"דרך בורמה", הדרך שנפרצה כדי לעקוף את אזור מתחם לטרון, שלא איפשר נסיעה לירושלים, לכן הייתה במצור.

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 17 вер 2024
  • דרך בורמה - יוני 1948
    סיפור מסלול -במהלך הקרבות במלחמת העצמאות ירושלים הייתה במצור , הדרך שעלתה מהשפלה לירושלים - לטרון ופארק איילון - והייתה עורק תחבורה ראשי , נחסמה ונשלטה ע"י כוחות ערביים והלגיון הירדני . כוחות לוחמים של חטיבת הראל - פלמ"ח כבשו את המשלטים החולשים על הדרך משער הגיא מזרחה, באזור לטרון ודיר איוב - משער הגיא מערבה - נלחמו כוחות גבעתי וחטיבה 7 אך נכשלו במספר ניסיונות כיבוש, ולטרון נותרה בשליטת ירדנית, "פקק לטרון" מנע את היכולת להעביר תחמושת ואספקה לעיר, והיה חשש גדול כי ירושלים לא תעמוד במצור ותיפול לידי כוחות הלגיון הירדני. במצב הזה נוצר צורך דחוף לחפש דרך חלופית נסתרת שתעקוף את לטרון.
    ההיסטוריה מספרת לנו על שלושה פלמ"חניקים לוחמי חטיבת הראל, שיצאו מקריית ענבים כדי להגיע לתל אביב, הם ניווטו בלילה בדרך מסאריס ( שורש ), כשהם נחבאים מעיניי הלגיון הירדני, עוקפים בדרך את הכפרים הערביים בית ג'יז ( קיבוץ הראל ) ובית סוסין ( תעוז ), ולבסוף הגיעו לחולדה. השלושה דיווחו למפקדה על תגלית הדרך הנסתרת בה עברו, דרך שאורכה 10 ק"מ הייתה עבירה ללא קושי מיוחד עבור ג'יפים, מלבד 2 ק"מ של עליה גדולה וקשה (4 ק"מ לכל כיוון, ממערב -מדיר מוחסיין ועד העלייה, ממזרח מבית מחסיר ועד העלייה) והבעיה הייתה איך לגשר על קטע זה. וכך עם גילויה של דרך עוקפת לטרון, הועברה אספקה של מצרכי מזון, דלק ותרופות לבירה הנצורה, כאשר בקטע העלייה הגדולה, הציוד הועמס על סבלים, פרדות וגמלים ובמקביל התבצעו עבודות הנדסיות לפריצה וסלילת הדרך, ע"י חיל ההנדסה ועובדים מחברת סולל בונה. 10 ביוני 1948 עברה שיירת משאיות ראשונה בדרך הנסתרת החלופית, ושחררה את ירושלים מהמצור. באוקטובר 48 נכבש הרכס שמדרום לדרך בורמה במבצע ההר וסלילת "כביש הגבורה" מצומת נחשון לצומת שמשון לכביש שער הגיא, זו הייתה הדרך הראשית לירושלים עד שנת 1967, שפעלה כחצי שנה בלבד אך הצילה את ירושלים.
    השם "דרך בורמה", ניתן ע"ש דרך שנפרצה במזרח אסיה במלחמת העולם השנייה ע"י צבאות ארה"ב ובריטניה, דרך שעקפה את האזור שבשליטת היפנים, ודרכה העבירו אספקה לצבא סין. "דרך בורמה" היא שמורת טבע מרהיבה, לאורכה הוקמו אנדרטאות לזכר אותם קרבות, נקודות תצפית, פינות ישיבה, כמו כן נמצאים בה אתרים ארכיאולוגיים היסטוריים, מדרגות חקלאיות ושרידי חקלאות קדומה . בלב היער מוצבים לוחות ברזל ועליהם חרוטים הסיפורים והדמויות של הפלמ"חניקים עם כובעי גרב , סבלים מירושלים שהעמיסו את שקי הקמח וגלגלו חביות דלק ,מתנדבים ירושלמים שסללו את הדרך למשאיות ישנות שחצו את השביל ( "העלייה ") הקשה .
    איך מגיעים !
    לבאים ממערב -צומת מסמיה - צומת נחשון, נסיעה על כביש מס' 3 עד צומת נחשון, פונים ימינה לכביש מס' 44 (כביש הגבורה) חולפים על פני המושב "כפר אוריה", כעבור כחצי ק"מ פונים שמאלה על פי השילוט ל "מצפה הראל" ( סמוך לפנייה נמצא אתר של חברת מקורות). לבאים מהמרכז, ת"א - ירושלים, נוסעים על כביש מס' 1, במחלף לטרון יוצאים ימינה ושוב ימינה לכביש מס' 3, בצומת "חטיבה 7" ממשיכים בנסיעה עד צומת נחשון ופונים שמאלה לכביש מס' 44, צומת נחשון - צומת שמשון, כחצי ק"מ אחרי הישוב כפר אוריה פונים שמאלה על פי השילוט ל "מצפה הראל" (סמוך לפנייה נמצא אתר של חברת מקורות) נסיעה בכביש צר ומפותל עד לרחבה של "חאן הראל".
    (מתוך אתר מועצה אזורית מטה יהודה).

КОМЕНТАРІ • 2

  • @clarabarton8350
    @clarabarton8350 Рік тому +1

    מן הראוי לציין את ’’מיקי’’ מרכוס. אישיות וסיפור מדהים שהרבה ישראלים כלל לא מודעים אליה.

    • @kobyamoyal
      @kobyamoyal  Рік тому

      שלום לך קלרה, תודה על תגובתך, מבטיח לעשות עבורו ובמיוחד משהו בעתיד. יום נפלא.❣️👍