Faldskærmsudspring gik galt: Jane så døden i øjnene - fortalt til Bubber

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 17 чер 2014
  • Jane så døden direkte i øjnene, da hendes faldskærm svigtede 1.000 meter over jorden. - Nu er det slut, tænkte hun, inden alt blev sort. Bubber møder den 32-årige kvinde, som overlevede mirakuløst. Ulykken fik hende til at ændre sit liv, og i dag er hun stærk som aldrig før.
    Det var en flot dag. 25 grader og skyfri himmel. Jane Aaberg havde glædet sig til den hele ugen, hvor hun
    havde gået rastløst rundt og ventet på sit kollegieværelse i Odense. Selv om hun allerede havde sprunget 200 faldskærmsudspring, var forventningen og utålmodigheden lige stor hver gang.
    Da hun sprang fra flyveren i fire kilometers højde, var adrenalinsuset i det frie fald euforisk som altid. Hun styrtede lykkelig gennem luften, indtil måleren på hendes håndled viste, at hun var 1.000 meter fra jorden. Så udløste hun sin faldskærm. I de næste minutter skete det, som ikke kunne ske. I dag ved ingen, hvordan linerne til Janes nødskærm og hovedskærm kunne filtre sig sammen til en stor knude. Men det skete, mens Jane havde kurs mod jorden - alt for hurtigt.
    Hvilke tanker gik gennem dit hoved?
    - Jeg havde altid tænkt, at hvis jeg døde i faldskærmen, ville jeg dø lykkeligt. Men hurtigt tog jeg et valg om at handle. Der var noget, der sagde mig, at jeg skulle forsøge at overleve. Det var for tidligt at dø som 25-årig.
    Jane kæmpede for livet. Hun forsøgte at skære linen til hovedskærmen over. Hun prøvede at skille linerne ad. Hun gjorde alt, hvad hun kunne for ikke at styrte i døden. Ingen af hendes strategier lykkedes. Men til gengæld oplevede hun noget, som hun i dag ser som en af hendes allerstørste styrker: Hun gik ikke i panik. Ikke så meget som et øjeblik. Heller ikke, da hun 50 meter fra jorden indså, at hun ikke kunne gøre mere. Hun følte ikke engang frygt eller bitterhed over, at hendes liv skulle slutte nu.
    - Jeg tænkte, det var ærgerligt og vildt, at jeg ikke kom til at se min familie og venner igen. Og mærkeligt, at
    livet nu gik videre uden mig. Men jeg havde gjort alt, hvad jeg overhovedet kunne. To meter fra jorden tænkte jeg ordret: - Nu er det slut.
    Da Jane ramte jorden med to sammenfiltrede skærme over sig den flotte sommerdag, blev alt sort. Så vågnede hun. I den nederste del af ryggen havde hun en smerte så ubeskrivelig, at den ellers så kontrollerede Jane ikke kunne holde sine skrig inde.
    - Jeg skreg sindssygt højt. Jeg kunne simpelthen ikke rumme den smerte. Janes smerte var selvfølgelig et levende bevis på, at hun ikke var død. Men hun turde ikke glæde sig for tidligt. Fra sit medicinstudie havde hun en skræmmende viden om, at hvis hendes nakke var brækket uheldigt, ville der gå to minutter, inden hendes vejtrækningsmuskel ville blive lammet. Så hun lå alene på jorden og ventede. Og ventede. Først efter et par minutter turde hun tro på, at hun var kommet levende fra styrtet.
    Efter tre måneder med genoptræning begyndte Jane at tvivle på, om de ulidelige smerter nogensinde ville forsvinde. Alligevel blev hun ved med det, som læger og fysioterapeuter bad hende om: Hun trænede og trænede.
    Efter fem måneder var jeg smertefri, siger Jane, som lagde flere og flere kilo på vægtene. Hun havde set, hvad træning kunne gøre. Nu ville hun se, hvor langt den kunne føre hende. Den kom til at føre hende langt.
    Efter to års træning, blev det alvor. Jane skiftede til et træningscenter, hvor der kom en del konkurrenceløftere. De lagde hurtigt mærke til den ihærdige Jane, som efterhånden var blevet stærkere end de fleste piger. En dag blev hun spurgt, om hun ikke ville stille op som styrkeløfter til en konkurrence.
    I dag husker hun stadig suset, da hun stillede op i sin første styrkeløft-konkurrence. Ikke bare, fordi hun faktisk fik en rigtig fin placering. Men også fordi hun vidste, at det var den vej, hun nu skulle gå. Nu var Jane styrkeløfter. Ovenikøbet en talentfuld en. I dag er hun dansk mester i trekamp og europamester i dødløft, hvor hun trækker 220 kilo.
    - Du kunne være blevet invalid i ulykken, og nu er du en af verdens bedste styrkeløftere. Man tror næsten, det er løgn. Hvad er det, du kan?
    - Jeg kan blive ved. Jeg er god til bare at fortsætte.
    Hjemmeside: www.udeoghjemme.dk
    Spændende artikler: www.udeoghjemme.dk/Artikler.aspx
    Alt om slank: www.udeoghjemme.dk/Slank.aspx
    Lækre opskrifter: www.udeoghjemme.dk/Opskrifter....
    Skal vi være venner?: / udeoghjemme
    Følg os på Twitter: / udeoghjemmedk
    Tilmeld dig vore videoer: goo.gl/UTSyoO.
    Videoen er en del af en serie af interviews af Bubber og Karin Heurlin, som tager ud og fortæller danskernes historier. Se flere af deres historier på goo.gl/RJOp7x.
    --
    Besøg kanalen for flere videoer: / udeoghjemmeonline .
    Abonnér på vores kanal for at se nye videoer: goo.gl/UTSyoO.
    Er der en historie, du mener, vi bør fortælle, er du velkommen til at kontakte Ude og Hjemme
    E-mail: redaktionen@udeoghjemme.dk

КОМЕНТАРІ •