DRACENA MARGİNATA | DRAGON ÇiÇEĞİ BAKIMI DRACAENA
Вставка
- Опубліковано 7 лют 2025
- Merhaba içeriğimizde dracena marginata çiçeği bakımı hakkında bilgiler paylaştık.
Bugünkü konumuz Tropikal bitki Dresena Marginata. Madagaskar kökenli bir bitkidir. Yani kökeni afrika kıtasında hint okyanusunda bir ada ülkesinden gelmektedir. Madakaskar dragon olarakta adlandırılan bir çiçektir. İsmi Türkiye’de pek bilinmesede insanlar onu görüntüsüyle satın alır ülkemizde sevilen ve satışı yaygın olan bir türdür. Bunun önemli bir sebebide fiyarının oldukça uygun olmasından kaynaklanmaktadır.
Evlerde ve ofislerde ortamı yeşillendirmek ve estetik bir hava vermek açısısından sıklıkla karşımıza çıkan bir çiçektir. Gerek estetik görünümü gerek fiyatının uygun olması aynı zamanda bakımının çok zahmetli olmaması açısından İç mimarların ofis projelerinde iç mekanları yeşillendirmek için kullandığı çiçeklerdendir.
Evinde çiçek ve bitki yetiştirmeyi seven insanlarında tercihleri arasındadır.Tropikal bitki olduğundan ılıman alanları sever. Örneğin istanbulda yaşıyorsanız bu çiçeği balkonunuzda değil odanızda yada kapalı balkonda yetirtirebilirsiniz. Odanın içerisinde kalorifere yakın kuru bölgeler en sevmediği alanlardır. Direk maruz kalmasada güneş alabileceği kaloriferden mümkün olduğunca uzak havadar bir alan seçimi en idealidir. Ayrıca perde ile pencere arasında kalan bölgede sevmediği yaşam alanlarından bir tanesidir. Bunun sebebi havadar ortamları seven bir çiçek olmasıdır. Fakat cereyan yapan rüzgarlı alanlarıda pek sevmez. Aslında bulunmaması gereken yerleri sıraladığımız için sanırım gözünüzde tam olarak hoşlanabileceği alanları evinizde tasvir edebildiniz diye düşünüyorum.
Kolay kolay yaprak döken sorun çıkartan bir bitki değildir. Dayanıklıdır ama sorun olduğunda geri döndürülmesi zordur. İş işten geçmek üzere olduğunda sorunu dışa yansıtan bir türdür. Bu yüzden dikkatli olmalısınız arkadaşlar.
Örnek vermek gerekirse biber düşünün sorun vardır susuz kalır yada aşırı güneşe maruz kalır hemen yapraklarını aşağı alır kendini salar ve sizi uyarır sularsınız 1-2 saat içerisinde toparlanır. Ama çiçeğimiz Dresena her ne kadar sorunsuz gibi görünsede sorun çıktığında iş işten geçmiş olma olasılığı vardır.
Güneş ışığına az maruz kaldığında yaprakları bombe yaparak aşağı iner. Bu size ışığın yetersiz olduğu uyarısını veriyor demektir.
Çok iyi şartlarda yetiştirildiğinde 4 metreye kadar uzarlar. Fakat gövdeleri aynı oranda hızlı kalınlaşmaz. Daha yavaş bir gövde büyümesine sahiptirler.
Evin zararlı kimyasallardan arınmasında filtre görevi gören havayı temizleyen bir çiçektir. Paşa kılıcı ile birlikte hava temizleme işleminin daha verimli olacağı söylenmektedir. Yani bu çiçeği yetiştiriyorsanız aynı odada birde paşa kılıcı çiçeğini bulundurmanız daha faydalı olacaktır.
İlkbahar ayları saksı ve toprak değişimi konularında uygun zamandır. Çok büyük değillerse çok yayılmalarına izin vermeyin. Çok derin çok yayvan saksılara ekmeyin. Kökleri çok hızlı yayılır. Kökleri içiçiçe ve tıkış tıkış olması bu bitkinin doğasıdır. Derin saksılarda kökler yayılacak alan bulacağından birbirinden uzaklaşır buda bitkinin gelişimini olumsuz yönde etkiler. Bunu şöyle ayarlayın yeni saksıda toprağı koydunuz 5 cm yükselttiniz ve bitkinizi yerleştirdiniz bu şekilde dikim yapabilirsiniz.
Toprağın nemli kalmasını sağlayan perlit tarzı su tutucu şeylerden özellikle kökleri uzak tutun. Bir çok bitki için hep şunu şöyledik. Toprağı sürekli kontrol edin ve her zaman nemli olsun dedik. Fakat bu çiçek için toprağın sürekli nemli kalması diye bir durum söz konusu değildir. Haftada bir kere sulamanız yeterlidir. Kışın bu süreyi daha da uzatabilirsiniz.Ve ayda bir kere tropical bitki besini vermeniz gelişiminin hızlanması için etkilidir. Vermesenizde büyümeye devam edecektir. Haşlanmış yumurtanın suyunu soğuduğunda su verme amaçlı kullanabilirsiniz yada daha önce videosunu paylaştığım soğan ve patates kabuklarından hazırladığım sulu karışımıda kullanabilirsiniz. Bunu sürekli değilde ayda bir kere 2 ayda bir kere yapmalısınız. Musluk suyuyla sulayacaksanız suyu doldurup 1 gün ağzı açık bekletin. Direk musluk suyuyla sulamayın beklemiş ve dinlenmiş soğuk ve sıcak olmayan musluk suyu kullanabilirsiniz.
Budama dönemi için nisan mayıs ayları uygundur. Saksı ve toprak değişimi için ise yine ilk bahar ideal mevsimdir. Saksı toprağı olarak satın almanız gereken toprak tropical bitki toprağıdır. Yavrusu varsa kış aylarında ayırmayın. Yine bu ayırma işlemi içinde ilkbahar ayları başka bir saksıya almak için uygun dönemlerdir.
Çoğaltmak istiyorsanız dallardan birini seçerek ve bu dalı kökleri çimlenene kadar suda bekleterek başka bir saksıya alabilir ve çoğaltabilirsiniz.
Evde çiçek ve bitki yetiştirmeye başlamak isteyenlerin en kolay ve en sorunsuz yetiştirebileceği çiçeklerden biri olarak dresana marginata hem estetik açıdan hem yetiştirme kolaylığı açısından en güzel alternatiflerden bir tanesidir.
güzel vidyo elinize sağlık
çok faydalı ve gayet yeterli bu bilgiler için çok teşekkürler.
abim ne guzel anlattin masalalh
Benim 2.alışım ama maalesef aldigim gibi duruyor.Ne ölüyor,ne uzuyor.Yapraklari sürekli asagiya doğru,yukari durmuyor hiç bir zaman.Sizce ne yapmam lazım?
Elinize sağlık
Emeğinize sağlık 👍🏻
Topragı nasıl olmalı
Benim bu bitkim yazın alanya sıcağında 2 ay evde kapalı kaldı. Ölmemiş şuanda yeni yapraklar çıkarıyor :) evde ölmeyen tek bitkim bu oldu. Dünya yansa bu bitki ölmez 😂
Merhaba bende bu bitkiden var tek gövdeden büyüyor videodaki gibi üç dal olsun istiyorum gövdeğe yakın yerden kessem o şekilde dalları çıkar mı
Merhabalar ne kadar miktar sulanmasi gerekir haftada bir kere su veriyorum kac ml sulamam gerekir ?
Vereceğimiz Su ölçüsü ne kadar olmalı
Dışarda olurmu
Benim çiçeğim aşağı eğik aldığımdan beri o şekilde ama sağlıklı sararma falan yok
güneş ışığına maruz kaldıgında yaprakları eğilir diyorsunuz ama ışığın yetersiz oldugundan kaynaklanır diyorsunuz bunun tam anlamı ne oluyor. güneşten gelen ışık yüzünden olmuyormu bu yani ?
Merhabalar yeni aldım saksısı küçük geldi gözüme kökü gözüküyor.haziranı ortaladık sayılır saksı degişimi yapmalımıyım sonbaharı mı beklemeliyim.teşekkrler
Benim dracena çiçeğimin gövdesi yumuşamış yapraklarını döküyor bana acil yardımcı olur musunuz üst yapraklı bölümlerden kopardım suya koydum
Çok sulamışım cicegimi odun kısmı burustu yapraklari da her gun 2 3 tane dokulmeye basladi gunese cikarttim w gün ama kurtulmasi icin ne yapabilirim🙏
Kökleri balçıksa saksıdan dikkatlice cikartin. Biraz hava alsın kurusun bekletin. Sonra tekrar saksıya alın sonrada daha uzun aralıklı sulayın. Her aklımız estiğinde çiceklerimizi sulamayalım.
Orta kısımlarından sararıyo ne yapmam gerekiyo
Biberli kıyaslama şahane olmuş 😂😂😂😂
Aklıma o geldi onu söyledim alaksız iki tür ama olur o kadar 👍
Merhabalar çiçeğim yazın cam balkonda çok güzel gelişmişti ankarada yaşıyorum havalar soğuyunca yaklaşık bir aydır mutfağıma aldım yaprak uçlarında sararma oldu sebebi nedir sulamada sıkıntı yok bence lutfen yardımcı olun
Benim de aynı şekilde suyu mu çok geliyor acaba
@@porcingoss3420 benim çiçeğimin sıkıntısı saksı ile alakalı imiş çok köklenmiş ve saksıdan dışarı çıkıp kökleri hapsolmuş saksının tabağına.birde şu birikintisi olmuş. saksı değişikliği ile çiçeğim eski haline döndü çok şükür.saksi kontrolü yapın derim.
Üç filiz nasıl çıkıyor bahsetmiyorsunuz açıklarmısınız
Ne sıklıkla sulamalıyım?
Ama anlattim ayfer hanim. Videoda.
Merhaba. Emeğinize sağlık. Alt yaprak uçları sarariyor marginatamin. Sebep nedir acaba?
Merhabalar, saksısından toprağı ayırmadan çıkartıp dibi balçıkmı diye bakabilir misiniz. Suladığınızda suyu tutmuş ve kökler su içinde kalmış olabilir.
Büyük saksi severmi
Merhaba bende bu bitkiden 6 tane büyük var , sulama miktarını ayarlamakta zorluk cekiyorum , daha önceden 2 tanesi çok sulamadan dolayı çürüdü ve öldü
Ben sadece toprağı islanacak kadar suluyorum altındaki tabağa bile suyu çıkmıyor
Benımkının boyu çok uzun. Napsbılırım
Sarardı yaparakları