Це відео не доступне.
Перепрошуємо.

Ani Örenyeri Kısa Özeti Kars 2019 4K UHD

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 11 вер 2019
  • / @mehmetsokmentv
    ISBN 978-605-88104-0-2
    Ani Örenyeri Kısa Özeti Kars 2019 4K UHD
    Ören yerinin en eski tarihi M.Ö. 5000 yıllarına kadar uzanmaktadır.
    Tarih öncesi dönemde ören yerindeki yerleşim bostanlar deresi olarak bilinen vadideki volkanik oluşumlu mağaralardan oluşmuştur.
    Bugünkü ören yerini oluşturan iç kale M.S. 4. yy’da Kars Şehrine ismini veren Karsak’lılar tarafından yaptırılmıştır.
    Ören yerinin dış cephe surları Bagratlı Kralı Aşot tarafından M.S. 964 yılında yaptırılmaya başlanmış daha sonra Kral III. Sembat 978 yılında 2. takviye sur sistemini yaptırmış 1064 yılında Selçuklu Sultanı Alparslanın Ani’yi fethetmesinden sonra anı beyi olan Ebul Menucehr tarafından 1064 - 1072 arasında 3. sur sistemini yaptırmıştır.
    Kars İline 42 km uzaklıktaki Ocaklı Köyü sınırları içerisinde yer alan Anı Ören Yeri Türkiye - Ani Harabeleri Ermenistan sınırını ayıran Arpaçay Nehrinin batı yakasında Türkiye sınırları içerisinde volkanik bir tüf tabakası üzerine kurulmuş bir ortaçağ şehridir. Arpaçay boyunda bulunan ören yeri. 961-1045 yılları arasında Pakraduni Hanedanlığından Ermeni hükümdarlarının başkenti olmuştur. 11. ila 12. yüzyıla ait bazı İslam mimarisi eserlerini de barındırır.
    Kentin adı en erken 6. yüzyılda Gamsaragan sülalesinden Ermeni beylerine ait bir müstahkem yer olarak geçer. Ermeni Gamsaragan ailesi ile Ermeni Bagrationi (Bagrat) ailesi arasındaki uzun mücadele, ikincilerin zaferi ile sonuçlanmış ve 780 yılında Gamsaragan'lar mülklerini Bagratlılara satarak Bizans ülkesine göçmüşlerdir.
    Bagratlı I. Aşot 885 yılında Abbasi Halifesi ve Bizans İmparatoru tarafından "Ermenistan Kralı/Şehinşah-ı Armen" olarak tanınmıştır. Aşot ve oğulları önce bugünkü Tuzluca ilçesinin 8 km kuzeyinde Halimcan köyü yakınında bulunan Bagaran kentinde, daha sonra Akyaka ilçesinde Koyucak mevkiinde bulunan Şirakavan'da ve Kars merkezde hüküm sürmüştür. 961 yılında 3. Aşot 953-977 başkentini Ani'ye taşıyarak burada büyük bir kentin inşasına başlamıştır.
    Kent en parlak devrini 977-989 tarihlerinde 2. Simpat ve oğlu Gagik 989-1020 döneminde yaşamıştır. Bu devirde kent nüfusunun 100.000'i aştığı rivayet edilmektedir. 1045'te Bizanslılar Ani'yi zaptedip Bagratlı devletine son verince savunmasız ve huzursuz kalan bölge, 1064'te Selçuklu sultanı Alparslan'a teslim olmuştur.
    Ani Menüçehr Camii
    Kent, 1064 yılına kadar Bizans yönetiminde kalmış ve bu tarihte Selçuklular tarafından zaptedilmiştir. Ancak kentte Selçuklu idaresinin kurulmuş olduğuna dair bir belirti yoktur. Selçuklu fethinden kısa bir süre sonra kent ve çevresinin Kürt kökenli Şeddadî beyliğinin yönetiminde olduğu görülmektedir. Ani'deki en önemli İslam eseri olan Menuçihr Camii, 1072 yılında Şeddadî emiri Menuçihr tarafından yaptırılmıştır.
    1190 yılı dolayında Zakare Mikhrigridzeli adlı Gürcü beyi Ani hisarını üs alarak Kars ve Ahıska bölgesini kapsayan bir egemenlik kurmuştur. Bunun soyundan gelenler önce Tiflis'teki Gürcü krallarına, sonra Moğol İlhanlılar'a bağlı "atabey" sıfatıyla hüküm sürmüşlerdir. Ani'deki Hıristiyan eserlerinin bir çoğu bu devirde yapılmış veya onarılmıştır. Daha sonra kent Celayirli ve Karakoyunlu devletlerinin egemenliğine girmiş ise de, nüfusu ağırlıkla Ermenilerden oluşmuştur.
    Ani 1319'daki depremde ağır hasar görmüş, daha sonra Timur tarafından ele geçirilerek tahrip edilmiştir. Buna rağmen 1535 Osmanlı-İran savaşında tamamen terkedilinceye dek, kentte bir nüfusun barındığı anlaşılmaktadır.
    Surp Stephanos Kilisesi
    Vadi içinde bulunan Dikran Honentz Kilisesi 1215 yılında onarılmış ve Ermeni kilise geleneğini gösteren zengin fresklerle bezenmiştir. Fresklerde Ermenilere Hıristiyan dinini getiren Aziz Grigor/Krikor Lusavoriç'in hayatından sahneler görülür.
    1020 yılına tarihlenen Abugamir Pahlavuni Kilisesi, İslam mimarisinden kaynaklanan ve daha sonraki dönemde Selçuklu mimarisinde sık sık kullanılan özellikler sergiler.
    1035 tarihli Halaskâr Amenaprgiç Kilisesi dairesel kesitli bir kümbet yapısındadır. 1957 yılında yıldırım düşmesi sonucu yarısı yıkılmış diğer yarısı ise eksiksiz ayakta kalmıştır.
    Menuçihr Camii, Türk fethinden sonra Türkiye topraklarında inşa edilen en eski cami olmasıyla dikkati çeker. Muhtemelen daha eski bir sivil yapıdan dönüştürülmüş ve 14. yüzyılda ikinci kez tadilata uğramıştır.
    Arkeolojik alanın dışında kalan bir müstahkem tepe üzerinde, Zakare Mkhrgrdzeli'nin Kızlar Kilisesi adıyla bilinen kilise görülür.
    ---------------------------------------------
    Kamera/Metin Yazım : Mehmet SÖKMEN
    Seslendirme : Rüksan Atak SÖKMEN
    Çekim Tarihi : 19.06.2019
    Prodüksiyon Yapım Tarihi: 12.09.2019
    Video Prodüksiyon Yapım, Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 0532 525 84 93
    web: www.mehmetsokmen.tv
    / mehmetsokmen1

КОМЕНТАРІ • 19

  • @mavivatan9417
    @mavivatan9417 2 роки тому +2

    buraya kışın gittim. Kışın görmek apayrı burayı. Herkese öneririm.Karsın insanı da çok iyi insanlardı.

  • @ilyaskolayl1016
    @ilyaskolayl1016 4 роки тому +5

    Restorasyon bu işin eğitimini almış kişilere yaptırılmalıdır. Restorasyon inşaat işi değildir. Ani harabelerinin girişindeki köyde yaşayan insanlar bu ülkenin en meşakkatli şartlarda yaşayan insanlarındandır. Onlara da 250 m2 olmasada 100 m2 evler yapılmalı, turizme katkı sağlayacakları eğitimler verilmelidir.

  • @yusufuzunay2804
    @yusufuzunay2804 2 роки тому +1

    Orası çok üzel ben gitim

  • @dogruyol491
    @dogruyol491 3 роки тому +2

    ŞUŞA KARABAK AZERBAYCAN...ERMENİSTANDA AZERBAYCANIN TOPRAKLARI...1920 RUDYA TARATDI ERMENİSTANI

  • @oktaymustafayev5297
    @oktaymustafayev5297 3 роки тому +1

    Karabakh Azerbaycan 🇦🇿🇹🇷🇦🇿🇹🇷🇦🇿🇹🇷🤘🤘

  • @user-vr6io5xb9e
    @user-vr6io5xb9e Рік тому

    Son iki senedir hemen bütün ermeni diaspora videolarını izliyorum (Azerbaycan savaşı yüzünden) Bu gün aslında ANİ ile yaptıkları çalışmaları, kurdukları heyeti, Kavala ile yaptıkları işbirliğini falan anlatan bir video izledim ve bir kez daha fetocuların bizi nasıl bir uçuruma sürüklemek olduğunu ve bir felaketten döndüğümüzü anladım. Ani onlar için çok önemli ve sözde soykırım tanınması, toprak talebi, tazminat ödenmesi, Ani dahil bazı tarihi kalıntıların yönetiminin devredilmesi gibi taleplerin içinde. O yüzden bir daha asla ve asla bu insanlara hoş görülü davranılmaması, taviz verilmemesi ve halkın bilinçlendirilmesi gerekiyor.

  • @mustafademirci5715
    @mustafademirci5715 3 роки тому

    Türklere ait ilk cami den hiç bahsetmemenizi yadırgadım. İslam eseri ayrı Türk eseri ayrı.

  • @oktaymustafayev5297
    @oktaymustafayev5297 3 роки тому +1

    Azerbaycan Türkiyə Pakistan qardaş 🇦🇿🇹🇷🇵🇰🇦🇿🇬🇪🇺🇦🇰🇿🇰🇬🇹🇷🤘🤘🤘🇦🇿🇦🇿🇦🇿🇦🇿🇦🇿🇦🇿🇦🇿🇦🇿🇦🇿🇦🇿🇦🇿🇦🇿🇦🇿🇦🇿🇦🇿

    • @MehmetSokmenTv
      @MehmetSokmenTv  3 роки тому

      Haydi bakalım ben de gardaşlığı ilan ediyorum

  • @Ilxl415
    @Ilxl415 Рік тому

    Ani .Armenia 🇦🇲🇦🇲🇦🇲