Generatorul electric PMG și volantul în ansamblu

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 30 лис 2024

КОМЕНТАРІ • 55

  • @bububaba8727
    @bububaba8727 Рік тому +12

    Există un ratat numit Cârnaru Cătălin Dan care scrie cărţi despre energia liberă. Tembelul, fără să fi testat/construit ceva vreodată, descrie (de pe poziţia unui expert) toate felurile de generatoare minune, printre altele şi generatorul cinetic, cel prezentat aici. Bineînţeles, toate funcţionează :-). Am tot respectul pentru băieţi ca tine care construiesc şi testează şi mai ales ne pun nouă la dispoziţie rezultatele muncii lor. Ai investit bani şi muncă şi datorită ţie, am aflat ce NU trebuie să construim.. RESPECT!

  • @catalinungureanu2137
    @catalinungureanu2137 Рік тому +9

    Foarte bine explicat! Cel mai serios canal de la noi ! Felicitări și va susținem în tot ce realizați!

    • @nelute5
      @nelute5  Рік тому +1

      Mulțumesc pentru încredere !

  • @rocliptrans7712
    @rocliptrans7712 Рік тому +4

    Da,foarte clar,este pe întelesul tuturor,multumim ❤

    • @nelute5
      @nelute5  Рік тому +1

      Mă bucur și sunt foarte mulțumit că s-a-nțeles, mai ales dacă-i și adevărat tot ce v-am prezentat. Niciodată nu putem garanta că-i total adevărat ceea ce știm !

  • @asdwee4444
    @asdwee4444 Рік тому +2

    Corect explicat. Multumim pentru clip si succes la urmatoarele

  • @eugenandrei2451
    @eugenandrei2451 Рік тому +6

    Volanta inmagazineaza energie si este folosita pentru a nivela regimurile tranzitorii in diverse mecanisme.

    • @nelute5
      @nelute5  Рік тому +1

      Da, ca și condensatorul în electronică !

    • @bububaba8727
      @bububaba8727 6 місяців тому

      Stabilizator inerţial de turaţie. Toate casetofoanele şi magnetofoanele care au existat pe piaţă până prin anii '90 aveau o volantă din asta care ajuta stabilizatoarele şi filtrele de tensiune să mişte banda cu o turaţie constantă.

  • @criticulmuzical9120
    @criticulmuzical9120 Рік тому +4

    Eu am pus volantă la zdrobitorul de fructe pentru că înainte se oprea motorul dacă băgam gutui sau mere tari. Acum are forță mult mai mare și nu se mai oprește decât dacă vărs o găleată odată.

  • @adigrs4566
    @adigrs4566 Рік тому +6

    În general volanta se pune pentru uniformizarea rotației diferitelor agregate în acest caz generatorul electric care prin întretăierea liniilor de forță rotor și stator se evita hopurile

    • @nelute5
      @nelute5  Рік тому

      Corect, atenuiază șocurile primite de sursă, la conectarea de noi sarcini ! Asta nu înseamnă că și menține poziția de lucru, și-și va reduce turația întreg ansamblul, pe măsura puterii motorului, dependent de sarcinile adăugate.

  • @eugenandrei2451
    @eugenandrei2451 Рік тому +3

    Mare parte a acelor pierderi sunt datorate transmisiei pe baza de curele.

    • @nelute5
      @nelute5  Рік тому +1

      Mai ales cu cele trapezoidale !

  • @marianpanait7926
    @marianpanait7926 Рік тому +3

    Felicitari 🎉pentru ce faceti si de folos pentru toti,eu am incercat volanta dupa generator si are vitaza mult mai mare si patineaza sisemul a inceput sa vibreze nu era bine ancorat si o lua din loc si am renuntat am folosit motor 1,1kw 2800rot si gen 2,4kw 3000rot

    • @nelute5
      @nelute5  Рік тому +1

      2,4 / 3000, 1,2/1500... și așa ajungi la o turație mică așa cum cer mulți, unde nu mai produce decât ca dinamul bicicletei !

  • @andriescucostel9754
    @andriescucostel9754 Рік тому +2

    Alimentație motorul cu energia de la generator.Daca sistemul se menține si mai rămîne energie in plus =energie liberă.Puteti incerca .Ce am văzut pe internet raport de 1la 3.

    • @nelute5
      @nelute5  Рік тому +2

      Generatorul din film nu e destul de eficient, merge extrem de ușor dar sunt bobinele amețite. O să fac unul bun și voi încerca, dar șansele sunt slabe cu asemenea raport. Dacă e să ne raportăm la „reactivă” se spune (cine a reușit s-o măsoare) că e și de 5-6 ori mai mare. Pentru asta, raportul de transmisie numai pentru învingerea ei, trebuie să fie de 1/6 plus toate frecările. Deci cu e la mine 1/11 ar fi potrivit ca raport, dar apare alt neajuns, turația mică, de la care iar se obține mai nimic, deci crește volumul mașinii electrice, care va trebui să fie de multe ori mai mare ca motorul, ceea ce iar duce la alt neajuns, neputința antrenării generatorului, de către un motor cu așa raport de mărime. Trebuie să le potrivim foarte strict. Nu spun că nu se poate, avem alte cunoștințe, materiale , tehnologie și de ce nu și adevăr, față de atunci când nu se putea, dar trebuie timp, bani și muncă, mai ales cu cei care se opun, stând în fotoliu și privind înapoi le legile vechi și înainte, la ce-și dorește el, numai muncă nu !

  • @gstatz9062
    @gstatz9062 Рік тому

    Volanta este un amortizor pentru schimbări de sarcina. Volanta folosită este jumătate din ce fost cândva, o volanta dubla masa pentru a amortiza variațiile scurte de sarcina. In atare de asta generatoarele au un Freilauf pentru a amortiza unidirecțional.

  • @viorelstroe6266
    @viorelstroe6266 16 днів тому +1

    Scuzati domnul nelut cred ca asa va chemati eu vreau sa va spun un singur lucru sper sa nu gresesc dar o demonstratie corecta se face cu voltajul care consuma si cel ce îl produce asata e una si a doua este ca acei arabi sau ce sunt ei volanta o pune pentru alt motiv pentru a putea conecta direct motorul consumator la cel producator.deci volanta este pusa pentru un singur motiv cel de a mentine viteza motorului producator de curent adica generator pana cand conecteaza motorul cel consumator sper sa nu te superi pe mine. Si daca poti face o demonstratie cum vam zis esti un om de milioane. Si va apreciez ori cum ca sunteti o persoana care stie multe eu am spus doar parerea mea daca am gresit îmi cer scuze

    • @nelute5
      @nelute5  16 днів тому

      Eu nu mă supăr când se discută serios ! Am vrut să arăt altceva, utilitatea sau inutilitatea volantului, la antrenarea continuă !

  • @steliananton7310
    @steliananton7310 Рік тому

    Salut Nelu
    Si acum te mai ocupi de asa ceva?
    Ma bucur ptr tine
    Cu stima Anton Stelian

    • @nelute5
      @nelute5  Рік тому

      Salut, mulțumesc ! Și eu mă bucur c-ai renăscut ! Mama m-a făcut din ciocan, și am ieșit mecanic, dar la ursitoare mi-a dat-o „pă electrica” ! Acum mă-mpart între ele, ziua cu ea, noaptea cu femeia. Prima, nu m-a dezamăgit niciodată, de cealaltă, aflu mai târziu !

  • @myhorses1014
    @myhorses1014 Рік тому +1

    Dacă în loc de curele ai fi avut cuplaj magnetic, volanta pe pernă magnetică , ai fi ajuns la același consum de 210W după încărcarea volantei cu energie cinetică. Din cauza pierderilor prin frecare, curele, rulmenți, motorul nu poate să ajungă la turația mersului în gol și consumul este dublu aici , respectiv 445W....

    • @nelute5
      @nelute5  Рік тому

      Cred !Mulțumesc !

    • @ovidius2000
      @ovidius2000 Рік тому +1

      PusaVolantaDirectPeAxulMotoruluiCresteConsumulPt.CaEsteOSarcinaInPlusPt.Motor.MotorulConsumaCelMaiPutinInGol.

  • @eugenandrei2451
    @eugenandrei2451 Рік тому +1

    Cea mai eficienta pozitonare a volantei este direct pe axul motorului.

    • @nelute5
      @nelute5  Рік тому +1

      În cazul de față, turația e prea mare pentru o volantă prinsă-n afturi de sudură , deși e binișor echilibrată. Pe interiorul la obadă, am un magnet de hard, pentru a elimina ultimele vibrații deranjante !

  • @petricaivan2739
    @petricaivan2739 Рік тому +1

    Funcționează ceva fără curent de undeva??

  • @ingerulnegru6528
    @ingerulnegru6528 Рік тому

    daca pui motor o sa consume mai mult iti omoara generatorul?
    Dar daca nu mai pui volanta nu iti mai consuma asa deci nu ar fi mai eficient poste iti trebuie ceva in loc de volanta sa til duca mai usor

  • @paulvasiliu4145
    @paulvasiliu4145 Рік тому

    Privitor la ce fac unii si altii ce legatura are domnul Carnaru..sau mai bine zis ce nu fac..daca ar tine cont de recomandarile domnului Carnaru ar avea rezultate deosebite garantat..

  • @bolintineanuciprian8701
    @bolintineanuciprian8701 10 місяців тому

    Pentru mine erea foarte clar ca un asemena sistem nu va functiona este in ecuatie frecare randamente si alti parametri care nu sant si nu pot fi optimizati Respect pentru toti tehnicieni cinstiti

    • @nelute5
      @nelute5  10 місяців тому

      Nu vreau, sau nu pot să cred că, frecarea e cea care are așa de mare influență negativă, încât ansamblul să nu poată funcționa, chiar dacă odată cu celelalte forțe, e și ea amplificată. Totuși mai am rezerve să cred că, un asemenea sistem e imposibil să funcționeze ! Toate drumurile aici duc, dar poate fi ascunsă o potecă !

  • @lib.4417
    @lib.4417 Рік тому

    Pai nu exista posibilitatea sa fie alimentat intr-un sistem similar celui PWM ca sa ai oferim acestui motor doar impulsurile necesare pentru a menține viteza și consumul mediu... In acest fel consumul de energie cinetică instantanee va fi preluat de volanta ... Iată deci și utilitatea... Ceva cumva similar cu modulul de control al motorului la mașinile de spălat cu motor direct-drive . Un salut.

    • @nelute5
      @nelute5  Рік тому +1

      Da, dar ce să fac și eu mai întâi, sunt necesare multe ! Tocmai am continuat testele și la proba fără volantă, pentru a antrena generatorul cu acel bec ca sarcină lua din rețea 900W, și când am pus volanta între ele, a scăzut la 600W. Iată că-i utilă ! Trebuie corelate între ele, dar necesită timp și materiale.

    • @ovidius2000
      @ovidius2000 Рік тому

      DacaVreiConsumMicRezistentaInfasurariiMotoruluiTreSaFieZero.WattmetrulArataFixAsta:ConsumulDeEnergiePe R.UnCondensatorDe400vBagatInPrizaArataOWattiPeWatmetru.😎

    • @nelute5
      @nelute5  Рік тому

      ​@@ovidius2000, ca să fie zero, trebuie sârmă groasă sau mai multe fire-n paralel, și puține spire, adică pentru tensiune mai mică. Rezistența zero, nu va lua curent maxim ? Condensatorul nu e chiar așa minunat ! Am încercat câteva variante, poate nu cea potrivită.

    • @ovidius2000
      @ovidius2000 Рік тому

      @@nelute5 deAstaSeSiFolosesteLitzaSubtirica,SaIntroducaImpedantaSaLimitezeCurentul. R ImpreunaCu XL-Inductanta. CaSaMaresti XL,Daca R EsteMicTrebuieMultFierMiezuriMari....InductorulSaFieMare;CumSuntTrafurileDeReteaDeStalp.

  • @leonleutul1179
    @leonleutul1179 Рік тому

    domnu dar ce e cu motoru acela din videoclip care apare pe lingă motorul mașini de spălat care e ajejat pe un rotor mare și motorul acela are un cerc care seamănă cu motorul dela masina de spălat fără peri🙂

    • @nelute5
      @nelute5  Рік тому +1

      E un generator de peste 2kW monofazic, produce 250V/50Hz/1500ture, pe corpul căruia i-am montat acel motor de mașină de spălat, rebobinat pentru a se putea alimenta cu tensiune mică. Diferența între diametrele rotoarelor lor e de 1/3.

  • @Alex-g4q7l
    @Alex-g4q7l 10 місяців тому

    Volanta servește la menținerea turației pentru auto alimentarea motorului din generator Deci se auto alimentează fara rețea

    • @nelute5
      @nelute5  10 місяців тому

      Nu. Volanta face să crească curentul absorbit de motor din generator, dacă nu există un sistem de antrenare pulsatorie, așa cum e la motorul termic sau la concasor. Ca urmare, motorul va fi o frână pentru generator, având ca sarcină continuă atât volanta cât și generatorul. Volantei trebuie să i se dea prilejul de a se încărca lent și descărca brusc în mod repetat, pentru a se asigura continuitatea și un rol favorabil.

  • @vasiletiru1253
    @vasiletiru1253 11 місяців тому

    Vei avea un mare cistig dacă schimbi fuliile cu fulii și curele de transmisie auto,scade frecarea și eu cred ca de aici sunt acele diferențe!

    • @nelute5
      @nelute5  11 місяців тому

      Forțele de frecare, sunt amplificate de forțele rezistente. Cu toate astea, eu nu concep un sistem care să se împiedice de forțele de frecare , în buna lui funcționare. Dacă frecarea e așa de mare încât să oprească sistemul, ceva nu e în regulă cu proiectarea lui, cu rapoarte sau orice altceva. Apoi, ca sistemul , în cazul nostru de producere a energiei electrice, trebuie să scoată dublul sarcinii maxime, pentru a avea garanția bunei funcționări. Ce valoare poate să atingă frecarea ? Fie că facem un sistem de 1kW , fie de 10kW, diferența nu e mare între forțele de frecare ale ambelor sisteme. În schimb la cel mic frecarea-l poate opri, iar la cel mare să reprezinte doar 10% din forța dezvoltată. Totul constă în potrivirea valorilor, cotelor și a altor dimensiuni, în combinație cu alte sisteme de amplificare sau anulare a unor parametrii. Deci, dacă vorbim de ceva mic, așa e, un mare câștig, dar la ceva care să susțină o casă, cred că frecare e ultima de luat în seamă.

  • @alexandrudragan6398
    @alexandrudragan6398 Рік тому +1

    250w nu este bine?
    Tu ai avut 20w peste 500 și tot nu ești mulțumit.? 😅
    Totul depinde de greutate volantei, dacă aveai consum de 500w și tu consumi din rețea 540w deja ești în câștig. Dublează consumul pe generator și vezi raportul dintre consum rețea dar, trebuie o volantă mai grea din fontă...!

    • @nelute5
      @nelute5  Рік тому +1

      Nu, becul nu ia din generator mai mult de 25W , chiar dacă are 250 ! Măsurat la o anumită turație , care e apropiată de cea a testului din film, generatorul dă în jur de 100V cu 0,4A pe bec . Seara, fluctuațiile de la rețea sunt destul de mari, tensiunea are valori între 230 și 245V , ceea ce făcea ca pe contorul prizei să vedem valori diferite la timpi diferiți, de la 500W cât am stabilit eu, dacă sarcina pe rețea a crescut, când eu am legat becul nu s-a văzut creșterea așteptată, observată la un test anterior. Spre final la deconectarea becului, puterea arătată de priză a scăzut la 450, ceea ce confirmă ce susțin eu. Și priza e mototoală, afișează târziu, reacționează lent.

  • @vioricacoicea9310
    @vioricacoicea9310 Рік тому

    La generatorul dvs ar fi trebuit o volanta cel putin 1m in diametru si cred ca vreo 2sau 3 motoare ca alea sa o poata urni pentru ca acolo ar fi trebuit invers de cum aveti ,adica multiplicarea turatiei volantei si de pe volanta catre generator demultiplicare deci ceva de genu dau cu parerea nu cu paru😂😂😂

    • @nelute5
      @nelute5  Рік тому

      Nu vă temeți, nu e dureros când cineva-și spune părerea , cât timp nu e cu ironie ! De ce 1m, dacă motorul e mic ? Generatorul nu-l punem în calcul ca forță rezistentă, pentru că nu era ceva concret, ci doar am vrut să spun că nu se opune-n gol, iar sarcina adăugată se va regăsi pe motor. Dacă era maia mare volanta, necesita și motor mai mare care s-o urnească și s-o-ntrețină. Chiar dacă era mai mare, el tot atât ar fi absorbit din rețea, pe cât are sarcina. Nu e rău să fie mai mare. Cu cât i-aș fi dat turația mai mare volantei, cu atât ar fi necesitat o forță de antrenare mai mare, și cu atât mai mult cu cât fulia condusă ar fi fost mai mică. Am ales raportul dat, pentru că motorul are turație mare, iar demultiplicarea spre volantă, nu ar fi afectat prea mult efectul volantei. Cât privește spre generator, acesta are exact turația care i-ar fi trebuit să scoată 50Hz, deci viteza corectă. Atâta timp cât viteza finală e corectă, nu rămâne decât partea între motor și volantă de ajustat dacă e necesar. Azi am făcut un test de antrenare a generatorului cu același bec pe el, fără volantă (dar turație ceva mai mare conform raportului de transmisie) și ia din rețea 900W, în timp ce cu volanta între ele ia 600W, pe aceeași sarcină. Nu pot da cele două turații, decât calculate dar și așa va fi eroare datorită diferenței între forțele rezistente, care au generat viteze diferite.

  • @paulvasiliu4145
    @paulvasiliu4145 7 місяців тому

    Stimate domn ansamblu cinetic între cele doua mașini electrice rotative este total greșit diametre fulii turatii ..nu respecți deloc fizica corpurilor în mișcare rotativa care folosesc inteligent mișcarea centripeta care este o mișcare concentrator de putere ..folosești
    mișcarea centrifuga care este risipitori de putere ..nu puterea decide ci forță cu care folosești acea putere ..forță trebuie aplicata numai tangențial din afara ..pentru a avea un cuplu mare la ax ..sincer nu judec pe nimeni numai aduc în atenție puterea trebuie sa vina deundeva în cazul de fata puterea este risipita peste tot .În concluzie ansamblu cinetic și proporțiile dintre cele doua mașini electrice rotative este total greșit..diametre fulii și aranjament în lanț cinematic în acest fel niciodată nu vei.ti concentra puterea in sistemul conceput ..va mulțumesc în acest fel dumneavoastră pierdeți timp și bani .Puneți în acord și practica fizica corpurilor în mișcare rotativa cu mișcarea pulsatorie centripeta pe legea pirghilor și mișcarea dezechilibrata a sistemelor pentru care sa luat premiul Nobel în 1977 Ilia Prigogenie respectați cu sfințenie și atunci veți avea reușită totala .
    Va multumesc

  • @gregormugurel3506
    @gregormugurel3506 Рік тому

    Volanta întreține prea șocurile alt ceva nimic

    • @nelute5
      @nelute5  Рік тому

      Da, și mai face ceva, nu lasă motorul să se tureze cât poate, deci se opune (consum de energie). Atenuarea șocurilor, înseamnă mers liniar , ceea ce înseamnă reducerea unei părți de frânare la șocurile ce-ar fi fost mai mari fără ea.

  • @nicusecan7998
    @nicusecan7998 26 днів тому

    ceva real avea Muamar Yldyz . genrerator creat pe baza de magneti .
    ua-cam.com/video/toH4uTClS18/v-deo.html