Varkens inzetten voor natuurherstel!

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 6 вер 2024
  • Kan het varken het wilde zwijn vervangen en een deel van de balans in onze Nederlandse natuur herstellen? In deze video presenteer ik je een interessant gesprek (dat vond ik ;) met Richard van Pelt van @Boeren in het Bos.
    Ik leen deze varkens van het bedrijf @boereninhetbos. Eigenaren Mariska slot en Richard van pelt hebben vele jaren ervaring in het inzetten van diverse dieren in de natuur. Uiteraard verkopen ze waanzinnig mooi vlees maar iets wat misschien nog wel belangrijker is, ze zetten de dieren in om de natuur te versterken en herstellen. De varkens vervangen het wilde zwijn wat we niet meer overal in het landschap hebben. Ze zorgen voor een positieve verstoring. Zo brengen ze zuurstof in de bodem, halen zaden omhoog, creëren nieuwe condities en daarmee diversiteit, versnipperen organisch materiaal wat weer voeding is voor t bodemleven en al die dingen samen zorgen voor een positieve impact en maakt dat de natuur sterker terug komt na dat de dieren hun ding hebben gedaan.
    Het terugbrengen van water en dieren in het landschap is naar mijn mening essentieel voor herstel. Samen zorgen ze voor de elementen die het natuurlijke systeem weer opstart en in balans brengt. Een landschap met dynamiek, groei, diversiteit en een overvloed aan leven.
    Ik ben enorm benieuwd naar je mening, laat hem vooral hier onder in de comments horen. Moet het varkens of wilde zwijn terug in het landschap?

КОМЕНТАРІ • 27

  • @uitninonstuin
    @uitninonstuin Рік тому +1

    Goh, wat een inzichtvolle video! Dankjewel! Wat een kansen missen we zeg. Wij hebben sinds begin dit jaar twee Göttinger varkentjes, met het idee dat ze een deel van ons gras landschap zouden omwoelen (leuk idee, maar dat gebeurt nog niet echt, haha!), maar hoe jij het in dit filmpje laat zien: zo had ik het nog niet bekeken. Heel mooi, dankjewel!!

    • @MartinSlort
      @MartinSlort  Рік тому +1

      Ha @uitninonstuin, ze vervullen vele male meer functies dan enkel het omwoelen van de bodem. Fijn dat ik je een nieuw inzicht heb kunnen geven! Thanks voor je reactie.

    • @uitninonstuin
      @uitninonstuin Рік тому

      @@MartinSlort ja, dat leer ik meer en meer. Mooi is dat! Dank voor je video!

  • @Mark-iw8kn
    @Mark-iw8kn Рік тому +1

    Wat een fijn filmpje... allereerst natuurlijk om deze prachtige varkens ❤ maar ook een heel helder en goed verhaal. Keep it going!!

    • @MartinSlort
      @MartinSlort  Рік тому

      Ha Thanks voor je leuke reactie! Doet me goed!

  • @Deeemiilove
    @Deeemiilove 6 місяців тому +1

    Zijn ook zo lief!!!

  • @cherylfrancken6971
    @cherylfrancken6971 2 місяці тому +1

    Mooi filmpje en mooi verhaal! Hoe gaan jullie om met de (echte) wilde zwijnen aan de andere kant van het draadje om je eigen varkens te beschermen? Zeker 2 vrouwtjes trekt toch de wilde mannen aan. Wij wonen vlak naast het bos en als ik mijn varkens aan de andere kant van ons terrein zou zetten zou ik bang zijn voor de wilde varkens. Ben benieuwd hoe de gedaan wordt in de natuurgebieden waar ze ingezet worden?

    • @MartinSlort
      @MartinSlort  2 місяці тому

      Thanks! Goeie vraag! Ik heb er zelf geen ervaring mee en ik weet ook niet of Richard die heeft. We hebben hier en in het Drents Friese Wold geen/niet veel wilde zwijnen. Ik zou zeggen dat een extra draad wellicht voldoende is.

  • @tessa9139
    @tessa9139 10 місяців тому

    Wat een leuke video! Wij gaan zaterdag 3 wolvarkens halen, ik ben heel benieuwd! Zijn er dit jaar nog georganiseerde rondleidingen?😊

    • @MartinSlort
      @MartinSlort  9 місяців тому

      Ha Thanks! Wolvarkens zijn leuk :)! Helaas geen rondleidingen meer dit jaar! Hou mn website in de gaten voor nieuwe datums of stuur me even je email adres dan zet ik je op mn mailinglijst (en ben je de eerste die het weet).

  • @Lex-oz2cn
    @Lex-oz2cn 10 місяців тому

    Is het niet juist zo dat wilde zwijnen funest zijn voor nieuwe stekjes? Ze ploegen complete stukken land om, waardoor nieuwe plantjes afsterven

    • @MartinSlort
      @MartinSlort  10 місяців тому

      Ja, wanneer je ze in je net aangeplante voedselbos los laat zal daar zeker weinig van over blijven ;). Het is echt belangrijk dat je ze op de juiste plek en de juiste tijd inzet. Op een manier dat ze positief zijn en niet negatief (jonge aanplant verwoesten is negatief).

  • @JoukjeSok
    @JoukjeSok Рік тому

    He mooie biologen, weten jullie niet dat eikenblad heel traag verteert?

    • @MartinSlort
      @MartinSlort  Рік тому

      Dat kan best zo zijn. Maar zou het niet sneller verteren met een beetje hulp van dieren? (ik denk van wel).

    • @JoukjeSok
      @JoukjeSok Рік тому

      niet noemenswaardig, laat de natuur maar gewoon zijn werk doen. het belangrijkste bij het verteren van biologisch materiaal zijn de schimmels en bacterien.@@MartinSlort

    • @MartinSlort
      @MartinSlort  9 місяців тому

      ​@@JoukjeSok zou kunnen (naar mijn mening weten we het niet). Maar die dieren horen er toch ook bij? Het is toch een feit dat in het oorspronkelijke landschap (bijvoorbeeld) wilde zwijnen liepen en nu niet meer (op de Veluwe na)?

  • @vvv-o9y
    @vvv-o9y Рік тому

    lekker de bodem en zijn bodemdieren aan het verpestten

    • @MartinSlort
      @MartinSlort  Рік тому

      Ik denk eigenlijk dat die bodem en het bodemleven er beter van wordt. Waarom denk je dat varkens het bodemleven verpesten?