Suat Derviş ve/ya Alev Dudaklı Kadın

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 6 вер 2024
  • Alev Dudaklı Kadın, Suat Derviş tarafından yazılmış, 1952'de Son Telgraf gazetesinde tefrika edilmiş, Osmanlı İmparatorluğu’nun duraklama döneminde geçen bir tarihi roman. Üçüncü Murad, Nurbanu ve Safiye Sultan gibi Osmanlı tarihinin en bilinen simaları, başka romanlardan da aşina olduğumuz bir iktidar çekişmesiyle eser boyunca tansiyonu arttırıyor.
    Ancak Suat Derviş, daha ilk sayfadan kendini gösteriyor. Çünkü Şemsiaşk adlı bir cariyenin gözünden esir olmayı, İstanbul’u usul usul saran veba salgınını, halkın zevk ve sefaya dalan saraya isyanını anlatıyor.
    Alev Dudaklı Kadın, hem tam anlamıyla popüler bir tarihî roman, aksiyonu güçlü, cinsel gerilimi yüksek, olaylar okuyucunun merak duygusunu tahrik ederek ardı ardına diziliyor, hem de Suat Derviş ezilenden, hakkı yenenden, sesi duyulmak istenmeyen yana tavrını tüm romana ustalıkla yediriyor.
    İthaki Yayınları tarafından okuyucuyla buluşturulan Suat Derviş Külliyatı’nın dizi editörü, araştırmacı Serdar Soydan, yazarın ustalık dönemi eserlerinden biri olan Alev Dudaklı Kadın’ı, romanın Suat Derviş Külliyatı ve popüler tarihî roman türü içindeki yerini anlatıyor.
    Serdar Soydan: 1980 senesinde İstanbul’da doğdu. Sinema-TV ve ardından Türk Dili ve Edebiyatı eğitimi aldı. Editörlük, senaryo yazarlığı yaptı, yapıyor. Gazete ve dergi koleksiyonlarını tarayarak pek çok konuda belli bir birikime sahip oldu. Nahid Sırrı Örik, Suat Derviş, Peyami Safa, Bilge Karasu ve Mahmut Yesari başta olmak üzere pek çok yazarın külliyatına önemli katkılar sundu. Araştırma yazıları K24, Kitap-lık, Sanat Kritik gibi mecralarda yayınlanıyor.
    Seval Şahin: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyesi. Edebî biçimlerin sosyolojisi, polisiye edebiyat ve edebiyatta gündelik hayat üzerine çalışmalar yapmaktadır. Açık Radyo’da “Günün ve Güncelin Edebiyatı” başlıklı bir program hazırlamakta ve sunmaktadır. Peyami Safa’nın Server Bedi Külliyatı ve Yakup Kadri külliyatının eleştirel basımları üzerine çalışmaktadır. Bağlam yayınlarından "Edebiyatın İzinde" serisi üst başlığı ile yayınlanan kitapların editörlerindendir. Yayımlanmış kitapları: Kültürel Sermaye, Kibar Hırsız ve Şehir (2011); Tanpınar’da Oyun (2013); Cinai Meseleler Osmanlı-Türk Polisiye Edebiyatında Biçim ve İdeoloji (2017); Talih, Tesadüf ve İrade Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Romancılığı Üzerine Düşünceler (2019).
    #İstanbulEdebiyatEvi #Yaz2021Sezonu #EdebiyatTarihiKonuşmaları

КОМЕНТАРІ • 8

  • @necatitonga9140
    @necatitonga9140 3 роки тому +4

    Şahane bir söyleşi olmuş, çok şey öğrendik, her ikinize de teşekkürler. Var olun...

  • @fairy8720
    @fairy8720 6 місяців тому

    Teşekkürler çok güzel bir söyleşi

  • @user-iw8zd4cd1w
    @user-iw8zd4cd1w 11 місяців тому

    Gerçekten harika bir seri olmuş. Emeklerinize sağlık :)

  • @-aysenur-6687
    @-aysenur-6687 Рік тому

    Teşekkürler❤

  • @yildizys
    @yildizys 3 роки тому +1

    Sağolun, okuma dünyamı zenginleştirdiniz.

  • @mustafabaygun6676
    @mustafabaygun6676 Рік тому

    Muthis bir soylesi soluksuz dinledim ve izledim 🙏👍

  • @ipeku8825
    @ipeku8825 Рік тому

  • @fanibe
    @fanibe 3 роки тому +1

    Serdar bey, tam mahzen- i esrâr faresi! Tanzimat, Meşrutiyet ve Cumhuriyete vâkıf olmak her yiğidin harcı değil. Fakat -aslolan- kişi, dönem ve olaylara mahrûtî ve bîtaraf ; farklı dünya görüşlerine eşit mesafede olabilmek...Zor ama mümkün.
    Seval hoca hanım ikinize de tebrikler. Kısmen benzer yorum ve yaklaşımları - 85-86 larda DTCF'de İsmail Parlatır hocadan dinlemiştim.