יפייפותה של יוון, מדע ותורה בחנוכה | הרב מרדכי נויגרשל - שיעור שבועי

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 1 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 3

  • @lone_wolf1000
    @lone_wolf1000 3 дні тому

    יפייפותה של יוון, מדע ותורה בחנוכה | הרב מרדכי נויגרשל - שיעור שבועי**
    ### 1. **נושא מרכזי ורקע**
    ההרצאה מתמקדת בחג החנוכה, במיוחד בהיבטים הרוחניים וההיסטוריים של ההתמודדות עם היוונים. הרב מרדכי נויגרשל עוסק בשאלת החיבור שבין חוכמת יוון לבין התורה, תוך הצגת הבעיות הנובעות מהמיזוג ביניהם. הוא מדבר על יוון כעל תרבות שהייתה יפיפיה ומרשימה, אך בעייתית בכך שהיא פיתחה פילוסופיה שהפרידה בין החוכמה לבין הצדק האלוהי, דבר שפוגע בשורש הקיום היהודי.
    ההיסטוריה של יוון מתוארת כתרבות שצמחה עם ידע מדעי ופילוסופי, אך הבעיה העמוקה הייתה בחיבור שהיוונים ניסו לעשות בין חוכמתם לבין חיי הפקר מוסריים. הרב מתאר את המאבק בין יוון לבין המקדש, ובמיוחד את מאבקם בהפרדת התורה מהחיים, דבר שהיה בשורש כל הסיבה למרד.
    ### 2. **מטרה ומסקנות מרכזיות**
    המטרה המרכזית של ההרצאה היא להסביר את ההבדל בין חוכמת יוון, שהיא חיובית כשלעצמה, לבין פילוסופיה היוונית שמסוגלת להחטיא את הדרך כאשר היא מתנתקת מהצדק האלוהי. הרב מדגיש את הצורך להפריד בין המדע לחיים מוסריים שמנוהלים לפי התורה, וכיצד המפגש של הידע היווני עם הערכים הדתיים יוצר בעיות שלא ניתן להימנע מהן.
    ההרצאה מבקשת להדגיש את ההבחנה בין "יפייפותו של יוון" לבין השפעותיה המזיקות, ומסקנתה היא שהחוכמה היוונית יכולה להיות שימושית, אך צריך להקפיד על הגבולות כדי שהיא לא תסחוף את האדם מהמוסר הדתי.
    ### 3. **נקודות עיקריות עם הסברי מושגים**
    - **יפייפותו של יוון**: הכוונה כאן היא להתרבות היוונית שהייתה עשירה בחוכמה וידע. חוכמה זו כללה מדע, פילוסופיה, ארכיטקטורה, ותחומים נוספים שתרמו רבות לתרבות המערבית. אולם, היוונים הפרידו את חוכמתם מהצדק האלוהי, דבר שהיה בעייתי במיוחד בעיני הדובר.

    - **החיבור בין חוכמת יוון לבין צדק**: הרב מסביר את ההשלכות של חיבור יוון עם הערכים המוסריים, ומצביע על כך שיוון הפכה את החוכמה לעניין עצמאי, מנותק מאלוהים. השפעה זו הובילה לפילוסופיות שמעמידות את ההיגיון והידע האנושי מעל לתורה.
    - **המאבק בין יוון לבין התורה**: מאבק זה נוגע לשאלת השפעת החוכמה היוונית על העולם הדתי, במיוחד בקשר למקדש. היוונים ניסו לחולל שינוי בעבודת המקדש והתרבות הדתית של ישראל.
    - **הבדל בין חוכמת יוון לבין חוכמת התורה**: הרב מבדל בין חוכמת יוון שיכולה להתאים לעבודה במדע, לבין תורה שדורשת היצמדות לצדק האלוהי. המדע יכול להיות כלי לתפיסת האמת האלוהית, אך כשמניחים אותו מחוץ למסגרת זו, הוא עלול להוביל לעיוותים.
    ### 4. **דוגמאות וסיפורים להמחשה**
    הרב מביא דוגמאות מההיסטוריה היהודית כמו ההתמודדות עם יוון ועם תרבותה. אחת הדוגמאות המרכזיות היא סיפור של יוסף במצרים: כאשר יוסף מתלבש כמצרי כדי להסתגל לסביבה, הוא מבדל את עצמו מבני מצרים במידה רבה. ההבנה שבסופו של דבר יוסף היה חייב לשמור על זהותו היהודית בתוך תרבות זרה, משמשת כמודל לשמירה על הזהות היהודית בתוך תרבות חיצונית.
    ### 5. **השלכות לעתיד וכלים פרקטיים**
    הרב מציע מודל בו ניתן להשתמש בחוכמה היוונית, אך יש להקפיד על ההפרדה בינה לבין התורה. כלים פרקטיים שהוצגו כוללים את השימוש בחוכמת המדע והפילוסופיה בצורה שמשרתת את התורה ולא מערערת עליה.
    - **דרך יישום**: השימוש בחוכמה היוונית יכול להיעשות כאשר היא נשארת כלולה במערכת הערכים הדתיים, כלומר יש ליישם את המדע בעשייה יומיומית מתוך עקרונות התורה.

    - **אתגרים וסיכונים**: יש להימנע מהשפעה של הפילוסופיה היוונית על תחום המוסר הדתי. אם לא מבודדים את החוכמה בצורה הנכונה, היא עלולה להוביל לדוקטרינות שמעמידות את האדם במרכז ולא את הערכים האלוהיים.
    ### סיכום:
    ההרצאה מציגה את חוכמת יוון כמשהו שיכול להוסיף לתרבות האנושית, אך רק כאשר היא נשארת בתוך גבולות ברורים. יש להיזהר מהשפעתה כשמתנתקת מהתורה ומן הצדק האלוהי.

    • @lone_wolf1000
      @lone_wolf1000 3 дні тому

      - חנוכה ומורשת:
      - חנוכה נמשך שמונה ימים בגלל משמעות עמוקה הקשורה במסר של האור שמנצח את החושך.
      - הרמבן שואל מדוע יעקב פחד מבני עשו וישמעאל למרות שלא היה קשור אליהם גיאוגרפית - התשובה היא שהם עברו דרך ארץ כנען בתקופת הרעב, ויעקב לא רצה שהם יתארחו אצלו.
      - ההבדל בין אברהם ליעקב:
      - אברהם פתח את האוהל כדי להזמין אורחים (ערבים), אך יעקב לא רצה שיבני עשו וישמעאל יתארחו אצלו.
      - אברהם ושרה היו ללא ילדים, ולכן יכלו לארח, אך יעקב כבר היה אב לילדים, ודרש יותר הפרדה מהפראים.

      - הפרדת כוחות והבדלות:
      - אברהם לא רצה לגרש את ישמעאל, אך בחר להרחיק אותו מסיבות של טובת יצחק - חשש מהשפעה רעה.
      - רבקה חששה מהשפעת עשו על יעקב, ולכן הציעה להרחיק את עשו ולשמור על הפרדה ברורה.
      - האתגר עם תרבויות אחרות (יוון, מצרים, בבל):
      - מצרים ויוון מייצגות עולמות ערכים שונים - מצרים הציעה עבודה זרה, ויוון מציעה חוכמה, אך גם סכנות כשהיא נפרדת מהצדק האלוקי.
      - יוון לקחה את חוכמת הטבע, אך ניתקה אותה מצדיקות העולם - דבר שפוגע בהשפעה רוחנית ודתית.
      - יוון נלחמה במקדש ובציון, שכן חיפשה ניתוק מהקדושה.
      - החשש משלטון חיצוני והשפעה:
      - יוסף שמר על זהותו העברית, גם במצרים, והראה כיצד יש להתרחק מההשפעה החיצונית כדי לשמור על הזהות היהודית.
      - המשל על פרופסור פרנסיס קריק וההשקפות הספרטניות מראה את סכנות הגישות הפילוסופיות והמדעיות שמנוגדות לערכים הדתיים וההומניסטיים.
      - הפרדת מדע מהשקפות עולם:
      - במדע יש מקום לחוכמה ולתורה, אך יש להיזהר לא להתערבב עם השקפות עולם שמובילות לתוצאות מסוכנות - כמו הצעות פילוסופיות בהן ההשפעה הדתית נעלמת.

      - ההשלכות החינוכיות:
      - החינוך צריך להיות תחת שליטה אישית - כל הורה אחראי על גידול ילדיו, ואין למדינה או לאף גורם חיצוני להכתיב איך לחנך.
      - החינוך והערכים צריכים להיות מושתתים על יסודות דתיים ואמוניים, ולא רק על רעיונות חיצוניים.
      1. מהירות האור וההשלכות הפיזיקליות:
      - ככל שמגברים את המהירות, המסה גדלה, הנפח מצטמק והזמן נעצר.
      - אי אפשר לעבור את מהירות האור (300,000 קילומטר לשנייה) בגלל הצמצום המוחלט של הנפח והמסה.
      - המהירות של האור נותרת קבועה גם אם נוסעים במהירות יחסית לאור עצמו.
      2. הקשר רוחני בין תורה לאור:
      - האור מייצג את הטוב המוחלט בתורה, וכמו שלא ניתן לנסוע מהר יותר מהאור, כך אי אפשר להיות יותר טוב מהתורה.
      - הזמן והמרחק נעלמים כשנוגעים במהירות האור, דבר שמסמל את האתגרים הרוחניים והחומריים.

      3. ההשפעה של המדע והטכנולוגיה על התורה:
      - המדע והטכנולוגיה תומכים בקיום מצוות, אם הם לא מערבים אידיאולוגיה זרה.
      - יש לנצל את המדע בצורה שמכבדת את התורה ולא משרתת מטרות של יצר רע.
      4. חידושי תורה ותכלית החיים:
      - חידושי תורה בונים את "השמיים החדשים והארץ החדשה" של העתיד.
      - כל לימוד תורה, במיוחד חידושי תורה, מחבר את האדם לדרכי חיים ישרות ומקצר את הדרך אל התכלית הרוחנית.
      5. העימות עם היוונים:
      - היוונים לחמו נגד לימוד תורה שבעל פה ויצירת חידושי תורה, נלחמו גם נגד שמירת שבת ולקידוש החודש, מתוך רצון לשמור על התפיסה הפילוסופית שלהם.
      - חנוכה, שמסמל את ניצחון האור על החושך, גם מקדם את הצורך לשמור על ההבדלה בין ישראל לעמים.
      6. עקרונות מוסריים בעולם המודרני:
      - יש להימנע מהשפעות זרות שפוגעות בתפיסת הערכים היהודיים.
      - שמירה על הפרדה בין חוכמת יוון לתורה, והחלת צדק בבחירת הכלים המדעיים לשם קיום מצוות.
      7. ההכרה בחשיבות התורה ושמירתה:
      - התורה שבעל פה מספקת כלים רוחניים וגשמיים שמובילים את העולם לתכלית.
      - חידושי תורה תורמים לשפע רוחני ומשפיעים על כל תחום חיים.
      8. המלצות וצעדים עתידיים:
      - חשוב לשמור על הגבול בין התורה לעקרונות חיצוניים שלא תואמים את רוח התורה.
      - יש לפתח ולחקור חידושי תורה שמבוססים על שילוב של ידע אנושי עם השכל האלוקי.

    • @lone_wolf1000
      @lone_wolf1000 3 дні тому

      1. הקטע פותח בדיון בחג חנוכה, תוך התייחסות לאורך ימי החג (שמונה ימים) ולסיבות האפשריות לאורך זה. הוא קושר את אורך החג למשמעות עמוקה יותר, תוך שימוש בפסוקים ובתובנות מהפרשה השבועית (פרשת מקץ).
      2. הקטע ממשיך לפרש את סיפורו של יעקב אבינו ופעולתו להסתיר את אוכלם מבני עשו ובני ישמעאל. הוא מביא את דברי הרמב"ן המפרשים את הסיבה לפחדו של יעקב, ומציג זאת בהקשר של היחסים בין יעקב לעשו וישמעאל - ניסיון להימנע ממגע ומקשר. הקטע משווה את סיפורו של יעקב לסיפורו של אברהם אבינו, ומעלה את השאלה מדוע אברהם אבינו פעל באופן שונה - חיפש ערבים לעומת הימנעות ממגע של יעקב.
      3. הדיון ממשיך בהשוואה בין היחסים בין יעקב ועשו לבין היחסים בין יצחק ויעקב, תוך התייחסות להבנת רבקה את הסכנה הפוטנציאלית של קשר בין יעקב לעשו. הוא מדגיש את חשיבות ההפרדה וההשלכות של חוסר הפרדה, ומתייחס לתוצאות ההיסטוריות של חוסר הפרדה בין עמים שונים לאורך ההיסטוריה (אינקוויזיציה, גזרות ועוד).
      4. הקטע עוסק בהבדל בין אברהם ליעקב בהקשר של קשר עם זרים, תוך הדגשת חשיבות ההפרדה במיוחד בנוכחות ילדים. הוא ממשיך להרחיב על נושא ההפרדה בין עם ישראל לגויים שונים לאורך ההיסטוריה: מצרים, בבל, פרס, אדום ויוון. ההבדל ביחס ליוון מודגש, בשל קיומן של תכונות חיוביות (חוכמה) לצד תכונות שליליות.
      5. הקטע דן בבעייתיות הקשר עם יוון, ומתמקד בהפרדת החוכמה היוונית מצדיקו של עולם. הוא טוען שהיוונים התמקדו בחוכמה בלבד, תוך התעלמות מצדק, וגרמו לפגיעה במקדש ובציונות. הוא משווה את גישתו של יוסף במצרים לגישתו הנכונה מול יוון: הפרדה מוחלטת תוך שימוש בחוכמה היוונית רק לצורך קידום תורה.
      6. הקטע מביא את דבריו של הרב אברם גנחובסקי כאנלוגיה לגישת יוסף, והדגשת חשיבות ההפרדה. הוא עובר לדיון במדיניות של הפרדה מוחלטת שיוסף נקיט במצרים, תוך הימנעות ממגע עם המצרים גם בתפקידו כמשנה למלך.
      7. הקטע מתייחס לדבריו של השינו ורבי על ים סוף, תוך הסבר לגבי הסיבה לכך שהים נסוג ולא עשה זאת מרצון אלא מפני ההבנה שהעברים הם עובדי עבודה זרה, אך בנפרד. הקטע מוסיף ומספר על יוסף בן 17, שהבין את הצורך להראות כמו המצרים מבחוץ, אך שמר על זהות יהודית פנימית.
      8. הקטע מסביר את חשיבות ההפרדה על מנת לשמר את זהותם וערכיהם של עם ישראל. הוא מדגיש את הצד החיובי של יוון - המתודולוגיה המדעית - ומזהיר מפני הסכנה שבערבוב בין המדע היווני לבין הפילוסופיה המופקרת. הוא מדגיש את הצורך להפריד בין המדע לבין האידיאולוגיה שבאה איתו.
      9. הקטע מספר על מאמר של פרופסור פרנסיס קריק על היגיון בביולוגיה, ומציג את חשדותיו לגבי ניסיון להטעות את הקוראים באמצעות הצגת מאמר אטיולוגי במסגרת של ביולוגיה. הוא מתייחס לתוכן המאמר, שהציע קריטריונים לאנושיות, שעל פיהם אנשים לא מתאימים יזרקו לפח.
      10. הקטע מביע את זעמו על ההשקפה הספרטנית והנאצית המשתקפת במאמר, ומתייחס להצורך לשמור על עצמאות בהחלטות לגידול ילדים מול לחץ חברתי או ממשלתי. הוא מתנגד לצנזורה רעיונית אך מתנגד לניצול מוניטין של אישים מוכרים לצורך קידום רעיונות זרים.
      11. הוא מביא כדוגמא פרסומת לחלב תנובה שניצלה את שמו של שחקן ספורט מפורסם, ומשווה זאת למאמר של קריק. הוא מתאר את פעילותו של פני מנחם נגד פרסומות חוצות פוגעניות, תוך הדגשת כוחו של החרם הצרכני של הציבור החרדי.
      12. הקטע חוזר לנושא יוון, ומדגיש את חשיבות השימוש במתודות מדעיות לצורך קידום התורה, תוך הימנעות מהפילוסופיה המופקרת. הוא מביא דוגמאות לשימוש במדע לצורך קיום מצוות, תוך הדגשת הצורך בשימוש מדעי זה רק לצורך קידום תורה ולא לצרכים אחרים.
      13. הקטע מסביר את הקשר בין האור לתורה, תוך שימוש במושגים פיזיקליים. הוא מדבר על מהירות האור כמהירות מוחלטת, ועל הקשר בין מהירות האור, מסה, נפח וזמן.
      14. הוא מסביר את המושג "קפיצת דרך" בהקשר של סיפורי יעקב ואליעזר, ומקשר אותו לצמצום מרחב וזמן. הוא מתייחס לארון ברית, ומסביר כיצד חציית הירדן הייתה קפיצת דרך.
      15. הקטע מציג דוגמאות נוספות לשימוש במדע לצורך קידום תורה, כולל דיון על בריאת העולם ועל מושגי הזמן.
      16. הוא מתייחס לשאלות על בריאת העולם ועל מקור האדם, ומסביר מדוע שאלות אלו חסרות משמעות בהקשר של מציאות רוחנית.
      17. הקטע מסכם את חשיבות השימוש במדע ובטכנולוגיה רק לצורך קידום תורה, והאזהרה מפני ערבוב בין מדע לאידיאולוגיה.
      18. הוא מתייחס למאבק של היוונים נגד תורה שבעל פה, וחשיבות חידושי תורה בבניית עולם הבא. הוא דן בזכויותיהן של הנשים בעולם הבא, ומסביר זאת בהקשר של תרומתן לחידושי תורה.
      19. הקטע מסביר את חשיבות חידושי תורה בבניית עולם הבא, ומשווה זאת למתן תרומה לאדם רעב.
      20. הוא מסכם את המאבק עם יוון, ומדגיש את חשיבות ההפרדה, תוך הדגשת חשיבות חג חנוכה כתקופה בה מתחדד עניין לימוד התורה. הוא מסיים בשיחה על חשיבות האיזון בין שימוש בחוכמה יוונית לבין הדגשת הצדק.