Bundan birkaç gün önce telefon almaya niyetlenmiştim.Sanırım mikrofon ve şarj kısımlarında sorunlar oluştu.Daha sonra neler yapabileceğimi düşündüm daha önceleri hiçbir deneyimim olmadan hatta çalışan telefonu telef edeceğim düşüncesi bile aklıma geldi.Sonra hocamızın bütün oynatma listelerini 2 gün içinde izleyerek biraz cesaretlendim ve kendime bir lehim ve tel aldım .Atmayı düşündüğüm telefonumu tamir ettim. Kesinlikle hocamızın katkıları çok büyük.Arkadaşların dediği gibi Türkiye de bu anlamda yeterince kaynak yok.Hocamıza gösterdiği çabalarından dolayı teşekkür ediyorum.
You tube da en bu Alanda en iyisi sensin kral, hepsini takip ediyorum. Senin kadar bilgisini comertce sunan ve konuya hakimi yok. Helal olsun emegine saglik. Bu konuda cok iyi bir orneksin.
entegrelerin ölçümü ve sağlamlığı konusunda bir video çekebilir misiniz, sizin tarzınız ve anlatımınızla zira var ama ezberci yöntemle sizin tarzınızda bir devre üzerinde yok, teşekkürler iyi paylaşımlar...
Abicim kusursuz anlatiyorsun video cekilis bir harika anlatim harika muthis olmus ellerine saglik tum bilgileri vermissin tek kelime ile harika bir bas yapit cikmis
Eline yüreğine bilgine emeğine sağlık çok güzel basit anlaşılır bir dilde sunum olmuş bütün videolarınızı takip ediyorum sizi farklı kılan hiç anlayan biri bile 'ben gibi' en azından olayın mantığını öğrenebilir tekrar emeğinize sağlık
Entegre üzerinde yazan rakam dizilerinin manasını açıklasaydın iyi olurdu videoda, onun için tekrar kazmak zorunda kaldım, bir forumda açıklamayı buldum. Okuyan arkadaşlar için, entegrede yazan üst dizi entegrenin imalat tarihi ile alakalı, onu es geçebilirsiniz. Önemli olan alt dizi, o entegrenin ismini belirliyor. Eğer yaktığınız entegreyi arıyorsanız, o diziyi tutturmanız gerekiyor.
merhaba, bana bi konuda yardımcı olur musunuz? bir entegre'nin alternatifini nasıl bulunur? entegre türleri nelerdir? entegre muadili seçilirken nelere dikkat edilir?
Hocam çok güzel bir video olmuş öncelikle bunu söylemek isterim. Sonrasında ise benim merak ettiğim bu entegrelerin üzerindeki kaplama maddesi nedir? Kimi plastik gibi, kimiyse seramik gibi ama ne olduklarından emin olamadım. Neden farklılar ne gibi avantajları var?
@@eeuygulama açıkçası ben bu yorumu bir çok kanalda yaptım, ama asıl amacım bir yandan bu tür elektronik cihazların üretimi konusunda bu işe merakı olan gençleri basit projelerle eğitimlerine destek olmak, gençlerin özgüveni konusunda destek olmak, (maalesef gençler kendine güvenmiyor, kendilerininde yapabilecekleri konusunda inançları yok) youtubede bakıyorum herkes aynı veya benzer projelere imza atmış, ve yaparken eğitim vermiyor, sadece Kamera önünde takıp bitiriyor ama neyi niçin takmış, başka parça olarak ne takılabilir, taktıkları parça konusunda hiç bir çoğunun bilgisi bile yok, başka yerlerden izledikleri taklit ediyor yapıyor çünkü, (eğitimi kendim veremiyorum, verebilecekleri teşvik ediyorum) Diğer yandanda bu tür basit ama bir o kadar da beğenilen şeyleri çinli firmaların tekelinden çıkarmak, Toplu üretimde Maliyetini hesapladığında bakıyorsunki 20 lira yok, Piyasa fiyatı 350₺ civarı, niye? Çünkü tek firma üretiyor, rakibi olmadığı içinde istediği fiyata satıyor, Ürünü üretip, diğer youtuber arkadaşlara birer hediye numune gönderirseniz bu size reklam olarak yeter, İlk etapta 1000 tane üretin, en azından önünüzü görmüş olursunuz, evet ilk 1000 tane için toplu alım şansı var mı yok mu bilmiyorum ama, toplu alım için en azından bir değerlendirme yapma fırsatınız olur Ts100 havyanın bir rakibi yok, Olanlarında bir istasyonu olmak zorunda olduğu için pek tercih edilmiyor.
@@zeynepmenderes8779 eee sen üret 😂 gençsin tamam bizim gibi 20 lik değilsin de vizyonun var nie söylüyorsun bu vizyonları belkide zengin olacan sırları bizim gibi abazan ergen gençlere söylemen boş beyinin %99,9 hormonlarla çalışmakla meşkul bu söylediğin vizyon saol benim ilgimi çekti ama üretimi zor mu kolaymı yani evde kendi imkanlarla üretilebilirmi yok yüksek teknolojili makinalarla tesis mi gerek 😂 ?
Merhaba hocam,ben ilkokul mezunuyum.çok güzel anlatmışsınız ama,bende hemen kavrıyacak kapeste yok.eloktironiğe merak sardım,ama? üstündeki yazıların ve rakam değerlerinin ne anlama geldiğini bilmiyorum.yani kaç voltla çalışır?kaç watta dayanır?ana temel görevi nedir?törelansı nedir bilemiyorum.benim gibiler için,başındaki yazıları ve voltaj girişleri ve çıkışları hakkında aydınlatırsanız çok sevinirim,iyi çalışmalar hocam hayırlı kandiller
Murat Bey öncelikle videolarımıza gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederim. Entegrelerin üzerinde yazan rakam ve harflere bakarak o entegre hakkında bütün bilgileri bilmek mümkün değil. Çünkü bir çok entegre var ve hepsinin bilgisini akılda tutmak zor. Dolayısı ile bu videonun sonunda da bahsettiğimiz entegrenin adına hazırlanmış üretici firmaların oluşturduğu bilgi kağıdına (datasheet) bakmamız gerekir. Orda o entegreye ait tüm bilgileri bulmak mümkün.
Entegrelerde NC gain mode stanby vsr scr svr av control gibi bu tür tuhaf isimler ne işe yarıyor bende birkaçtane entegre var datasheetlerine bakıyorum böyle tuhaf şeyler yazıyor bazı bacaklarında anfi yapıyorum bu bacaklar işe yaramaz diye bunları boş bırakıyorum in out vcc gnd bağlantılarını yapıyorum sadece ama bu seferde çalışmıyor bunlar ne anlama geliyor o tuhaf bacakları nereye bağlayacağımı bilmiyorum kafama göre bağlasam %90 entegre yancak bunlar nasıl bağlanıyor bu tür entegreler için video çekebilirmisiniz
Hocam konuya aşina olmayan biri olarak soruyorum. Bu entegreleri kullanırken neye göre kullanıyoruz. Mesela ben amfi yapıcam. Buna her entegreyi kullanabiliyomuyum? Kullanamıyorsam neye göre kullanamıyorum. Yada kullanabildiklerim kendi aralarında ayrılıyormu, ayrılıyorsa neye göre ayrılıyor? Mesela sterio amfi de falan entegre, mono da filan entegre, 4 kanallı ise şu, 5 kanallı ise bu. Yada falan entegreyi kullanırsan ses kalitesi 20 hz ile 40 khz arası frekansta ses verir. Filanca başka aralıkta verir. Yada bilmem kaç volt ile çalışan amfi yapmak istiyorsan şu, .... Watt çıkış gücünde yapmak istiyorsan bu entegreyi kullanıcan. Ben entegrenin ne olduğunu tam olarak anlamazsam, yapacağım iş "bu hafta da kağıttan kuş yapıyoruz!" Dan öteye gitmez. Herhangi bir örnek video dan amfi yapan birinin yaptığını tekrar ederek, videodakinin aynısını tekrarlamış olurum. Öğrenmiş olmam. Bunsebepten de, entegre ney, direnç ney kondansatör ney, bunları bilmeme hiç gerek yok. Bilmemin manasıda yok. Açarım evde amfi yapımı videosunu, adam napıyosa aynını yaparım olur biter. Ya ben anlamakta zorlanıyorum yada yukarda belirttiğim detaylar ileri seviye elektronik bilgileri. Eğer öyleyse, bunu ögreten bir yerli video yok. Sizde bu yönde yaparsanız, heralde tek olursunuz. Bizede yardımcı olursunuz. Yoksa bi sürü video yapan adam var. Temel bilgileri terimleri anlatan. Yardımcı olursanız memnun olurum.
Öncelikle yaptığınız bu uzun uzun değerlendirmeler için teşekkür ederim. Bir amaç için devre yapmak istiyorsanız hiç bir mühendis, tekniker veya teknisyen al sana istediğin devre diye veremez. Bu tamamen Ar-Ge sonucu ortaya çıkabilecek devre simülasyon yöntemlerini kullanarak mümkün olur. Ama istediğinizi yaptıracak bir devreyi araştırarak hangi devre elemanlarının kullanılacağına ve devre şemasına az çok ulaşabilirsiniz. Devrede kullanılacak elemanları da (entegre, transistör, kondansatör vb.) seçerken onların datasheetlerine bakarak hangisi ile en iyi sonuç alabileceğiniz kararını verirsiniz. Örneğin bir amfi devresi yapacaksınız. Burda bir Op-Amp entegresi kullanmanız gerekiyordur. Belirli özelliklerde Op-Amp'ları inceleyerek bizim için ideal gerekli olanı bulabiliriz. Malesef söylediğiniz gibi elektroniği sade güzel bir şekilde anlatan yerli videolar çok az. Çok az kişi böyle animasyonlarla elektroniği öğretici içerikler üretiyor. Bu tarz videoların sayısının artması temennisiyle. Saygılar..
Rica ederim 😊 Faydalı olduysa ne mutlu. Merak ettiklerinizi, fikirlerinizi, öneri ve tavsiyelerinizi her zaman paylaşabilirsiniz. Bundan hem biz mutlu oluruz hem de tüm izleyicilerimiz bu değerlendirmelerinizden faydalanma imkanı bulacaktır. Teşekkürler..
Elektrik Elektronik Uygulamaları pekala hocam. O zaman 2 öneri, birde sorum olacak. Önerim şu, birkaç gün önceden bilgilendirerek canlı yayınlar yapılırsa iyi olur diye düşünüyorum. Böylelikle soru cevap yöntemiyle hem biraz daha detaylı ve anlaşılabilir bilgi edinilebilir, hemde oluşacak ortam sayesinde kanal büyüyebilir. 2. Tavsiyem ise devre elemanları ekipmanlar, veya hazır devreler üretip internet üzerinden satış yaparak, hem takipçilerinizin ihtiyaçlarını 'güvenilir' bir tedarikçiden edinebilmesi, hemde sizin bu emeğinize katkıda bulunma fırsatı sağlanır. Evet belki sürümü yüksek bir sektör olmayabilir ama, enazından katkıda bulunmuş olunur. Böylelikle 'adamın dibisin, sen nası bir kralsın' gibi kuru ifadeler yerine reel bir sonuç doğar. Bazı sitelerde görüyoruz işte sizde bilirsiniz bazı kanalar sırf para gelsin diye premium içerik, anahtarlık kupa bardak filan satıyorlar. Kişisel tavsiyem tabi bu, düşünülebilir. Soruma gelecek olursam, benim ilgi alanım, ağırlıklı olarak ses sistemleri, oto ev sistemleri. Bunların hazırlarını alıp kurabiliyorum evimde ve arabada ciddi masraf ettiğim sistemlerim var. Ama bunların tamirleri için nerdeyse elimdeki ürünün satın aldığım fiyatlarını istiyorlar gittiğim zaman ve, hiçbir şey bilmiyorum. Adam abi şurası gümlemiş burası mahvolmuş diyo. Bizde eyvallah diyoruz. Ya çöpe atıp yenisini alıcaz, yada adam kaç para derse bayılıcaz paşa paşa. Neyse sasdede geleyim çok uzattım :) Bir amfi devresi yaparken sesin kalitesini, yani verdiği frekans aralığını belirleyen eleman hangisidir, çalıştığı voltaja göre maximum ses çıkış gücünü belirleyen eleman hangisidir? Örneğin 12v ile çalışan bir amfi devresinden maksimum ses çıkış gücünü almamı sağlayacak eleman hangisidir. Şimdiden çok teşekkürler.
Kardeşim tavsiyelerin çok yerinde ve hoş. Fakat canlı yayın yapmak için vaktim yok. Bir de canlı yayın öncesinde abonelerimize haber vermek için ulaşabileceğim bir yöntem yok. Canlı yayınımız olacak diye de bir video paylaşmak pek uygun olmaz gibi. Devre elemanları ekipmanlar veya hazır devreler üretip yapmak da zaman ister. Benim çok fazla zamanım yok. Ayrıca tecrübem ve yapacak atölye tarzı bir yerim de yok. Abone sayısının artmasını istiyorum elbette ama elimden fazla bir şey gelmiyor. Biraz zaman sıkıntısı yaşıyorum. Sorunuza gelince; anladığım kadarıyla siz oto ve ev sistemleri yapıyorsunuz. Bu konuda ne tür sistemler kullanılıyor pek fikrim yok. Ama arızalanan bir parçayı değiştirdiğinizde muhtemelen onun içerisindeki bir devre elemanı (Entegre, diyot, direnç vb.) zarar görmüş oluyor. Ve siz de tüm kartı değiştiriyorsunuz. O kart üzerinde zarar gören devre elemanını bulabilirseniz onu değiştirmeye yönelik bir tamir işlemi uygulayabilirsiniz. Ama günümüzde kartların çoğu SMD devre elemanları ile yapıldığından tamiri de pek mümkün olmuyor. Dolayısıyla yeni kart almak daha kolay geliyor. Örneğin; eskiden bir motor yanınca sargıları yeniden sarılarak tamir edilirken şimdi yeni bir motor almak daha uyguna geliyor. Teşekkürler..
Selam viyyolariniz cok guzel ve egitici.Hocam bir cok yerrde sordum da cevap gelmedi.yorumlarda her kisiye cevap yazmissiniz bu da ustunluyunuzdur. devre kartlarinin (orn tv radyo cd player ) uzerindeki enteqrelerin hepsi proqramlanabilir mikrodenetleyicilermi yoksa farkli birseylermi?
Teşekkür ederim 😊 Daha önce benzer şekilde soran arkadaşlar oldu. Mikrodenetleyiciler programlanabilir entegrelerdir. Yani bütün mikrodenetleyiciler birer entegredir. Ama bütün entegreler mikrodenetleyici değildir. Bu şekilde ifade edebiliriz 😊 Yani onların hepsi programlanamaz.
@@eeuygulama Çok teşekkürler işime yarayacak bir şey olduğunu öğrendim, bir kaç videonuza daha baktım gayet net anlaşılır ve düzgün üslupla anlatıyorsunuz. Abone oldum.
@@eeuygulama Bir sorum daha olucak, mikrodenetleyici ile entegre farklı bir şey dimi yani ben 74HC164 entegreyi alsam herhangi bir kodlama vb. gerekmiyor değil mi?
VALLA HOCAM YAŞIM 16-17 OLSAYDI GELİP ELİNİZİ ÖPERDİM AMA 51 YAŞINDAYIM ALLAHU TEALADA BANA KENDİNİ GELİŞTİRME DEDİĞİMİZ BİR AYRINTI VERMİŞ HİÇ KİMSENİN AKLINA GELMEYEN ŞEYLER ÇOCUKLUĞUMDAN BERİ RÜYALARIMDA AKLIMDA YÜRÜRKEN YEMEK YERKEN BİR YERDE HERHANGİ BİR ANDA AKLIMA GELİR VE NOT EDERİM BANA ETRAFIMDAKİLER DELİ DESEDE UMURUMDA DEİL SAYGILRIMI SUNUYORUM TEŞEKKÜRLER
SK 629 dh 112 t 16 yazan entegre patladı uydu cihazı üzrinde diğer bi çalışmayan uydu üzerinde olan dh 321 bg 39 yazan aynı görüntüye sahip bacak sayısı aynı olan bu entegreyi değiştirsem uygun olurmu
Hocam merhabalar elinize sağlık bu entegrelerin datasheetlerinde yazan bacakların ne işe yaradığını da bi videoda anlatsanız ben mesela amfi yapacağım kullanacağım entegrenin datasına bakıyorum bir bacağında variabla audio output yazıyor değişken ses çıkışı Türkçesi ama ne işe yarıyor bilmiyorum bunun gibi örnekler çoğaltılabilir
Hocam merhaba bazı kartların üzerinde belli noktalarda siyah renkli kaba birşey var sanki herhangi bir entegre varmış gibi cip e benzeyen birşey var bilemedim ne var o siyah dökümün içinde adı nedir ne ise yarıyor
Hocam elimde 20 bacak smd entegre var aynisini bulmam lazim fakat uzerinde hic bisey yazmiyor.kodu yok yani.12 luk 3 dc motoru olan bir cihazin kardinda bu entegre.motor surucu entegresi diye geciyo sanirim.bn simdi ne yapmaliyim nsl bulurum bu entegreyi
Herbir direnci multimetre ile ölçerek sağlam varsa en azından değerinin ne olduğunu öğrenebilirsiniz. Daha sonra o değerdeki smd entegre direnç şeklinde arama yapabilirsiniz.
Kardeşim bu aldığın entegrenin iç yapısında ne olduğu ile ilgili bir durum. Bütün 14 bacaklı entegrelerle bunu yapabilirsin demek doğru olmaz. Ama yapabileceğin entegreler de vardır. Tamamen kullanım amacı ile ilgili.
Mikrodenetleyiciler programlanabilir entegrelerdir. Yani bütün mikrodenetleyiciler birer entegredir. Ama bütün entegreler mikrodenetleyici değildir. Bu şekilde ifade edebiliriz 😊
Bundan birkaç gün önce telefon almaya niyetlenmiştim.Sanırım mikrofon ve şarj kısımlarında sorunlar oluştu.Daha sonra neler yapabileceğimi düşündüm daha önceleri hiçbir deneyimim olmadan hatta çalışan telefonu telef edeceğim düşüncesi bile aklıma geldi.Sonra hocamızın bütün oynatma listelerini 2 gün içinde izleyerek biraz cesaretlendim ve kendime bir lehim ve tel aldım .Atmayı düşündüğüm telefonumu tamir ettim. Kesinlikle hocamızın katkıları çok büyük.Arkadaşların dediği gibi Türkiye de bu anlamda yeterince kaynak yok.Hocamıza gösterdiği çabalarından dolayı teşekkür ediyorum.
Çok teşekkür ediyorum 😊
yorumları okuyarak hocanın verdiği cevaplardan da bir o kadar merak ettiklerimi öğrendim,şimdilik takılıyor izliyorum
@İdris Çakır Faydalı oluyorsa ne mutlu 😉👍
You tube da en bu Alanda en iyisi sensin kral, hepsini takip ediyorum. Senin kadar bilgisini comertce sunan ve konuya hakimi yok. Helal olsun emegine saglik. Bu konuda cok iyi bir orneksin.
Teşekkür ederim 😊 Faydalı oluyorsa ne mutlu 🙌
entegrelerin ölçümü ve sağlamlığı konusunda bir video çekebilir misiniz, sizin tarzınız ve anlatımınızla zira var ama ezberci yöntemle sizin tarzınızda bir devre üzerinde yok, teşekkürler iyi paylaşımlar...
ellerine saglik abi seni Bakuden izliyoruz ve sana sevgiler saygilarimizi gonderiyoruz)))
Teşekkür ederim kardeşim 😊 Bakü'ye selamlar 🙋
Anlatımın için tşk ederim güzel ve sade anlatım entegreleri tanımak için birde entegre konusuna örneklerle bir video çekerseniz sevinirim kolay gelsin
Teşekkürler 😊 Belirttiğiniz gibi bir video yapabiliriz ilerde 👍
Biz sana teşekkür ederiz hocam.
@kurbaga kermit Sağolun 😊
Azerbaycandan selam olsun. Super anlatım. Çok super bir kanal. Ugurlar
Teşekkür ederim 😊 Beğenmenize sevindim.
Çok faydalı bilgiler vermişsiniz, teşekkürler :)
Faydalı olmasına sevindim 🙌 Teşekkür ederim 😊
Abicim kusursuz anlatiyorsun video cekilis bir harika anlatim harika muthis olmus ellerine saglik tum bilgileri vermissin tek kelime ile harika bir bas yapit cikmis
Beğenmiş olmanıza sevindim. Çok teşekkürler 😊
Çok teşekkürler hocam devamını bekliyoruz
Teşekkür ederim 😊 Sizlerin desteği ve isteği ile devamı gelecek inşallah.
Eline yüreğine bilgine emeğine sağlık çok güzel basit anlaşılır bir dilde sunum olmuş bütün videolarınızı takip ediyorum sizi farklı kılan hiç anlayan biri bile 'ben gibi' en azından olayın mantığını öğrenebilir tekrar emeğinize sağlık
İlgine çok teşekkür ederim kardeşim 😊 Sağolasın.
Valla hocam helal olsun çok güzel bir anlatım
Teşekkür ederim 😊
Hocam anlatim mükemmel ya 👍👍👍
Teşekkür ederim 🙏
Çok faydalı videolar hazırlıyorsun , eline sağlık
Faydalı olduğunu görmek sevindirici 😊 İlginize teşekkür ederiz..
Entegre üzerinde yazan rakam dizilerinin manasını açıklasaydın iyi olurdu videoda, onun için tekrar kazmak zorunda kaldım, bir forumda açıklamayı buldum. Okuyan arkadaşlar için, entegrede yazan üst dizi entegrenin imalat tarihi ile alakalı, onu es geçebilirsiniz. Önemli olan alt dizi, o entegrenin ismini belirliyor. Eğer yaktığınız entegreyi arıyorsanız, o diziyi tutturmanız gerekiyor.
Paylaşım için teşekkür ederim Ender Bey.
Ya o tamamda yeni entegre nerden alcaz
Teşekkürler hocam
Çok teşekürler hocam anladım
Çok sevindim 😊👌
Çok beyendim
Emeğinize sağlık hocam
Ağzınıza sağlık abone oldum teşekkürler...
Teşekkür ederim 😊
Hocam elinize sağlık çok güzel bir video olmuş kaynakçayı paylaşma imkanınız var mı ?
Teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim 😊 Verebileceğim doğrudan bir kaynak yok maalesef. Okuduğum ve bildiklerimi birleştirip hazırlamaya çalışıyorum.
Teşekkür edrim
Programlı entegre nasıl oluyor bende bi korna var kime götürsem yapamayız bunu diyor
Süpersin Hocam
Çok teşekkür ederim 😍
@@eeuygulama Hocam bu işle 5 aydır iç .Bi bana kart üzerinde uygulamalı ders verseniz ücreti neyse anlaşırız. Muğladan Selamlar
@Vural Öztülü İlginize teşekkür ederim 😊 Şu an ders verebilecek bir ortam ve malzemem yok maalesef 😐
Hocam ağzına sağlık
Teşekkür ederim 😊
merhaba,
bana bi konuda yardımcı olur musunuz?
bir entegre'nin alternatifini nasıl bulunur?
entegre türleri nelerdir?
entegre muadili seçilirken nelere dikkat edilir?
supersin tsk
Teşekkür ederim 😊
Hocam çok güzel bir video olmuş öncelikle bunu söylemek isterim. Sonrasında ise benim merak ettiğim bu entegrelerin üzerindeki kaplama maddesi nedir? Kimi plastik gibi, kimiyse seramik gibi ama ne olduklarından emin olamadım. Neden farklılar ne gibi avantajları var?
Mini ts100 benzeri bir proje bekliyoruz,
En ucuz malzeme ile en küçük boyutlarda haval-havasız çalışabilen programlanabilir bir akıllı havya
İlerde yapmaya çalışırız. Ama bu tarz videoları yapan bir çok kanal da var. Onlardan da faydalanabilirsiniz.
@@eeuygulama açıkçası ben bu yorumu bir çok kanalda yaptım, ama asıl amacım bir yandan bu tür elektronik cihazların üretimi konusunda bu işe merakı olan gençleri basit projelerle eğitimlerine destek olmak, gençlerin özgüveni konusunda destek olmak, (maalesef gençler kendine güvenmiyor, kendilerininde yapabilecekleri konusunda inançları yok) youtubede bakıyorum herkes aynı veya benzer projelere imza atmış, ve yaparken eğitim vermiyor, sadece Kamera önünde takıp bitiriyor ama neyi niçin takmış, başka parça olarak ne takılabilir, taktıkları parça konusunda hiç bir çoğunun bilgisi bile yok, başka yerlerden izledikleri taklit ediyor yapıyor çünkü,
(eğitimi kendim veremiyorum, verebilecekleri teşvik ediyorum)
Diğer yandanda bu tür basit ama bir o kadar da beğenilen şeyleri çinli firmaların tekelinden çıkarmak,
Toplu üretimde Maliyetini hesapladığında bakıyorsunki 20 lira yok,
Piyasa fiyatı 350₺ civarı, niye? Çünkü tek firma üretiyor, rakibi olmadığı içinde istediği fiyata satıyor,
Ürünü üretip, diğer youtuber arkadaşlara birer hediye numune gönderirseniz bu size reklam olarak yeter,
İlk etapta 1000 tane üretin, en azından önünüzü görmüş olursunuz, evet ilk 1000 tane için toplu alım şansı var mı yok mu bilmiyorum ama, toplu alım için en azından bir değerlendirme yapma fırsatınız olur
Ts100 havyanın bir rakibi yok,
Olanlarında bir istasyonu olmak zorunda olduğu için pek tercih edilmiyor.
Çok teşekkür ederim Zeynep Hanım. Değerlendirme ve tavsiyeleriniz çok güzel. Dikkate alacağım.
@@zeynepmenderes8779 eee sen üret 😂 gençsin tamam bizim gibi 20 lik değilsin de vizyonun var nie söylüyorsun bu vizyonları belkide zengin olacan sırları bizim gibi abazan ergen gençlere söylemen boş beyinin %99,9 hormonlarla çalışmakla meşkul bu söylediğin vizyon saol benim ilgimi çekti ama üretimi zor mu kolaymı yani evde kendi imkanlarla üretilebilirmi yok yüksek teknolojili makinalarla tesis mi gerek 😂 ?
ağzına sğlık
@ertuğrul çakır Teşekkür ederim 😊
Teşekkürler
@ayla durur Sağolun 😊
Merhaba hocam,ben ilkokul mezunuyum.çok güzel anlatmışsınız ama,bende hemen kavrıyacak kapeste yok.eloktironiğe merak sardım,ama? üstündeki yazıların ve rakam değerlerinin ne anlama geldiğini bilmiyorum.yani kaç voltla çalışır?kaç watta dayanır?ana temel görevi nedir?törelansı nedir bilemiyorum.benim gibiler için,başındaki yazıları ve voltaj girişleri ve çıkışları hakkında aydınlatırsanız çok sevinirim,iyi çalışmalar hocam hayırlı kandiller
Murat Bey öncelikle videolarımıza gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederim. Entegrelerin üzerinde yazan rakam ve harflere bakarak o entegre hakkında bütün bilgileri bilmek mümkün değil. Çünkü bir çok entegre var ve hepsinin bilgisini akılda tutmak zor. Dolayısı ile bu videonun sonunda da bahsettiğimiz entegrenin adına hazırlanmış üretici firmaların oluşturduğu bilgi kağıdına (datasheet) bakmamız gerekir. Orda o entegreye ait tüm bilgileri bulmak mümkün.
Merhaba hocam elimdeki bir mikro denetleyicinin bilgisini nerden bulabilirim yardımcı olursanız çok sevinirim
harika anlatim
Teşekkürler.. 😊
Hocam işlemci ile ilgili ayrı bir video yapa bilirmisiniz?
Yapmaya çalışırım elbette.
merhaba bir sorum olacak. Bana k157ud2 entegresi lazım ama bulamıyorum yerine ne kullanabilirim lütfen cevap verirmisin ???? :(
elle nasıl kodlicaz bende elektrikli korna nın devre kartında var onun içinde sesler var onları değilmek istiyorum
Entegrelerde NC gain mode stanby vsr scr svr av control gibi bu tür tuhaf isimler ne işe yarıyor bende birkaçtane entegre var datasheetlerine bakıyorum böyle tuhaf şeyler yazıyor bazı bacaklarında anfi yapıyorum bu bacaklar işe yaramaz diye bunları boş bırakıyorum in out vcc gnd bağlantılarını yapıyorum sadece ama bu seferde çalışmıyor bunlar ne anlama geliyor o tuhaf bacakları nereye bağlayacağımı bilmiyorum kafama göre bağlasam %90 entegre yancak bunlar nasıl bağlanıyor bu tür entegreler için video çekebilirmisiniz
Hocam konuya aşina olmayan biri olarak soruyorum. Bu entegreleri kullanırken neye göre kullanıyoruz. Mesela ben amfi yapıcam. Buna her entegreyi kullanabiliyomuyum? Kullanamıyorsam neye göre kullanamıyorum. Yada kullanabildiklerim kendi aralarında ayrılıyormu, ayrılıyorsa neye göre ayrılıyor? Mesela sterio amfi de falan entegre, mono da filan entegre, 4 kanallı ise şu, 5 kanallı ise bu. Yada falan entegreyi kullanırsan ses kalitesi 20 hz ile 40 khz arası frekansta ses verir. Filanca başka aralıkta verir. Yada bilmem kaç volt ile çalışan amfi yapmak istiyorsan şu, .... Watt çıkış gücünde yapmak istiyorsan bu entegreyi kullanıcan.
Ben entegrenin ne olduğunu tam olarak anlamazsam, yapacağım iş "bu hafta da kağıttan kuş yapıyoruz!" Dan öteye gitmez. Herhangi bir örnek video dan amfi yapan birinin yaptığını tekrar ederek, videodakinin aynısını tekrarlamış olurum. Öğrenmiş olmam. Bunsebepten de, entegre ney, direnç ney kondansatör ney, bunları bilmeme hiç gerek yok. Bilmemin manasıda yok. Açarım evde amfi yapımı videosunu, adam napıyosa aynını yaparım olur biter. Ya ben anlamakta zorlanıyorum yada yukarda belirttiğim detaylar ileri seviye elektronik bilgileri. Eğer öyleyse, bunu ögreten bir yerli video yok. Sizde bu yönde yaparsanız, heralde tek olursunuz. Bizede yardımcı olursunuz. Yoksa bi sürü video yapan adam var. Temel bilgileri terimleri anlatan.
Yardımcı olursanız memnun olurum.
Öncelikle yaptığınız bu uzun uzun değerlendirmeler için teşekkür ederim. Bir amaç için devre yapmak istiyorsanız hiç bir mühendis, tekniker veya teknisyen al sana istediğin devre diye veremez. Bu tamamen Ar-Ge sonucu ortaya çıkabilecek devre simülasyon yöntemlerini kullanarak mümkün olur. Ama istediğinizi yaptıracak bir devreyi araştırarak hangi devre elemanlarının kullanılacağına ve devre şemasına az çok ulaşabilirsiniz. Devrede kullanılacak elemanları da (entegre, transistör, kondansatör vb.) seçerken onların datasheetlerine bakarak hangisi ile en iyi sonuç alabileceğiniz kararını verirsiniz. Örneğin bir amfi devresi yapacaksınız. Burda bir Op-Amp entegresi kullanmanız gerekiyordur. Belirli özelliklerde Op-Amp'ları inceleyerek bizim için ideal gerekli olanı bulabiliriz. Malesef söylediğiniz gibi elektroniği sade güzel bir şekilde anlatan yerli videolar çok az. Çok az kişi böyle animasyonlarla elektroniği öğretici içerikler üretiyor. Bu tarz videoların sayısının artması temennisiyle. Saygılar..
Elektrik Elektronik Uygulamaları teşekkür ederim hocam. Dikkate alıp üşenmeden açık bir şekilde yazdığınız için özellikle.
Rica ederim 😊 Faydalı olduysa ne mutlu. Merak ettiklerinizi, fikirlerinizi, öneri ve tavsiyelerinizi her zaman paylaşabilirsiniz. Bundan hem biz mutlu oluruz hem de tüm izleyicilerimiz bu değerlendirmelerinizden faydalanma imkanı bulacaktır. Teşekkürler..
Elektrik Elektronik Uygulamaları pekala hocam. O zaman 2 öneri, birde sorum olacak.
Önerim şu, birkaç gün önceden bilgilendirerek canlı yayınlar yapılırsa iyi olur diye düşünüyorum. Böylelikle soru cevap yöntemiyle hem biraz daha detaylı ve anlaşılabilir bilgi edinilebilir, hemde oluşacak ortam sayesinde kanal büyüyebilir.
2. Tavsiyem ise devre elemanları ekipmanlar, veya hazır devreler üretip internet üzerinden satış yaparak, hem takipçilerinizin ihtiyaçlarını 'güvenilir' bir tedarikçiden edinebilmesi, hemde sizin bu emeğinize katkıda bulunma fırsatı sağlanır. Evet belki sürümü yüksek bir sektör olmayabilir ama, enazından katkıda bulunmuş olunur. Böylelikle 'adamın dibisin, sen nası bir kralsın' gibi kuru ifadeler yerine reel bir sonuç doğar. Bazı sitelerde görüyoruz işte sizde bilirsiniz bazı kanalar sırf para gelsin diye premium içerik, anahtarlık kupa bardak filan satıyorlar. Kişisel tavsiyem tabi bu, düşünülebilir.
Soruma gelecek olursam, benim ilgi alanım, ağırlıklı olarak ses sistemleri, oto ev sistemleri. Bunların hazırlarını alıp kurabiliyorum evimde ve arabada ciddi masraf ettiğim sistemlerim var. Ama bunların tamirleri için nerdeyse elimdeki ürünün satın aldığım fiyatlarını istiyorlar gittiğim zaman ve, hiçbir şey bilmiyorum. Adam abi şurası gümlemiş burası mahvolmuş diyo. Bizde eyvallah diyoruz. Ya çöpe atıp yenisini alıcaz, yada adam kaç para derse bayılıcaz paşa paşa.
Neyse sasdede geleyim çok uzattım :)
Bir amfi devresi yaparken sesin kalitesini, yani verdiği frekans aralığını belirleyen eleman hangisidir, çalıştığı voltaja göre maximum ses çıkış gücünü belirleyen eleman hangisidir? Örneğin 12v ile çalışan bir amfi devresinden maksimum ses çıkış gücünü almamı sağlayacak eleman hangisidir.
Şimdiden çok teşekkürler.
Kardeşim tavsiyelerin çok yerinde ve hoş. Fakat canlı yayın yapmak için vaktim yok. Bir de canlı yayın öncesinde abonelerimize haber vermek için ulaşabileceğim bir yöntem yok. Canlı yayınımız olacak diye de bir video paylaşmak pek uygun olmaz gibi. Devre elemanları ekipmanlar veya hazır devreler üretip yapmak da zaman ister. Benim çok fazla zamanım yok. Ayrıca tecrübem ve yapacak atölye tarzı bir yerim de yok. Abone sayısının artmasını istiyorum elbette ama elimden fazla bir şey gelmiyor. Biraz zaman sıkıntısı yaşıyorum. Sorunuza gelince; anladığım kadarıyla siz oto ve ev sistemleri yapıyorsunuz. Bu konuda ne tür sistemler kullanılıyor pek fikrim yok. Ama arızalanan bir parçayı değiştirdiğinizde muhtemelen onun içerisindeki bir devre elemanı (Entegre, diyot, direnç vb.) zarar görmüş oluyor. Ve siz de tüm kartı değiştiriyorsunuz. O kart üzerinde zarar gören devre elemanını bulabilirseniz onu değiştirmeye yönelik bir tamir işlemi uygulayabilirsiniz. Ama günümüzde kartların çoğu SMD devre elemanları ile yapıldığından tamiri de pek mümkün olmuyor. Dolayısıyla yeni kart almak daha kolay geliyor. Örneğin; eskiden bir motor yanınca sargıları yeniden sarılarak tamir edilirken şimdi yeni bir motor almak daha uyguna geliyor. Teşekkürler..
Usta emeğınize sağlık kolay gelsin entegre sağlamlık kontrolü ile ilgili bir videonuz olabilirmi acaba
Teşekkür ederim 😊 Yapmaya çalışırım 👍
Selam viyyolariniz cok guzel ve egitici.Hocam bir cok yerrde sordum da cevap gelmedi.yorumlarda her kisiye cevap yazmissiniz bu da ustunluyunuzdur. devre kartlarinin (orn tv radyo cd player ) uzerindeki enteqrelerin hepsi proqramlanabilir mikrodenetleyicilermi yoksa farkli birseylermi?
Teşekkür ederim 😊 Daha önce benzer şekilde soran arkadaşlar oldu. Mikrodenetleyiciler programlanabilir entegrelerdir. Yani bütün mikrodenetleyiciler birer entegredir. Ama bütün entegreler mikrodenetleyici değildir. Bu şekilde ifade edebiliriz 😊 Yani onların hepsi programlanamaz.
@@eeuygulama Cok sagol hocam.
@@eeuygulama lojik kapilar adli videonda daha genis soylemiwisin .emeginize saglik.bir daha tesekkur ederim
Rica ederim ne demek 😊
Bişi sorucam biz entegrenin Vcc pininde enerji almak için 5 volt ile bağlamamız şart mı, biraz komik ama bilmediğimden soruyorum.
Estağfurullah öğrenmeye çalışıyorsunuz. İstediğinizi sorabilirsiniz. Evet 5V beslemenin olması şarttır.
@@eeuygulama Çok teşekkürler işime yarayacak bir şey olduğunu öğrendim, bir kaç videonuza daha baktım gayet net anlaşılır ve düzgün üslupla anlatıyorsunuz. Abone oldum.
Aramıza hoşgeldiniz. Videolarımızı beğenmenize sevindim 😊
@@eeuygulama Bir sorum daha olucak, mikrodenetleyici ile entegre farklı bir şey dimi yani ben 74HC164 entegreyi alsam herhangi bir kodlama vb. gerekmiyor değil mi?
Mikrodenetleyiciler progranabilir entegrelerdir. Diğerlerine program yüklenmez. Evet 74HC164 entegresi doğrudan kullanılır.
VALLA HOCAM YAŞIM 16-17 OLSAYDI GELİP ELİNİZİ ÖPERDİM AMA 51 YAŞINDAYIM ALLAHU TEALADA BANA KENDİNİ GELİŞTİRME DEDİĞİMİZ BİR AYRINTI VERMİŞ HİÇ KİMSENİN AKLINA GELMEYEN ŞEYLER ÇOCUKLUĞUMDAN BERİ RÜYALARIMDA AKLIMDA YÜRÜRKEN YEMEK YERKEN BİR YERDE HERHANGİ BİR ANDA AKLIMA GELİR VE NOT EDERİM BANA ETRAFIMDAKİLER DELİ DESEDE UMURUMDA DEİL SAYGILRIMI SUNUYORUM TEŞEKKÜRLER
Estağfurullah Murat Bey teşekkür ederim. Faydalı olduysa ne mutlu ☺️
SK 629 dh 112 t 16 yazan entegre patladı uydu cihazı üzrinde diğer bi çalışmayan uydu üzerinde olan dh 321 bg 39 yazan aynı görüntüye sahip bacak sayısı aynı olan bu entegreyi değiştirsem uygun olurmu
Hocam merhabalar elinize sağlık bu entegrelerin datasheetlerinde yazan bacakların ne işe yaradığını da bi videoda anlatsanız ben mesela amfi yapacağım kullanacağım entegrenin datasına bakıyorum bir bacağında variabla audio output yazıyor değişken ses çıkışı Türkçesi ama ne işe yarıyor bilmiyorum bunun gibi örnekler çoğaltılabilir
Teşekkür ederim Kerem Bey. Tabi neden olmasın. Belirttiğiniz şekilde ilerde bir çalışma yapabiliriz 👍
Elektrik Elektronik Uygulamaları videolarınız devamını sabırsızlıkla bekliyoruz hocam
Hocam merhaba bazı kartların üzerinde belli noktalarda siyah renkli kaba birşey var sanki herhangi bir entegre varmış gibi cip e benzeyen birşey var bilemedim ne var o siyah dökümün içinde adı nedir ne ise yarıyor
Merhaba. Sizin de belirttiğiniz gibi çip onlar. Küçük oldukları için dışında yuvarlak siyah bir yalıtımlı koruyucu oluyor.
Mesela bir devreye farklı bir entegre taksak çalışırmı sizce ? Ama ikiside besleme entegresi olucak
@Erdocan Özdemir Yakın elektriksel karakterlere sahip ise kullanılabilir.
merhaba bağzı entegre üzerinde değer yazmıyor ,bunu nasıl öğrenebiliriz?
Üzerinde eğerki hiç bir kod yazmıyor ise onu kullanamazsınız onun hangi koda sahip olduğunuda malesef öğrenmenin bir yolu yok
ıc entegre degişiminde yazılım atılıyormu kardeş oluyorsa nerden bulabiliriz
Yani sorunuzu tam anlayamadım. Her entegrenin içine program atılmaz. Entegre eğer mikrodenetleyici ise içine program atılır.
Arızalı entegre nasıl anlaşılır hocam
Hocam elimde 20 bacak smd entegre var aynisini bulmam lazim fakat uzerinde hic bisey yazmiyor.kodu yok yani.12 luk 3 dc motoru olan bir cihazin kardinda bu entegre.motor surucu entegresi diye geciyo sanirim.bn simdi ne yapmaliyim nsl bulurum bu entegreyi
Herbir direnci multimetre ile ölçerek sağlam varsa en azından değerinin ne olduğunu öğrenebilirsiniz. Daha sonra o değerdeki smd entegre direnç şeklinde arama yapabilirsiniz.
@@eeuygulama anlamadim.kart uzerindeki direckleri olcup direnc degerinde bir smd entegremi almam gerekli
Kart üzerinde entegre dirençlerden sağlam birini ölçebilirsiniz. Sonuçta hepsi aynı değerde olacak
@@eeuygulama kart üzerinde malesef bir tane var zaten.5 röle 4 kondansetor bi kac ta direnc var baska bisey yok
Bu videoyu dikkatle izlerlerse ayaklar arasındaki bağlantılar entegrelerin test edilebileceğini gösteriyor.
Teşekkür ederim 👍
👍👏
Arkadasım silik entegre nasıl cözülür numarası yok
çözüm bulabildin mi hocam?
Saygılar
Abi yani ben 14 bacaklı bir entegre alsam gerekli bağlantıları yapsam 6 tane Led yakabilir miyim mantığını kavramak için soruyorum da
Kardeşim bu aldığın entegrenin iç yapısında ne olduğu ile ilgili bir durum. Bütün 14 bacaklı entegrelerle bunu yapabilirsin demek doğru olmaz. Ama yapabileceğin entegreler de vardır. Tamamen kullanım amacı ile ilgili.
@@eeuygulama cevap için teşekkür ederim
Hocam 775 DC motor kaç volta kadar çalışır ve kaç amper çeker ?
İnternette çaplarına göre 12 ile 36 V aralığında çalışan tiplerinin olduğu bilgileri mevcut. Güçlerine göre de çektikleri akımlar değişecektir.
@@eeuygulama teşekkür ederim hocam
Hocam telefonun entegresi bozulursa ne gibi sorunlar olur
Telefonun üzerinde entegre olarak işlemcisi vardır. Bu bozulursa bir çok fonksiyon çalışmayacaktır.
WiFi açılmaz
Nasıl bu zamana kadar denk gelmem
Nasıl olur 😱
Abi entegre nerde bulabilirim
@Ghost Gaming elektronik devre elemanlarının satıldığı yer ve sitelerden alabilirsiniz.
entegre ile mikrodenetleyici aynı şeymi
Mikrodenetleyiciler programlanabilir entegrelerdir. Yani bütün mikrodenetleyiciler birer entegredir. Ama bütün entegreler mikrodenetleyici değildir. Bu şekilde ifade edebiliriz 😊
@@eeuygulama teşekkürler
usta bana her entegreden anlayan bi usta lazim
Alt yazı koymayın ekranın bazi
Altyazı olması tercih meselesi. İsterseniz kapatabiliyorsunuz.
Chip ile entegre karıştırdın kardeş