Vitelon's verhandeling was in de Middeleeuwen zeer bekend en onderwezen. Hij systematiseerde en ontwikkelde Alhazen ver en wijd. Het was Vitelon die later door da Vinci en Kepler werd gebruikt, niet Alhazen. Vergis ik me? Waarom heeft u Witelon niet vermeld, mijnheer mr Martens? Gegroet!
Beste Dorota, Er is zeker en vast nog veel meer te vertellen over Jan Van Eyck. Helaas hebben wij in deze video's maar een kwartiertje de tijd en moeten we dus keuzes maken.
Eerst een positieve noot: Het portret van Giovanni Arnolfini vind ik een waanzinnig goed werk. Alle beschouwingen die er aan zijn besteed vind ik flauwe kul. Die van Margaret Koster snijdt nog het meeste hout. Ook de andere bewaard gebleven portretten zijn niet slecht. Maar nu 'Het Lam Gods.' Wie dit schilderij, met name het middenstuk bekijkt, de rijen bisschoppen, kanunniken, prelaten met alle toeters en bellen, edelstenen, kralen, wasknijpers en paperclips kan een gevoel van walging nauwelijks onderdrukken. Dit is hoe kitsch er in de 15e eeuw moet hebben uitgezien. Ook de andere luiken, nog meer glitter en glamour, doen heel gekunsteld aan. Zelfs Johannes de Doper die bekend stond dat hij sprinkhanen at, is rijkelijk met paarlen behangen. In deze video valt de term genie herhaaldelijk. Martens definieert dit als 'hij bezat kennis, hij had een enorm observatie vermogen, hij vernieuwde de techniek.' Maar wat Martens hier noemt als kwalificaties heeft niks met genialiteit uit te staan en is niet meer dan kundig vakmanschap, een goede ambachtsman. Genialiteit betekent iets volkomen anders. Blijkbaar is dit op de Universiteit van Vlaanderen nog niet doorgedrongen. Als kunst zo nodig religieus, of zelfs christelijk moet zijn, met engelen en gotische kerktorens, neem dan de moeite 'Christus en Maria Magdalena in de graftuin' van Rembrandt te bekijken. Als je dit schilderwerk ziet en vergelijkt met 'Het Lam Gods' besef je wat genialiteit inhoudt en wat middelmatigheid is. Genialiteit hangt samen met het woord genius. In het werk van een genie zie je de geest van een bepaalde tijd doorbreken. Wat je in 'Het Lam' waarneemt is 'Het Herfsttij der Middeleeuwen.' Genialiteit treft je bij Rembrandt, Beethoven, Nietzsche en Amadeo Modigliani. Met alle respect voor Van Eyck, hij heeft ambachtelijk goed werk geleverd, maar in Het Lam Gods zijn meer de opdrachtgevers aan het woord dan de schilder. Als excuus voor mijn kritische noot: ik ben een Noord Nederlandse schilder ;-)
Een Noord nederlandse schilder genaamd Peter K.? nog nooit van gehoord. Kunnen we voor die mens een fonds voor noodruftige zelf-gedeklareerde artiesten opzetten?
@@pauld5573 maar serieus, waarom zo licht schelden en misprijzen op deze kanalen? ik prijs 'jullie' schilder toch ook? probeer eens een inhoudelijke reactie te geven ? en wat de 'kloof' betreft die er blijkbaar bestaat tussen noord en zuid: voor mij is die er niet. in Nederland ben ik de zuiderling, en voor jullie de noorderling: het is mij om het even... voor het gemak ga ik er maar even van uit dat jullie 'van Vlaanderen' zijn :-)
Thank you for the good explaining!
Prachtig! meer analyseren alstublieft
Toch niet. Ik ben Fransman achterkleinkind van Helena Doense en die kwam uit Nederlands Limburg
Waanzinnig interessant. Hartelijk dank
Bijna, Rogier Van Der Weyden was een genie. De beste der Oud Primitieven.
Zeer interessante analyse, dank u!
Bedankt! Die complimenten geven we graag door aan professor Martens!
Vitelon's verhandeling was in de Middeleeuwen zeer bekend en onderwezen. Hij systematiseerde en ontwikkelde Alhazen ver en wijd. Het was Vitelon die later door da Vinci en Kepler werd gebruikt, niet Alhazen. Vergis ik me? Waarom heeft u Witelon niet vermeld, mijnheer mr Martens?
Gegroet!
Beste Dorota, Er is zeker en vast nog veel meer te vertellen over Jan Van Eyck. Helaas hebben wij in deze video's maar een kwartiertje de tijd en moeten we dus keuzes maken.
@@UniversiteitvanVlaanderen Ja, ik begrijp het. Maar het zou genoeg zijn om hier een zin aan toe te voegen.
Uitstekende uitleg!
Danku!
Super !
Een biezonder verrijkende uiteenzetting!
bijzondere*
lekkah
Eerst een positieve noot: Het portret van Giovanni Arnolfini vind ik een waanzinnig goed werk.
Alle beschouwingen die er aan zijn besteed vind ik flauwe kul. Die van Margaret Koster snijdt nog het meeste hout. Ook de andere bewaard gebleven portretten zijn niet slecht.
Maar nu 'Het Lam Gods.' Wie dit schilderij, met name het middenstuk bekijkt, de rijen bisschoppen, kanunniken, prelaten met alle toeters en bellen, edelstenen, kralen, wasknijpers en paperclips kan een gevoel van walging nauwelijks onderdrukken. Dit is hoe kitsch er in de 15e eeuw moet hebben uitgezien. Ook de andere luiken, nog meer glitter en glamour, doen heel gekunsteld aan. Zelfs Johannes de Doper die bekend stond dat hij sprinkhanen at, is rijkelijk met paarlen behangen.
In deze video valt de term genie herhaaldelijk. Martens definieert dit als 'hij bezat kennis, hij had een enorm observatie vermogen, hij vernieuwde de techniek.' Maar wat Martens hier noemt als kwalificaties heeft niks met genialiteit uit te staan en is niet meer dan kundig vakmanschap, een goede ambachtsman. Genialiteit betekent iets volkomen anders. Blijkbaar is dit op de Universiteit van Vlaanderen nog niet doorgedrongen.
Als kunst zo nodig religieus, of zelfs christelijk moet zijn, met engelen en gotische kerktorens, neem dan de moeite 'Christus en Maria Magdalena in de graftuin' van Rembrandt te bekijken. Als je dit schilderwerk ziet en vergelijkt met 'Het Lam Gods' besef je wat genialiteit inhoudt en wat middelmatigheid is. Genialiteit hangt samen met het woord genius. In het werk van een genie zie je de geest van een bepaalde tijd doorbreken. Wat je in 'Het Lam' waarneemt is 'Het Herfsttij der Middeleeuwen.' Genialiteit treft je bij Rembrandt, Beethoven, Nietzsche en Amadeo Modigliani.
Met alle respect voor Van Eyck, hij heeft ambachtelijk goed werk geleverd, maar in Het Lam Gods zijn meer de opdrachtgevers aan het woord dan de schilder.
Als excuus voor mijn kritische noot: ik ben een Noord Nederlandse schilder ;-)
eeen noord Nederlands omgevallen zeverraar
Een Noord nederlandse schilder genaamd Peter K.? nog nooit van gehoord. Kunnen we voor die mens een fonds voor noodruftige zelf-gedeklareerde artiesten opzetten?
@@robertneven7563 zeveraar
@@pauld5573
nooddruftig
zelf verklaarde
declareren: het in rekening brengen van gemaakte kosten...
@@pauld5573 maar serieus,
waarom zo licht schelden en misprijzen op deze kanalen?
ik prijs 'jullie' schilder toch ook?
probeer eens een inhoudelijke reactie te geven ?
en wat de 'kloof' betreft die er blijkbaar bestaat tussen noord en zuid: voor mij is die er niet.
in Nederland ben ik de zuiderling, en voor jullie de noorderling: het is mij om het even...
voor het gemak ga ik er maar even van uit dat jullie 'van Vlaanderen' zijn :-)
Jazeker,én Nederlander bovendien!
Mag ik vragen waar deze opmerking betrekking op heeft?
Zijn Belgen dan plotseling Nederlands geworden?
Altijd dat minder waardigheids gevoel bij die ollanders ,
In deze periode waren er Nederlanders noch Belgen, van Eyk werd geboren in het Prinsbisdom Luik en stierf in het Hertogdom Bourgondië.