Dank voor deze aflevering. De totale willekeurigheid van awardshows, infantiele lijstjes en andere vormen van inhoudsloos gecomplimenteer aan elkaar is me al jaren een doorn in het oog.
Ik heb de productie voor een Oerol voorstelling van De Gasten gedaan. De realiteit is erger dan dat je denkt. Er bestaat totaal geen theatercultuur in die groep. Laat staan het bijbrengen van enige achtergrond over wat het theater inhoudt. Men wist niet eens wat een toi toi was. De creatieve leiding was erg sturend in de subsidie aanvragen, maar het tegenovergestelde in creatief vlak. De sfeer was toxisch bij tijden. Het moreel besef nul. De mensen werden instrumenteel gebruikt, en afgemat tot op het bot, zonder dat er vruchten waren van het werk, omdat geen enkele beslissing hout sneedt, en omdat elke bij elke impuls werd geëist dat het opgevolgd werd en vervolgens de volgende dag werd teruggedraaid. Het werk zelf was ook vooral slecht van kwaliteit en de voorstelling was een aaneenschakeling van momenten uit effectbejag. Het is de meest frustrerende en minst belonende ervaring achter de schermen die ik heb meegemaakt in mijn leven.
@@3tekens Toi toi is een traditie in het theater om elkaar succes te wensen zonder dat als zodanig uit te spreken. Het is een vorm van bijgeloof, dat zegt dat wanneer je iemand succes wenst, dat je dan het ongeluk over die persoon afroept. Dit is ook waarom mensen "break a leg" zeggen. Vaak is er de traditie onder castleden om elkaar een presentje te geven voor de premiere. Dat heet een toi toi, maar je kan het ook gewoon "toi toi toi" tegen elkaar zeggen. Komt uit het Jiddisch geloof ik
Puike aflevering! Toch bijzonder dat de kunst zich zo gemakkelijk heeft laten knechten. Nog een gedachte: Het is voor ambtenaren veel gemakkelijker om kleurtjes te tellen dan om kunst op zijn merites te waarderen. Dat speelt ook mee, denk ik.
1:30:55 "maar waar het hier over gaat (en wat dus ook in die markers van die subsidies de hele tijd zit) is een totaal oppervlakkig twee-dimensioneel beeld van wat 'identiteit' is" Bingo
oudejaarsavond, kwart over 10. PRECIES NET NIET LANG GENOEG dus om toch even lekker te gaan zitten voor deze aflevering 🫶🏼🫶🏼 in ieder geval aan jou Michiel heel erg bedankt voor alle geniale podcasts van 2024. dankjewel voor alle rake analyse en heeeeerlijk kijk- en luistervoer. I love it! gelukkig nieuwjaar aan allemaal! 🥳✨ en nu ga ik met denderend vuurwerk op de achtergrond en een appelflap in de hand lekker luisteren en genieten 🤗 see you in 2025
1:21:00 Ik had een keer een bordspel gemaakt en demonstreerde dit aan mensen bij een event voor nieuwe bordspellen. Ongeveer 1 op de 5 mensen vroeg waarom het niet over klimaat ging. Er was ook een heel suf spel dat wel over klimaat ging, dus ik heb ze maar doorgestuurd. Het is inderdaad de gekte van deze tijd, even.
@@andrehof7876 Vond het zelf ook gekke ervaring. Schreef het vooral als bevestiging van algemene culturele klimaat in nederland in mensen hun hoofd op het moment. Of in ieder geval randstad, dan.
Blijft wel interessant, die dynamiek. Bijvoorbeeld dat ‘genderneutraal’ maken, waardoor bepaalde prijzen en de hoeveelheid ontvangers wordt gehalveerd. Of al die andere nonsens. De overgrote meerderheid wil dat niet en toch gebeurt het en is het in de praktijk blijkbaar niet tegen te houden. Fascinerend als je wil weten hoe bepaalde negatieve structuren en systemen tot stand komen. Is toch inzichtelijker geworden.
Het gevoel dat ik erbij heb is verstikkende oprechtheid, en dat de kunstscene vooral bezig is met uitroeptekens in plaats van vraagtekens. En zelf vind ik dat laatste en grotere kunst dan het eerste. Hahaha terwijl ik dit typ hebben jullie het erover op 1u40, toch te vroeg gereageerd :)
Fijne perspectieven. Ik vraag me altijd een beetje af waarom awards er moeten zijn, ik vermoed dat ze er ook zijn omdat de sector het vaak een prettig feestje vindt. Waarom moet je mensen tot de beste uitroepen? En dan ook nog eens door de ogen van een jury. Waardering is er ook op andere wijzen, zoals verkoopcijfers of publieksaantallen, hoewel zelfs dat niet alles zegt.
1:06:22 het werk van Felix de Rooy is overigens wél intersectioneel: het gaat onder andere over de levens van mensen die om meerdere redenen worden gediscrimineerd of onderdrukt en hoe de complexiteit daarvan niet terug te voeren is op één enkele ‘as’. Dat had Romana misschien wat helderder kunnen uitleggen, bijvoorbeeld zonder die nadruk op de meertaligheid de film
@@buzzworddujour ik moet zeggen dat ik zelf ook niet zo in dat discours zit, maar als ik denk aan het hedendaagse gebruik van ‘intersectioneel’, dan denk ik vooral aan het denken in termen van parallellen (“queers worden onderdrukt, Palestijnen worden onderdrukt, en horen dus solidair te zijn met elkaar vanuit hun empathie als onderdrukten”), en in het algemeen het vermengen van thematieken door te wijzen op een vermeende gemeenschappelijke oorzaak (“klimaatverandering en sociale ongelijkheid zijn symptomen van kapitalisme”). Misschien zijn dat niet de voorbeelden waar jij aan denkt, maar in die voorbeelden duidt een term als ‘intersectioneel’ niets. Maar in de oorspronkelijke betekenis vind ik het wel een interessant systeem-theoretisch perspectief voor de sociologie. Kan je de maatschappelijke uitdagingen van een individu reduceren tot individuele kenmerken, of ontstaan de uitdagingen juist in de combinatie/interactie van die kenmerken? Bijvoorbeeld: kunnen we de maatschappelijke positie van zwarte trans vrouwen verbeteren door te werken aan aparte wet- en regelgeving tegen racisme op basis van huidskleur, geslacht, en gender? Of worden mensen op zo’n ‘kruispunt’ (‘intersection’) daar onvoldoende mee geholpen?
Rond 15 minuten in ...oh , zo herkenbaar ook op radio1....nu zonder sport hoor ik rond 2100 tot 2300 uur jonge diverse mensen in slecht of beperkt Nederlands elkaar bejubelen..echt schaamteloos
Om lijstjes te kunnen maken (bijv van boeken) moet je gigantisch veel lezen. Dat doen die mensen niet, maar ze maken wel die lijstjes, meestal ook nog gewoon product placement.
Ik was het trouwens niet helemaal met jullie eens over het applaus voor het woord "intersectionaliteit". Afsluiten met dat woord was wel een soort punctuatie van haar kant, en ze lijkt ook zeker meteen daarna het applaus te wensen, maar ik denk echter dat ook zonder dat woord, of zonder de laatste zin, het klap-vee zou hebben geapplaudiseerd voor deze kleine speech met deze deugende "message"
1:22:23 "Je wilt het gevoel hebben dat je de wereld beter kan maken, want anders wordt het heel hopeloos" Ik vraag me sowieso af wat je een generatie kinderen aandoet als je ze op laat groeien met een media-landschap waar het altijd over opwarming van de aarde en/of klimaatverandering gaat. Gaan die er nog wel heel veel zin in hebben allemaal?
Zou het kunnen dat het misselijkmakend is omdat het smaakt naar superioriteit en een neerbuigendheid tov de ‘spelers’, de uitvoerders, van de award show? Als ik jullie theorie volg van dat iemand het format zo heeft ingevuld met een intentie. Dan is het de intentie die misselijkmakend is omdat het eigenlijk precies de waardigheid van mensen lijkt te willen vernietigen in plaats van die te omlijsten. Of dat nou bewust of onbewust gaat. En jullie kunnen het gevoel nog duiden. Ik denk dat heel veel mensen in die zaal het ook geproefd hebben, die smaak, maar het voor zichzelf weg gedissocieerd hebben en dus mee blijven spelen.
Mooi om te zien dat de intellectueel Michiel Lieuwma ook zaken als videogames, hollywood films en (pop/rock)muziek als Kunst beschouwt, mits goed en oprecht gemaakt natuurlijk, en niet schroomt om bij naam te noemen wat volgens hem zo'n goede (kunst)werken zijn. Jammer dat zijn gast dit weigerde te doen. Dat maakte haar betoog een stuk minder sterk. Zelfs (ja, ik durf het zo te noemen), un peu pretentieux
Ik denk dat het lastig is om mensen te vinden die over awardshows willen praten, zeker als je niet een outsider maar een insider bent, omdat je snel nogal zuur overkomt zovan "die heeft alleen kritiek omdat ie niet gewonnen heeft". Dat hebben jullie niet omdat jullie als outsiders naar awardshows kijken.
@23 minuut . Het geen idee hebben. Noem het context, en dat bouw je in generaties op...jouw ouders en grootouders voeden jou...of je wilt of niet. Bij deze nieuwe Nederlanders ligt dat kompleet anders ..
De fragmenten schetsen toch matige mensen voor wie ‘opstandigheid’ en beschuldigingen een manier is om toch posities te kunnen bereiken die ze door een gebrek aan wezenlijk talent nooit zouden kunnen bereiken.
@mabusestestament ja, maar dat is ook gewoon bestaand overheidsbeleid...aannemen en promoties bij voorkeur van vrouwen en mensen met niet westerse achtergrond ..gewoon actief beleid
@@andrehof7876 Ja en allemaal gewoon uit Amerika overgenomen. Vroeguh had je nog wel een beetje een gezonde weerstand tegen Amerikaanse invloeden. ‘Leuk’ allemaal, als ze maar weten dat hun theaterwereldje en dit gala zonder subsidie niet zou bestaan omdat er weinig interesse in is; een beetje zelfrelativering zou op z’n plaats zijn.
Ik vond dit een hele goeie aflevering Michiel. Grootse en abstracte ideeen ingekleurd met sprekende voorbeelden.
Kudos naar jou en de gast!!
Dank voor deze aflevering. De totale willekeurigheid van awardshows, infantiele lijstjes en andere vormen van inhoudsloos gecomplimenteer aan elkaar is me al jaren een doorn in het oog.
Een prachtige aflevering hebben jullie gemaakt! Dit is wat ik ook voel, maar niet zo goed onder woorden kan brengen.
Heerlijke aflevering weer. Alles zo on point geanalyseerd!
Ik heb de productie voor een Oerol voorstelling van De Gasten gedaan. De realiteit is erger dan dat je denkt. Er bestaat totaal geen theatercultuur in die groep. Laat staan het bijbrengen van enige achtergrond over wat het theater inhoudt. Men wist niet eens wat een toi toi was. De creatieve leiding was erg sturend in de subsidie aanvragen, maar het tegenovergestelde in creatief vlak. De sfeer was toxisch bij tijden. Het moreel besef nul. De mensen werden instrumenteel gebruikt, en afgemat tot op het bot, zonder dat er vruchten waren van het werk, omdat geen enkele beslissing hout sneedt, en omdat elke bij elke impuls werd geëist dat het opgevolgd werd en vervolgens de volgende dag werd teruggedraaid. Het werk zelf was ook vooral slecht van kwaliteit en de voorstelling was een aaneenschakeling van momenten uit effectbejag. Het is de meest frustrerende en minst belonende ervaring achter de schermen die ik heb meegemaakt in mijn leven.
Jezus Christus ik heb hier veel te hard om moeten lachen dan gepast is. 😂
@goergeerwoll Ik ben blij dat tenminste iemand er om moet lachen.
Wat is toi toi? Als in gelukswensen of wordt daar nog wat anders mee bedoeld?
@@3tekens Toi toi is een traditie in het theater om elkaar succes te wensen zonder dat als zodanig uit te spreken. Het is een vorm van bijgeloof, dat zegt dat wanneer je iemand succes wenst, dat je dan het ongeluk over die persoon afroept. Dit is ook waarom mensen "break a leg" zeggen. Vaak is er de traditie onder castleden om elkaar een presentje te geven voor de premiere. Dat heet een toi toi, maar je kan het ook gewoon "toi toi toi" tegen elkaar zeggen. Komt uit het Jiddisch geloof ik
Puike aflevering! Toch bijzonder dat de kunst zich zo gemakkelijk heeft laten knechten. Nog een gedachte: Het is voor ambtenaren veel gemakkelijker om kleurtjes te tellen dan om kunst op zijn merites te waarderen. Dat speelt ook mee, denk ik.
Het was achteraf helemaal niet bijzonder. Met subsidies wordt de overheid je werkgever. Dan is het zo gedaan met de oprechte creativiteit.
Wat mij betreft is alles raak. Mooi gedaan en bedankt
Heel heldere analyse, en daarnaast zeer vermakelijke aflevering!
Prachtig gesprek. Boeiend van begin tot eind !
1:30:55
"maar waar het hier over gaat (en wat dus ook in die markers van die subsidies de hele tijd zit) is een totaal oppervlakkig twee-dimensioneel beeld van wat 'identiteit' is"
Bingo
De gedachtes in mijn hoofd maar dan welbespraakt.
oudejaarsavond, kwart over 10. PRECIES NET NIET LANG GENOEG dus om toch even lekker te gaan zitten voor deze aflevering 🫶🏼🫶🏼 in ieder geval aan jou Michiel heel erg bedankt voor alle geniale podcasts van 2024. dankjewel voor alle rake analyse en heeeeerlijk kijk- en luistervoer. I love it! gelukkig nieuwjaar aan allemaal! 🥳✨ en nu ga ik met denderend vuurwerk op de achtergrond en een appelflap in de hand lekker luisteren en genieten 🤗 see you in 2025
1:21:00 Ik had een keer een bordspel gemaakt en demonstreerde dit aan mensen bij een event voor nieuwe bordspellen. Ongeveer 1 op de 5 mensen vroeg waarom het niet over klimaat ging. Er was ook een heel suf spel dat wel over klimaat ging, dus ik heb ze maar doorgestuurd. Het is inderdaad de gekte van deze tijd, even.
Gek verhaal maar moet er wel om lachen .. bordspel
@@andrehof7876
Vond het zelf ook gekke ervaring. Schreef het vooral als bevestiging van algemene culturele klimaat in nederland in mensen hun hoofd op het moment. Of in ieder geval randstad, dan.
Meer bordspellen over klimaat lijkt me een uitstekend idee.
@faustojeweettoch ja , zo creer je een spelletjes klimaat .
De vorm vind ik belangrijker dan de inhoud bij een bordspel. Maar het een sluit het ander niet uit.
Het woord award is van zichzelf al misselijkmakend. Zoiets heet een prijs.
Blijft wel interessant, die dynamiek. Bijvoorbeeld dat ‘genderneutraal’ maken, waardoor bepaalde prijzen en de hoeveelheid ontvangers wordt gehalveerd. Of al die andere nonsens. De overgrote meerderheid wil dat niet en toch gebeurt het en is het in de praktijk blijkbaar niet tegen te houden. Fascinerend als je wil weten hoe bepaalde negatieve structuren en systemen tot stand komen. Is toch inzichtelijker geworden.
Het gevoel dat ik erbij heb is verstikkende oprechtheid, en dat de kunstscene vooral bezig is met uitroeptekens in plaats van vraagtekens. En zelf vind ik dat laatste en grotere kunst dan het eerste. Hahaha terwijl ik dit typ hebben jullie het erover op 1u40, toch te vroeg gereageerd :)
Heerlijk, dank😊
Fijne perspectieven. Ik vraag me altijd een beetje af waarom awards er moeten zijn, ik vermoed dat ze er ook zijn omdat de sector het vaak een prettig feestje vindt. Waarom moet je mensen tot de beste uitroepen? En dan ook nog eens door de ogen van een jury. Waardering is er ook op andere wijzen, zoals verkoopcijfers of publieksaantallen, hoewel zelfs dat niet alles zegt.
Zou graag een keertje Oogappels besproken zien worden.
1:06:22 het werk van Felix de Rooy is overigens wél intersectioneel: het gaat onder andere over de levens van mensen die om meerdere redenen worden gediscrimineerd of onderdrukt en hoe de complexiteit daarvan niet terug te voeren is op één enkele ‘as’. Dat had Romana misschien wat helderder kunnen uitleggen, bijvoorbeeld zonder die nadruk op de meertaligheid de film
Niet dat ik "intersectionaliteit" een nuttig of goed-doordacht concept vind, maar je hebt gelijk: Dan slaat ze de plank opvallend mis
@@buzzworddujour ik moet zeggen dat ik zelf ook niet zo in dat discours zit, maar als ik denk aan het hedendaagse gebruik van ‘intersectioneel’, dan denk ik vooral aan het denken in termen van parallellen (“queers worden onderdrukt, Palestijnen worden onderdrukt, en horen dus solidair te zijn met elkaar vanuit hun empathie als onderdrukten”), en in het algemeen het vermengen van thematieken door te wijzen op een vermeende gemeenschappelijke oorzaak (“klimaatverandering en sociale ongelijkheid zijn symptomen van kapitalisme”).
Misschien zijn dat niet de voorbeelden waar jij aan denkt, maar in die voorbeelden duidt een term als ‘intersectioneel’ niets.
Maar in de oorspronkelijke betekenis vind ik het wel een interessant systeem-theoretisch perspectief voor de sociologie. Kan je de maatschappelijke uitdagingen van een individu reduceren tot individuele kenmerken, of ontstaan de uitdagingen juist in de combinatie/interactie van die kenmerken? Bijvoorbeeld: kunnen we de maatschappelijke positie van zwarte trans vrouwen verbeteren door te werken aan aparte wet- en regelgeving tegen racisme op basis van huidskleur, geslacht, en gender? Of worden mensen op zo’n ‘kruispunt’ (‘intersection’) daar onvoldoende mee geholpen?
'verbeeldingskracht' voor de wereld, ik ben bang dat jij te intelligent bent voor de wereld @Michiel, heel mooi gezien!
‘Te intelligent voor de wereld.’ Zoiets uitzinnig en gestoord heb ik serieus nog nooit gelezen.
Rond 15 minuten in ...oh , zo herkenbaar ook op radio1....nu zonder sport hoor ik rond 2100 tot 2300 uur jonge diverse mensen in slecht of beperkt Nederlands elkaar bejubelen..echt schaamteloos
Ik weet niet waarom maar ik ga goed op een wat formeler geklede Michiel. Graag volgende keer ook met das en pochet :)
En een broek graag de volgende keer.
Leuk 2:40 minuten durend toneelstuk genaamd 'Het main character syndroom van Charlie Chung'.
Enorm boeiende vrouw die Zazia Stevens! Inspirerend! 👌🏻👌🏻
Om lijstjes te kunnen maken (bijv van boeken) moet je gigantisch veel lezen. Dat doen die mensen niet, maar ze maken wel die lijstjes, meestal ook nog gewoon product placement.
Ik was het trouwens niet helemaal met jullie eens over het applaus voor het woord "intersectionaliteit". Afsluiten met dat woord was wel een soort punctuatie van haar kant, en ze lijkt ook zeker meteen daarna het applaus te wensen, maar ik denk echter dat ook zonder dat woord, of zonder de laatste zin, het klap-vee zou hebben geapplaudiseerd voor deze kleine speech met deze deugende "message"
1:22:23
"Je wilt het gevoel hebben dat je de wereld beter kan maken, want anders wordt het heel hopeloos"
Ik vraag me sowieso af wat je een generatie kinderen aandoet als je ze op laat groeien met een media-landschap waar het altijd over opwarming van de aarde en/of klimaatverandering gaat. Gaan die er nog wel heel veel zin in hebben allemaal?
Goh we moeten het maar niet over de realiteit hebben? Struisvogelpolitiek!
Zoals Morrissey al opmerkte: diversiteit betekent en leidt uiteindelijk tot uniformiteit.
Zou het kunnen dat het misselijkmakend is omdat het smaakt naar superioriteit en een neerbuigendheid tov de ‘spelers’, de uitvoerders, van de award show? Als ik jullie theorie volg van dat iemand het format zo heeft ingevuld met een intentie. Dan is het de intentie die misselijkmakend is omdat het eigenlijk precies de waardigheid van mensen lijkt te willen vernietigen in plaats van die te omlijsten. Of dat nou bewust of onbewust gaat. En jullie kunnen het gevoel nog duiden. Ik denk dat heel veel mensen in die zaal het ook geproefd hebben, die smaak, maar het voor zichzelf weg gedissocieerd hebben en dus mee blijven spelen.
Oh en trouwens, heel fijn onderwerp en fijn gesprek weer! En Zazie! Xxx
Mooi om te zien dat de intellectueel Michiel Lieuwma ook zaken als videogames, hollywood films en (pop/rock)muziek als Kunst beschouwt, mits goed en oprecht gemaakt natuurlijk, en niet schroomt om bij naam te noemen wat volgens hem zo'n goede (kunst)werken zijn. Jammer dat zijn gast dit weigerde te doen. Dat maakte haar betoog een stuk minder sterk. Zelfs (ja, ik durf het zo te noemen), un peu pretentieux
Inderdaad wel frapant dat bij uitstek theatermakers zich niet realiseren dat prijsuitreikingen perfecte podia zijn voor het maken van theater.
Het was ook allemaal theater, maar dat hadden ze zelf niet helemaal door… 😉
hoi tom
Deze viering van middelmaat voelt nep en is misselijkmakend omdat iedereen er kritiekloos achteraan kruipt.
Ik denk dat het lastig is om mensen te vinden die over awardshows willen praten, zeker als je niet een outsider maar een insider bent, omdat je snel nogal zuur overkomt zovan "die heeft alleen kritiek omdat ie niet gewonnen heeft". Dat hebben jullie niet omdat jullie als outsiders naar awardshows kijken.
@23 minuut . Het geen idee hebben. Noem het context, en dat bouw je in generaties op...jouw ouders en grootouders voeden jou...of je wilt of niet. Bij deze nieuwe Nederlanders ligt dat kompleet anders ..
De fragmenten schetsen toch matige mensen voor wie ‘opstandigheid’ en beschuldigingen een manier is om toch posities te kunnen bereiken die ze door een gebrek aan wezenlijk talent nooit zouden kunnen bereiken.
@mabusestestament ja, maar dat is ook gewoon bestaand overheidsbeleid...aannemen en promoties bij voorkeur van vrouwen en mensen met niet westerse achtergrond ..gewoon actief beleid
@@andrehof7876
Ja en allemaal gewoon uit Amerika overgenomen. Vroeguh had je nog wel een beetje een gezonde weerstand tegen Amerikaanse invloeden.
‘Leuk’ allemaal, als ze maar weten dat hun theaterwereldje en dit gala zonder subsidie niet zou bestaan omdat er weinig interesse in is; een beetje zelfrelativering zou op z’n plaats zijn.
Soundos is de stem van Kunststof op radio 1 tegenwoordig. En dat…. is intersectionaliteit. Fijnzinnig mens die Soundos.
1:42:40
lol
savage
Gaat het nou uiteindelijk allemaal gewoon om … geld?
Mijn linkse vrienden vertelden mij dat woke alweer aan het verdwijnen is....
Woke bestaat niet.
Wat betreft die Nieuwe Nederlanders, ze houden niet van ons, maar wel van ons geld.