@@Sudanadam Hocam balon ile yük çıkarma hususunda video çeker ve bilgi verirseniz sevinirim sanayi dalgıçlığı eğitimi alan biri olarak zorlandığım bir konu
Elinize sağlık hocam güzel calışma güzel cekim belgesel kalitesinde anlatım ve görüntü olmuş emeği gecen tüm arkadaşların eline sağlık başarılarınızın devamını dilerim
@@ozkanceylann hayır dalgıçlıkla uzaktan yakından alakam yok. Çocukken bizim sokakta ters dönmüş bir tekne vardı, o tekneyi gördüğüm zaman bana çok büyük ve ürkütücü gelirdi. Ters döndüğü için "her yeri su basacak ve o tekne de ben canımla uğraşırken üzerime gelecek" sanırdım. 3-4 yaşlarında falanım o sıralar. Oradan kalma bir korku, ayrıca derin su ve dibi görünmeyen sulardan da korkarım. Genel olarak suyun içindeki şeylerden de korkuyorum özellikle böyle devasa olan şeylerden.
Ben de uzun yıllar yurtdışında çalıştım gemilerde Pervane genelde sökülür ve atölyede temizlenir ve balans ayarı yapılır😂😂 yurtdışında Dalgıçlar çok daha iyi paralar alırlar en az saatlik ücreti 100 dolardan başlar yukarı doğru çıkar yaptığı işe göre dalgıçların değerinin maalesef bilmiyoruz genelde ellerine yüreğine sağlık güzel video olmuş ama çok uzun bıktırıyor insanı😂😂😂 ailenle Sağlık dolu günler dilerim başarılar Tebrikler 21 Eylül 2021
Emeğinize Sağlık Videolarınızı ilgi ile takipteyim.. Arada En azından Merak giderme Açısından şuankı vıdeoda mesela pervane temizliği ne tutar gibi ufak tefek merak gideren fiyatlarıda soylersenz izliyenlerinde fikri olur en azından hayatta ufak bı bılgı ogrenırız :) Selamlar..
elinize saglik abi.bir vidyonda o kullandiginiz su alti temizlik tamir aletlerini su gecirmezligini nasil uretildigini incelermisin abi cok merak ettim gercekten.
Merhabalar zevkle izliyorum. Umarım bu yorumu görürsünüz size bir sorum olacak. Saç teknemde sanırım çatlak var omurgada içeriye su alıyor hafif hafif bu karaya çekmeden halledilebilir mi dış taraftan
abi tersanede pervaneler taşlanır çok meşakatlidir .taş motoruyla bile zorlanıyor ustalar , siz denizdeyken o makineyi nasıl kullanabiliyorsunuz ?harbi bilek varmış maşallah. o makine zorlamıyormu sizi ?çok kolaymış gibi görünüyor anlatırmısın teknik detaylarını nasıl bişey acaba ? birde makine karadada böyle kolay çıkartıyormu yoksa gene tuzlu suyun aşındırma özelliğinden mi faydalıyor?
Tersanedeki abilerin de işi zor. Benim videolarımda kolay yapılıyormuş gibi göründüğünü sonradan farkettim. Başka bir videoda biraz daha detay veririm. Aslında hiç kolay değil. Bir vakum etkisi yapıyor ve kendi ekseni etrafında dönüyor. O hareketi yapmaması için gerçekten büyük efor harcanıyor. İş bitiminde kol ve bilekler tutmuyor :))
Aksine ağır pervanelerin daha hızlı çalışan makineleri olur. 40-50 saniye değil ama 5-10 saniye arası diyebiliriz. İçerdeki devasa motorları görseniz ne demek istediğimi çok net anlarsınız.
Evet özel kurslara katılırsan da olabiliyorsun fakat kursla sadece balıkadam daha sonra 2. sınıf dalgıç olabiliyorsun. üniversiteden mezun olursan 1.sınıf dalgıç oluyorsun. Fakat bu işi kimseye önermiyorum. Sebebi kazançları eskiye göre çok düştü ve artık kimse iş bulamıyor.
Birkan usta ben deniz aşığı biriyim sürekli dalmaya avlanmaya gidiyorum dalış yapmak hayatta en çok zevk aldığım şey bunu meslek haline getirmek istiyorum bilgi konusunda bana destek olursan sevinirim şimdiden teşekkür ederim
Hipnotize olmuş izlerken bir anda çıkan Trendyol reklamından birazcık korkmuş olabilirim 😂😂 şaka maka ilk defa bir kanalda reklam izlemekten rahatsız olmuyorum
3 saat sürebiliyor dediniz, az çok kaç metrede yapıyosunuz? İlave hava alıyomusunuz yanınıza? Dip süresi ile ilgili sorun çıkıyormu ? Bu arada videolar için çok teşekkürler 😊😊🙏🏻🙏🏻
Genelde gemi yüksüzken yapılıyor bu işlem. Yani geminin de büyüklüğüne bağlı olarak 5-10 metre arasında dalıyoruz. Dip zamanıyla ilgili sorun olmuyor dekosuz derinlikte çalıştığımız için. ilave hava almıyoruz zaten tüp de almıyoruz yanımıza. Bu videoda satıhtan beslemeli (nargile) sistemle dalıyorum. Yani sınırsız hava kaynağı...
Elinize sağlık . Benim merak ettiğim birşey var . Hidrolik cihazin vakum gibi bir özelliği mi var? Zira temizliği yaparken ister istemez bir baskı yapmanız gerekiyor diye düşünüyorum. Bu basma sizi yüzeyden uzaklaştırmayı gerekir ? Pervane kenarlarında elle tuttugunuzu gördüm ancak ortalarda ya da daha büyük yuzeylerde nasıl ilerliyorsunuz? Ayrıca elinize sağlık ben ferahladim temizlik esnasında:)
Vakum yapıyor evet. Ama sağ-sol yapmayı zorlaştırıyor bu vakum. Yani yüzeyden uzaklaşmıyoruz ama yatay gitmek için güç harcıyoruz. Büyük pervanelerde tutunacak yer olmayınca palet gücü devreye girip vites arttırıyoruz :)
@@Sudanadam anladım. Bilgilendirme için çok teşekkür ederim. İşi izlerken çok keyif aldım ama belli ki çok zor bir işiniz var. Kolay gelsin elinize sağlık. Denizde hayat var keşke daha denizci bir toplum olabilsek:))
@@Sudanadam geçtiğimiz senelerde ambarlı limaninda çalışıyordum o zaman farkına vardım ben de denizin Muğla'da büyüdüm ama denizcilik hep uzaktı. ADB ile biraz hareketlenir mi acaba dedim ama çok bir hareket olmadı gibi umarım yakın gelecekte farkına varir değerini anlarız.
Gemi havuzlanma zamaninda yapilmasi planlanmaliydi kii cok fazla kirli bi pervane degil sizin icin iyi fakat sirket icin extra maliyet demek yapilan islem şaftlarada ayni işlemi yapiyomusunuz ?
Abi maliyeti 2000-5000 dolar dedin ya şimdi pas yaptı sürtünme vs artacak ama ne kadar artabilir ki akıp giden bi su var ne bileyim masayı ittirirken sürtünme seni etkiler hissedersin ama pervanenin üstündeki milimlik şeyler suyun içinde ne kadar etkileyebilir ki maliyetine göre cidden parasını çıkartıyor mdur yakıt tasarrufunda yoksa formaliteden olması gereken bi şey mi acaba bu pervane temizliği
Parlatma işlemleri geminin hareketsiz durduğu zamana, gittiği denize göre farklı ölçülerde ve farklı yoğunlukla yosunlanır. Yani daha güneşli ve tuz oranı daha düşük denizlerde daha hızlı yosunlanır. O yüzden net bir zamanı yoktur. Bazı gemiler 3 ayda bir yaptırırken bazıları 9 ayda bazıları ise senede 1 yaptırır. Maliyeti ise yapan şirkete ve yaptırdığı ülkeye göre çok çeşitlidir. Türkiyede 2000 - 5000 dolar arası değişir.
Şimdiye kadar temizleme/parlatmadan sonra herhangi bir geri dönüş olmadı. Hissedilen bir balans problemi olmadığını düşünüyorum. Bunun yanında kirli kalması balans problemine sebep olur.
Abi merak ettiğim şey pervaneyi o kadar parlattıktan sonra pervane daha kolay paslanmaz mı? Yani demek istediğim şu. Parlatırken yapılan şey henüz oksijenle yada tuzlu suya değip korozyona yada pasa uğramamış metali açığa çıkarmak oluyor ama bu tekrar pervanenin paslanmasına neden olmaz mı? Parlatma isleminden sonra pervaneye korozyon yada pas engelleyici bir işlem yapılıyor mu? Ve özellikle tel fırça kullanımı kafamı kurcalıyor çünkü tel fırça o parlatma icin kullanılan aletten daha derin çizikler bırakabiliyor ve buda pas oluşumu icin daha rahat bir ortam oluşturmaz mı? Örneğin metal bir kabın icine musluk suyu doldurunca ve kabın bir kısmını sert bir cisimle cizip bir kac gun yalnız bırakınca çizilen kısımların diğer kısımlara göre daha fazla pas yaptığını görebiliriz, tel fırça kullanımı da aynı etkiyi yapmaz mı? Diyebilirsiniz, düzenli bakım vesaire ama bu duzenli bakımlar da pervaneden hep bir katman metal alacağı için pervanenin ömrünü kısaltmaz mı? (Bu arada bu bilgi işime yarayacağından falan değil sırf merakımdan soruyorum, başınızı ağrıttıysam affola 😅)
Merhaba Pervanelerin malzemeleri bakir esasli olup katkilarla sertleştirilmiştir. Bir pervanede yaklaşik şu malzemeler bulunur. Bakir % 80,2, alüminyum % 9,3, nikel %4,3, demir % 5 gemi dümen dahil tabir edilen işlenebilir karbonlu çelik saclardan yapilir. Yani alışımlı metaller normal bir demire göre aşınsa bile paslanma oranı çok azdır. Bu yüzden alışımlı yapılır. Ayrıca bir elektrolit olan deniz suyu iki değişik potansiyelde bulunan pervane ve çelik teknede; mangan -bronz pervane-katot çelik tekne-anot, ayni ortamda bulunur ve böyle bir ortamda galvanik pil meydana gelir. Yani korozyonu oluşturan elektrik akimi demir iyonlari anottan(tekneden) çikarak deniz suyunun içinden geçip katoda (pervane) geçer. Böylelikle akimin çiktiği anot yani tekne saclari erir. Eğer bu sistemin içine yüksek potansiyelde akim üreten yardimci anotlar (tutya) ilave edilirse bunlarin ürettikleri elektrik akimi, paslanmayi erimeyi oluşturan ortamin içine karişarak bu ortamin tümünü katot (korunan) duruma dönüştürür. Daha basit söylemek gerekirse tekneden demir iyon akim çikişi durur. Akim yardimci anotlardan, tutyalardan çikarak sac tekneyi aşinan (anot) durumundan kurtarip,( katot) aşinmayan durumuna getirir. Başka bir deyimle, demir tekneden çikacak akimi durdurur ve tekne saclarini katot yapar. * Tel fırça mevzusuna gelecek olursak. Söylediğin gibi pervane üzerinde çizik oluşturuyor fakat derinliği belirli bir seviyeyi aşmadığı için sorun olmuyor. yani hidrolikte kullandığımız başlıkla tel fırçanın çok büyük bir farkı yok. Bahsettiğimiz etki sadece bükülmeyecek kadar sert tellerle çizildiği zaman sorun olur. Soru başımı ağrıtmadı ama yazmak ağrıttı ;)
dün akşam rüyamda istanbul boğazında yüzüyordum bi anda kocaman bi gemi geliyordu ve pervaneden kaçıyordum bugün youtubeyi açınca bu videoyu açınca bi garip oldum
Es kaza olmaması için bütün gemi personeli bilgilendiriliyor. Sorumluluk formları doldurulup gerekli yerlere bilgilendirme tabelaları yerleştiriliyor. Biz gemiden ayrılana kadar motorlar çalıştırılmıyor.
Pervane temizlendikçe ben rahatladım başak burcu şeysi 😄 gerçekten rahatlatıyormuş 👍 güzel video emeğine sağlık Birkan.
😊 biliyordum rahatlatacağını. Teşekkür ederim İsa.
:D
@@Sudanadam kendi isyerimde aksama kadar zımpara yaptığımdan mi bilmem. isa nin videolari terapi acisindan bana daha iyi geliyor :)
Kralda buralardaymış 🤗🤗 İsa Şahintürk 🇹🇷🇹🇷🇹🇷
@@Sudanadam Hocam balon ile yük çıkarma hususunda video çeker ve bilgi verirseniz sevinirim sanayi dalgıçlığı eğitimi alan biri olarak zorlandığım bir konu
Su altinda hava alirken tupte hava kontrolu panikle yapmaktan guzellikleri goremem, sen maslak sanayide dukkan icinde yapiyor gibisin. Helal
Bir gemi inşa teknikeri olarak hayranlıkla izledim çok başarılısınız ve profesyonelsiniz
Teşekkür ederim.
Kapak fotogradi çok trajedik sanki batmış bir geminin pervanesinden çekilmiş nadir fotoğraf gibi kaliteli çekim 👌
Olay çok profesyonelce uygulanmış.. emeğinize sağlık gençler..
Mümkün değil ya benim bu işi yapmam bende gemi altı fobisi var elinize saglik bravo size
Tebrik ederim, saygı duyulması gereken bir meslek icra ediyorsunuz. Süper bir kanal, takipteyim.
Helal olsun size herkesin yapabileceği bir iş degil
birkan hocam eline emeğine sağlık bu güzel vlog için kolay gelsin hayırlı işlerin olsun....
Teşekkür ederim.
Elinize sağlık hocam güzel calışma güzel cekim belgesel kalitesinde anlatım ve görüntü olmuş emeği gecen tüm arkadaşların eline sağlık başarılarınızın devamını dilerim
Teşekkür ederim
Korku filmi gibiydi aklıma hep pervanenin çalışacağı düşüncesi geldi.
Pervane ve karina temizliğine bayılıyorum. Saatlerce izleyebilirim :)
Şahane video. Küçüklüğümden beri pervaneler ilgimi çekmiştir hele ki gemi pervaneleri :)
Pervane: Gençleştim resmen bu kadar mı fark eder 😂😂
😄
😁
Elinize sağlık harika bir video olmuş. Pervane temizlemek zevkli bir iş olsa gerek.
Elinize sağlık. Allah kazalardan korusun kolay gelsin...
🍁 Zor meslek, gerçekten tebrik ediyorum 👏👏
İzlerken motive oluyorsun. Rahatlatıcı bir video olmuş
En büyük korkum bu tip gemiler ve pervaneleridir. Böyle devasa gemileri karaya dahi çıkarsalar yanlarına gidemem.
En guzeli de pervanenin yaptigi dalga köpürtmesi 😂😂
@@erhanurkmez1740 anlayamazsınız 😂
Yalnız değilmişim
Dalgıçmısın ? Neden bi olay mı yaşadın ?
@@ozkanceylann hayır dalgıçlıkla uzaktan yakından alakam yok. Çocukken bizim sokakta ters dönmüş bir tekne vardı, o tekneyi gördüğüm zaman bana çok büyük ve ürkütücü gelirdi. Ters döndüğü için "her yeri su basacak ve o tekne de ben canımla uğraşırken üzerime gelecek" sanırdım. 3-4 yaşlarında falanım o sıralar. Oradan kalma bir korku, ayrıca derin su ve dibi görünmeyen sulardan da korkarım. Genel olarak suyun içindeki şeylerden de korkuyorum özellikle böyle devasa olan şeylerden.
Rahatlatici bir video.oldu ama hep aklima allah korusun siz ordatkrn birisi makinalari calistirirmi korkusu geliyor
Eline emeğine sağlık aldığın her kuruş sana helal kardeşim tebrikler harika bir iş çıkarmışsın
Yine keyifli bir video üstadım,keyifle izledim.Emeğine sağlık.
Teşekkür ederim
Ben de uzun yıllar yurtdışında çalıştım gemilerde Pervane genelde sökülür ve atölyede temizlenir ve balans ayarı yapılır😂😂 yurtdışında Dalgıçlar çok daha iyi paralar alırlar en az saatlik ücreti 100 dolardan başlar yukarı doğru çıkar yaptığı işe göre dalgıçların değerinin maalesef bilmiyoruz genelde ellerine yüreğine sağlık güzel video olmuş ama çok uzun bıktırıyor insanı😂😂😂 ailenle Sağlık dolu günler dilerim başarılar Tebrikler 21 Eylül 2021
2:57 o dizlerdeki yıpranmışlık varya bir adamın sevdiği iş uğruna katlandığı emek
O dizdeki yıpranmışlık ülkemin dolar karşısında yıpranmışlığıdır.
Kolay gelsin abi.
uf gıcır oldu eline sağlık yük kalktı üstünden makinenin
Ellerin dert görmesin , pervane gıcır gıcır parlıyor.
Pervane Pervane değil ayna mübarek.
Bu olay GTA 5 de bile yok . Tebrikler
Hakikaten %1000 Helal Para . Maşaallah
Emeğinize Sağlık Videolarınızı ilgi ile takipteyim.. Arada En azından Merak giderme Açısından şuankı vıdeoda mesela pervane temizliği ne tutar gibi ufak tefek merak gideren fiyatlarıda soylersenz izliyenlerinde fikri olur en azından hayatta ufak bı bılgı ogrenırız :) Selamlar..
ellirinize saglık. Efsane olmuş .d
Teşekkür ederim :)
Bir yandan korkup tiksiniyorum bir yandan acayip hoşuma gidiyor 😁
:)
korkup tiksinecek bi yer varsa ora da su yüzeyi ve orada yaşayan insan denen varlıktır...
@@kaan898 boş yapma
Allah pervane çalışıcak adam kıyma olucak diye korkup rahatlayamayan tek kişi ben miyim yaaa?
Kardeşim emeğine sağlık. Hipnoz ediyor.
O pervanenin çalışıp adamı kıyma etmesinin korkusuyla videoyu izlemem peki:)
Abi daha çok video gelsin ya seviliyorsun ❤️
Özlemişim bu tarz videoları.
5:26 rahatlatıcı video 😄😄
çok güzel video olmuş:)
Bravo İzmir den selâm 👍🌹
i didnt understand any word, but its looks very relaxing!
Harika çok keyif aldım
Bravo süpersin kral
Emeğine sağlık müdür
valla hayran oldum
elinize saglik abi.bir vidyonda o kullandiginiz su alti temizlik tamir aletlerini su gecirmezligini nasil uretildigini incelermisin abi cok merak ettim gercekten.
Abi pervane temizlemek resmen slime videosu gibi :D
Merhabalar zevkle izliyorum. Umarım bu yorumu görürsünüz size bir sorum olacak. Saç teknemde sanırım çatlak var omurgada içeriye su alıyor hafif hafif bu karaya çekmeden halledilebilir mi dış taraftan
emeğinize sağlık.👏👏👏👏👏👏👏👍
Teşekkür ederim.
abi tersanede pervaneler taşlanır çok meşakatlidir .taş motoruyla bile zorlanıyor ustalar , siz denizdeyken o makineyi nasıl kullanabiliyorsunuz ?harbi bilek varmış maşallah. o makine zorlamıyormu sizi ?çok kolaymış gibi görünüyor anlatırmısın teknik detaylarını nasıl bişey acaba ? birde makine karadada böyle kolay çıkartıyormu yoksa gene tuzlu suyun aşındırma özelliğinden mi faydalıyor?
Tersanedeki abilerin de işi zor. Benim videolarımda kolay yapılıyormuş gibi göründüğünü sonradan farkettim. Başka bir videoda biraz daha detay veririm.
Aslında hiç kolay değil. Bir vakum etkisi yapıyor ve kendi ekseni etrafında dönüyor. O hareketi yapmaması için gerçekten büyük efor harcanıyor. İş bitiminde kol ve bilekler tutmuyor :))
@@Sudanadam hay yaşa tuzla kuzeystardan selamlar
Ayna gibi olmus 👍
Özlenen iş videoları 👍👌
helal olsunn kral
Sanki annem lifi süre süre derimi parlatmış kir çıkarmış gibi hissettim rahatladım bildiğin
Eline sağlık
pervanenin çalışma fikri çık aklımdan
Belgesel tadında 👍
abi ödüm kopardın bi an videonun sonunda yüksek sesli konusarak donmuşum 😃
Evet bana da öyle oldu ama ayarlarına baktım her şey normal. Videoya kaptırınca son konuşma insanı oturduğu yerde toparlatıyor :)
her türlü güvenlik önlemi mutlaka alınmıştır ama pervanenin aniden çalışma ihtimali beni çok ürpertiyor
ağır makineler bizlerin evlerde kıçını koyup açtığı pervanelere benzemez onun başlayıp 1 tur atması bence 40 50 saniye alır :D
Aksine ağır pervanelerin daha hızlı çalışan makineleri olur. 40-50 saniye değil ama 5-10 saniye arası diyebiliriz. İçerdeki devasa motorları görseniz ne demek istediğimi çok net anlarsınız.
Videoyu izlerken bunu düşündüm
bu dalgıç olayı nasıl oluyor acaba neler isteniyor olmak için bende gemide makine bölümünde çalışıyorum ama dalgıç,a hevesim var
Sırf uyumak için açıyorum 😂
Hocam bir video olarak da
Sanayi dalgıçı nasıl olunur bunun süreçleri vs. Anlatırsan çok sevinirim nefesine sağlık.
dostum üniversite de su altı teknolokisi okuman lazım 2 yıllık bölüm... ama emin ol hangi sanayi dalgıcına sorarsan sor asla yapma der..
@@metebasturk2245 direkt bir kurs aracılığı ile yapılan bir iş degil mi bir yerde okumuştum sanki
@@emirmiraccavusdag174 tam bilmiyorumda baya yüksek rakamlar sanırım...
Evet özel kurslara katılırsan da olabiliyorsun fakat kursla sadece balıkadam daha sonra 2. sınıf dalgıç olabiliyorsun. üniversiteden mezun olursan 1.sınıf dalgıç oluyorsun. Fakat bu işi kimseye önermiyorum. Sebebi kazançları eskiye göre çok düştü ve artık kimse iş bulamıyor.
@@Sudanadam aynn
Süper
Elinize emeğinize sağlık kazancı ortalama ne kadar acaba eğitim alıp çalışmak isterim
Devri ben burdan bi çakıyım roketsan a bağlansın 😂😂😂
Anıl abiye selamlar körfez sualtından stajyer ben 😂
motor acaba biri yanlışlıkla çalıştırırmı düşüncesiyle bu işi yapamam
reis bir sorum olacak bu temizlik hangi aralıkla oluyor
2. olarak neden temizleniyor yani temizlenmeyince ne şekilde sorunlar oluyor
Araba mantığında açıklayayım sana çekişten düşüyor gibi düşünebilirsin
@@yusufcanszoglu6407 eyv reis
Birkan usta ben deniz aşığı biriyim sürekli dalmaya avlanmaya gidiyorum dalış yapmak hayatta en çok zevk aldığım şey bunu meslek haline getirmek istiyorum bilgi konusunda bana destek olursan sevinirim şimdiden teşekkür ederim
allah kolaylık versin
Hipnotize olmuş izlerken bir anda çıkan Trendyol reklamından birazcık korkmuş olabilirim 😂😂 şaka maka ilk defa bir kanalda reklam izlemekten rahatsız olmuyorum
İlk defa böyle bir yorum okudum ve çok sevindim. :)
Abi nası senin mesleğe katılacağımızı anlatıcağın bi video çekermisin belgelere ihtiyacımız varmı eğitim düzeyimiz ne olmalı gibi konularda yani
3 saat sürebiliyor dediniz, az çok kaç metrede yapıyosunuz? İlave hava alıyomusunuz yanınıza? Dip süresi ile ilgili sorun çıkıyormu ?
Bu arada videolar için çok teşekkürler 😊😊🙏🏻🙏🏻
Genelde gemi yüksüzken yapılıyor bu işlem. Yani geminin de büyüklüğüne bağlı olarak 5-10 metre arasında dalıyoruz. Dip zamanıyla ilgili sorun olmuyor dekosuz derinlikte çalıştığımız için. ilave hava almıyoruz zaten tüp de almıyoruz yanımıza. Bu videoda satıhtan beslemeli (nargile) sistemle dalıyorum. Yani sınırsız hava kaynağı...
birkan hocam maşallah pervanelerin kalınlığı nerden baksan 20mlet kalınlığı....
Bu güzel anlatımla edebiyat hocası olabilirmişsin neyse Allah kolaylık versin işiniz zor
Elinize sağlık . Benim merak ettiğim birşey var .
Hidrolik cihazin vakum gibi bir özelliği mi var? Zira temizliği yaparken ister istemez bir baskı yapmanız gerekiyor diye düşünüyorum. Bu basma sizi yüzeyden uzaklaştırmayı gerekir ? Pervane kenarlarında elle tuttugunuzu gördüm ancak ortalarda ya da daha büyük yuzeylerde nasıl ilerliyorsunuz?
Ayrıca elinize sağlık ben ferahladim temizlik esnasında:)
Vakum yapıyor evet. Ama sağ-sol yapmayı zorlaştırıyor bu vakum. Yani yüzeyden uzaklaşmıyoruz ama yatay gitmek için güç harcıyoruz. Büyük pervanelerde tutunacak yer olmayınca palet gücü devreye girip vites arttırıyoruz :)
@@Sudanadam anladım. Bilgilendirme için çok teşekkür ederim. İşi izlerken çok keyif aldım ama belli ki çok zor bir işiniz var. Kolay gelsin elinize sağlık. Denizde hayat var keşke daha denizci bir toplum olabilsek:))
@@eralpdemirkazik9142 Evet oldukça zorlayıcı bir iş. Bu arada size katılıyorum, denizci bir toplum olma konusunda.
@@Sudanadam geçtiğimiz senelerde ambarlı limaninda çalışıyordum o zaman farkına vardım ben de denizin Muğla'da büyüdüm ama denizcilik hep uzaktı. ADB ile biraz hareketlenir mi acaba dedim ama çok bir hareket olmadı gibi umarım yakın gelecekte farkına varir değerini anlarız.
Gemi havuzlanma zamaninda yapilmasi planlanmaliydi kii cok fazla kirli bi pervane degil sizin icin iyi fakat sirket icin extra maliyet demek yapilan islem şaftlarada ayni işlemi yapiyomusunuz ?
"Her nereye baksam evvela senin orada olmayışını görüyorum." Hin Avibi
Abi eline sağlık. Parlatma esnasında videoyu nasıl çekiyorsun?
Kamerayı maskeme takıyorum. Ellerim boşa çıktığı için ellerimi kullanabiliyorum.
Birkan bey, iki yıldız dalıcıyım bende bu işi yapmak istiyorum sizlere nasıl ulaşabilirim?
Yüzme korkum olmasa yapardım bu işi
Abi maliyeti 2000-5000 dolar dedin ya şimdi pas yaptı sürtünme vs artacak ama ne kadar artabilir ki akıp giden bi su var ne bileyim masayı ittirirken sürtünme seni etkiler hissedersin ama pervanenin üstündeki milimlik şeyler suyun içinde ne kadar etkileyebilir ki maliyetine göre cidden parasını çıkartıyor mdur yakıt tasarrufunda yoksa formaliteden olması gereken bi şey mi acaba bu pervane temizliği
Telassafobim azdı saol reis
Çok rahatlatıcı
Pervanenin ucundaki somunu kaç anahtar tutar acaba
Binlik 😊
Peki bu kutuplara vb aşırı soguk yerlere giden büyük gemilerin pervane bakımı nasıl oluyor?
Havuza alınıp kuru ortamda yapılıyor.
Kaç saat sürüyor abi temizlik
Bu parlatma kaç ayda bir yapılır. Yani pervane eski haline kaç ayda gelir. Bir parlatmanin amatöre yaklasik maliyeti nedır.
Parlatma işlemleri geminin hareketsiz durduğu zamana, gittiği denize göre farklı ölçülerde ve farklı yoğunlukla yosunlanır. Yani daha güneşli ve tuz oranı daha düşük denizlerde daha hızlı yosunlanır. O yüzden net bir zamanı yoktur. Bazı gemiler 3 ayda bir yaptırırken bazıları 9 ayda bazıları ise senede 1 yaptırır. Maliyeti ise yapan şirkete ve yaptırdığı ülkeye göre çok çeşitlidir. Türkiyede 2000 - 5000 dolar arası değişir.
Çok iyi lan.
pervaneye nano bir kaplama falan yapıılsa kir tutmasa öyle bir teknoloji vardı sanki ABD donanmasında
Şu an o teknoloji geminin havuza alınıp kuru ortamda temizlenmesinden daha maliyetli olur. Bu işlem en ucuzu.
@@Sudanadam anladım abim kolay gelsin bol kazançlar
Bu işlem pervanede küçükte olsa bi balans oluşturmuyormu bu konuda ne düşünüyorsunuz ?
Şimdiye kadar temizleme/parlatmadan sonra herhangi bir geri dönüş olmadı. Hissedilen bir balans problemi olmadığını düşünüyorum. Bunun yanında kirli kalması balans problemine sebep olur.
Abı senin aşağıda çalıştığını biliyorlar değilmi
Malum iş güvenliği bizde bazen gıt olabiliyor
Evet Gemi kapatanı, çarkçısı, bütün personel biz ayrılana kadar motor çalıştırmamak üzere bilgilendiriliyor.
@@Sudanadam 😊👍
Pervane bir anda çalışmaya başlasa ne olur?
3:50 'de şirket sahibi altta ki dalgıça gıcıklık yapıyor galiba.
Yok hiç alakası yok. Devir arttırmak gerekli mi değil mi onu söylüyor aslında. :)
@@Sudanadam dogrudur ozaman. Kusura bakmasın
Abi merak ettiğim şey pervaneyi o kadar parlattıktan sonra pervane daha kolay paslanmaz mı?
Yani demek istediğim şu. Parlatırken yapılan şey henüz oksijenle yada tuzlu suya değip korozyona yada pasa uğramamış metali açığa çıkarmak oluyor ama bu tekrar pervanenin paslanmasına neden olmaz mı? Parlatma isleminden sonra pervaneye korozyon yada pas engelleyici bir işlem yapılıyor mu?
Ve özellikle tel fırça kullanımı kafamı kurcalıyor çünkü tel fırça o parlatma icin kullanılan aletten daha derin çizikler bırakabiliyor ve buda pas oluşumu icin daha rahat bir ortam oluşturmaz mı? Örneğin metal bir kabın icine musluk suyu doldurunca ve kabın bir kısmını sert bir cisimle cizip bir kac gun yalnız bırakınca çizilen kısımların diğer kısımlara göre daha fazla pas yaptığını görebiliriz, tel fırça kullanımı da aynı etkiyi yapmaz mı?
Diyebilirsiniz, düzenli bakım vesaire ama bu duzenli bakımlar da pervaneden hep bir katman metal alacağı için pervanenin ömrünü kısaltmaz mı?
(Bu arada bu bilgi işime yarayacağından falan değil sırf merakımdan soruyorum, başınızı ağrıttıysam affola 😅)
Merhaba
Pervanelerin malzemeleri bakir esasli olup katkilarla sertleştirilmiştir. Bir pervanede yaklaşik şu malzemeler bulunur. Bakir % 80,2, alüminyum % 9,3, nikel %4,3, demir % 5 gemi dümen dahil tabir edilen işlenebilir karbonlu çelik saclardan yapilir. Yani alışımlı metaller normal bir demire göre aşınsa bile paslanma oranı çok azdır. Bu yüzden alışımlı yapılır.
Ayrıca bir elektrolit olan deniz suyu iki değişik potansiyelde bulunan pervane ve çelik teknede; mangan -bronz pervane-katot çelik tekne-anot, ayni ortamda bulunur ve böyle bir ortamda galvanik pil meydana gelir. Yani korozyonu oluşturan elektrik akimi demir iyonlari anottan(tekneden) çikarak deniz suyunun içinden geçip katoda (pervane) geçer. Böylelikle akimin çiktiği anot yani tekne saclari erir. Eğer bu sistemin içine yüksek potansiyelde akim üreten yardimci anotlar (tutya) ilave edilirse bunlarin ürettikleri elektrik akimi, paslanmayi erimeyi oluşturan ortamin içine karişarak bu ortamin tümünü katot (korunan) duruma dönüştürür.
Daha basit söylemek gerekirse tekneden demir iyon akim çikişi durur.
Akim yardimci anotlardan, tutyalardan çikarak sac tekneyi aşinan (anot) durumundan kurtarip,( katot) aşinmayan durumuna getirir. Başka bir deyimle, demir tekneden çikacak akimi durdurur ve tekne saclarini katot yapar.
* Tel fırça mevzusuna gelecek olursak. Söylediğin gibi pervane üzerinde çizik oluşturuyor fakat derinliği belirli bir seviyeyi aşmadığı için sorun olmuyor. yani hidrolikte kullandığımız başlıkla tel fırçanın çok büyük bir farkı yok. Bahsettiğimiz etki sadece bükülmeyecek kadar sert tellerle çizildiği zaman sorun olur.
Soru başımı ağrıtmadı ama yazmak ağrıttı ;)
@@Sudanadam cevap verdiğin için çok sağol abi kralsın :D
Koç burcuyum yükselenim başak rahatladım eyvaAllah.
Bu işlemin bi yararı oluyor mu?
Bu makina nın adı nedir ve nerde bulunabilir
dün akşam rüyamda istanbul boğazında yüzüyordum bi anda kocaman bi gemi geliyordu ve pervaneden kaçıyordum bugün youtubeyi açınca bu videoyu açınca bi garip oldum
İnş bende öyle rüya görürüm ,hiç denizli rüya gormedim.
Es kaza calişırsa kacma imkani varmi? Bununla ilgili egitim varmı?
Es kaza olmaması için bütün gemi personeli bilgilendiriliyor. Sorumluluk formları doldurulup gerekli yerlere bilgilendirme tabelaları yerleştiriliyor. Biz gemiden ayrılana kadar motorlar çalıştırılmıyor.
Bu temizleyen makinenin adı nedir fiyatı uyqun olursa satın almayı düşünüyorum ßen demirciyim
Stanley hidrolik makine. Tam fiyatını hatırlamıyorum ama internetten bulabilirsiniz.