Bir Usta Bin Usta | Kırklareli Poyralı Köyü - Dokuma

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 14 гру 2024
  • Anadolu Sigorta’nın kaybolan veya kaybolmaya yüz tutan mesleklere olan ilgiyi arttırmak ve bu meslekleri yeniden canlandırmak amacıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teknik danışmanlığında gerçekleştirdiği “Bir Usta Bin Usta” Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamındaki Kırklareli Poyralı Köyü Dokuma kursu, 2016 yılında düzenlendi. Kurs eğitmeni; Hikmet Güler.
    Bir Usta Bin Usta projesi ile ilgili detaylı bilgiye
    www.birustabinu... adresinden ulaşabilirsiniz.
    Kırklareli Poyralı Köyü Dokuma
    Poyralı Köyü, Kırklareli İli Pınarhisar İlçesi’ne bağlıdır. Poyralı Köyü’nde dokuma işini yalnızca kadınlar ve genç kızlar evlerinde bulunan tezgâhlarda yaparlar. Günlük ev ve tarla işlerinden arta kalan zamanlarında kış aylarında evin bir köşesine, yazları ise bahçenin bir köşesine kurdukları tezgâhlarda hem boş zamanlarını değerlendirmek, hem de maddi bir kazanç elde etmek amacıyla dokuma yapılır.
    Dokumaya başlamadan önce çözgü ipleri hazırlanır. 20- 22 metre uzunluğunda hazırlanan bu çözgü, köyde “krosna” denilen sargı levendine sarılır ve krosna tezgâha yerleştirilerek önce 2 adet gücüden, sonra da taraktan geçirilerek yine adına “krosna” denilen sargı levendine sarılır.
    Böylece dokumaya başlama safhasına gelinmiş olur. Çözgü iplerinin gücülerden ve taraktan geçirilmesi belli bir düzen içinde yapılmaktadır. Çözgü iplerinin tezgâha serilmesinin çok dikkat isteyen bir iş olduğu, iplerin gücü ve taraktan yanlış geçirilmesi sonucu, dokuma ilerledikçe istenmeyen bir çizgi deseninin oluşacağı ve dokumanın yol yol olacağı belirtilmektedir.
    Poyralı Köyü dokumalarında eriş denilen çözgü ipi siyahtır. Atkı ve desen iplerinde beyaz, kırmızı, sarı, yeşil, mavi, krem, mor, siyah ve ana renklerin açık ve koyu tonları kullanılmaktadır. Çözgüde siyah rengin tercih edilmesi, üzerine pek çok rengin uyumlu olarak kullanılabilecek olmasıdır. Dokuma tezgâhı köyün erkekleri tarafından köyde kolay bulunan meşe, kavak gibi ağaçlardan yapılır.

КОМЕНТАРІ • 7

  • @dilaakmn
    @dilaakmn 2 роки тому +1

    muthis bir proje anadolu sigortaya tesekkurler

  • @YUMBALmix
    @YUMBALmix 2 роки тому

    Öğretmen Hikmet hoca rahmetli olmuş, yorumlardan okudum..Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun, ailesinin ve sevenlerinin başı sağolsun..Ilgiyle izledim..Kursiyerleri de tebrik ederim..Hikmet öğretmen sayesinde unutulmak üzere olan dokumaları ilk defa yaptılar.. .İlk defa duyuyor ve görüyorum, Kırklareli Poyralı beldesi dokumalarını, ilginç dokumalar.. Bizim Anadolu kilimleri ve heybe denilen çanta ve yastıklarından farklı dokuması..Tabi Kırklareli, Edirne,Tekirdağ gibi Trakya'daki illerimizin Anadolu'muzun Asya değil de Avrupa yakasında oluşunun da etkisi var diye düşünüyorum.. Emeklerinize, yüreklerinize sağlık güzel hanımlar...Sevgilerimle..👍💕👏👏👏🌹🍀

  • @sabriyeyetisen3700
    @sabriyeyetisen3700 4 роки тому +1

    ALLAH rahmet eylesin Hikmet yengem mekânın cennet olsun inşallah 🙏😢

  • @resmiyegoktepe7472
    @resmiyegoktepe7472 3 роки тому

    Benim anneannem de dokurdu allh rahmet eylesin keşke öğreneydim bende doganca köyünden 👏👏

  • @zeynelocak9557
    @zeynelocak9557 Рік тому

    Tesekkürler

  • @yelizkocadag8908
    @yelizkocadag8908 4 роки тому

    👏👏👏 emeğinize sağlık

  • @resmiyegoktepe7472
    @resmiyegoktepe7472 3 роки тому

    Bugday çuvallarımız vardı dokuma😊