#Interviu

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 21 сер 2024

КОМЕНТАРІ • 45

  • @EnciclopediaConstructiilor
    @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому +3

    Toate intrebarile abonatilor le gasiti in Descrierea acestui video (e categoria de mai sus, apasa "Afiseaza mai mult"). Cred ca e util sa gasiti mai rapid intrebarea/intrebarile care va intereseaza! Multumesc!

  • @tatra7132
    @tatra7132 3 роки тому +4

    Felicitarri pentru reportaj.
    Apreciez ca fiind de util. Multumesc.

  • @yourmotivation3169
    @yourmotivation3169 3 роки тому +1

    Foarte util!

  • @mihaiachim5299
    @mihaiachim5299 3 роки тому +1

    24:58 :)))))) Dai o sansa la bietul sistem de ventilare cu recuperare :)))) . Cand vrei o casa cu sistem de ventilare cu recuperare o faci adaptata la acel sistem : adica folosesti o hota cu recirculare si renunti la ideea de camin :))) iti pui un televizor mare in casa cu un home cinema : il tencuiesti intro decoratiune de semineu apoi intri pe youtube unde dai cautare fireplace iti alegi decorul potriviti si dai Play :))))) iar pentru miros de lemn si fum iti aprinde nevasta betisoare parfumate :)))) Poate ajuta sa lasi farfuria cu carnatul afumat pe masa :))
    sistemele de ventilatie cu recuperare se folosesc la case unde se doreste calitatea ridicata a aerului si eficienta energetica !!! Daca ai o casa cu semineu sau sobe + hota cu extractie aruncii banii pe fereastra pe sistemul de ventilatie ...
    Ca sa nu faci fum in casa cand bagi pe foc sau cand merge soba/semineul si vrei sa pornesti hota esti obligat sa deschizi/rabatezi o fereastra pentru ca nu poti vida casa si cel mai tare castiga - in cazul tau motorul de la hota nu tirajul cosului de fum ;) :)

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому

      In mare parte cei care isi pun sistem de ventilatie cu recuperare de caldura, cred si eu ca le trece dorinta de a avea un camin si hote cu extractie in exterior, mai ales cand aud de ajustarile/complicatiile si banii in plus pentru acestea. Foarte nostima expunerea )))

  • @mihaiachim5299
    @mihaiachim5299 3 роки тому +1

    23:58 - Nu prea are cum sa fie ieftina: ai 2 motoare (din cate stiu eu cele mai multe si performante motoare sunt produse de EBM Papst in germania ) la care le platesti performanta acustica si energetica + Echilibrarea turbinelor de aer(daca este cazul) din cate stiu se face manual la aceste motoare ; ai schimbatorul de caldura; ai partea electronica + diferiti senzori + interfata de utilizare; Este un produs vouminos greu de transportat si depozitat + este fragil. costa foarte foarte mult sa ai laboratoare de testare acustica + testare performanta energetica pe aer, recuperare umiditate (la sistemele de ventilatie ale caror recuperatoare permit asta).. + Daca ai o hota care extrage aerul afara atunci centrala de tratare trebuie sa aiba senzori capabili sa detecteze depresarea locuintei si sa tureze automat ventilatorul de introducere al aerului sa compenseze debitul hotei sau sa aiba un sistem electric care sa ii permita sa detecteze faptul ca hota este pornita ...
    Toate cele de mai sus costa :)

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому

      In prezent, nu sunt atat de ieftine aceste centrale, insa cu timpul pretul lor cred ca se va mai micsora (ca in cazul oricarui lucru nou -> evolueaza in timp -> cererea fiind mai mare, oferta se ajusteaza la preturi in masa). In rest ce tine de alte aspecte mentionate de dvs, aveti mare dreptate.

  • @macoveialex6823
    @macoveialex6823 3 роки тому +1

    Faceti un video la fel pentru pompa de caldura!

  • @mihaiachim5299
    @mihaiachim5299 3 роки тому

    @ 10:30 Vara cel mai mare disconfort pentru senzatia de cald o prezinta umiditatea ridicata : de aceea la toti clientii mei le recomand sa sa isi tina aerele conditionate maiales in zilele ploioase in modul drying nu in modul de racire : Modul Dry este defapt modul de racire cu ventilatia pusa la minim :)

  • @mihaiachim5299
    @mihaiachim5299 3 роки тому

    27:20 Nu prea sunt pe nicaieri destui specialisti in domeniu ; nu prea exista defecte doar instalari si exploatari gresite (de obicei filtre infundate)

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому

      Nu sunt chiar atat de multi specialisti cum exista la alte sisteme, insa se pot gasi. Legat de defecte - in mare parte aveti dreptate.

  • @mihaiachim5299
    @mihaiachim5299 3 роки тому

    11:40 inclusiv sistemele descentralizate cu recuperatoare ceramice recupereaza energia in masa lor termica cu conditia sa isi alterneze sensul aerului suficient de des (ca nu au un randament foarte mare 20-50 % asta e alta poveste )
    Toate sistemele de ventilatie au randamente termice maxime cand sunt turate la minim - si aces lucru este valabil la toate schimbatoarele de caldura :)

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому

      In mare parte sistemele descentralizate aceasta si fac: la anumite intervale (60-90 secunde) sistemul isi schimba directia fluxului de aer.

  • @mihaiachim5299
    @mihaiachim5299 3 роки тому

    17:01 Se poate face aproape orice cu aerul introdus in locuinta doar ca daca vrei sa le faci pe toate v-a trebui sa ai si un buget pe masura .. Toate sistemele iti pot mari pretul sistemulul de ventilatie de 2,3,4-5 ori poate mai mult ... depinde ce marci alegi cu ce eficienta si prin ce mijloace .

  • @MrAlpinab7
    @MrAlpinab7 3 роки тому +1

    Pai dl. Ion, la ce metru patrat vindeti dvs ? La metrul patrat al casei mele ? Sau metrul patrat al instalatiei dvs ?

  • @Pendactarum
    @Pendactarum 3 роки тому

    Video informativ, dar nu știu dacă as opta pentru el. E la fel cum ai opta pentru un Toyota hybrid noua care e cu 7 mii euro mai mult ca o mașina pe benzina.

  • @Daniel-iu7ob
    @Daniel-iu7ob 3 роки тому

    Daca nu e ok sa inchizi sistemul iar vecinul te obliga sa il inchizi, ce faci ? Pui furtunul cu apa pe el ? :)) ps. Tubulatura din aluminiu e ok ? Care presupun ca e mai scumpa ?

  • @andreinicolaemaciac2783
    @andreinicolaemaciac2783 Рік тому

    Oare poate fi considerat cel mai mare dezavantaj al sistemului centralizat de ventilație cu recuperare faptul că tinde să uniformizeze temperaturile din camere? Adică, dacă ai un dormitor pe care nu-l vrei încălzit, atunci acolo ar trebui oprită și ventilația. Iar la cele încălzite sistemul va tinde să le ducă spre aceeași temperatură.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Рік тому

      In primul rand sa incepem de la aceea ca o casa normala nu trebuie sa aiba incaperi cu temperaturi diferite. Acesta e doar efectul caselor supra-dimensionate, si din cauza costurilor de incalzire, multi lasa anumite camere neincalzite, si nu ca asa ar fi corect (ca creste riscul de umezeala, mucegai, disconfort, degradarea rapida a finisajelor), ci din cauza costurilor la incalzire.
      Si desigur continuam cu faptul ca uniformizarea temperaturilor si aerul proaspat - e un avantaj in orice caz, indiferent de sistemul de incalzire al casei.

    • @andreinicolaemaciac2783
      @andreinicolaemaciac2783 Рік тому

      @@EnciclopediaConstructiilor Probabil m-ai văzut potrivnic acestui sistem însă, dimpotrivă. Eu sunt în curs de instalare, iar centrala va fi cea mai performantă pe care o voi găsi. Însă faptul că nu voi putea realiza 18gr într-un dormitor și 25 în altele, nu prea mă încântă. Și, da, recunosc că este supradimensionată casa.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Рік тому

      Potrivnic? Nu prea. Suntem bucurosi sa oferim explicatii persoanelor care au intrebari, inclusiv cum e cazul dvs.

  • @macoveialex6823
    @macoveialex6823 3 роки тому

    3:25 La priectare cat spatiu sa las peste tavanul fals pentru instalarea ventilatiei?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому

      Un minim ar fi 15 cm, insa se poate creste la 20-25 cm in dependenta de tubulatura, cotul tubulaturii, grile si alte aspecte ale fiecarui caz particular.

    • @macoveialex6823
      @macoveialex6823 3 роки тому

      @@EnciclopediaConstructiilor Acest spatiu include si suportul tavanului? adica structura metalica a tavanului.

  • @VladislavCantea
    @VladislavCantea 3 роки тому +1

    Compania Atreia ar putea proiecta si instala sitemul de ventilatie cu recuperare de caldura in o casa in romania? Judetul Neamt de exemplu

    • @catalincostache6953
      @catalincostache6953 3 роки тому +1

      Exista reprezentanta Atrea si in romania.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому +1

      Sunt sigur ca asa cum este reprezentanta in Republica Moldova, exista si in Romania. Defapt stocurile din Moldova vin anume prin Romania din ce cunosc.

  • @ion_husanu3
    @ion_husanu3 3 роки тому

    Salut! Vrem să construim o casă mică in Rebublica Moldova la sat pana la 70-90 de metri pătrați doar cu mansarda si cu un acoperis simplu principalul in casa sa nu ploaie😃deci neam gândit ca bine ar fi construcția din lemn DSP sau cum se mai zice placaj PAL. Deci vrem sa ne încadram in maxim 30.000€ pana la cheie. Ce ziceti face sau nu, sa ne apucam din acest material, sau mai bine din alt material. Cum e mai bine? Dați-ne un sfat va rog! Va mulțumesc

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому +1

      Salut, parerea mea este ca e imposibil la ora actuala sa intrati in acest pret la cheie, preturile au crescut cu 40-60% fata de anul trecut, plus mai punem manopera, si fi-ti sigur ca treceti de dublu sumei. Aceasta este o parere personala, oricum mai cautati si cereti oferte, poate ma gresesc.

    • @ion_husanu3
      @ion_husanu3 3 роки тому

      Atunci mai bine de cumpărat o casa decât de construit. Va mulțumesc pentru răspuns!

  • @cojocaruion5565
    @cojocaruion5565 3 роки тому

    atrea.ro
    Gasiți contactele necesare și sigur vor fi gata să realizeze proiectul.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому

      Pentru zona de Romania. Pentru zona noastra, datele de contact online ar fi pe pagina de Facebook "Atrea Moldova".

  • @smedvedi
    @smedvedi 3 роки тому +3

    Din pacate, ca si cu toate miturile, ionii de argint nu au nici-o treaba cu distrugerea bacteriilor. Daca ma gresesc, accept sa studiez orice studiu stiintific, nu de la baba vanga, care ma contrazice. Apa sfintita este viciata la fel ca orice apa...

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому +6

      Lasand la o parte apa sfintita, tubulaturile antibactericide si antistatice pentru sistemul de ventilatie pentru a nu face bacterii sunt tratate cu componente speciale si aliaje speciale, inclusiv cu strat special imbibat cu ioni de argint. Acest lucru este stiut de toti specialistii (si oamenii care se informeaza si singuri, nu asteapta mura-n gura studii). Cu tot respectul, insa mai bine mai vizionati o data secventele ce tin de tubulatura, ori dvs nu ati prins ideea ca exista organizatii internationale si europene in UE care aplica standardele in vigoare pe baza diferitor testari, experimente, mostre, studii, ca in final sa certifice un anumit tip de tubulatura si efectul acestor straturi aditionale pentru sistemele de ventilatie.
      Mai mult ca atat, diferite alte forme de tubulaturi care includ ioni de argint sunt folosite chiar in medicina pentru a reduce anumite efecte / boli / complicatii ce tin de sistemul respirator!
      Plus s-a explicat si coreclatia intre bacterii - umiditate - functionarea permanenta a sistemului de ventilatie.
      PS: astazi am dispozitie, asa ca am cautat cateva minute in locul dvs niste studii. Sunt in engleza, sunt si despre ventilatie la general, dar si ce tine de medical (poate asa ve-ti deschide ochii), insa sper sa fie deajuns sa intelegem ca nu e nimic legat de Baba Vanga, ci de informatii concrete ceea ce se vorbeste (ori prin intermediul acestui canal, ori oricare altul ce tine de educatie si informatii din constructii si nu numai):
      - www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6315945/
      - www.mcgillairflow.com/img/silver/silverguard_wp.pdf
      - link.springer.com/article/10.1186/2228-5326-2-32
      - www.who.int/water_sanitation_health/publications/silver-02032018.pdf (Studiu Organizatia Mondiala a Sanatatii privind efectele argintului de distrugere a bacteriilor in apa... daca tot veni vorba de apa sfintita).
      - www.mdpi.com/2079-6382/9/4/181/pdf
      - pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26266942/
      - academic.oup.com/femsre/article/27/2-3/341/615473
      - www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0928493119301985
      - jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/276385
      - clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00148642
      ... exemplele pot continua, insa sunt sigur ca stiti cum se foloseste Google )))
      PPS: Si in final, aveti ceva cu teoria precum ca aceste tuburi nu fac ceea ce se zice in fisele tehnice, adresati-va supararea la organizatiile de testare si certificare, ori ei sunt cei care au toate instrumentele legale sa testeze, studieze si emita concluzii! Multumesc mult!

    • @smedvedi
      @smedvedi 3 роки тому +1

      ​@Enciclopedia Constructiilor Salutare inca o data Valentin. Si daca sincer imi pare rau, ca aparent fiind un baiat care cauta informatia de sinestatator, am observat ca de multe ori te aventurezi chiar tu cu niste afirmatii neconfirmate stiintific.
      Vreau sa-ti zic ca eu sunt din domeniul medical si ma ocup in special de dezinfectii si materiale dezinfectante, cu prevenirea raspandirii infectiilor nosocomiale(nu am nimic cu ANSP-ul - din pacate o institutie total ramasa in secolul 20). Daca ai sa te uiti atenti, chiar in linkurile care tu mi le-ai trimis, sunt doar 3 publicatii(lucrari) care merita de studiat si analizat. Ceea ce am si facut.
      Prima lucrare este doar un studiu in ceea ce tine de inregistrarea patentelor pentru dispozitive/materiale care folosesc AG ca material antipatogen, dar noi stim ca anual in SUA se inregistreaza cateva masini Perpetuum Mobile, dar asta nicidecum nu ne apropia da energia ceea gratis la care tindem toti. Insa daca citim concluzia acestei publicatii este foarte bine spus: "We suggest that the application and commercialization of silver related products should be critically reassessed to avoid" - se sugereaza sa se limiteze utilizarea acestor compusi deoarece nu se cunosc pana la capat detaliile si potentialele efecte adverse.
      Al doilea articol este legat de tubulatura de ventilare artificaiala poleite cu ioni de argint pentru prevenirea imbolnavirii pacientilor cu diferit patogeni specifici. Si in aceasta lucrarea imi place cel mai mult concluzia: "There were no statistically significant differences between groups in hospital mortality; device-related adverse events; duration of intubation; and length of hospital and ICU stay" deci nu au fost depistate diferente la utilizarea tuburilor cu argint pentru acest studiu.
      Al treilea articol este de la OMS, are peste 100 pagini si fiind foarte interesat, am decis sa-l studiez ca sa elimin orice dubiu.
      In studiu se vorbeste despre tratarea apei cu diferite modalitati inclusiv de Ag. In-trun caz cu ioni de AG, dar impreuna cu Cl, AgCl - adica clorura de argint - care este total altceva fata de Ag curat si la care este specificat un timp de contact de 3 ore cu concentratie inalta de solutie pentru tratarea apei si tot nu a dus la un rezultat ideal doar Log10 reducere. Au incercat sa introduca si ionizare cu Cu/Ag in diferite spitale, dar si acest lucru a fost un esec deoarece nu a redus deloc contaminarea apei. Mai departe ei descriu si metoda de utilziare a nanoparticolelor de Ag la tratarea apei pentru case, dar un moment foarte interesant este ca doar in combinare cu filtre de nanoparticole. In marea majoritate a cazurilor se demonstreza ca nu exista diferenta intre o suprafata sau apa tratata cu Ag fata de o suprafata sau apa filtrata obisnuit. Iar datele obtinute arata ca apa tratata prin diferite metode cu Ag nu duc apa la un nivel acceptabil pentru OMS.
      Pe de alta parte in acelasi studiu de la OMS este foarte bine specificat ca la ziua de azi nu exista date clare privind toxicitatea pentru oameni, dar exista studii care demonstreaza ca unele animale prezinta semne de toxicitate cu Ag, care poate duce la consecinte grave.
      Referitor la faptul ca multi oameni folosesc Ag de mult timp, pot sa-ti spun ca si vitamina C este folosita de mult timp si considerata vitamina salvatoare, dar daca ai sa cauti atent ai sa vezi ca nu-i chiar asa de simplu cu aceasta vitamina si in multe cazuri chiar este daunatoare.
      Referitor la certificatele care le-au obtinut pentru aceste tuburi pot sa-ti spun ca eu cred ca ele sunt perfect valabile, doar ca eu nu am vazut ce scrie in aceste certificate si ce anume au testat ei.
      Concluzia mea referitor la totul ce am discutat pana acuma:
      Mediul intunecat, umed si calduros(orice tip de tubulatura prin casa) este un mediu propice pentru dezvoltarea diferitor agenti patogeni si microorganisme. Daca se foloseste un sistem de ventilare cu recuperare, atunci este corect ca acest sistem sa nu se opreasca - atat timp cat circula aerul in el practic nu poate sa apara umezeala. Daca se opreste, nu circula aerul, exista riscul sa se creeze condens, mai ales cand afara e frig in casa cald si cu aerul cald din casa sa se dezvolte acele micro-organisme daunatoare oamenilor.
      Acest fapt este perfect valabil pentru orice tip de tubulatura si nu trebuie sa va aventurati sa platiti mai mult pentru ceva doar ca este "LA MODA".
      Intotdeauna ne straduim sa studiem problema in detalii cu cifre concrete si studii cat de cat credibile, dar nu ne aventuram sa credem orice miscare de marketing. Pana la urma ne deosebim de celelalte fiinte pe pamant cu ratiunea care o avem.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  3 роки тому

      @@smedvedi Multumesc de comentariu si ma bucur ca ati citit ceva din ce am atasat. Totusi haideti sa atragem atentia la concluzia dvs: fix aceeasi ce ati spus dvs in concluzie, fix aceeasi s-a afirmat in video. Plus am atras atentia la aceeasi chestie in comentariul meu anterior privind relatia dintre tubulatura -> umiditate -> functionare permanenta. Fiind in domeniul medical poate stiti mai bine unele chestii, insa in constructii si instalatii, permiteti-mi sa va explic ca un sistem de ventilatie centralizat NU se opreste mai ca niciodata! El insasi e gandit ca un sistem mereu ventilat, deci ca un sistem uscat. Plus tubulaturile sunt in interior (daca sunt la exterior se izoleaza) anume pentru a nu avea zone unde sa se ajunga la punctul de roua si sa se faca condens (iar inca un lucru care denota faptul ca sistemele de ventilatie centralizate sunt sisteme uscate). Si in al treilea rand, deja aliajele protectoare vin si ele cu un aport pentru a minimaliza riscul de a se dezvolta in tubulatura bacterii. Toti 3 factori impreuna (dar sunt sigur ca sunt si altii) fac ca acest sistem gandit, exploarat si ales corect - sa nu prea faca bacterii, insa oricum se recomanda igienizari la intervale de 3-5 ani pentru tubulaturi tratate cu ioni de argint, si la fiecare cca 6 luni pentru tubulaturile din inox, PVC si altele!
      Si apropo, cred ca in ultima propozitie e cheia efectului acelui strat, si anume intervalele recomandate de curatare, ori in cazul PVC, inox s.a. materiale - aici va dau mare mare dreptate, acolo se pot dezvolta mai ca orice si curatarea trebuie facuta mult mai des decat tubulaturile tratate antimicrobian (deci un efect este).
      Dvs ati vazut asa tubulaturi? Ati pus mana pe ele dupa anumite intervale? V-ati uitat inauntru? Eu am vazut asa tubulaturi si mare mi-a fost mirarea sa vad ca chiar si in conditii de neexploatare ele nici nu aveau urma de praf pe ele (efectul antistatic), si chiar si in conditii de neexploatare nu aveau urma de mucegai, nici o urma de vreo pelicula, mucegai sau ceva similar (efectul antimicrobian), care destul de des am vazut la tubulaturile de PVC si inox. Una e sa vorbim din teorie, alta din practica. Mai departe, fiecare alege sa creada in ceea ce doreste sa creada. Sanatate!

    • @smedvedi
      @smedvedi 3 роки тому

      @@EnciclopediaConstructiilor ma bucur ca am ajuns la acceasi parere pe unele chestii, dar inca se pare nu s-a inteles scopul comentariului meu. Ag practic nu are efect antipatogen. Iar antistatica cu antibacterian sunt 2 lucruri total diferite, cu toate ca in unele momente se intersecteaza. Eu doar am atras atentia la efectul antibacterian al Ag - ca este un mit.

    • @bogdanluca3252
      @bogdanluca3252 3 роки тому

      @@smedvedi Nu este un mit Cercetați si efectele coloizilor din argint Eu folosesc apa argintata in alimentație și am văzut efectul bactericid inclusiv asupra probioticelor Dar fiind așa hotarat e cam greu sa recunoașteți greșeala Argintul e cunoscut din vremuri străvechi cu aceste calități Nu va înțeleg opoziția ferma