Απευθείας Μετάδοση - Μ.Σάββατο -Τελετή Αναστάσεως - Θ.Λειτουργία Πάσχα - Ι.Ναός αγ.Σοφίας 4-5-2024

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 3 тра 2024
  • Απευθείας Μετάδοση - Μ.Σάββατο -Τελετή Αναστάσεως - Θ.Λειτουργία Πάσχα - Ι.Ναός αγ.Σοφίας 4-5-2024 χοροστατούντος του παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.Φιλοθέου
    Μεγάλο Σάββατο βράδυ
    Η ακολουθία της Κυριακής του Πάσχα, ο όρθρος και η θεία λειτουργία του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τελούνται τα μεσάνυχτα του Σαββάτου σε όλους τους ναούς Στον καθεδρικό ναό της πόλης μας, αφιερωμένο στη Σοφία του Θεού, ιερουργεί ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος.
    Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στις 11:30, σβήνουν τα φώτα και ο αρχιερέας προβάλλει στην Ωραία Πύλη, κρατώντας κεριά με Φως από το ακοίμητο κανδήλι, το οποίο βρίσκεται μέσα στο ιερό βήμα, και ψάλλοντας το «Δεῦτε λάβετε Φῶς…»: «Ελάτε να πάρετε φως από το ανέσπερο φως». Το ίδιο συμβαίνει και στους άλλους ναούς της πόλης, ενώ οι πιστοί κρατούν λευκά κεριά και λαμπάδες και το ανάβουν.
    Στη συνέχεια, ο αρχιερέας, οι ιερείς, οι ψάλτες, οι άρχοντες και οι πιστοί βγαίνουν στον περίβολο του καθεδρικού ναού, όπου γίνεται η ανάγνωση του Ευαγγελίου της Αναστάσεως και στις 12:00 τα μεσάνυχτα ψάλλεται το «Χριστός ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας καί τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωήν χαρισάμενος»: «Ὁ Χριστός ἀναστήθηκε ἀπό τούς νεκρούς, ἀφοῦ πάτησε τόν θάνατο με τόν θάνατό του καί χάρισε ζωή στούς νεκρούς πού ἦταν στά μνήματα».
    Οι καμπάνες όλων των ναών της πόλης μας χτυπούν χαρμόσυνα για να μεταφέρουν το μήνυμα της Ανάστασης και πυροτεχνήματα και βεγγαλικά «φωτίζουν» τη νύχτα!
    Το έθιμο της λαμπάδας του Πάσχα ξεκινάει από τους πρώιμους χριστιανικούς χρόνους, όταν οι νεοφώτιστοι χριστιανοί βαπτίζονταν πάντα το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα μετά από ένα διάστημα προετοιμασίας. Η λαμπάδα που κρατούσαν στο χέρι συμβόλιζε το νέο φως του Χριστού, το οποί θα φώτιζε πλέον την ψυχή του νεοφώτιστου.
    Την λαμπάδα την ανάβουμε για πρώτη φορά το βράδυ της Ανάστασης, για να τονίσουμε ότι ο Χριστός είναι το φώς του κόσμου και οι εντολές Του είναι φως στο μονοπάτι της ζωής μας, όπως υπογραμμίζει ο ιερός ψαλμωδός της Παλαιάς Διαθήκης (Ψαλ. 118,105).
    Κυριακή το πρωί
    Ο Εσπερινός της αγάπης τελείται το πρωί στον μητρο-πολιτικό ναό του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, χοροστατούντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης με πλειάδα ιερέων. Η ίδια ακολουθία τελείται και στους άλλους ναούς της πόλης μας το απόγευμα στις 7.00.
    Στην ακολουθία διαβάζεται περικοπή από το ευαγγέλιο του Ιωάννη (Ιω. 20,19-25), που αναφέρεται στην εμφάνιση του Χριστού μετά την Ανάστασή Του στους μα-θητές Του. Ο Θωμάς, ο οποίος δεν ήταν παρών, δεν πείστηκε για το γεγονός και ζητούσε αποδείξεις. Εμφανίζεται ο Χριστός και τους χαιρετά με το «Εἰρήνη ὑμῖν», γιατί οι μαθητές Του είχαν ανάγκη από την ειρήνη.
    Η περικοπή διαβάζεται και σε ξένες γλώσσες, για να τονιστεί ότι η Ανάσταση αφορά όλον τον κόσμο και έχει οικουμενική διάσταση.
    Η ακολουθία ονομάζεται «Εσπερινός της Αγάπης», επειδή ο Χριστός σταυρώθηκε και αναστήθηκε από αγάπη για τους ανθρώπους.
    Το νόημα της Ανάστασης
    Η Ανάσταση του Χριστού είναι ο ακλόνητος βράχος, επάνω στον οποίο είναι κτισμένη η «Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία».
    Στα Ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης δεν περιγράφεται η Ανάσταση του Χριστού, αλλά καταγράφονται μαρτυρίες και εμπειρίες των μαθητών και μαθητριών που συν-αντήθηκαν με τον Αναστημένο Χριστό ή επισκέφτηκαν τον κενό τάφο, στον οποίο άκουσαν από τον άγγελο οι Μυροφόρες: «Οὐκ ἔστιν ὧδε, ἀλλ᾽ ἠγέρθη γὰρ καθὼς εἶπεν»: «Δεν είναι εδώ, γιατί, όπως το είπε, αναστήθηκε» (Μτ. 28,6). Το ίδιο συμβαίνει και στις βυζαντινές εικόνες της Αναστάσεως: δεν απεικονίζεται το γεγονός αυτό καθεαυτό, αλλά οι ανθρωπολογικές του συνέπειες. Ο Αναστημένος Χριστός κρατάει από το χέρι έναν άνδρα, τον Αδάμ και μία γυναίκα, την Εύα και τους βγάζει από το σκοτάδι του Άδη, ενώνοντάς τους.
    Η Ανάσταση θα εξαγγέλλει πάντα ότι «πύλαι ᾅδου οὐ κατισχύσουσιν αὐτῆς»: «δεν θα κατανικήσουν οι δυνάμεις του άδη την Εκκλησία» (Mτ. 16,18).
    Το άγγελμα «Χριστός ἀνέστη» είναι το πιο ωραίο άσμα, η πιο μεγάλη παρηγοριά και ο πιο φωτεινός οδηγός στα γεμάτα σκοτάδι και θλίψη μονοπάτια της ιστορίας. Επάνω στο «Χριστός ἀνέστη» στηρίζεται ό,τι πιο ωραίο και πιο υψηλό έχει να παρουσιάσει η πίστη μας. Ο αναστημένος Χριστός άνοιξε τον ουρανό και ανέβασε τον άνθρωπο από τον θάνατο στη ζωή, από τη φθορά στην αφθαρσία και την αιωνιότητα.
    Το φως της Αναστάσεως, που πήγασε από τον τάφο του Κυρίου μας, να φωτίζει και να καταυγάζει τις καρδιές όλων.
  • Розваги

КОМЕНТАРІ • 6

  • @odyseasodysseas
    @odyseasodysseas Місяць тому +5

    Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά σε όλους

  • @elizabethnoxon512
    @elizabethnoxon512 Місяць тому +1

    Χρηστος Ανεστη, συγνωμη αλλα τι ειναι αυτο με τα αυγα? που ειναι τοΑγιο φως?

    • @user-tm3ic4vq7z
      @user-tm3ic4vq7z Місяць тому +3

      Καλέ μου άνθρωπε , δεν Ανέστη ο Χρήστος, ο Χριστός Ανέστη , έλεος !! Ακόμη και ο κύριος θα τραβάει τα μαλλιά του ! Καλά τις υπόλοιπες λέξεις να το καταλάβω ,όλοι μας κάνουμε λάθη δεν είμαστε δα και φιλόλογοι , αλλά και τον Χριστό λάθος ;

    • @user-lu6rl7pb1l
      @user-lu6rl7pb1l 28 днів тому

      Χριστός Ανέστη,τις καλύτερες ευχές για Ελλάδα 🇬🇷 και Ορθοδοξία με πίστη και ελπίδα για το ξεπέρασμα των προσωπικών δυσκολιών!

  • @user-ce2li3xl2z
    @user-ce2li3xl2z 12 днів тому

    Συγγνωμη τα ειρηνικα μετα το χριστος ανεστη και τους ανάστασιμους στιχους στην ευλογημένη η βασιλεία γιατι τα προσπερασαν;Τι καινουργια πραγματα ειναι αυτα;Έλεος ντροπή!!

  • @Walafridus
    @Walafridus 17 днів тому

    οι καμπάνες γιατί δεν ήχησαν;