The [Re]turn of Desire. A Feminine Fuck: un poem de Maia Șerbănescu -- Iulia Militaru
Вставка
- Опубліковано 8 лис 2024
- Iulia Militaru este scriitoare şi editoare la frACTalia Press. A publicat: Marea pipeadă (2010), dramadoll (coautori: Anca Bucur şi Florentina Cristina Budar, în 2012), Confiscarea bestiei. O postcercetare (2016), Atlas (auto)mat/on (auto)BIO/graphy/I© de câteva tipuri principale de discursuri (2017: în variantă electronică, reeditat 2019: în variantă printată). A publicat poeme şi colaje digitale în mai multe reviste, plus un studiu teoretic: Metaforic şi metonimic: o tipologie a poeziei (2011). Interesată de Noul Materialism şi de Queer Theory, va începe să lucreze în 2018 la proiectul Maia Şerbănescu, pentru a experimenta noi forme de existenţă materială, sexualităţi alternative şi transformări corporale la imersiunea în mediul digital. Maia Şerbănescu este o xeno-entitate hibridă, cu o fascinație deosebită pentru ero guro nansensu și gurlesque poetry, şi autoare a volumului: Fuck off, Mr. Charcot! (2019).
„Asociat cu o identitate feminină, corpul meu s-a opus cel dintâi, prin paralizii inexplicabile sau, alteori, prin mişcări excesive şi neadecvate, unui sistem care a încercat necontenit să-l fixeze printr-un reducţionism ontologic violent. Feminismul a devenit, astfel, în timp, pentru mine o formă de a destructura anumite configuraţii opresive şi de a pune în libertate noi forme de existenţă cu care m-am identificat mai mult sau mai puţin. Literatura a fost la început cea mai facilă cale de împlinire a unei alienări „progresiste”, un mod de înstrăinare faţă de mecanismele elitiste care au acumulat şi apropriat cele mai puternice forme de expresie, eliminând vocile indezirabile sau profitând de pe urma celor marginale. Astăzi sunt, totuşi, convinsă că e nevoie de ceva mai mult decât de simpla producţie literară alternativă. Este necesar să infectăm materia textuală cu elemente abjecte şi să atacăm direct chiar instituţia literaturii pentru a arăta întreaga mistificare pe care a susţinut-o. A mai fost atacată, desigur. Dar, nedreptatea făcută celuilalt, fundamentul de bază al acestei instituţii, a rămas mereu în tăcere.” -- Iulia Militaru
Zilele literaturii feministe, 15-26 octombrie 2020, aduc împreună poete, prozatoare, dramaturge, artiste feministe, creând un spațiu al întâlnirii și împărtășirii, eliberat de ierarhii.
Evenimentul face parte din programul Literatură și feminism, derulat de Asociația Quantic și cofinanțat de AFCN.