Cine a scris Biblia? * 4 Teorii care ar putea explica scrierea celei mai cunoscute carti din istorie

Поділитися
Вставка

КОМЕНТАРІ • 110

  • @andreilungu4039
    @andreilungu4039 10 місяців тому +5

    Minunat documentar. Mulțumesc mult.

  • @Lavinia-f6n
    @Lavinia-f6n 9 місяців тому +5

    Recunoștința in veci pentru istoricii care au scris Biblia, spre binele oamenilor.Doamne ajută să o citim si să respectăm poruncile !

    • @singurprintrascau
      @singurprintrascau 9 місяців тому

      Respectati si poruncile alea in care dumnezeu va spune pe cine,unde si cum sa ucideti?

  • @danielilie9080
    @danielilie9080 10 місяців тому +1

    Mereu pe felie scumpa mea amica! Rămânem alaturi!

  • @emiliapaclisan8902
    @emiliapaclisan8902 10 місяців тому +1

    BIBLIA ADEVAATA ESTE CEA DIN ANUL 1914. Recunoștință pentru frumosul și interesantul documentar.
    Sănătate Binecuvântări și o seară minunată. Amin. 🙏. 🤗🤗🤗🤗🤗❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️😇🥰🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟😊😍💐🌹☺️👏

    • @valentinmotac2774
      @valentinmotac2774 9 місяців тому

      Nu există biblie ADEVĂRATĂ sau falsă . Cei ce au facut.o , au tot micsorat.o si modificat.o dupa interesele politice a vremurilor respective. In 2022 deja s.a publicat de la vatican noua biblie !

    • @ionutlucian4853
      @ionutlucian4853 9 місяців тому

      Legat de scrierile masoretice: Rabinii au viciat conţinutul Scripturilor pentru a corespunde propriilor intenţii răutăcioase … şi continuă încă să le modifice”, scria Eftimie de Ciudov (1705). Astfel de acuzaţii s-au auzit încă din timpurile apostolice. În perioada dintre secolele V-X, rabinii masoretici au stabilit textul Vechiului Testament care de atunci încoace a fost adoptat ca textul oficial. În acest text, practic toate proorociile despre Mântuitorul lumii au fost distorsionate de o aşa manieră încât ele nu ar putea fi înţelese ca referindu-se la persoana Domnului nostru Iisus Hristos. Ulterior, toate copiile ebraice ale textului care difereau de canonul masoretic stabilit au fost distruse.
      - Stabilitatea textului masoretic al Vechiului Testament şi absenţa versiunilor în copiile sale au făcut ca mulţi teologi şi exegeţi biblici, chiar dintre creştini, începând cu Origen şi până astăzi, să se întoarcă în mod constant la acest text ebraic ca principala autoritate, în pofida avertismentelor aspre ale Bisericii. Pe de altă parte, existenţa versiunilor diferite ale textului bisericesc al Septuagintei a fost considerată indiciul că el nu este demn de încredere. Drept urmare, nu numai teologii şi traducătorii catolici şi protestanţi apuseni s-au bazat pe textul masoretic al Bibliei.
      - Prin ediţiile tipărite la Veneţia a început influenţa asupra copiilor greceşti şi slavone mai târzii ale Scripturilor. [Textul masoretic] ,,a fost enumerat printre sursele primare, în ciuda avertismentelor stricte ale Sfântului Sinod” când Biblia elisabetană a fost revizuită în 1751. În pofida existenţei unor distorsiuni dogmatice serioase (în primul rând, în ce priveşte referirile mesianice), textul masoretic a devenit baza şi pentru traducerea sinodală a Vechiului Testament în limba rusă, având drept rezultat traducerea iniţială a protoiereului G. Pavski care a pricinuit indignare generală în cercurile bisericeşti. La acea vreme, arhiepiscopul Teofan Zăvorâtul a formulat esenţa substituţiei comise după cum urmează: ,,Potrivit legii noastre, când încercăm să tâlcuim Cuvântul lui Dumnezeu noi trebuie să-i consultăm pe Părinţii Bisericii. Sfinţii Părinţi au tâlcuit Scripturile aşa cum au fost înfăţişate în Septuaginta. În consecinţă, noua traducere ne împiedică să înţelegem Cuvântul lui Dumnezeu din punctul de vedere ortodox, deoarece ne prezintă un text diferit de cel folosit de către Sfinţii Părinţi. … Traducerea din textul ebraic ne zboară pământul de sub picioare. Ne confruntăm cu idei noi, cu o Biserică nouă, cu o eră nouă: deci, acestea sunt consecinţele acestei traduceri !”. ,,Dar editorii Bibliei ruse din Londra (neîndoios sub influenţă masonică) şi-au permis neruşinarea de a scrie: ’Noi insistăm şi dorim un singur lucru, anume: independenţa de conceptele Bisericii şi independenţa de traducerea celor Şaptezeci’”. Societăţile biblice şi comisiile de astăzi au dobândit această ,, independenţă” în întregime. Deşi ulterior s-a făcut tot ce se putea pentru a coordona această traducere cu textul bisericesc al Septuagintei în versiunea sa greacă şi în cea slavonă a Sfinţilor Chiril şi Meftodie, ,,nu s-a putut realiza o apropiere totală. Ruptura textului rus de tradiţia scripturistico-liturgică slavonă a Bisericii a osândit această traducere la utilizarea ei doar în afara slujbelor bisericeşti: Sfântul Sinod a destinat-o unei lecturi educaţionale acasă”. Descoperirea manuscriselor de la Qumran la începutul anilor ’1950, datând din secolul I î.Hr. (adică, din perioada pre-masoretică) a soluţionat în mod decisiv, şi în favoarea Septuagintei, controversa veche de secole privind valoarea comparativă a textelor ebraic şi grec ale Vechiului Testament. S-a dovedit că manuscrisele scoase din peşterile de la Qumran conţin toate variantele textului care sunt disponibile în manuscrisele greceşti şi care, după câte s-ar părea, le-ar fi subminat autoritatea. Însă, aceste concluzii sunt trecute sub tăcere, şi publicarea manuscriselor de la Qumran care sunt la dispoziţia ,,Casei Bibliei” din Ierusalim este oprită complet.
      - Orice traduceri noi ale Scripturii sunt făcute încă potrivit textului masoretic şi chiar cu participarea cărturarilor ebraici ai Bibliei. Totodată, renovaţioniştii din Patriarhia Moscovei şi din alte Biserici locale continuă să introducă cu insistenţă sporită în slujbele bisericeşti traduceri neautorizate ale Scripturii în limbile naţionale contemporane. Ca o regulă, toate aceste traduceri sunt de origine neortodoxă şi se bazează pe textul masoretic care nu aparţine Tradiţiei Bisericii Ortodoxe. Odată cu modernizarea larg răspândită a limbajului şi riturilor liturgice, introducerea calendarului gregorian apusean, şi a altor nenumărate concesii făcute spiritului vremurilor, aceste traduceri distrug tot mai mult legătura acestor Biserici cu propriul trecut ortodox, şi pregătesc terenul pentru reforme suplimentare având drept scop crearea pseudo-Bisericii ecumeniste a lui antihrist.

  • @anamirawdaly2597
    @anamirawdaly2597 9 місяців тому

    Thank you ❤🙏😇😍💋

  • @AMS-289
    @AMS-289 9 місяців тому +5

    "Daca D-ZEU nu exista si ai crezut in El, nu ai pierdut nimic, dar daca D-ZEU exista si nu ai crezut in El, ai pierdut totul!"

    • @emiliancostache3074
      @emiliancostache3074 9 місяців тому +2

      Ai dat cu zarul , barbutul este un joc care vad ca îl cunoști foarte bine 😂

  • @floki606
    @floki606 9 місяців тому +5

    Cea ma mare inselaciune din istoria omenirii.

    • @iuliandimeny3670
      @iuliandimeny3670 9 місяців тому

      Citește scriptura să vezi că se inplineste tot ce scrie în biblie atunci ce nu înțelegi

  • @MCsRO
    @MCsRO 10 місяців тому

    DRACII LUCREAZĂ PRIN OAMENI !!!!

  • @costelcretu679
    @costelcretu679 9 місяців тому

    Buna Claudia ,,,Bun material, 👍 Dă-mi răspuns ,👍 Geneza

  • @laurabordeanu6887
    @laurabordeanu6887 9 місяців тому

  • @IleanaVasilescu-b3q
    @IleanaVasilescu-b3q 10 місяців тому

    😇🙏❤🙏😇

  • @FlorinCioara-p9t
    @FlorinCioara-p9t 9 місяців тому

    ❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤🙏💯👍😘👋

  • @Liliana-qw2qu
    @Liliana-qw2qu 10 місяців тому

    Are acum grijă cineva să distrugă bunul simț și bunele moravuri .
    Dacă acum nu mai ai cuvînt in PACE , și numai razboiele fac istorie ..eu mă abțin și sunt extrem de mulțumită , mă pot mîndri că am avut un vis în discuție cu Dumnezeu.
    Acum și Dumnezeu are nevoie de ajutor .. așa am ajuns Rușine să ne fie

  • @adriantoader1538
    @adriantoader1538 10 місяців тому

    Faceți va rog un documentar și despre ce spune Alessandro De Angelis despre figura lui Iisus istoric

  • @IleanaVasilescu-b3q
    @IleanaVasilescu-b3q 10 місяців тому +2

    Nădejdea mea e Tatăl ! Scăparea mea e Fiul ! Acoperământul meu e Duhul Sfânt ! Slavă Ție, Treime Sfântă ! Slavă, Ție !Amin ! Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze cu Toate Darurile Sale, Claudia ! Vă mulțumesc !👍🙏🎉❤🎉💫🥇💎🎩

  • @Pacesiarmonie
    @Pacesiarmonie 9 місяців тому

    ❤ok

  • @alexutzcedu756
    @alexutzcedu756 9 місяців тому +2

    Cel mai defect capitol e Geneza. Ca sa le mearga bine invatatilor si fariseilor.

  • @miluteanuelvira3118
    @miluteanuelvira3118 9 місяців тому +1

    Scrisă în diferite epoci, după interesul celor puternici!

  • @ionutlucian4853
    @ionutlucian4853 9 місяців тому +1

    Moise a primit tablele Legii pe Muntele Sinai direct de la Dumnezeu în anul 1250 î.Hr. Fiind destinate evreilor, ele au fost scrise în limba ebraică.
    Cu timpul însă, evreii s-au împrăștiat și mulți din ei și-au pierdut limba maternă. Nici palestinienii nu mai vorbeau ebraică după întoarcerea din Babilon, ci vorbeau armeana, limba Mântuitorului. Pe vremea împăratului Alexandru cel Mare a început să se vorbească limba greacă.
    Textul masoretic vs. septuaginta
    Astfel, în secolul al III-lea, regele Egiptului - Ptolomeu al II-lea Filadelful, i-a cerut marelui preot Eleazar din Ieruaslim să-i trimită cei mai iscusiți traducători din limba ebraică în limba greacă pentru textul Pentateuh (cele cinci cărți ale Legii scrise de Moise), cu scopul de a avea în biblioteca sa înțelepciunea vechilor religii ale lumii antice.
    Modul în care a fost alcătuită Septuaginta este descris în „Scrisoarea lui Aristeas” (sau a lui „Filocrates”). Aceasta constituie cea mai veche mărturie referitoare la originea acestei traduceri.
    Eleazar a ales câte șase bărbați din fiecare cele 12 seminții ale lui Israel, trimițând astfel 72 de traducători înțelepți în Alexandria. Fiecare din ei au fost așezați în camere diferite, fără a li se dezvălui motivul pentru care au fost chemați.
    Au fost rugați apoi să scrie pentru rege Legea lui Moise, fiecare dintre ei traducând individual textele ebraice. La sfârșit, traducerile celor 72 de înțelepți arătau identic și s-au numit Septuaginta (LXX), care vine vine din latinescul „interpretatio septuaginta virorum” și înseamnă „interpretarea celor șaptezeci de bărbați”. Acest lucru a dat scrierilor lor o credibilitate foarte mare, fiind considerată al doilea original la Vechiului Testament.
    Așa cum spune Talmud, „Dumnezeu a pus în inima fiecăruia aceeași traducere”.
    După ce au finalizat Pentateuhul, înțelepții au tradus și celelalte cărți ale Vechiului Testament.
    Mari scriitori antici (necreștini) precum Filon din Alexandria sau Iosif Flavius foloseau această traducere și o considerau o revelație divină.
    Pe baza Septuagintei s-au creat variantele biblice din numeroase limbi apărute ulterior - slavă, siriacă, coptă, vechea armeană sau georgiană, și așa s-a răspândit creștinismul în primele secole în toată zona Mediteraneană.
    Septuaginta este textul canonic al Vechiului Testament pe care l-a folosit și îl folosește Biserica Ortodoxă din toate timpurile.
    O foloseau evreii eleniști în timpul Mântuitorului, și au folosit-o mai apoi și Sfinții Evangheliști și Apostolii.
    Textul masoretic vs. septuaginta
    Mai există o traducere a Vechiului Testament, care apare în Bibliile mai noi, numită „text Masoretic” (TM).
    Textul Masoretic este parte a unei tradiții care a început cu Rabbi Akiva. Rabinii au rescris Biblia pentru a distruge credibilitatea Noului Testament.
    Între Septuaginta (traducerea greacă) și textul Masoretic (traducerea erbraică) există diferențe importante. În primul rând, din textul Masoretic lipsesc foarte multe cărți ale Vechiului Testament:
    1) I Ezdra
    2) Rugăciunea lui Manase
    3) Tobit
    4) Iudita
    5) o parte din Estera
    6) Înțelepciunea lui Solomon
    7) Înțelepciunea lui Isus, fiul lui Sirah (Ecleziasticul)
    8) Baruh
    9) Epistola lui Ieremia (Cântarea celor trei tineri)
    10) Susana
    11) Istoria omorârii balaurului
    12) Psalmul 151
    13) Cărțile Macabeilor
    Septuaginta are un ton hristologic, în timp ce textul Masoretic, care a fost alcătuit de masoreții evrei, se vădește a fi anti-creștin.
    Creștinii au sesizat că textele masoretice au diferențe de sens foarte mari, mai ales la profețiile mesianice. Cel mai bun exemplu este un citat din Deuteronom 8,3.
    În Septuaginta scrie: „Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu”, iar în textul Masoretic scrie: „Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot ceea ce iese din gura lui Dumnezeu”.
    La prima vedere, textele par asemănătoare, însă masoreții au omis cel mai important termen, și anume „cuvântul”, care duce la Logosul întrupat, adică la Iisus Hristos.
    Însuși Mântuitorul citează Septuaginta când răspunde împotriva ispitei diavolului în pustia Carantaniei de a preface pietrele în pâini.
    Alte diferențe de text și de sens sunt și acestea:
    Septuaginta: „De ai fi adus drept și ai fi împărțit drept, n-ai fi păcătuit. Taci, la tine se va întoarce și tu îl vei stăpâni pe acela.”(Facerea 4:7)
    Textul Masoretic: „Dacă faci bine, vei fi bine primit; dar dacă faci rău, păcatul pândește la ușă; dorința lui se ține după tine, dar tu să-l stăpânești”. (Facerea 4:7)
    Septuaginta: „Şi a zis Cain către Domnul: „Mai mare este vina mea decât a mi se ierta mie.” (Facerea 4:13)
    Textul Masoretic: „Cain a zis Domnului: „Pedeapsa mea e prea mare ca s-o pot suferi.” (Facerea 4:13)
    Septuaginta: „Cel ce va grăi de rău pe tatăl său sau pe mama sa, cu moarte să se omoare”. (Ieșirea 21:16/17)
    Textul Masoretic: „Cine va blestema pe tatăl său sau pe mama sa, să fie pedepsit cu moartea”. (Ieșirea 21:16/17)
    Septuaginta: „Jertfe și prinoase nu ai voit, dar trup mi-ai săvârșit…” (Psalmul 39/40:6)
    Textul Masoretic: „Tu nu dorești nici jertfă, nici dar de mâncare, ci mi-ai străpuns urechile…” (Psalmul 39/40:6)
    Este lesne de înțeles de ce creștinii au devenit suspicioși față de versiunea Masoretică.
    Trebuie precizat că Septuaginta a fost scrisă cu aproape o mie de ani înainte de textul Masoretic, în perioada pre-creștină, când nu existau polemici între religii.
    Manuscrisele de la Marea Moartă, descoperite în anul 1947, au scos la iveală mai multe exemplare ale Vechiului Testament din timpul Mântuitorului, al Apostolilor și mai vechi.
    Septuaginta
    Mai mulți savanți au conchis asupra faptului că traducerile din Septuaginta sunt într-adevăr de încredere, dat fiind că ele au asemănări puternice cu textele evreiești scrise înainte de masoreți.
    Acest lucru demonstrează că Septuaginta a fost redactată urmând un text ebraic original, care s-a pierdut în timp, și pe care masoreții e posibil să nu-l fi avut.
    Bibliile pe care poporul român le-a avut de la început au fost realizate tot după Septuaginta: Biblia lui Șerban din anul 1688, Biblia de Buzău din anul 1854 și Biblia lui Șaguna din anul 1856.
    Până în anul 1936, când a apărut o versiune a Bibliei tradusă de Gala Galaction, Vasile Radu și Nicodim Munteanu, după textul Masoretic. Motivația lui Galaction a fost că și ortodocșii trebuie să aibă textul utilizat de sectele neo-protestante, pentru a le putea combate mai bine.
    Astfel, versiunile Vechiului Testament care au apărut după anul 1936 în România au fost realizate după textul Masoretic.
    Textul Masoretic este folosit în traducerile moderne mai ales de creștinii protestanți și romano-catolici.

    • @marymunteanu-kj5uw
      @marymunteanu-kj5uw 9 місяців тому

      🙏🙏🙏🙏🌟AVEȚI MARE DREPTATE, DUMNEZEU SĂ VĂ BINECUVÂNTEZE",!....AMIN.

  • @constantinnegrea941
    @constantinnegrea941 10 місяців тому +4

    Teoriile rămîn tot teorii, dar realitatea este că Evreii au scris cele 66 cărți din Scriptură, da, evanghelistul Luca era grec.

    • @TheologusOrthodoxus
      @TheologusOrthodoxus 10 місяців тому +1

      Biblia sectară şi Biblia Ortodoxă. Diferenţele dintre minciunile sectanţilor şi dreapta credinţă
      Biblia Ortodoxa are urmatoarele carti: Vechiul Testament are 39 de carti + 14 carti, adica 53 de carti; a lor nu are decat 39 de carti, restul le-au scos afara. Noul Testament are 27 de carti; acesta si la voi are tot atitea carti, dar este plin de greseli. Deci, Biblia ortodoxa, are un total de 80 de carti. Voi ii ziceți la a noastra ,,Biblia bogata” dar oare este una si saraca, oare Dumnezeu nu are numai o Biblie? Biblia este cuvantul lui Dumnezeu vorbit catre oameni, este glasul lui Dumnezeu catre om. Când ne rugăm, noi ridicam glasul catre El, iar cand citim Biblia El ne vorbeste noua, Sectarii au scos din Scriptura multe carti.
      Iata greselile Bibliei sectare (biblia mucarilor):
      Pe ea nu scrie decat, Biblia - fara a mai scrie unde este editata si de cine, scrie acolo ,,Societatea biblica”, dar care-i aceea? In Biblia ilustrata veti gasi rachete, sportivi, tineri sarutindu-se, cladiri din SUA, presedinti ai S.U.A. Orice gasesti in ele numai pe Iisus Hristos nu. Intr-un loc este o cruce fara Hristos pe ea, l-au rupt pe Iisus de pe ea: lepădare de Iisus Hristos!
      Ați scos din Vechiul Testament 14 carti: de la proorocul Maleahi pana la Evanghelia lui Matei, urmatoarele carti: Tobit, Cartea Iuditei, Cartea lui Baruh, Epistola lui Ieremia, Cintarea celor trei tineri, Cartea a treia a lui Ezdra, Cartea intelepciunii lui Solomon, Cartea intelepciunii lui Isus, fiul lui Sirah; Istoria Suzanei, Istoria omorârii balaurului Bel, Cartea I Macabei, Cartea II Macabei, Cartea III Macabei, Rugaciunea lui Manase, au scos afara de la pagina 917 la pagina 1097, adica un total de 180 de pagini. Ce scrie la Apocalipsa: ,,De va scoate cineva din cuvintele cartii acestei prooroci, Dumnezeu va scoate partea lui din pomul vietii si din cetatea sfânta si de la cele scrise in cartea aceasta” Apoc. 22, 19). Si voi ați scos ce ați vrut voi. Numai doua Biblii in lume sunt bune si egale: Biblia ortodoxa, pe care sectarii o zic Biblia bogata si Biblia catolica. Numai Biblia si Noul Testament aprobate de Sinod sint bune. Toate drăciile le-au facut, dracii de sectari, dracii ăştia fără de coarne.
      Nu aveți Psalmul 50: in orice Biblie de cind ar fi ea, Psalmul 50 este: ,,Milueste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta . . . “, psalmul de pocainta al lui David, la ei este Psalmul 51, care zice: ,,Ai mila de mine, Dumnezeule, in bunatatea Ta!“, cu totul altul este sensul la noi si altul la ei.
      In Psalmul 96, 7, la ortodocsi spune: ,,Sa se rusineze toti cei ce se inchina chipurilor cioplite si se lauda cu idolii lor” la sectari in Psalmul 97, 7 căci nici numerotarea psalmilor nu este identică - scrie: ,,Sint rusinati toti cei ce slujesc icoanelor si care se falesc cu idolii”, vouă nu vă plac icoanele, ca le-ți facut idoli. Dar idolii sunt: animale, pasari, oameni, zei, astri, soarele, pietrele; la acestea sa nu te inchini. Icoana il arata pe Dumnezeu, si Moise a facut Heruvimi in cort, tot icoane.
      Numerotarea Psalmilor este gresita, au taiat un psalm in doua, la noi este psalmul 96, iar la ei 97. Textul este foarte încâlcit.
      În Noul Testament, la Matei 1, 20 scrie la noi: ,,Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, logdnica ta”, iar la vii, la sectari scrie: ,,Pe Maria, nevasta-ta!” dar oare Maica Domnului i-a fost nevastă lui Iosif? Ce dracie! Cum s-a implinit atunci proorocia lui Isaia 7, 14: ,,Iata fecioara va avea in pintece si va naste fiu . . . “? Ce ratacire grozava, nu se naste Hristos dintr-o nevasta, ci dintr-o fecioara!
      In Evanghelia de la Luca 1; 28, la noi scrie: ,,Bucura-te cea plina de har” iar la sectari:,,Plecaciune tie .. . .” Au inlocuit ,,Bucura-te” ca sa nu fie ca la noi la Acatist. In limba greaca scrie: ,,Herete” = bucura-te alta greşeală a lor.
      La Luca 1, 43, la noi scrie: ,,Si de unde mie cinstea aceasta, ca sa vina la mine Maica Domnului meu?” iar sectarii au pus: ,,mama Domnului” in loc de Maica Domnului, voi n-o cinstiți, ci o batjocoriți!
      La Luca 1, 48, la ortodocsi scrie: ,,Ca iata, de acum ma vor ferici toate neamurile” la sectari scrie asa: ,,Ca iata de acum incolo, toate neamurile imi vor zice fericita”. Este o injosire adusa Maicii Domnului. Daca ei n-o cinstesc, atunci au ajuns s-o batjocoreasca, ca-i o femeie de rând, că a mai avut copii. Ce drăcii in capul vostru!
      Greşeli mai sunt la Tit 3, 10 si in multe locuri, asa-i Biblia lor, daca si-au stricat credinta si-au stricat si Scriptura.
      La I Tim 3, 1: ,,De doreste cineva sa fie Episcop. . .” la ortodocsi, iar la sectari: ,, . . . sa fie episcop” cu explicatia, episcop = priveghetor, supraveghetor. Mare greşeală. Episcopii numai in Biserică îi gasim. Numai Biblia si Noul Testament tiparit de Biserică sunt bune, ca de sunt asa cum au fost si in urma cu 2000 de ani, ale voastre va duc in Iad. Noi avem carti foarte vechi, scriptura nu-i de ieri sau alaltaieri. ,,TOATA Scriptura este de Dumnezeu insuflată” (II Tim 3, 16) deci toata nu numai o parte.
      In Biblia ortodoxa gasim cuvantul preot sfintit de apostoli. La sectari cuvantul preot = batrin, deci un om oarecare de rind, mare greseala. Preotul este preot pus de sfintii Apostoli. Vezi Iacov 5, 14.

    • @constantinnegrea941
      @constantinnegrea941 10 місяців тому +1

      @@TheologusOrthodoxus Ai luat-o pe arătură jupîne, fiindcă nu mai este nici un preot și nici un păstor pe pămînt; ,,Evrei 8:14 ; Ezechiel 34:23,24 ; Ioan 10:11,12", crezi că un om cu mintea la cap are timp să asculte basmele tale?
      (Revelația Scripturilor nu este nici sectară nici otodocsă, astea toate sînt doar traduceri măsluite de către fiara ecleziastică (biserică), indiferent de denumire, mărime sau vechime, toate bisericile și organizațiile religioase existente compun babilonul cel mare (babilonul spiritual) care este format dintr-o mamă cu ficele ei; ,,Apocalipsa 17:5", ultima solie este tocmai ieșirea în timp util din babilonul bisericilor și al oricărei organizații politico-religioase; ,,Apocalipsa 18:1>4>")

  • @raulemanuel9835
    @raulemanuel9835 9 місяців тому

    cea mai mare minciuna din toata istoria omenirii

  • @raduemil2012
    @raduemil2012 10 місяців тому +20

    Biblia e formata din 66 de cărți scrise în perioade diferite,de oameni diferiți și culmea,nu se contrazic nici unul.A fost inspirata de Duhul Sfânt și scrisă de oameni. Autor este Unul singur ,Domnul Dumnezeu. Atât.

    • @TheologusOrthodoxus
      @TheologusOrthodoxus 10 місяців тому +5

      Biblia sectară şi Biblia Ortodoxă. Diferenţele dintre minciunile sectanţilor şi dreapta credinţă
      Biblia Ortodoxa are urmatoarele carti: Vechiul Testament are 39 de carti + 14 carti, adica 53 de carti; a lor nu are decat 39 de carti, restul le-au scos afara. Noul Testament are 27 de carti; acesta si la voi are tot atitea carti, dar este plin de greseli. Deci, Biblia ortodoxa, are un total de 80 de carti. Voi ii ziceți la a noastra ,,Biblia bogata” dar oare este una si saraca, oare Dumnezeu nu are numai o Biblie? Biblia este cuvantul lui Dumnezeu vorbit catre oameni, este glasul lui Dumnezeu catre om. Când ne rugăm, noi ridicam glasul catre El, iar cand citim Biblia El ne vorbeste noua, Sectarii au scos din Scriptura multe carti.
      Iata greselile Bibliei sectare (biblia mucarilor):
      Pe ea nu scrie decat, Biblia - fara a mai scrie unde este editata si de cine, scrie acolo ,,Societatea biblica”, dar care-i aceea? In Biblia ilustrata veti gasi rachete, sportivi, tineri sarutindu-se, cladiri din SUA, presedinti ai S.U.A. Orice gasesti in ele numai pe Iisus Hristos nu. Intr-un loc este o cruce fara Hristos pe ea, l-au rupt pe Iisus de pe ea: lepădare de Iisus Hristos!
      Ați scos din Vechiul Testament 14 carti: de la proorocul Maleahi pana la Evanghelia lui Matei, urmatoarele carti: Tobit, Cartea Iuditei, Cartea lui Baruh, Epistola lui Ieremia, Cintarea celor trei tineri, Cartea a treia a lui Ezdra, Cartea intelepciunii lui Solomon, Cartea intelepciunii lui Isus, fiul lui Sirah; Istoria Suzanei, Istoria omorârii balaurului Bel, Cartea I Macabei, Cartea II Macabei, Cartea III Macabei, Rugaciunea lui Manase, au scos afara de la pagina 917 la pagina 1097, adica un total de 180 de pagini. Ce scrie la Apocalipsa: ,,De va scoate cineva din cuvintele cartii acestei prooroci, Dumnezeu va scoate partea lui din pomul vietii si din cetatea sfânta si de la cele scrise in cartea aceasta” Apoc. 22, 19). Si voi ați scos ce ați vrut voi. Numai doua Biblii in lume sunt bune si egale: Biblia ortodoxa, pe care sectarii o zic Biblia bogata si Biblia catolica. Numai Biblia si Noul Testament aprobate de Sinod sint bune. Toate drăciile le-au facut, dracii de sectari, dracii ăştia fără de coarne.
      Nu aveți Psalmul 50: in orice Biblie de cind ar fi ea, Psalmul 50 este: ,,Milueste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta . . . “, psalmul de pocainta al lui David, la ei este Psalmul 51, care zice: ,,Ai mila de mine, Dumnezeule, in bunatatea Ta!“, cu totul altul este sensul la noi si altul la ei.
      In Psalmul 96, 7, la ortodocsi spune: ,,Sa se rusineze toti cei ce se inchina chipurilor cioplite si se lauda cu idolii lor” la sectari in Psalmul 97, 7 căci nici numerotarea psalmilor nu este identică - scrie: ,,Sint rusinati toti cei ce slujesc icoanelor si care se falesc cu idolii”, vouă nu vă plac icoanele, ca le-ți facut idoli. Dar idolii sunt: animale, pasari, oameni, zei, astri, soarele, pietrele; la acestea sa nu te inchini. Icoana il arata pe Dumnezeu, si Moise a facut Heruvimi in cort, tot icoane.
      Numerotarea Psalmilor este gresita, au taiat un psalm in doua, la noi este psalmul 96, iar la ei 97. Textul este foarte încâlcit.
      În Noul Testament, la Matei 1, 20 scrie la noi: ,,Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, logdnica ta”, iar la vii, la sectari scrie: ,,Pe Maria, nevasta-ta!” dar oare Maica Domnului i-a fost nevastă lui Iosif? Ce dracie! Cum s-a implinit atunci proorocia lui Isaia 7, 14: ,,Iata fecioara va avea in pintece si va naste fiu . . . “? Ce ratacire grozava, nu se naste Hristos dintr-o nevasta, ci dintr-o fecioara!
      In Evanghelia de la Luca 1; 28, la noi scrie: ,,Bucura-te cea plina de har” iar la sectari:,,Plecaciune tie .. . .” Au inlocuit ,,Bucura-te” ca sa nu fie ca la noi la Acatist. In limba greaca scrie: ,,Herete” = bucura-te alta greşeală a lor.
      La Luca 1, 43, la noi scrie: ,,Si de unde mie cinstea aceasta, ca sa vina la mine Maica Domnului meu?” iar sectarii au pus: ,,mama Domnului” in loc de Maica Domnului, voi n-o cinstiți, ci o batjocoriți!
      La Luca 1, 48, la ortodocsi scrie: ,,Ca iata, de acum ma vor ferici toate neamurile” la sectari scrie asa: ,,Ca iata de acum incolo, toate neamurile imi vor zice fericita”. Este o injosire adusa Maicii Domnului. Daca ei n-o cinstesc, atunci au ajuns s-o batjocoreasca, ca-i o femeie de rând, că a mai avut copii. Ce drăcii in capul vostru!
      Greşeli mai sunt la Tit 3, 10 si in multe locuri, asa-i Biblia lor, daca si-au stricat credinta si-au stricat si Scriptura.
      La I Tim 3, 1: ,,De doreste cineva sa fie Episcop. . .” la ortodocsi, iar la sectari: ,, . . . sa fie episcop” cu explicatia, episcop = priveghetor, supraveghetor. Mare greşeală. Episcopii numai in Biserică îi gasim. Numai Biblia si Noul Testament tiparit de Biserică sunt bune, ca de sunt asa cum au fost si in urma cu 2000 de ani, ale voastre va duc in Iad. Noi avem carti foarte vechi, scriptura nu-i de ieri sau alaltaieri. ,,TOATA Scriptura este de Dumnezeu insuflată” (II Tim 3, 16) deci toata nu numai o parte.
      In Biblia ortodoxa gasim cuvantul preot sfintit de apostoli. La sectari cuvantul preot = batrin, deci un om oarecare de rind, mare greseala. Preotul este preot pus de sfintii Apostoli. Vezi Iacov 5, 14.

    • @filipmarcel8184
      @filipmarcel8184 9 місяців тому

      O carte scrisa in decursul a 1600 de ani..

    • @petrurares534
      @petrurares534 9 місяців тому

      ​@@TheologusOrthodoxusSă nu.ti faci chip cioplit și nici asemănări.... Ortodoxia sectantă.😆

    • @ionutlucian4853
      @ionutlucian4853 9 місяців тому

      Legat de scrierile masoretice: Rabinii au viciat conţinutul Scripturilor pentru a corespunde propriilor intenţii răutăcioase … şi continuă încă să le modifice”, scria Eftimie de Ciudov (1705). Astfel de acuzaţii s-au auzit încă din timpurile apostolice. În perioada dintre secolele V-X, rabinii masoretici au stabilit textul Vechiului Testament care de atunci încoace a fost adoptat ca textul oficial. În acest text, practic toate proorociile despre Mântuitorul lumii au fost distorsionate de o aşa manieră încât ele nu ar putea fi înţelese ca referindu-se la persoana Domnului nostru Iisus Hristos. Ulterior, toate copiile ebraice ale textului care difereau de canonul masoretic stabilit au fost distruse.
      - Stabilitatea textului masoretic al Vechiului Testament şi absenţa versiunilor în copiile sale au făcut ca mulţi teologi şi exegeţi biblici, chiar dintre creştini, începând cu Origen şi până astăzi, să se întoarcă în mod constant la acest text ebraic ca principala autoritate, în pofida avertismentelor aspre ale Bisericii. Pe de altă parte, existenţa versiunilor diferite ale textului bisericesc al Septuagintei a fost considerată indiciul că el nu este demn de încredere. Drept urmare, nu numai teologii şi traducătorii catolici şi protestanţi apuseni s-au bazat pe textul masoretic al Bibliei.
      - Prin ediţiile tipărite la Veneţia a început influenţa asupra copiilor greceşti şi slavone mai târzii ale Scripturilor. [Textul masoretic] ,,a fost enumerat printre sursele primare, în ciuda avertismentelor stricte ale Sfântului Sinod” când Biblia elisabetană a fost revizuită în 1751. În pofida existenţei unor distorsiuni dogmatice serioase (în primul rând, în ce priveşte referirile mesianice), textul masoretic a devenit baza şi pentru traducerea sinodală a Vechiului Testament în limba rusă, având drept rezultat traducerea iniţială a protoiereului G. Pavski care a pricinuit indignare generală în cercurile bisericeşti. La acea vreme, arhiepiscopul Teofan Zăvorâtul a formulat esenţa substituţiei comise după cum urmează: ,,Potrivit legii noastre, când încercăm să tâlcuim Cuvântul lui Dumnezeu noi trebuie să-i consultăm pe Părinţii Bisericii. Sfinţii Părinţi au tâlcuit Scripturile aşa cum au fost înfăţişate în Septuaginta. În consecinţă, noua traducere ne împiedică să înţelegem Cuvântul lui Dumnezeu din punctul de vedere ortodox, deoarece ne prezintă un text diferit de cel folosit de către Sfinţii Părinţi. … Traducerea din textul ebraic ne zboară pământul de sub picioare. Ne confruntăm cu idei noi, cu o Biserică nouă, cu o eră nouă: deci, acestea sunt consecinţele acestei traduceri !”. ,,Dar editorii Bibliei ruse din Londra (neîndoios sub influenţă masonică) şi-au permis neruşinarea de a scrie: ’Noi insistăm şi dorim un singur lucru, anume: independenţa de conceptele Bisericii şi independenţa de traducerea celor Şaptezeci’”. Societăţile biblice şi comisiile de astăzi au dobândit această ,, independenţă” în întregime. Deşi ulterior s-a făcut tot ce se putea pentru a coordona această traducere cu textul bisericesc al Septuagintei în versiunea sa greacă şi în cea slavonă a Sfinţilor Chiril şi Meftodie, ,,nu s-a putut realiza o apropiere totală. Ruptura textului rus de tradiţia scripturistico-liturgică slavonă a Bisericii a osândit această traducere la utilizarea ei doar în afara slujbelor bisericeşti: Sfântul Sinod a destinat-o unei lecturi educaţionale acasă”. Descoperirea manuscriselor de la Qumran la începutul anilor ’1950, datând din secolul I î.Hr. (adică, din perioada pre-masoretică) a soluţionat în mod decisiv, şi în favoarea Septuagintei, controversa veche de secole privind valoarea comparativă a textelor ebraic şi grec ale Vechiului Testament. S-a dovedit că manuscrisele scoase din peşterile de la Qumran conţin toate variantele textului care sunt disponibile în manuscrisele greceşti şi care, după câte s-ar părea, le-ar fi subminat autoritatea. Însă, aceste concluzii sunt trecute sub tăcere, şi publicarea manuscriselor de la Qumran care sunt la dispoziţia ,,Casei Bibliei” din Ierusalim este oprită complet.
      - Orice traduceri noi ale Scripturii sunt făcute încă potrivit textului masoretic şi chiar cu participarea cărturarilor ebraici ai Bibliei. Totodată, renovaţioniştii din Patriarhia Moscovei şi din alte Biserici locale continuă să introducă cu insistenţă sporită în slujbele bisericeşti traduceri neautorizate ale Scripturii în limbile naţionale contemporane. Ca o regulă, toate aceste traduceri sunt de origine neortodoxă şi se bazează pe textul masoretic care nu aparţine Tradiţiei Bisericii Ortodoxe. Odată cu modernizarea larg răspândită a limbajului şi riturilor liturgice, introducerea calendarului gregorian apusean, şi a altor nenumărate concesii făcute spiritului vremurilor, aceste traduceri distrug tot mai mult legătura acestor Biserici cu propriul trecut ortodox, şi pregătesc terenul pentru reforme suplimentare având drept scop crearea pseudo-Bisericii ecumeniste a lui antihrist.

    • @ionutlucian4853
      @ionutlucian4853 9 місяців тому +1

      Moise a primit tablele Legii pe Muntele Sinai direct de la Dumnezeu în anul 1250 î.Hr. Fiind destinate evreilor, ele au fost scrise în limba ebraică.
      Cu timpul însă, evreii s-au împrăștiat și mulți din ei și-au pierdut limba maternă. Nici palestinienii nu mai vorbeau ebraică după întoarcerea din Babilon, ci vorbeau armeana, limba Mântuitorului. Pe vremea împăratului Alexandru cel Mare a început să se vorbească limba greacă.
      Textul masoretic vs. septuaginta
      Astfel, în secolul al III-lea, regele Egiptului - Ptolomeu al II-lea Filadelful, i-a cerut marelui preot Eleazar din Ieruaslim să-i trimită cei mai iscusiți traducători din limba ebraică în limba greacă pentru textul Pentateuh (cele cinci cărți ale Legii scrise de Moise), cu scopul de a avea în biblioteca sa înțelepciunea vechilor religii ale lumii antice.
      Modul în care a fost alcătuită Septuaginta este descris în „Scrisoarea lui Aristeas” (sau a lui „Filocrates”). Aceasta constituie cea mai veche mărturie referitoare la originea acestei traduceri.
      Eleazar a ales câte șase bărbați din fiecare cele 12 seminții ale lui Israel, trimițând astfel 72 de traducători înțelepți în Alexandria. Fiecare din ei au fost așezați în camere diferite, fără a li se dezvălui motivul pentru care au fost chemați.
      Au fost rugați apoi să scrie pentru rege Legea lui Moise, fiecare dintre ei traducând individual textele ebraice. La sfârșit, traducerile celor 72 de înțelepți arătau identic și s-au numit Septuaginta (LXX), care vine vine din latinescul „interpretatio septuaginta virorum” și înseamnă „interpretarea celor șaptezeci de bărbați”. Acest lucru a dat scrierilor lor o credibilitate foarte mare, fiind considerată al doilea original la Vechiului Testament.
      Așa cum spune Talmud, „Dumnezeu a pus în inima fiecăruia aceeași traducere”.
      După ce au finalizat Pentateuhul, înțelepții au tradus și celelalte cărți ale Vechiului Testament.
      Mari scriitori antici (necreștini) precum Filon din Alexandria sau Iosif Flavius foloseau această traducere și o considerau o revelație divină.
      Pe baza Septuagintei s-au creat variantele biblice din numeroase limbi apărute ulterior - slavă, siriacă, coptă, vechea armeană sau georgiană, și așa s-a răspândit creștinismul în primele secole în toată zona Mediteraneană.
      Septuaginta este textul canonic al Vechiului Testament pe care l-a folosit și îl folosește Biserica Ortodoxă din toate timpurile.
      O foloseau evreii eleniști în timpul Mântuitorului, și au folosit-o mai apoi și Sfinții Evangheliști și Apostolii.
      Textul masoretic vs. septuaginta
      Mai există o traducere a Vechiului Testament, care apare în Bibliile mai noi, numită „text Masoretic” (TM).
      Textul Masoretic este parte a unei tradiții care a început cu Rabbi Akiva. Rabinii au rescris Biblia pentru a distruge credibilitatea Noului Testament.
      Între Septuaginta (traducerea greacă) și textul Masoretic (traducerea erbraică) există diferențe importante. În primul rând, din textul Masoretic lipsesc foarte multe cărți ale Vechiului Testament:
      1) I Ezdra
      2) Rugăciunea lui Manase
      3) Tobit
      4) Iudita
      5) o parte din Estera
      6) Înțelepciunea lui Solomon
      7) Înțelepciunea lui Isus, fiul lui Sirah (Ecleziasticul)
      8) Baruh
      9) Epistola lui Ieremia (Cântarea celor trei tineri)
      10) Susana
      11) Istoria omorârii balaurului
      12) Psalmul 151
      13) Cărțile Macabeilor
      Septuaginta are un ton hristologic, în timp ce textul Masoretic, care a fost alcătuit de masoreții evrei, se vădește a fi anti-creștin.
      Creștinii au sesizat că textele masoretice au diferențe de sens foarte mari, mai ales la profețiile mesianice. Cel mai bun exemplu este un citat din Deuteronom 8,3.
      În Septuaginta scrie: „Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu”, iar în textul Masoretic scrie: „Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot ceea ce iese din gura lui Dumnezeu”.
      La prima vedere, textele par asemănătoare, însă masoreții au omis cel mai important termen, și anume „cuvântul”, care duce la Logosul întrupat, adică la Iisus Hristos.
      Însuși Mântuitorul citează Septuaginta când răspunde împotriva ispitei diavolului în pustia Carantaniei de a preface pietrele în pâini.
      Alte diferențe de text și de sens sunt și acestea:
      Septuaginta: „De ai fi adus drept și ai fi împărțit drept, n-ai fi păcătuit. Taci, la tine se va întoarce și tu îl vei stăpâni pe acela.”(Facerea 4:7)
      Textul Masoretic: „Dacă faci bine, vei fi bine primit; dar dacă faci rău, păcatul pândește la ușă; dorința lui se ține după tine, dar tu să-l stăpânești”. (Facerea 4:7)
      Septuaginta: „Şi a zis Cain către Domnul: „Mai mare este vina mea decât a mi se ierta mie.” (Facerea 4:13)
      Textul Masoretic: „Cain a zis Domnului: „Pedeapsa mea e prea mare ca s-o pot suferi.” (Facerea 4:13)
      Septuaginta: „Cel ce va grăi de rău pe tatăl său sau pe mama sa, cu moarte să se omoare”. (Ieșirea 21:16/17)
      Textul Masoretic: „Cine va blestema pe tatăl său sau pe mama sa, să fie pedepsit cu moartea”. (Ieșirea 21:16/17)
      Septuaginta: „Jertfe și prinoase nu ai voit, dar trup mi-ai săvârșit…” (Psalmul 39/40:6)
      Textul Masoretic: „Tu nu dorești nici jertfă, nici dar de mâncare, ci mi-ai străpuns urechile…” (Psalmul 39/40:6)
      Este lesne de înțeles de ce creștinii au devenit suspicioși față de versiunea Masoretică.
      Trebuie precizat că Septuaginta a fost scrisă cu aproape o mie de ani înainte de textul Masoretic, în perioada pre-creștină, când nu existau polemici între religii.
      Manuscrisele de la Marea Moartă, descoperite în anul 1947, au scos la iveală mai multe exemplare ale Vechiului Testament din timpul Mântuitorului, al Apostolilor și mai vechi.
      Septuaginta
      Mai mulți savanți au conchis asupra faptului că traducerile din Septuaginta sunt într-adevăr de încredere, dat fiind că ele au asemănări puternice cu textele evreiești scrise înainte de masoreți.
      Acest lucru demonstrează că Septuaginta a fost redactată urmând un text ebraic original, care s-a pierdut în timp, și pe care masoreții e posibil să nu-l fi avut.
      Bibliile pe care poporul român le-a avut de la început au fost realizate tot după Septuaginta: Biblia lui Șerban din anul 1688, Biblia de Buzău din anul 1854 și Biblia lui Șaguna din anul 1856.
      Până în anul 1936, când a apărut o versiune a Bibliei tradusă de Gala Galaction, Vasile Radu și Nicodim Munteanu, după textul Masoretic. Motivația lui Galaction a fost că și ortodocșii trebuie să aibă textul utilizat de sectele neo-protestante, pentru a le putea combate mai bine.
      Astfel, versiunile Vechiului Testament care au apărut după anul 1936 în România au fost realizate după textul Masoretic.
      Textul Masoretic este folosit în traducerile moderne mai ales de creștinii protestanți și romano-catolici.

  • @GG-tf7ep
    @GG-tf7ep 10 місяців тому

    😇😇🙏🙏👍👍❤❤🌻🌻🌼🌼🌺🌺🍀🍀

  • @elenasanduleasa5221
    @elenasanduleasa5221 10 місяців тому +10

    Odată ce Biblia a fost scrisă de oameni,e clar că am fost manipulați cu ajutorul ei.

    • @gheorghegalsan5743
      @gheorghegalsan5743 9 місяців тому

      pái cum altfel...crestinii criminalii omenirii....ín numele dOmnului....íntre ei si pe lángá/altii...
      dacá papa avea -numai elBOMBA A/H ACUMA ERAM 1UN MILIARD SI NUMAI KAcaTOLICI......HAHAHAHA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • @calatorulbulangiu-lh5jc
    @calatorulbulangiu-lh5jc 10 місяців тому +9

    Evreii au scris-o..👍👉🏻👊🏻🇮🇱

    • @alexutzcedu756
      @alexutzcedu756 9 місяців тому

      Pai aveau si nevoie. Ca doar nu cei ce vroiau sa o rupa cu ei.

  • @ionellupau1998
    @ionellupau1998 9 місяців тому +1

    Ascult acest documentar și nu spune cu siguranta,.Biblia este transcrisă de pe o piatră ce a dat-o Dumnezeu pe pământ ,în Erusalim?

  • @calinradu1378
    @calinradu1378 9 місяців тому

    Dragii mei numai dacă deschideți cartea Genezei puteți vedea că ce scire în capitolul 2 contrazice ce scrie în capitolul 1 și vă sugerez să citiți varainta în engleză care este o traducere mai bună cea în românâ este mai slabă. Dacă vreți să vă convingeți de cât de morală și pașnică poate fi Biblia uneori citiți Exodul, Numeriii și mai ales Cartea lui Iosua să vedeți câtă violență și acte de cruzime ordonate de Dumnezeu conține (sau mai bine zis de divinitatea cananeeană Iahwe, unul din fii lui El, frate cu Baal și cu alții).

  • @Al24sub0
    @Al24sub0 9 місяців тому

    Biblia a fost scrisa în anul 0 de catre unul care numele lui începe cu ultima litera din alfabet si era român(dac la origine).

  • @alexutzcedu756
    @alexutzcedu756 9 місяців тому +1

    Cat ma bucur la razbunarea lui Attila de atunci de demult, chiar daca suntem inselati cu istorie falsa!

  • @alexutzcedu756
    @alexutzcedu756 9 місяців тому +1

    Ceea ce-l da de gol pe apostolul Pavel ca nu scrie cu puterea Duhului Sfant ci a altceva e tocmai adresarea catre Timotei cu felul cum priveste el femeia prin prisma faptului ca nu Adam a gresit Evei, ci Eva lui Adam prin acel mar fatidic de demult. Pai ce Hristos veni pentru persistenta marului, ori pentru eradicarea sa??! Iata dovada unei Biblii facuta in afara de Duh Sfant. Iisus Hristos veni pentru aceea ca "Indrazniti, caci eu am biruit lumea." Deci daca se pune problema de ridicare si inaltare a sufletului, nu tot asa se va pune problema de inaltare a femeii dintre femei??! Iata eroarea unde e.

  • @liviuignuta4343
    @liviuignuta4343 8 місяців тому

    Biblia a fost Scrisă de Apostoli,Matei,Marcu,Ioan,Luca etc.

  • @aurelianvasile7034
    @aurelianvasile7034 9 місяців тому

    Oameni au scris-o din mintea lor

  • @soniatecuceanu1478
    @soniatecuceanu1478 9 місяців тому +2

    Scrisa de oameni , și modificata de multe ori ...

  • @alexutzcedu756
    @alexutzcedu756 9 місяців тому

    Pai si ce daca. Cei care au scris dupa dictarea lui Dumnezeu au scris ce trebuie. Dar cum doar o mana a editat toate cartile intr-una singura se pune intrebarea cine fu ultima mana? Caci asta nu mai veni de la Dumnezeu, fiindca mai toate cartile sunt bine amenajate si altele chiar anatemizate. Adica apartinand lumii apocrife. Prin Consiliul de la Pishea.

  • @miucosmin243
    @miucosmin243 9 місяців тому +4

    Cine a scris?? Niste șmecheri...cel mai ușor este să vinzi iluzii și să manipulezi lumea.Lucrul reușit cu brio!!!!

  • @TheologusOrthodoxus
    @TheologusOrthodoxus 10 місяців тому +4

    Biblia sectară şi Biblia Ortodoxă. Diferenţele dintre minciunile sectanţilor şi dreapta credinţă
    Biblia Ortodoxa are urmatoarele carti: Vechiul Testament are 39 de carti + 14 carti, adica 53 de carti; a lor nu are decat 39 de carti, restul le-au scos afara. Noul Testament are 27 de carti; acesta si la voi are tot atitea carti, dar este plin de greseli. Deci, Biblia ortodoxa, are un total de 80 de carti. Voi ii ziceți la a noastra ,,Biblia bogata” dar oare este una si saraca, oare Dumnezeu nu are numai o Biblie? Biblia este cuvantul lui Dumnezeu vorbit catre oameni, este glasul lui Dumnezeu catre om. Când ne rugăm, noi ridicam glasul catre El, iar cand citim Biblia El ne vorbeste noua, Sectarii au scos din Scriptura multe carti.
    Iata greselile Bibliei sectare (biblia mucarilor):
    Pe ea nu scrie decat, Biblia - fara a mai scrie unde este editata si de cine, scrie acolo ,,Societatea biblica”, dar care-i aceea? In Biblia ilustrata veti gasi rachete, sportivi, tineri sarutindu-se, cladiri din SUA, presedinti ai S.U.A. Orice gasesti in ele numai pe Iisus Hristos nu. Intr-un loc este o cruce fara Hristos pe ea, l-au rupt pe Iisus de pe ea: lepădare de Iisus Hristos!
    Ați scos din Vechiul Testament 14 carti: de la proorocul Maleahi pana la Evanghelia lui Matei, urmatoarele carti: Tobit, Cartea Iuditei, Cartea lui Baruh, Epistola lui Ieremia, Cintarea celor trei tineri, Cartea a treia a lui Ezdra, Cartea intelepciunii lui Solomon, Cartea intelepciunii lui Isus, fiul lui Sirah; Istoria Suzanei, Istoria omorârii balaurului Bel, Cartea I Macabei, Cartea II Macabei, Cartea III Macabei, Rugaciunea lui Manase, au scos afara de la pagina 917 la pagina 1097, adica un total de 180 de pagini. Ce scrie la Apocalipsa: ,,De va scoate cineva din cuvintele cartii acestei prooroci, Dumnezeu va scoate partea lui din pomul vietii si din cetatea sfânta si de la cele scrise in cartea aceasta” Apoc. 22, 19). Si voi ați scos ce ați vrut voi. Numai doua Biblii in lume sunt bune si egale: Biblia ortodoxa, pe care sectarii o zic Biblia bogata si Biblia catolica. Numai Biblia si Noul Testament aprobate de Sinod sint bune. Toate drăciile le-au facut, dracii de sectari, dracii ăştia fără de coarne.
    Nu aveți Psalmul 50: in orice Biblie de cind ar fi ea, Psalmul 50 este: ,,Milueste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta . . . “, psalmul de pocainta al lui David, la ei este Psalmul 51, care zice: ,,Ai mila de mine, Dumnezeule, in bunatatea Ta!“, cu totul altul este sensul la noi si altul la ei.
    In Psalmul 96, 7, la ortodocsi spune: ,,Sa se rusineze toti cei ce se inchina chipurilor cioplite si se lauda cu idolii lor” la sectari in Psalmul 97, 7 căci nici numerotarea psalmilor nu este identică - scrie: ,,Sint rusinati toti cei ce slujesc icoanelor si care se falesc cu idolii”, vouă nu vă plac icoanele, ca le-ți facut idoli. Dar idolii sunt: animale, pasari, oameni, zei, astri, soarele, pietrele; la acestea sa nu te inchini. Icoana il arata pe Dumnezeu, si Moise a facut Heruvimi in cort, tot icoane.
    Numerotarea Psalmilor este gresita, au taiat un psalm in doua, la noi este psalmul 96, iar la ei 97. Textul este foarte încâlcit.
    În Noul Testament, la Matei 1, 20 scrie la noi: ,,Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, logdnica ta”, iar la vii, la sectari scrie: ,,Pe Maria, nevasta-ta!” dar oare Maica Domnului i-a fost nevastă lui Iosif? Ce dracie! Cum s-a implinit atunci proorocia lui Isaia 7, 14: ,,Iata fecioara va avea in pintece si va naste fiu . . . “? Ce ratacire grozava, nu se naste Hristos dintr-o nevasta, ci dintr-o fecioara!
    In Evanghelia de la Luca 1; 28, la noi scrie: ,,Bucura-te cea plina de har” iar la sectari:,,Plecaciune tie .. . .” Au inlocuit ,,Bucura-te” ca sa nu fie ca la noi la Acatist. In limba greaca scrie: ,,Herete” = bucura-te alta greşeală a lor.
    La Luca 1, 43, la noi scrie: ,,Si de unde mie cinstea aceasta, ca sa vina la mine Maica Domnului meu?” iar sectarii au pus: ,,mama Domnului” in loc de Maica Domnului, voi n-o cinstiți, ci o batjocoriți!
    La Luca 1, 48, la ortodocsi scrie: ,,Ca iata, de acum ma vor ferici toate neamurile” la sectari scrie asa: ,,Ca iata de acum incolo, toate neamurile imi vor zice fericita”. Este o injosire adusa Maicii Domnului. Daca ei n-o cinstesc, atunci au ajuns s-o batjocoreasca, ca-i o femeie de rând, că a mai avut copii. Ce drăcii in capul vostru!
    Greşeli mai sunt la Tit 3, 10 si in multe locuri, asa-i Biblia lor, daca si-au stricat credinta si-au stricat si Scriptura.
    La I Tim 3, 1: ,,De doreste cineva sa fie Episcop. . .” la ortodocsi, iar la sectari: ,, . . . sa fie episcop” cu explicatia, episcop = priveghetor, supraveghetor. Mare greşeală. Episcopii numai in Biserică îi gasim. Numai Biblia si Noul Testament tiparit de Biserică sunt bune, ca de sunt asa cum au fost si in urma cu 2000 de ani, ale voastre va duc in Iad. Noi avem carti foarte vechi, scriptura nu-i de ieri sau alaltaieri. ,,TOATA Scriptura este de Dumnezeu insuflată” (II Tim 3, 16) deci toata nu numai o parte.
    In Biblia ortodoxa gasim cuvantul preot sfintit de apostoli. La sectari cuvantul preot = batrin, deci un om oarecare de rind, mare greseala. Preotul este preot pus de sfintii Apostoli. Vezi Iacov 5, 14.

    • @arconstinc2319
      @arconstinc2319 9 місяців тому

      Cine crezi tu , ca in noise generatii vor cauta ceva adevaruri in labirintul asta de tampenii care tin de noaptea mintii ?

  • @mirceaionutstinga6519
    @mirceaionutstinga6519 9 місяців тому

    Mai tine-ti minte jocul din copilarie " telefonul fara fir"? Aceasi metodo a fost aplicata si cu biblia.

  • @Liliana-qw2qu
    @Liliana-qw2qu 10 місяців тому

    Am un manuscris de acum 35 ani :* Importanța Lui Dumnezeu în viața omului*...Dar pînă mai acum dacă vorbeai de Dumnezeu te considera nebun...
    Vă dau un pasaj cu o CONIUNIUNE CU DUMNEZEU ..." NU NOI ÎL AVEM PE DUMNEZEU PE PAMÂNT; ...CI, DUMNEZEU NE ARE PE NOI ...e o diferență ..pe tema acesta am dezbătut tema cărți .

  • @dansandulescu1366
    @dansandulescu1366 10 місяців тому +1

    Deşi în ansamblu nu putem contesta valoarea bibliei şi neputând fi exhaustivi, mai putem aminti de multiplele concilii bisericeşti, în care, timp de peste 400 de ani, au fost suprimate multe texte patristice, considerate mai târziu apocrife (neautentice) de cărturari şi farisei la fel de făţarnici şi de aroganţi precum cei prezenţi pe vremea lui Iisus, care L-au acuzat de blasfemie tocmai pe Fiul acelui Dumnezeu pe care pretindeau că-l slujesc !
    Cei care nu cred orbeşte, ci sunt vii spiritual, putând distinge intuitiv Adevărul ascultându-şi propria inimă, „vocea interioară”, ştiu şi de ce biblia nu poate fi considerată Cuvântul lui Dumnezeu, pe care numai Fiul Său ar fi putut să-l scrie, lucru pe care nu l-a făcut ATUNCI, deoarece ştia că mâna omului oricum l-ar fi cenzurat şi, cu intelectul lui mărginit, l-ar fi răstălmăcit, împovărându-se neîncetat cu o nouă vină. Şi avem şi dovada cea mai clară în însăşi crima cea mai odioasă comisă de „credincioşi” prin crucificarea lui Iisus, Cuvântul Viu al Adevărului întrupat !
    De aceea, ÎN PREZENT, la vremea Apocalipsei, a dezvăluirii întregului Adevăr, în loc să ne bucurăm, trebuie să supravieţuim marii Purificări, pentru a-L putea recunoaşte pe Cel promis !

    • @TheologusOrthodoxus
      @TheologusOrthodoxus 10 місяців тому

      Biblia sectară şi Biblia Ortodoxă. Diferenţele dintre minciunile sectanţilor şi dreapta credinţă
      Biblia Ortodoxa are urmatoarele carti: Vechiul Testament are 39 de carti + 14 carti, adica 53 de carti; a lor nu are decat 39 de carti, restul le-au scos afara. Noul Testament are 27 de carti; acesta si la voi are tot atitea carti, dar este plin de greseli. Deci, Biblia ortodoxa, are un total de 80 de carti. Voi ii ziceți la a noastra ,,Biblia bogata” dar oare este una si saraca, oare Dumnezeu nu are numai o Biblie? Biblia este cuvantul lui Dumnezeu vorbit catre oameni, este glasul lui Dumnezeu catre om. Când ne rugăm, noi ridicam glasul catre El, iar cand citim Biblia El ne vorbeste noua, Sectarii au scos din Scriptura multe carti.
      Iata greselile Bibliei sectare (biblia mucarilor):
      Pe ea nu scrie decat, Biblia - fara a mai scrie unde este editata si de cine, scrie acolo ,,Societatea biblica”, dar care-i aceea? In Biblia ilustrata veti gasi rachete, sportivi, tineri sarutindu-se, cladiri din SUA, presedinti ai S.U.A. Orice gasesti in ele numai pe Iisus Hristos nu. Intr-un loc este o cruce fara Hristos pe ea, l-au rupt pe Iisus de pe ea: lepădare de Iisus Hristos!
      Ați scos din Vechiul Testament 14 carti: de la proorocul Maleahi pana la Evanghelia lui Matei, urmatoarele carti: Tobit, Cartea Iuditei, Cartea lui Baruh, Epistola lui Ieremia, Cintarea celor trei tineri, Cartea a treia a lui Ezdra, Cartea intelepciunii lui Solomon, Cartea intelepciunii lui Isus, fiul lui Sirah; Istoria Suzanei, Istoria omorârii balaurului Bel, Cartea I Macabei, Cartea II Macabei, Cartea III Macabei, Rugaciunea lui Manase, au scos afara de la pagina 917 la pagina 1097, adica un total de 180 de pagini. Ce scrie la Apocalipsa: ,,De va scoate cineva din cuvintele cartii acestei prooroci, Dumnezeu va scoate partea lui din pomul vietii si din cetatea sfânta si de la cele scrise in cartea aceasta” Apoc. 22, 19). Si voi ați scos ce ați vrut voi. Numai doua Biblii in lume sunt bune si egale: Biblia ortodoxa, pe care sectarii o zic Biblia bogata si Biblia catolica. Numai Biblia si Noul Testament aprobate de Sinod sint bune. Toate drăciile le-au facut, dracii de sectari, dracii ăştia fără de coarne.
      Nu aveți Psalmul 50: in orice Biblie de cind ar fi ea, Psalmul 50 este: ,,Milueste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta . . . “, psalmul de pocainta al lui David, la ei este Psalmul 51, care zice: ,,Ai mila de mine, Dumnezeule, in bunatatea Ta!“, cu totul altul este sensul la noi si altul la ei.
      In Psalmul 96, 7, la ortodocsi spune: ,,Sa se rusineze toti cei ce se inchina chipurilor cioplite si se lauda cu idolii lor” la sectari in Psalmul 97, 7 căci nici numerotarea psalmilor nu este identică - scrie: ,,Sint rusinati toti cei ce slujesc icoanelor si care se falesc cu idolii”, vouă nu vă plac icoanele, ca le-ți facut idoli. Dar idolii sunt: animale, pasari, oameni, zei, astri, soarele, pietrele; la acestea sa nu te inchini. Icoana il arata pe Dumnezeu, si Moise a facut Heruvimi in cort, tot icoane.
      Numerotarea Psalmilor este gresita, au taiat un psalm in doua, la noi este psalmul 96, iar la ei 97. Textul este foarte încâlcit.
      În Noul Testament, la Matei 1, 20 scrie la noi: ,,Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, logdnica ta”, iar la vii, la sectari scrie: ,,Pe Maria, nevasta-ta!” dar oare Maica Domnului i-a fost nevastă lui Iosif? Ce dracie! Cum s-a implinit atunci proorocia lui Isaia 7, 14: ,,Iata fecioara va avea in pintece si va naste fiu . . . “? Ce ratacire grozava, nu se naste Hristos dintr-o nevasta, ci dintr-o fecioara!
      In Evanghelia de la Luca 1; 28, la noi scrie: ,,Bucura-te cea plina de har” iar la sectari:,,Plecaciune tie .. . .” Au inlocuit ,,Bucura-te” ca sa nu fie ca la noi la Acatist. In limba greaca scrie: ,,Herete” = bucura-te alta greşeală a lor.
      La Luca 1, 43, la noi scrie: ,,Si de unde mie cinstea aceasta, ca sa vina la mine Maica Domnului meu?” iar sectarii au pus: ,,mama Domnului” in loc de Maica Domnului, voi n-o cinstiți, ci o batjocoriți!
      La Luca 1, 48, la ortodocsi scrie: ,,Ca iata, de acum ma vor ferici toate neamurile” la sectari scrie asa: ,,Ca iata de acum incolo, toate neamurile imi vor zice fericita”. Este o injosire adusa Maicii Domnului. Daca ei n-o cinstesc, atunci au ajuns s-o batjocoreasca, ca-i o femeie de rând, că a mai avut copii. Ce drăcii in capul vostru!
      Greşeli mai sunt la Tit 3, 10 si in multe locuri, asa-i Biblia lor, daca si-au stricat credinta si-au stricat si Scriptura.
      La I Tim 3, 1: ,,De doreste cineva sa fie Episcop. . .” la ortodocsi, iar la sectari: ,, . . . sa fie episcop” cu explicatia, episcop = priveghetor, supraveghetor. Mare greşeală. Episcopii numai in Biserică îi gasim. Numai Biblia si Noul Testament tiparit de Biserică sunt bune, ca de sunt asa cum au fost si in urma cu 2000 de ani, ale voastre va duc in Iad. Noi avem carti foarte vechi, scriptura nu-i de ieri sau alaltaieri. ,,TOATA Scriptura este de Dumnezeu insuflată” (II Tim 3, 16) deci toata nu numai o parte.
      In Biblia ortodoxa gasim cuvantul preot sfintit de apostoli. La sectari cuvantul preot = batrin, deci un om oarecare de rind, mare greseala. Preotul este preot pus de sfintii Apostoli. Vezi Iacov 5, 14.

    • @dansandulescu1366
      @dansandulescu1366 9 місяців тому

      @@TheologusOrthodoxus - În al doilea paragraf (Cei care nu cred ORBEŞTE ...) am afirmat că Noul Testament AR FI FOST Cuvântul lui Dumnezeu dacă Iisus însuşi ar fi scris Mesajul către omenire cu propria Sa Mână, în timp ce aceste texte au fost scrise de oameni, de apostoli din amintiri - PUŢINUL PE CARE L-AU ÎNŢELES şi au fost îndemnaţi să-l păstreze până când va veni Acela*, care ne va conduce în întreg Adevărul pe durata Împărăţiei - care apoi au fost MODIFICATE de generaţiile următoare, după înţelegerea îngustă a traducătorului şi conform cu indicaţiile ARBITRARE ale editorului.
      „Îndeosebi Matei arată că a înțeles greșit multe lucruri pe care apoi le-a transmis cu nepăsare în felul său. Precum deja de la începutul însemnărilor sale : Matei 1,21 (Vestirea Îngerului către Iosif) :
      „Și ea va naște un Fiu, și-I vei pune numele IISUS, căci El va mântui pe poporul Lui de păcatele sale !”. Apoi Matei continuă în versetele 22 și 23 :
      »Toate aceste lucruri s-au întâmplat ca să se împlinească ceea ce a spus Domnul prin profetul care a zis : „Iată, o fecioară va rămâne însărcinată şi va naște un fiu, și-i vor pune numele IMANUEL*, care tălmăcit înseamnă: Dumnezeu este cu noi !”«
      Aici Matei vrea să lege strâns, în explicația sa, profeția lui Isaia de nașterea FIULUI LUI DUMNEZEU, într-un mod care arată foarte clar că el nu exprimă în scrierile sale decât părerea sa personală și deci nu rămâne obiectiv.
      Acest lucru ar fi trebuit să-i servească fiecăruia ca AVERTISMENT că aceste însemnări NU ar trebui să fie considerate drept Cuvântul lui Dumnezeu, ci doar ca fiind opinia personală a autorului !
      Matei, de exemplu, nici măcar nu vede deosebirea dintre vestirea făcută de Isaia, pe care el însuși o citează, și vestirea Îngerului, ci le amestecă pe amândouă cu inocență copilărească, pentru că așa „își imaginează” el că este, fără să-l preocupe dacă este și corect. El nici măcar nu observă că cele două NUME semnalate aici sunt diferite.
      Însă ele nu fără rost au fost date cu această exactitate !
      Isaia îl vesteşte pe „Imanuel”. Îngerul însă, pe „Iisus” ! Deci nu Imanuel este Cel pe care L-a născut Maria și de aceea nu Iisus este Cel pe care îl vesteşte Isaia !
      Isaia l-a vestit pe „Imanuel”, FIUL OMULUI, Îngerul pe „Iisus”, FIUL LUI DUMNEZEU ! Acestea sunt în mod clar două înştiinţări diferite care necesită două împliniri diferite care, la rândul lor, trebuie săvârșite prin două Persoane diferite. Este imposibilă o amestecare a acestor două procese, ea putând fi menținută numai de o voință omenească care, în mod INTENȚIONAT, ignoră toate faptele de bază.”

  • @stern.3
    @stern.3 9 місяців тому

    Nu o sa stim niciodata cu exactitate cine a scris -o.

  • @dorudorin6338
    @dorudorin6338 9 місяців тому +1

    Hai să fim cu capul pe umeri, se spune că pe munte, Dumnezeu i-a transmis, să scrie cuvintele lui, cioplite în piatră, de unde a avut în acel moment, o dalta și ciocan? Unde a găsit o piatră plată? Noe a avut o nevastă și 3 fii, din același popor, dar acum suntem europenii, negrii, chinezii....tot ce este scris în biblie, a mai fost

    • @IasminaCantemir
      @IasminaCantemir 9 місяців тому

      Nu Moise a scris decalogul si nici nu a dus cu el pietre plate ci i-au fost date de Dumnezeu. Direct !
      După 40 de zile de post total a coborât de pe muntele Horeb având fața acoperită pt că aceasta strălucea sub puterea Harului divin.
      Rațiunea umană e limitată dar puterea lui Dumnezeu este incomensurabilă.

  • @razvanionel3039
    @razvanionel3039 8 місяців тому

    Biblia este o "carte" prea evoluată pentru lumea de astăzi și nu mai vorbesc pentru lumea de atunci,este Cuvântul revelat de Dumnezeu Tatăl prin scrierea evenimentelor celor Aleși de El. Dumnezeu lucrează numai prin oameni pentru pământeni.

  • @FloreaGogot
    @FloreaGogot 9 місяців тому +1

    Biblia este scrisă de unul caruia nu i plăcea munca si schimbul de noapte 👍

  • @alexutzcedu756
    @alexutzcedu756 9 місяців тому

    Eu ma voi intoarce mereu la "Amy Arrè", pe cand tu va trebui s-o iei de la capat.

  • @alexutzcedu756
    @alexutzcedu756 9 місяців тому

    In numele Diavolului. Carui Dumnezeu??! Caci Iisus s-a caznit sa faca o rupere de unii si nu o reunire.

  • @navymonkey9358
    @navymonkey9358 9 місяців тому

    Biblia a fost scrisa prin Duhul Sfant , scrie clar în biblie Dumnezeu este Duh

  • @MCsRO
    @MCsRO 10 місяців тому +1

    43 de autori !!!!!! 66 de cărți !!!!! 1600 DE ANI, perioada cumulată pentru a o încheaia ULTIMA carte ;- anii 93 , 95 scrisă de IOAN pe insula PATMOS GRECIA !!!! BIBLIA ESTE UNA , RESTUL SUNT POVEȘTI, CONSPIRAȚII !!!!!!

    • @TheologusOrthodoxus
      @TheologusOrthodoxus 10 місяців тому

      Biblia sectară şi Biblia Ortodoxă. Diferenţele dintre minciunile sectanţilor şi dreapta credinţă
      Biblia Ortodoxa are urmatoarele carti: Vechiul Testament are 39 de carti + 14 carti, adica 53 de carti; a lor nu are decat 39 de carti, restul le-au scos afara. Noul Testament are 27 de carti; acesta si la voi are tot atitea carti, dar este plin de greseli. Deci, Biblia ortodoxa, are un total de 80 de carti. Voi ii ziceți la a noastra ,,Biblia bogata” dar oare este una si saraca, oare Dumnezeu nu are numai o Biblie? Biblia este cuvantul lui Dumnezeu vorbit catre oameni, este glasul lui Dumnezeu catre om. Când ne rugăm, noi ridicam glasul catre El, iar cand citim Biblia El ne vorbeste noua, Sectarii au scos din Scriptura multe carti.
      Iata greselile Bibliei sectare (biblia mucarilor):
      Pe ea nu scrie decat, Biblia - fara a mai scrie unde este editata si de cine, scrie acolo ,,Societatea biblica”, dar care-i aceea? In Biblia ilustrata veti gasi rachete, sportivi, tineri sarutindu-se, cladiri din SUA, presedinti ai S.U.A. Orice gasesti in ele numai pe Iisus Hristos nu. Intr-un loc este o cruce fara Hristos pe ea, l-au rupt pe Iisus de pe ea: lepădare de Iisus Hristos!
      Ați scos din Vechiul Testament 14 carti: de la proorocul Maleahi pana la Evanghelia lui Matei, urmatoarele carti: Tobit, Cartea Iuditei, Cartea lui Baruh, Epistola lui Ieremia, Cintarea celor trei tineri, Cartea a treia a lui Ezdra, Cartea intelepciunii lui Solomon, Cartea intelepciunii lui Isus, fiul lui Sirah; Istoria Suzanei, Istoria omorârii balaurului Bel, Cartea I Macabei, Cartea II Macabei, Cartea III Macabei, Rugaciunea lui Manase, au scos afara de la pagina 917 la pagina 1097, adica un total de 180 de pagini. Ce scrie la Apocalipsa: ,,De va scoate cineva din cuvintele cartii acestei prooroci, Dumnezeu va scoate partea lui din pomul vietii si din cetatea sfânta si de la cele scrise in cartea aceasta” Apoc. 22, 19). Si voi ați scos ce ați vrut voi. Numai doua Biblii in lume sunt bune si egale: Biblia ortodoxa, pe care sectarii o zic Biblia bogata si Biblia catolica. Numai Biblia si Noul Testament aprobate de Sinod sint bune. Toate drăciile le-au facut, dracii de sectari, dracii ăştia fără de coarne.
      Nu aveți Psalmul 50: in orice Biblie de cind ar fi ea, Psalmul 50 este: ,,Milueste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta . . . “, psalmul de pocainta al lui David, la ei este Psalmul 51, care zice: ,,Ai mila de mine, Dumnezeule, in bunatatea Ta!“, cu totul altul este sensul la noi si altul la ei.
      In Psalmul 96, 7, la ortodocsi spune: ,,Sa se rusineze toti cei ce se inchina chipurilor cioplite si se lauda cu idolii lor” la sectari in Psalmul 97, 7 căci nici numerotarea psalmilor nu este identică - scrie: ,,Sint rusinati toti cei ce slujesc icoanelor si care se falesc cu idolii”, vouă nu vă plac icoanele, ca le-ți facut idoli. Dar idolii sunt: animale, pasari, oameni, zei, astri, soarele, pietrele; la acestea sa nu te inchini. Icoana il arata pe Dumnezeu, si Moise a facut Heruvimi in cort, tot icoane.
      Numerotarea Psalmilor este gresita, au taiat un psalm in doua, la noi este psalmul 96, iar la ei 97. Textul este foarte încâlcit.
      În Noul Testament, la Matei 1, 20 scrie la noi: ,,Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, logdnica ta”, iar la vii, la sectari scrie: ,,Pe Maria, nevasta-ta!” dar oare Maica Domnului i-a fost nevastă lui Iosif? Ce dracie! Cum s-a implinit atunci proorocia lui Isaia 7, 14: ,,Iata fecioara va avea in pintece si va naste fiu . . . “? Ce ratacire grozava, nu se naste Hristos dintr-o nevasta, ci dintr-o fecioara!
      In Evanghelia de la Luca 1; 28, la noi scrie: ,,Bucura-te cea plina de har” iar la sectari:,,Plecaciune tie .. . .” Au inlocuit ,,Bucura-te” ca sa nu fie ca la noi la Acatist. In limba greaca scrie: ,,Herete” = bucura-te alta greşeală a lor.
      La Luca 1, 43, la noi scrie: ,,Si de unde mie cinstea aceasta, ca sa vina la mine Maica Domnului meu?” iar sectarii au pus: ,,mama Domnului” in loc de Maica Domnului, voi n-o cinstiți, ci o batjocoriți!
      La Luca 1, 48, la ortodocsi scrie: ,,Ca iata, de acum ma vor ferici toate neamurile” la sectari scrie asa: ,,Ca iata de acum incolo, toate neamurile imi vor zice fericita”. Este o injosire adusa Maicii Domnului. Daca ei n-o cinstesc, atunci au ajuns s-o batjocoreasca, ca-i o femeie de rând, că a mai avut copii. Ce drăcii in capul vostru!
      Greşeli mai sunt la Tit 3, 10 si in multe locuri, asa-i Biblia lor, daca si-au stricat credinta si-au stricat si Scriptura.
      La I Tim 3, 1: ,,De doreste cineva sa fie Episcop. . .” la ortodocsi, iar la sectari: ,, . . . sa fie episcop” cu explicatia, episcop = priveghetor, supraveghetor. Mare greşeală. Episcopii numai in Biserică îi gasim. Numai Biblia si Noul Testament tiparit de Biserică sunt bune, ca de sunt asa cum au fost si in urma cu 2000 de ani, ale voastre va duc in Iad. Noi avem carti foarte vechi, scriptura nu-i de ieri sau alaltaieri. ,,TOATA Scriptura este de Dumnezeu insuflată” (II Tim 3, 16) deci toata nu numai o parte.
      In Biblia ortodoxa gasim cuvantul preot sfintit de apostoli. La sectari cuvantul preot = batrin, deci un om oarecare de rind, mare greseala. Preotul este preot pus de sfintii Apostoli. Vezi Iacov 5, 14.

    • @ionutlucian4853
      @ionutlucian4853 9 місяців тому

      Legat de scrierile masoretice: Rabinii au viciat conţinutul Scripturilor pentru a corespunde propriilor intenţii răutăcioase … şi continuă încă să le modifice”, scria Eftimie de Ciudov (1705). Astfel de acuzaţii s-au auzit încă din timpurile apostolice. În perioada dintre secolele V-X, rabinii masoretici au stabilit textul Vechiului Testament care de atunci încoace a fost adoptat ca textul oficial. În acest text, practic toate proorociile despre Mântuitorul lumii au fost distorsionate de o aşa manieră încât ele nu ar putea fi înţelese ca referindu-se la persoana Domnului nostru Iisus Hristos. Ulterior, toate copiile ebraice ale textului care difereau de canonul masoretic stabilit au fost distruse.
      - Stabilitatea textului masoretic al Vechiului Testament şi absenţa versiunilor în copiile sale au făcut ca mulţi teologi şi exegeţi biblici, chiar dintre creştini, începând cu Origen şi până astăzi, să se întoarcă în mod constant la acest text ebraic ca principala autoritate, în pofida avertismentelor aspre ale Bisericii. Pe de altă parte, existenţa versiunilor diferite ale textului bisericesc al Septuagintei a fost considerată indiciul că el nu este demn de încredere. Drept urmare, nu numai teologii şi traducătorii catolici şi protestanţi apuseni s-au bazat pe textul masoretic al Bibliei.
      - Prin ediţiile tipărite la Veneţia a început influenţa asupra copiilor greceşti şi slavone mai târzii ale Scripturilor. [Textul masoretic] ,,a fost enumerat printre sursele primare, în ciuda avertismentelor stricte ale Sfântului Sinod” când Biblia elisabetană a fost revizuită în 1751. În pofida existenţei unor distorsiuni dogmatice serioase (în primul rând, în ce priveşte referirile mesianice), textul masoretic a devenit baza şi pentru traducerea sinodală a Vechiului Testament în limba rusă, având drept rezultat traducerea iniţială a protoiereului G. Pavski care a pricinuit indignare generală în cercurile bisericeşti. La acea vreme, arhiepiscopul Teofan Zăvorâtul a formulat esenţa substituţiei comise după cum urmează: ,,Potrivit legii noastre, când încercăm să tâlcuim Cuvântul lui Dumnezeu noi trebuie să-i consultăm pe Părinţii Bisericii. Sfinţii Părinţi au tâlcuit Scripturile aşa cum au fost înfăţişate în Septuaginta. În consecinţă, noua traducere ne împiedică să înţelegem Cuvântul lui Dumnezeu din punctul de vedere ortodox, deoarece ne prezintă un text diferit de cel folosit de către Sfinţii Părinţi. … Traducerea din textul ebraic ne zboară pământul de sub picioare. Ne confruntăm cu idei noi, cu o Biserică nouă, cu o eră nouă: deci, acestea sunt consecinţele acestei traduceri !”. ,,Dar editorii Bibliei ruse din Londra (neîndoios sub influenţă masonică) şi-au permis neruşinarea de a scrie: ’Noi insistăm şi dorim un singur lucru, anume: independenţa de conceptele Bisericii şi independenţa de traducerea celor Şaptezeci’”. Societăţile biblice şi comisiile de astăzi au dobândit această ,, independenţă” în întregime. Deşi ulterior s-a făcut tot ce se putea pentru a coordona această traducere cu textul bisericesc al Septuagintei în versiunea sa greacă şi în cea slavonă a Sfinţilor Chiril şi Meftodie, ,,nu s-a putut realiza o apropiere totală. Ruptura textului rus de tradiţia scripturistico-liturgică slavonă a Bisericii a osândit această traducere la utilizarea ei doar în afara slujbelor bisericeşti: Sfântul Sinod a destinat-o unei lecturi educaţionale acasă”. Descoperirea manuscriselor de la Qumran la începutul anilor ’1950, datând din secolul I î.Hr. (adică, din perioada pre-masoretică) a soluţionat în mod decisiv, şi în favoarea Septuagintei, controversa veche de secole privind valoarea comparativă a textelor ebraic şi grec ale Vechiului Testament. S-a dovedit că manuscrisele scoase din peşterile de la Qumran conţin toate variantele textului care sunt disponibile în manuscrisele greceşti şi care, după câte s-ar părea, le-ar fi subminat autoritatea. Însă, aceste concluzii sunt trecute sub tăcere, şi publicarea manuscriselor de la Qumran care sunt la dispoziţia ,,Casei Bibliei” din Ierusalim este oprită complet.
      - Orice traduceri noi ale Scripturii sunt făcute încă potrivit textului masoretic şi chiar cu participarea cărturarilor ebraici ai Bibliei. Totodată, renovaţioniştii din Patriarhia Moscovei şi din alte Biserici locale continuă să introducă cu insistenţă sporită în slujbele bisericeşti traduceri neautorizate ale Scripturii în limbile naţionale contemporane. Ca o regulă, toate aceste traduceri sunt de origine neortodoxă şi se bazează pe textul masoretic care nu aparţine Tradiţiei Bisericii Ortodoxe. Odată cu modernizarea larg răspândită a limbajului şi riturilor liturgice, introducerea calendarului gregorian apusean, şi a altor nenumărate concesii făcute spiritului vremurilor, aceste traduceri distrug tot mai mult legătura acestor Biserici cu propriul trecut ortodox, şi pregătesc terenul pentru reforme suplimentare având drept scop crearea pseudo-Bisericii ecumeniste a lui antihrist.

  • @mikekepter584
    @mikekepter584 9 місяців тому +3

    Încă mai aveți mintea parazitatā de religii ⁉️🤔Grav....

  • @alexutzcedu756
    @alexutzcedu756 9 місяців тому

    Nu putea scrie Dumnezeu Biblia deoarece lipseste fundamentul ei. Anume prima ispita a lui Iisus. «Care-i adevarata Ta nemultumire si suparare asupra invatatilor si fariseilor de trebuie musai sa intemeiezi oameni care sa vorbeasca despre alt adevar decat iudaic??!» Caci Iisus a fost foarte clar cu privire la asta in Evanghelia dupa Ioan. «"Eu sunt calea, adevarul si viata!" si nu fariseii, carturarii sau invatatii vostri.»

  • @Die-sel13136
    @Die-sel13136 10 місяців тому

    Viracocha!?

  • @Tendragons10
    @Tendragons10 9 місяців тому +1

    ȘI despre CENZURAREA BIBLIEI nu ne POVESTEȘTI ?

    • @Potencyfunction
      @Potencyfunction 9 місяців тому

      Arrivederci Roma. M-am convins de stiinta voastra. De ceea ce a-ti putut crea.

  • @alexutzcedu756
    @alexutzcedu756 9 місяців тому

    "Toata scriptura e insuflata de Dumnezeu"??! Asa a zis Pavel catre Timotei??! Pai se cam pare ca stia el ceva ca trebuie intemeiat de urgenta o mare nenorocire intru ocrotirea invatatilor si fariseilor, si nicidecum adevarata propavaduire a lui Hristos.

  • @IoanaSandu-i8z
    @IoanaSandu-i8z 9 місяців тому

    Iar asta care nu vorbește bine românește ?

  • @alexutzcedu756
    @alexutzcedu756 9 місяців тому

    Totul s-a facut intentionat pentru a nu se mai intreba nicicand ce-a fost mai intai de Yehova, deoarece insasi lumea celor morti aiurea in infern acuza ceva extrem de grav la noua oranduire a zeilor de pe Pamant din zilele lui Yehova. Si asadar nimeni nu trebuie sa mai stie si sa mai cunoasca nimic altceva decat filozofia islamica, ebraica si greceasca.., si astazi mai ales marxismul si bolsevismul ce le-a urmat. Unde nu-i nici o urma de Hristos in toata aceasta nebunie si aversiune impotriva lui Hristos. In primul rand Iisus a venit mai intai pentru a salva sufletele pierdute aiurea in infern, si mai apoi si pentru cei vii. Si cu privire la asta tot ce s-a salvat a mai fost si lumea celor morti incuiata pe nedrept de Yehova. Caci Iisus e mai presus de Yehova, si nu tocmai fiul lui Yehova.

  • @MrSrdjan
    @MrSrdjan 8 місяців тому

    Eu stiam ca biblia e scrisa de apostoli

  • @florin-sorincopaceanu6329
    @florin-sorincopaceanu6329 9 місяців тому

    Bun documentar!! Ați omis mici amănunte pe care poate nu le știți, dar pentru cine știe despre ce e vorba,e acceptabil!
    Ar fi extrem de util să faceți un documentar si pentru dobitocii
    de sectanti fanatici și inculți

  • @alexutzcedu756
    @alexutzcedu756 9 місяців тому

    Un nemernic.

  • @tantacristiu456
    @tantacristiu456 9 місяців тому

    Biblia nu este carte sfanta ,este conceputa de smecheri pentru a manipula prostimea😊

    • @Potencyfunction
      @Potencyfunction 9 місяців тому

      Da nu stii reforma lui Luther pentru nu a mai taxa enoriasii ? Asa si pe web situri, cica platiti pentru intrare.

  • @alexutzcedu756
    @alexutzcedu756 9 місяців тому

    NU M-AM NASCUT LA MANA HOTILOR SI CAINILOR. D'AIA!!!!!!!!!!!

  • @redbull5037
    @redbull5037 9 місяців тому

    Teorii? Lasati teoriile mergeti la sigur!!! Nu va mai multumesc lucrurile cum au fost transmise din generatie in generatie, consemnate istoric de sfintii parinti si de sinoade???

  • @StefanDanut-gn3dv
    @StefanDanut-gn3dv 9 місяців тому

    Doamne ajută! Iisus Hristos Fiul Lui Dumnezeu ne învață că:" Nu îngădui femei sa deie sfaturi la nimeni,sa nu asuprească pe bărbat ,ci sa fie liniștită". De ce nu folosești formula de adresare :" Doamne ajută! Ești evreioaica?! deavolul vorbește prin tine, de cele sfinte.

    • @SorinDumitrumychannel
      @SorinDumitrumychannel 9 місяців тому

      Pentru limba romana apăsați tasta 1
      În alta ordine de idei , mergi te rugam la un psiholog ca sigur ai nevoie de unul

  • @faldoradrian4672
    @faldoradrian4672 9 місяців тому

    Maicata..tampito