Bir Gecede Cahil Mi Kaldık? / Emrah Safa Gürkan - Historik 07

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 15 чер 2024
  • Bir gecede cahil mi kaldık?
    Historik'in yeni bölümünde Emrah Safa Gürkan ile Harf Devrimi'ni ve toplumumuzun bir gecede cahil kaldığı iddiasını tarihsel veriler ışığında konuştuk. Yetmedi, dillerin tarihsel süreçler içerisindeki evrimine de değinmeden geçmedik. Bakalım gerçekler bize neler söylüyor?
    ESG abone olanların dedesinin mezar taşını okuyacak.
    0:00 Giriş
    0:22 Cumhuriyet reformlarının öncelleri
    1:30 Atatürk'ten önceki alfabe değişikliği önerileri
    3:13 Osmanlılarda okuma oranı çok azdı
    6:05 Arap alfabesi Türkçe'ye uygun mu?
    6:47 Reformları tam yapman lazım
    8:26 Gereksiz bir reform mu?
    8:43 Osmanlıca bilmenin yararları
    9:59 Dedemizin mezartaşını okumak
    11:20 Hiçbiriniz burada doğmadınız
    11:41 Türkler hafızasız toplumdur
    12:22 Sapir-Whorf tezi
    13:40 Osmanlıca Türkçe'den ayrı bir dil midir?
    14:32 Değişik Osmanlıcalar
    16:28 Farklı dönemlerden Osmanlıca örnekleri
    17:50 Anlaşılmanız diye yazmak: Statü toplumları
    19:08 Alfabe değişince dil de değişti mi?
    21:01 Kapanış
    #harfinkilabı #tarih #esg
    Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
    / @omnibuslive

КОМЕНТАРІ • 1,4 тис.

  • @monsieurheureux212
    @monsieurheureux212 2 роки тому +3996

    Dedem 31 Ekim 1928'de quantum fiziği üzerine çalışmalar yapıp uyumuş, sabah kalktığında bir bakmış dışarıya harf inkılabı olmuş ve yazdığı notların hiçbirisini okuyamamış. Rahmetli nenem anlatırdı hep.

    • @wexwexexort
      @wexwexexort 2 роки тому +33

      Yazık ya valla, cık cık cık...

    • @yabanc3719
      @yabanc3719 2 роки тому +83

      Iste boyle dedesiyle bile dalga gecen nesil yetisti.

    • @iskambillordu
      @iskambillordu 2 роки тому +10

      Bruh

    • @kaanmuti5938
      @kaanmuti5938 2 роки тому +39

      @@yabanc3719 bunlar ahlaksız abicim ya terbiyesiz bunlar

    • @yusufalisusuz5523
      @yusufalisusuz5523 2 роки тому +147

      @@yabanc3719 valla böyle şeylere inanan akrabanin neyine saygı duyucan

  • @ozguncangumrah
    @ozguncangumrah 2 роки тому +228

    Liselerde öğretilmesi gereken tarih bilgisini 34 yaşında UA-cam sayesinde edinebiliyorum. Neyse ki ESG gibi insanlar var.

    • @serhatetzel799
      @serhatetzel799 2 роки тому +8

      Ah abim ah ... Okulları mahvettiler. Öğretmenler yetersiz, her yıl milyonlarca kitap ( ders kitapları ) kullanılmadan atılıyor. 4 yıl boyunca dil eğitimi 0 , teknoloji kullanımı 0 , kitap okuma alışkanlığı 0 ve bununla birlikte bir sınavla gençleri eziyorlar. O kadar boş dersler var ki ... Sadece okul sınavında yapman için bir şeyler ezberletiyorlar , ezberliyorsun ama 2 hafta sonra puffff. Uçmuş gitmiş . Tarih dersleri ilkokul seviyesinde. Atatürk neredeyse yok . Gel gelelim Osmanlı bile güzel anlatılmıyor.

    • @galaxyj5samsung413
      @galaxyj5samsung413 2 роки тому

      7:51 ama bir başka hoca tam tersi değilde başka şey diyor bu videoda (modern iran sinemasinda rdebiyatinin izleri) dakkasinide orada koydum.

  • @yegenek
    @yegenek 2 роки тому +87

    Biz dedemizin mezar taşını okuyamıyoruz da sanki dedelerimiz okuyabiliyor muydu? Eskiden harf devriminden önce dedemlerin köyünde sadece 1 kişi varmış Arap harflerini okuyabilen üstüne çevredeki köylerden gelirlermiş belge-tapu-mektup okutmaya. Anladığınız 3-4 köy gezip anca birinde okur yazar adam bulabilirmişsiniz.

    • @galaxyj5samsung413
      @galaxyj5samsung413 2 роки тому

      7:51 ama bir başka hoca tam tersi değilde başka şey diyor bu videoda (iran modern sinemasi) dakkasinide orada koydum.

    • @galaxyj5samsung413
      @galaxyj5samsung413 2 роки тому

      7:51 ama bir başka hoca tam tersi değilde başka şey diyor bu videoda (modern iran sinemasinda rdebiyatinin izleri) dakkasinide orada koydum.

    • @sahilcbiyev7768
      @sahilcbiyev7768 9 місяців тому

      Oha, bu kadarda cahil olunmaz@@sarp_aksungur

  • @sarp7183
    @sarp7183 2 роки тому +350

    İlber hocanın bi konuşmasında bu konu ile ilgili güzel bi cevabı var, kim neyi biliyoduda cahil kalmış

    • @zahidadam2193
      @zahidadam2193 2 роки тому +5

      sormak lazım ilber hocaya osmanlıdan gelen binlerce eseri dedesimi yazmış. tonlarca belgeler okunamadığı için hurda kağıt olarak bulgaristana satıldı.

    • @hheycarl
      @hheycarl 2 роки тому +10

      Jsnsjsjdjsjs yav dinciler ac kaldi kanka zusnsjsj cahil kalan zaten turk degildi birde zjsnjssj

    • @zahidadam2193
      @zahidadam2193 2 роки тому +1

      @@user-ih4bc2kt2m bence çok gereksiz. madem türk devrimi yapılıyorsa göktürk gibi türk alfabesi gelmeliydi. türk olmadıktan sonra latinin çinin vs... alfabesinden bize ne. hangi medeniyet alfabe değiştiripte çağ atlamış. koresi japonu çini amerikası vs.. hangisi alfabe değiştirmişte gelişmiş. insanların kılığına kıyafetine ibadetine takan kafa yapısı değişmedikten sonra.

    • @zahidadam2193
      @zahidadam2193 2 роки тому +3

      @@user-ih4bc2kt2m buraya linkini koyuyorum ama mesaj siliyor.
      murat bardakçı Tek Parti zamanında yasak olan sadece Arapça ezan değildi şeklinde google yaz, resmi belgeleri gözünle görürsün.
      murat bardakçı açıkça belgeleriyle vermiş. hatta birkaç tanesini buraya yazayım.
      1- daha ilk belgede teravih namazında birkaç kişi ''allahu ekber'' demiş ve haklarında kanuni takibat başlamış.
      2-''Sadece Müslümanlar’a değil, Yahudi vatandaşlara da getirilen dinî yasaklardan bir örnek: İçişleri Bakanlığı, 1 Aralık 1939’da Cumhurbaşkanlığı’nı İzmir’de bir Yahudi ailenin çocuklara Yahudice, Türkçe ve Fransızca okuturken yakalandıklarını bildiriyor.''
      diğer belgede yazan.
      3- Bir diğer “suçüstü” belgesi: İçişleri Bakanlığı, 16 Ocak 1933’te Cumhurbaşkanlığı’na Elifba ile Amme cüzlerini öğreten bir hocanın mahkemeye sevkedildiğini bildiriyor.
      daha çok belge var sen okursun artık. dinleri bırakın namazda allahu ekber demek, kur'an okumak bile yasaklanmış siz ne anlatıyorsunuz.

    • @zahidadam2193
      @zahidadam2193 2 роки тому +3

      @@user-ih4bc2kt2m ben size belgelerini veriyorum siz hala bana ne diyorsunuz. belgelerde arapça tekbir getirdiği için işlem yapıldı deniyor, siz ingiliz ajanı gibi komik bile olamayacak kadar garip bir savunma yapmaya çalışıyorsunuz. ezan zaten 5-6 cümleden oluşuyor, bunuda öğretmek için değişiklik yapıldığını savunmak acizliğin göstergesidir. kimsenin kimseyi yargıladığıda yok, gerçek neyse o. gerçeği gizlemek için şu uydurduğunuz bahaneler bile kimlerin cahil kalmak istediğini belgeler nitelikte. allah kuranı arapça getirdi arapça okunur namazda. okunması yasaklanmış, kalkmış hala insanlar anlasın diye yapıldı diyor. anlamını okuduğumuzda hopluyorsunuz. bakara 114 ayeti okuyunca ayaklanıyorsunuz:) Allah’ın mescidlerinde O’nun adının anılmasına engel olan ve onların harap olması için çalışandan daha zalim kim olabilir?

  • @cmilrustmova6810
    @cmilrustmova6810 2 роки тому +22

    Hocam, sizi Azərbaycandan izliyorum. Hızınıza yetişemiyorum😀. Baya hızlı konuşsanız da, aldıgım bilgilerden muazzam keyf alıyorum. Teşekkürler.

  • @omeratl5623
    @omeratl5623 2 роки тому +73

    En çok keyif aldığım bölümlerden biri oldu

    • @galaxyj5samsung413
      @galaxyj5samsung413 2 роки тому

      7:51 ama bir başka hoca tam tersi değilde başka şey diyor bu videoda (iran modern sinemasi) dakkasinide orada koydum.

    • @galaxyj5samsung413
      @galaxyj5samsung413 2 роки тому

      7:51 ama bir başka hoca tam tersi değilde başka şey diyor bu videoda (modern iran sinemasinda rdebiyatinin izleri) dakkasinide orada koydum.

  • @erdemyukselen3362
    @erdemyukselen3362 2 роки тому +284

    Yemin ederim ki ESG hocamızdan özellikle dinlemek istediğim bir konuydu. İşin öyle olmadığını bilen biz Tarihçiler bile inanın ki bu konularda en ufak fikri olmayanlarla uğraşmakta zorlanıyoruz. Hocamızın Lübnanlı ile yaşadığı ve kendisine o müthiş gururu yaşatan olayı ben de bizzat yaşamışımdır. Hem de Tarih bölümü 2. sınıfta!.. Liseden tanıdığım bir arkadaşla yolda karşılaştık, ben okuldan dönüyorum o işten dönüyor falan... Tarih okuduğumu da bildiğinden her fırsatta saçma salak soruları olan bir tipten bahsediyorum. Elimde de Kâmûs-i Türkî var!.. Arkadaş elimde onu görünce ve kapakta da "kaf" harfiyle başlayan bir kelime görünce istemsizce onu Kur'an sanarak "Ne o Tarih'i bırakıp Kur'an'a mı başladın" gibi saçma bir espri yapmaya çalıştı. Ben de elimdekinin Osmanlıca sözlük olduğunu, Şemsettin Sami'nin Kamus-i Türki'si olduğunu söyleyince, hiç beklemediğim adam: "Aa evet, lisede edebiyat dersinde gördüydük!" dedi!.. Neyse efendim bu arkadaş, liseye gelene kadar her yaz tatilinde Kur'an kursuna gittiğinden yarı hafız gibi bir şey, ama ne hikmetse her sene Yasin'e gelemeden yaz bitiyormuş. Lafı uzatmayayım. Bu arkadaş dedi ki: "Ver bir bakayım, ben okurum Osmanlıca, Kur'an okumuş adamım!".. İçimden bir "fesuphanallah" çekerek verdim eline Kamus'u!.. Madde başları harekeli olduğu için okuyor, ama açıklamalarda "enne, ünneee.." diyip duruyor!.. En son çıkamadı işin içinden "Çok ufak yazmışlar lan bunu, karanlıkta göremiyorum!" dedi kaçtı gitti!.. Daha sonra da başka bir kişide yaşadım bu haklı gururu!.. O da akrabamdı. Bize gelmiş Osmanlı Türkçesi bir kitapla uğraştığımı görünce ne yaptığımı sordu, ben de "transliterasyon (eski yazıdan yeni yazıya çeviri)" yaptığımı söyledim. Akraba aldı eline kitabı "Arapça oğlum bu okurum ben bunu dedi", ben de "Dur önce şunu bir oku" diyip eline bir Kur'an verdim, Arapça kısmını okumasını istedim. Ezberden okuma ihtimaline karşı da ortasından bir sayfa açtım. Parmakla takip ede ede fasılalı da olsa okudu. Sonra Osmanlı Türkçesi kitabı verdim, "Şimdi de bunu oku! Bak hem aynı harfler kolay okursun!" diye de gazladım. Dakika tuttum, inanın ki tam 10 dakika boyunca aynı sayfanın aynı satırına baktı durdu, ağzından bir tek hece çıkamadı!.. Neden okuyamadığını sorunca da "Harekesiz oğlum bu okuyamam" demez mi!.. Aldım elime kitabı üşenmeden ilk satıra kurşun kalemle harekeleri koydum. Yine fasılalı bir şekilde kesik kesik okudu, ama bir tuhaflık olduğunu fark etti. Çünkü okuduğu hiç Kur'an'a benzemiyor, hatta hiç Arapça'ya benzemiyor!.. Ve o akraba da "Bir gecede cahil kaldık" güruhundandı. Ona Osmanlı'nın 600 sene boyunca böyle yazıp okuduğunu söyleyince yüzü bir tuhaf oldu. 19. yüzyılda erkeklerde okuma yazma oranının %8'lerde olduğunu söyledim, onların da zaten büyük bir çoğunluğunu subaylar ve doktorların oluşturduğunu, halktan erkeklerin geri kalanını da gayrimüslim tebaa olduğunu söyleyince yüzü iyice düştü!.. Ama bu iki olaydaki haklı gururun tarifini yapmaya bildiğim lisanın kelimeleri yetmez!..

    • @mrsan_msc
      @mrsan_msc 2 роки тому

      nedense bu hikayenin benzerini herkes anlatır

    • @erdemyukselen3362
      @erdemyukselen3362 2 роки тому +25

      @@mrsan_msc ben sadece naçizane kendi başımdan geçeni anlattım. Gerisi beni ilgilendirmediği gibi aynı olayın benzerinin her Tarih okuyanın başına geldiği de doğrudur.

    • @serhataydn8527
      @serhataydn8527 2 роки тому +2

      @@mrsan_msc İyi niyetle mi yazdın bilmiyorum ama neyse. Ben de Kur'an ı Kerim okuyabiliyorum ve biraz Arapça üzerine eğitim almıştım. Bu ikisini çok daha iyi seviyelerde bilseydim bile saray fermanlarını veya daha alt seviye yazışmaları falan geçtim o daha da basit yazılmış olan (kendim de birara istifade etmiştim) Kamus-i Türki yi okuyamazdım.
      Yanisi tefsir yapacak Arapçam olsada Osmanlıca denilen eski Türkçeyi okuyamam belki şurada yardımı olur harfleri biliyor olurum sadece.
      Ancak şunuda savunmuyorum, Latin alfabesine geçtik ve bir anda eğitim, öğretim ve bilimde fersah fersah ileri gittik böyle birşey yok. Bazı insanlar bu inkılabı hocamız gibi değil çok daha fanatik birşekilde anlatırken bende şöyle diyorum "peki Latin alfabesine geçmeyen hatta kendi dilleri bozulmasın diye uğraşan japonya veya Çin veya Rusya bizden ne kadar ilerideler?"
      Biz de sadece alfabe ile çağdaş olunacağını sanan diğer faktörleri yok sayan çok insan var.

    • @tunahan7722
      @tunahan7722 2 роки тому +20

      @@serhataydn8527 Bu konu hakkinda yanlis dusundugunu dusunuyorum. Cunku Osmanlica Turkce dilinin gereklerini tam olarak karsilamiyor. Bu sebeple okudugunu anlamama gibi problemler ortaya cikiyor. Baktiginda Japonlar boyle bir sorun yasamamislar cunku alfabesiyle konustugu dil birbirine uygun. Neden degistirsinler? Sorunu kokeninde aramak lazim. Turkce dilinin kokeninde Arapcayla bir akrabalik soz konusu degil. Arap alfabesini de zorlayarak dilimize sokup osmanlica diye tam bir dil olmayan "dil" uretmisiz. Bu durum Rusyada japonyada boyle degil. Yanlis mi dusunyorum? Ama insan biraz kokensel dusununce sorunu kavrayabilir diye dusunuyorum. Elbette bir toplumun gelismesi yalnizca alfebe degisikligine bagli degil. Ama dilde bir sorun varsa duzeltilmesi de gelismek icin bir firsat dogurur. Bizim sorunumuz firsatlari degerlendirememek.

    • @serhataydn8527
      @serhataydn8527 2 роки тому +2

      @@tunahan7722 Ben ne tarih ne de dil konusunda uzman değilim ama dedikleriniz mantıklı geldi. Şu da varki bizdeki dil Arap harfleri kullanılarak oluşturma bir dil sizin dediğiniz gibi ( ne dil ne değil) ama bizdeki dil japonya veya Rusya gibi de olsaydı o okuma yazma oranı yada gelişmişlik ileri seviyede olmazdı diye düşünüyorum. Dil den başka çok faktör özellikle bu coğrafyada etkili oluyor.

  • @muraterdogan2478
    @muraterdogan2478 2 роки тому +131

    Hocanın 11:51 de söylediği ismi, onun kadar hızlı bir şekilde telaffuz edebilecek var mıdır merak ettim. O nasıl bir Mustafa Reşit Paşa demek hocam :)

    • @crx2164
      @crx2164 2 роки тому +16

      Dil organ olarak bu kadar hıza dayanamayıp kısa devre yaptı orada sanırım. Ama helal olsun ben bi 5 dakikadır ne demeye çalıştı acaba diye tekrar tekrar dinliyordum.

    • @beratozturk7801
      @beratozturk7801 2 роки тому +1

      mustafafezpasa gibi olmuş ahahahaha

    • @enesuzel8847
      @enesuzel8847 2 роки тому

      söylemiyor ki, yuvarlıyor. :)

    • @galaxyj5samsung413
      @galaxyj5samsung413 2 роки тому

      7:51 ama bir başka hoca tam tersi değilde başka şey diyor bu videoda (modern iran sinemasinda rdebiyatinin izleri) dakkasinide orada koydum.

    • @rohatkilic
      @rohatkilic Рік тому

      Mustafa Resit Pasa mi demis orda? Ben "musdflahsdkjahs" gibi bir sey sandim.

  • @fatihguler7840
    @fatihguler7840 2 роки тому +28

    Bu Türkçedeki fiilin sonda olmasının kıvırtmaya elverişli olması, yada düşünme esnekliği belki de oynaklık olarak benimde aklıma yıllar önce gelmişti , İngilizce öğretmenlerim ve arkadaşlarıma anlattığımda sanki bir duvara konuşmuşum gibi geldi, ne bir merak, heyecan. bugün 41 yaşımda sizden bunu duydum ya. akademisyenler bunları araştırmayacaksa ben Bilgisayar Teknikeri dış kapının kolu mu araştıracak. Ne haddime :)

  • @muratpolat099
    @muratpolat099 2 роки тому +8

    Herkesi birbıçuk çarpıyla dinliyorum sizi tam tersi yavaşlatarak yarım hızla dinliyorum . Çok bilgi var teşekkürler

    • @galaxyj5samsung413
      @galaxyj5samsung413 2 роки тому

      7:51 ama bir başka hoca tam tersi değilde başka şey diyor bu videoda (modern iran sinemasinda rdebiyatinin izleri) dakkasinide orada koydum.

  • @crrh00
    @crrh00 2 роки тому +63

    1:37 Mirzə Fətəli Axundzadə'nin adının çəkilməsi qürurlandırdı🇦🇿

    • @ElovsetTheEt
      @ElovsetTheEt 2 роки тому +6

      Böyük insan, böyük mütəfəkkir...

    • @mrtylmaz35
      @mrtylmaz35 2 роки тому +3

      Kardeşim Azeri kullanımı yanlış değil mi burada? Ben bu kullanımı sevmediğinizi biliyorum.

    • @crrh00
      @crrh00 2 роки тому +9

      @@mrtylmaz35 Əlbəttə çox vaxt xoşa gəlmir. Azərbaycan türkü və ya Azərbaycanlı deyilməsi daha xoş olar)

  • @frukoprof
    @frukoprof 2 роки тому +23

    Meninski ve çağdaşı sözlüklerde de 17. yüzyılda nasıl bir Türkçe konuşulduğunu görmek mümkün. Avrupadakiler daha rahat okusun diye Türkçeyi Latin harfleriyle yazdığından sesli harfleri koruması yönüyle çok değerli.

    • @galaxyj5samsung413
      @galaxyj5samsung413 2 роки тому

      7:51 ama bir başka hoca tam tersi değilde başka şey diyor bu videoda (modern iran sinemasinda rdebiyatinin izleri) dakkasinide orada koydum.

  • @denisars2082
    @denisars2082 2 роки тому +17

    Her geçen gün daha da güzelleşiyor kanal. Daha sık video, daha çok video gelsin..

  • @behramhikmet2486
    @behramhikmet2486 2 роки тому +63

    Mirze Feth Ali Ahundzadenin (Mirzə Fətəli Axundov) isminin anılması başka bir değer kattı.

    • @galaxyj5samsung413
      @galaxyj5samsung413 2 роки тому

      7:51 ama bir başka hoca tam tersi değilde başka şey diyor bu videoda (modern iran sinemasinda rdebiyatinin izleri) dakkasinide orada koydum.

  • @ersinsakin
    @ersinsakin 2 роки тому +3

    Ekip ve hocaya teşekkürler.Emeğinize sağlık 👍

  • @As-jc3qc
    @As-jc3qc 2 роки тому +20

    *Bengü Üçüncü* bu bölümde harikaydı.
    Bu ayar iyi, böyle devam.

    • @galaxyj5samsung413
      @galaxyj5samsung413 2 роки тому

      7:51 ama bir başka hoca tam tersi değilde başka şey diyor bu videoda (modern iran sinemasinda rdebiyatinin izleri) dakkasinide orada koydum.

  • @aykuttellibayraktar8157
    @aykuttellibayraktar8157 2 роки тому +144

    En basitinden bilim ve teknoloji o dönemde de latin alfabesiyle yazılmış kitaplardan geliyor. Bugün teknolojik gelişmelere dair tüm içerikler latin alfabesiyle yazılmış durumda. Bilgisayarın standart klavyesi latin alfabesi. Alfabe geçişi bizi kaynağa yaklaştırmış. İyi ki geçmişiz de bugünlere gelmişiz.

    • @yavuz2638
      @yavuz2638 2 роки тому +44

      Gel de bizim gerici yobazlara anlat bunları. Gerçi onların bilim,teknoloji,sanat üretme vs. gibi bir amacı olsaydı yobaz kalmazlardı zaten.

    • @toxichuman208
      @toxichuman208 2 роки тому +39

      Hadi bunların tamamını bir kenara bıraksak bile Osmanlı yazı sistemi o kadar berbat ki Türkçe ile uyumu yok. Mutlaka değiştirilmesi gerekiyordu.
      Bu alfabenin Türkçe ile %100 uyumu var.

    • @akifsahin6340
      @akifsahin6340 2 роки тому +12

      @@yasinbaysal4728 katılıyorum. Sadece latin alfabesi işleri kolaylaştırmış olabilir ama latin alfabesi ilerlemek için şarttı demek komik gerçekten dünyada Japon ve Çin örneği varken.

    • @Kethudabeg
      @Kethudabeg 2 роки тому +6

      Dil bilmeden hiçbir kaynağa ulaşmanın imkanı yok. Dil inkilapı Avrupa’ya ayak uydurmak ve yeni bir düzenin geldiğini göstermek içindi. Türkçeye de uygunluğu olduğu için ve okuma yazma oranı tarım toplumu olduğumuzdan düşük olduğundan kolayca geçiş yapılmıştır. Bu konuda köy enstitüleri ilk dönemlerde çok başarılıydı. Ancak başta dediğim gibi Latin Alfabesine geçişle bilimde ilerlenseydi bizim Japonya’dan daha gelişmiş olmamız gerekirdi. Hatta bizimle aynı alfabeyi kullanan birçok ülkeylede eşit veya gelişmiş olmamız gerekirdi.

    • @78e49c
      @78e49c 2 роки тому +9

      @@yasinbaysal4728 hayır latin alfabesi bilimi hepsini s*ker atar ayrıca böyle olmasa da fark etmezdi türkiye çinin sağında korenin altında bir ada değil avrupa medeniyetinin bir parçası aynı şekilde birçok millet de latin alfabesine geçti. arapların da bi s*k yaptığı yok. bu eskiden de böyleydi

  • @iskambillordu
    @iskambillordu 2 роки тому +53

    Bir şeyler dikte etmeyerek öğretiyor. İşte objektif tarih öğretmeni böyle olmalı.

    • @galaxyj5samsung413
      @galaxyj5samsung413 2 роки тому

      7:51 ama bir başka hoca tam tersi değilde başka şey diyor bu videoda (modern iran sinemasinda rdebiyatinin izleri) dakkasinide orada koydum.

  • @Swolwe235
    @Swolwe235 2 роки тому +375

    Hocam gerek Neo-osmanlıcıların gerekse geleneksel cumhuriyetçi anlatıların ne dediğine bakmadan bu tür konuları tam bir tarihsel objektiflik içerisinde anlattığınız için teşekkürler. İdeoloji ile bulanmamış içerikler ayrı bir zevli oluyor.

    • @yavuzyavuz1753
      @yavuzyavuz1753 2 роки тому +1

      Objektiflik bir konuyu her yönüyle ele almayı gerektirir. Bir akademisyen olan Emrah hoca da bunu çok iyi bilir. Ama gelin görün ki kendisi sadece harf devrimini destekleyen ve zararlarından hiç bahsetmeyen bir içerik hazırlamış. Eğer biraz objektif olsaydı şu an sizin tayfadan linç ve küfür yiyor olurdu.

    • @yavuzyavuz1753
      @yavuzyavuz1753 2 роки тому +2

      @Roygbiv niye demiyeyim, az şey mi? Ben İstanbul da yaşıyorum. Buralarda Osmanlı'dan kalma bir sürü eser var ve önlerinden boş boş yürüyüp geçiyoruz. Bu sizin gözünüzde basit bir şeyse anlaşmamıza imkan yok demektir.

    • @yavuzyavuz1753
      @yavuzyavuz1753 2 роки тому +1

      @Roygbiv dünyada hangi ülke alfabesi nedeniyle cahil kalmış bana örnek verir misiniz?
      Japonlar dünyanın en zor alfabelerinden birini kullanıyor ama degistirmemisler ve gayet te gelismisler. Çin aynı, kore aynı. Rusyadan stalin gibi bir adam geçmiş, kendi halkına yapmadığı katliam kalmamış ama alfabeye dokunmamış. İsraillilerin pek çoğu sonradan öğrenmiş alfabelerini. Yani bir tek bizim kullandığımız alfabe mi geriletme özelliğine sahipti. Bu Latin alfabesinin nasıl bir sihiri olduğunu düşünüyorsunuz ki Türklerin gelişmesini sağlamış olsun?
      Bu değişiklik sayesinde hem islamdan hem de İslam coğrafyasında uzaklaştık. Kolonyalistler de bu bölgeleri daha rahat sömürdü. Hala da kendimizi bulabilmis değiliz. Savaş düşmanınıza benzediğinizde kaybedilir. Biz savaşı kaybettik siz farkında değilsiniz.

    • @yavuzyavuz1753
      @yavuzyavuz1753 2 роки тому

      @Roygbiv klasik bir kemalistsin. Yetersiz kalınca hakaretler, asagilamalar... Ne var ki bu tavırların hiç biri gerçekleri değiştirmiyor ve her geçen gün insanlar daha da bilincleniyor. Osmanlı'nın kullandığı alfabede bazı sorunlar olduğu gerçek ama bunu bir iki düzenlemeyle cozerdiler isteseydiler. Bütün alfabeyi değiştirmeye mazeret değil bu. Kaldı ki Latin alfabesine de biz kendi ihtiyacımız göre yeni harf ve sesler koyduk. Arap alfabesi bizim değildi doğru, peki Latin alfabesi bizim mi? Mesele zaten bizim olması da değil, yüzlerce yıl bu alfabenin kullanılmış olması. Ne harf devrimini, ne dili kuş diline cevirme işini, ne başka pek çok işi mantıkla izah edebilirsin. Bu yetersizliğin elini ayağını titremesi de çok doğaldır. Bu arada sorduğum sorulara da cevap veremediğin gözümden kaçmış değil.

    • @tunahan7722
      @tunahan7722 2 роки тому +11

      @@yavuzyavuz1753 Japonlar da düşmanına benzedi , sorunu çok saçma yerlerde arıyorsunuz. Osmanlıda çok yüksek bir sanat, felsefe ve bilim soz konusu değildi. Keza Osmanlica dan bircok aydin ve yazar da sikayetciydi. Videoda da buna deginiyor zaten. Türk diline uygun olmadigi, fonetik yapisinin uymadigindan bahsediliyor. Ne yazik ki bunu göremiyorsunuz. Japon dilinde boyle bir sorun yok yuzyillardir kendi dillerine uygun kendi topraklarinin alfabesini kullanmislar. Bizi, farkli cografyalarda hic degisime ugramamis milletlerle kiyaslaman zaten tarih bilginin zayifligini gosteriyor. Bugun belki osmanlica bir yaziyi okuyamiyoruz fakat Anadoludaki halk da okuyamiyordu zaten Osmanli doneminde. Sade turkce konusan bir toplumun Osmanlicayla anlasmasi cok zor.

  • @crazyistanbullu
    @crazyistanbullu 2 роки тому +2

    Çok güzel bir çalışma olmuş. Emeklerinize sağlık 👏

  • @selman6811
    @selman6811 2 роки тому +13

    Son süper olmuş hep böyle olsun.ESG duramıyor ama program bitiyor 😂😂

    • @MafoldukTV
      @MafoldukTV 2 роки тому +1

      diğer bölüm kesintiye uğramadan geçiliyor. bir sonraki bölümde görmemiz lazım bu kapanışın açılışını :D

    • @galaxyj5samsung413
      @galaxyj5samsung413 2 роки тому

      7:51 ama bir başka hoca tam tersi değilde başka şey diyor bu videoda (modern iran sinemasinda rdebiyatinin izleri) dakkasinide orada koydum.

  • @donnie_darko122
    @donnie_darko122 2 роки тому +37

    30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlu Olsun şimdiden!

  • @umurbatmaz9724
    @umurbatmaz9724 2 роки тому

    Güzel bi bölüm olmuş, teşekkürler

  • @avokadolutost9283
    @avokadolutost9283 2 роки тому +76

    Yine çok güzel bi bölüm olmuş. Emeğinize sağlık. Toplum olarak hafızamızın olmadığını söylediniz ya keşke bu konuyla ilgili de bölüm yapsanız. Hangi toplumların var/yok. Olanlar neler yapmışlar vs. Bi de 2 senedir Victorya donemini anlamanızı bekliyoruz,hatirlatayim dedim.

    • @usenmeerteleme5547
      @usenmeerteleme5547 2 роки тому +2

      Toplum hafizasi isterük✔

    • @galaxyj5samsung413
      @galaxyj5samsung413 2 роки тому

      7:51 ama bir başka hoca tam tersi değilde başka şey diyor bu videoda (modern iran sinemasinda rdebiyatinin izleri) dakkasinide orada koydum.

    • @galaxyj5samsung413
      @galaxyj5samsung413 2 роки тому

      7:51 ama bir başka hoca tam tersi değilde başka şey diyor bu videoda (modern iran sinemasinda rdebiyatinin izleri) dakkasinide orada koydum.

  • @baristanyildiz
    @baristanyildiz 2 роки тому +7

    Dinlerken paylaşılan uzun alt notları okumak zor oluyor. Alt metin/notları en az 4-5 saniye dursun...

  • @alikocak2799
    @alikocak2799 2 роки тому +8

    15:25 Osmanlı dönemi kırsalla anlaşmak meselesi çok zor değil, Karacaoğlan, aşık Ömer, yunus emre, gevheri, Erzurumlu Emrah koşmalarını nasıl anlıyorsanız o dönemki halkla da aynı şekilde anlaşırdınız.

  • @oguzalpbabacan
    @oguzalpbabacan 2 роки тому

    Emrah Hoca konuşmaya başlayınca uyumayı bile unutuyorum insanın dinledikçe dinleyesi geliyor

  • @Hayalperest0
    @Hayalperest0 2 роки тому

    Hayırlı olsun 100 bin abone!!!

  • @mehmeterenball9125
    @mehmeterenball9125 2 роки тому +8

    Çok güzel ve aydınlatıcı olmuş. Bugün Atatürk' ün Geometri kitabını okuyorum. Eşkenar Üçgen yerine "Müselles-i mütesâviyül adlâ" ve İçters Açılar yerine "Zâviyetan-ı mütekabiletân-ı dâhiletân" demediğim için kendimi ve milletimi çok şanslı görüyorum. Atatürk' ün bu çalışmaları ve uygulamaları için minnettarım. Okur sorumlu kültürleri çok kusurlu gördüğümü ve yarardan çok zarar getirdiğine inandığımı ifade etmek isterim. Türklerin daha yazar sorumlu bir kültüre geçiş yapması kendi disiplinli yapısına daha uygun olur diye düşünüyorum. Gerçekten de Türklerin Batıya doğru ilerlemesinin karakterine ne kadar hayırlı olduğundan şüpheliyim Celal Şengör gibi.

    • @galaxyj5samsung413
      @galaxyj5samsung413 2 роки тому

      7:51 ama bir başka hoca tam tersi değilde başka şey diyor bu videoda (modern iran sinemasinda rdebiyatinin izleri) dakkasinide orada koydum.

  • @semihkoc1995
    @semihkoc1995 2 роки тому +19

    Bu adamı ne zaman görsem seneler önce Vaşington da Türk gününde oturup yediği döner aklıma geliyor fotojenik hafıza maalesef:)

  • @ahmetnag
    @ahmetnag 2 роки тому

    arkadaki seslere jumpcut yaptığınız için çok teşekkürler. Başaracaksınız hocam

  • @alpas1
    @alpas1 2 роки тому

    Güzel bölüm olmuş hocam

  • @rvzgar
    @rvzgar 2 роки тому +6

    Hocam çaktırmadan 100 bin aboneyi de geçmişiz :)

  • @galipsarsu5749
    @galipsarsu5749 2 роки тому +8

    Hocam Anadolu Türkmen aşiretleriyle ilgili bir bölüm çeker misiniz?

  • @hakanmanasortlek1799
    @hakanmanasortlek1799 2 роки тому

    Hocam çok güzel olmuş emeğinize sağlık

  • @yin-yang512
    @yin-yang512 5 місяців тому

    Videonun ilk 30 saniyesinde direkt başlıktaki soruya cevap verilip videonun sonrasında o verilen cevabın detaylandarılmısı güzel bir taktik.

  • @TheCowboyBebop.
    @TheCowboyBebop. 2 роки тому +9

    Hocam, bazı arkadaşlar harf devrimiyle dil devrimi karıştırıyor. Harf devrimiyle arap harflerinden latin harflerine geçtik, Dil devrimiyle ise Türkçedeki Arapça ve Farsça kelimelerin ve dilbilgisi kurallarının sadeleşmesi amaçlanmıştır. Dil devrimi çok uzun sürmüştür. Hatta Hababam Sınıfında Kimya Öğretmeni bir sahnede "Deney" diyor, Edebiyat öğretmeni Deney nedir onun aslı "Tecrübe"dir, bırakın bu yeni kelimeleri diyor.

  • @suleymandaskn5349
    @suleymandaskn5349 2 роки тому +12

    Hocam yorumdan ziyade bilgi verirken hızlı geçmek için hızlı konuşuyorsunuz. Bu da artikulasyonunuzu bozuyor dikkat edin lütfen.

  • @mkkhjgsztft
    @mkkhjgsztft 2 роки тому

    Harikasınız hocam ağzınıza sağlık 🤍💐

  • @mehmeteminkeskin8774
    @mehmeteminkeskin8774 2 роки тому

    hocam kesmeden koyabilirmisiniz sorularıda dinlemek istiyoruz

  • @mehmetkurt5309
    @mehmetkurt5309 2 роки тому +15

    Hocam eski videolarınızdan birinde bu insanlığın tarihi demiştiniz. Benzer şekilde daha kullanışlı bir sistem çıktığında o tüm dünyaya yayılıyor. Bugün kullanılan sayı sisteminin de Hindistan'dan çıkarak Araplarca geliştirilmesi ve Avrupalılar tarafından kullanılmaya başlaması buna güzel bir örnek. Nasıl Roma rakamları terkedilip Arap rakamlarına geçilmiş ve bu geçiş sırasında değişimler yapılmışsa, biz de daha kullanışlı bir alfabeyi alıp dilimize uyarlamışız. Ürettiğiniz içerikleri heyecanla beklemeye devam ediyoruz.

  • @MaranTivi
    @MaranTivi 2 роки тому +12

    Emrah bey o kadar hızlı konuşuyor ki, yüksek bir yerden atılan paraları yakalamaya çalışıyormuşum gibi hissediyorum. Kelimeleri yakaladıkça zenginleşiyorum ancak bütün paralara haliyle yetişemiyorum. Bu halini mıymıntı olmasına tabi ki tercih ederim ama bu kadar hızlı konuşması da ders veren biri için çok iyi değil diye düşünüyorum.

    • @tyfndmr
      @tyfndmr 2 роки тому

      Video hızını 0.75 yapın ben böyle izliyorum harika oluyor (:

  • @ibrahimtackin1741
    @ibrahimtackin1741 2 роки тому

    Hocam gene harikasınız.

  • @jexxso
    @jexxso 2 роки тому +11

    Gaspralı İsmail den bahsetmemişsiniz hocam. Modern Türkçe konusunda çalışmaları çok etkili olmuş, bugün konuştuğumuz dilde katkısı çok

  • @ProfDrSfenks
    @ProfDrSfenks 2 роки тому +14

    Eee Hozom Köy Enstitüleri hakkında video gelecek mi? Ya da reformlar hakkında.

  • @burak1610
    @burak1610 2 роки тому +8

    ingilizcede de geçmişte anlaşılmayan yazıtlar var, türkçede de geçmişte anlaşılır yazıtlar var.
    Nū scylun hergan hefaenrīcaes Uard,
    metudæs maecti end his mōdgidanc,
    uerc Uuldurfadur, suē hē uundra gihwaes,
    ēci dryctin ōr āstelidæ
    hē ǣrist scōp aelda barnum
    heben til hrōfe, hāleg scepen.
    Thā middungeard moncynnæs Uard,
    eci Dryctin, æfter tīadæ
    firum foldu, Frēa allmectig
    al anla anlayabiliyosan. 7. yüzyılda yazılmış ingilizce metin bu. ama biz 8. yüzyılda yazılan orhun yazıtlarını anlayabiliyoruz. tarih lineer değildir, eskiden anlaşılmazdı gittikçe anlaşılır hale geldi diye bir şey yok. dönem dönem bunlar. bir tarihçinin bunu bilmesi gerekir.

  • @recepcan2329
    @recepcan2329 2 роки тому

    Güzel kanal 👏

  • @furkanhocam
    @furkanhocam 2 роки тому +2

    100k bogomil olmuşuz. Harika

  • @gurkanyldz1311
    @gurkanyldz1311 2 роки тому +39

    Dil devriminde asıl amaç kolay ve hızlı bir şekilde insanların okur yazar olmasıydı. Benim 4 yaşında çocuğum var biraz ilgiyle Latin harflerini okumaya başladı. İlkokula başladığında ilgili bir çocuk 4 5 ayda okuma yazmayı öğrenebiliyor. Zaten olay da buydu. Ben unv de Osmanlıca dersleri alırken öğretmenimiz ilk derste “Osmanlıca bir yılda öğrenilmez” demişti. Gerçekten de öğrenilmesi zor. Arapça be farsça ya da belirli bir yapıda hakim olmak gerekiyor. Arapça kelime türetmek kök yapısı Farsça tamlama yapılarına hakim olmak gerekiyor. Sesli harf yok zaten. Kelimenin gelişinden gidişini tahmin etmek gerekiyor. Hocamız da eski metinleri okurken kelimeyi önden okuyup sonradan seslendiriyor dikkat ederseniz. Çünkü Osmanlı alfabesi böyle okunur aksi takdirde yanlış okur kelimeleri karıştırırsın

    • @gurkanyldz1311
      @gurkanyldz1311 2 роки тому

      @UCJ7I9kuSRWIElJBbnMY7nEw dil devrimi yapılmadı mı ikisi de yapıldı. Ben ikisinden de bahsediyorum

    • @mortalmoody
      @mortalmoody 2 роки тому

      Olay dümeni nereye kıracağındır

  • @Asdf-gd2me
    @Asdf-gd2me 2 роки тому +60

    Bir gecede cahil mi kaldık? - Cevap: zaten cahildik

    • @birolyazar9120
      @birolyazar9120 2 роки тому +7

      Garip olan şu ki bunu iddia edenler en cahillerimiz....

    • @muradnnolaki6788
      @muradnnolaki6788 2 роки тому +3

      @@birolyazar9120 nasıl ölçtün cahillik uzmanı

    • @birolyazar9120
      @birolyazar9120 2 роки тому +3

      @@muradnnolaki6788 _ Bunun için uzman olmaya gerek yok etrafına bakman yeterli muradı boş efendi. Hem niye zoruna gitti ki.....

    • @muradnnolaki6788
      @muradnnolaki6788 2 роки тому

      @@birolyazar9120 insan herkesi kendi gibi bilirmiş

    • @birolyazar9120
      @birolyazar9120 2 роки тому +3

      @@muradnnolaki6788 Bak sen. Sen kendini nasıl biliyorsun :))

  • @deniz6819
    @deniz6819 Рік тому +1

    İlber hocayı hızlandırıyorum Emrah Hocayı yavaşlatıyorum izlerken hocam iyi ki varsınız :D

  • @theek1883
    @theek1883 2 роки тому +1

    Omnibusa tesekkür bir borc bilirim bekledigim video

  • @alicanylmaz2129
    @alicanylmaz2129 2 роки тому +17

    Benim dedem anlatırdı dedemin babası 9876. Kitabını yazarken harf ınkılabı olmuş cahil kalmış

    • @FazyYoutube
      @FazyYoutube 2 роки тому

      @@sarikanarya8326 bos yapma

    • @alicanylmaz2129
      @alicanylmaz2129 2 роки тому

      @@sarikanarya8326 konuşma özürlü arkadaş *yapmasaydı* yazmayı öğren sonra seviyeni haykır 😂😂😂

  • @magictime1603
    @magictime1603 2 роки тому +3

    Emrah Hocam bilinç akışı tekniğiyle konuştuğu için anlattıklarını anlamakta zorluk çektim.

  • @user-pd6wx2wx7y
    @user-pd6wx2wx7y 8 місяців тому +1

    Hocam harikasın harikasın vallahi çok sevdim sizi

  • @mehmetanilaydin
    @mehmetanilaydin 2 роки тому +1

    İlber Ortaylı' da video hızı x2, sizde x0,75 😁 Ağzınıza sağlık.

  • @kakirdunk
    @kakirdunk 2 роки тому +12

    Talebe: Hocam Latince öğreneceğim.
    ESG: N'abıcaksın acaba Latince öğrenip, kardinallerle muhabbet mi edeceksin?

    • @galaxyj5samsung413
      @galaxyj5samsung413 2 роки тому

      7:51 ama bir başka hoca tam tersi değilde başka şey diyor bu videoda (modern iran sinemasinda rdebiyatinin izleri) dakkasinide orada koydum.

  • @tolganinkanali
    @tolganinkanali 2 роки тому +3

    Sizi bunca zaman takip ettiğimiz için bir düzeltme yapmak istedik: Osmanlıca diye söylediğiniz dil esasen Osmanlı Türkçesi. Litaratürde “Osmanlıca” diye bir söylem de dil de yok. Bugün 14 ncü alfabesini kullanan Türkçenin, bir önceki alfabesidir diyebiliriz. Kıymetli katkınız için teşekkür ederiz.

  • @_aksoy
    @_aksoy 2 роки тому +2

    tam dedim yemek yemeden önce izleyecek video arayacam el topraklarinda, sen yetistin anasayfama...

  • @astakos8057
    @astakos8057 2 роки тому +1

    Türkçe dil yapısından kaynaklı kelimelerle espri olayı da çok güzel oluyor. Acaba diğer dillerde nasıl bu durum.

  • @ilke.5516
    @ilke.5516 2 роки тому +3

    Merhaba! Muhteşem keyifli bir bölüm olmuş, teşekkür ederim öncelikle. Ek olarak 15.35 civarlarında nazal n sesinden bahsediyor hocamız. Bölümde öğrendiğime göre diyerek ardımı sağlama alıp şunu belirteyim. Nazal n sesi yazıt döneminden beri Türkçe içinde olan, senden benden yaşlı bir ses. Hatta bazen anlatım kolaylığı sağlamak için "Milli sestir nazal n." dendiği de olur. Ama dur yere milliyetçiliğe gerek olmadığı için eski bir ses olduğunu, Dil Devrimi esnasında (ki Osmanlıcanın son dönemlerinde kullanım sıklığının azaldığı belirtilir) 'n' sesinin kullanımı daha kolay olduğu için hop diye ona geçildiğini görürüz. (Evet, hop diye. 😏) Tekrar teşekkür ederiz video için! ♥️

    • @galaxyj5samsung413
      @galaxyj5samsung413 2 роки тому

      7:51 ama bir başka hoca tam tersi değilde başka şey diyor bu videoda (modern iran sinemasinda rdebiyatinin izleri) dakkasinide orada koydum.

    • @nizamyigit8059
      @nizamyigit8059 2 роки тому

      Güzel bir hususa dikkat çekmişsiniz. Genizden okunan n, Türkçe. Yazılışında ise farklı harfle yazılıyor.
      Güzel olanı bugün Özbekistan veya Türkmenistan'dan biriyle bir iki gün vakit geçirseniz, zaman zaman bu nazal n sesini duyacaksınız.

  • @varsayalimserhat
    @varsayalimserhat 2 роки тому +16

    turklerin hafizasi yoktur.
    ESG - agustos 2021

  • @bloggeranne2023
    @bloggeranne2023 2 місяці тому

    2.olarakta bizim günümüz toplumumuzun hafıza problemi yok.Tembellik problemi var ne yazıkki okuyup araştırmayı sevmiyor.Sendece kendi gibi düşünenleri dinliyor ve o ona yetiyor. Bu şekilde de güdülmüş oluyorlar farkında değil ne yazıkki bir kısmımız.Ve o muhteşem duayı ederek noktalıyorum.Allah hepimize akıl fikir versin amin.(Zira hayat boyu öğrenciyiz lazım olacak bir dua Ddd )

  • @asumanpektas3243
    @asumanpektas3243 2 роки тому +1

    Cok degerli bilgiler cok hizli konusuyorsunuz biraz yavas takipteyim cok kaliteli

  • @muratates7413
    @muratates7413 2 роки тому +5

    Bir yerde okumuştum (hangi kitap unuttum) arap alfabesi ile türk dili yazıldığında fonetik problemler ortaya çıkıyor çünkü arap ve türk dilleri tamamen farklı dil ailelerinden geliyor. Yani alfabe’nin yapısı türkçeyi yazmaya uygun değil. Bu latin alfabesinde yapılan oynamalar ile türkçe en fonetik dillerden biri olmuştur. Mesela ingilizce fonetik bir dil değildir (eski runik alfabesi daha uygun aslında ingilizler için)

    • @gaziderbeder
      @gaziderbeder 2 роки тому +6

      Türkçe sesli harf ağırlıklı bir dil.
      Sesli harfler kelimeye anlam katıyor. Arapça sessiz harf ağırlıklı neredeyse sesler hiç gösterilmiyor alfabe de
      Bu uyumsuzluk okumayı ve anlamayı zorlaştırıyor

  • @mehmetpiskinn
    @mehmetpiskinn 2 роки тому +4

    11:52 ye altyazı koyar misiniz

  • @biloltan
    @biloltan 2 роки тому

    teşekkürler hocam

  • @CptCongy
    @CptCongy 2 роки тому

    Şimdi Hüseyit Cahin Yalçın diyince wiki'de konudan konuya atladım. İttihat ve Terakki'yi hiç bilmiyoruz neredeyse ya. İttihat ve Terakki - Padişah çatışması şimdinin tekerrürü gibi hissettiriyor. Jön Türkler falan da öyle, Almanya'da okumaya gelmiş biri olarak, şimdi okuduklarımla aramda bir gönül bağı hissettim.

  • @yasinkirazl5913
    @yasinkirazl5913 2 роки тому +7

    Hocam 15: 29' da Nazal 'n' dediniz ama o Damak 'n' si olacak. Sadece alanım ile ilgili olduğu için doğrusunu söylemek istedim. Hocayı küçümsemek, kötülemek gibi bir amacım yok. E. S. G bir derya. Hocaya ve ekibine saygılar.

    • @OMNIBUSLIVE
      @OMNIBUSLIVE  2 роки тому +12

      hepimiz yanlış söylüyormuşuz, uyarı için sağolun.

    • @yasinkirazl5913
      @yasinkirazl5913 2 роки тому

      @@OMNIBUSLIVE estağfurullah, hocalarım izlemekten daha fazla katkım olduysa ne mutlu bana.

    • @yakupdogan2725
      @yakupdogan2725 2 роки тому

      ben de marmara üniversitesi türk dili ve edebiyatı mezunuyum nazal n iç anadolu ağızlarında kullanılmaya devam eder annem yozgatlı oradan biliyorum ben de kolaylıkla çıkartabiliyorum iç anadolu insanını dinlerseniz kim ile yerine mesela kimineñ derler o sondaki ñ nazal n dir

    • @yakupdogan2725
      @yakupdogan2725 2 роки тому

      kimineñ gittin gibi

    • @yasinkirazl5913
      @yasinkirazl5913 2 роки тому +1

      @@yakupdogan2725 Hocam olay şu ne kadar alfabemizde damak 'n' si yoksa da Anadolu ağızlarında var. Eğer yaşadığı yerden hiç çıkmadıysa o vatandaş o Damak 'n' yi iyi şekilde korur. İç Anadolu'da, Batı Anadolu'da ve diğer bölgelerde karşılaşır. Damak 'n' si mi Nazal 'n' mi? Meselesi var. Burada Nazal ve Damak ifadeleri kullanılabilir ama benim hocalarımdan gördüğüm ve öğrendiğim kadarıyla Damak demek bir tık daha doğru. Elbette bir nedeni var ama şuan tam olarak hatırlayamadığım için yanlış bilgi vermek istemiyorum.

  • @mehmetpiskinn
    @mehmetpiskinn 2 роки тому +7

    bir gecede mi kaldik bilmem ama 20 yilda cahil kaldik

    • @dayift9940
      @dayift9940 2 роки тому

      Siyaset yapildiginda nedense kendimi kötü hissediyorum bu kanalı kahve muhabbetine çevireceksiniz diye

    • @mehmetpiskinn
      @mehmetpiskinn 2 роки тому +2

      @@dayift9940 siyaset kotu bir sey degil eger siyaset aptallarin eline gecerse iste o zaman kotu bir sey olur. o yuzden akilli insanlar siyaset yapmali ki bir seyler degissin. (kendime akilli demiyorum sadece kendimce siyaseti tanimlamaya calistim)

    • @mehmetpiskinn
      @mehmetpiskinn 2 роки тому

      @@dayift9940 eger muhalefet tarafindaysan en buyuk 2. hedefin (1.si kendinle alakali olsun) 2023 secimleri olmali kimsenin bir 5 yil daha katlanacak tahammulu kalmadı malesef

    • @ahmetozselek6243
      @ahmetozselek6243 2 роки тому

      O senin gibilerin mallığı ile alakalı bir durum. Bence bi doktora görün. Beyninde sorun olabilir.

    • @dayift9940
      @dayift9940 2 роки тому

      @@mehmetpiskinn siyasette bir tarafım yok ne kemalizmin abartildigi kadar iyi olduğunu nede siyasal islamın abartildigi kadar ihtisamli oldugunu düşünüyorum en büyük ideallerim 2 insandan birinin gücünün galip gelmesi olacak kadar küçükde değil siyaset herkese göre farklidir sen kendini muhalefet olduğun için haklı görüyorsun sadece kimiside kendini haklı görür siyaset bana göre çok boş

  • @ErenRada
    @ErenRada 2 роки тому

    Konudan konuya o kadar hızlı geçiş oluyorki bir cümle dahi bitmeden farklı bir seye yada örneğe geçliyor gerçekten arada hocayı frenletececk bir kişiye ihtiyac var

  • @alihaydar728
    @alihaydar728 2 роки тому

    Emrah Hocam, İsmet Özelin arap harfleri ile çıkardığı kitapları okudunuz mu acaba?

  • @sinank.7205
    @sinank.7205 2 роки тому +6

    Hocam Osmanlıca'yı okuyup anlamak sizi dinleyip anlamaktan daha kolaydır herhalde ağzınıza sağlık. Ben tercihen kitaplarınızı okumaya devam edeyim.

  • @Darkside174
    @Darkside174 2 роки тому +5

    bunların okullarda anlatılması izletilmesi gerek diyecem ama o zmn bizim siyasiler nasıl oy toplayacak

  • @serhat-37
    @serhat-37 2 роки тому

    Hocam şu dakikada dinliyoruz sizi, kim milyoner olmak isterde

  • @isasanli1029
    @isasanli1029 2 роки тому +1

    Abi dışardan lise okumak bu olsa gerek :)
    Okul yaşım geçti ama sayende yeni yeni öğreniyorum bazı şeyleri

  • @phaoek
    @phaoek 2 роки тому +3

    Ulan tam atomu parçalıyodum kim değişti bu alfabeyi

  • @papazataklaattiranimam
    @papazataklaattiranimam 2 роки тому +11

    Harf inkılabı olmasaydı uzaya füze gönderecektik :(

    • @liberta_leone2443
      @liberta_leone2443 2 роки тому +1

      Harf inkılabı olduktan sonra göndermiştik aynen şimdi hartıladım.

  • @birturkcu244
    @birturkcu244 2 роки тому +2

    Bizim köyde de zaman Makinesi yapıyorlarmış. Sabah uyanıp herkes cahil kalınca, köy kahvehanesinde okey masasına dönüştürmüşler. Muhtar anlatırdı.

  • @squdar1534
    @squdar1534 2 роки тому

    Öyle bir uğradım . İnkılap sabahından çok da uzaklara gidememişsiniz...

  • @emirbezirkan5895
    @emirbezirkan5895 2 роки тому +16

    Victoria 3 çıksa da Osmanlıda okuma yazma oranını %70lere çıkarsak

    • @emrekarsidag188
      @emrekarsidag188 2 роки тому +1

      %70 ne vatan haini anlı şanlı 100 yapacaksın

    • @ahmetakn1269
      @ahmetakn1269 2 роки тому +1

      @@emrekarsidag188 %100 yapmak zor oluyor kardeşim %7 ile falan başlıyor zaten :D

    • @ismailguven9922
      @ismailguven9922 2 роки тому

      @@emrekarsidag188 yahu zaten 100 kişi okuma yazma biliyor

    • @emrekarsidag188
      @emrekarsidag188 2 роки тому +4

      @@ahmetakn1269 çok mu zor? Bilader benim atam Vakıfbank reklamlarında oynayan şanı büyük ABDÜLHAMİT HAN, sence böyle bir millet için zor bir bahane olabilir mi?

    • @emrekarsidag188
      @emrekarsidag188 2 роки тому +1

      @@ismailguven9922 prusya bizi kıskanıyor yeen.

  • @KoprudenOnceSonCks
    @KoprudenOnceSonCks 2 роки тому +5

    diyalogları duysak daha keyifli olabilirdi

  • @sahinhicylmaz5160
    @sahinhicylmaz5160 2 роки тому

    Çok iyisin be hocam👏👏👏👏

  • @doctorfrankeinstein8683
    @doctorfrankeinstein8683 2 роки тому

    Hocam zamanında FluTV'de darbeler serisi yapıyordunuz. 1960'tan sonrakileri program bittiği için yapamamıştınız. Onlara burada devam etmeyi düşünüyor musunuz?

  • @yigiterhos4943
    @yigiterhos4943 2 роки тому +4

    Hocam, bir ricam var: lütfen yavaş konuşun, bütün hepsini dinleyelim. Bırakın video 30 dk olsun. İzleriz, sorun değil. Ama anlaşılmaktan uzaklaşıyorsunuz artık.

  • @umitduranist
    @umitduranist 2 роки тому +6

    2:47 Sessiz harflerin yanı sıra sesli harfleri de yazıyorlar Enverî yazıda. Hozonun dili sürçmüş herhalde.

  • @almertyilmaz
    @almertyilmaz 2 роки тому +1

    1:16 nota bayıldım.

  • @beratozturk7801
    @beratozturk7801 2 роки тому

    hocam keşke sorulan soruları biz de duysak

  • @volkan1854
    @volkan1854 2 роки тому +3

    Hocam konuşmanız gittikçe bozuluyor, sadece cümlenin sonunu getirememe değil basit kelimeler de ağzınızda yok olmaya başladı. Hızlı konuşan çok insan tanıdık ama böylesini görmedim, bir rahatsızlık belirtisi olabilir, dikkat edin, doktora görünmenizi öneririm.

  • @Fariborzz
    @Fariborzz 2 роки тому +4

    Abi biz iran turkleri osmanli dilini daha çok anliyoruz. Çunku hem alfabemiz arabca ve hem farsca biliyoruz ve hem turkuz

    • @ahmetfatih1053
      @ahmetfatih1053 2 роки тому +1

      Kardeşim işte bu senin lisan zenginliğin.. bununla öğün çünkü biz bunu kaybettik farkında değiller lisanın tasfiyesinden.. mesele harf devrimi değil mesele kültür yozlaşması ve de dine karşı soğukluk meydana getirerek gelecek kuşakların bundan bihaber olması... Keşke herkes Osmanlıcayı okuyabiliyor olsaydı da yazı tarzını insanlar kendileri tercih etmiş olsaydı tıpkı senin yaptığın gibi.. bilmek ayıp değil öğrenmemek ayıp bu da bizim politik ve zorla mağdur edilmişlik bir ayıbımız kardeşim..

    • @ahmetfatih1053
      @ahmetfatih1053 2 роки тому

      @@yavuz9971 lütfen bana söyleyin Farsça daki mader kelimesi ingilizce deki mother kelimesine karşılık gelmesi bir dil kapitülasyonu mudur? Ki benzer kelimeler kullanmak doğrudan doğruya o lisanın hegomanyasi içinde olduğu düşünülebilinir mi? Aksi takdirde sığ bir lisan söz konusu olacaktır? Dil mi lisan mı? Yoksa ıssız acun kaldı mı ya gider bu muhabbet. Sonra adama derler Türklerin 300 kelimeden ibaret konuşmaları..

  • @bortecin1751
    @bortecin1751 2 роки тому

    hocam keşke Türkçe ile ilgili bir bölüm yapsanız

  • @altayhan3658
    @altayhan3658 2 роки тому

    Hocam güzel objektif anlatiyorsunuz. Lakin çok hızlı konustugunuz için videonun ortasında dinlerken yoruluyor insan :)

  • @rmznalo
    @rmznalo 2 роки тому +3

    Hocam giriş seviyesi kitap önerebilir misiniz?

    • @serhan9415
      @serhan9415 2 роки тому

      neye giriş?

    • @rmznalo
      @rmznalo 2 роки тому

      @@serhan9415 hozonun alanlarıyla ilgili antropoloji, tarih, sosyoloji

  • @KushinadaKai
    @KushinadaKai 2 роки тому +24

    "Türkler hafızasız toplumdur."
    Bu burda dursun, tekrar tekrar aydınlanana kadar okuyun arkadaşlar.

  • @emrahbuyruk9028
    @emrahbuyruk9028 2 роки тому +2

    Hocam. Kunta kintenin kökler dizisini izledim alex hurleyib kitabindan uyarlamq ve bir biyografi. Koklerlw ilgili bir video yaparmisiniz. Amerikanin beyaz halki en cok hangi kokten cermen mi. Ve brezilya portekiz arjantin italya ispanya kokleri gibi milletlerin kokleri kim kimin ile akraba hango kokten

  • @gokhancavdar7292
    @gokhancavdar7292 2 роки тому

    Video aslında 21 dakika değil.40~50 dk diye sanıyorum.😂Hocam videoyu otomatik 2x yapmış.Ağzına sağlık hocam.

  • @rsquared454
    @rsquared454 2 роки тому +6

    Çocukken kuran kursuna gönderirdi ailemiz, zorla giderdim ve psikolojim bozulmuştu. Dilim dönmüyordu, hoca da çok zorluyor ve buna dinsel bir anlam yüklüyordu, çocuğum ve dilim dönmüyor o sesleri çıkarırken ve bağıra bağıra sallana sallana anlamını bilmeden okuman isteniyor, yapamazsan allaha karşı suçlu gibi hissettiriliyor, korkunç bir anı olarak yer etti hafızamda.. Atatürk e minnet duyuyorum..

  • @basarakgul6857
    @basarakgul6857 2 роки тому +4

    Yılmaz Erdoğan ile geçmişe yolculuk

  • @alright4471
    @alright4471 2 роки тому +1

    Rahmetli dedemin ışınlanma cihazı ile ilgili birçok çalışması vardı. Sonra bir gecede cahil kaldı. Çalışma kağıtlarını okuyamayınca cinnet geçirdi ve kendini Conk bayırından aşağı attı.

  • @Burakjedi
    @Burakjedi 2 роки тому +2

    Normal hızda izliyor olamam, bu mümkün değil!