Burdur Arkeoloji Müzesi Kompleksi 4K UHD

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 12 вер 2024
  • ISBN 978-605-88104-0-2
    Burdur Arkeoloji Müzesi Kompleksi 4K UHD
    Bahçe Teşhiri Bölümü
    Burdur ve çevresinden getirilmiş olan Helenistik, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait Steller, Mezar Taşları, heykeller ve büstler, yüksek kabartmalar, frizler, lahit ve lahit kapakları, yazıtlı taşlar, çeşitli mimari parçalar gibi kültür varlıkları sergilenmektedir.
    Müzenin içerisinde sunulan eserlerin yanında bahçesinde sergilenen eserler de, görülmeye değer. Tüm sahip olduğu zenginliğe rağmen, müzenin kapsadığı alanının çok kısıtlı olması nedeni ile 60 bin eserin bırakın tamamını çok büyük bir kısmını ziyaretçilere sunması olanaklı değil. Bu nedenle Burdur çevresinden toplanmış ve depolarda bekletilen eserleri görmek mümkün değil. İnsanlık mirası olan bu değerli eserleri insanların görmemesi çok büyük bir kayıptır.
    Zemin Kat Bölümü Teşhiri - Teşhir Salonları
    Müzenin teşhir salonları iki katlı Giriş ve Üst Kat ana bina içerisinde sergilenen kültür varlıkları öncelikle bunların geldikleri önemli antik kentlere göre düzenlenmiş farklı salonlara bölünmüştür. Salon Girişinden itibaren bölgemizin önemli antik kentlerinden olan SAGALASSOS antik kentinden son 20 yıla yakın bir zamandır devam etmekte olan arkeolojik kazılar sonucu ortaya çıkarılmış olan kültür varlıklarından Kuzey Batı Heroon yapısını süsleyen dans eden kızlar frizleri karşılamaktadır.
    Sagalassos Salonu
    Giriş bölümünden itibaren sola doğru Burdur’un genel arkeolojik yerleşim haritası ve yöreye ait genel tarihi bilgi panosu ve devamında Sagalassos antik kentine ait bilgi panoları, resimler ve bazı çizimleri içeren tanıtım düzenlemesiyle birlikte Sagalassos’un M.S. II. Yy’daki sınırlarını belirleyen Düğer’de bulunmuş sınır taşı ile İmparator - Tiberius Caesar Augustus döneminde M.Ö. 25 - M.S. 14 Sextus Setidius Libuscidianus tarafından taşıma araçlarının ücretsiz kullanımlarına ve bu hizmetin kimler tarafından hangi güzergahta ne şekilde yapılacağına ilişkin kuralları düzenleyen yazıtlı kitabeler bulunmaktadır.
    Salonun devamında Sagalassos antik kenti aşağı agoranın kuzeyinde İmparator Hadrian döneminde M.S. 117 - 138 yapılmış çeşme binasını süsleyen Hera Ephesia, elinde bereket boynuzu taşıyan aristokrat bir kadın veya Tyke ile iki adet zafer tanrıçası Nike heykelleri ve aşağı agora çeşmesinde bulunan hamam ve çeşmelere ait bilgi panoları bulunmaktadır.
    Sagalassos salonunun diğer kısmında kentin önemli bir bölümünü oluşturan Helenistik dönemden buyana bir çok değişiklikler gören ve M.S. 2. yüzyılda yeniden inşa edilen yukarı agoranın kuzeyinde M.S. 160 - 180 yıllarına tarihlenen Antoninler Döneminde yapılmış olan çeşme binasının ön cephesini süsleyen Dyonisos, Nemesis, Asklepios, bir kadına ait heykelin ayakları bulunmaktadır.
    Kronis ve diğer bir Dyonisos heykeli ve bunların aralarında bu çeşmeye ait restitisyon ve izometrik çizimleri gösteren bilgi ve çizim panoları yer almaktadır. Buradan geçilen ara bir salonda Psidia ve Sagalassos bölgesine ait mezar kültünü yansıtan Ostothek ve sunaklar ile ölü gömme kültlerine ait bilgi panosu yer almaktadır.
    Burdur Arkeoloji Müzesi; Tarihi M.Ö. 7 bin yılına kadar giden 9 bin yıllık insanlık tarihinin en önemli eserlerini bünyesinde bulunduruyor, Eserlerin sunumunu da son derece başarılı yapıyor. Müze kapısından içeri girdiğinizde sizi tüm ihtişamı ile dans eden kızlar frizi karşılıyor.
    ---------------------------------------------
    Kamera/Metin Yazım : Mehmet SÖKMEN
    Seslendirme : Rüksan Atak SÖKMEN
    Çekim Tarihi : 19.06.2017
    Prodüksiyon Yapım Tarihi: 20.06.2017
    Video Prodüksiyon Yapım, Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 0532 525 84 93
    web: www.mehmetsokmen.tv
    / mehmetsokmen1

КОМЕНТАРІ • 1

  • @ahmetaksu09
    @ahmetaksu09 Рік тому +1

    Üst kattaki eserlerin çoğu sergide yoktu