Riggtrim med tumstocksmetoden och säsongspremiär 2021 för IF-båten Zingoalla. Vlog 48
Вставка
- Опубліковано 9 лют 2025
- Att har rätt trim på riggen är en klar fördel när man seglar, särskilt om det blåser upp. I den här filmen får vi se när vi använder den så kallade tumstocksmetoden för att justera och trimma riggen på en IF-båt. Detta är också säsongspremiär för IF-båten Zingoalla och vi får se lite hur vi lagade skadorna på kölen från förra årets grundstötning.
I filmen använder vi ett informationsmaterial från Seldén angående tumstocksmetoden som går att hitta här i skrivande stund:
support.selden...
Roligt att du är igång med dina filmklipp igen!
Min sambo och jag är nyblivna segelbåtsägare och jag har tittat på alla dina alster många gånger och lärt mig mycket. På så sätt har du haft stor del i hur vi lärt oss segla. Du är prestigelös på ett härligt sätt, och det är det som gör dina videos till en guldgruva för nybörjare som oss. Stort tack och jag ser fram mot att få följa dig på youtube under säsongen.
Fredrik
Vad roligt att höra! Det var precis min tanke när jag drog igång det här videovloggandet, att vi nybörjare kunde hjälpas åt att lära oss tillsammans.
Hej, det var trevlig att se en riktig UA-camr :) vid påmastningen.
Ja, haha, jag det var trevligt att träffas. Väl mött igen på sjön.
Trevligt at ha dig tillbaka!
Åh, tackar tackar! Härligt att säsongen är igång igen!
Happy to see you back and kicking off the season.
Nice to hear that! Is there a wish for an episode in English?
I understand swedish but the stuff which you go through are very interesting for a new sailor
@@nikhilshikarkhane972 OK good. That is the point with this video, to try to show things that I don't understand myself, as I am new to sailing.
Kul att du är igång igen!
Roligt att höra, hoppas informationen kan vara till nytta.
Välkommen tillbaka!!!
Tackar tackar, hoppas att informationen om riggtrim kan komma andra till nytta.
Äntligen är du o Zingoalla tillbaka igen! Som nybliven delägare till if-båten Amanda har jag enormt mycket att lära. Kan man få önska ett avsnitt om spinnakersegling? Å gärna ännu mer om trimning av både storsegel o försegel :-)
Jag skulle själv önska mig ett avsnitt omspinnakersegling. Jag har just köpt en spinnaker på Blocket. Den har fel storlek, för kort och för bred, men jag hoppas att den går att använda i lättare vindar i alla fall. Det fattas en del utrusning på båten för att jag ska kunna sätta spinnakern. Spinnakerfallet är i väldigt dåligt skick och det saknas skolås och block för gajarna. Plus då att gajarna inte finns heller... Och så finns det inget spinnakerbomnedhal. Men jag ska försöka fixa det.
När det gäler trimning så försöker jag ju själv fatta hur det funkar. Ibland tror jag att jag har kommit på något, men sedan visar det sig vara fel och så håller på så där. Men jag försöker lära mig. Det finns ju en del att läsa på området, men jag tycker det är väldigt svårt att omsätta det i praktiken. Jag ska göra mitt bästa ändå.
@@ZingoallaIF Ja, det där med spinnakern låter som en riktig utmaning!! Kul om du får till det!
@@IanEssen Jag ska göra ett försök i alla fall.
Kul att du är tillbaka. Själv har jag fullt upp nu i maj och dessutom måste jag sanera min botten, så jag kommer nog inte i sjön förrän till midsommar - förhoppningsvis.
Den här filmen kommer jag att behöva titta på massor med gånger. Jag har TOTALT glömt bort hur man riggar.
Låser vantskruvarna...? Kommer jag inte ihåg att jag gjorde förra året...
Ja precis, för att de inte ska snurra upp sig.
Nice to see how you do the rigging.
Hope the information was understandable, even for English speaking viewers.
Ett tips, använd en vajerspänningsmätare kostar 700 spänn, då vet du hur hårt du drar åt vanten så du inte drar för nära brottgränsen, eller för löst. Du kan använda storfallet som en måttreferens när du skall justera masten rak i sidled.
Ja, det finns tydligen en riggspänningsmätare i klubben, men den är avsedd för C55-båtar. Jag är riktigt intresserad av att köpa en riggspänningsmätare, bara för att tesa hur den funkar och också så klart för att se om tumstocksmedtoden fungerade.
Jag har också, som du säger, hört att man kan använda storsegelfallet med en liten tyngd i för att se mastlutningen bättre. Jag tänkte testa det en dag när det blåser lite.
Justera in rätt spänning och efterjustera efter några veckor. Man blir förvånad över hur smycket spänningen minskar, dom är som gitarrsträngar 😎
Målar du inte botten ??
Faktiskt inte. Vi diskuterade att måla över skadorna efter reparationen, men det ska tydligen inte vara nödvändigt och hur som helst hann jag inte med det om om inte sjösättningen skulle bli ännu senare i år än vad den blev. Rent allmänt i och med att Vänern är en sötvattensjö är behovet av att bottenmåla lågt, om jag förstått saken rätt. Zingoalla var målad de året jag köpte båten av förra ägaren. Sedan dess har jag inte målat. Man ser heller inte många som målar i hamnen eller så, det verkar inte vara särskilt många som gör det i Mariestad, vad jag har kunnat se. Det går bra ändå vad det verkar.