Faina evolutia portofoliului. E interesant sa te uiti la starea portofoliului la prima prezentare din serie si apoi la ultimul video:D. Success in continuare!
Ups? Wow! Succes in continuare! Aștept videoul cu noile achiziții și dividendele primite in august! S-ar putea sa fie ultima luna când vor fi "reduceri"! 😅 Poate din aceasta lună vor apărea și vaccinurile anticorona!
depinde, alegerile din toamnă pot să aducă multe incertitudini. dar da, sunt de acord, anunțarea unui vaccin cred că ar aduce un entuziasm incredibil pe piețe. totuși, mereu se găsește ceva la reducere, trebuie doar să cauți.
Felicitari pt canal Imi place foarte mult strategia pe care o aplici. Ar fi foarte util un video in care sa arati pas cu pas analiza pe care o faci inainte sa cumperi o actiune. Multumesc anticipat si mult succes in continuare.
salutare, mulțumesc pentru comentariu. Am explicat într-un articol/video mai vechi care sunt indicatorii pe care îi urmăresc (parcurg 10K/10Q de pe sec.gov pentru compania analizată). Poate revizitez subiectul într-un clip viitor.
@@Dividendeblog super, multumesc Insa stii ca nu toata lumea se pricepe sa citeasca 10k-ul foarte bine... Ma gandeam ca poate poti simplifica intr-un fel aratand mai exact ce este important sa urmaresti din acea declaratie.
Bună, mulțumesc pentru întrebare. Păi nu investesc pe BVB pentru că: - eu caut companii solide cu un istoric de creștere a dividendului. Nu există așa ceva pe BVB. Arată-mi compania care a crescut timp de 25 de ani consecutiv dividendele. Hai nu 25, arată-mi 10-15. Dividendele pe BVB sunt haotice, la noi nu există cultura asta, nu există respect pentru acționari. La noi e cu dat tunuri, vândut afacerea altor fraieri, afaceri dubioase cu statul etc. Puține companii prezintă seriozitate ridicată. De ce mi-aș plasa banii în mizerii? - Nu investesc în RON, una dintre cele mai slabe monede la nivel european, dacă nu cea mai slabă. Totodată, nu investesc pe piețe/burse gunoi. BVB asta este, reflecția economiei românești, oricât ne place să ne mințim că nu e. Stabilitate 0, predictibilitate 0, seriozitate 0. Hățiș birocratic cu schimbări fiscale mai multe decât zilele dintr-un an. Poate BVB să aducă rezultate ok? Poate, dar are riscuri mult, mult mai mari decât piețele dezvoltate, riscuri care nu sunt contrabalansate suficient de recompensă. Degeaba îmi aduci 8-10-12-14%/an în RON când pot să obțin 8-10%/an în USD.
este, nu am zis că nu. la fel cum e posibil să ajungi din punctul A în punctul B conducând ca un nebun și fără centură (folosind paralela dl Căruțacubani). este posibil? este. îți asumi riscul? eu nu
@@Dividendeblog În privința riscului rămâne de văzut.Consider investițiile în anumite societăți listate pe BVB mai sigure decât în altele listate în SUA.Printre altele,mai vorbim despre riscul valutar ( sa nu uitam ca economia SUA functioneaza " pe datorie", iar " tiparnita" FED lucrează din plin,sa nu uitam gradul de îndatorare al populației americane ),vorbim de impozite mai mari.Si aici ,pe termen lung și o diferenta de 1% va avea un efect foarte vizibil.Sa nu uitam obligativitatea distribuirii de cel putin 50% a profitului net sub forma de dividende ,în cazul unor societăți listate pe BVB.Sa nu uitam de Curtea de Conturi.Sa nu uitam ca ,în comparație cu BVB- ul,la ei societățile sunt supraapreciate. Iar când cumperi ceva mai scump,riscul pe care ți- l asumi este mai mare.Problema aceasta este mult influențată de societățile de asigurare a pensiei obligatorii/optionale ,care la noi sunt încă la început de drum,în timp ce în SUA au o anumită vechime.Consider că la noi inca poti gasi oportunități de investiții bune privind aspectul pret/randament/risc.Binenteles ca nu neg posibilitatea ca actiunile lor sa " urce la cer" mai mult decat la noi,accentuand astfel o posibilă bulă.Nu neg posibilitatea descoperirii unor societăți care " vor da lovitura".Personal însă,pe moment ,prefer sa stau la adăpostul investițiilor în Țară.Depasit un anumit nivel,bineînțeles că voi cauta si oportunități pe afara.Sau în cazul măririi unor impozite.Mult succes !
Salut ,felicitări și respect pt tot ceea ce faci și cu siguranță multe persoane îți urmează modelul.Cu siguranță ai auzit de Revolut .Crezi ca s ar putea aplica strategia ta și prin Revolut?
salutare, mulțumesc pentru comentariu. probabil, deși nu știu sigur ce taxa au ei pe dividende, dar cred că este 10%. totuși, nu aș investi pe termen lung prin intermediul lor, nu îmi place să adaug intermediari în plus între mine și acțiuni. totodată, gradul de încredere pe care îl inspiră este departe de ce aș considera acceptabil. unul este suficient (brokerul), doi este prea mult (broker + revolut).
Va urmăresc de mult și cam de 2 ani invat pt a investi la bursa ,am portofoliu in multe investiti dar am preferat pe ale cu dividente dar am diversificat si pe astea tesla si apple toate pe termen lung. Invat tot timpul si rar cand intreb pe cineva ce sa fac cu bani mei , nimeni nu stabil . Mult succes!
Foarte faina strategie!! As avea o completare la "dezavantaje" daca imi permiti: - intradevar, avantajul taxelor in romania ~5% pe dividend te avantajeaza enorm in momentul asta, doar ca asta nu e o garantie ca si in 10 ani aceasta taxa va fi la fel. Esti cumva la mana statului(avand in vedere ca sunt tari care iau impozit de 25-30% pe dividende).
evident că suntem la mâna statului, asta e valabil peste tot, de taxe și moarte nu ai cum să scapi. dacă ajungem acolo, ne adaptăm, nimic nu e bătut în cuie
buna, legat de tabelul/graficul prezentat de tine, unde daca investeai 100$ timp de cateva zeci de ani iar in top era "Divident Growers", ai luat in considerare faptul ca in companiile in care invsestesti tu vor avea un randament mai mic decat S&P 500, poate anul viitor S&P va creste cu 9% iar portofoliul tau cu 6%?
e absolut irelevant ce se întâmplă cu S&P500 într-un an sau 5 sau 10 sau 100. nu prea îmi pasă de benchmark-urile astea așa mult. eu am nevoie de cashflow, unul care să crească mult mai mult decât inflația, pe asta bazându-se strategia asta. cost de oportunitate există peste tot, este adevărat, dar nu poți să te hrănești cu creșterea de capital, ci cu cash. odată ce dividendul a fost virat în cont, este al meu. creșterea de capital azi este, mâine nu și tot așa.
Salut, in portofoliul meu am observat ca unele companii ofera doua tipuri de dividende: ordinary si return of capital. Ma intriga faptul ca cele return of capital nu sunt impozitate la sursa. Mi s-a parut ciudat cand am vazut ca aceeasi firma a platit initial un timp de divident apoi altul. Stii mai multe despre aceste categorii de dividende? As vrea sa stiu daca pe cele return of capital la ce cota ar trebui sa le impozitez? Multumesc si spor!
cel mai probabil te referi la REIT-uri. Return of Capital nu sunt considerate dividende. tipul acesta de venit nu se impozitează, din ce știu, dar verifică și cu un contabil/consultant (www.investopedia.com/terms/r/returnofcapital.asp + static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Conventii/SUA.htm - ART 13 - Câștiguri de capital).
@@Dividendeblog mie platforma in raport mi le trece ca "divided (return of capital)". Pe investopedia am citit si eu dar nu sunt lamurit daca e netaxabil doar pentru firma sau devine neimpozitabil si pentru mine. Am mai intalnit si dividend (demerger) tot asa fara impozit. Pe acțiunile Volvo si Barick Gold. Nici asta nu stiu daca si la ce rata trebuie sa il impozitez.. Mersi pt al doilea link! Daca nu rezolv probabil o sa renunt la dubla impunere si platesc integral. Înțeleg ca oricum trebuie documente justificative ca au fost reținute taxele.
Salut! nu de mult mi-a zis cineva de canalul tau si imi place mult. O intrebare de la un novice, ce se intampla in situatia in care o platforma (sa zicem una mare, importanta gen XTB) este hack-uita? se pot pierde actiunile? sau daca platforma dispare pur si simplu, actiunile raman? sau se duc odata cu brockerul? Experienta persoana a fost cand am bagat bani in crypto pe platforma cryptopya, si platforma respectiva a fost hackuita si au disparut toate monedele :(. se face ancheta, bla bla bla. cu siguranta nu vom mai vedea nici o moneda. De cand a fost inchisa si pana acum nu am primit nici un raspuns la mail...si am trimis cateva.. :(
nu cunosc particularitățile fiecărui broker, dar în mod normal, acesta este doar un intermediar, el nu deține acțiunile, ci cei ce au investit. așadar, chiar dacă el dă faliment sau are alte probleme, clienții nu ar trebui să fie afectați și pot să își mute portofoliul la alt broker. nu am idee ce se întâmplă în caz de hacking, dar în cel mai rău caz, cineva cred că ar putea să-ți vândă acțiunile, dar banii rezultați nu pot fi retrași decât într-un cont bancar deschis pe numele titularului de cont de la broker, așa că ești oarecum în siguranță. totodată, majoritatea brokerilor oferă 2 factor auth și e destul de greu să fii hackuit tu, personal. nu prea am auzit de cazuri de brokeri importanți să fie hackuiți așa că nu pot să formulez un răspuns în cunoștință de cauză. probabil au asigurări pentru cazuri de genul și te despăgubesc dacă este o chestie la nivel de broker și nu la nivel de user (neglijență). din căutări sumare, am dat peste articolele astea: www.thesimpledollar.com/investing/blog/are-your-investments-safe-from-hacking/ www.quora.com/Can-trading-accounts-be-hacked-and-securities-be-stolen www.reddit.com/r/investing/comments/5kn2qr/is_your_money_safe_from_hackers_at_interactive/ cryptomonedele sunt altceva (mizerii, în general, ca și platformele care apar ca ciupercile după ploaie), iar gradul de siguranță acolo este mult mai mic decât la un broker.
Multumesc mult pentru raspuns! Apreciez! Apreciez si toata munca ta prin aceste videoclipuri si cred ca faci o treaba minunata "educând" pe cat posibil urmăritorii tai. Iti multumim ca existi ! :)
Am inceput sa te urmaresc. Am o intrebare. Am vazut ca ai o parte din portofoliu la XTB. Cat platesti impozit pe dividende? Se plateste la valorea din state de 30% sau poti plati la valoarea din RO de 5%? Iti multumesc.
Am avut la XTB, singurul broker la care mai am cont este Interactive Brokers. Impozitul pe dividende este de 10% conform tratatului dintre US și RO din 1974
@@Dividendeblog multumesc frumos pt raspuns. Mai am cateva intrebari. Impozitul de care vorbesti de 10% se retine la sursa sau se declara in ro si platesti aici dupa ce depui declaratia unica? A trebuit sa faci ceva anume cand ai creat contul la IB pentru a alege acest tip de impozitare (cel favorabil noua cu 10%)? Te-ai mutat de la XTB la IB din cauza impozitilui mai mic? Good job - faci content de super calitate
@@mihaivoda7105 da, se reține la sursă, dar se și declară în RO pe declarația unică, însă nu se mai plătește nimic în RO (am un clip despre asta unde intru în mai multe detalii). da, a trebuit să completez formular W-8BEN. da, m-am mutat de la XTB și din cauza impozitului, din cauza faptului că nu aveam drept de vot la XTB, siguranței mai mari la IBKR etc.
Se poate un video cu capcana = dezavantajul micilor actionari care au cumparat cu bani actiuni ale fiemei X si nu primesc dividen chah ( bani fizici in cont ) ci doar actiuni gratuite ? Au niste taxe mari pentru client cand schimba in bani chash actiunile gratuite . E o mare teapa
@@Dividendeblog Am vazut pe UA-cam anul trecut un video , in care explica , de ce nu este bine sa investesti in companii de pe bursa ( din orice tara ) , care dau ACTIUNI GRATIS si nu ofera bani CHASH la cate actiuni ai . Iti spun asa partial din ce imi aduc aminte : 1) e foarte avantajos pentru firma dar e dejavantajos pentru client . 2) tu , ca client daca vrei sa vinzi actiunile gratuite , platesti de 2 ori. De ce ? 1) Pretul pe care l-ai luar si cu cat il vinzi , poate fii pe crestere ... sau scadere , depinde de noroc . 2) Platesti IMPOZIT pe ele , ca le-ai vandut si firma nu a platit nimic . Mai sunt si altele , dar nu mai gasesc acel video. Il tot cault . Sper sa nu fie sters .
@@adib9716 nu știu ce ai văzut tu exact, dar lucrurile nu stau deloc cum le descrii și nu plătești nu știu ce taxe mai mari, plătești același impozit ca de obicei: 10% pe profit.
@@Dividendeblog Poate o sa faci un video cind poti si sa explici putin acest mecaniscm cu oferta de ACTIUNI PRIMITE CU TITLU GRATUIT , de cei care au actiuni in firma . Succces
@@adib9716 se numește Share Split, iar într-un caz de 2:1 (când primești o acțiune "gratuită" pentru una deținută), în loc să ai o acțiune care costă 100, ai 2 care costă 50. valoarea totală este aceeași, capitalizarea companiei este aceeași, nu se schimbă absolut nimic. ai mai multe detalii aici: www.investopedia.com/terms/s/stocksplit.asp
@@comedyman112 no idea, am citit că nu ai putea să îți muți portofoliul la o adică așa că întrebarea ar fi: ce obiective ai? independență financiară? pensie liniștită? sau joacă până te familiarizezi cu bursa și te decizi? caută pe reddit, google etc păreri și recenzii pozitive/negative despre Trading212 și vezi dacă are sens sau nu să deschizi cont la ei
depinde de suma investită, dacă investești 500e lunar și reinvestești dividendele, ajungi cam în ~10-12-14 ani (în funcție de ciclurile economice) să generezi 500e lunar
@@Dividendeblog am înțeles, dar dacă poți să investești mai mult odată ...poți ajunge mai repede la acest venit de 500 e lunar,asta depinde de fiecare om ,ce posibilități are ..
Salut. As avea si eu o intrebare. Daca brookerul da faliment mai detin actiunile pe care le-am cumparat? Nu am gasit pana acum ceva concret. Citisem ca actiunile raman, ca doar banii pe care ii ai in cont se pierd.
depinde de broker, dar activele clienților ar trebui ținute în conturi separate, iar în caz de faliment, pot fi mutate la alt broker. cash-ul din cont este asigurat în limita a 20K EUR, de obicei
@@Dividendeblog Eu folosesc trading212, vad ca aplica tratatul ala de dubla taxa. Eu urmez tot strategia ta si doresc sa investesc minim 25-30 de ani. Vreun un brooker care chiar daca cada sa nu mi afecteze actiunile. sa le mult in alta parte si sa mi vad de drum. Problema e ca nu stiu daca astia sunt de incredere pentru o perioada asa de lunga.
Referitor la strategia ETF-urilor, as avea o completare: dacă investesc în ETF-uri cu acumulare, timp de 20 de ani de exemplu, o suma lunara de 1000 de euro, cu un randament anual mediu de 8% net, ah si la ETF cu Acc nu plătesc impozit pe dobanda ca nu o încasez (iar astfel cei 8% privind istoric e foarte realizabil) se acumulează în total 550.000 Euro. În acest moment le vând și totodată cumpăr aceleași ETF-uri dar de aceasta data pe distribuție. Dacă randamentul mediu al dividendelor din acțiunile care compun acel ETF este de 4%, pot sa rămân doar cu dividendele distribuite fără sa mai vând din portofoliu. Trebuie doar ales ETF-uri bune.
Iar 4% din 550.000 este 22.000, ceea ce împărțit la 12 luni e 1833-5% impozit pe dividend e 1741 E pe lună, ceea ce nu e rau. Bineînțeles procentul de impozitare se poate schimba între timp. :(
salut, ai luat în calcul taxa de 10% pe care o plătești atunci când vinzi unități din ETF? 5% impozit pe dividend? e mai complicat la ETF cu distribuire, dar acel 5% pe dividend pare cam mic o fi și asta o strategie, nu contest, dar dacă ai investi 1000 lunar timp de 20 de ani (evident și reinvestind toate dividendele pe care le primești între timp) în companii ce cresc dividendele cu 6%/an (media obișnuită), la un randament de 4% (nimic wow), ai obține după 20 de ani cam 40-50k/an (adică peste 3000/lună - sunt net, am luat randamentul așa mic ca să includ și impozitul de 10% oprit la sursă). mai mult decât 2000 ai tăi, nu? valoarea portofoliului e sub 500k la final, mai mică decât cei 550k ai tăi, dar dividendele generate sunt cam de 2 ori mai mari.
sigur, există mai multe moduri de a-ți atinge obiectivele. fă-ți calculele foarte bine și vezi ce are cel mai mult sens pentru tine/e cea mai potrivită
Salut! Daca investesc lunar o anumita suma si la un moment dat dupa cativa ani ma opresc pentru o perioada mai lunga, dividendele vor creste in continuare?
păi hai să vedem cum vin dividendele dacă investești lunar și reinvestești tot ce primești în companii ce își cresc dividendele: - vei primi dividende la dividende, deci da, va crește suma pe care o primești - companiile vor crește dividendele, deci da, va crește suma pe care o primești
@@mariuscatalindonisa6342 eu le reinvestesc manual atunci când se strânge o sumă mai mare (40-50$). poți alege la unii brokeri să le reinvestească automat în companiile care le-au oferit.
Nu inteleg de ce avem nevoie de multi bani la inceput pentru a incepe sa investim folosind aceasta strategie. Ai spus ca daca vrem sa luam 50 de companii si pretul mediu per actiune este 100 de $ atunci avem nevoie de 5000 de $ sa investim si sa avem portofoliul diversificat ... Ok dar de ce nu putem sa cumparam si parti din actiuni?, spre exemplu o actiune la google costa undeva la 1500 de $, de ce nu pot lua 0.01 actiuni la google si asta inseamna 15 $? Am observat ca nu ai fractii de actiuni in portofoliul tau si nu inteleg de ce noi nu am putea? Sau care ar fi dezavantajul?
În general evit să cumpăr părți dintr-o acțiune deoarece: - conceptul este relativ nou și poate fi dificil să muți portofoliul de la un broker la altul (de ex. am avut 1.01 acțiuni la BBDC la DriveWealth și DW nu mi-a permis să le mut la InteractiveBrokers din cauza acelei părți de .01) pentru că nu toți brokerii au implementat fractional shares momentan sau nu toți permit mutări de astfel de dețineri - este posibil să nu ai drept de vot pentru acele fracțiuni de acțiune (depinde de companie mai mult, uneori și de broker) - poate pentru mulți nu este important aspectul ăsta, pentru mine este - un alt caz (destul de rar, este adevărat) este acela când deții foarte puțin dintr-o companie și ar trebui să primești un dividend. Să spunem că deții 0.004 dintr-o acțiune ce oferă 1$ dividend. S-ar putea (din nou, e un caz foarte rar) ca tu să nu primești acei 0.004$ care ți se cuvin din cauza aproximărilor la 2 zecimale practicate de brokeri. Nu e sfârșitul lumii, dar la mii/zeci de mii/sute de mii de astfel de investitori, se adună dividendele astea ce nu sunt distribuite. - s-ar putea ca la unii brokeri să nu primești același spread pentru fracțiuni cum primești pentru părți întregi pentru că, din nou, fiind un concept relativ nou, e cam o bătaie de cap în plus pentru brokeri, iar costurile suplimentare nu vor fi suportate de ei, evident, ci vor fi pasate clienților. - alți brokeri s-ar putea să nici nu treacă aceste părți de acțiune pe numele tău, fiind necesar să ai o acțiune întreagă pentru a fi cu adevărat deținător. Dacă deții părți și brokerul dă faliment, va fi mai greu de demonstrat că îți aparțineau ție asta nu înseamnă că nu sunt o idee bună, dar eu unul le evit pentru moment, fiind cam într-o zonă gri până devine conceptul mai popular și depind de la broker la broker și de la companie la companie, fiecare având interpretarea lui.
Iti multumesc pentru toate informatiile prezentate ❤
merci și eu că mă urmărești
Faina evolutia portofoliului. E interesant sa te uiti la starea portofoliului la prima prezentare din serie si apoi la ultimul video:D. Success in continuare!
da, recunosc că mai fac asta din când în când și nu îmi vine să cred cum a evoluat :)
Ups? Wow! Succes in continuare! Aștept videoul cu noile achiziții și dividendele primite in august! S-ar putea sa fie ultima luna când vor fi "reduceri"! 😅 Poate din aceasta lună vor apărea și vaccinurile anticorona!
depinde, alegerile din toamnă pot să aducă multe incertitudini. dar da, sunt de acord, anunțarea unui vaccin cred că ar aduce un entuziasm incredibil pe piețe.
totuși, mereu se găsește ceva la reducere, trebuie doar să cauți.
@@Dividendeblog ,imagineaza-ti cum ar fi sa se lanseze la vânzare vaccinul exact înainte de alegeri?!?!
trump salvatorul :)))
Felicitari pt canal
Imi place foarte mult strategia pe care o aplici.
Ar fi foarte util un video in care sa arati pas cu pas analiza pe care o faci inainte sa cumperi o actiune.
Multumesc anticipat si mult succes in continuare.
salutare, mulțumesc pentru comentariu.
Am explicat într-un articol/video mai vechi care sunt indicatorii pe care îi urmăresc (parcurg 10K/10Q de pe sec.gov pentru compania analizată).
Poate revizitez subiectul într-un clip viitor.
@@Dividendeblog super, multumesc
Insa stii ca nu toata lumea se pricepe sa citeasca 10k-ul foarte bine... Ma gandeam ca poate poti simplifica intr-un fel aratand mai exact ce este important sa urmaresti din acea declaratie.
Buna. Te-am descoperit de curand si mi-a placut strategia ta. As vrea sa te intreb de ce nu investesti si pe BVB, cu aceiasi strategie?
Bună, mulțumesc pentru întrebare.
Păi nu investesc pe BVB pentru că:
- eu caut companii solide cu un istoric de creștere a dividendului. Nu există așa ceva pe BVB. Arată-mi compania care a crescut timp de 25 de ani consecutiv dividendele. Hai nu 25, arată-mi 10-15. Dividendele pe BVB sunt haotice, la noi nu există cultura asta, nu există respect pentru acționari. La noi e cu dat tunuri, vândut afacerea altor fraieri, afaceri dubioase cu statul etc. Puține companii prezintă seriozitate ridicată. De ce mi-aș plasa banii în mizerii?
- Nu investesc în RON, una dintre cele mai slabe monede la nivel european, dacă nu cea mai slabă. Totodată, nu investesc pe piețe/burse gunoi. BVB asta este, reflecția economiei românești, oricât ne place să ne mințim că nu e. Stabilitate 0, predictibilitate 0, seriozitate 0. Hățiș birocratic cu schimbări fiscale mai multe decât zilele dintr-un an.
Poate BVB să aducă rezultate ok? Poate, dar are riscuri mult, mult mai mari decât piețele dezvoltate, riscuri care nu sunt contrabalansate suficient de recompensă. Degeaba îmi aduci 8-10-12-14%/an în RON când pot să obțin 8-10%/an în USD.
Libertate financiară cu investiții pe BVB este posibilă.... :))))
este, nu am zis că nu. la fel cum e posibil să ajungi din punctul A în punctul B conducând ca un nebun și fără centură (folosind paralela dl Căruțacubani).
este posibil? este.
îți asumi riscul? eu nu
@@Dividendeblog În privința riscului rămâne de văzut.Consider investițiile în anumite societăți listate pe BVB mai sigure decât în altele listate în SUA.Printre altele,mai vorbim despre riscul valutar ( sa nu uitam ca economia SUA functioneaza " pe datorie", iar " tiparnita" FED lucrează din plin,sa nu uitam gradul de îndatorare al populației americane ),vorbim de impozite mai mari.Si aici ,pe termen lung și o diferenta de 1% va avea un efect foarte vizibil.Sa nu uitam obligativitatea distribuirii de cel putin 50% a profitului net sub forma de dividende ,în cazul unor societăți listate pe BVB.Sa nu uitam de Curtea de Conturi.Sa nu uitam ca ,în comparație cu BVB- ul,la ei societățile sunt supraapreciate. Iar când cumperi ceva mai scump,riscul pe care ți- l asumi este mai mare.Problema aceasta este mult influențată de societățile de asigurare a pensiei obligatorii/optionale ,care la noi sunt încă la început de drum,în timp ce în SUA au o anumită vechime.Consider că la noi inca poti gasi oportunități de investiții bune privind aspectul pret/randament/risc.Binenteles ca nu neg posibilitatea ca actiunile lor sa " urce la cer" mai mult decat la noi,accentuand astfel o posibilă bulă.Nu neg posibilitatea descoperirii unor societăți care " vor da lovitura".Personal însă,pe moment ,prefer sa stau la adăpostul investițiilor în Țară.Depasit un anumit nivel,bineînțeles că voi cauta si oportunități pe afara.Sau în cazul măririi unor impozite.Mult succes !
@@Dividendeblog mult succes !
Salut ,felicitări și respect pt tot ceea ce faci și cu siguranță multe persoane îți urmează modelul.Cu siguranță ai auzit de Revolut .Crezi ca s ar putea aplica strategia ta și prin Revolut?
salutare, mulțumesc pentru comentariu.
probabil, deși nu știu sigur ce taxa au ei pe dividende, dar cred că este 10%.
totuși, nu aș investi pe termen lung prin intermediul lor, nu îmi place să adaug intermediari în plus între mine și acțiuni.
totodată, gradul de încredere pe care îl inspiră este departe de ce aș considera acceptabil.
unul este suficient (brokerul), doi este prea mult (broker + revolut).
Ce credeți de Tesla și Apple pe termen lung. Mulțumesc
ai analiza mea despre Apple aici: ua-cam.com/video/Zz0jmnLGF18/v-deo.html
despre Tesla am scris într-un community post de curând câteva cuvinte
Va urmăresc de mult și cam de 2 ani invat pt a investi la bursa ,am portofoliu in multe investiti dar am preferat pe ale cu dividente dar am diversificat si pe astea tesla si apple toate pe termen lung. Invat tot timpul si rar cand intreb pe cineva ce sa fac cu bani mei , nimeni nu stabil . Mult succes!
Foarte faina strategie!!
As avea o completare la "dezavantaje" daca imi permiti:
- intradevar, avantajul taxelor in romania ~5% pe dividend te avantajeaza enorm in momentul asta, doar ca asta nu e o garantie ca si in 10 ani aceasta taxa va fi la fel. Esti cumva la mana statului(avand in vedere ca sunt tari care iau impozit de 25-30% pe dividende).
evident că suntem la mâna statului, asta e valabil peste tot, de taxe și moarte nu ai cum să scapi.
dacă ajungem acolo, ne adaptăm, nimic nu e bătut în cuie
@@Dividendeblog absolut :)
@@Dividendeblog Daca nu e vreun secret... din ce oras esti? Bucuresti/Cluj?
@@bbcszone1 www.dividende.blog/despre-mine-blog
ce broker folosesti? cum platesti doar 10%..ce trebuie sa declari ca sa ai acest impozit?
dividende.blog/intrebari-frecvente
buna, legat de tabelul/graficul prezentat de tine, unde daca investeai 100$ timp de cateva zeci de ani iar in top era "Divident Growers", ai luat in considerare faptul ca in companiile in care invsestesti tu vor avea un randament mai mic decat S&P 500, poate anul viitor S&P va creste cu 9% iar portofoliul tau cu 6%?
e absolut irelevant ce se întâmplă cu S&P500 într-un an sau 5 sau 10 sau 100. nu prea îmi pasă de benchmark-urile astea așa mult.
eu am nevoie de cashflow, unul care să crească mult mai mult decât inflația, pe asta bazându-se strategia asta.
cost de oportunitate există peste tot, este adevărat, dar nu poți să te hrănești cu creșterea de capital, ci cu cash. odată ce dividendul a fost virat în cont, este al meu.
creșterea de capital azi este, mâine nu și tot așa.
Salut, in portofoliul meu am observat ca unele companii ofera doua tipuri de dividende: ordinary si return of capital. Ma intriga faptul ca cele return of capital nu sunt impozitate la sursa. Mi s-a parut ciudat cand am vazut ca aceeasi firma a platit initial un timp de divident apoi altul.
Stii mai multe despre aceste categorii de dividende? As vrea sa stiu daca pe cele return of capital la ce cota ar trebui sa le impozitez?
Multumesc si spor!
cel mai probabil te referi la REIT-uri. Return of Capital nu sunt considerate dividende.
tipul acesta de venit nu se impozitează, din ce știu, dar verifică și cu un contabil/consultant (www.investopedia.com/terms/r/returnofcapital.asp + static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Conventii/SUA.htm - ART 13 - Câștiguri de capital).
@@Dividendeblog mie platforma in raport mi le trece ca "divided (return of capital)". Pe investopedia am citit si eu dar nu sunt lamurit daca e netaxabil doar pentru firma sau devine neimpozitabil si pentru mine.
Am mai intalnit si dividend (demerger) tot asa fara impozit. Pe acțiunile Volvo si Barick Gold. Nici asta nu stiu daca si la ce rata trebuie sa il impozitez..
Mersi pt al doilea link! Daca nu rezolv probabil o sa renunt la dubla impunere si platesc integral.
Înțeleg ca oricum trebuie documente justificative ca au fost reținute taxele.
Salut! nu de mult mi-a zis cineva de canalul tau si imi place mult. O intrebare de la un novice, ce se intampla in situatia in care o platforma (sa zicem una mare, importanta gen XTB) este hack-uita? se pot pierde actiunile? sau daca platforma dispare pur si simplu, actiunile raman? sau se duc odata cu brockerul?
Experienta persoana a fost cand am bagat bani in crypto pe platforma cryptopya, si platforma respectiva a fost hackuita si au disparut toate monedele :(. se face ancheta, bla bla bla. cu siguranta nu vom mai vedea nici o moneda. De cand a fost inchisa si pana acum nu am primit nici un raspuns la mail...si am trimis cateva.. :(
nu cunosc particularitățile fiecărui broker, dar în mod normal, acesta este doar un intermediar, el nu deține acțiunile, ci cei ce au investit.
așadar, chiar dacă el dă faliment sau are alte probleme, clienții nu ar trebui să fie afectați și pot să își mute portofoliul la alt broker.
nu am idee ce se întâmplă în caz de hacking, dar în cel mai rău caz, cineva cred că ar putea să-ți vândă acțiunile, dar banii rezultați nu pot fi retrași decât într-un cont bancar deschis pe numele titularului de cont de la broker, așa că ești oarecum în siguranță.
totodată, majoritatea brokerilor oferă 2 factor auth și e destul de greu să fii hackuit tu, personal.
nu prea am auzit de cazuri de brokeri importanți să fie hackuiți așa că nu pot să formulez un răspuns în cunoștință de cauză. probabil au asigurări pentru cazuri de genul și te despăgubesc dacă este o chestie la nivel de broker și nu la nivel de user (neglijență).
din căutări sumare, am dat peste articolele astea:
www.thesimpledollar.com/investing/blog/are-your-investments-safe-from-hacking/
www.quora.com/Can-trading-accounts-be-hacked-and-securities-be-stolen
www.reddit.com/r/investing/comments/5kn2qr/is_your_money_safe_from_hackers_at_interactive/
cryptomonedele sunt altceva (mizerii, în general, ca și platformele care apar ca ciupercile după ploaie), iar gradul de siguranță acolo este mult mai mic decât la un broker.
Multumesc mult pentru raspuns! Apreciez! Apreciez si toata munca ta prin aceste videoclipuri si cred ca faci o treaba minunata "educând" pe cat posibil urmăritorii tai. Iti multumim ca existi ! :)
Am inceput sa te urmaresc. Am o intrebare. Am vazut ca ai o parte din portofoliu la XTB. Cat platesti impozit pe dividende? Se plateste la valorea din state de 30% sau poti plati la valoarea din RO de 5%? Iti multumesc.
Am avut la XTB, singurul broker la care mai am cont este Interactive Brokers.
Impozitul pe dividende este de 10% conform tratatului dintre US și RO din 1974
@@Dividendeblog multumesc frumos pt raspuns. Mai am cateva intrebari. Impozitul de care vorbesti de 10% se retine la sursa sau se declara in ro si platesti aici dupa ce depui declaratia unica? A trebuit sa faci ceva anume cand ai creat contul la IB pentru a alege acest tip de impozitare (cel favorabil noua cu 10%)? Te-ai mutat de la XTB la IB din cauza impozitilui mai mic?
Good job - faci content de super calitate
@@mihaivoda7105 da, se reține la sursă, dar se și declară în RO pe declarația unică, însă nu se mai plătește nimic în RO (am un clip despre asta unde intru în mai multe detalii).
da, a trebuit să completez formular W-8BEN.
da, m-am mutat de la XTB și din cauza impozitului, din cauza faptului că nu aveam drept de vot la XTB, siguranței mai mari la IBKR etc.
plus ca la XTB sunt doar CFD nu actiuni
Se poate un video cu capcana = dezavantajul micilor actionari care au cumparat cu bani actiuni ale fiemei X si nu primesc dividen chah ( bani fizici in cont ) ci doar actiuni gratuite ?
Au niste taxe mari pentru client cand schimba in bani chash actiunile gratuite . E o mare teapa
n-am auzit de așa ceva și nu știu la ce taxe te referi, dă-mi mai multe detalii, te rog
@@Dividendeblog Am vazut pe UA-cam anul trecut un video , in care explica , de ce nu este bine sa investesti in companii de pe bursa ( din orice tara ) , care dau ACTIUNI GRATIS si nu ofera bani CHASH la cate actiuni ai .
Iti spun asa partial din ce imi aduc aminte : 1) e foarte avantajos pentru firma dar e dejavantajos pentru client .
2) tu , ca client daca vrei sa vinzi actiunile gratuite , platesti de 2 ori. De ce ? 1) Pretul pe care l-ai luar si cu cat il vinzi , poate fii pe crestere ... sau scadere , depinde de noroc .
2) Platesti IMPOZIT pe ele , ca le-ai vandut si firma nu a platit nimic .
Mai sunt si altele , dar nu mai gasesc acel video. Il tot cault . Sper sa nu fie sters .
@@adib9716 nu știu ce ai văzut tu exact, dar lucrurile nu stau deloc cum le descrii și nu plătești nu știu ce taxe mai mari, plătești același impozit ca de obicei: 10% pe profit.
@@Dividendeblog Poate o sa faci un video cind poti si sa explici putin acest mecaniscm cu oferta de ACTIUNI PRIMITE CU TITLU GRATUIT , de cei care au actiuni in firma . Succces
@@adib9716 se numește Share Split, iar într-un caz de 2:1 (când primești o acțiune "gratuită" pentru una deținută), în loc să ai o acțiune care costă 100, ai 2 care costă 50. valoarea totală este aceeași, capitalizarea companiei este aceeași, nu se schimbă absolut nimic.
ai mai multe detalii aici: www.investopedia.com/terms/s/stocksplit.asp
De unde ai cumpărat companiile astea, de pe ce sait?
Interactive Brokers (înainte foloseam DriveWealth)
@@Dividendeblog este ok sa folosesc Trading 212? Cel putin de inceput 1000-2000 euro. am inteles ca e ok pt actiunile de pe bursa din SUA
@@comedyman112 no idea, am citit că nu ai putea să îți muți portofoliul la o adică așa că întrebarea ar fi: ce obiective ai? independență financiară? pensie liniștită? sau joacă până te familiarizezi cu bursa și te decizi? caută pe reddit, google etc păreri și recenzii pozitive/negative despre Trading212 și vezi dacă are sens sau nu să deschizi cont la ei
cam cat ar fi investitia pentru un venit de 500 e lunar ?
depinde de suma investită, dacă investești 500e lunar și reinvestești dividendele, ajungi cam în ~10-12-14 ani (în funcție de ciclurile economice) să generezi 500e lunar
@@Dividendeblog am înțeles, dar dacă poți să investești mai mult odată ...poți ajunge mai repede la acest venit de 500 e lunar,asta depinde de fiecare om ,ce posibilități are ..
Salut. As avea si eu o intrebare. Daca brookerul da faliment mai detin actiunile pe care le-am cumparat?
Nu am gasit pana acum ceva concret. Citisem ca actiunile raman, ca doar banii pe care ii ai in cont se pierd.
depinde de broker, dar activele clienților ar trebui ținute în conturi separate, iar în caz de faliment, pot fi mutate la alt broker.
cash-ul din cont este asigurat în limita a 20K EUR, de obicei
@@Dividendeblog Eu folosesc trading212, vad ca aplica tratatul ala de dubla taxa. Eu urmez tot strategia ta si doresc sa investesc minim 25-30 de ani. Vreun un brooker care chiar daca cada sa nu mi afecteze actiunile. sa le mult in alta parte si sa mi vad de drum. Problema e ca nu stiu daca astia sunt de incredere pentru o perioada asa de lunga.
@@Athos96 grijă mare la fintech-uri, nu există costuri 0 la nimic pe lumea asta: www.dividende.blog/intrebari-frecvente
@@Dividendeblog ce broker folosesti? ce zici de etorro?
@@detectiviiapeipierdute dividende.blog/intrebari-frecvente
Referitor la strategia ETF-urilor, as avea o completare: dacă investesc în ETF-uri cu acumulare, timp de 20 de ani de exemplu, o suma lunara de 1000 de euro, cu un randament anual mediu de 8% net, ah si la ETF cu Acc nu plătesc impozit pe dobanda ca nu o încasez (iar astfel cei 8% privind istoric e foarte realizabil) se acumulează în total 550.000 Euro. În acest moment le vând și totodată cumpăr aceleași ETF-uri dar de aceasta data pe distribuție. Dacă randamentul mediu al dividendelor din acțiunile care compun acel ETF este de 4%, pot sa rămân doar cu dividendele distribuite fără sa mai vând din portofoliu. Trebuie doar ales ETF-uri bune.
Iar 4% din 550.000 este 22.000, ceea ce împărțit la 12 luni e 1833-5% impozit pe dividend e 1741 E pe lună, ceea ce nu e rau. Bineînțeles procentul de impozitare se poate schimba între timp. :(
salut, ai luat în calcul taxa de 10% pe care o plătești atunci când vinzi unități din ETF?
5% impozit pe dividend? e mai complicat la ETF cu distribuire, dar acel 5% pe dividend pare cam mic
o fi și asta o strategie, nu contest, dar dacă ai investi 1000 lunar timp de 20 de ani (evident și reinvestind toate dividendele pe care le primești între timp) în companii ce cresc dividendele cu 6%/an (media obișnuită), la un randament de 4% (nimic wow), ai obține după 20 de ani cam 40-50k/an (adică peste 3000/lună - sunt net, am luat randamentul așa mic ca să includ și impozitul de 10% oprit la sursă).
mai mult decât 2000 ai tăi, nu?
valoarea portofoliului e sub 500k la final, mai mică decât cei 550k ai tăi, dar dividendele generate sunt cam de 2 ori mai mari.
Eu sunt foarte la inceput, dar strategia a ta pare una foarte simpatica. Ma gândesc sa le combin pe cele 2.
sigur, există mai multe moduri de a-ți atinge obiectivele.
fă-ți calculele foarte bine și vezi ce are cel mai mult sens pentru tine/e cea mai potrivită
@@Dividendeblog Salut. Dar majoritatea companiilor bune, sustenabile, platesc dividente in jur de 2%, chiar sub. De unde acel 4%?
Salut!
Daca investesc lunar o anumita suma si la un moment dat dupa cativa ani ma opresc pentru o perioada mai lunga, dividendele vor creste in continuare?
păi hai să vedem cum vin dividendele dacă investești lunar și reinvestești tot ce primești în companii ce își cresc dividendele:
- vei primi dividende la dividende, deci da, va crește suma pe care o primești
- companiile vor crește dividendele, deci da, va crește suma pe care o primești
@@Dividendeblog Aha...Am inteles
Dar dividendele se investesc automat sau cum se procedeaza?
@@mariuscatalindonisa6342 eu le reinvestesc manual atunci când se strânge o sumă mai mare (40-50$). poți alege la unii brokeri să le reinvestească automat în companiile care le-au oferit.
@@Dividendeblog Interactive Broker si CapTrader fac asta, te rog? Thx.
@@miluch69 pe CapTrader nu știu, dar IBKR făcea asta înainte să treacă din UK în Ungaria. acum n-am mai văzut opțiunea, din păcate
Nu inteleg de ce avem nevoie de multi bani la inceput pentru a incepe sa investim folosind aceasta strategie.
Ai spus ca daca vrem sa luam 50 de companii si pretul mediu per actiune este 100 de $ atunci avem nevoie de 5000 de $ sa investim si sa avem portofoliul diversificat ...
Ok dar de ce nu putem sa cumparam si parti din actiuni?, spre exemplu o actiune la google costa undeva la 1500 de $, de ce nu pot lua 0.01 actiuni la google si asta inseamna 15 $?
Am observat ca nu ai fractii de actiuni in portofoliul tau si nu inteleg de ce noi nu am putea? Sau care ar fi dezavantajul?
În general evit să cumpăr părți dintr-o acțiune deoarece:
- conceptul este relativ nou și poate fi dificil să muți portofoliul de la un broker la altul (de ex. am avut 1.01 acțiuni la BBDC la DriveWealth și DW nu mi-a permis să le mut la InteractiveBrokers din cauza acelei părți de .01) pentru că nu toți brokerii au implementat fractional shares momentan sau nu toți permit mutări de astfel de dețineri
- este posibil să nu ai drept de vot pentru acele fracțiuni de acțiune (depinde de companie mai mult, uneori și de broker) - poate pentru mulți nu este important aspectul ăsta, pentru mine este
- un alt caz (destul de rar, este adevărat) este acela când deții foarte puțin dintr-o companie și ar trebui să primești un dividend. Să spunem că deții 0.004 dintr-o acțiune ce oferă 1$ dividend. S-ar putea (din nou, e un caz foarte rar) ca tu să nu primești acei 0.004$ care ți se cuvin din cauza aproximărilor la 2 zecimale practicate de brokeri. Nu e sfârșitul lumii, dar la mii/zeci de mii/sute de mii de astfel de investitori, se adună dividendele astea ce nu sunt distribuite.
- s-ar putea ca la unii brokeri să nu primești același spread pentru fracțiuni cum primești pentru părți întregi pentru că, din nou, fiind un concept relativ nou, e cam o bătaie de cap în plus pentru brokeri, iar costurile suplimentare nu vor fi suportate de ei, evident, ci vor fi pasate clienților.
- alți brokeri s-ar putea să nici nu treacă aceste părți de acțiune pe numele tău, fiind necesar să ai o acțiune întreagă pentru a fi cu adevărat deținător. Dacă deții părți și brokerul dă faliment, va fi mai greu de demonstrat că îți aparțineau ție
asta nu înseamnă că nu sunt o idee bună, dar eu unul le evit pentru moment, fiind cam într-o zonă gri până devine conceptul mai popular și depind de la broker la broker și de la companie la companie, fiecare având interpretarea lui.