Για μια νέα φιλοσοφία | Astronio Special (#1)
Вставка
- Опубліковано 10 лют 2025
- Με αφορμή το γεγονός ότι ξεπεράσαμε τους 2000 συνδρομητές στο κανάλι θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα ποιητικό κείμενο που είχα γράψει πριν πολλά χρόνια. Το κείμενο αυτό είναι ένα ποιητικό - φιλοσοφικό κείμενο αναφορικά με τη θέση του ανθρώπου στο σύμπαν. Το βίντεο ανέβηκε στην σελίδα Astronio στο Facebook αλλά αρκετοί φίλοι ζήτησαν να ανεβεί και στο UA-cam.
Είναι καιρός πια να χτίσουμε μια νέα φιλοσοφία για την ανθρωπότητα προσαρμοσμένη στις επιστημονικές ανακαλύψεις της εποχής μας.
Astronio στα social media:
Facebook: / astronioyoutube
Instagram: / _astronio_
Twitter: / _astronio_
-------
Κείμενα, Αφήγηση και Επεξεργασία: Παύλος Καστανάς
Μουσική: Fluidscape - Kevin Macleod, Terminal D - Silent Partner, Event Departure - Silent Partner. Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0
creativecommons...
Βίντεο: Pixabay & Pexels με άδεια χρήσης CC0. Universe Sandbox 2.
Έχουν περασει 3 χρόνια και ακομα ερχομαι και βλεπω αυτο το βιντεο. Χωρις υπερβολη μου αλλαξε σε μεγαλο βαθμό το τροπο που σκεφτομαι.
💩💩💩💩💩
δεν υπάρχει εξέλιξη αν υπαρχει ποια είναι η εξέλιξη των δυνοσαυρων που έζησαν εκατομμύρια χρονια
@@user-solana77Τα ΠΟΥΛΙΑ φίλος
Βρε παιδιά εδω δεν γνωρίζουμε ακόμα καλά καλά τον πλανήτη μας, πώς είναι δυνατόν να ξέρουμε τετοιες λεπτομέρειες για ολόκληρο το σύμπαν ?!!
Έχουν περάσει 7 χρόνια και ακόμα έρχομαι και βλέπω αυτό το βίντεο…
Ίσως το ομορφότερο βίντεο που έχω δει στη ζωή μου. Πόσο γοητευτική είναι η συνύπαρξη φιλοσοφίας και επιστήμης... Ευχαριστώ γι'αυτό Παύλο. Είσαι έμπνευση.
δεν σχολιαζω σχεδον ποτε ομως δεν μπορουσα να μην πω κατι σε αυτο το βιντεο. φετος δινω πανελληνιες. θελω οσο τιποτα αλλο να περασω φυσικο αν και αργησα πολυ να το καταλαβω. σημερα δεν μου εβγαινε με τιποτα μια ασκηση στα μαθηματικα και οπως λες ειχα κλειστει στο δικο μου καβουκι της καταστροφολογιας γιατι νομιζα οτι ειναι οτι πιο σημαντικο. ανοιξα το pc και σε ειδα. Ξαναθυμηθηκα για ποιο λογο αγαπω τη φυσικη. με γεμιζεις δυναμη και παθος οποτε πανικοβαλλομαι. ευχαριστω παρα πολυ
Εγώ σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου! Ξέρω καλά τη "δυστυχία" του να κολλάς σε μια άσκηση στα μαθηματικά! Θέλει υπομονή, στο τέλος όλα λύνονται. Σου εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία στις εξετάσεις σου!
κι εγω εδωσα φετος και θελω φυσικο!
Ποσο περηφανος θα πρεπει να νιωθεται, Κυριε Παυλο!!
Πωωωω ταυτίζομαι τόσο πολύ, αλλά εγώ δίνω πανελλήνιες σε έναν χρόνο! Σου έχει μείνει ένας χρόνος, σε λίγους μήνες από τώρα, το μόνο που θα χρειάζεται να κάνεις θα είναι να διαβάζεις στο πανεπιστήμιο πράγματα που είναι σημαντικά για εσένα! Σου εύχομαι να πάνε όλα τέλεια!
Ελπίζω να πέρασες. Κι αν όχι, ξαναδές αυτό το βίντεο...
"Δεν μας μένει πια καιρός για τέτοιες παλιές αντιλήψεις, που κρατούν τα φτερά μας κλειστά".
Είσαι η αιτία που έστρεψα το κεφάλι μου στον ουρανό, προς νέες αναζητήσεις και γνώσεις να "ξυπνήσω" λίγο από ρουτίνα και μετριότητα που έχω ως άνθρωπος.
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.
θεραπεία για την κατάθλιψη
Ναι γιατι οταν εχεις καταθλιψη και νιωθεις ασημαντος , βλεπεις αυτο το βιντεο που σου αποδικνυει οτι εισαι ασημαντος και γινεσαι καλυτερα
δεν ξέρω τι πήρες εσύ από το βίντεο, εγώ μόνο ασήμαντη δεν ένιωσα :)
Εχω την εντυπωση οτι δεν αναφερεται σε κατι υποκειμενικο το video
δεν είπα κάτι τέτοιο, αλλά προσωπικά με έκανε να νιώσω πολύ όμορφα για το ότι είμαι σε αυτόν τον πλανήτη
Πόσο ισχύει.. :P
Με έκανες να κλάψω....σοβαρά......ειδικά εκεί που είπες στην ουσία ότι.....μέσα σε δισσεκατομύρια χρόνια έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε έστω για λίγο και να αφήσουμε τα ίχνη μας σε αυτόν τον κόσμο......τη ΓΗ.
Το καλύτερο βίντεο του ελληνικού youtube
Τα τελευταία 4 έτη έχω έρθει να δω αυτό το βίντεο πολλές φορές
Σου δίνει απλά τόσο κουράγιο και αισιοδοξία και σε γεμίζει με τόσα όμορφα συναισθήματα
Απαισιοδοξία θες να πεις
"Μα δεν είναι η καρδιά μας αρκετά μεγάλη για ν' αντέξει τέτοιο πλούτο."
επιστημονικά αποδεδειγμένο και όχι αμπελοφιλοσοφίες. Να ξέρουμε και τί λέμε
@@donfystikis6790 Μου μοιάζει με ειρωνεία αυτό,αν καταλάβεις την φράση σημαίνει πάρα πολλά...
Οι πιθηκοι σύμφωνα με την καταταξη των ειδών της Βιολογίας ονομαζονται Hominoidea , ενω ο ανθρωπος Homo . Υπάρχουν αποδείξεις ότι είμαστε ενα είδος πιθήκου?
ολα ειναι τελεια , θεϊκα και ανεπαναληπτα.εχω πιλοταρει f-104 starfighter (A)και σε ασκηση ειχα φτασει τα 20-21 χιλιομετρα υψος με ταχυτητα 2.5 Mach. Η καμπυλοτητα της γης που κατεγραψε το ματι μου , η βορεια αμερικη που απο τετοιο υψος φαινοταν τοσο μικρη , με εκανε να χασω τα λογικα μου.αρχισα να σκεφτομαι για ολα οσα μιλησες στο βιντεο.για καποια δευτερολεπτα γελασα και για τιυς ανθρωπους που πιστευουν την επιπεδη γη εμω εβλεπα το ωοειδες σχημα της.μου ηρθε στο μυαλο το συμπαν , η φυσικη επιλογη , το ανθρωπινο ειδος.τα λαθη που εκανα στη ζωη μου , τα σωστα.για 4-5 sec. εχασα τον ελεγχο βεβαια αλλα ουτε που με ενοιαξε.η απεραντοσυνη του ανθρωπου υπαρχει στο μυαλο μας , με αυτη την τρελα κατακτησαμε αυτο τον πλανητη και παλευουμε να κατακτησουμε και αλλους.εκπληκτικο βιντεο astronio.
ΠΑΡΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Η ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΔΕΙΞΕ ΜΑΣ ΠΟΙΑ ΚΑΜΠΥΛΟΤΗΤΑ ΕΙΔΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ ..........
+Σ.Ι Jim Σε ευχαριστούμε πολύ που μοιράστηκες την εμπειρία σου! Πραγματικά πολύ εντυπωσιακή!
A Val το βιντεο που εχει μπροστα το f-104 οπως και ολα τα μαχητικα ειναι ασπρομαυρο και φυσικα ενα αεροπλανο του πολεμου στο βιετναμ, δεν εχει link 16 ωστε να εστιαζει μακρια.χώρια που με τετοια ταχυτητα σε πυραυλοκινητο δεν μπορεις να κουνησεις τα χερια σου απο τα g που τραβαει το wingspan του f-104.ομως δεν χρειαζεται να απολογηθω σε ανθρωπο που πιστευει πως η γη ειναι επιπεδη.αν σε καποια ασκηση παντως φτασω σε τετοιο υψομετρο ξανα (με mirage αυτη τη φορα , κατι δυσκολο αφου δεν ειναι πυραυλοκινητο και ο κινητηρας snecma ειναι πολυ αδυναμος)Αν τελος παντων γινει θα μου δωσεις το κινητο σου να στειλω mms και να παθεις ανακοπη καρδιας απο το "σοκ" . Πηγαινε σε παρακαλω στο μαθημα του κυριου Σπανου στο φυσικο τμημα αθηνων απο τον οκτωβρη , να μαθεις τι γινεται τελος παντων με αυτα τα φαινομενα , δε γινεται να εισαι τοσο ανενδωτος και ανενημερωτος εν ετει 2017.
A Val να επισημανω οτι μου θυμιζεις εναν τυπο με εικονα του iron man που τριγυρναει σε κατι τετοια σαιτ φυσικης και αστρονομιας και λεει οτι η γη ειναι επιπεδη και στον ειρηνικο εχει χιονι και παγο γιαυτο μια πτηση απο λος αντζελες προς πεκινο γινεται απο ευρωπη.χα χα χα χα , λοιπον εχω κανει τετοιο ταξιδι με πλοιο για 3-4 μηνες και δεν ειδα ουτε ενα σημειο παγου.φυγαμε απο την καλιφορνια, δε χρειαζεται η τοποθεσια, και φτασαμε σε λιμανι του νησιου χονσου , στην ιαπωνια.οποτε κατι τετοιο δεν ισχυει.εκτος αν ο κοσμος τελειωνει στην κινα και μετα πεφτει , η βαρυτητα δηλαδη ειναι 0...οι ζωνες βαν αλεν δε σε κρατανε φυσικα , οι δυναμεις κατα κουσι βεβαια και δεν υπαρχουν.εδω δραπετευσε το υδρογονο απο την ατμοσφαιρα της γης που εχει μαζα (δε θα κανω λογο για αρχη απροσδιοριστιας δεν ωφελει) χιλιαδες φορες μικροτερη απο τη δικια σου , δε θα πεφτες εσυ που εισαι και 80 κιλα?πραγματικα για κλαματα .προτεινω να ξυπνησεις και να καταλαβεις οτι ειμαστε στο λυκαυγες του 21ου αιωνα , στην αρχη των ανακαλυψεων του διαστηματος , μεινε μαζι με το ειδος σου και μην κανεις αναστροφη προς τον ανθρωπο του νεαντερνταλ.
ΑΝΗΜΕΡΩΤΟΣ ΕΙΜΑΙ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΑΓΡΑΜΑΤΟΣ
ΤΥΦΛΟΣ ΚΑΙ ΚΟΥΦΟΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΟΥΤΕ ΕΔΩΣΑ ΣΧΗΜΑ ΣΤΗ ΓΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΦΤΙΑΞΑ ΑΛΛΑ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΟΣΟ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ... ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΣΟΥ ΖΗΤΗΣΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙΣ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΝΑ ((( ΜΑΣ))) ΠΙΣΕΙ
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ Φ-104 20 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΨΗΛΑ ΚΑΜΕΡΑ ΕΚΤΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗ ΛΟΓΟ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΕΝΤΑΞΕΙ
????ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ??? ΟΧΙ ΘΕΩΡΙΑ Η ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΕΣ
ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΜΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΜΕΣ
Αν φιλοδοξείς να γίνεις ο Έλληνας Carl Sagan, είσαι σε πολύ καλό δρόμο. Συνδυάζεις επιστήμη με φιλοσοφία αρμονικά και προσεγγίζεις με καλλιτεχνικό τρόπο τον συναισθηματικό κόσμο :)
Vaggos Ios Μα ολόκληρη η επιστήμη ειναι μια φιλοσοφία
Φίλε όντως μου θύμισε Carl Sagan.🖒
σπο οτι εχει πει τον θαυμαζει πολυ τον sagan οποτε ναι...`
άρα δεν κάνει επιστήμη. Αμπελοφιλοσοφικοεπίσταται. Τεράστιο το μπέρδεμα... Αλλά τα μπερδεμένα μυαλά βρίσκουν νόημα σε όλο αυτό
@@donfystikis6790 Δεν πειράζει, Δον Φυστίκη. Το μήνυμα είναι αισιόδοξο, ίσως ξεμπερδευτείς κάποια στιγμή. Άτομα όπως ο Παύλος σίγουρα βοηθάνε
Είπα..." νταξει...το χω δει αλλες 3 φορές....δε θα κλάψω παλι "....μια που το πα...μιαπου δεν έγινε. Τι μαγικο βίντεο κύριε Παύλο. Συγχαρητήρια!
"ΥΠΗΡΞΑΜΕ"... Αυτή και ΜΟΝΟ η λέξη, αξίζει ως τίτλος στο βίντεο. Εύγε, αγαπητέ.
Πολύ αισιόδοξος τίτλος
Τα βίντεο σου φίλε μου με ταξιδεύουν και με κάνουν να έχω όλο και περισσότερα βραδια το κεφάλι μου στραμμένο στον ουρανό. Να είσαι πάντα καλά και να συνεχίσεις να μας πηγαίνεις τέτοιες βόλτες.
κι εγώ το ίδιο έκανα κι έπαθα αυχενικό. Το νου σου
Οι πιθηκοι σύμφωνα με την καταταξη των ειδών της Βιολογίας ονομαζονται Hominoidea , ενω ο ανθρωπος Homo . Υπάρχουν αποδείξεις ότι είμαστε ενα είδος πιθήκου?
@@donfystikis6790 Έχε υπόψη σου ότι στο σύμπαν υπάρχουν 12 γαλαξίες όχι περισσότεροι που μπορούμε να ταξιδέψουμε τα επόμενα 309 χρόνια σύμφωνα με Βορειοκορεατη επιστήμονα εχτος και αν μας βρούνε πρώτοι αυτοί δλδ οι αλλοδαποί.
Όσες φορές κ να τα ακούσω αυτά τα λόγια πάντα συγκινουμαι κ χαμογελάω με αισιοδοξία. Σ ευχαριστώ πολύ Παύλο γιατί το δικό σου άστρο φωτίζει κ τον δικό μας δρόμο κάθε φορά που χανόμαστε στα σκοτεινά σοκάκια της καθημερινότητας κ της ρουτίνας. Να σαι πάντα υγιής κ χαμογελαστός!
Παύλο με αυτό το βίντεο κατέκτησες την αιωνιότητα.. Στην Ελλάδα τουλάχιστον! Θα είσαι ο πρώτος άνθρωπος που ξεκίνησε να μιλάει για αυτό που όλοι ελπίζουμε θα καταφέρουν τα παιδιά τον παιδιών μας..
"ό,τι υπήρξε μια φορά δε γίνεται να πάψει να έχει υπάρξει"
ΥΠΗΡΞΑΜΕ!!!
Συγχαρητήρια Παύλο για την υπέροχη παρουσίαση ...
Απλά ΥΠΕΡΟΧΟ...έχοντας απέναντι τον γιο μου δάκρυσα όταν μιλούσες για το θαύμα της ζωής... Το θαύμα που έχω μπροστά μου...
θαύμα και επιστήμη δεν πάνε μαζί. Έτσι δε λέτε; Τα θαύματα είναι για εμάς τους θρησκόληπτους
Οι πιθηκοι σύμφωνα με την καταταξη των ειδών της Βιολογίας ονομαζονται Hominoidea , ενω ο ανθρωπος Homo . Υπάρχουν αποδείξεις ότι είμαστε ενα είδος πιθήκου?
Καθηλωτικός και ο λόγος και το βίντεο. Συγχαρητήρια.
Δεν είναι μόνο οι γνώσεις σου και οι ιδέες σου αυτό που με καθήλωσε αλλά- κυρίως- ο τρόπος της διήγησής σου. Ο τρόπος, δηλαδή, με τον οποίο μιλάς, ο τόνος στη φωνή σου, ο ιδιαίτερος επιτονισμός σου αλλά και το Πάθος και η Αγάπη που μεταφέρεις με κάθε σου λέξη είναι αυτό που σε κάνει πραγματικά μοναδικό ή ακόμα καλύτερα χαρισματικό!
Το βίντεο ήταν Κα-τα-πλη-κτι-κό!
Μέσα σε αυτόν τον ωκεανό ειδήσεων, γεγονότων και πληροφοριών ένα τόσο δα μικρό διαμαντάκι με μια λάμψη μικρή αλλά ηχηρή, καθαρή και αισιόδοξη!
Καταπληκτικό βίντεο ο τρόπος που τα αφηγείται με ηρεμεί μπραβο σου Παύλο!
Πραγματικά η πιο όμορφη δουλειά που έχω δει στο youtube απο την Ελλάδα είναι το astronio.Αναμένουμε το κάθε video πραγματικά με ανυπομονησία.
Όαση ελπίδας στον απέρνατο διαδικτυακό κόσμο!
Από τα ομορφότερά σου βίντεο! Είσαι μια ευχάριστη νότα στην μπουρδολογια των Ελληνικών καναλιών στο διαδίκτυο. Μπράβο!
μια ευχάριστη μπουρδολογία
Εκπληκτικό βίντεο(Καί εκπληκτικός ανθρώπος), σε ταξιδεύει και σε κάνει να θες να εξερευνήσεις όλο τον κόσμο, μακάρι να είχαμε ανθρώπους περισσότερους σαν τον Παύλο, ο κόσμος μας θα ήταν πολύ καλύτερος...
Είμαι μόλις 17 χρονών και πραγματικά δεν μπορώ να εκφράσω πόσο πολύ επηρεάστηκε ο τρόπος με τον οποίο μεχρι τωρα αντιλαμβανόμουν τον κόσμο, μέσα από τα 15 αύτα λεπτά του βίντεό σου
κακόμοιρο παιδί... Πρόσεχε! Είσαι μικρός ακόμα και έχεις πολύ χρονο για να συναντήσεις ΠΟΛΛΟΥΣ τσαρλατάνους... Τον νου σου!!!!
Μια διαφορετική προσέγγιση...Ενας υμνος για την ζωη και το συμπαν. Ειλικρινα δεν εχω λογια...δεν εχω ξανακουσει πιο ποιητικα, πιο ομορφα λογια...Σε ευχαριστω Αστρονιο για αυτο το υπεροχο ταξιδι του νου και της ψυχης που μας χαρισες. Αυτο το βιντεο θα επρεπε να παιζεται καθημερινα σε καθε σχολειο, σε καθε πανεπιστημιο σε καθε βουλη του κοσμου μεχρι να αφυπνιστει η ανθρωποτητα...
Και εκεί που είμουν down ήρθες εσύ φίλε μου να με ταρακουνήσεις.. να μου υπενθυμίσεις πόσο υπέροχο είναι να ΖΕΙΣ!!
φιλε το βιντεο αυτο με συγκινησε,πιστευω και πολλους αλλους,θα ταν καλο να το δειξεις σε ολον τον κοσμο.Δυστυχως δεν επεσα πανω σε αυτο που εψαχνα,επεσα παλι στην τρομαχτικη αληθεια του θανατου που οσο και να θελω να πιστεψω σε θρησκεια ,ακομη και σε ιστορια αφου ο ιησους ηταν ιστορινο προσωπο...η λογικη δεν με αφηνει ,μου δειχνει ποσο μικρος ειμαι μεσα στο συμπαν..ποσο μεγαλο τιποτα ειμαι..Ομως ποσο θα θελα να υπαρχω αιωνια,ποσο πολυ αγαπησα αυτον τον κοσμο,εσας τους ανθρωπους επειδη ειστε ομοιοι μου,ποσο πολυ πονο ενιωσα,ποση χαρα στη ζωη μου,ολα ειναι μαγικα,η ζωη ειναι ενα μαγικο φαινομενο,μας δωθηκε τυχαια.Μακαρι να φτασει το ετος 5000 και ανθρωποι να διαβαζουν αυτο το σχολιο..χαχα..ονειρα κανω ομως ποτε δεν ξερεις,παντα υπηρχαν τρελοι σαν κι εμενα.Λυπαμαι πολυ που η ζωη τελειωνει καποτε.Το κανω δραματικο το ξερω,αλλα την αγαπησα αφανταστα και δεν θελω να την χασω,μεγαλο θαυμα η γεννεση.
Ότι πιο ωραίο εχω δει στο Eλληνόφωνο youtube
Οι πιθηκοι σύμφωνα με την καταταξη των ειδών της Βιολογίας ονομαζονται Hominoidea , ενω ο ανθρωπος Homo . Υπάρχουν αποδείξεις ότι είμαστε ενα είδος πιθήκου?
Είσαι καταπληκτικός! Είμαστε τυχεροί που υπάρχεις στην χώρα μας.
Όσο υπάρχει αυτό το βίντεο δεν θα χρειαστώ πότε μα ποτέ ψυχολόγο....Σε ευχαριστώ για το μαγικό ταξίδι.... 💙
σίγουρα. Μόνο ψυχίατρο
@@donfystikis6790 Προσπαθώ να κρατιέμαι, να μην απαντάω σε ανεγκέφαλους, αλλά με νίκησες φίλε. Ελπίζω η φυσική επιλογή να σώσει την ανθρωπότητα από άτομα σαν εσένα.
@@Starboy-_- για όλους έχει η φυσική επιλογή, μη σκας. Εκτός κι αν εσύ νομίζεις ότι είσαι εκτός αυτής.
Όμορφο.Με συγκίνησε.Ευχαριστω ❤️
Κύριε Παύλο, είσαι ότι καλύτερο μάς έτυχε, σ'ευχαριστούμε πολύ.
Ευχαριστούμε το αστρόνιο για τα υπέροχα βίντεο. Οτι πιο σημαντικό να σηκώσουμε το κεφαλι ψηλά κ να αναρωτηθούμε. Να προσπαθήσουμε να ξεφύγουμε από τη βαρύτητα της... καθημερινότητας. Κατι που ίσως γίνει σε μια άλλη ζωή. Κ να μην είμαστε βέβαιοι πως δεν υπάρχει... Η επιστήμη έχει δείξει το δρόμο σε πολλά, έχει δώσει απαντήσεις σε μεγάλα ερωτήματα αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερα που μένει να απαντηθούν. Εγώ προσωπικά ως ένας νέος επιστήμονας της ιατρικής επιστήμης αλλά κ λάτρης της φυσικής νιώθω πως η επιστήμη είναι παρατηρητής μεγάλων θαυμαστών γεγονότων με μικρή δυνατότητα παρέμβασης στους αιώνιους κ αλάνθαστους φυσικούς νόμους. Είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουμε.....
Έχει πέντε χρόνια που βλέπω αυτό το βίντεο …… κάθε φορά σαν και είναι η πρώτη …..ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ……Μπας και ξυπνήσουμε από τον μεσαίωνα
Oti na nai
Kai ego to vleopo kai einai teleio
ο μεσαίων είναι η φιλοσοφία που σου λέει να πάθεις, 1πράσινε. αγωνιστήκαμε να ζήσουμε εκτός φιλοσοφίας και να ζήσουμε στις τρυφερές αισθήσεις μας και στην επιστήμη εκτός φιλοσοφίας και έρχεται πάλι ένας τύπου Καθηγητής συνοικιακός υπογκόμενος του δικτύου των υπελογιστών να μας βιάσει ξανά και ξανά και ξανά. η ίδια παλιά ιστορία. αναρωτιέμαι πότε θα ξεκινήσει να λέει φυσικά φαινόμενα - εκτός από τα έχω μάστερς δηλαδή. ποτέ. όπως και οι άλλοι, οι φροντιστηριάρχες επιτυχημένοι πάντα και οι παρόμοιοι.
@@antreas327 exei dikaio einai kairos oi anthropoi na xipnisoun kai na apodextoun kapoia pragmata opos to oti dn iparxei theos kai to oti einai polu tixeroi pou einai zontanei opote prepei na ekmetaleutoun tin monadiki zoi tous
@@TheBatmanWhoDoesNotLaugh ουγκ
Εν αρχή ειν ο λόγος. Θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία, στα μικρά παιδιά αυτο το μάθημα. Στην πρώτη διδακτική ώρα. Πριν από το άλφα και το ωμέγα. Εν αρχη ειν ο λόγος και αυτός είναι ο λόγος της ύπαρξης μας. Συγχαρητήρια για αυτό που έφτιαξες. Νιώθω δέος και ανατριχίλα.
Πιστευω πρεπει να βαζεις αγγλικους υποτιτλους στα βιντεο σου φιλε ετσι ωστε να εχεις περισσοτερη απηχηση απο το εξωτερικο.
συμφωνω !
Πλέον έχω ενεργοποιήσει τη δυνατότητα να συνεισφέρει υπότιτλους ο καθένας. Εγώ δυστυχώς δεν έχω τον χρόνο αλλά όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει από εδώ: ua-cam.com/users/timedtext_cs_panel?tab=2&c=UCYhH65nE2M8rGwMWvAlVu2A
Το συγκεκριμένο βίντεο (για μια νέα φιλοσοφία) ήδη είναι σε διαδικασία υποτιτλισμού οπότε αγνοήστε το.
Αυτό ήθελα ναγραψω
Βέβαια οποίος θα μπορούσε και εκφώνηση ακόμα καλύτερα.
Προσπάθησα και μου βγάζει ότι για το συγκεκριμένο βιντεο δεν είναι ενεργοποιημένη: "The video that you requested isn't enabled for community contribution. Here are some other videos that could use your help."
Ότι πιο αισιόδοξο, ομορφο βλέπω - ακούω - αισθάνομαι σε μια δυσκολη περίοδο προσωπικής αναζήτησης, ευχαριστώ !
το βιντεάκι πραγματικά υπέροχο...πριν 4 έτη όμως! τώρα ....τι έχει αλλάξει??? τίποτα?
ισχύουν όλα αυτά τα υπέροχα σήμερα...που βλέπουμε όχι μόνο το μεγαλείο...αλλά κ την αντίθεση αυτής της νοημονος ανθρωπότητας να καταρρέει?🤔🥺🤍🧡
Οσες φορες και να δω το βιντεο, ειναι πολλες, παντα δακρυζω απο συγκινηση. Ενα ευχαριστω Παυλο.
Οι πιθηκοι σύμφωνα με την καταταξη των ειδών της Βιολογίας ονομαζονται Hominoidea , ενω ο ανθρωπος Homo . Υπάρχουν αποδείξεις ότι είμαστε ενα είδος πιθήκου?
Αγαπητέ κ. Astronio, πιθανότατα δε θα διαβάσετε ποτέ το σχόλιό μου, δε θα μάθετε ποτέ πόσο με επηρέασε αυτό το βίντεο-καλλιτέχνημα. Σίγουρα στη ζωή του καθενός υπάρχει κάποια στιγμή "αποκάλυψης", "εύρεσης" του ιδανικού εκείνου για το οποίο θα κληθεί να παλέψει ολόκληρη τη ζωή του. Μία ιδεολογία, το κάτι του. Είμαι 15 χρονών και θεωρούσα τον εαυτό έναν μοναχικό, χαμένο ταξιδιώτη του κόσμου, αναζητούσα το βαθύτερο, κρυμμένο νόημα πίσω από "το δίχτυ του φανερού". Ειλικρινά, δε γνωρίζω τίποτε για εσάς, κι όμως καταφέρατε να με εμπνεύσετε. Να με ωθήσετε να δω τον κόσμο, όχι από μία άλλη οπτική, αλλά με διαφορετικά μάτια. Στην πραγματικότητα δεν ήταν ότι μου είπατε κάτι που αγνοούσα, οπότε ίσως να ήταν ο τρόπος. Ίσως πάλι απλώς η στιγμή. Σε κάθε περίπτωση σας ευχαριστώ...
Συγκινητικά τα λόγια σου Ασπασία, να 'σαι καλά!
Πραγματικά δεν έχω λόγια αυτό το βίντεο μου άγγιξε την καρδιά με παρηγόρησε με ταξιδέψε. Επίσης Παύλο μου έχεις αλλάξει την ζωή με το πώς βλέπω τον κόσμο να πω πως είμαι 12 χρόνων και επίσης με παρηγορεις και σε κάτι άλλο ότι όσα έχεις πει σε βίντεο σου από ενθουσιασμό μου τα λέω στους γονείς μου αλλά δεν τους συναρπάζουν με λίγα λόγια έννωο ότι βλέπουν τον κόσμο μόνο με υποχρεώσεις και με άλλα. Πάντως ευχαριστώ διότι από εσένα βλέπω τον κόσμο ποιο όμορφο. Μπράβο σου να συνεχίσεις την καλή δουλειά.
εύγε μικρέ μασονογενίτσαρε!
‘’και γέρος πια ν' αράξεις στο νησί πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο, μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.’’ Αναφέρομαι σε αυτους τους στίχους του Καβαφη γιατι εκφράζει και την δικη μου πορεία ( και ηλικια χα χα χα ) . Σε ευχαριστω πολυ . Εξαιρετική παρουσίαση . Εχω παρακολουθήσει και τα αλλα επιμορφωτικά βιντεάκια σου , ενα τεράστιο ΕΥΓΕ σου αξίζει !
Φίλε Astronio τι απίστευτο video έφτιαξες....
Τα λόγια σου μπορούν να κάνουν κάποιον να δει τα πράγματα και την καθημερινότητα με άλλο μάτι γιατί ενώ την ζωή μας πλέον την θεωρούμε δεδομένη πραγματικά είναι απίστευτη τύχη που απλά υπάρχουμε.
Με συγκίνησες με το λέγειν σου...
Συνέχισε σε παρακαλώ τα video σου ώστε σε μερικά χρόνια να μπορέσω να τα δείξω στην κόρη μου που περιμένω να γεννηθεί από μέρα σε μέρα!
Ένα από τα πιο ΣΠΟΥΔΈΑ βίντεο που έχω δει από την σελίδα σου φίλε!
Πραγματικά ότι λες μέσα τα ασπάζομαι!!!
Απλά μαγικό!
Πραγματικά σου μιλάω μου άλλαξες την ζωή. Παράτησα τις σπουδές μου στα οικονομικά ενώ είμαι 23 και πάω να γίνω επιστήμονας όπως ονειρευόμουν από μικρό παιδί. Μου άλλαξες όλη την κοσμοθεωρία και αντίληψη του κόσμου. Σε Ευχαριστω!
Καλή επιτυχία, σου εύχομαι να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου!
...update...;
washcloud Σπουδαζω χημικος μηχανικος στην Ολλανδια και πριν μερικες εβδομαδες συμπληρωσα το πρωτο ετος 😄
@@23ThEOo ...μπράβο ρε λεβέντη!
Update: Πήραμε πτυχίο !!
Ωραια φωνη, ωραια πραγματα, ωραια μουσικη, ωραια αυτα που λες. Καθολου κουραστικος. Dislike γιατι ρε παιδια ? dislike στην γνωση ?
Ni Ne αν διαβασεις λίγο καλύτερα τα σχόλια θα καταλάβεις, φίλε μου
Εγώ προσωπικά θέλω να κάνω εμετο όταν συνειδητοποιω με ποια άτομα έχω να κάνω πολλές φορές
Εδω καιγανε ανθρωπους παλιοτερα...
Zalmoxis ΧΞΣ παλιότερα... Απλά δες το σήμερα
ναι, εχεις δίκιο.τι ιστορια και χαζομάρες.σκοτωσε ενας τον θειό σου χθές?δε πειράζει ,δες το σήμερα.σιγα μην κάτσουμε να δουμε τι οδηγησε χθες κάποιον ωστε να κάνει αυτο που έκανε.αυτα ειναι για τους σαταναδες.
Προσωπικά θεωρώ ότι κάποια απο τα dislike προήλθαν απο ανθρώπους που πιστεύουν οτι δημιουργήθηκε αλλιώς η ζωή και το συμπαν..
Γιατί το βίντεο είναι καταπληκτικό!
Σε ανακάλυψα τυχαία στο youtube και χωρίς κανέναν έλεγχο τον δυνάμεων μου “αναγκάστηκα» να δω σε 2 μέρες όλα σου τα video. Χαίρομαι πολύ όταν υπάρχουν στον κόσμο τέτοια άτομα, γεμάτα ευγένεια, γαλήνια αύρα και πιστεύουν στο "open source" της γνώσης.
Βέβαια η γνώση δεν αρκεί, επειδή χωρίς την κατάλληλη μεταδοτικότητα και χειρισμό του λόγου δεν γίνονται και πολλά, πράγμα που παράλληλα με το όμορφο video edit σου, δένουν τόσο αρμονικά και είναι ένα ολοκληρωμένο epic (για εμένα) αποτέλεσμα.
Διάλεξα αυτό το video για να κάνω το ευχαριστήριο comment μου, επειδή με ταξίδεψε και με έκανε να σκεφτώ πράγματα που δεν υπήρχαν πρωτύτερα στο μυαλό μου (έχοντας αρκετές γνώσης φυσικής).
Υπάρχει λοιπόν ακόμα ελπίδα με τέτοιους ανθρώπους.. ένας καινούργιος πλην "φανατισμένος" "follower" σου.. keep up the magnificent work.
Να 'σαι καλά φίλε μου, ελπίζω το κανάλι να σου κρατήσει ευχάριστη και δημιουργική συντροφιά!
κοίτα να δεις σύμπτωση. Η γνώση και το παραμύθι απαιτούν ΑΚΡΙΒΩΣ τις ίδιες ικανότητες... The first sin was trust
pleon exo katantisi na vlepo afto to video kathe fora pu den ime kala i mpori na skeftome arnitika gia kati..me voithai oso kai na akougete parakseno giati siniditopoio to thavma tis zois kai apla niotho deos kai fovo..alla kai dierotoume kai thelo akoma parapano naa asxolitho me afta ta themata..apla se euxaristoume gia ta apistefta video pu mas xarizis..❤️
Αν και δεν εχω γράψει ποτε σχόλιο σε καποιο βιντεο πιστεύω αξίζει να τα κάνω σήμερα γι'αυτό το υπέροχο βιντεο. Πραγματικά συγχαρητήρια και συνέχισε να μας ταξιδεύεις μεσα απο τα βίντεο σου!!!
Κάνω διδακτορικό πάνω στην παλαιοντολογία, στην Ολλανδία. Πραγματικά μπράβο. Σίγουρα θα το δείχνω σαν εισαγωγή σε φοιτητές και μαθητές. Να καταλάβουν την ουσία. Μπράβο.
Φοβερά τα κείμενα και η αφήγηση. Πραγματικά σαν να ακούω τον Carl Sagan.
"Η σχετική συντομία της ζωής παρομοιάζεται με μια φανταστική φωτεινή κουκίδα από ακτίνα λέιζερ,
η οποία κινείται αργά πάνω σε ένα γιγάντιο κανόνα χρόνου.
Τα πάντα πριν ή μετά την κουκίδα καλύπτονται από το πυκνό σκοτάδι του νεκρού παρελθόντος ή του άγνωστου μέλλοντος.
Έχουμε την εκπληκτική τύχη να βρισκόμαστε πάνω στη φωτεινή κουκίδα."
Richard Dawkins.
Η διεθνώς κοινή στάση, αντίληψη της επιστημονικής κοινότητας περιγράφεται σε αυτό το υπέροχο βίντεο του αγαπητού Παύλου!!!❤
Πάντα μου άρεσε τις μέρες που δεν είχε καθόλου σύννεφα να ξαπλώνω σε κάποιο παγκάκι και να κοιτάζω τον καταγάλανο ουρανό και να χάνομαι...Άλλες φορές μεθυσμένος κάποια βράδια έστρεφα το βλέμμα μου στα αστέρια και χάζευα την ομορφιά. Από την στιγμή που βρήκα τυχαία το κανάλι του αγαπητού φίλου όταν κοιτάω ψηλά....κλείνω τα μάτια για λίγο, σκέφτομαι πόσο "μικρά" είναι τα προβλήματα της καθημερινής ζωής, και συνεχίζω με αισιοδοξία. Σε ευχαριστούμε για όλα
ούτε καταγάλανος ουρανός υπάρχει ούτε παγκάκι ούτε αστέρια ούτε τίποτα. Μόνο καμπυλότητες του χώρου που απλά εσύ αντιλαμβάνεσαι ως ύλη. Και πάνω σ' αυτή αμπελοφιλοσοφείς (όχι ότι είναι κακό αυτό) Σόρρυ αν σου χαλάω το όνειρο. Για περισσότερες λεπτομέρειες ρώτα τον αστρόνιο που ξέρει να σου τα πει επιστημονικά. Ή μάλλον ρώτα κανέναν άλλον πιο σοβαρό επιστήμονα που αγαπάει πραγματικά τη δουλειά του και δεν τον ενδιαφέρει και τόσο η αυτοπροβολή και το εμπόριο βιβλίων... Αποφασίστε τελικά. Η γνώση μοιράζεται δωρεάν ή πωλείται; Έχω αρχίσει να γίνομαι κουραστικός, αντιδρώντας σχεδόν σε κάθε σχόλιο εδώ μέσα. Τις απαντήσεις θα τις πάρετε από αυτούς που προσκυνάτε. ΑΝ σας απαντήσουν, και ΠΟΣΟ ύπουλα θα σας απαντήσουν...
Πραγματικά αυτό το βίντεο είναι ό,τι καλύτερο έχω δει ποτέ. Οι ιδέες που παρουσιάζεις είναι απίστευτες. Καταπληκτική δουλεια ! Κάθε άνθρωπος θα έπρεπε να δει τα βίντεό σου. Σε ευχαριστούμε !!
Τυχαια ανακαλυψα το καναλι σου(εδω και τρεις μερες παρακολουθω τα βιντεακια σου) και νιωθω βαθυτατα την αναγκη να σου πω μεσα απο τα βαθη της καρδιας μου ενα μεγαλο ευχαριστω.
Οι πιθηκοι σύμφωνα με την καταταξη των ειδών της Βιολογίας ονομαζονται Hominoidea , ενω ο ανθρωπος Homo . Υπάρχουν αποδείξεις ότι είμαστε ενα είδος πιθήκου?
Βλέποντας αυτό το εκπληκτικά φτιαγμένο βίντεο, στεναχωριέμαι σκεπτόμενος ότι υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν σε θεούς και θρησκείες αντί για τον ίδιο τους τον εαυτό... Κρίμα να έχεις την ευκαιρία να ζήσεις και να την πετάς πιστεύοντας ότι κάποιος καθορίζει τα πάντα για τα πάντα..
Όλη σου αυτή η ερμηνεία,είναι η εσωτερική μου αναζήτηση.Και είναι μαγικό,όταν την μοιραζόμαστε και την νιώθουμε.Μπράβο Παύλο,ειλικρινά.Η αλήθεια είναι μόνο εκεί έξω.
Εύγε παλίκαρε! Απλά, λιτά, κατανοητά και τόσο όσο.
Το εχω δει 5 φορές
Μόνο; Εγώ, ουλάχιστον 20
Στο 1.58 πόσο τέλεια θα ταίριαζε να προσέθετες τη φράση "στον πλανήτη, όπου ο ίδιος ο Δημιουργός ενηνθρώπησε".
Πόσο πιο μεγαλειώδες, πιο ασύλληπτο, πιο φοβερό είναι αυτό!!!
Σου εύχομαι πραγματικά να δεχτείς και να αγαπήσεις τον Δημιουργό μας όπως και τα έργα του.
Καλή Ανάσταση!
Ναι, αλλά δεν μένει μόνο στο επιστημονικό του πράγματος. Εδώ μιλάει για μια νέα φιλοσοφία, τρόπο ζωής.
Ξέρεις, η επιστήμη με την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση δεν έχει συγκρουστεί ποτέ.
Ό,τι ανόητα έχουν ειπωθεί, είναι από τη Δύση, από τους αιρετικούς, οι οποίοι ούτως ή άλλως έχουν χάσει το δρόμο τους. Την ώρα που στη Δύση είχαν Μεσαίωνα, στο Βυζάντιο οι επιστήμες ήκμαζαν. Και πάρα πολλοί άγιοι της Εκκλησίας μας ήταν επιστήμονες θετικών επιστημών και μας προτρέπουν να ερευνούμε τη φύση και τους μηχανισμούς της.
Το κανάλι του Astronio είναι κορυφαίο, ως προς την επιστημονικότητά του και με έχει εντυπωσιάσει.
Οι απόψεις του όμως είναι κάτι διαφορετικό.
Μα τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβει κανείς αυτό; Άλλος ο τομέας της επιστήμης, άλλος της φιλοσοφίας/θρησκείας.
Ναι, επιβεβαιώνεις αυτό που είπα και πριν. Ότι στη Δύση όπου η χριστιανική θρησκεία έχει διαστρεβλωθεί υπήρξε ιερά εξέταση, βασανιστήρια και "δαιμονισμένοι" επιστήμονες.
Τίποτα από όλα αυτά δεν υπήρξε σε εμάς. Τίποτα.
Φαίνεται ότι δεν τα ξέρεις καλά τα πράγματα (τα της θρησκείας).
Πώς γίνεται να μας θεωρείς το ίδιο με τους καθολικούς την ώρα που έχει υπάρξει το σχίσμα και έχουμε διακόψει κάθε σχέση μαζί τους εδώ και 1000 χρόνια. Γιατί μας προσάπτεις τα δικά τους στραβά; Εμείς είμαστε πολύ περισσότερο "θυμωμένοι" μαζί τους απ' ότι είσαι εσύ, διότι εξ΄αιτίας τους έχει βγάλει κακό όνομα ο χριστιανισμός.
Και να, σίγουρα, η λογική και η επιστήμη μας κάνει ανθρώπους. Τι να σου πω.
Πᾶσά τε ἐπιστήμη χωριζομένη δικαιοσύνης καὶ τῆς ἄλλης ἀρετῆς πανουργία, οὐ σοφία φαίνεται (Πλάτωνας).
Η επιστήμη χωρίς την αρετή είναι πανουργία.
Και πώς αποκτάμε την αρετή; Λύνοντας εξισώσεις;
Την αρετή την αποκτάμε πιστεύοντας ότι ο τέλειος Θεός μας έφτιαξε κατά τον εαυτό του και με σκοπό να του μοιάσουμε. Άμα του μοιάσουμε, θα αποκτήσουμε και όλες τις αρετές τις οποίες έχει.
Τότε θα γίνουμε Άνθρωποι.
@@akylinaflute👌👍🙏
το καλύτερο κανάλι στο ελληνικό UA-cam
Το συγκλονιστικότερο φιλοσοφικό video όλων των εποχών στο youtube και όχι μόνο... Εξαιρετικό επίτευγμα τολμώ να ισχυριστώ, που μπορεί να σταθεί ακόμα και στο πέρασμα των αιώνων, δείγμα αξεπέραστης συμπαντικής γνώσης και υπαρξιακής - κοινωνικής φιλοσοφίας. Όποιος έχει την δυνατότητα να συνειδητοποιήσει, όλα όσα εξηγείς και αναλύεις με τρόπο τόσο γλαφυρό και παραστατικό, πιστεύω θα πρέπει να αισθάνεται τυχερός μα και ταυτόχρονα απίστευτα ευλογημένος. ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
... my counciousness is speechless
"my" :)
thank you...
Οι πιθηκοι σύμφωνα με την καταταξη των ειδών της Βιολογίας ονομαζονται Hominoidea , ενω ο ανθρωπος Homo . Υπάρχουν αποδείξεις ότι είμαστε ενα είδος πιθήκου?
Ειθε μια μερα.. Οοοοολος ο κοσμος να δει αυτο το βιντεο και να συνειδητοποιήσει ποσο σπουδαιο πραγμα ειναι η ζωη, και ακομα να συνειδητοποιήσει τι σπουδαιος ανθρωπος, πιλοτος, δασκαλος και οραματιστης ειναι το ειδωλο μου ο κυριος Παυλος Καστανας. Ειθε επισης το ονομα αυτου του σπουδαιου ανθρωπου να γραφτει για παντα στην ιστορια της ανθρωποτητας
Τι φωνή, τι αφήγηση! Θα κρατήσω το αρχείο να με νανουρίζει.
με τόσο σκοτάδι θα κοιμάσαι αιώνια. Όνειρα γλυκά
Από τα ωραιότερα βίντεο που έχω δει!!πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια!!!
Εύγε Παύλο! Εξαιρετικό κείμενο και ωραία αφήγηση! Μου άρεσε που πέρασες λίγο στα μονοπάτια της φιλοσοφίας. Το βίντεο αποτελεί πηγή έμπνευσης και τροφή για σκέψη! Να είσαι καλά!
και ξαφνικά οι αντιδογματιστές δέχονται τη φιλοσοφία μόνο και μόνο επειδή τους την πούλησε ο άνθρωπος που θαυμάζουν. Εύγε, "αντιδογματιστές". Εύγε υποκριτές
Τα όσα είπες με συγκίνησαν τόσο πολύ και πολλά από αυτά με ανατρίχιασαν , όλα όσα λες μου προκαλούν το ίδιο συναίσθημα σε κάθε βίντεο σου , είναι κάτι μαγικό.. . Από πιο μικρός έχω όλες αυτές τις σκέψεις στο κεφάλι μου , όταν βλέπω τα βίντεο σου συγκρίνω τα όσα σκέφτομαι και όλα εκείνη την στιγμή στο μυαλό μου είναι στα κόκκινα έχοντας στο μυαλό άπειρες όμορφες θεωρίες αυτού του κόσμου που για εμένα είναι κατι παραπάνω από θεωρίες . Μετά κοιτάζω τον κόσμο και τους βλέπω βιαστικους και με βάζει σε άλλες σκέψεις για το τι φταίει που ο περισσότερος κόσμος δεν αναλογίζεται πως τώρα είναι η στιγμή του και δίνει βάση σε λάθος πράγματα , γιατί αγνοούν όλον αυτόν τον πλούτο και δεν σκέφτονται .. , δεν μπορώ καν να περιγράψω από εδώ σε ένα μήνυμα τα όσα σκέφτομαι ούτε στο 5%.. Μετά κάθε είδος θρησκείας όπως τις διδάσκουν μου φαίνεται πολύ λίγη η μικρή μπροστά σε όλο αυτό που υπάρχει που είμαστε και εμείς κομμάτι του. Μια χαρη μόνο σε παρακαλώ , προσπάθησε να βγάζεις πιο συχνά βίντεο... ξέρω ίσως δεν έχεις χρόνο μπορεί να συνέβη το οτιδήποτε αλλά τα βίντεο σου μας κανουν καλο , για όποιον υγιή άνθρωπο σκέφτεται σε βάθος είναι ο,τι καλύτερο υπάρχει στο UA-cam. Έχω δει όλα τα βίντεο σου και μπορώ να πω αλήθεια ευχαριστώ για ο,τι έχεις προσφέρει , είναι πολύ σημαντικό .
Συγχαρητήρια. Ο κόσμος μας χρειάζεται περισσότερους ανθρώπους σαν εσένα! Σε ευχαριστώ για αυτό το βίντεο!
Οι πιθηκοι σύμφωνα με την καταταξη των ειδών της Βιολογίας ονομαζονται Hominoidea , ενω ο ανθρωπος Homo . Υπάρχουν αποδείξεις ότι είμαστε ενα είδος πιθήκου?
@@ioanisikonomou410 εμένα ρωτσς;
Εκπληκτικό βίντεο, αξίζει να το βλέπεις κάθε εβδομάδα για το υπόλοιπο της ζωής σου, για να συνειδητοποιήσουμε τι είμαστε, τι χάνουμε και πόσο καλύτερο κόσμο πρέπει να φτιάξουμε.
To ωραιότερο video στο Ελληνικό youtube. Συγχαρητήρια πραγματικά μέσα από την καρδιά μου. Με άγγιξε με ιδιαίτερο τρόπο, μου έδωσε δύναμη ακόμα και για το θάνατο αγαπημένου προσώπου, περισσότερο από κάθε τι που εχω ακούσει ως παρηγοριά. Αν μπορείς και θέλεις κάνε περισσότερα φιλοσοφικά βίντεο. Ευχαριστώ!
είσαι θρησκόληπτη. Όχι με την έννοια που κράζετε εσείς οι λάτρεις της "επιστήμης", αλλά με την έννοια της επιστημονικής θρησκοληψίας και προπαγανδιστικής αμπελοφιλοσοφίας. Συγχαρητήρια! Πέραν όλων αυτών, να ζήσεις να το θυμάσαι το πρόσωπο αυτό και καλό Παράδεισο να έχει
@@donfystikis6790 το να χαρακτηρίζεις κάποιον ως θρησκόληπτο, όταν ο ίδιος αποδέχεσαι ως πραγματικότητα, ανυπόστατους μύθους και δοξασίες, οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από την εποχή του χαλκού...
Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;
@@ΚώσταςΚούσης-ξ6δ Καλό, να το λέει αυτό κάποιος που του είπαν ότι ο κενός χώρος είναι γεμάτος, αλλά ποτέ δε θα μπορέσει ο ίδιος να το αποδείξει επειδή δεν είναι επιστήμονας. Ναι, το ξέρουμε και το άλλο με τον Τοτό. Καλόν ύπνο Δαρβινιστή μετάνθρωπε. Τράβα καλωδιώσου τώρα, να συμμετάσχεις ΚΑΙ ΕΣΥ στην "εξέλιξη" της "Νέας Εποχής" και του "φωτός" και καλή απόλαυση στα επερχόμενα. Στο εύχομαι. Αν και δεν θα έπρεπε
@@donfystikis6790 όχι έχετε δίκιο,δεν ισχύουν οι αρχές τις κβαντομηχανικής... ακόμη και για τις εν γένει ιδιότητες της ύλης είναι προτιμότερο να ασπαστουμε τον κόσμο όπως μας των παρουσιάζουν αμόρφωτοι ψαράδες και βοσκοί,οι οποίοι έζησαν δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν...
Το σωστό βέβαια θα ήταν, αφού απορρίπτεις την επιστήμη να απορρίψεις και το σύνολο των αγαθών της και να αποσυρθείς στη σπηλιά σου, αλλά κάτι μου λέει ότι κάτι τέτοιο, δεν θα το κάνεις...
Κατόπιν τούτου,δεν έχω καμία διάθεση να συνεχίσω κανένα διάλογο με την αφεντια σας.
Δημιούργησες κάτι πανέμορφο... νιώθω χαρούμενος για σένα που κατάφερες να αποδώσεις σε λέξεις τον πλούτο της ψυχής σου και χαίρομαι απεριόριστα αναλογιζόμενος την χαρά και την υπερηφάνεια που θα σου έδωσαν όλα αυτά τα υπέροχα σχόλια των ανθρώπων από κάτω
Σαν επιστήμονας στα περισσότερα που είπες συμφωνώ, σε λίγα αλλά βασικα, διαφωνώ. Τέλος 1-2 πράγματα προς το τέλος ήταν τσιτάτα ακόμα από σειρα επιστημονικής φαντασίας, το star trek. Εν πάση περιπτώσει να θυμάσαι το εξης: ότι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την έπαρση και τον εγωισμό, από το να υψώσει υπέρμετρα το ανάστημά του ο άνθρωπος και να πιστέψει ότι τα ξέρει όλα. Η επιστήμη είναι ένας αγωνιώδης δρόμος δοκιμής και σφάλματος, πράγματα αναθεωρούνται καθημερινά και από το σύνολο της γνώσης που είναι σκορπισμένα στο σύμπαν ισως να έχουμε αντιληφθεί ένα ελάχιστο κομμάτι. Εγωιστικό και αφελες να προσπαθούμε να παραστήσουμε τους παντογνώστες και να ισχυριστούμε ότι γνωρίζουμε τα πάντα περί δημιουργίας. Στο σύμπαν κυριαρχούν δύο θεμελιωδη ερωτήματα: το "πώς" και το "γιατί". Το "πώς" το έχουμε αγγίξει σε ένα ελάχιστο κομμάτι του. Για το "Γιατί" όμως δεν ειμαστε θέση ούτε καν εικασίες να κάνουμε. Θα το κάνω λίγο πιο απλό, το αν υπάρχει Θεός ή καποια ανώτερη δύναμη από την οποία εκπορευτηκαν όλα, αυτό θα φανεί μία μέρα. Ισως θα χρειαστούν χιλιάδες γενιές να περάσουν μέχρι να έρθουμε αντιμέτωποι με αυτή την αλήθεια. Ως τότε όμως τι είναι προτιμότερο; να ελπίζουμε στο μηδεν; ότι ερχόμαστε από το τίποτα και πηγαίνουμε στο τίποτα; τότε για ποιον λόγο υπάρχει η ζωή; Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρχει ένας σκοπός για την ύπαρξη μας, κατι σαν υψηλό ιδανικό που θα μας καλεί και θα μας θέλγει να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Γιατί τοτε η ουσία της ύπαρξής μας θα έχει νόημα. Συνειδητοποιώντας ο άνθρωπος ότι συνεχίζει την πορεία του στον χρόνο θα καταλάβει οτι δεν είναι άμοιρος ευθυνών για ότι πράττει. Γιατι; γιατί κουβαλάει για πάντα την ευθύνη των λόγων των έργων και των επιθυμιών του. Και αυτό αγαπητέ μου φίλε δεν λέγεται φόβος, φόβος προς κάποιον τιμωρο Θεό, λέγεται συναίσθηση της ευθύνης. Και η αίσθηση ευθύνης γεννιέται και συντηρείται μέσα στον άνθρωπο όταν αισθάνεται ότι αποτελεί μέρος μιας γραμμής που συνεχίζεται και που ο ίδιος αποτελεί και θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι. Κατά τα άλλα, συνέχισε τη δουλειά που κάνεις είναι εξαιρετική.
Πιστευωστην ορθοδοξια οσο τιποτα εσυ και ας μην πιστευεις τωρα σε καποιο θεο εισαι πολυ αντικειμενικος και βαζεις πολυ ωραια ερωτηματα
Εξαιρετική τοποθετηση👌👍
..........Θα το κάνω λίγο πιο απλό, το αν υπάρχει Θεός ή καποια ανώτερη δύναμη από την οποία εκπορευτηκαν όλα, αυτό θα φανεί μία μέρα. Ισως θα χρειαστούν χιλιάδες γενιές να περάσουν μέχρι να έρθουμε αντιμέτωποι με αυτή την αλήθεια. Ως τότε όμως τι είναι προτιμότερο; να ελπίζουμε στο μηδεν; ότι ερχόμαστε από το τίποτα και πηγαίνουμε στο τίποτα; τότε για ποιον λόγο υπάρχει η ζωή; .....συμφωνω απόλυτα και πραγματικα χαίρομαι που υπάρχει κάποιος που συμφωνεί μαζί μου οτι το πρώτο κύτταρο της ζωης δεν δημιουργήθηκε τυχαια ,λόγω του οτι βρέθηκαν οι κατάληλες συνθήκεςκ.λ.π όπως μου απάντησε ο εξαιρετικός επιστήμονας Αstronio.. .όλα εχουν κάποιο λόγο αλλα όπως λέτε θα περάσουν χιλιάδες χρόνια μέχρι να μάθουμε την αλήθεια....και μια δική μου απορία ειναι για πιο λόγο ενα πλάσμα σαν τον πίθηκο να εξελιχθεί σε ανθρωπο και δεν παρέμεινε στην αρχική του μορφή ......η δική μου αποψη η ταπεινή ειναι οτι οπως όλα τα πλάσματα στην γη και ο άνθρωπος παρουσιαστηκε με την μορφη που εχουμε....και οπως ολα τα πλάσματα και ο άνθρωπος προσαρμόζεται και εξελισσεται χιλιάδες χρονια τώρα ανάλογα με τις συνθήκες που βιώνει της καθε εποχής......
Αναπτερονουμαι την υπαρξη μας,και την θαυμαζουμε .Ως τυχερα οντα. Ευχαριστω !!!
Το πιο ξεχωριστό βίντεο του καναλιού! Μία οργανική σύνθεση επιστήμης και ανθρωπισμού για μια ρομαντική επιστήμη. Μου έφερε στο νου μια φράση παρόμοια με το "Carpe Diem" τού Οράτιου, το "Ζήσε αυτή τη Στιγμή" τού Νίτσε, ο οποίος έτσι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την πίστη των ανθρώπων στη μετά θάνατον ζωή. Συγχαρητήρια για ακόμη μια φορά!
Όποτε δεν αισθάνομαι καλά σε ακούω σε αυτό το βίντεο και γεμίζω με θάρρος και ελπίδα. Σε ευχαριστούμε
Οι πιθηκοι σύμφωνα με την καταταξη των ειδών της Βιολογίας ονομαζονται Hominoidea , ενω ο ανθρωπος Homo . Υπάρχουν αποδείξεις ότι είμαστε ενα είδος πιθήκου?
Αγαπητέ Παύλο ( ετσι αισθάνομαι χωρίς να σε γνωρίζω προσωπικά αλλά μέσα απο τη άψογη δουλειά σου μας κερδίζεις ! Πραγματικά ποιητικό και ταυτόχρονα φιλοσοφικό το θέμα που παρουσίασες. Θα προσθέσω και πολύ ενημερωτικό για τους λάτρεις της γνώσης αλλα και της αναζήτησης! Πολλά συγχαρητήρια !! Συνέχισε έτσι κι ακόμα καλύτερα, είμαι βέβαιος. Σε ευχαριστώ. Ν.Σ
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ βίντεο! Φίλε Παύλο, η οικειότητα και η αμεσότητα που βγάζεις στον θεατή, είναι εκπληκτικές! Θέλουμε κι άλλα βίντεο με την ίδια ποιότητα στην οποία μας έχεις μάθει ως τώρα! Εμείς θα είμαστε εδώ, να ταξιδεύουμε μαζί...
Εξαιρετική δημοσίευση στα χνάρια των μεγαλύτερων του είδους, βλέπε το pale blue dot, και μακράν το καλύτερο στα ελληνικά. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η προσέγγιση επιστήμης και φιλοσοφίας, πραγματικά με συγκίνησε και δάκρυσα. Είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί ο σημερινός άνθρωπος τη θέση του στον κόσμο, πόσο μάλλον στο σύμπαν. Αυτό το βίντεο πρέπει να παίζει σαν απάντηση στο μυαλό οποιουδήποτε ανθρώπου που λέει τη φράση "ξέρεις ποιος είμαι εγώ"?
Τα ειλικρινά μου συγχαρητήρια.
Απλά Συγκλονιστικό! :) Όσες φορές και να το ακούσεις, σε συγκινεί βαθιά... Πολλά Συγχαρητήρια και πάλι!
Οι πιθηκοι σύμφωνα με την καταταξη των ειδών της Βιολογίας ονομαζονται Hominoidea , ενω ο ανθρωπος Homo . Υπάρχουν αποδείξεις ότι είμαστε ενα είδος πιθήκου?
Πραγματικά υπέροχο βίντεο. Εκπαιδευτικό με τον τρόπο του , με συγκινησιακό τρόπο που φέρει δάκρυα στα μάτια όλων όσων έχουν δίψα για την κατάκτηση της γνώσης του σύμπαντος . Θέλω να σε ευχαριστήσω που μας έδωσες ένα τέτοιο διαμάντι . Ευχαριστώ που μου έδωσες τροφή για σκέψη και έναυσμα για να σκεφτώ το αύριο . Συνέχισε έτσι 💜
Παυλο μπρασο σου!! πολυ μπραβο ρε συ!! εχω δει το βιντεο πολλες φορες στο παρελθον και αρκετα τωρα ...καθε φορα που το βλεπω με εντυπωσιαζει η ομορφη σου και ξεχωριστη σκεψη!!
Αυτό κείμενο το είχα διαβάσει πριν χρόνια σε ένα blog. Μου άρεσε ο τροπος που τα λες, το κρατήςα στον υπολογιστή και το διαβάζω κάθε χρόνο στους μαθητες μου, λεγοντας τους ότι το έγραψε ενας ποιητης του διαδύκτιο που δεν μπορώ να βρω ποιος είναι. Χαίρομαι που φέτος θα τους δώσω την πηγή και ελπίζω να μπουν να δουν και τα βίντεο σου. Τέτοια βίντεο διευρύνουν τους ορίζοντες του ανθρώπινου νου στη Συμπαντική κλίμακα του χρόνου και όχι στην ανθρωποκεντρική κλίμακα που φτάνει μόλις μερικές χιλιάδες χρόνια. Μπράβο σου. Θυμηςε μου πως έλεγες το blog από ότι θυμάμαι ήταν σε κόκκινο φόντο
Οταν το βλεπω αυτο το βιντεο και ακουω αύτα τα λόγια απο εσενα ανατριχιάζω και εγω απο ακρη σ' ακρη. Πραγματικα πιστευω οτι εισαι ενας χαρισματικός ανθρωπος που τα εξηγείς ολα με τοσο απλο τροπο που ο καθενας θα καταλάβαινε. Χαιρομαι που βρηκα αυτο το καναλι. ❤
Αγαπητέ Κύριε Καστανά αν υπήρχατε 500 χρόνια πριν, είμαι βέβαιος ότι σήμερα θα σας μελετούσαμε ως έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους Έλληνες επιστήμονες/φιλοσόφους της εποχής. Hats off που λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι. Με συγκίνηση, Βαλάντης.
Μιλάς ποιητικά! Χαίρομαι να σε ακούω... Είσαι επιστημων με ψυχή!!
Καθηλώθηκα! Και η αφήγηση τόσο μα τόσο κατανοητή!! Σας συγχαίρω!
Ανακάλυψα το Astronio πριν από λίγο καιρό. Τα Videos και η αφήγηση είναι άψογα συγχαρητήρια
Τόσα συναισθήματα σε 15 λεπτά βίντεο... Σας ευχαριστώ πολύ γι αυτό Κύριε.
Κάθε φορά που θέλω να "χαθώ" για λίγο στο σύμπαν τα βράδια, επισκέπτομαι το κανάλι σου και ηρεμώ ... Σε ευχαριστούμε πολύ για τα κάτι τέτοια όμορφα βίντεο !!!!
Για τέταρτη φορά παρακολουθώ αυτό το εξαίρετο video που θα μπορούσε να αποτελεί απόσπασμα φιλοσοφικού δοκιμίου..συγχαρητήρια Παύλο.
Ευχαριστουμε για τα υπεροχα βιντεο φιλε ειναι το πιο ποιοτηκο καναλι στην Ελλαδα ειμαστε τυχεροι που σε εχουμε ,εισαι σπουδαιος φιλε!!!
Πραγματικά δεν έχω λόγια να περιγράψω το απέραντο δέος που με κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες που έχω ξεφύγει από την ρουτίνα της καθημερινότητας και αντιλήφθηκα πόσο αξιοθαύμαστη και παράλληλα τρομακτική είναι η έννοια της "ζωής"....πραγματικά ένα μεγάλο ευχαριστώ....τίποτα άλλο...
Ένα από τα πιο ωραία βίντεο στο UA-cam. Πίστευα πως ειμαι μόνος μου στο κόσμο με τέτοιες σκέψεις κ όνειρα. Μακάρι να μπορέσουν να το καταλάβουν οι πιο πολύ εδώ μέσα. Συνέχισε φίλε μ έτσι προσφέρεις έργο εδώ!!!!
CHRISTOS-RHODES ολοι εχουμε τετοιες σκεψεις ονειρα κ αποριες.ΟΛΟΙ ΟΜΩΣ
Aν σκεφτείς πως τα βασικά στοιχεία που βρίσκονται στο σύμπαν είναι σχεδόν τα ίδια με τα βασικά στοιχεία που υπάρχουν στο σώμα σου τότε μπορείς να πεις πως ίσως οι σκέψεις σου είναι το ίδιο το σύμπαν που μιλάει μέσα από σενα. Παράξενο αλλά πέρα για πέρα αληθινό.
Σε ευχαριστούμε 🙏 και για τα αρνητικά σχόλια εύχομαι ευτυχισμένο το 1400
Αυτό που έδειξες σε αυτό το βίντεο προσπαθώ να το κάνω κατανοητό σε όσους γνωρίζω με ελάχιστα σε αντίθεση με εσένα αποτελέσματα.Εννοώ τον απέραντο ρομαντισμό που έχει η αγάπη για την γνώση,δυστυχώς οι περισσότεροι πιστεύουν πως μόνο σε θρησκευτικές και πολιτικές ιδέες μπορεί ο άνθρωπος να καλύψει αυτή του την ανάγκη για ερωτική αφοσίωση σε κάτι.Ελπίζω κάποια στιγμή η ανθρωπότητα να αντιληφθεί ότι ο έρωτας για την γνώση είναι μονόδρομος για να νιώσει πραγματικά ελεύθερος όπως του το ζητά υποσυνείδητα κάθε γονίδιο της ύπαρξης του
κι εγώ όταν έμαθα για τη βαρύτητα, ένιωσα ελεύθερος ρε παιδί μου! Άσχετα αν και πάλι με τράβαγε προς τα κάτω. Αλλά η γνώση, άλλο πράμα! Ειδικά όταν συνοδεύεται από φιλοσοφία. εκεί να δεις... Καταργούνται θεοί, καταργούνται τα πάντα! Και στο τέλος δημιουργούνται πλαστές πραγματικότητες βασισμένες πάντα σε επιστημονικά δεδομένα. Ό,τι πρέπει για ψυχιατρείο
Αδερφε μου παρα της διαφωνίες μου σε καποια σημεία, ως προς τη διατύπωση και οχι τοσο ως προς το νόημα,με κανει να αισθάνομαι οτι ΆΝΘΡΩΠΟΙ με αυτο το επιπεδο συνείδησης κρατανε ζωντανή και σώα την ελπιδα απέναντι στον ΆΝΘΡΩΠΟ. Σε ευχαριστω
Μπορει να μην γινω φυσικος η μαθηματικος αλλα θελω οτι και αν γινω να εχω λιγες απο τις γνωσεις που εχεις νασε καλα φιλε μου που δινεις τις σκεψεις σου και τις γνωσεις σου στον κοσμο χωρις ανταλαγμα
Οι πιθηκοι σύμφωνα με την καταταξη των ειδών της Βιολογίας ονομαζονται Hominoidea , ενω ο ανθρωπος Homo . Υπάρχουν αποδείξεις ότι είμαστε ενα είδος πιθήκου?
πόσο απίστευτο βίντεο ρε φίλε ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΙΣΑΙ