Osmanlı Padişah Besteleri / III. Selim - Şehnaz Şarkı (18.yy)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 15 жов 2024
  • Bir nev-civane dil müptelâdır
    Hem vâre kârı cevr ü cefâdır
    Meftûnu olsa âlem sezâdır
    Nâzik tabiat bir dil-rûbâdır
    Serv-i sehîdir reftâr-ı gûyâ
    Reng-i izârı şermende zîbâ
    Bir gonca güldür yok misli hâlâ
    Nâzik tabiat bir dil-rûbâdır
    "Gönül, bir delikanlıya müpteladır. Her zaman kazancı sıkıntı ve derttir. Cümle âlem o sevgilinin âşığı olsa yeridir. O, nazik huylu bir sevgilidir.
    Yürüyüşü selviye benzeyen, yanağının rengi utançtan kızarmış bir yakışıklıdır. Benzeri hâlâ bulunmayan bir gonca güldür. O, nazik huylu bir sevgilidir."
    Osmanlı-Türk Müziği’nde padişah bestekarlar denildiği zaman, belki de ilk akla gelecek şahsiyetlerden biri gerek tanbur ve ney icracılığı, gerek terkib ettiği makamları, gerek besteleri, gerekse müzik teorisi çalışmaları ile III. Selim’dir (1789-1807). Kırımlı Hafız Ahmet Kamîl Efendi, Kemani Ama Corci, Musahip Kemani Hızır Ağa, Ortaköylü bestekar Tanburi İsak’tan yetişmiş olan III. Selim devlet düzeni ve batılılaşma hareketiyle uğraşırken, bir yandan da müzik alanında yeni bir çığır açmıştır. Döneminin ünlü bestekarları Vardakosta Ahmed Ağa, Arif Mehmed Ağa, Abdülhalim Ağa, Sadullah Ağa, Küçük Mehmed Ağa gibi üstatlar ile ortak fasıllar besteleyerek bu geleneği yerleştiren III. Selim’in günümüze 1 ayin, 1 durak, 1 tevşih, 2 ilahi, 12 peşrev, 11 saz semaisi, 1 kar, 10 beste, 10 semai ve 204 şarkısının ulaştığı bilinmektedir.

КОМЕНТАРІ •