Kiitos terveisistä! Oli hino esitys, kuten osasin odottaa. Harmi, että sade vähän sotki kulkemista. Vaikka se kuuluukin osana luonnon tapahtumiin. Oman vaellukseni päätös tapahtui aringonpaisteessa ja toteutui suunnitellusti. Kaptukaisilta Kopsukselle ja Suomun kautta Kiilopäälle - ehkä siinä oli urakoinnin makua. Kertyi päivälle 24 km. Tosin rinkka oli jo aika kevyt ja aikaa käytin runsaasti.
Hei Ali Leiniö! Lämmin kiitokseni taas sinulle todella ihanasta videosta jossa ihanteellisella tavalla koot kokonaisuuden Sompio ja Rujan poluilta ja teet vaelluksestasi tosi upean kertomuksen ! Myös erinomaisen kaunis alku, kun luet Samuli Paulaharjun kirjasta Sompio! [Paulaharju osui tallettamaan kirjaimellisesti kadonnutta maailmaa teoksessaan Sompio. Sompion kylät jäivät sotien jälkeen tekoaltaiden alle.] Toivotan sinulle monta ihanaa tulevia vaelluksia! /Ystävällisin terveisin Charl PS. Olen jakannut videotasi! KIITOS että julkaiset sinun hyvin tehdyt videot!
Kiitos jälleen upeasta taidolla tehdystä videosta. Isänpäivä alkoi hienosti tämän katselun myötä ja omia reissuja muistellessa kotona sängyssä löhöen aamukahvikutsua odotellessa.
Kiitos jälleen hyvästä videosta. Hienoa, että tuot esiin myös vesisadetta ja varusteiden kastumista, mikä on toki mahdollista aina luonnossa liikuttaessa.
Kuuntelin ton "Sompion" äänikirjana töissä ( kuulokkeilla, eikä häirii työtä :D ) tän videon jälkeen. Nyt meinaan kuunnella uudelleen. Suosittelen muillekin.
Kiitos! Miten hauskaa, että jotkut pystyvät kantamaan kalustoa ja kuvaamaan kaiken matkaa. Puuhun kaiverretut merkit Ruijanpolun varressa lienevät vanhan Sompion tien taakoittajien puumerkkejä. Lisää puumerkkejä voit katsella Sompio-kirjan lopussa:)
Upea video! Olen samaa mieltä usean kanssa siitä, että äänesi ja artikulointisi on aivan täydellistä tälläiseen. Kiitos näistä videoista. Asun itse Suomesta poissa ja kyllä se sielua syö, kun ei pääse noihin maisemiin. Onneksi tätä kautta sentään henkeen mukaan :)
Suosittelen sinua käymään norjan puolella skibottenissa.. siellä nuo korkeus erot kertaantuu ja maisemat muuttuvat tyystin. kilpisjärveltä noin 50-60km.
Kohdassa 2:16 oleva merkintä kiinnostaa. Onkohan tuohon aikaan tehty vielä karsikkoja, eli jonkun kuollessa, puuhun karsitaan paljas kohta, johon merkitään vainajan kuolinvuosi ja nimikirjaimet. Sellaisia karsikoita on kuulemma maantiekurussa, jota pitkin kulki aikoinaan ruijan talvireitti. Oliko näitä merkintöjä enemmän puissa?
Morjensta Ali! Sinun videosi ovat hyvin tehtyjä, informatiivisia kaikkine kommentteineen ja muutenkin näistä huokuu se mistä vaelluksessa on kyse: luonnosta nauttiminen. Itsekin vaelsimme syyskuussa Pallas-Hetta -reitin. Tein siitä videon mutta en ole saanut aikaiseksi pistää sitä tänne tubeen. Toisaalta, nämä Alin videot ovat niin hyviä ettei muita välttämättä tarvita.
8 років тому
Paljon kiitoksia mukavasta palautteestasi! Laita vaan videosi muidenkin nähtäväksi :)
MEntiin kaverin kanssa tai siis yritettiin mennä terä'vä-nattaselle. VAhingossa valittiin ruijanpolku.. nOh.4hy unnin päästä käännyttiin takaisin ja todettiin, että eiköhän medium-reitti rittä tälle päivälle..
Moi. Mitä kumisappaita käytät tällä reissulla ja onko hyvät. Kiitos videosta!
8 років тому
Moro! Saappaat ovat Sievi Light Boot Black 04:t. Tuttu eräopas kehui niitä kestävimmiksi saappaiksi ja ostin itsekin sellaiset. Ovat todella kevyet ja mukavat kävellessä. Saappaat tietysti hiostavat ärsyttävän paljon, mutta Lapissa ne ovat siitä huolimatta paikallaan, kun ei tarvitse jokaista joen ylitystä varten vaihtaa kahluukenkiä.
No kannattaa tehä veden lähelle tai ainakin pitää sammutusvesi lähellä. Kannattaa myös rakentaa kokko jollekkin palamattomalle alustalle ni ei nii helposti syty maa.
Mitä rinkkaa käytät näillä pitkillä reissuilla? Oon itse hankkimassa rinkkaa ja se valinta tuntuu nyt olevan todella hankalaa :D! Ja minkä kokoinen rinkka on litroiltaan?
7 років тому
Tällä videon reissulla mulla oli hmm...mikäs se nyt oli, Fjällräven Kaipak 58. Nykyään mulla on Savotan 906 putkirinkka pidempiä reissuja varten. Se on 85-litrainen. Suosittuja isompia rinkkoja ovat ainakin Fjällrävenin Kajka ja just nämä Savotan putkirinkat. Ne sopivat useimmille hyvin.
Onko tietoa millainen tuo polku on Terävä-Nattasen tulipaikalta-tunturin huipulle. Ainakin nousua näyttää reilun kilometrin matkalla olevan 200m
7 років тому+1
En tullut käyneeksi huipulla, kun tiesin että saderintama on tulossa. Jälkeenpäin on kyllä harmittanut etten käynyt. Terävä-Nattasen tulipaikkakin on aika korkealla, ja polku on varmaan yhtä kivikkoa koko matkalta, uskoisin. Kepeillä se oli ainakin merkitty, koska siellä ei saisi liikkua kuin polulla. Kattelin sitä polun päätä siinä tulipaikalla taukoillessa, mutta päätin jatkaa eteenpäin.
Selkeä polku siihen saakka, missä louhikko alkaa. Sitten merkeistä ei enää saa selkoa, varsinkin alastullessa vaikea hahmottaa. Syy on kaiketi se, että lohkareet ovat kookkaita, ja niin ollen eri ihmiset ovat hakeutuneet ylöspäin eri kohdista. Varsinaista hyvää reittiä kivikossa ei siis ole. Lohkareet vaativat hieman kiipeilyä, mutta näköala korvaa vaivan.
Kiitos hienoista videoista. Kuvaus, tarinat, puheääni, kohteet ym aivan loistoluokkaa. Todella hyvää viihdettä, ei juurikaan televisiota kaipaa. Saako ottaa kuvakaappauksia omaan käyttöön? Esim hiiripöllöstä saisi hienon taustakuvan
7 років тому+1
Kiitoksia paljon! Kyllä voi ottaa kuvankaappauksia omaan käyttöön.
No nyt on nättiä videota kerrakseen! Itsekkin kasailen pikkuhiljaa patikointi kamoja kasaan, että jos ja kun pääsen työ- ja perhe-elämän arjesta irti, niin lähden pieni muotoiselle vaellus reissulle. Teininä tuli käytyä lapissa isän kanssa joka kesä ja talvi. Miten muuten tuo kalastus puoli on hoidettu tuollaisissa vaellus reiteillä? Onko kenties kokonaan kielletty?
7 років тому+1
Säännöt kalastuksen suhteen vaihtelevat kansallispuistosta toiseen ja niiden sisälläkin. Ei muuta kuin hyvää reissua sitten kun pääset lähtemään!
Lapin kaipuuta potevalle videosi ovat erinomaista lääkettä! Lisäksi olet herättänyt mielenkiintoni UKK-puistoon, vaikka ennen en ole paikalle hinkunut vaan olemme kolunneet enemmän länsi-Lapin kohteita. Paikka vaikuttaa monin paikoin helppokulkuiselta ja ihanteelliselta lasten kanssa kulkemiselle, olenkohan katsonut oikein? :)
Tuleeko tämmösillä reissuilla yleensä paljon käärmeitä vastaan?
7 років тому
Aika harvoin olen nähnyt käärmeitä, enkä Lapissa koskaan. Tuolla Sodankylässä jossa video on kuvattu, kyykäärmeitä kai vielä esiintyy, mutta sen pohjoisempana niitä ei olekaan. Täällä kotinurkilla näkee yleensä yhden tai kaksi kyytä kesässä.
Sodankylässä ja Savukoskella on runsaasti kyykäärmeitä. Niitä tapaa melkein kaikkialla, kivikoissa eritoten syksyisin, hillasuolla tuon tuosta, ihan kuivassa jäkälikössä koirani astui käärmeen viereen ja minä mukana, polkupyörällä ja autolla niitä saa usein väistellä, koska ne näyttävät paljon matavan maanteiden ylitse. Lokan sillalla kerran henkilöä pisti kyy takapuoleenkin, kun hän istui penkalla. Kemijokivarressa talojen pihoissa tapaa olla kyitä, koska ne nousevat jokivarresta lämpimällä kelillä. Liiterissä katson aina eteeni ennen kuin astun. Meidän tenava kaksivuotiaana taputti käsiään kyylle pihalla ja julisti puhumaan opittuaan: "muistatko, kun minä näin sen kuutiotäplikkään madon siellä meidän palvauspöntön luona!" Äkäisimmät kyyt olivat eräänä syksynä puolukkamatkalla lähitunturissa, joka on oikea kyidenpesämaa, lämmintä oli alle kymmenen astetta, ja kaikki kolme törmäämääni yksilöä olivat hyvin kovaäänisiä. Mitä ylempään Lappiin tulee, Muoniossa on paikallisten tuntema kyidenasumatunturi Pallaksella, vaikka opastuskeskuksessa sanotaankin, ettei käärmeitä olisi siellä päin.
Samuli Paulaharju: Sompio; Luiron korpien vanhaa elämää 1939, sivu 67: "Mutta Sompion eteläisissä vaaroissa ja kivirovissa koikerteli suuri myrkynpuhaltaja, kavala käärme, pelätyin ja vihatuin koko maan elävistä. Yksinäisenä se koikkaili raunioissa ja sävähdytti jokaista, ken sen näki. Veri kohta liikahti. Mutta kun oli mattoin käräjät, siinä vasta oli koossa kaikenkokoista vihollista, satoja käärmeitä samassa kasassa, ei kuin päitä ja häntiä vain vilkkui. Päät olivat aivan kerällä, ja kamalat pyrstöpuolet kehräsivät ympärillä. Suhisi suuri kerä ja kähisi. Menit heitä häiritsemään, kohta koko tokka alkoi rukinrattaina hyrrätä kantapäilläsi." Nykypäivään mennessä Samuli Paulaharjun keräämä tieto ei ole muuttunut vähääkään: Seitap Oy, 2014: "Matelijoista Sodankylän alueella esiintyy levinneisyytensä puolesta sisilisko ja kyy." Levinneisyys Kyy on yleinen lähes koko maassa. Uusimman vuonna 1993 julkaistun levinneisyyskartoituksen mukaan pohjoisimmat kyyt on löydetty suurinpiirtein Saariselän korkeudelta, mutta tämän sivuston kautta olemme sen jälkeen kuulleet yksittäisestä havainnosta aina Nuorgamista saakka. Vaikka lajia tavataan lähes kaikkialla maassamme, vaihtelee yleisyys runsaasti. Joillakin alueilla kyy on hyvinkin yleinen, kun taas toisilla alueilla havainnnot ovat hyvin yksittäisiä tai kyitä ei tavata ollenkaan
kuinka monessa päivässä reitin voisi kävellä?😃 meinsin ensi vuonna käydä!ps hyvä video!
7 років тому
Kahdessa päivässä kävelee Nattasilta Kiilopääntielle, olisko se joku 30km muistaakseni. Kaptukaislammilta pääsisi myös koukkaamaan kätevästi Kopsusjärvelle ja Saariselän tuntureita kohti.
mielenkiintoisia nuo "historialliset" reitit...itellä kans tapana miettiä, mielenkiintoisessa paikassa, että kukahan matkamies tässäkin paikassa on joskus....satavuotta sitten kulkenut ja tulistellut. tuo ois kyllä mielenkiintoinen reitti kulkea. taidan ruveta suunnittelemaan heti ensi kesän/syksyn retkiä. mistä muuten hommaat nuo hyvät kartat, jotka nuin selviä ovat??
Hyvä video taas! Sun ääni on kyllä just oikee tällaiseen videoon. Luo mukavaa ja rauhoittavaa tunnelmaa.
Mukava kertomus. Kiitokset!
Tommonen luonnossa oleminen o siistiä ja se irroittaa "oravanpyörästä" arvostan itsekkin vaellan ja liiku. luonnossa paljon
Kiitoksia mukavasta videosta.
nää on ihan parhaita videoita.kiitos ali.
Kiitos terveisistä! Oli hino esitys, kuten osasin odottaa. Harmi, että sade vähän sotki kulkemista. Vaikka se kuuluukin osana luonnon tapahtumiin.
Oman vaellukseni päätös tapahtui aringonpaisteessa ja toteutui suunnitellusti. Kaptukaisilta Kopsukselle ja Suomun kautta Kiilopäälle - ehkä siinä oli urakoinnin makua. Kertyi päivälle 24 km. Tosin rinkka oli jo aika kevyt ja aikaa käytin runsaasti.
Kiitos paljon sinulle Ali Leiniö Hyvää video mukavaa katsella taseen kiitos
Hyvä video ja mielenkiintoinen reitti. Näköjään 1000 tilaajaa menny rikki kans, onnittelut siintä!
Miellyttävää katseltavaa jälleen kerran.
Hei Ali Leiniö! Lämmin kiitokseni taas sinulle todella ihanasta videosta jossa ihanteellisella tavalla koot kokonaisuuden Sompio ja Rujan poluilta ja teet vaelluksestasi tosi upean kertomuksen ! Myös erinomaisen kaunis alku, kun luet Samuli Paulaharjun kirjasta Sompio! [Paulaharju osui tallettamaan kirjaimellisesti kadonnutta maailmaa teoksessaan Sompio. Sompion kylät jäivät sotien jälkeen tekoaltaiden alle.] Toivotan sinulle monta ihanaa tulevia vaelluksia! /Ystävällisin terveisin Charl PS. Olen jakannut videotasi! KIITOS että julkaiset sinun hyvin tehdyt videot!
Kiitos videosta! Iso peukku!
Hyvä video ja mielenkiintoinen
Kiitos jälleen upeasta taidolla tehdystä videosta. Isänpäivä alkoi hienosti tämän katselun myötä ja omia reissuja muistellessa kotona sängyssä löhöen aamukahvikutsua odotellessa.
Aivan mahtava video!
Kiitos, Otto!
😎👌😎😂😂😂😂
Kiitos jälleen hyvästä videosta. Hienoa, että tuot esiin myös vesisadetta ja varusteiden kastumista, mikä on toki mahdollista aina luonnossa liikuttaessa.
Kyllä oli taas hyvä video, kiitos! :)
Olihan taas ihana video, kiitos!
Kiitän!
Suosittelen blå bandin mustikka-vadelmakiisseliä aamupuuron kanssa! Sekottuu kylmään veteen ja on äärettömän hyvän makusta lämpimän puuron kanssa! :)
Hienoa!
Nää sun vaellusvideot on vaa nii maagisia. Ylivoimasesti suomituben paras kanava
Olipa mukavaa katseltavaa. Kiitos videoista. Näitä on mukava katella.
Kiitos videosta!
nää videot on parhautta, lisää vaan
Kiitoksia, lisää tulee säännöllisen epäsäännöllisesti.
Loistavia nämä sinun videot...kiitos...
Kuuntelin ton "Sompion" äänikirjana töissä ( kuulokkeilla, eikä häirii työtä :D ) tän videon jälkeen. Nyt meinaan kuunnella uudelleen. Suosittelen muillekin.
Kiitos Ali hienosta videosta
Kiitos!
Miten hauskaa, että jotkut pystyvät kantamaan kalustoa ja kuvaamaan kaiken matkaa.
Puuhun kaiverretut merkit Ruijanpolun varressa lienevät vanhan Sompion tien taakoittajien puumerkkejä.
Lisää puumerkkejä voit katsella Sompio-kirjan lopussa:)
hieno video oli tämäkin kiitos.
Hyvä video!
Upea video! Olen samaa mieltä usean kanssa siitä, että äänesi ja artikulointisi on aivan täydellistä tälläiseen. Kiitos näistä videoista. Asun itse Suomesta poissa ja kyllä se sielua syö, kun ei pääse noihin maisemiin. Onneksi tätä kautta sentään henkeen mukaan :)
Kiitoksia! Terveisiä kotisuomesta.
Suosittelen sinua käymään norjan puolella skibottenissa.. siellä nuo korkeus erot kertaantuu ja maisemat muuttuvat tyystin. kilpisjärveltä noin 50-60km.
markku ulmanen aika pitkä matka
Hieno video jälleen kerran. :D
Kohdassa 2:16 oleva merkintä kiinnostaa. Onkohan tuohon aikaan tehty vielä karsikkoja, eli jonkun kuollessa, puuhun karsitaan paljas kohta, johon merkitään vainajan kuolinvuosi ja nimikirjaimet. Sellaisia karsikoita on kuulemma maantiekurussa, jota pitkin kulki aikoinaan ruijan talvireitti. Oliko näitä merkintöjä enemmän puissa?
Morjensta Ali! Sinun videosi ovat hyvin tehtyjä, informatiivisia kaikkine kommentteineen ja muutenkin näistä huokuu se mistä vaelluksessa on kyse: luonnosta nauttiminen. Itsekin vaelsimme syyskuussa Pallas-Hetta -reitin. Tein siitä videon mutta en ole saanut aikaiseksi pistää sitä tänne tubeen. Toisaalta, nämä Alin videot ovat niin hyviä ettei muita välttämättä tarvita.
Paljon kiitoksia mukavasta palautteestasi! Laita vaan videosi muidenkin nähtäväksi :)
hyvä
MEntiin kaverin kanssa tai siis yritettiin mennä terä'vä-nattaselle. VAhingossa valittiin ruijanpolku.. nOh.4hy unnin päästä käännyttiin takaisin ja todettiin, että eiköhän medium-reitti rittä tälle päivälle..
Moi. Mitä kumisappaita käytät tällä reissulla ja onko hyvät. Kiitos videosta!
Moro! Saappaat ovat Sievi Light Boot Black 04:t. Tuttu eräopas kehui niitä kestävimmiksi saappaiksi ja ostin itsekin sellaiset. Ovat todella kevyet ja mukavat kävellessä. Saappaat tietysti hiostavat ärsyttävän paljon, mutta Lapissa ne ovat siitä huolimatta paikallaan, kun ei tarvitse jokaista joen ylitystä varten vaihtaa kahluukenkiä.
voi olla myös maakotka?
Miten voi tehä nuotion metsään ettei pala koko skutsi
No kannattaa tehä veden lähelle tai ainakin pitää sammutusvesi lähellä. Kannattaa myös rakentaa kokko jollekkin palamattomalle alustalle ni ei nii helposti syty maa.
Mitä rinkkaa käytät näillä pitkillä reissuilla? Oon itse hankkimassa rinkkaa ja se valinta tuntuu nyt olevan todella hankalaa :D! Ja minkä kokoinen rinkka on litroiltaan?
Tällä videon reissulla mulla oli hmm...mikäs se nyt oli, Fjällräven Kaipak 58. Nykyään mulla on Savotan 906 putkirinkka pidempiä reissuja varten. Se on 85-litrainen. Suosittuja isompia rinkkoja ovat ainakin Fjällrävenin Kajka ja just nämä Savotan putkirinkat. Ne sopivat useimmille hyvin.
Okei, itse koitinkin Savotan LJK modulaaria ja se tuntu kyl todella hyvältä! Täytyy viä vähän tutkia ja tehdä sitten päätös.
Onko tietoa millainen tuo polku on Terävä-Nattasen tulipaikalta-tunturin huipulle. Ainakin nousua näyttää reilun kilometrin matkalla olevan 200m
En tullut käyneeksi huipulla, kun tiesin että saderintama on tulossa. Jälkeenpäin on kyllä harmittanut etten käynyt. Terävä-Nattasen tulipaikkakin on aika korkealla, ja polku on varmaan yhtä kivikkoa koko matkalta, uskoisin. Kepeillä se oli ainakin merkitty, koska siellä ei saisi liikkua kuin polulla. Kattelin sitä polun päätä siinä tulipaikalla taukoillessa, mutta päätin jatkaa eteenpäin.
Selkeä polku siihen saakka, missä louhikko alkaa. Sitten merkeistä ei enää saa selkoa, varsinkin alastullessa vaikea hahmottaa. Syy on kaiketi se, että lohkareet ovat kookkaita, ja niin ollen eri ihmiset ovat hakeutuneet ylöspäin eri kohdista. Varsinaista hyvää reittiä kivikossa ei siis ole. Lohkareet vaativat hieman kiipeilyä, mutta näköala korvaa vaivan.
Kiitos hienoista videoista. Kuvaus, tarinat, puheääni, kohteet ym aivan loistoluokkaa. Todella hyvää viihdettä, ei juurikaan televisiota kaipaa. Saako ottaa kuvakaappauksia omaan käyttöön? Esim hiiripöllöstä saisi hienon taustakuvan
Kiitoksia paljon! Kyllä voi ottaa kuvankaappauksia omaan käyttöön.
No nyt on nättiä videota kerrakseen! Itsekkin kasailen pikkuhiljaa patikointi kamoja kasaan, että jos ja kun pääsen työ- ja perhe-elämän arjesta irti, niin lähden pieni muotoiselle vaellus reissulle. Teininä tuli käytyä lapissa isän kanssa joka kesä ja talvi. Miten muuten tuo kalastus puoli on hoidettu tuollaisissa vaellus reiteillä? Onko kenties kokonaan kielletty?
Säännöt kalastuksen suhteen vaihtelevat kansallispuistosta toiseen ja niiden sisälläkin. Ei muuta kuin hyvää reissua sitten kun pääset lähtemään!
Lapin kaipuuta potevalle videosi ovat erinomaista lääkettä! Lisäksi olet herättänyt mielenkiintoni UKK-puistoon, vaikka ennen en ole paikalle hinkunut vaan olemme kolunneet enemmän länsi-Lapin kohteita. Paikka vaikuttaa monin paikoin helppokulkuiselta ja ihanteelliselta lasten kanssa kulkemiselle, olenkohan katsonut oikein? :)
minkä merkkisellä kameralla otat nämä reissut purkkiin?? todella kokonaisuudessaan hyvin kerrottuja ja kuvattuja matkakertomuksia!
Kiitän! Kuva tallentuu Sony AX53:lla ja ääni Rode VideoMicrolla.
🤣🤣🤣💪🏻💪🏻💪🏻
Tuleeko tämmösillä reissuilla yleensä paljon käärmeitä vastaan?
Aika harvoin olen nähnyt käärmeitä, enkä Lapissa koskaan. Tuolla Sodankylässä jossa video on kuvattu, kyykäärmeitä kai vielä esiintyy, mutta sen pohjoisempana niitä ei olekaan. Täällä kotinurkilla näkee yleensä yhden tai kaksi kyytä kesässä.
Sodankylässä ja Savukoskella on runsaasti kyykäärmeitä. Niitä tapaa melkein kaikkialla, kivikoissa eritoten syksyisin, hillasuolla tuon tuosta, ihan kuivassa jäkälikössä koirani astui käärmeen viereen ja minä mukana, polkupyörällä ja autolla niitä saa usein väistellä, koska ne näyttävät paljon matavan maanteiden ylitse. Lokan sillalla kerran henkilöä pisti kyy takapuoleenkin, kun hän istui penkalla. Kemijokivarressa talojen pihoissa tapaa olla kyitä, koska ne nousevat jokivarresta lämpimällä kelillä.
Liiterissä katson aina eteeni ennen kuin astun. Meidän tenava kaksivuotiaana taputti käsiään kyylle pihalla ja julisti puhumaan opittuaan: "muistatko, kun minä näin sen kuutiotäplikkään madon siellä meidän palvauspöntön luona!"
Äkäisimmät kyyt olivat eräänä syksynä puolukkamatkalla lähitunturissa, joka on oikea kyidenpesämaa, lämmintä oli alle kymmenen astetta, ja kaikki kolme törmäämääni yksilöä olivat hyvin kovaäänisiä.
Mitä ylempään Lappiin tulee, Muoniossa on paikallisten tuntema kyidenasumatunturi Pallaksella, vaikka opastuskeskuksessa sanotaankin, ettei käärmeitä olisi siellä päin.
Irene Erkkilä asun sodankylässä enkä ole ikinä nähnyt kyykäärmettä
Samuli Paulaharju: Sompio; Luiron korpien vanhaa elämää 1939, sivu 67:
"Mutta Sompion eteläisissä vaaroissa ja kivirovissa koikerteli suuri myrkynpuhaltaja, kavala käärme, pelätyin ja vihatuin koko maan elävistä. Yksinäisenä se koikkaili raunioissa ja sävähdytti jokaista, ken sen näki. Veri kohta liikahti.
Mutta kun oli mattoin käräjät, siinä vasta oli koossa kaikenkokoista vihollista, satoja käärmeitä samassa kasassa, ei kuin päitä ja häntiä vain vilkkui. Päät olivat aivan kerällä, ja kamalat pyrstöpuolet kehräsivät ympärillä. Suhisi suuri kerä ja kähisi. Menit heitä häiritsemään, kohta koko tokka alkoi rukinrattaina hyrrätä kantapäilläsi."
Nykypäivään mennessä Samuli Paulaharjun keräämä tieto ei ole muuttunut vähääkään:
Seitap Oy, 2014:
"Matelijoista Sodankylän alueella esiintyy levinneisyytensä puolesta sisilisko ja kyy."
Levinneisyys
Kyy on yleinen lähes koko maassa. Uusimman vuonna 1993 julkaistun
levinneisyyskartoituksen mukaan pohjoisimmat kyyt on löydetty
suurinpiirtein Saariselän korkeudelta, mutta tämän sivuston kautta
olemme sen jälkeen kuulleet yksittäisestä havainnosta aina Nuorgamista
saakka. Vaikka lajia tavataan lähes kaikkialla maassamme, vaihtelee
yleisyys runsaasti. Joillakin alueilla kyy on hyvinkin yleinen, kun taas
toisilla alueilla havainnnot ovat hyvin yksittäisiä tai kyitä ei tavata
ollenkaan
Irene Erkkilä mutta niitä on nykyään vain vähän eikä niitä näe melkein yhtään
kuinka monessa päivässä reitin voisi kävellä?😃 meinsin ensi vuonna käydä!ps hyvä video!
Kahdessa päivässä kävelee Nattasilta Kiilopääntielle, olisko se joku 30km muistaakseni. Kaptukaislammilta pääsisi myös koukkaamaan kätevästi Kopsusjärvelle ja Saariselän tuntureita kohti.
mielenkiintoisia nuo "historialliset" reitit...itellä kans tapana miettiä, mielenkiintoisessa paikassa, että kukahan matkamies tässäkin paikassa on joskus....satavuotta sitten kulkenut ja tulistellut. tuo ois kyllä mielenkiintoinen reitti kulkea. taidan ruveta suunnittelemaan heti ensi kesän/syksyn retkiä. mistä muuten hommaat nuo hyvät kartat, jotka nuin selviä ovat??
6:43 Ai jumalauta kuinka hyvään kohtaan :D Hyvä tuuri
Mitä musiikkia on esimerkiksi kohdasta 11.19 eteenpäin?
Kappale on "Tattoo" ja se löytyy audionautix.comista.