Hayatımda ilk defa gerçek manada saygımı kazanan bir ateist gördüm. Allah hidayet nasip etsin inşallah. Çok samimi, dürüst ve bilgili biriymiş Taner bey. Normalde kelimeleri gelişigüzel ya da üstenci bir şekilde yahut da hor görerek kullanır ateistler tartışmalarda. Ancak Taner bey o kadar dikkatli, saygılı ve dürüstçe kullandı ki, gerçekten helal olsun. Allah sizden razı olsun Altay hocam. İyi ki varsınız 🤲🏼🤗🩶
Bence ateistler de Müslümanlar da bu düşünceleri artık bırakmalı. Saygıyı hak eden Müslüman da ateist de çok. Sosyal medya her şeyi hatalı gösterdiği gibi bu konuda da yanıltıyor bizi
Ateizmin felsefe olduğunu kabul etmek felsefeye iftiradır.Ateizm küskün çocukların sığındıkları bayağı bir limandır.(Günümüz ateizmine kanal açan Darwin bile bu akıl tutulmasından beri değildir.Diledikleri kadar çok okumuş olsunlar bu durum gerçeği değiştirmez.Ateizm akli olmadığı için hakkında yapılan külliyatın da kıymeti yoktur.
İşte bu ya. Neydi o Akli zemine gelmez, hatasını kabul etmez, konuyu bilmez, üslubu bozuk adamlarla imtihanımız. Ne kadar seviyeli bir tartışma izledik bayıldım. İnşallah hep bu seviyede kişilerle muhatap olursun.
Basit gibi görünüyor ama Hz Muhammed dedi benim gönlüme girdi. İnanıp inanmaması hiç mühim değil, doğduğu toplumun değerlerine saygı duyan adama ben de saygı duyarım. Yurtdışında okudum, gezi amaçlı gittiğimiz ülkede tarihi bir kiliseye girdik, sınıfta üç müslümandık, doğal olarak çok saygılıydık, daha dışarı çıkmadan hocamız gösterdiğimiz saygı için teşekkür etmişti. Bizim için çok saygı göstermek normal olan olduğu için teşekkür etmesine şaşırmıştım. Şimdi aynısını ben Taner beyle hissettim. Ülkemizde maalesef islama inanmayanlar arasında kendi kültürüne saygı göstermeyi bilen insan çok az (dediği gibi ateist olmaktan ziyade anti test gibiler). Dolayısıyla, teşbihte hata olmasın, haddim olmayarak örnek amaçlı söylüyorum, Hz Muhammed deyince, mahallenin abisi gibi Taner beyi korumam altına alasım geldi.
Soylediklerinizde yerden göğe haklısınız ancak ateistlerin bu tavırları daha çok dinin içinde onlara yönelik sözlerin aşağılayıcılığı ve bu sözleri o dine mensup kişilerin de kendilerini Tanrı adeta yerine koyup aynı dil ve üslup ile inanmayanlara saldırması sonucu oluşan bir savunma olarak görüyorum. Kesinlikle tasvip etmiyorum ancak ateistlerin genelinin tavrında ki durumun büyük kısmı böyle. Kibirden kaynaklanan da var elbet ancak siz nasıl ki size saygısız yaklasana karşı kalkanlarınızı değil kılıçlarınızı çıkarıyorsanız onlarda aynını yapıyorlar.
45 yaşındayım, bu meselerle ömrüm boyunca alakalı sayısız şey dinledim, böyle kaliteli bir tartışmaya ilk defa rastladım. İkinize de teşekkür ederim. Adamsınız.
Taner hoca, iddiasının ve düşüncelerinin tebliğini yapabilecek ve ateizmi merak edenlere kendini dinlettirebilecek bir kişi . hatta ilk defa bir ateistin saldırmadan düşüncelerini ve bilgisini paylaştığını gördüm . ayrıca ateizmin ne kadar olasılıklar, belkilerle ve herşeye şüphecilikle yürüdüğünü birkez daha gördüm. hayatı anlamlandırmada, yorumlamada taşların yerine oturmasında islam dininin diğer düşüncelerden daha yaşanabilir olduğunu gördüm. ve bu program şunu da göstermiş oldu ki her iki kesim aynı şeyi farklı dillerde tartışıyor ve kavram yabancılığı var aramızda. program şahaneydi tşk ederim.
Taner Beyter'i ilk kez dinleme fırsatım oldu. Bunu söylemek haddime değil ama gerçekten çok kaliteli bir insanmış. Fikri tartışmalar vizyonumuzu çok geliştiriyor artırılmalı. Normalde çok yorum yapmam ama uzun süredir kavga gürültü vardı bu tür bilgi aktarımı dolu bir video beni çok mutlu etti :)
Dünyada kötülüğün de olması. Var olabilmesinin Allahın bir mesajı olarak görüyorum. '' Varlığı tamamen zorluk, gözyaşı, şiddet, hüsran ve kötülük üzerine de bina edebilirdim. Ancak Rahmetim hepsinin üzerindedir. '' Diyor sanki. İyiliğin kötülüğe üstünlüğü Varlığı yaratanın bir anlamda kişiliğini veya iradesini açıkça gösteriyor. Her taraf lavlar alevlerle kaplı, herkesin birbirini kesip biçtiği full ızdırap bir cehennemde de açabilirdik gözümüzü hayata... Kimin itirazı olabilirdi? Allah gerçekten merhametli ve lütuf sahibi.
O kadar seviyesiz adamdan sonra ilaç gibi geldi. Bu üslupta böyle güzel bir muhabbet. yemin ederim. Altay hocadan Allah razı olsun. Taner hocanında Ağzına,yüreğine sağlık. Allah hidayet versin.👏👏👏
Felsefe akıl Nurunun ki o kevnî varlığın maddî alemin nurudur, bu çok girift varlık labiretinde mutmain eden gerçeği ararken habire o duvardan bu duvara çarpması ve malesef enaniyeti tavaf edip durmasıdır. Oysa Ene şuuru, Vahdaniyyet idrakinden bir damladır ve kişiye haşa ilahlik taslasın diye değil onunla hakiki ilahı tanıyıp, anlasın yani Vahdaniyeti idrak etsin diye verilmiştir. Şu halde anlaşiliyor ki ego/eneperestlik kişinin kendi cüzi varlığını. Külli varlıgin yani Vahdaniyetin kendisi zannetme yanılgısıdır. Bu çok aldatıcı ve tehlikeli bir vehimdir. Bu vehme sarılan kendini Cehennem'de bulur... Diji Dörtlük Dörtlük Dijital Şiirli'yorum
Bu konu hakkında ilk aklıma gelen Kefh süresindeki Hz. Musa -Hızır ( katımızdan rahmet ve ilim verilen bir kişi) kıssası. Ayetlerde Hz. Musa'nın o yolculukta gördüğü kötülüklere(?) sabredememesi ve tembihlenip söz alınmasına rağmen soru sorması anlatılır. İrademizle iyi-kötü ayırımı yapabiliyoruz ama bazı durumlarda aklımızın ve irademizin sınırlarını aşan şeyler gerçekleşiyor . Mesela depremi kötü olarak görüyoruz ama bilimsel olarak deprem hiç olmasa hayat da olmayacak. Deprem zorunluluk gibi ama depremde çok canlı ölebiliyor. Belki de ahireti kavramak zor olduğundan cezaların bu dünyada çekilmesini görmek istiyoruz, günahsız gibi gördüklerimizin ölümü karşısında ne yapacağımızı bilemiyoruz. Herşey sebepli ama kavramak zor. Akılın yetmediği yerde iman devreye girmeli ama uygulamak zor. Ayrıca çok seviyeli bir yayındı, teşekkürler.
Böyle muhabbetler çok hoşuma gidiyor, iki zıt dünya görüşüne sahip olan insanlar seviyeli bir tartışma gerçekleştiriyor birbirlerini çürütmeye çalışmadan.
18 yaşındayım ve bu konulara ilgim olmasına rağmen bilgim çok zayıf olduğu için sizin tartışmanıza yetişemedim ama ilk 20 dkya kadar izledim bu kadar saygılı ve anlamaya dayalı muhabbetiniz içimi azimle doldurdu umarım sizin gibi insanlar bu kadar ilgi tuzağı olan sosyal medyada daha fazla insana ulaşır (sanmıyorum ama iyiki varsınız)
Taner beye gerçekten çok ama çok saygı duydum. Gerçekten çok beyefendi birisi. Karşısındaki insanı yargılamaya değil anlamaya çalışıyor ve asla saygısızlık yapmıyor. Ayrıca sunduğu argümanlar çok mantıklı. İkinize de bu program için çok teşekkür ediyorum.
Olması gereken tavırlarla bir fikir alışverişi olmuş iki tarafta gerçekten sorgulayarak ve anlamaya çalışarak konuşmuş.Karşıdakini yenmek ve susturmak için konuşulmamış.Baya bir tefekkür oldu konumum açısından bana Allahrazı olsun Altay hocam.
Sadece öyle deyip geçemeyiz mesela hayvanlar birbirini canlı canlı vahşice neden yiyor.? Bu soruya cevap olarak enbiya suresinde “Hem yerde hareket eden hiçbir canlı, kanatlarıyla uçan hiçbir kuş türü yoktur ki sizin gibi birer ümmet (toplum) teşkil etmesinler." Demiştir yani hayvanlarda birer ümmet başka ayette ise "Hiçbir ümmet de yoktur ki, içlerinde bir uyarıcı geçmiş olmasın. " demek ki hayvanlara da kendilerin anlayacağı tarz da uyarıcı gelmiştir sonrasında ise senin söylediğin hadis geliyor boynuzsuz koyun boynuzludan hakkını alacak diye demek ki boynuzlu koyun hakkı hukuku biliyor o zaman avının canı çıkmadan vahşice canlı canlı yiyen hayvan yaptıklarından mesuldür avını yemek için en makulü avını boğup canı çıktıktan sonra yemeye başlayabilirler ki bazı hayvanlar böyle yapıyor
@@sametkara3647Bediüzzaman bir eserinde hayvanata ait şeriatı fıtriye ifadesinden bahdediyor. Arkadaş! Masum bir insana veya hayvanlara gelen felâketlerde, musibetlerde, beşer fehminin anlayamadığı bazı esbab ve hikmetler vardır. Yalnız meşiet-i İlahiyenin düsturlarını hâvi şeriat-ı fıtriye ahkâmı, aklın vücuduna tâbi değildir ki, aklı olmayan bir şeye tatbik edilmesin. O şeriatın hikmetleri kalb, his, istidada bakar. Bunlardan husule gelen fiillere, o şeriatın hükümleri tatbik ile tecziye edilir. Meselâ: Bir çocuk, eline aldığı bir kuş veya bir sineği öldürse, şeriat-ı fıtriyenin ahkâmından olan hiss-i şefkate muhalefet etmiş olur. İşte bu muhalefetten dolayı, düşüp başı kırılırsa müstehak olur. Çünki bu musibet, o muhalefete cezadır. Veya dişi bir kaplan, öz evlâdlarına olan şiddet-i şefkat ve himayeyi nazara almayarak, zavallı ceylanın yavrucuğunu parçalayarak yavrularına rızık yapar. Sonra bir avcı tarafından öldürülür. İşte hiss-i şefkat ve himayeye muhalefet ettiğinden, ceylana yaptığı aynı musibete maruz kalır. İhtar: Kaplan gibi hayvanların helâl rızıkları, ölü hayvanlardır. Sağ hayvanları öldürüp rızık yapmak, şeriat-ı fıtriyece haramdır. Mesnevi-i Nuriye - 74
@@sametkara3647 Bu konu çok ilginç aslında.av hayvanları sanırım hasta ve zayıfları temizliyor sürünün devamı ve sagligi için çalışıyor bir nevi..aç gözlülük yapıp sağlıklı bir hayvana saldiran bir kaplan başka bir avcının namlusu ile cezalandırılır gibi bir yazı okumuştum bir eserde.acaip sırlar var ya ..gözümüzün gördüğünun dışında öyle bir alem var ki..
Kötülük problemi veya ona benzer tüm soru ve sorunların mantıklı çözümü tanrının varlığını kabul etmekle mümkündür. Tanrının var olmadığı bir ortamda hiçbir argüman var olan sorunlara mantıklı bir açıklayama getiremez...
Katılmıyorum , tanrının olmadığı bir durumda iyi ve kötüye bir anlam biçmek sadece insanlığın kendi fikirlerine kalmıştır , var olan toplumda ortak bir fikri destekleyen insan için iyi o şeydir kötüde kendi içinde belirlenir
Ben şunu gerçekten anlayamıyorum. Kötülük problemi diye suni bir gündem belirliyoruz ve bu neticede ancak Tanrı varsa konuşulabilecek bir problem. Daha doğrusu kötülük probleminin Tanrı diye bir şeyin olamayacağına dair bir argüman olduğu iddia edilmiş oluyor. Tanrı'ya inananların bu argümana cevap hakları ve biraz da sorumlulukları var. Bu durumda bir dine mensup olanların bu iddiaya kendi dinlerinin perspektifinden cevap vermeleri en en en doğal hakları. Ama Taner Bey diyor ki ateistler ahirete inanmadığı için ahiret üzerinden yapılan açıklamaları kabul etmezler. E ama İslam, bir din ve ahiret İslam'ın en önemli unsurlarından biri. Biz böyle bir iddiaya cevap verirken neden ateistlerin inanmaya tenezzül ettikleri kısımlar üzerinden cevap vermeliyiz? Önemli olan bizim kendi dinimizin argümanlarıyla tutarlı bir cevap sunmamız değil mi? İslam'ın cevabı bu, dediğimizde bunu beğenebilir veya beğenmeyebilirler. Ama ahiretten bahsetme çünkü ona inanmıyorum demek çok mantıksız geldi bana. Zaten ben ahiret unsurunu tutarlı biçimde İslam'da gördüğüm için Müslüman'ım ve başka dine ikna olmuyorum. O zaman neden bu unsuru hiç bulaştırmadan cevap vermek zorundayım? Çünkü Taner Bey, eğer ahiret varsa adil bir hesap günü varsa kötülük problemi olmaz diyor. E biz de zaten bu yüzden böyle bir problem yok diyoruz. Burada bir mantık hatası olmuyor mu?
Zaten problem Tanrı var mı yok mu meselesiyle ilgili. Ama siz ortaya koydukları olumsuz görünen şeylerin kötülük olmadığını açıklamak için ahiret argümanını kullandığınızda hayır bunu kullanamazsın diyorlarmış. Yani kötülük problemi var ama sen bunu İslam'a göre cevaplama çünkü biz Müslüman değiliz demiş oluyorlar mesela. Ahiretle tutarlı bir açıklama bile getirsen hala bir anlamı yok çünkü ahiret diye bir şey olmadığından eminler. Böyle bir mantık olur mu? İnansalar da inanmasalar da bir din konuyu ahiretle açıklıyorsa ve kendi içinde tutarlı ve güzel bir cevap veriyorsa bunu muhatap almak zorundalar. Kalben ikna olmadım ama aklen bunu çürütemem demeleri gerekir. Veya gözümle görmediğim için inanmıyorum ama ahiret ihtimalini kesin olarak reddetmeme yetecek akli bir argümanım yok diyecekler.
@@MuminHanm evet. dediğiniz sebeplerden dolayı öncelikle tanrının varlığı, ardından peygamberliğin ispatının yapılması lazım. gerisi geliyor zaten. bu yüzden ben önkabulleri olan insanlarla tartışmıyorum. çünkü sorularının cevapları için bir önceki sekmeleri halletmeleri lazım. tümden gelim hesabı.
@@MuminHanm çoğu anti-teist dediğiniz gibi zaten. önce duygusal sebeplerle inkar, sonra buna uygun olarak temeli olmayan argümanlarla "sorguladım" ayağına yatıyorlar. bizim cenahta da böyle kısmen ama ateism-deism furyası olduğundan dolayı onlarda daha çok.
Taner hocayı Osman bulut aracılığıyla evrim ağacı kanalında tanımıştım Enis Doko ile yayınlarını seyretmiştim en ufak birşeyden islama saldıran ateislerden değil ve gerçekten iyi bir dinleyici kendisine teşekkür ediyorum.
Boyle tartışmalar yapın ya yenmek için değil.ogrenme anlama anlatma ve seviyesiz insanlarla tartisma.saygi duymayan kişilere laf yetiştirmek derdi olmasın bakın o zmn bu toplumda neler değişiyor teşekkür ederim bu program için
Kötülük probleminden ilk melekler bahsediyorlar. Yeryüzünde kan dökecek birini mi yaratıyorsun diyorlar.Rabbimizde cevap veriyor "Şüphesiz sizin bilmediklerinizi ben bilirim." Bakara Suresi 30 Kısaca ayete bakarsak Allahın kötülüklerin arkasına bir hikmet yarattığı aşikar
Kur'an'ı Kerim'in ilk sayfaları o kadar güzel düzenlenmiş ki, varoluş problemine düşmüş ve hakkaniyetle yolunu arayan bir insanı her yönden kendine çekecek bir dizilime ve maneviyata sahip. Bu yazdığın ayet de ilk sayfalardan. Kişi bu kitabı ilk okumaya başladığında ilk sayfalardan ne ile karşı karşıya olduğunu seziyor.
Allah teala neden kötülüğe izin veriyor veya neden kötülük var.? - çünkü kötülüğe izin vermemiş olsa özgür irade diye birşey kalmayacak. Kötülük yapmak istesede birisi Allah izin vermediği için yapamayacak herkes iyi olmak zorunda olacak ebu bekir Sıddık hazretleri ile ebu cehil arasında hiç bir fark olmayacak, halbuki ebu bekir Sıddık hazretleri okul birincisi öğrenciler gibi maddi manevi bütün şeylerinden fedakarlık yapıyor ama ebu cehil gibi menfaatperst okula dahi gitmeyip gezip tozan öğrenciyle aynı dereceyi alıyor bu hak olur mu hiç.? Buna hak diyen ahmak olur yoksa hiç vaktini okula ayırmadan doktor mühendis makamına ulaşılabilineceği savunulur mu.? Kim hiç eğitim görmeyen birine evini yaptırır veya muayene olur.? Olmaz ise eğitim görmek şarttır eğitim için ise maddi manevi, ailenden, sevdiklerinden, vaktinden fedakarlık yapman şarttır, işte böyle ki mevki makam sahibi olmak çok büyük fedakarlıklar ister aynen öyle de ahiret hayatının mevki makamı büyük fedakarlıklar ister, hem kaliteli öğrencilerin sınavı ağır olur ve ahiret makanın sahibi olmak en büyük zaferdir zafere gidilen yolda çekilen çile ise kutsaldır. Vesselam ✋️
Sorgulamayı yeren, mutlak itaati yücelten ayetlerden biri. Kitaptaki melek anlatımı ile iblis anlatımı arasındaki fark da budur. İnsana secde edilmesi emri verilince melekler sorgusuz sualsiz itaat ederken, iblis kendine kıyasla insanda bir üstünlük görememiş ve mantıklı bir gerekçe sunulmadığı için itaat etmemiştir. Hızır kıssası da buna iyi bir örnektir. Söz konusu itaat olduğunda küçük bir çocuğun suçsuz yere öldürülmesinin bile sorgulanması hoş karşılanmamıştır. Aynı şekilde hz. İbrahim'in çocuğunu öldürmeye çalışması... vs. Benim tabiatımda böylesine bir itaat yok. Din doğru olsaydı bile aklıyla ve duygularıyla hareket eden bir asi olmanın gururunu yaşarım.
@@metehan155 İnsanın eşref-i mahluk olduğunu hiç duymadınız mı? Sorgulamayı yeren nasıl dersiniz? O kıssalar ibret verici hadiselerdir. Ahlak bunun üzerine kurulmamıştır ki. Doğruyu ve yanlışı yalnız Allah'ın belirleyebileceğini buradan anlayabiliriz.
@@metehan155 Bence çok farklı yorumluyorsunuz. Meleklerin cinlerin kan döktüğünü bilip Allah'a insanında benzer fıtratta olduğunu söylemesi ve Allah'ın bunu en iyi kendisinin bildiğini söylemesi bence bir hakikat temsilidir. Kötülüğün içinde de bir hakikatin olduğunu (ki her şey zıttıyla bilinir peygamberler meleklerden daha üstündür. Tamam peygamberler günahsızdır ama insan hata yapabilir olduğundan Allah'a iyi bir kul olunca melekten bile daha üstün olabiliyor bunun örneğidir.) gösterir. Şeytan mantığından değil kibrinden kendini daha üstün gördüğünden insana secde etmemiştir. Benim şahsi fikrim kibir karşısında akıl çok çalışmaz, kibirli birisine akli bir açıklama çok yapılamaz. Kendi bildiği daha doğrudur. Hz.Hızır ve Hz.Ibrahim kıssaları da itaatten daha çok bence teslimiyet örneğidir. Teslimiyetin olabilmesi içinde akıl ile idrak, kalp ile tasdik gerekir. Lütfen kendinizi fıtratınızda bu yoktur diyerek şartlamayın. Allah hidayet versin. Selametle...
Ahlakın temeli, hayatın anlamı, antinatalizm gibi konulara girilmesi kötülük problemi bağlamından çok çıkılmasına sebep olmuş. Hiçbir savunulası teodiseden bahsedilmedi bile neredeyse. Sohbet tadında olmuş yine de güzel bir sohbetti.
@@kalender5184 Bir ateist ahlakı temellendiremiyor olsa bile kötülük problemini savunabilir. Ahlakın temeli ile bir açıdan bağlantılı olabiliyor. O da eşarinin ahlak anlayışı ile(çok savunulası bir pozisyon değil bana kalırsa). Zaten benim bildiğim acm kötülük problemi ile tanrının bazı sıfatlarını farklı anlamamız gerektiğini kabul ediyor ama videoda ona pek değinmeye fırsat dahi olmamış. Ama dediğim gibi yazdığım konular da güzel konular ve kaliteli bir sohbetti
Tek kelimeyle mukemmel bir "tartışma" programı idi. Bu kadar hassas bir konuda böyle lezzetli, saygı cercevesinde ve iki tarafin da ciddi birikiminin aktarildiğı bir program simdiye kadar sayili vuku bulmustur. Hocalarimiza cok tesekkur ediyorum, saygi ge sevgilerimi sunuyorum🙏🏻🌷🌷
Taner hocammm iyi ki sizi tanıdım❤ inşallah çok daha fazla tanınırsınız. Çok kaliteli bir yayındı. Söylediklerinizi çok kıymetli buluyorum bir Müslüman olarak, keşke her ateist sizin gibi olsa.
Felsefe ve Teoloji ile ilgilenen bir Müslüman olarak söylüyorum, "Kötülük Problemi" derinlemesine izah edilmesi gereken bir problemdir. Bulunduğumuz bu modern zamanda, karşılıklı iki insanın konuşması ile dikkat çekemezsiniz. Yüksek bir prodüksiyonla, dikkat çekici bir anlatımla değinmelisiniz. "Kötülük Problemi", bir takım ateistlerin ağzına sakız olmuş bir argümandır. Vegan ve Ateist olan birisinin Kötülük Probleminden bahsettikten sonra, "Tanrı insanların et yemesine izin veriyor, tanrı bu kötülüğe izin veriyorsa ona iman edecek değilim" ifadelerini eklediğini dahi gördüm. Ateist olan kişiler dahi "Tanrı Et Yememizi Engellerse İşte O zaman Kötüdür" yorumunda bulunmuşlardı. Görmeye değerdi. Başka bir Ateist arkadaş ise 200 kiloya ulaşmıştı ve kilosu yüzünden hareketinin kısıtlanmasına Tanrı'nın kötülüğü ve Tanrı'nın suçu gözüyle bakıyordu. Şu yorumda bulunmuştum ve bence gayet yerinde bir cevaptı. "Tanrı, 200 kilo olana kadar yiyeceğin ve yemeye devam ettiğin nimetleri vermiş sana. 200 kiloya ulaşana kadar yediğine göre de gayet güzel ve lezzetliymiş ha ne dersin? Sen şimdi karar alıp o nimetleri kararında yemeğe başladığında, Tanrı gelip sana "Hayır dur, eskisi gibi yemeye devam et ve şişko kal" mı diyecek? Sana engel mi olacak?" Not: Arkadaşın hastalığı yoktur, Mukbang videoları çeken birisidir. Arkadaşın zorbalık görmesine sebep olmuş olabilirim ama savunduğu argümanı saçma bir biçimde savunan insanlara tahammül edemiyorum.
ACM, felsefe konusunda çok zayıfsın, felsefi konulara gireceksen lütfen kendini biraz geliştir öyle gir. Taner Beyler Beyefendi'nin sabrını takdire şayan buldum.
“İnsanlar, madenler gibidir. Câhiliye döneminde iyi olanlar Müslüman olduktan sonra da iyi olurlar. Yeter ki İslâm’ı tam olarak kavrasınlar.” Hadisi aklıma geldi. Taner abi çok değerli bir kişiliğiniz var. Teşekkürler
Çok güzel bir tartışma olmuş. Keyifle ve hayretle izledim. Bu güzel ve seviyeli muhabbet için teşekkür ederim. Devamının gelmesini sabırsızlıkla bkleyeceğim.
Hayvanların acı çekmesi tamamiyle onların aleyhine değildir. Anlamsız hiç değildir. Acı çekmek, canlının kendisini koruması için yararlı bir histir. Mesela ağrılarımız acılarımız halsizliklerimiz olmasa bir şeyin bize bir şeyler yaptığını nasıl anlayacaktık. Dünya maddi olarakta bir döngü içindedir yani canlı ölür ve toprağa karışarak ekosistemi döndürmeye devam eder. Yani amaçsız bir şey yok. Ha acı çekerek ölenler, işkenceye uğrayanlar ve sair şeyler tabii ki olacak. Her şey güllük gülistanlık olursa o zaman yaratılmanın bir mantığı manası mı kalıyor. İmtihanın manası mı kalıyor. Dediğim gibi acı çekmek güzel değildir ama kendimizi de korumamız için gerekli bir donanımdır. Şimdi sen elini ateşe atsan ve yanma ve acı hissetmesen ne olur? Elini çekmezsin ve kalıcı hasara sebep olur. Acı bize kötü bir his verse de korumuş olur. Allah, verdiği tüm özellikleri ille de imtihan için vermiş değil. Hayvanlar acı hissi ile tehlikeden korunmak için bir tür sensöre sahip olmuş olur. Ona bakarsak bitkiler de dış dünyaya ve kendisine etki eden şeylere tepki veriyor. Bu bir doğa dengesi sağlamak için Allah tarafından verilen bir histir.
Taner hoca ateistin beklediği tam da kötülük içeren bir dünya dediği zaman aklıma şu ayetler geldi Bakara ﴾30﴿ Hani rabbin meleklere, “Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım” demişti. Onlar, “Biz seni övgü ile tesbih ederken ve senin kutsallığını dile getirip dururken orada fesat çıkaracak ve kan dökecek birini mi yaratacaksın?” dediler. Allah “Şüphe yok ki, ben sizin bilmediklerinizi bilirim” buyurdu. Bakara ﴾214﴿ Yoksa sizden öncekilerin çektikleriyle karşılaşmadan cennete girebileceğinizi mi sandınız? Onlar öylesine yoksulluk ve sıkıntı çekmişler, öyle sarsılmışlardı ki peygamber ve yanındakiler, “Allah’ın yardımı ne zaman gelecek?” demeye başladılar. Bilesiniz ki Allah’ın yardımı yakındır. Ankebut ﴾2﴿ İnsanlar, denenip sınavdan geçirilmeden, “İman ettik” demekle bırakılacaklarını mı sanıyorlar? ﴾3﴿ Andolsun ki biz, onlardan öncekileri de sınamıştık. Allah, elbette doğru olanları ortaya çıkaracaktır; kezâ O, yalancıları da mutlaka ortaya çıkaracaktır.
@@TunahanGül-c6v Evet Kur’an-ı Kerim’in hem çok katmanlı hem de çok anlamlı bir üslubu var. Farklı görüşleri savunabileceğimiz türden ayetler var. Direkt şüpheci teistim diyemem bu ayetleri paylaşmamın sebebi Kur’an-ı Kerim’de de zaten dünyanın kötülük barındırdığı ve çok samimi Müslümanların dahil büyük acılar çektiğine örnekler vermekti. Yine özellikle peygamberlerin kıssalarına bakarsak en büyük imtihandan geçen ve acılarla sınananların onlar olduğunu görürüz. En değerli insanlar olmalarına rağmen kavimlerindeki zalim insanlar onlara insanımsı gibi davranıyorlar. Eziyet, işkence, hakaret, sürgün ve daha birçok acıyı yaşıyorlar düşün Hz.Muhammed’inﷺ kıymetli eşi müminlerin annesi Hz.Hatice(ra) ve müşrik olsa da ona sürekli destek olan amcası aynı yılda vefat ediyorlar. Yetmezmiş gibi Taif’e gittiğinde çocuklara para verip peygamberimizi taşlattırıyorlar. Hangimiz böyle eziyetlere maruz kaldık. 7 evladının 6’sını daha kendisi hayattayken toprağa veriyor. Babasını, annesini sonrasında da dedesini kaybediyor ve daha henüz 8 yaşındayken yaşanıyor bu acı olaylar. Tüm bunları neden anlattım? Çünkü peygamberler en yüce insanlardır ve haşa Allah’ın onları sevmemesi düşünülemez yani başımıza gelen olaylar veya tanık olduğumuz şeylere bakarak Allah’ın bizi sevmediği veya umursamadığı sonucuna gitmek doğru bir tefekkür olmaz. Allah’ın selamı, hidayeti, rahmeti, affı, mağfireti ve bereketi hepimizin üzerine olsun.
Eline sağlık kardeşim, Allah razı olsun. Bu konu ile alakalı Prof. Jeffrey Lang'in ateistken Kur'an-ı Kerim'i okuyarak nasıl Müslüman olduğunu anlattığı gayet güzel bir video var, seyretmeyen herkese öneririm. Yalnız sonuna kadar seyredilmesi gerekli. Aşağıda vereceğim başlığı yukarıda bulunan "Ara" kısmına aktararak videoya ulaşabilirsiniz, en üstte çıkar. Başlık : _Profesör Jeffrey Lang'in Harika Analitik Kuran-ı Kerim Sorgulaması (Türkçe Dublaj)_
Bir ateist ile müslümanın bir araya gelip ortamın bu kadar pozitif olması ülkenin'de benim'de hiç alışık olmadığı birşey. Videoyu çok beğendim, ağzınıza sağlık, devamını bekliyoruz 🖤
daha kaliteli bir yayın izlediğimi hatırlamıyorum. olağanüstü. taner bey ilk defa saygımı kazanan bir ateist oldu. kendisine inancım gereği kalpten dua edeceğim hakkında hayırlısı için.
Twitterda ilk gördüğümde crusader ateistlerden diye düşünmüştüm. Daha usturuplu bir adammış. Allah doğru yola iletsin. Çok verimli bir sohbetti ikinize de teşekkürler.
çok güzel bi konusma olmuş tadı damağımızda kaldı. Taner hocam da çok değerli biriymiş. imkanınız olursa sizi bir arada görmeyi dört gözle bekleriz abim
Muhtevası itibariyle boş, kitlelerini sadece saldırganlaştıran, takipçi sayısı üzerinden kişilere muamele edildiği anlamsız tartışmaların ayyuka çıktığı şu dönemde yaptığınız bu nazik, seviyeli, entellektüel konuşmanız için çok teşekkürler.
Taner beyin 1:09:37 dakikada söylediğine katılıyorum. İnsan rasyonel bir varlık değil. Çoğumuz kanıtlanmış şekilde bilip müslüman veya ateist olmuyor. Bir sabah uyanıp ateist oldum müslüman oldum demiyoruz. Aslında çoğumuz duygularımız nedeniyle müslüman olmaya veya ateist olmaya yönelim gösteriyoruz. Öne çıkan argümanlarla da sırf o nedenden müslüman veya ateist olmuşuz gibi sunuyoruz. Ben bu yüzden duyguların sağlıklı olmasını, (fıtrata uygun)olmasını savunuyorum. Böyle olduğu takdirde kişi sağlıklı bir seçim yapabilir. Bunu sağlayan en iyi araçlardan birininde roman okumak olduğuna inanıyorum. Özellikle de Tolstoy'un romanları ve bazı klasik romanları kastediyorum. Bu romanlar neyin sağduyuya uygun olduğunu sezgisel bir şekilde insanın karakterine kazandırıyor.
İnsan neye inanmak isterse ona inanıyor, gerçekten, bunun istisnası yok. Ateist olmak isteyen kendince mantıklı argümanlar buluyor, müslüman olmak isteyen de kendince mantıklı argümanlar buluyor. Ve hakikaten ne istediğine göre mantıklı olan değişiyor.
Naturalizm ve Teizmin olayları izahını karşılaştırmak ifadesi çok romantik geliyor bana. Bunu yapabilmek için Teizmin bizzat kendini bilmek gerekir ki insanlar bu konuda bütün ömrünü tüketiyor. O nedenle Taner beyi bu anlamda yeniden islama davet etmek isterim. Naturalizm kısmına ise şimdiye kadar sarfetmiş olduğu vakit yeter diye düşünüyorum.
Taner Bey'i bu video ile tanıma fırsatım oldu. İzledikten sonra, öncü analitik felsefe dergisi kanalına abone olup bu kanala da katılmaya karar verdim. İzlerken inanılmaz keyif aldığım bir video oldu. Sağol, varol ACM.
16:17 ye kadar izledim ve su ana kadar vardığım kanı; her iki görüşün icinde de probleme dair yetersiz kalabilen çıkarımlarin var oluşu konuyu Allah bilir " ben sizin bilmediklerinizi bilirim " noktasina getiriyor. Bu da bize ne ateist ne de inançlı yapmaya yeter bir konu değil gibi görünüyor. Devam edelim .
Dünyada insanlar gibi başka zeki canlılar da yaşayıp yok oldular. Türünün tek örneği değiliz Git biraz neandartelleri de araştır Biz nasıl var olduk, tanrı var mı gibi soruları onlar da soruyorlardı ama ne bir peygamber geldi ne de kutsal kitap...
''Delilin yokluğu, yokluğun delili değildir". Bu cümle ile evrende algılarımızın kavradığı ve algılarımızın dışında kalan bir düzenin varlığını ifade etmektedir. 1) Örneğin, × bir canlı birkaç saat yaşayıp ölürse bir günlük döngüdeki düzeni, 2) Bir gün yaşayıp ölen x canlısı bir haftalık döngüdeki düzeni, 3) Bir hafta yaşayıp ölen x canlısı bir aylık döngüdeki düzeni, 4) Bir ay yaşayıp ölen x canlısı da bir yıllık döngüdeki düzeni algılayamaz. Dolayısıyla insanlık olarak yeteri kadar yaşabilirsek evrende de dünyadaki gibi bir zaman döngüsü olduğunu görebiliriz. Yorum, Algı ile gerçek, algı ile hakikat arasında bu tarz bir tutarsızlık vardır. Algılar bir çok açıdan görünen ile hakikat arasında bağlantı kurmada zorlanır. Dolayısıyla, algılarımızla olmadığını düşündüğümüz birçok şeyin aslında olabileceği gerçeğine işaret etmektedir. Kısacası evrende zamansal düzen, mekansal düzen ve buna bağlı olayların oluşunda algılarımızı aşan bir düzen vardır. Yeteri kadar yaşasak, yeteri kadar algılarımız açık olsa ve beynimiz yeterli kapasitede olsa bugün bize yanlış, eksik ve bilinmez olan birçok şeyin hakikatine varırız..
@@ahmetcansun3561 Hâlâ o sözün devamını yazmamışsın hacı. Ben söz için doğru ya da yanlış demiyorum. Eğer bir alıntı yapacaksanız o sözün tamamını alıntı yapın. Senin yazmaya pek niyetin yok gibi. “Kanıtın yokluğu, yokluğun kanıtı değildir; ancak varlığın kanıtı hiç değildir!”
Taner beyter çok kaliteli biri görmekten memnun olduk... lakin ben de ACM ye yakın taraftayım müşahade edilen uzam ile müşahade edilmeyen (öte-yi) anlamanın(yargılamanın) zor olduğunu düşünüyorum,Biz mesela bir insanın bir eylemi neden öyle değilde böyle yaptığını sorgulayabiliriz çünkü benzer tecrübelerden geçmişizdir ve aynı duyusal ve zihinsel aletlere sahibiz lakin tanrı neden öyle değilde böyle yapıyor demek ya tanrıyı insana forme eder ya da insanı tanrı formuna sokar bu tarz entelektüel ateizm pozisyonunda olan kişilerle daha çok yayın bekliyoruz.. selametle
Kötülüğün doğru tanımını yapabilmek insanların problemi olamaz, çünkü insana bırakılmış değil. Kötülüğün kendisi büyük problem. Çünkü iyi ve kötüyü ayırabilecek insanlar çok azaldı. Bunu yapamayanlara sen anlatamazsın, mantık felsefe sökmez. Senin iyin onun kötüsü, kötün de onun iyisi ve onların da gayet mantıklı nedenleri var. Ve hidayeti te sadece Yaratıcı verebilir.
Kıyaslaman hata ki. Taner Bey'i tanımıyodum ama şunu tahmin edebiliyorum adam işinin eri birisi. Zaten böyle olmalı yani. Siz beklentiyi çok aşağıda tutuyorsunuz, diamond ciddiye alınacak pozisyona sahip biri değil ACM'nin deyimiyle "ciddiye alınan iş var ciddiye alınmayan iş var" :)
kotuluk problemi zaten serrin allah'tan olmasini elestiriyor. iyi/hikmetli bir tanri varsa ser olmamali diyor. sen elestirilen iddiayi tekrar edip cevap verdigini mi saniyorsun?
@Mucahid-hy2mn islam esarilerden ibaret degil. ayrica kotuluk problemi zaten esarilere karsi sunulmuyor. maturidi, mutezililer gibi akli husun kubhu kabul edene karsi sunuluyor.
Taner Bey'in bilgi seviyesi ve sunduğu argümanlar çok güzeldi, daha da aydınlanmak için Taner Bey'in diğer videolarının da izlenmesi kendisinin takip edilmesi gerekir.
Sağdaki abimiz hayvanların acı crkemeyecegi bir şekilde bir yaratilma durumunda olabildiğini ve hayvanlarında sebepsiz yere imtihanın bir parçası olmamasina rağmen acı çektiğinin ve bunun amacı olmadığını söylüyor,diyelim ki abimizin dediği gibi hayvanlar hiçbir şekilde acı çekmeseydi,en basitinden ormanda yanan bir hayvanın yanmadığını görseydik,sırrı imtihan ortadan kalkardı.Yani biz bunu her şekilde gozlemleseydik insanlar her seferinde "evet hayvanlar hicbirsekilde acı çekmiyor,Ormanlar yanmasına rağmen hicbirsekilde yanmiyorlar"diyip bunu gozlemleselerdi zaten imtihanın bir anlamı kalmazdı ki bu sefer fevc fevc herkes Tanrı tasavvuru fikrine varacaktı buda imtihan sırrına engel olacaktı.
@@kayrayarar hayır aksine iman ediyor ama son iman fayda etmiyor :) Sonunda Firavun boğulmak üzereyken şöyle dedi: “Elhak inandım ki, İsrâiloğulları'nın iman ettiğinden başka tanrı yokmuş! Ben de artık kendini O'na teslim edenlerden biriyim.”Yunus süresi 90 93 ayet meali
@@ottomanempire7979firavuna bundan başka öncesinde bir sürü mucize gösterildiği iddia edilir ancak firavun inanmaz. (tevrata göre inanması engellenir) Bu hikayede de inanmamış ve askerleriyle birlikte yarılan denizde israiloğullarını kovalamaya devam etmiştir. Onu inanmış sözlere sevkeden sadece ölüm korkusuydu.
İmam Rabbânî hazretleri der ki: Bilmelisin ki, dünyadaki lezzet ve elem iki çeşittir: Cismani ve Ruhani. Cisme lezzet veren her şeyde ruh için elem, cisme elem veren her şeyde ruh için lezzet vardır. Bu bakımdan ruhla cisim birbirine zıttır. Ruh, cismin makamına inip onunla irtibat kurduğu bu dünyada cismin hükmüne almıştır. Böylece ruh cismin lezzet duyması ile lezzet duyar, acı duymasıyla da acı duyar hale gelmiştir. ..... Ruh, tıpkı safralı kimse gibi, hastalığı sebebiyle çektiği elemi lezzet aldığı lezzeti de elem zannediyor. Safralı kimse de safrası nedeniyle tatlı şeyleri acı hisseder. Bu hastalığın giderilmesi için akıllı kimsenin tefekkür etmesi gerekir. Ta ki cismani elem ve musibetlerden lezzet duyabilsin. İyi düşünüldüğünde ortaya çıkacaktır ki, eğer dünyada elem, musibet ve hastalık bulunmasa onun arpa tanesi kadar kıymeti olmazdı. Birtakım musibet ve belalar sayesinde dünyanın karanlığı bir nebze olsun kalkmaktadır. Belaların acılığı tıpkı hastalığa iyi gelen faydalı ilaçların acı olması gibidir. (Mektûbâtı Rabbânî Cild 1 Mektup 64)
Cennetliklerden olup dünyada şiddet ve ızdırapla gün geçiren bir kişi getirilir. Cennete bir kere daldırılır. Ona da: Ey Ademoğlu sen hayatında hiçbir sıkıntı çektin mi zorluk darlık gördün mü? denilir. O kişi de: Hayır vallahi Rabbim, hiçbir yoksulluk ve sıkıntı görmedim, zorluk ve darlık çekmedim, der. (Müslim, Münafıkîn RİYÂZUS-SÂLİHÎN
Malik mülkünde dilediğini yapar. Dileseydi herkesi direkt cennete veya direkt cehenneme atabilirdi. Ya da hiç yaratmayabilirdi. hristiyanlık için "teodise" gerçekten sorundur ama islam için asla sorun değil. Eşarileri zaten hiç bağlamıyor bu durum.
@@esreftantas1 bu boş bir tartışma ben de ondan bahsediyorum. iman edersin ve itaat edersin bu kadar basit. Daha Tanrı'yı kabul etmeden bunları sormaları çok saçma.
@@Ehehegevrhduusjeieihocam adam inanmıyor zaten. İman ettikten sonra duyduk ve inandık demek bizim işimiz. Bu arkadaş araştırmış tanrının olmadığına karar vermiş şimdi de bu konuları tartışıyor. Neyse Allah iman nasip etsin
Hayvan olmadığımız için hayvanın gerçekte ne yaşadığını bilmiyoruz. Hayvanların acı çektiğine dair gözlemlerimiz var. Bu gözlemlerle imtihan olan esasen yine beşer. Ve tabii kanatlı karınca.
Hayatımda ilk defa gerçek manada saygımı kazanan bir ateist gördüm. Allah hidayet nasip etsin inşallah. Çok samimi, dürüst ve bilgili biriymiş Taner bey. Normalde kelimeleri gelişigüzel ya da üstenci bir şekilde yahut da hor görerek kullanır ateistler tartışmalarda. Ancak Taner bey o kadar dikkatli, saygılı ve dürüstçe kullandı ki, gerçekten helal olsun. Allah sizden razı olsun Altay hocam. İyi ki varsınız 🤲🏼🤗🩶
Bence ateistler de Müslümanlar da bu düşünceleri artık bırakmalı. Saygıyı hak eden Müslüman da ateist de çok. Sosyal medya her şeyi hatalı gösterdiği gibi bu konuda da yanıltıyor bizi
Analitikçiler genelde böyle, allah onlara hidayet versin. Çok kaliteli adamlar.
Adamın umurunda olan tek şey zaten senin saygını kazanmaktı. Çok iyi oldu bunu yazdığın
@@erlik_kh4anNe kadar cahilce, ergenci bir yorum....
Zaten ismi Erlik olandan başka birşey beklenemez di. Tebrikler.
@@erlik_kh4an çok cahilsin kardeşim başka yerde dene bu kutuplaşma hamlelerini
Yargılayıcı değil anlamaya dayalı, karşılıklı saygı çerçevesinde nezih bir ilmi sohbet olmuş. Yüksek dozda felsefe içeriyor tarafları alkışlıyorum 👏👏
Ateizmin felsefe olduğunu kabul etmek felsefeye iftiradır.Ateizm küskün çocukların sığındıkları bayağı bir limandır.(Günümüz ateizmine kanal açan Darwin bile bu akıl tutulmasından beri değildir.Diledikleri kadar çok okumuş olsunlar bu durum gerçeği değiştirmez.Ateizm akli olmadığı için hakkında yapılan külliyatın da kıymeti yoktur.
İşte bu ya. Neydi o Akli zemine gelmez, hatasını kabul etmez, konuyu bilmez, üslubu bozuk adamlarla imtihanımız. Ne kadar seviyeli bir tartışma izledik bayıldım. İnşallah hep bu seviyede kişilerle muhatap olursun.
adam boşuna mı diyor onun seviyesine inmek istemiyorum diye abla yaa.
Allah inşallah onu kahrederken düğmeye basma şerefini bana bahşeder .
Basit gibi görünüyor ama Hz Muhammed dedi benim gönlüme girdi. İnanıp inanmaması hiç mühim değil, doğduğu toplumun değerlerine saygı duyan adama ben de saygı duyarım. Yurtdışında okudum, gezi amaçlı gittiğimiz ülkede tarihi bir kiliseye girdik, sınıfta üç müslümandık, doğal olarak çok saygılıydık, daha dışarı çıkmadan hocamız gösterdiğimiz saygı için teşekkür etmişti. Bizim için çok saygı göstermek normal olan olduğu için teşekkür etmesine şaşırmıştım. Şimdi aynısını ben Taner beyle hissettim. Ülkemizde maalesef islama inanmayanlar arasında kendi kültürüne saygı göstermeyi bilen insan çok az (dediği gibi ateist olmaktan ziyade anti test gibiler). Dolayısıyla, teşbihte hata olmasın, haddim olmayarak örnek amaçlı söylüyorum, Hz Muhammed deyince, mahallenin abisi gibi Taner beyi korumam altına alasım geldi.
Soylediklerinizde yerden göğe haklısınız ancak ateistlerin bu tavırları daha çok dinin içinde onlara yönelik sözlerin aşağılayıcılığı ve bu sözleri o dine mensup kişilerin de kendilerini Tanrı adeta yerine koyup aynı dil ve üslup ile inanmayanlara saldırması sonucu oluşan bir savunma olarak görüyorum. Kesinlikle tasvip etmiyorum ancak ateistlerin genelinin tavrında ki durumun büyük kısmı böyle. Kibirden kaynaklanan da var elbet ancak siz nasıl ki size saygısız yaklasana karşı kalkanlarınızı değil kılıçlarınızı çıkarıyorsanız onlarda aynını yapıyorlar.
45 yaşındayım, bu meselerle ömrüm boyunca alakalı sayısız şey dinledim, böyle kaliteli bir tartışmaya ilk defa rastladım. İkinize de teşekkür ederim. Adamsınız.
Aga.....tamam güzel sohbet...ama sen 45 yaşına kadar başka böyle seviyeli tartısma görmedisen....wowwww demekten başka birşey söylenemez.
Taner hoca, iddiasının ve düşüncelerinin tebliğini yapabilecek ve ateizmi merak edenlere kendini dinlettirebilecek bir kişi . hatta ilk defa bir ateistin saldırmadan düşüncelerini ve bilgisini paylaştığını gördüm . ayrıca ateizmin ne kadar olasılıklar, belkilerle ve herşeye şüphecilikle yürüdüğünü birkez daha gördüm. hayatı anlamlandırmada, yorumlamada taşların yerine oturmasında islam dininin diğer düşüncelerden daha yaşanabilir olduğunu gördüm. ve bu program şunu da göstermiş oldu ki her iki kesim aynı şeyi farklı dillerde tartışıyor ve kavram yabancılığı var aramızda. program şahaneydi tşk ederim.
Taner Beyter'i ilk kez dinleme fırsatım oldu. Bunu söylemek haddime değil ama gerçekten çok kaliteli bir insanmış. Fikri tartışmalar vizyonumuzu çok geliştiriyor artırılmalı. Normalde çok yorum yapmam ama uzun süredir kavga gürültü vardı bu tür bilgi aktarımı dolu bir video beni çok mutlu etti :)
❤
O nasıl bir profil ve isimdir güldürdün beni@@atiyistbukucu04
Dünyada kötülüğün de olması. Var olabilmesinin Allahın bir mesajı olarak görüyorum. '' Varlığı tamamen zorluk, gözyaşı, şiddet, hüsran ve kötülük üzerine de bina edebilirdim. Ancak Rahmetim hepsinin üzerindedir. '' Diyor sanki. İyiliğin kötülüğe üstünlüğü Varlığı yaratanın bir anlamda kişiliğini veya iradesini açıkça gösteriyor. Her taraf lavlar alevlerle kaplı, herkesin birbirini kesip biçtiği full ızdırap bir cehennemde de açabilirdik gözümüzü hayata... Kimin itirazı olabilirdi? Allah gerçekten merhametli ve lütuf sahibi.
O kadar seviyesiz adamdan sonra ilaç gibi geldi. Bu üslupta böyle güzel bir muhabbet. yemin ederim. Altay hocadan Allah razı olsun. Taner hocanında Ağzına,yüreğine sağlık. Allah hidayet versin.👏👏👏
Taner hoca bence müslüman.
Çünkü Allah a inanıyor zannımca, peygamber efendimizin nübüvvetine de inanıyor,Biraz kafası karışık bence 😂
Aynen! Misal Diament denen zevatın seviyesi önce 40 fırın ekmek yemesi lazım ki muhatap alınsın düzeyinde...
Felsefe akıl Nurunun ki o kevnî varlığın maddî alemin nurudur, bu çok girift varlık labiretinde mutmain eden gerçeği ararken habire o duvardan bu duvara çarpması ve malesef enaniyeti tavaf edip durmasıdır. Oysa Ene şuuru, Vahdaniyyet idrakinden bir damladır ve kişiye haşa ilahlik taslasın diye değil onunla hakiki ilahı tanıyıp, anlasın yani Vahdaniyeti idrak etsin diye verilmiştir. Şu halde anlaşiliyor ki ego/eneperestlik kişinin kendi cüzi varlığını. Külli varlıgin yani Vahdaniyetin kendisi zannetme yanılgısıdır. Bu çok aldatıcı ve tehlikeli bir vehimdir. Bu vehme sarılan kendini Cehennem'de bulur...
Diji Dörtlük Dörtlük Dijital Şiirli'yorum
Bu konu hakkında ilk aklıma gelen Kefh süresindeki Hz. Musa -Hızır ( katımızdan rahmet ve ilim verilen bir kişi) kıssası.
Ayetlerde Hz. Musa'nın o yolculukta gördüğü kötülüklere(?) sabredememesi ve tembihlenip söz alınmasına rağmen soru sorması anlatılır.
İrademizle iyi-kötü ayırımı yapabiliyoruz ama bazı durumlarda aklımızın ve irademizin sınırlarını aşan şeyler gerçekleşiyor .
Mesela depremi kötü olarak görüyoruz ama bilimsel olarak deprem hiç olmasa hayat da olmayacak. Deprem zorunluluk gibi ama depremde çok canlı ölebiliyor.
Belki de ahireti kavramak zor olduğundan cezaların bu dünyada çekilmesini görmek istiyoruz, günahsız gibi gördüklerimizin ölümü karşısında ne yapacağımızı bilemiyoruz.
Herşey sebepli ama kavramak zor. Akılın yetmediği yerde iman devreye girmeli ama uygulamak zor.
Ayrıca çok seviyeli bir yayındı, teşekkürler.
Güzel söyledin ya 👍🏻
Böyle muhabbetler çok hoşuma gidiyor, iki zıt dünya görüşüne sahip olan insanlar seviyeli bir tartışma gerçekleştiriyor birbirlerini çürütmeye çalışmadan.
18 yaşındayım ve bu konulara ilgim olmasına rağmen bilgim çok zayıf olduğu için sizin tartışmanıza yetişemedim ama ilk 20 dkya kadar izledim bu kadar saygılı ve anlamaya dayalı muhabbetiniz içimi azimle doldurdu umarım sizin gibi insanlar bu kadar ilgi tuzağı olan sosyal medyada daha fazla insana ulaşır (sanmıyorum ama iyiki varsınız)
Taner Beyter çok dolu, saygılı ve gerçek entellektüel denebilecek bir insan, harika bir program olmuş
Taner beye gerçekten çok ama çok saygı duydum. Gerçekten çok beyefendi birisi. Karşısındaki insanı yargılamaya değil anlamaya çalışıyor ve asla saygısızlık yapmıyor. Ayrıca sunduğu argümanlar çok mantıklı. İkinize de bu program için çok teşekkür ediyorum.
Abi böyle her gün senden video gelmesine alışık değiliz.
Nasıl kaliteli, nasıl seviyeli,
nasıl ahlak çerçevesinde üst düzey bir üslup ile münazara yapılmış. Tebrik ediyorum.
Taner hocam canım hocam. Çok defa aklımdan geçirdiğim ve görmek istediğim bir karşılaşma.. Emeğinize sağlık
Olması gereken tavırlarla bir fikir alışverişi olmuş iki tarafta gerçekten sorgulayarak ve anlamaya çalışarak konuşmuş.Karşıdakini yenmek ve susturmak için konuşulmamış.Baya bir tefekkür oldu konumum açısından bana Allahrazı olsun Altay hocam.
Boynuzsuz koyun boynuzlu koyundan hakkını alacaktır.
Çekilen acılar masumlar hakkinda ahirette mükafata dönüşecektir. Hayvanlar bile mükafat görecek.
Sadece öyle deyip geçemeyiz mesela hayvanlar birbirini canlı canlı vahşice neden yiyor.? Bu soruya cevap olarak enbiya suresinde “Hem yerde hareket eden hiçbir canlı, kanatlarıyla uçan hiçbir kuş türü yoktur ki sizin gibi birer ümmet (toplum) teşkil etmesinler." Demiştir yani hayvanlarda birer ümmet başka ayette ise "Hiçbir ümmet de yoktur ki, içlerinde bir uyarıcı geçmiş olmasın. " demek ki hayvanlara da kendilerin anlayacağı tarz da uyarıcı gelmiştir sonrasında ise senin söylediğin hadis geliyor boynuzsuz koyun boynuzludan hakkını alacak diye demek ki boynuzlu koyun hakkı hukuku biliyor o zaman avının canı çıkmadan vahşice canlı canlı yiyen hayvan yaptıklarından mesuldür avını yemek için en makulü avını boğup canı çıktıktan sonra yemeye başlayabilirler ki bazı hayvanlar böyle yapıyor
@@sametkara3647Bediüzzaman bir eserinde hayvanata ait şeriatı fıtriye ifadesinden bahdediyor.
Arkadaş! Masum bir insana veya hayvanlara gelen felâketlerde, musibetlerde, beşer fehminin anlayamadığı bazı esbab ve hikmetler vardır. Yalnız meşiet-i İlahiyenin düsturlarını hâvi şeriat-ı fıtriye ahkâmı, aklın vücuduna tâbi değildir ki, aklı olmayan bir şeye tatbik edilmesin. O şeriatın hikmetleri kalb, his, istidada bakar. Bunlardan husule gelen fiillere, o şeriatın hükümleri tatbik ile tecziye edilir. Meselâ: Bir çocuk, eline aldığı bir kuş veya bir sineği öldürse, şeriat-ı fıtriyenin ahkâmından olan hiss-i şefkate muhalefet etmiş olur. İşte bu muhalefetten dolayı, düşüp başı kırılırsa müstehak olur. Çünki bu musibet, o muhalefete cezadır. Veya dişi bir kaplan, öz evlâdlarına olan şiddet-i şefkat ve himayeyi nazara almayarak, zavallı ceylanın yavrucuğunu parçalayarak yavrularına rızık yapar. Sonra bir avcı tarafından öldürülür. İşte hiss-i şefkat ve himayeye muhalefet ettiğinden, ceylana yaptığı aynı musibete maruz kalır.
İhtar:
Kaplan gibi hayvanların helâl rızıkları, ölü hayvanlardır. Sağ hayvanları öldürüp rızık yapmak, şeriat-ı fıtriyece haramdır.
Mesnevi-i Nuriye - 74
@@sametkara3647 Bu konu çok ilginç aslında.av hayvanları sanırım hasta ve zayıfları temizliyor sürünün devamı ve sagligi için çalışıyor bir nevi..aç gözlülük yapıp sağlıklı bir hayvana saldiran bir kaplan başka bir avcının namlusu ile cezalandırılır gibi bir yazı okumuştum bir eserde.acaip sırlar var ya ..gözümüzün gördüğünun dışında öyle bir alem var ki..
Taner Hoca ülkedeki aklı başında, ilmi derin birkaç ateistten birisidir. Ağzınıza sağlık...
Ben de çok şaşırdım gerçekten şu ana kadar tanıdığınız atesitleri unutun@JebebehsbsbJebeeydhebeb
İlk defa insan gibi konuşulabilen bir ateist görüyoruz arkadaşlar. Bu heyecan verici
Kesinlikle Allah hidayet nasip etsin
Kötülük problemi veya ona benzer tüm soru ve sorunların mantıklı çözümü tanrının varlığını kabul etmekle mümkündür. Tanrının var olmadığı bir ortamda hiçbir argüman var olan sorunlara mantıklı bir açıklayama getiremez...
Kesinlikle katılıyorum
objektıf ahlakı bır ateıst savunabılır aprıolı gelır dedı ya Taner hoca
@@TunahanGül-c6va priori olmaz. Yanlış bir argüman. Değişken şey nasıl a priori olsun?
Kötülük Problemi tanrı yokken olan bir problem değil.Tanrı varken ve kendisini özellilkle mutlak iyi varsayıyorken oluşan bir problem.
Katılmıyorum , tanrının olmadığı bir durumda iyi ve kötüye bir anlam biçmek sadece insanlığın kendi fikirlerine kalmıştır , var olan toplumda ortak bir fikri destekleyen insan için iyi o şeydir kötüde kendi içinde belirlenir
Çok saygı duydum Taner beye, hem alanında yetkin hem de çok olgun bir insan. Teşekkür ederiz abi böyle bir konuk aldığın için🌸
Pusudaydık elhamdülillah 😊
Ben şunu gerçekten anlayamıyorum. Kötülük problemi diye suni bir gündem belirliyoruz ve bu neticede ancak Tanrı varsa konuşulabilecek bir problem. Daha doğrusu kötülük probleminin Tanrı diye bir şeyin olamayacağına dair bir argüman olduğu iddia edilmiş oluyor. Tanrı'ya inananların bu argümana cevap hakları ve biraz da sorumlulukları var. Bu durumda bir dine mensup olanların bu iddiaya kendi dinlerinin perspektifinden cevap vermeleri en en en doğal hakları. Ama Taner Bey diyor ki ateistler ahirete inanmadığı için ahiret üzerinden yapılan açıklamaları kabul etmezler. E ama İslam, bir din ve ahiret İslam'ın en önemli unsurlarından biri. Biz böyle bir iddiaya cevap verirken neden ateistlerin inanmaya tenezzül ettikleri kısımlar üzerinden cevap vermeliyiz? Önemli olan bizim kendi dinimizin argümanlarıyla tutarlı bir cevap sunmamız değil mi? İslam'ın cevabı bu, dediğimizde bunu beğenebilir veya beğenmeyebilirler. Ama ahiretten bahsetme çünkü ona inanmıyorum demek çok mantıksız geldi bana. Zaten ben ahiret unsurunu tutarlı biçimde İslam'da gördüğüm için Müslüman'ım ve başka dine ikna olmuyorum. O zaman neden bu unsuru hiç bulaştırmadan cevap vermek zorundayım? Çünkü Taner Bey, eğer ahiret varsa adil bir hesap günü varsa kötülük problemi olmaz diyor. E biz de zaten bu yüzden böyle bir problem yok diyoruz. Burada bir mantık hatası olmuyor mu?
Mantık hatasından ziyade, ilk konuşulması gereken tanrının varlığı konusu atladığında böyle problemler çıkıyor.
Zaten problem Tanrı var mı yok mu meselesiyle ilgili. Ama siz ortaya koydukları olumsuz görünen şeylerin kötülük olmadığını açıklamak için ahiret argümanını kullandığınızda hayır bunu kullanamazsın diyorlarmış. Yani kötülük problemi var ama sen bunu İslam'a göre cevaplama çünkü biz Müslüman değiliz demiş oluyorlar mesela. Ahiretle tutarlı bir açıklama bile getirsen hala bir anlamı yok çünkü ahiret diye bir şey olmadığından eminler. Böyle bir mantık olur mu? İnansalar da inanmasalar da bir din konuyu ahiretle açıklıyorsa ve kendi içinde tutarlı ve güzel bir cevap veriyorsa bunu muhatap almak zorundalar. Kalben ikna olmadım ama aklen bunu çürütemem demeleri gerekir. Veya gözümle görmediğim için inanmıyorum ama ahiret ihtimalini kesin olarak reddetmeme yetecek akli bir argümanım yok diyecekler.
@@MuminHanm evet. dediğiniz sebeplerden dolayı öncelikle tanrının varlığı, ardından peygamberliğin ispatının yapılması lazım. gerisi geliyor zaten. bu yüzden ben önkabulleri olan insanlarla tartışmıyorum. çünkü sorularının cevapları için bir önceki sekmeleri halletmeleri lazım. tümden gelim hesabı.
@@gg-dh9wh evet öyle kişiler zaten kötülük problemini kendi fikirlerinin ispatı olarak sunuyor, cevabını aradıkları bir çıkmaz olarak değil.
@@MuminHanm çoğu anti-teist dediğiniz gibi zaten. önce duygusal sebeplerle inkar, sonra buna uygun olarak temeli olmayan argümanlarla "sorguladım" ayağına yatıyorlar. bizim cenahta da böyle kısmen ama ateism-deism furyası olduğundan dolayı onlarda daha çok.
Taner hocayı Osman bulut aracılığıyla evrim ağacı kanalında tanımıştım Enis Doko ile yayınlarını seyretmiştim en ufak birşeyden islama saldıran ateislerden değil ve gerçekten iyi bir dinleyici kendisine teşekkür ediyorum.
Maşallah Cenab-ı Hakk Razı olsun
Bilgi ve olgunlukla dolu muhteşem bir sohbet, muhteşem bir tartışma. Emeklerinize sağlık.
Boyle tartışmalar yapın ya yenmek için değil.ogrenme anlama anlatma ve seviyesiz insanlarla tartisma.saygi duymayan kişilere laf yetiştirmek derdi olmasın bakın o zmn bu toplumda neler değişiyor teşekkür ederim bu program için
Altay hocam analitik felsefeye doğru yol almanız hoşuma gitti.
Kötülük probleminden ilk melekler bahsediyorlar.
Yeryüzünde kan dökecek birini mi yaratıyorsun diyorlar.Rabbimizde cevap veriyor "Şüphesiz sizin bilmediklerinizi ben bilirim." Bakara Suresi 30
Kısaca ayete bakarsak Allahın kötülüklerin arkasına bir hikmet yarattığı aşikar
Kur'an'ı Kerim'in ilk sayfaları o kadar güzel düzenlenmiş ki, varoluş problemine düşmüş ve hakkaniyetle yolunu arayan bir insanı her yönden kendine çekecek bir dizilime ve maneviyata sahip. Bu yazdığın ayet de ilk sayfalardan. Kişi bu kitabı ilk okumaya başladığında ilk sayfalardan ne ile karşı karşıya olduğunu seziyor.
Allah teala neden kötülüğe izin veriyor veya neden kötülük var.?
- çünkü kötülüğe izin vermemiş olsa özgür irade diye birşey kalmayacak. Kötülük yapmak istesede birisi Allah izin vermediği için yapamayacak herkes iyi olmak zorunda olacak ebu bekir Sıddık hazretleri ile ebu cehil arasında hiç bir fark olmayacak,
halbuki ebu bekir Sıddık hazretleri okul birincisi öğrenciler gibi maddi manevi bütün şeylerinden fedakarlık yapıyor ama ebu cehil gibi menfaatperst okula dahi gitmeyip gezip tozan öğrenciyle aynı dereceyi alıyor bu hak olur mu hiç.? Buna hak diyen ahmak olur yoksa hiç vaktini okula ayırmadan doktor mühendis makamına ulaşılabilineceği savunulur mu.? Kim hiç eğitim görmeyen birine evini yaptırır veya muayene olur.? Olmaz ise eğitim görmek şarttır eğitim için ise maddi manevi, ailenden, sevdiklerinden, vaktinden fedakarlık yapman şarttır, işte böyle ki mevki makam sahibi olmak çok büyük fedakarlıklar ister aynen öyle de ahiret hayatının mevki makamı büyük fedakarlıklar ister, hem kaliteli öğrencilerin sınavı ağır olur ve ahiret makanın sahibi olmak en büyük zaferdir zafere gidilen yolda çekilen çile ise kutsaldır. Vesselam ✋️
Sorgulamayı yeren, mutlak itaati yücelten ayetlerden biri. Kitaptaki melek anlatımı ile iblis anlatımı arasındaki fark da budur. İnsana secde edilmesi emri verilince melekler sorgusuz sualsiz itaat ederken, iblis kendine kıyasla insanda bir üstünlük görememiş ve mantıklı bir gerekçe sunulmadığı için itaat etmemiştir. Hızır kıssası da buna iyi bir örnektir. Söz konusu itaat olduğunda küçük bir çocuğun suçsuz yere öldürülmesinin bile sorgulanması hoş karşılanmamıştır. Aynı şekilde hz. İbrahim'in çocuğunu öldürmeye çalışması... vs. Benim tabiatımda böylesine bir itaat yok. Din doğru olsaydı bile aklıyla ve duygularıyla hareket eden bir asi olmanın gururunu yaşarım.
@@metehan155 İnsanın eşref-i mahluk olduğunu hiç duymadınız mı? Sorgulamayı yeren nasıl dersiniz? O kıssalar ibret verici hadiselerdir. Ahlak bunun üzerine kurulmamıştır ki. Doğruyu ve yanlışı yalnız Allah'ın belirleyebileceğini buradan anlayabiliriz.
@@metehan155 Bence çok farklı yorumluyorsunuz. Meleklerin cinlerin kan döktüğünü bilip Allah'a insanında benzer fıtratta olduğunu söylemesi ve Allah'ın bunu en iyi kendisinin bildiğini söylemesi bence bir hakikat temsilidir. Kötülüğün içinde de bir hakikatin olduğunu (ki her şey zıttıyla bilinir peygamberler meleklerden daha üstündür. Tamam peygamberler günahsızdır ama insan hata yapabilir olduğundan Allah'a iyi bir kul olunca melekten bile daha üstün olabiliyor bunun örneğidir.) gösterir. Şeytan mantığından değil kibrinden kendini daha üstün gördüğünden insana secde etmemiştir. Benim şahsi fikrim kibir karşısında akıl çok çalışmaz, kibirli birisine akli bir açıklama çok yapılamaz. Kendi bildiği daha doğrudur. Hz.Hızır ve Hz.Ibrahim kıssaları da itaatten daha çok bence teslimiyet örneğidir. Teslimiyetin olabilmesi içinde akıl ile idrak, kalp ile tasdik gerekir. Lütfen kendinizi fıtratınızda bu yoktur diyerek şartlamayın. Allah hidayet versin. Selametle...
Ahlakın temeli, hayatın anlamı, antinatalizm gibi konulara girilmesi kötülük problemi bağlamından çok çıkılmasına sebep olmuş. Hiçbir savunulası teodiseden bahsedilmedi bile neredeyse. Sohbet tadında olmuş yine de güzel bir sohbetti.
iyilik kötülük direkt olarak ahlakla ilgili değil mi hocam
@@kalender5184 Bir ateist ahlakı temellendiremiyor olsa bile kötülük problemini savunabilir. Ahlakın temeli ile bir açıdan bağlantılı olabiliyor. O da eşarinin ahlak anlayışı ile(çok savunulası bir pozisyon değil bana kalırsa). Zaten benim bildiğim acm kötülük problemi ile tanrının bazı sıfatlarını farklı anlamamız gerektiğini kabul ediyor ama videoda ona pek değinmeye fırsat dahi olmamış. Ama dediğim gibi yazdığım konular da güzel konular ve kaliteli bir sohbetti
@@SalohiNight bu tür sohbetlerde genel olarak ana konudan ziyade ikincil konulardan daha fazla istifade ediyorum.
Teşekkürler.
Nasıl güzel insanlarsınız hocalarım, çok ufuk açici bir oturumdu benim için…
La İlahe İllALLAH Muhammedur Rasulullah
Tek kelimeyle mukemmel bir "tartışma" programı idi. Bu kadar hassas bir konuda böyle lezzetli, saygı cercevesinde ve iki tarafin da ciddi birikiminin aktarildiğı bir program simdiye kadar sayili vuku bulmustur. Hocalarimiza cok tesekkur ediyorum, saygi ge sevgilerimi sunuyorum🙏🏻🌷🌷
Müthiş klas bir oturum olmuş, ağzınıza sağlık.
1:10:59 (+2 dk ) Bu tespit çok önemli ve teist kesim içinde de var malesef.
Taner hocammm iyi ki sizi tanıdım❤ inşallah çok daha fazla tanınırsınız. Çok kaliteli bir yayındı. Söylediklerinizi çok kıymetli buluyorum bir Müslüman olarak, keşke her ateist sizin gibi olsa.
Felsefe ve Teoloji ile ilgilenen bir Müslüman olarak söylüyorum, "Kötülük Problemi" derinlemesine izah edilmesi gereken bir problemdir. Bulunduğumuz bu modern zamanda, karşılıklı iki insanın konuşması ile dikkat çekemezsiniz. Yüksek bir prodüksiyonla, dikkat çekici bir anlatımla değinmelisiniz.
"Kötülük Problemi", bir takım ateistlerin ağzına sakız olmuş bir argümandır. Vegan ve Ateist olan birisinin Kötülük Probleminden bahsettikten sonra, "Tanrı insanların et yemesine izin veriyor, tanrı bu kötülüğe izin veriyorsa ona iman edecek değilim" ifadelerini eklediğini dahi gördüm. Ateist olan kişiler dahi "Tanrı Et Yememizi Engellerse İşte O zaman Kötüdür" yorumunda bulunmuşlardı. Görmeye değerdi. Başka bir Ateist arkadaş ise 200 kiloya ulaşmıştı ve kilosu yüzünden hareketinin kısıtlanmasına Tanrı'nın kötülüğü ve Tanrı'nın suçu gözüyle bakıyordu. Şu yorumda bulunmuştum ve bence gayet yerinde bir cevaptı. "Tanrı, 200 kilo olana kadar yiyeceğin ve yemeye devam ettiğin nimetleri vermiş sana. 200 kiloya ulaşana kadar yediğine göre de gayet güzel ve lezzetliymiş ha ne dersin? Sen şimdi karar alıp o nimetleri kararında yemeğe başladığında, Tanrı gelip sana "Hayır dur, eskisi gibi yemeye devam et ve şişko kal" mı diyecek? Sana engel mi olacak?" Not: Arkadaşın hastalığı yoktur, Mukbang videoları çeken birisidir. Arkadaşın zorbalık görmesine sebep olmuş olabilirim ama savunduğu argümanı saçma bir biçimde savunan insanlara tahammül edemiyorum.
ACM, felsefe konusunda çok zayıfsın, felsefi konulara gireceksen lütfen kendini biraz geliştir öyle gir. Taner Beyler Beyefendi'nin sabrını takdire şayan buldum.
“İnsanlar, madenler gibidir. Câhiliye döneminde iyi olanlar Müslüman olduktan sonra da iyi olurlar. Yeter ki İslâm’ı tam olarak kavrasınlar.”
Hadisi aklıma geldi. Taner abi çok değerli bir kişiliğiniz var. Teşekkürler
Taner bey için dua edeceğim. Çok verimli bir programdı🌼
Ahmet kavlak hoca ile yayın açar mısın Altay hocam .
Arkadaşlar beğenir misiniz dikkatini çeker belki yorum
Kesinlikle
kim ki o
@@atiyistbukucu04 diamond temaya cevap içeren bir video çekildi orada gördüm.
Çok bilgili bir hoca.
Hisar kapısı kanalında gördüm
Evet
Allah razı olsun Altay hocam.
Ne kaliteli bir sohbetti… Konuşulabilen insanlara hasret kaldık. Teşekkürler 👏👏
Bu tarz seviyeli ve derin münazaralar çok faydalı oluyor, Allah razı olsun
Fikirlerin, düşüncelerin güzel bir uslupla ortaya koyulduğu bir yayın olmuş. Devamını bekliyoruz.
Çok güzel bir tartışma olmuş. Keyifle ve hayretle izledim. Bu güzel ve seviyeli muhabbet için teşekkür ederim. Devamının gelmesini sabırsızlıkla bkleyeceğim.
Altay abi videolar seri geliyor nazar deymesin
Hayvanların acı çekmesi tamamiyle onların aleyhine değildir. Anlamsız hiç değildir. Acı çekmek, canlının kendisini koruması için yararlı bir histir. Mesela ağrılarımız acılarımız halsizliklerimiz olmasa bir şeyin bize bir şeyler yaptığını nasıl anlayacaktık. Dünya maddi olarakta bir döngü içindedir yani canlı ölür ve toprağa karışarak ekosistemi döndürmeye devam eder. Yani amaçsız bir şey yok. Ha acı çekerek ölenler, işkenceye uğrayanlar ve sair şeyler tabii ki olacak. Her şey güllük gülistanlık olursa o zaman yaratılmanın bir mantığı manası mı kalıyor. İmtihanın manası mı kalıyor. Dediğim gibi acı çekmek güzel değildir ama kendimizi de korumamız için gerekli bir donanımdır. Şimdi sen elini ateşe atsan ve yanma ve acı hissetmesen ne olur? Elini çekmezsin ve kalıcı hasara sebep olur. Acı bize kötü bir his verse de korumuş olur. Allah, verdiği tüm özellikleri ille de imtihan için vermiş değil. Hayvanlar acı hissi ile tehlikeden korunmak için bir tür sensöre sahip olmuş olur. Ona bakarsak bitkiler de dış dünyaya ve kendisine etki eden şeylere tepki veriyor. Bu bir doğa dengesi sağlamak için Allah tarafından verilen bir histir.
Taner hoca ateistin beklediği tam da kötülük içeren bir dünya dediği zaman aklıma şu ayetler geldi
Bakara ﴾30﴿ Hani rabbin meleklere, “Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım” demişti. Onlar, “Biz seni övgü ile tesbih ederken ve senin kutsallığını dile getirip dururken orada fesat çıkaracak ve kan dökecek birini mi yaratacaksın?” dediler. Allah “Şüphe yok ki, ben sizin bilmediklerinizi bilirim” buyurdu.
Bakara ﴾214﴿ Yoksa sizden öncekilerin çektikleriyle karşılaşmadan cennete girebileceğinizi mi sandınız? Onlar öylesine yoksulluk ve sıkıntı çekmişler, öyle sarsılmışlardı ki peygamber ve yanındakiler, “Allah’ın yardımı ne zaman gelecek?” demeye başladılar. Bilesiniz ki Allah’ın yardımı yakındır.
Ankebut ﴾2﴿ İnsanlar, denenip sınavdan geçirilmeden, “İman ettik” demekle bırakılacaklarını mı sanıyorlar? ﴾3﴿ Andolsun ki biz, onlardan öncekileri de sınamıştık. Allah, elbette doğru olanları ortaya çıkaracaktır; kezâ O, yalancıları da mutlaka ortaya çıkaracaktır.
Sen süphecı teıstsın suphecı teıst olmadan da kurandan delıl getırılebılır Kuran bu anlamda gercekten versatil bır kıtap
@@TunahanGül-c6v Evet Kur’an-ı Kerim’in hem çok katmanlı hem de çok anlamlı bir üslubu var. Farklı görüşleri savunabileceğimiz türden ayetler var. Direkt şüpheci teistim diyemem bu ayetleri paylaşmamın sebebi Kur’an-ı Kerim’de de zaten dünyanın kötülük barındırdığı ve çok samimi Müslümanların dahil büyük acılar çektiğine örnekler vermekti. Yine özellikle peygamberlerin kıssalarına bakarsak en büyük imtihandan geçen ve acılarla sınananların onlar olduğunu görürüz. En değerli insanlar olmalarına rağmen kavimlerindeki zalim insanlar onlara insanımsı gibi davranıyorlar. Eziyet, işkence, hakaret, sürgün ve daha birçok acıyı yaşıyorlar düşün Hz.Muhammed’inﷺ kıymetli eşi müminlerin annesi Hz.Hatice(ra) ve müşrik olsa da ona sürekli destek olan amcası aynı yılda vefat ediyorlar. Yetmezmiş gibi Taif’e gittiğinde çocuklara para verip peygamberimizi taşlattırıyorlar. Hangimiz böyle eziyetlere maruz kaldık. 7 evladının 6’sını daha kendisi hayattayken toprağa veriyor. Babasını, annesini sonrasında da dedesini kaybediyor ve daha henüz 8 yaşındayken yaşanıyor bu acı olaylar. Tüm bunları neden anlattım? Çünkü peygamberler en yüce insanlardır ve haşa Allah’ın onları sevmemesi düşünülemez yani başımıza gelen olaylar veya tanık olduğumuz şeylere bakarak Allah’ın bizi sevmediği veya umursamadığı sonucuna gitmek doğru bir tefekkür olmaz. Allah’ın selamı, hidayeti, rahmeti, affı, mağfireti ve bereketi hepimizin üzerine olsun.
İdrâk-i maâlî bu küçük akla gerekmez. Zira bu terazi o kadar sıkleti çekmez.
@@MUSHIR.TihKWD Elinize kaleminize sağlık çok güzel yorum
Eline sağlık kardeşim, Allah razı olsun. Bu konu ile alakalı Prof. Jeffrey Lang'in ateistken Kur'an-ı Kerim'i okuyarak nasıl Müslüman olduğunu anlattığı gayet güzel bir video var, seyretmeyen herkese öneririm. Yalnız sonuna kadar seyredilmesi gerekli. Aşağıda vereceğim başlığı yukarıda bulunan "Ara" kısmına aktararak videoya ulaşabilirsiniz, en üstte çıkar.
Başlık : _Profesör Jeffrey Lang'in Harika Analitik Kuran-ı Kerim Sorgulaması (Türkçe Dublaj)_
Allah razı olsun hocam, ufkumuzu açtınız. Taner bey ile Ahlak felsefesi üzerine olacak sohbetinizi dört gözle bekliyoruz.
Bir ateist ile müslümanın bir araya gelip ortamın bu kadar pozitif olması ülkenin'de benim'de hiç alışık olmadığı birşey. Videoyu çok beğendim, ağzınıza sağlık, devamını bekliyoruz 🖤
daha kaliteli bir yayın izlediğimi hatırlamıyorum. olağanüstü. taner bey ilk defa saygımı kazanan bir ateist oldu. kendisine inancım gereği kalpten dua edeceğim hakkında hayırlısı için.
Twitterda ilk gördüğümde crusader ateistlerden diye düşünmüştüm. Daha usturuplu bir adammış. Allah doğru yola iletsin. Çok verimli bir sohbetti ikinize de teşekkürler.
Çok keyifli bir programdı, Allah razı olsun.
Taner bey çok donanımlı ve çoğu ateistin aksine bağnaz değil, güzel bir yayın oldu teşekkürler ikinize de kıymetli Altay abim
çok güzel bi konusma olmuş tadı damağımızda kaldı. Taner hocam da çok değerli biriymiş. imkanınız olursa sizi bir arada görmeyi dört gözle bekleriz abim
Muhtevası itibariyle boş, kitlelerini sadece saldırganlaştıran, takipçi sayısı üzerinden kişilere muamele edildiği anlamsız tartışmaların ayyuka çıktığı şu dönemde yaptığınız bu nazik, seviyeli, entellektüel konuşmanız için çok teşekkürler.
ٱلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ ٱللَّٰهِ وَبَرَكَاتُهُ
Ve aleykum selam ve rahmetullah
halk-ı şer şer değildir :) güzel video olmuş.
Taner beyin 1:09:37 dakikada söylediğine katılıyorum. İnsan rasyonel bir varlık değil. Çoğumuz kanıtlanmış şekilde bilip müslüman veya ateist olmuyor. Bir sabah uyanıp ateist oldum müslüman oldum demiyoruz. Aslında çoğumuz duygularımız nedeniyle müslüman olmaya veya ateist olmaya yönelim gösteriyoruz. Öne çıkan argümanlarla da sırf o nedenden müslüman veya ateist olmuşuz gibi sunuyoruz. Ben bu yüzden duyguların sağlıklı olmasını, (fıtrata uygun)olmasını savunuyorum. Böyle olduğu takdirde kişi sağlıklı bir seçim yapabilir. Bunu sağlayan en iyi araçlardan birininde roman okumak olduğuna inanıyorum. Özellikle de Tolstoy'un romanları ve bazı klasik romanları kastediyorum. Bu romanlar neyin sağduyuya uygun olduğunu sezgisel bir şekilde insanın karakterine kazandırıyor.
İnsan neye inanmak isterse ona inanıyor, gerçekten, bunun istisnası yok. Ateist olmak isteyen kendince mantıklı argümanlar buluyor, müslüman olmak isteyen de kendince mantıklı argümanlar buluyor. Ve hakikaten ne istediğine göre mantıklı olan değişiyor.
7:55 'ten 8:35 'e kadar olan 40sn de kötülük adı altında yapılan tartışmayı ömür boyu rafa kaldıracağınız cevabı alabilirsiniz.
Klasik cerbeze merkezli tartışmaları aşan örnek olarak alınması gereken bir müzakere ortaya konmuş. Altay bey ve Taner beyi tebrik ediyorum.
Naturalizm ve Teizmin olayları izahını karşılaştırmak ifadesi çok romantik geliyor bana. Bunu yapabilmek için Teizmin bizzat kendini bilmek gerekir ki insanlar bu konuda bütün ömrünü tüketiyor. O nedenle Taner beyi bu anlamda yeniden islama davet etmek isterim. Naturalizm kısmına ise şimdiye kadar sarfetmiş olduğu vakit yeter diye düşünüyorum.
1:10:58 Taner Hoca'nın bu görüşleri hangi seviye? Hayatımda hem teist hem ateistler arasında gördüğüm en doğru hâllerden birisi. Taktir ettim.
Thanks
Taner Bey'i bu video ile tanıma fırsatım oldu. İzledikten sonra, öncü analitik felsefe dergisi kanalına abone olup bu kanala da katılmaya karar verdim. İzlerken inanılmaz keyif aldığım bir video oldu. Sağol, varol ACM.
Altay Cem Meriç sen ne güzel bir insansın
Konuk seçimi çok başarılı olmuş abi tadı damağımda kaldı.
Bazen üslup Elmastan daha önemli olabiliyor
Elmas derken burada tevriye yapıp bizim kıvırcık kömürü mü kastettin?
@@gurbetbenimicimde sherlock kitabını azaltsak mı
16:17 ye kadar izledim ve su ana kadar vardığım kanı; her iki görüşün icinde de probleme dair yetersiz kalabilen çıkarımlarin var oluşu konuyu Allah bilir " ben sizin bilmediklerinizi bilirim " noktasina getiriyor. Bu da bize ne ateist ne de inançlı yapmaya yeter bir konu değil gibi görünüyor. Devam edelim .
Ahiret inancı olmadan dünyadaki olay ve olguları sağlıklı bir düzlemde düşünmek imkansızdır.
Dünyada insanlar gibi başka zeki canlılar da yaşayıp yok oldular.
Türünün tek örneği değiliz
Git biraz neandartelleri de araştır
Biz nasıl var olduk, tanrı var mı gibi soruları onlar da soruyorlardı ama ne bir peygamber geldi ne de kutsal kitap...
Sana göre
Delilin yokluğu, yokluğun delili değildir...
nokta atışı bir yaklaşım👍🫵
İnkası edilleye red
Cümlenin devamını da yaz bari hacı
''Delilin yokluğu, yokluğun delili değildir".
Bu cümle ile evrende algılarımızın kavradığı ve algılarımızın dışında kalan bir düzenin varlığını ifade etmektedir.
1) Örneğin, × bir canlı birkaç saat yaşayıp ölürse bir günlük döngüdeki düzeni,
2) Bir gün yaşayıp ölen x canlısı bir haftalık döngüdeki düzeni,
3) Bir hafta yaşayıp ölen x canlısı bir aylık döngüdeki düzeni,
4) Bir ay yaşayıp ölen x canlısı da bir yıllık döngüdeki düzeni algılayamaz.
Dolayısıyla insanlık olarak yeteri kadar yaşabilirsek evrende de dünyadaki gibi bir zaman döngüsü olduğunu görebiliriz.
Yorum,
Algı ile gerçek, algı ile hakikat arasında bu tarz bir tutarsızlık vardır.
Algılar bir çok açıdan görünen ile hakikat arasında bağlantı kurmada zorlanır.
Dolayısıyla, algılarımızla olmadığını düşündüğümüz birçok şeyin aslında olabileceği gerçeğine işaret etmektedir.
Kısacası evrende zamansal düzen, mekansal düzen ve buna bağlı olayların oluşunda algılarımızı aşan bir düzen vardır.
Yeteri kadar yaşasak, yeteri kadar algılarımız açık olsa ve beynimiz yeterli kapasitede olsa bugün bize yanlış, eksik ve bilinmez olan birçok şeyin hakikatine varırız..
@@ahmetcansun3561 Hâlâ o sözün devamını yazmamışsın hacı. Ben söz için doğru ya da yanlış demiyorum. Eğer bir alıntı yapacaksanız o sözün tamamını alıntı yapın. Senin yazmaya pek niyetin yok gibi. “Kanıtın yokluğu, yokluğun kanıtı değildir; ancak varlığın kanıtı hiç değildir!”
Çok faydalı ve karşılıklı anlayışlı bir sohbet olmuş
Taner beyter çok kaliteli biri görmekten memnun olduk...
lakin ben de ACM ye yakın taraftayım müşahade edilen uzam ile müşahade edilmeyen (öte-yi) anlamanın(yargılamanın) zor olduğunu düşünüyorum,Biz mesela bir insanın bir eylemi neden öyle değilde böyle yaptığını sorgulayabiliriz çünkü benzer tecrübelerden geçmişizdir ve aynı duyusal ve zihinsel aletlere sahibiz
lakin tanrı neden öyle değilde böyle yapıyor demek ya tanrıyı insana forme eder ya da insanı tanrı formuna sokar
bu tarz entelektüel ateizm pozisyonunda olan kişilerle daha çok yayın bekliyoruz..
selametle
Çok lezzetli bi sohbet olmuş, devamını bekleriz.
Kötülüğün doğru tanımını yapabilmek insanların problemi olamaz, çünkü insana bırakılmış değil. Kötülüğün kendisi büyük problem. Çünkü iyi ve kötüyü ayırabilecek insanlar çok azaldı. Bunu yapamayanlara sen anlatamazsın, mantık felsefe sökmez. Senin iyin onun kötüsü, kötün de onun iyisi ve onların da gayet mantıklı nedenleri var. Ve hidayeti te sadece Yaratıcı verebilir.
Kulaklarımız böyle lezzetli bir mülâkata ne kadar da uzak kalmış. Harika bir program olmuş, ellerinize dillerinize sağlık
Çok beğendim kaliteli bir sohbet olmuş, taner beyiilk defa burada gördüm kanalına bir bakacağım inşallah
Eşariler için asla bir sorun değildir. Eşari de maturidi de canımızdır. Bu konuda herkes eşari olmalı bence.
Taner beyter ne kadar beyefendi bir insan
dio gibi agresif değil
@@Cihadaşığı aynen.
Kıyaslaman hata ki. Taner Bey'i tanımıyodum ama şunu tahmin edebiliyorum adam işinin eri birisi. Zaten böyle olmalı yani. Siz beklentiyi çok aşağıda tutuyorsunuz, diamond ciddiye alınacak pozisyona sahip biri değil
ACM'nin deyimiyle "ciddiye alınan iş var ciddiye alınmayan iş var" :)
@@Omer.Dusunsel ateıst mahallede bu ısın en ıyısıdır ozellıkle dın felsefesınde
Eyvallah teşekkür ederim @@TunahanGül-c6v
Taner hocayı ilk gördüğümde “aa ateistlerin içinde de normal insanlar varmış” diye şaşırmıştım.
Kendisine selamlar.
Aşırı lezzetli bir sohbetti. Herkesin ağzına, emeğine sağlık
Kaliteli, seviye ve çok faydali.
Olay budur. Herkes bildiğini, düşündüğünü söyler; dinleyici alacağını alır.Teşekkür ederiz ikinize de.
ACM olmasaydı bu kadar seviyeli fikir alışverişi nasıl dinlerdik . İyi ki varsın ACM Allah senden razı olsun ❤
Hayır da Şer de Allah'tandır. "Theodise" hristiyanlık teolojisi için bir sorundur. Íslam için değil.
Bu panteistik bir açıklama tabi sana sorsak bu şirk ama yaptığın da bu tabi muhtemelen farkında bile değilsin o küçük dünyanda...
Walla yapmayın ayıp ya. Bu kadar literatur var
kotuluk problemi zaten serrin allah'tan olmasini elestiriyor. iyi/hikmetli bir tanri varsa ser olmamali diyor. sen elestirilen iddiayi tekrar edip cevap verdigini mi saniyorsun?
10 tane theodıse formu vardır belkı de hangısınden bahsedıyorsun
@Mucahid-hy2mn islam esarilerden ibaret degil. ayrica kotuluk problemi zaten esarilere karsi sunulmuyor. maturidi, mutezililer gibi akli husun kubhu kabul edene karsi sunuluyor.
Türkiye ne kadar güzel bir ülke! Görmek istediğimiz bir fikir alisverisi olmuş.
çok seviyeli, çok kaliteli bi program olmuş. tebrikler
Çok hoş bir tartışma olmuş ağzınıza sağlık, Taner bey ile daha fazla içerik bekliyorum saygılar.
Taner Bey saygımı kazandı. Değerli bir insan. Böyle ateiste can kurban.
Taner Bey'in bilgi seviyesi ve sunduğu argümanlar çok güzeldi, daha da aydınlanmak için Taner Bey'in diğer videolarının da izlenmesi kendisinin takip edilmesi gerekir.
Sağdaki abimiz hayvanların acı crkemeyecegi bir şekilde bir yaratilma durumunda olabildiğini ve hayvanlarında sebepsiz yere imtihanın bir parçası olmamasina rağmen acı çektiğinin ve bunun amacı olmadığını söylüyor,diyelim ki abimizin dediği gibi hayvanlar hiçbir şekilde acı çekmeseydi,en basitinden ormanda yanan bir hayvanın yanmadığını görseydik,sırrı imtihan ortadan kalkardı.Yani biz bunu her şekilde gozlemleseydik insanlar her seferinde "evet hayvanlar hicbirsekilde acı çekmiyor,Ormanlar yanmasına rağmen hicbirsekilde yanmiyorlar"diyip bunu gozlemleselerdi zaten imtihanın bir anlamı kalmazdı ki bu sefer fevc fevc herkes Tanrı tasavvuru fikrine varacaktı buda imtihan sırrına engel olacaktı.
Firavun denizin yarildigini gördüğü halde iman etmiyor, neden engel olsun?
@@kayrayarar hayır aksine iman ediyor ama son iman fayda etmiyor :) Sonunda Firavun boğulmak üzereyken şöyle dedi: “Elhak inandım ki, İsrâiloğulları'nın iman ettiğinden başka tanrı yokmuş! Ben de artık kendini O'na teslim edenlerden biriyim.”Yunus süresi 90 93 ayet meali
@@ottomanempire7979firavuna bundan başka öncesinde bir sürü mucize gösterildiği iddia edilir ancak firavun inanmaz. (tevrata göre inanması engellenir) Bu hikayede de inanmamış ve askerleriyle birlikte yarılan denizde israiloğullarını kovalamaya devam etmiştir. Onu inanmış sözlere sevkeden sadece ölüm korkusuydu.
İkinizin de Eline koluna sağlık çok saygılı çok profesyonel bir muhabbet olmuş
Seviyeli nefis bir program olmuş tebrikler.
Ölüm hiclikse mana yoktur.
çok kaliteli bir alışveriş oldu emeğinize sağlık
Harika bir anlatım. 3 defa üstü üste dinledim
İmam Rabbânî hazretleri der ki:
Bilmelisin ki, dünyadaki lezzet ve elem iki çeşittir: Cismani ve Ruhani. Cisme lezzet veren her şeyde ruh için elem, cisme elem veren her şeyde ruh için lezzet vardır. Bu bakımdan ruhla cisim birbirine zıttır. Ruh, cismin makamına inip onunla irtibat kurduğu bu dünyada cismin hükmüne almıştır. Böylece ruh cismin lezzet duyması ile lezzet duyar, acı duymasıyla da acı duyar hale gelmiştir.
.....
Ruh, tıpkı safralı kimse gibi, hastalığı sebebiyle çektiği elemi lezzet aldığı lezzeti de elem zannediyor. Safralı kimse de safrası nedeniyle tatlı şeyleri acı hisseder. Bu hastalığın giderilmesi için akıllı kimsenin tefekkür etmesi gerekir. Ta ki cismani elem ve musibetlerden lezzet duyabilsin.
İyi düşünüldüğünde ortaya çıkacaktır ki, eğer dünyada elem, musibet ve hastalık bulunmasa onun arpa tanesi kadar kıymeti olmazdı. Birtakım musibet ve belalar sayesinde dünyanın karanlığı bir nebze olsun kalkmaktadır. Belaların acılığı tıpkı hastalığa iyi gelen faydalı ilaçların acı olması gibidir.
(Mektûbâtı Rabbânî Cild 1 Mektup 64)
Cennetliklerden olup dünyada şiddet ve ızdırapla gün geçiren bir kişi getirilir. Cennete bir kere daldırılır. Ona da: Ey Ademoğlu sen hayatında hiçbir sıkıntı çektin mi zorluk darlık gördün mü? denilir. O kişi de: Hayır vallahi Rabbim, hiçbir yoksulluk ve sıkıntı görmedim, zorluk ve darlık çekmedim, der. (Müslim, Münafıkîn
RİYÂZUS-SÂLİHÎN
Malik mülkünde dilediğini yapar. Dileseydi herkesi direkt cennete veya direkt cehenneme atabilirdi. Ya da hiç yaratmayabilirdi. hristiyanlık için "teodise" gerçekten sorundur ama islam için asla sorun değil. Eşarileri zaten hiç bağlamıyor bu durum.
Adamlar da zaten malikin, mülkü hakkında neden bu tasarruflarda bulunduğunu tartışıyor.
@@esreftantas1 bu boş bir tartışma ben de ondan bahsediyorum. iman edersin ve itaat edersin bu kadar basit. Daha Tanrı'yı kabul etmeden bunları sormaları çok saçma.
@@Ehehegevrhduusjeieihocam adam inanmıyor zaten. İman ettikten sonra duyduk ve inandık demek bizim işimiz. Bu arkadaş araştırmış tanrının olmadığına karar vermiş şimdi de bu konuları tartışıyor. Neyse Allah iman nasip etsin
Hayvan olmadığımız için hayvanın gerçekte ne yaşadığını bilmiyoruz.
Hayvanların acı çektiğine dair gözlemlerimiz var. Bu gözlemlerle imtihan olan esasen yine beşer.
Ve tabii kanatlı karınca.