5 bin yıllık Troya, kayıp hazinelerini bekliyor

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 13 вер 2024
  • Alman arkeolog Heinrich Schliemann tarafından 1873 yılında Türkiye'den yurt dışına kaçırılan Troya Hazineleri, bugün Rusya’da bulunan Puşkin Müzesi’nde sergileniyor. 5 bin yıllık geçmişe sahip olan Troya Antik Kenti’nden yurt dışına kaçırılan eserlerin Türkiye’ye dönüşüyle ait oldukları topraklarda sergilenmesine ilişkin umutlarının devam ettiğini belirten Troya Müzesi Müdürü Ali Atmaca, “Eserlerimizi geri vermek istemeyenler, ‘Bu eserleri nerede sergileyeceksiniz’ gerekçesini ileri sürüyorlardı. Artık böyle gerekçeleri kalmadı. Bu eserleri sergileyeceğimiz dünyanın en önemli müzelerinden birisi olan Troya Müzemiz var” dedi.
    Dünyadaki en ünlü antik kentlerden biri olan, Çanakkale'nin Tevfikiye Köyü sınırları içerisinde yer alan Troya Antik Kenti, 5 bin yıllık geçmişiyle görenleri büyülüyor. Batı edebiyatının ilk büyük eseri kabul edilen Homeros’un İlyada Destanı’na da konu olan şehir, UNESCO'nun 1998 yılında 'Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alındı. Filmlere, dizilere konu olan, tarihte defalarca yıkılıp yeniden kurulan Troya Ören Yeri, yılda ortalama 600 bin ziyaretçiye ulaşıyor. 2013 yılında yapımına başlanan Troya Müzesi de bölgenin turizmi açısından önem taşıyor. Geçtiğimiz yılın ekim ayında ziyaretçilerine kapılarını açan müze, Alman arkeolog Heinrich Schliemann tarafından yurt dışına kaçırılan eserlerini bekliyor.
    “MÜZE İÇİN ULUSAL MİMARLIK YARIŞMASI DÜZENLENDİ”
    Troya Antik Kenti’ne yakın bir mesafede 2013 yılında yapımına başlanan Troya Müzesi, 2018 yılının ekim ayında 'Troya yılında' ziyarete açıldı. 2011 yılında ulusal mimarlık yarışmasıyla projesi belirlenen müze, 66 milyon liraya yakın bir bütçeyle tamamlandı. Troya Müzesi’nin yapım aşaması hakkında bilgi veren İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürü Olcay Aydemir, "Proje, bakanlığımızın ulusal mimarlık yarışmasıyla başladı. Yarışmaya yaklaşık 132 proje başvurdu. Birinciliği Yalın Mimarlık kazandı. Bununla birlikte 2013 yılında uygulama çalışmalarına başlandı. 2013’ten sonra iki aşamalı bir uygulama süreci yürütüldü. 2018’e kadar süren bu süreçte ilk etapta daha çok altyapı ve kaba inşaatlar yapılırken ikinci yapıda daha çok ince yapı ve teşhir tanzime dönük uygulamalar gerçekleştirildi" diye konuştu.
    "MÜZE DÜZENLEMESİ KRONOLOJİK OLARAK YAPILDI"
    Müzede yaklaşık 2 bin eserin sergilendiği belirten müze müdürü Ali Atmaca, “35 bin metrekarelik peyzaj ve açık teşhir alanı ile 12 bin 750 metrekarelik kapalı mekânı içinde çalışma ofisleri, eser depoları ve sosyal donatıları yer almakta olup müzenin 3 bin 300 metrekaresi teşhire ayrılmıştır. Biz müze düzenlemesini kronolojik olarak yaptık. Müzemizin zemin katında Çanakkale’den, yani antik çağda adı Troas olan bu bölgeden açığa çıkarılan Troas Kentleri’ne ait eserleri sergiliyoruz, Birinci katta Troya’nın katmanlarını, ikinci katta antik dünyayı, üçüncü katta ise Troya kazı tarihini anlatıyoruz. Dolayısıyla tüm bölgenin eserlerini ziyaretçilere sunmuş oluyoruz. Yaklaşık 2 bin eser müzemizde sergileniyor. Müze açılmadan önce İzmir Müzesi’nde bulunan Homer sikkeleri getirilerek müzemizin envanterine kaydedildi. Yine İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde işçi hazinesi olarak bilinen altınlar ve Troya’dan çıkan birçok eser getirilerek müzemiz envanterine dahil edilmişlerdir. Alman arkeolog Heinrich Schliemann tarafından kaçırılan eserler arasında yer alan ve 2012’de Amerika’dan getirilen Troya Müzesi’nde sergilenen kadar Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde emanette duran altın eserleri de müzemize getirdik, envanterimize kaydettik ve bunlar özel bir alanda sergide yerini almıştır” dedi.
    Demirören Haber Ajansı'nın haber görüntülerini takip etmek için / @dha tıklayarak UA-cam kanalımıza abone olabilirsiniz.
    Demirören Haber Ajansı(DHA) Resmi Web Sitesi
    ► www.dha.com.tr
    Sosyal Medya Adreslerimiz
    ► / dha
    ► / dhainternet
    ► / dha
    ► / dha
    ► www.pscp.tv/de...
    ► / demirorenhaberajansi #haber #gündem #sondakika

КОМЕНТАРІ • 9

  • @yorukkizigeziyor
    @yorukkizigeziyor 4 роки тому +4

    Çok Güzel 😍👍

  • @ahmetaksu09
    @ahmetaksu09 2 роки тому

    Eserler ait oldukları yerlerde sergilenmeli. Yurtdışındankilerin yanı sıra yurtiçindeki müzelerden de geri dönüşler yapılmalı. Zamanında sadece büyükşehirlerde depoların yeralması nedeniyle eserler İstanbul, Ankara ve İzmir'de yeralıyor. Buradaki eserlerde ait oldukları yerlere geri dönmeli

  • @tezcanduran2167
    @tezcanduran2167 4 роки тому +1

    Herkes.sorımlu.olup.eserleri.yurt.dışına.kaçıırmayalım.

  • @1453imroz
    @1453imroz 5 років тому +4

    moskova bize geri verir insallah truva hazinesini

    • @Ida10e
      @Ida10e 4 роки тому +2

      İkinci Dünya Savaşında Almanlardan calmıstır Ruslar işgal yıllarında.

    • @DELLARTO
      @DELLARTO 3 роки тому

      Söylemek istediğim çok şey var ama burası yeri değil malesef ☹️☹️

  • @tonywords6713
    @tonywords6713 3 роки тому

    ❤️