Kanada'ya taşındılar.
    Aslında, 3 sene özel sektör ve 5.5 sene kamu görmüş biri olarak anlatılacak çok şey var diyorum ama(!) emin olun bu video altındaki "ülkeden göçmüş" kişilerden rastgele bir kaç tanesinin yorumunu okuyunuz, zaten her şey fazlasıyla samimi bir şekilde belirtilmiş.
    Hepsine aynen katılıyorum 🙋🏻‍♂️👏🏼

    • @baybars2562
      @baybars2562 2 роки тому

      Nasıl gittiniz

    • @MyWorld-sj8oc
      @MyWorld-sj8oc 2 роки тому

      @@baybars2562 doğru soru bu değil

    • @ayyytac
      @ayyytac Рік тому

      Başkomiser rütbesine geldim ; maalesef mesleğimin denkliğini almak imkanı olmadığı için ve eşim bankacı olduğu için onun mesleğiyle Avustralya'ya gelmek niyetindeyiz. Denklik sürecindeyiz ,bekliyoruz. Anlatacak inanın benim çoook daha fazla şeyim var ama beylik tabancamı ve rütbelerimi kimliğimi teslim ettikten sonra oraya gelip her şeyi sıfırlamak istiyorum ve sanırım kısmetse mani keder olmazsa büyük ihtimal Adelaide olacak...

  • @muharremdemirdis7622
    @muharremdemirdis7622 2 роки тому +8

    Halbuki o kadar da yol, AVM yaptık. Ülkeyi 5 kişi için de olsa inşaat cennetine çevirdik,yine yaranamadık:)))

  • @TheUtstat
    @TheUtstat 2 роки тому +6

    Devlet bursu ile ABD'de master yaptim. Turkiye'ye dondugum zaman bolumu olmayan bir universiteye atandim ve 2 yil boyunca her turlu mobbing'e ugradim. Daha sonra dayanamayip 65bin dolar tazminat odeyerek istifa ettim. Simdi Amerika'da dunyanin en buyuk teknoloji sirketlerinden birinde veri bilimci olarak calisiyorum. Ekonomik olarak daha rahat etmeyi birakin en azindan kendi halime biraksalardi beni yine de kalirdim. Eski ceza evi gardiyani iken basima fakulte sekreteri olarak atanip her firsatta 'Siz bizim mulakat ile alacagimiz tiplere benzemiyorsunuz hocam' diyenlere klsin Turkiye.

  • @Ativpsone
    @Ativpsone 2 роки тому +27

    Boğaziçi bilgisayar mezunuyum. Almanya merkezli bir firmada çalışıyorum. Polonya'da yaşıyorum. Genellikle uzaktan çalışıyorum. Savunma ürünleri geliştiriyor ve pazarlıyoruz. Tb2 polonya pazarlamasına katkım var. Tek bir şeyi bekliyorum. Seçimler. Akp gittiği gün anında geri dönerim.

    • @mustafacan6004
      @mustafacan6004 2 роки тому +1

      @ativpsone bende şu an Polonya da bilgisayar okuyorum. Birkaç sorum olacaktı da. Size ulaşabileceğim herhangi bir sosyal medya hesabınız var mı ?

    • @Ativpsone
      @Ativpsone 2 роки тому +1

      @@cemredenizgundogdu9096 Sana akıl soran yok.

    • @Ativpsone
      @Ativpsone 2 роки тому +1

      @@mustafacan6004 Başka sosyal medya hesabım yok.

    • @harunsonmez8330
      @harunsonmez8330 2 роки тому

      Bu dünyada yapılacak en basit+aciz+zeka gerektirmeyen şey Türkiyeden kaçmaktır. Kurtuluş savaşında askere giden ilköğrenim öğrencileri, lise ve üniveriste öğrencileri ve binlerce yedek subay bu ülkede kalıp savaşmayı yani topraklarda kalarak ve ölümü göze alarak dünyanın en zor şeyini seçtiler. Şu anda da ekonomik savaş var, dönem ve koşullar aynı olmasa dahi bir ülke için savaş her daim savaştır. Her türlü şartı göze alıp, bu ülke için kalıp savaşanlara selam olsun.

    • @Ativpsone
      @Ativpsone 2 роки тому

      @@harunsonmez8330 Savaştan kaçmadık. Sadece yurtdışında ikamet ediyoruz. Abartmayın.

  • @leylaoztrak7403
    @leylaoztrak7403 2 роки тому +3

    Üzülmeye hiç gerek yok her ülke kendi gerçeğini yaşar gidenler zamanın hayattaki en değerli şey olduğunun bilincinde insanlar zamanınızın kimsenin çalmamasjna izin vermemekte temel insan haklarından biridir.

  • @ahmetharmanda2636
    @ahmetharmanda2636 2 роки тому +13

    Türkiye İstanbul'dan ibaret değil ki! Bir şehri tekel yaparak yaşanılmaz hale getiriyorlar sonra yaşanacak alternatif bir şehir bulamıyor insanlar.

    • @esracam3802
      @esracam3802 2 роки тому

      Çok haklısınız

    • @miracleworld8701
      @miracleworld8701 2 роки тому +2

      @Onur Kesgin her şehre üniversite geldi neredeyse..ancak istanbul ülkenin en gelişmiş şehri olduğu için tercih edildi. Belki ilerde z kuşağı yapar bu dediğinizi.

  • @ekintas7080
    @ekintas7080 2 роки тому +124

    Bogazicinde birinci sinif ogrencisiyim. Hocalar harika alaninda gercekten dunyada en iyilerinden ve cogu cok ilgili ve aile gibi. Ogrenciler harika inanilmaz bir akedemik ve kisisel gelisim icin ortam var. Ama gercekten her gun yavas yavas yok oluyor. Ve yeni yeni baslayan ekonomik krizi hem labaratuarlardi hem yurtlarda cok agir hissediyoruz. Yurt odamiz 8 kisilik kucucuk bir oda tavani akiyor daracik. Labaratuarlarda her sey cok eski. Derslikler yeterli degil bildigin merdivenlerde ders yapiyoruz. Ve yasadigimiz stress ve rekabet muazzam. Bu nedenle Lisans egitimimi tamamlamadan yurtdisina gitmek lisans egitimimi yurtdisinda tamamlamaya calisiyorum suan cok tesekkur ederim bu guzel okulu bu hale getirenlere.

    • @caddycool58
      @caddycool58 2 роки тому +3

      Alanında dünyanın en iyisi ve 5 bin TL'ye talim edip devlet üniversitesinde hocalık mi yapıyor?Gider özel sektöre alır aylık 50k
      Laa siz ne yiyorsunuz, içiyorsunuz? Hiç mi dünya görmediniz. Üniversitesi sınavının zeka ölmediğinin kanıtı sensin kardeşim.

    • @mazotgaming2335
      @mazotgaming2335 2 роки тому +25

      @@caddycool58 evet google'a yazabilirsin hocaların isimlerini :D saygın üniversitelerdeki akademisyenlerin/profların tek işinin dersini anlatıp 5 bin lirasını aldığını sanıyorsan çok yanılıyorsun.

    • @brk2671
      @brk2671 2 роки тому +25

      @@caddycool58 her şey para mı ne gerizekalıca bir yorum. Harvard'tan Oxford'tan kadrosunu alıp Türkiye'ye dönen hocalarımız var. Esas vatanseverlik ve fedakarlık.

    • @ahmetturkar5357
      @ahmetturkar5357 2 роки тому +5

      Hangi bolum hocam

    • @nocomplainfrst100syt
      @nocomplainfrst100syt 2 роки тому +3

      Hocam yazdıklarınıza bakılırsa bilgisayar mühendisliği okuyorsunuz

  • @eylul1202
    @eylul1202 2 роки тому +11

    Ülkemi çok seviyorum burada hayallerim vardı ama artık İngiltere’ye yerleştim burada iş kurdum orada sahip olamayacağım her şeye burada sahibim daha mutluyum belki bir gün tekrar dönerim

    • @uretim6272
      @uretim6272 2 роки тому

      Nasipte varsa...

    • @kingfailfun5600
      @kingfailfun5600 2 роки тому

      Ne iş yapıyorsunuz acaba?

    • @cumalisoyler8867
      @cumalisoyler8867 2 роки тому

      Kardeş ben de gitmek için ugraşıyorum

    • @ozanozdogan2463
      @ozanozdogan2463 2 роки тому

      @@kingfailfun5600 yalan söylüyor trol bunlar burda kuramayan orda hiç kuramaz ingiltere de ev fiyatları 1 milyon sterlin ??? nasıl alıcak bunlar ???

  • @oguzm.1842
    @oguzm.1842 2 роки тому +3

    Ben 1973te Almanyaya gittim(geldim). Beni buraya isci olarak aldilar, sonra tip doktoru yaptilar. Simdi Türkiyeye gittigimde bir araba kiralayip Türkiye sokaklarinda her araba kullandigimda, cok geriliyor ve dinlenme ihtiyaci hissediyorum. Türkiyede araba kullanmak bu kadar yorucu ise, calisip para kazanmanin cok daha yorucu oldugunu zannediyorum. Almanyada Türk olmak cok zor. Beni ilk gördüklerinde saygi duyuyorlar; Türk oldugumu ögrendiklerinde gözlerinden bir basamak asagiya düsüyorum. Yani azinlik olarak yasamak (bilhassa Türk olarak) Almanyada pek o kadar kolay degil. Türkiyede de "almanci" olarak biraz da olsa dislaniyoruz. Türkiyede ikinci sinif vatandas olacagima Almanyada ikinci sinif vatandasligi tercih ediyorum. Almanyaya tahsil veya baska sebeplerden gelip burayi sicrama tahtasi olarak kullanabilirsiniz ama Almanyada kalmayip daha az irkci memleketlere yönelmenizi tavsiye ederim.

  • @unsadifit
    @unsadifit 2 роки тому +4

    Normalde yorum yazan birisi değilim ama sizin aranızda kendimi tutamadım. Henüz yorumlardaki bazı arkadaşlar gibi avrupa’ya ve yahut yurt dışına yerleşemedim. Lise son sınıf öğrencisiyim ve alanımda hukuk olacağı içinde yurt dışında iş yapabilir miyim bilmiyorum. İstanbul- Hamburg üniversitesi ortak bölümü tek kapım. O da biraz ücretli annem ve babam asgari ücret alıyor. İyi düzey ingilizce biliyorum almancam yetersiz. İki gün sonra doğum günüm 18 olacağım ve sırtımdaki stress o kadar çok ki. Üstelik şu an coronalı bir şekilde hasta yatağımda yatıyorum. Ders çalışmam ve motivasyonum kalmadı. Siz, oraya gidenler adına o kadar çok sevindim ki. Tarifi yok. Bende bir gün orada olacağım kendime söz. Devletim yerimi kaç suriyeli veya afganla doldurur bilemem.

    • @Kizilsaclitomrishatun
      @Kizilsaclitomrishatun 2 роки тому

      polonya cekya litvanya macaristan veya rusyaya da gidebilirsen kabul alınması baya kolay ve yasam ucuz

    • @ulkuden10
      @ulkuden10 4 місяці тому

      @@Kizilsaclitomrishatun yazmak istediği üniversiteyi yazarsa mı gidebilir ne bakımdan neyi düşünerek söylediniz bilgi verebilir misiniz