Podcast ep. 1: Dr. Liviu CÎMPEANU despre Vlad Dracul

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 21 лис 2024

КОМЕНТАРІ • 111

  • @CorpusDraculianum
    @CorpusDraculianum  2 роки тому +13

    Dacă doriți să ne susțineți in munca de cercetare și în misiunea noastră de a publica toate documentele despre Vlad Țepeș, vă rugăm să vă abonați și faceți o donație cât de măruntă prin PayPal:
    www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=S4CCCCY8RQ7HY
    Măcar de-o cafea pentru harnicul nostru editor.

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  Рік тому +1

      @@enio4975 Acceptam aceasta critica constructiva. Avem mereu mai multe concepte la dispozitie pentru prezentare, si aici am decis sa facem o introducere mai lunga si mai personala. Pentru un public occidental ar fi sigur prea lunga (fiindca se accepta mai usor credibilitatea si competenta unui specialist), am observat insa ca pentru romani e mai important sa stie pe cine au in fata.

  • @vioricadumitrascu9658
    @vioricadumitrascu9658 2 роки тому +12

    Sunteți minunați in munca dumneavoastră! Dumnezeu sa vă răsplătească !

  • @alingrigore5607
    @alingrigore5607 2 роки тому +15

    Avem nevoie de asemenea conținut. Vă mulțumesc pentru binele făcut!

  • @baraboianusca713
    @baraboianusca713 Рік тому +6

    Felicitări pentru lecțiile de istorie adevărată!

  • @StolenMemes4U
    @StolenMemes4U 2 роки тому +23

    Am așteptat acest podcast cu inima la gura si nu am fost dezamăgit, la cat mai multe pe viitor! cat despre întrebarea pentru Liviu
    Unde este îngropat Vlad Dracul?

    • @albertweber7510
      @albertweber7510 2 роки тому

      Din pacate nu cunoastem mormantul niciunui voievod din sec. XV care a murit o moarte violenta. Stim unde este mormantul lui Mircea cel Batran (M-rea Cozia), Vlad Calugarul (M-rea Glavacioc) sau Radu cel Mare (M-rea Dealu) dar de ceilalti nu stim (mormantul lui Vladislav II-ea la Dealu este foarte probabil doar un cenotaf, adica trupul lui nu este inmormantat acolo ci probabil undeva la Targsorul Vechi unde a fost ucis). Cel probabil Vlad Dracul a fost inmormantat foarte aproape de locul unde a fost ucis, anume satul Balteni (jud. Dambovita), intr-un mormant anonim sau intr-o groapa comuna cu oamenii lui. Nu stim nici unde a fost inmormant fiul sau Mircea (probabil nu la Dealu care a fost o manastire apropiata al lui Vladislav II, dusmanul Draculestilor).

    • @cimpeanuliviu
      @cimpeanuliviu 2 роки тому +15

      Vă mulțumesc pentru apreciere și pentru întrebare. Dacă aș știi unde este înmormântat Vlad Dracu, aș fi cel mai tare, dar nu sunt... S-a presupus că a fost înmormântat la Mănăstirea Govora, ctitoria Drăculeștilor, dar e o simplă supoziție, bazată pe o deducţie. Izvoarele pur şi simplu nu consemnează acest detaliu. El ar fi putut foarte bine să fie înmormântat în vreo ctitorie domnească sau, din contră, trupul său decapitat ar fi putut rămâne pe câmpul de la Bălteni, jud. Ilfov, sau aruncat într-o groapă comună, laolaltă cu ceilalţi slujitori ai săi, ucişi cu această ocazie.

  • @ioanioan4614
    @ioanioan4614 2 роки тому +6

    Multumesc Domnului Hristos pentru oameni ca Dumneavoastra care iubiti istoria Strabuna.

  • @mirceadobrescu8003
    @mirceadobrescu8003 2 місяці тому +1

    ...minunat!

  • @nicuprunar9182
    @nicuprunar9182 2 роки тому +3

    Tatal lui Vlad Tepes .‼🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴

  • @nenadrusmir5979
    @nenadrusmir5979 2 роки тому +3

    Super tare felicitari

  • @CristianConstantin-k6k
    @CristianConstantin-k6k 8 місяців тому +2

    Sunteți minunat...minunați ! Mi-a plăcut foarte mult istoria, dar nu știam atâtea detalii pe care dvs le aduceți la cunoștință. Sunt plecat demult din țară și mi-am dat seama că am rămas cu anumite " defecte istorice " din cauza mentalității comuniste fals patriotarde. Prefer să mă uit la dvs., decât la TV danez sau românesc. Cu mult respect, Cristian 🎉

  • @virgils1060
    @virgils1060 2 роки тому +7

    Mulțumesc pentru acest podcast cât se poate de fascinant și informativ!

  • @francks3544
    @francks3544 2 роки тому +9

    Excelentă munca voastră, felicitări!

  • @Firenze_Alodis-44
    @Firenze_Alodis-44 2 роки тому +9

    Une dizaine de personnes en moyenne sur le chat sur toute la durée du postcast, vraiment pas mal pour une première ! 😉👏

  • @Maria1_Emilia1
    @Maria1_Emilia1 2 роки тому +12

    Un podcast excelent! Dr Liviu este într-adevăr un expert!
    Întrebarea mea pentru el este: Depindea domnia lui Iancu de Hunedoara de conflictu cu otomanii? avea nevoie de acele batalii pentru a rămâne in funcție si o pace cu ei ar fi fost dezastroasa?

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  2 роки тому +9

      Da, Iancu si-a facut cariera politica pe baza victorilor sale impotriva otomanilor in anii 1440-1442. Desi el a pierdut in 1444 si 1448 bataliile majore (ca urmare Bizantul nu a mai putut fi salvat), a ramas cu foarte multa putere politica ca gubernator (amintesc: Ladislaus Postumus (1440-1457) era minor, asa incat Iancu a fost gubernator al Ungariei pana regele devenise adult in 1453) fiindca era privit ca cel mai capabil comandant crestin, ceea ce i-a adus un imens capital politic. El fortase o noua confruntare in 1448 in Cosovo fiindca, asa ziceau contemporanii, el ar fi vrut sa devina rege a Ungariei (ceea ce va reusi fiul sau Matia Corvinul in 1458). Daca castiga la Cosovo si il ucise pe sultanul Murad II, poate ca ar fi avut o sansa... El apoi a incercat sa forteze sa-si pastreze pozitia de putere in regatul Ungariei dar cu venirea lui Ladislaus Postumus la putere a pierdut multa influenta. In 1456 insa l-au rechemat toti ca sa-l bata pe sultanul Mahomed Cuceritorul la Belgrad, ceea ce a si reusit. Prestigiul politic al familiei iarasi a crescut, ceea ce a usurat alegerea lui Matia ca rege dupa moartea lui Ladislaus Postumus. Daca Iancu nu murea de ciuma in 1456, putem specula daca era el ales rege in locul lui Matia in ianuarie 1458...

    • @cimpeanuliviu
      @cimpeanuliviu 2 роки тому +12

      Vă mulţumesc pentru apreciere! Da, Iancu de Hunedoara şi-a clădit întreaga carieră pe război ca un adevărat "condottiere" ce se afla. Aceasta nu este doar o figură de stil, ci Iancu chiar a învăţat meseria armelor între 1431-1433 în Italia Renaştetii, la Curtea lui Filippo Visconti, ducele Milanului. Desigur, el a fost nevoit să se limiteze la mijloacele pe care le avea la îndemnână în Regatul Ungariei, mult mai modeste decât cele ale oraşelor-state din Italia. De specificat faptul că Iancu de Hunedoara nu a dus doar războaie împotriva turcilor, ci şi a muntenilor (cum a fost şi cazul lui Vlad Dracul), a austriecilor şi a cetelor de mercenari boemi (husiţi) care controlau Părţile Superioare ale Regatului Ungariei.

    • @Maria1_Emilia1
      @Maria1_Emilia1 2 роки тому +3

      Mulțumesc pentru răspunsuri! Merita si Iancu un video a lui

  • @crispop5164
    @crispop5164 4 місяці тому +1

    foarte tare!

  • @adruanaadriana2135
    @adruanaadriana2135 5 місяців тому

    ❤Multumesc!!

  • @moprea19
    @moprea19 2 роки тому +2

    Vinul și istoria merg în cercuri mai intime, private. Oricum va apreciez munca pe care ați făcut-o, titanica as spune, din datele acestor asa de clare prezentări istorice foarte bine documentate și de o naturalețe pura. Dr Liviu și dv, domnule "Draculianus" :), va mulțumim!

  • @georgecatalincazacu1317
    @georgecatalincazacu1317 Рік тому +2

    Mă bucur că ți-am descoperit canalul. Și acest film îmi provoacă niște întrebări, care desigur acum nu-și pot afla răspunsul.
    Imediat m-am gândit la comuna bunicilor mei, Golești, atestată printr-un document din 1432, tocmai din timpul domniei lui Alexandru Aldea. Și iar nu îmi dau pace două informații.
    Unul din satele acestei comune se numește Aldești. Mai mult, tezaurul descoperit în 2013: peste 47000 de monede otomane, peste 54 de kg de argint, bătute tocmai în intervalul de timp in care a domnit acesta este descoperit tocmai la limita acestui sat.
    Desigur, s-ar putea să fie o simplă coincidență.

  • @IPMunteanu
    @IPMunteanu Рік тому +1

    Felicitari!

  • @cornels267
    @cornels267 5 місяців тому

    Mulțumim!

  • @robertbolgar7404
    @robertbolgar7404 7 місяців тому +1

    Foarte interesant. Multumim frumos

  • @radumurdzek5675
    @radumurdzek5675 2 роки тому +2

    Simbolul Ordinului Dragonului e un Ouroborus. Mult mai vechi și mai răspțndit și cu implicații foarte profunde. Interesant să căutați, de exemplu în Platon, Timeus. Mai departe legăm de: Zhulong (chinezi) - la ei, simbolul șarpelui care-și mușcă coada (nu se sugrumă!) provine din neolitic Jormungandr (scandinavi), Antanta (hindusi) - A'Tuin, țestoasa cosmică, se sprijină pe un astfel de șarpe, ba chiar și la azteci.
    Dealtfel, foarte intersant subiectul postcastului. Respect și spor!

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  2 роки тому +2

      Corect, si in anii mai tarzii al ordinului apare dupa Ouroborus si dragonul. Precum demonstrati, acestea nu au fost simboluri rare ci atestate in multe locuri.

    • @Misseria
      @Misseria Рік тому

      Provine de la egiptenii antici. Este prezent pe o cutie, caci nu stiu cum sa ii zic, descoperita in mormantul lui Tutankhamon.

  • @simonsalca7559
    @simonsalca7559 2 роки тому +4

    Cum se explica numele voievodului Vlad Dracul și a ramurei sale dinastice dacă nu era cavaler al ordinului? Foarte interesant interviu!

  • @chiritescuandrei6531
    @chiritescuandrei6531 2 роки тому +1

    Felicitări! Aveți cel mai interesant canal. Din perspectiva mea, bateți Netflix-ul. Corpus Draculianum & chill 😂😂😂

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  2 роки тому +2

      multumim! Asta e si intentia. In faliment ii bagam. 🤣

  • @cristianbathory7488
    @cristianbathory7488 2 роки тому +1

    va doresc mult succes!
    Bravo sdi felicitari!

  • @SmokedAlien
    @SmokedAlien 2 роки тому +3

    23:44 ca tot veni vorba, cred ca de abia la a 5 viziune a documentarului despre Mihai Viteazul, de pe canalul HistoryMarche, am observat ca ati colaborat x)
    Ar prinde bine canalului, daca ati putea sa ii contactati, sa adauge si linkul acestui canal in descrierea lor, pentru putina vizibilitate in plus =)

  • @inxxxes
    @inxxxes Рік тому +4

    Foarte tare ! Nu credeam sa gasesc un canal romanesc profesionist pe teme medievale , pe cand corpus bassaraba ?

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  Рік тому +3

      Multumim! E foarte mult de lucru cu acest concept de editie pentru care
      1) adunam toate sursele intr-un loc;
      2) cautam surse noi prin arhive si editii straine; 3) comentam foarte detaliat si adaugam cunostinte noi.
      Din cauza asta nu stiu daca noi vom face inca o editie comparabila. Ar fi nevoie de colegi care fac un proiect asemanator, daca nu despre Basarabi atunci cel putin despre Stefan cel Mare... Cu stima, A.W.

    • @mishuvv
      @mishuvv 7 місяців тому

      Din păcate realitatea ne arată că Basarabia este un subiect ce trebuie închis. Basarabia de azi este departe de cea din 1940. România NU are nevoie de mai mulți rusofili😮😮

  • @danielcimpean4380
    @danielcimpean4380 Рік тому

    Respectul este dat de efortul vostru ptr istoria noastră care iată este prez intr un mod realist fără imfl masonice

  • @alinalexandru2466
    @alinalexandru2466 2 роки тому +8

    Am citit despre cum ca Vlad Dracul nu ar fi fost in Ordinul Dragonului intr-un articol din revista Historia, deci nu a fost sa zicem o surpriza partea asta :) Dar foarte interesant despre banii lui Vlad care poate de fapt sunt polonezi. De asemenea mi-a placut discutia despre cum documentele originale pot fi interpretate diferit din cauza felului in care sunt scrise.
    Acum, doua intrebari:
    1. Ati spus ca ati citit o editie in gernana a cronicii lui Windecke (cea de la 1893 dupa pozele din videoclip). Intrebarea este, documentul original scris de Windecke mai exista? Pentru ca ar merita sa fie verificat si originalul.
    2. Ati discutat despre "banii lui Vlad", dar pana acum nu am vazut pe nimeni care sa discute si despre asa numita sa Jankovic aflata la Muzeul National Maghiar din Budapesta. Din cate am citit, saua, de prin anii 1430 cu semnul Ordinului Dragonului, ar fi fost cumparata de Miklos Jankovic pe la inceputul sec. 19 de la Mitropolia din Bucuresti. La fel ca in cazul banilor, nu scrie cui i-a apartinut, totusi este o dovada ca cineva de rang inalt a fost membru cum saua a fost pastrata la Mitropolie. Intrebarea este daca ati auzit de asta, si daca ati luat-o in considerare?
    Inca o data, va multumesc pentru podcast, si Dumnezeu sa va veseleasca! :)

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  2 роки тому +7

      v-am scris un lung raspuns si cand sa-l postez a disparut. Nu mai am putea nervoasa sa reia. Dr. Liviu Cimpeanu va reveni cu un raspuns. E bucata lui.
      In rest, ca tot felul de insi "darama mituri" nu e ceva nou. Depinde daca o fac cu cap sau nu. E o intreaga moda a rescrisului istoriei. Oamenii vor sa auda lucruri noi. INsa lucrurile noi nu sunt mereu bune, dupa cum nici cele vechi nu sunt obligatoriu autoritati absolute.
      Si Dumnezeu sa va veseleasca!

    • @alinalexandru2466
      @alinalexandru2466 2 роки тому +2

      @@CorpusDraculianum Ahh, mi s-a intamplat si mie sa scriu raspunsuri lungi si apoi fie sa nu mai mearga pagina, fie sa dispara si sa pierd totul...
      Multumesc pentru raspuns, astept raspunsul D-lui Cimpeanu.

    • @cimpeanuliviu
      @cimpeanuliviu 2 роки тому +3

      @@alinalexandru2466 Buna ziua, Vă mulţumesc pentru apreciere şi pentru cele două întrebări. Vreau să ştiţi că V-am răspuns aseara dar, din motive pe care nu le pot desluşi, răspunsurile mele nu apar aici, în comment. În legătură cu cele două probleme formulate de Dv., iată răspunsurile separat:
      1. Da, s-au păstrat mai multe variante ale Cronicii împăratului Sigismund, scrise de Eberhard Windecke, iată un link cu date exacte şi bibliografie:
      www.geschichtsquellen.de/werk/4758
      2. Nu, nu ştiam povestea şeii Jankovic şi da, o luăm în considerare dacă ne daţi cel puţin o referinţă serioasă în legătură cu originea acestei informaţii.

    • @cimpeanuliviu
      @cimpeanuliviu 2 роки тому +5

      later edit: pentru viitoarea monografie despre Vlad Dracul o să folosesc manuscrisul original al lucrării lui Windecke, să nu existe loc de echivoc.

    • @alinalexandru2466
      @alinalexandru2466 2 роки тому +1

      @@cimpeanuliviu Multumesc pentru raspuns si pentru link-ul cu date despre cronica lui Windecke. Despre saua Jankovich, se pare ca nu pot trimite link-uri in comentarii. Se poate sa fie o setare pusa pe sectia de comentarii care sa nu aprobe link-uri si sa stearga automat comentariile (desi mi se pare ciudat ca link-ul dvs l-a pastrat)... O sa incerc sa pun link-urile altcumva
      Sursa 1 (de aici am aflat si eu originile acestei sei): https: // youtu. be / ahOLV48wfZI (informatiile despre origini apar pe la minutul 4:27)
      Sursa 2 (am gasit-o mai recent): https: // jurnalul. ro/ stiri/ observator/ heritage-romania-cum-a-ajuns-la-budapesta-saua-lui-vlad-dracul-678684 .html
      In ambele surse informatia pare sa vina de la Dr. Tibor Kovacs.
      PS: Sa stergeti spatiile dintre caractere pentru link-uri. Acum sper sa nu mai imi dispara comentariul.

  • @vladdumitrica849
    @vladdumitrica849 2 роки тому +3

    Cum se poate dona?

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  2 роки тому +1

      Prin PayPal, urmand acest link: www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=S4CCCCY8RQ7HY
      Sau direct (tot pri Paypal) la adresa corpus.draculianum.official@gmail.com
      La aceeasi adresa ne puteti scrie daca aveti si alte propuneri.
      Va multumim anticipat si apreciem destul!

    • @vladdumitrica849
      @vladdumitrica849 2 роки тому +1

      @@CorpusDraculianum Mulțumesc! Cred ca ar fi bine sa adăugați link-ul la începutul fiecărei postări. Mult noroc și rabdare în căutarea documentelor și fie ca cititorii sa va răsplătească! :))

  • @iuliu4831
    @iuliu4831 2 роки тому +1

    Există site-ul și pe Facebook?multam mult

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  2 роки тому +1

      Aici aveti link-ul: facebook.com/Documente.Vlad.Tepes

  • @mariusleonte5052
    @mariusleonte5052 10 місяців тому

    Batalia de la Vaslui as dori sa stiu...

  • @nenadrusmir5979
    @nenadrusmir5979 2 роки тому +1

    Un episod cu Iancu de Hunedoara

  • @dragan-georgebasaraba7658
    @dragan-georgebasaraba7658 2 роки тому +1

    Nu uitați de sigiliul lui Vlad Dracul, publicat de Szemkovics în "Tezaur sfragistic", unde acvila valahică stă peste un dragon învins.
    Este singurul astfel de exemplu din sfragistica domnească românească.

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  2 роки тому +2

      nu avem acum pe loc volumul la indemana, dar nu-mi amintesc sa fi vazut acolo o atare amprenta sigilara. Ne puteti arata imaginea in cauza sau descrierea acestui sigiliu impreuna cu pagina respectiva? Multumim!

  • @MMircea
    @MMircea Рік тому

    1. E original?
    2. Cine l-a scris?
    3. DE CE EXISTA ACEST DOCUMENT?
    ---------------------------------------------Hugh Trevor-Roper: Cele trei intrebari fundamentale pe care trebuie sa si le puna orice istoric atunci cand evalueaza valoarea unui izvor istoric scris.

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  Рік тому

      Trevor-Roper nu este o autoritate sau un model cand este vorba de critica surselor: el s-a facut TOTAL de ras (!!!) cand a sustinut ca "jurnalul lui Hitler", un evident fals, ar fi autentic... A fost un imens scandal care i-a disturs reputatia.

    • @MMircea
      @MMircea Рік тому

      @@CorpusDraculianum Am inteles. Asta explica probabil si nivelul si orientarea acolitilor sai de pe urma ca Buchanan sau Irving

    • @eduardmanecuta5350
      @eduardmanecuta5350 6 місяців тому

      ​@@CorpusDraculianum Ce întrebări ar trebui puse dacă cele menționate nu sunt cele potrivite?

  • @enachenator
    @enachenator Місяць тому

    cartea despre care s-a zis ca va apare, este aparuta astazi ?

  • @georgeionita7307
    @georgeionita7307 Рік тому

    Poate fi vorba de Negru Vodă din legenda meșterului Manole un personaj care avea un steag negru ?

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  Рік тому

      Din pacate nu, putem exclude. In general recomandam sa nu priviti asa-numitele "legende istorice" ca fiind surse autentice. Sunt opere artistice care au transformat destul de mult o originala informatie istorica. Cu stima, A.W.

    • @eduardmanecuta5350
      @eduardmanecuta5350 6 місяців тому

      @@CorpusDraculianum bună dimineața.
      Voiam să vă întreb cum putem înțelege care e spiritul nostru ca români?
      Unde pot găsi mai multe informații cu privire la istoria noastră? Puteți să-mi recomandați niște cărți?
      Vă mulțumesc pentru timpul acordat.

  • @danieln.9233
    @danieln.9233 2 місяці тому

    Bună ziua, scuze, sunteți vorbitor de germană?

  • @adi_tene
    @adi_tene 4 дні тому

    ati inceput sa folositi inteligenta artificiala in descifrarea izvoarelor istorice ?

  • @eui6037
    @eui6037 2 роки тому +3

    Intrerupeti interlocutorul mai rar 😊, isi pierde ideea, Dumnezeu sa va veseleasca! 😄

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  2 роки тому +7

      Si ati vrea sa-l las sa vorbeasca cata verzi si uscate si ce vrea el, nu ce vrea moderatorul? In plus doreati sa-l lasam sa arunce cu termeni de specialitate si sa nu va explicam pe intelesul publicului larg?
      Omul e super profesionist, nu-si pierde nimic.
      Si Dumnezeu sa va veseleasca!

    • @eui6037
      @eui6037 2 роки тому +4

      @@CorpusDraculianum nicidecum, "don't get me wrong" 😁. Podcastul este o incantare si un real castig. Felicitari si la mai mult!

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  2 роки тому +3

      @@eui6037 multumim! Nu ne-am simtit deloc atacati, ci doar am incercat sa va explicam mecanismele. Si Dumnezeu sa va veseleasca!

    • @eui6037
      @eui6037 2 роки тому +2

      Ce salut interesant, oare sa fi fost o obisnuinta a vremii, sau ne arata o trasatura a lui Vlad?

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  2 роки тому +9

      @@eui6037 atentie, e in romana veche si nu inseamna ce inseamna azi. "A veseli" e un termen teologic (preluat din slavona) nu inseamna a face pe cineva sa fie binedispus. Inseamna: Sie Dumnezeu sa va mantuie/miluie!" (I Bog vi veseli!) Ceea ce va dorim si noi dvs.
      PS: dar tot e fff interesant si pt. noi. A fost dragoste la prima vedere.

  • @danielalexandru2906
    @danielalexandru2906 2 роки тому

    Foarte curios faptul ca Vlad trateaza cu otomanii ca de la ega la egal,cel puțin asa îmi lasă impresia....mijlocește pacea dintre otomani so Iancu.
    Oare sa aibă legătură cu faptul ca a "crescut" la otomani(perioada de captivitate) sau sa fie alte motive

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  2 роки тому +4

      Vlad Tepes desigur avea un avantaj fiindca stiu limba si cultura otomanilor si avea foarte probabil ceva relatii politice. Dar si Vladislav II, predecesorul lui Tepes (si ucis de acesta!), avea o alianta foarte stabila cu sultanul fara sa aiba avantajele mentionate ale lui Vlad. In final s-au combinat interese politice: otomanii vroiau sa controleze Valahia pentru a preveni o noua cruciada si sa incaseze tribut iar voievozii scapau de teribilul pericol din partea sultanului.... Cu stima, A.W.

  • @lioneld7291
    @lioneld7291 7 місяців тому

    Este adevarat ca Vlad Dracul l-a decapitat pe fiul lui Dan al II-lea, Danciu in 1440. In ce context si care este izvovorul ? Va multumesc.

  • @clausion
    @clausion 2 роки тому +1

    Am ramas cu gura cascata. Trebuie s-o inchid repede, sa nu intre musca si trebuie sa vad pe unde scot camasa, pentru ca i-am povestit fiului meu cum Vlad Dracu era cavaler al ordinului Dragonului si asa l-am atras spre istoria Romaniei. M-a mai pus Neghinita sa-i relatez si cum Vlad Tepes era cat pe ce sa-l omoare pe Mehmet al II-lea in atacul de noapte, dar ghinion, asta nu dormea in cortul lui. Acuma cum ma duc io in fata lui sa retractez??? Periculos canalul asta!!!😊

  • @szepesibela3071
    @szepesibela3071 6 місяців тому +1

    Múltam pt destepteciun dar de ce ni lasati sa vorbeasca dlCampeanu?

  • @andreinicu6429
    @andreinicu6429 10 місяців тому

    Despre Iancu vreau sa stiu prin ce mod a ajuns el sa guverneze Regatul Ungariei. Ce, in afara de geniul sa militar, l-a propulsat asa de sus.

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  10 місяців тому +1

      Pe langa faptul ca a castigat prestigiu, autoritate si influenta prin performantele lui militare, factorul decisiv a fost averea lui. Iancu a avut unele victorii militare si ca urmare a primit in sistemul feudal noi privilegii, domenii si venituri. Lui ii apartinea o parte considerabila a Transilvaniei si a Banatului din care a incasat multe taxe si de unde a mobilizat soldati. Dupa ce a castigat unele victorii si mai mari, a pus mana pe si mai multe resurse, pana a devenit cel mai puternic om din regat. Nimeni nu putea sa fie guvernator in locul regelui minor decit el fiindca nimeni nu avea o putere comparabila.

  • @dumi5789
    @dumi5789 11 місяців тому +1

    Intrerupi prea mult invitatul,deranjeaza

  • @mishuvv
    @mishuvv 10 місяців тому

    Prea multă teorie privind istoriografia 😢... oamenii vor istorie!!!

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  10 місяців тому

      In echipa noastra avem exact aceasta dezbatere: se explicam oamenilor cum functioneaza istoria sau sa-i bombardam cu informatii in stil Wikipedia? Daca explicam prea mult, evident ca plictisim pe multi - dar unii pasionati vor pricepe foarte multe dedesubturi. Daca nu explicam ci doar povestim, spectatorii nu prea invata metodele cum sunt mintiti si exploatati de alti ,istorici'...

    • @mishuvv
      @mishuvv 10 місяців тому

      @@CorpusDraculianum Si daca aflam care sunt metodele de manipulare oare o vom putea preintampina, o vom putea demonta?!?! Unii mint si manipuleaza stiind bine ca vor fi destui care nu vor fi capabili sa identificre minciuna, a se vedea numarul mare de insi care cred in Pamantul plat. Am putut observa ca sunt si persoane din alte tari care cred in perpetuum mobile, de exemplu..

    • @andreinicu6429
      @andreinicu6429 10 місяців тому

      @@CorpusDraculianum cred ca asa cum ati prezentat in acest episod este foarte bine. Nici prea multa teorie, dar si explicarea teoriei din spatele istoriei interpretate, unde se cere.

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  10 місяців тому

      @@mishuvv Experti pentru informatie desigur nu vom forma noi aici pe UA-cam si nu vom salva nici lumea. Aici puteti insa invata unele chestii de baza: cu Vlad Tepes (si cu alti domnitori ca Stefan cel Mare si Mircea cel Batran) invatam cum a functionat propaganda in epoca premoderna si cum noi oamenii moderni gresim cand credem ca intelegem evul mediu. Prin asta dorim sa inarmam pasionatii de istorie sa priveasca mai critic multimea de informatii stupide sau drept mincinoase care circula prin media... Si dorim sa motivam pe colegii nostri de breasla sa fie si ei mai activi in comunicarea cu publicul. Daca s-ar gasi mai multi istorici seriosi sa trateze fiecare epoca a istoriei romane aici pe UA-cam sau altundeva in public, am avea sigur un efect pozitiv.

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  10 місяців тому

      @@andreinicu6429 Va multumim pentru apreciere!

  • @paladin1633
    @paladin1633 2 роки тому +2

    Da, teoretic este destul de socanta revelatia, asta in mare parte pt ca nimeni pana acum nu s-a sinchisit sa cerceteze calumea izvoarele, in realitate si daca a fost cavaler al ordinului si daca nu a fost, probabil tot aceeasi armura gotica o purta in lupta Vlad Dracul, nu este insa o problema atat de mare din punctul meu de vedere, nu afecteaza cu mai nimic ansamblul total al istoriei romanilor (tot din punctul meu de vedere).
    Pregatitiva totusi de un "hate" serios, amintiti-va cate injuraturi si-a luat raposatul domn Djuvara pentru teoriile sale.

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  2 роки тому +3

      Aceasta teorie nu ne apartine noua, ci invitatului. El este responsabil pt. ce spune , nu noi; noi colegii doar i-o respectam. Colectivul CD nu sunt specialisti absoluti in orice se chiama istorie. Fiecare istoric are punctul lui forte, o tema in care exceleaza mai bine decat 99,99% din colegi.
      Colegul Cimpeanu se pricepe mai bine decat noi in unele chestiuni si are motivele sale bine intemeiate sa creada ceea ce crede.
      In ce priveste hater-ii nu au decat sa citeasca izvoarele in germana si latina impreuna cu noi sau singuri daca-i tin curelele. Si abia apoi sa se pronunte.
      Deocamdata istoricii profesionisti sunt cei citesc in primul rand ce au scris contemporanii lui VD si VT, iar hater-ii sunt cei care citesc doar ce au scris proprii lor contemporani si de obicei doar manualele de istorie. Sau ei cand se duc la doctor se iau la tranta cu acesta in prvinta diagnosticului, iar la servis ii invata ei pe mecanici cum sa-si repare masina? Bag seama ca da.
      Si Dumnezeu sa va veseleasca!

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  2 роки тому +1

      Armura gotica pe care o stiti nu exista pe vremea lui VD. A intrat in moda 2-3 decenii mai tarziu.
      In rest perfect de acord cu dvs. Care e pana la urma pb? Daca n-a fost VD, a fost Aldea. Deci tot avem pe cineva cu care sa ne mandrim si sa facem turism, daca tinem neaparat la aceste chestiuni. Noua istoricilor nu ne pasa asa ceva. Pe noi ne intereseaza sa reconstruim pe cat putem faptele din trecut si sa spunem "adevarul" pe cat putem noi. Bineinteles ca exista si sarlatani si incompetente, dar pe astia ca sa-i descoperi iti trebuie experienta multa. Stati alaturi de noi va vom invata cum sa-i descoperiti.

    • @paladin1633
      @paladin1633 2 роки тому +1

      @@CorpusDraculianum, multumesc de informatii, am o eciclopedie, "Medieval Warrior", cumparata recent, doar am rasfoit-o, traiam cu impresia ca armura gotica a aparut mai devreme.
      Dumnezeu sa va veseleasca!

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  2 роки тому +2

      @@paladin1633 armura in stil milanez a fost mai timpurie, insa Fluten (adica acele cute) cum se numesc in germana, care sunt specifice armurii gotice si liniile frante (in opozitie la formele rotunde) sunt o inventie din a doua parte a secolului 15. In perioada maximiliana (1510-1530) se revine la formele rotunde insa se ajunge la excesul exceselor in materie de Fluten.
      Si Dumnezeu sa va veseleasca!

  • @cezarmihaileanu6063
    @cezarmihaileanu6063 Рік тому +1

    Dl. Liviu Campeanu are nervi tari , caci a rezistat la multiplele intreruperi. Cred ca era un castig daca era lasat sa povesteasca intregul timp.

    • @blueghost3436
      @blueghost3436 7 місяців тому

      Nu fi nesimtit! Ambii domni sunt buni in domeniul lor, nu trebuie sa desconsideri gazda!