KUR’AN-I KERİM ŞİFADIR - BENSENO - yeni bölüm

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 7 вер 2024
  • Allah, “Biz bu Kur’ân’ı bir şifa ve rahmet kaynağı olarak ceste ceste indiriyoruz.” (İsrâ, 17/82) buyurarak, bu şifa kaynağı ile bütün sıkıntılara çare bulup her kapıyı açabileceğimizi bize anlatıyor. Yeter ki meseleleri mekânın ve zamanın şartlarına uygun anlayabilelim.
    Furkan-ı Hakîm kendini bize anlatırken bazı âyetlerin muhkem, yani apaçık bazı âyetlerin de müteşabih, yani mânâlarının gizli olduğunu bildirir. Müteşabih âyetlerin esas mânâlarını Allah’ın bildiğini ve kalbi rüsuh peyda eden peygamberlere vahiy ile ve peygamber varislerine de ilham ile bildirdiğini anlatır. İşte bizler o müteşabih kavramları kalbi rüsuh peyda eden kametlerin eserlerinden öğrenebiliriz, yoksa kendi anlayışımızla, müteşabih kavramların ruhuna tam mânâsıyla vâkıf olamayız. Bu ruha vâkıf olabilme gayreti, İlahî Beyan’ın dertlerimize deva olması ile sonuçlanacaktır.
    Günümüzün bunalmış nesilleri için bu hakikatler birer ilaç hükmündedir. Ahlakî ve ticarî kaidelerden milletlerarası ilişkilere kadar her meselede tam bir devadır. Yeter ki okuyup doğru mânâlarını anlamasını bilelim.
    Zikir, fikir ve şükür kaynağı bu hazine, bütün manevî hastalıkların ilacı olup insanlığı cahillikten koruyan en önemli bir settir ve bütün tereddütleri giderir.
    Kur’ân’ın “Sakın zinaya yaklaşmayın!” (İsrâ, 17/32) buyurması, hususî bir mânâ ifade eder. Borçlanmanın esaslarını anlatır (Bakara, 2/282); ayrı bir mânâ ifade eder. İşte bu misalleri siyak ve sibakı ile doğru okuyup hayatımıza uyguladığımızda, Allah’ın izni ile Kur’ân’ın yaralarımıza tiryak olduğu görülecektir.
    Bu âyetleri Mushaf’taki sırası ile incelemeye çalışırsak;
    “Allah, mümin bir topluluğun kalblerine şifa versin!” (Tevbe, 9/14). Bu âyetteki mânâ gönüllerin ferahlayıp huzur bulmasıdır.
    “Ey insanlar! İşte size, Rabbinizden bir öğüt, gönüllerdeki dertlere bir şifa, müminlere doğru yolu gösteren bir hidâyet ve rahmet geldi.” (Yûnus, 10/57). Burada da gönüldeki dertlere tedavi olduğu ifade edilmektedir. Günümüzde gönül dertlerimiz için kullanılan psikoterapi de bu cümleden değerlendirilebilir.
    “… Onların (arıların) karınlarından renkleri çeşitli bir şerbet (bal) çıkar ki onda insanlar için şifa vardır…” (Nahl 16/69). Balın şifa olması, asıl mânânın kullanıldığı bir âyet olarak değerlendirilebilir.
    “Biz, Kur’ân’dan öyle bir şey indiriyoruz ki o, mü’minler için şifa ve rahmettir…” (İsrâ, 17/82). İndirilenlerin şifa ve rahmet olduğu vurgulanmaktadır.
    “Hastalandığım zaman bana şifa veren O’dur.” (Şuarâ, 26/80). Şifanın asıl mânâsında kullanıldığı bu âyette Hazreti İbrahim (aleyhisselâm) konuşturulmuştur.
    “… De ki: O, inananlar için doğru yolu gösteren bir kılavuzdur ve şifadır…” (Fussilet, 41/44). Bu âyette de bütün dertlerimize deva olduğu, bu kılavuzu doğru kullanırsak bizlere şifa olacağı anlatılır.
    -------------------------------------------------------
    SPONSORLUK VE İŞBİRLİĞİ İÇİN:
    raindropstv.com@gmail.com
    -------------------------------------------------------
    KANALA BAĞIŞ - PAYPAL:
    www.paypal.com...
    / raindropstv
    KANALA ÜYELİK :
    / @raindropstv
    ---------------------------
    BİZİ TAKİP EDİN:
    INSTAGRAM: / raindropstv
    X : / tvraindrops
    FACEBOOK : / raindropstv-1135552270...
    TIKTOK : / raindropstv
    UA-cam : / raindropstv
    --------------------------
    KANALLARIMIZ:
    RAINDROPS: / @raindropstv
    HAYAT : / @raindropstvlifestyle8051
    ÇOCUK : / @raindropstvkids1074
    MÜZİK : / @raindropstvmusic
    DRAMA : / @raindropstvdrama6485

КОМЕНТАРІ • 31