Saint Maximus on Will and Ceaseless Desire - fr. Nikolaos Loudovikos

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 21 сер 2024
  • One of the greatest cases of a man full of avidity for theological word and will for its transference through-out the population is Saint Maximus the Confessor. He lived and acted during an era in which many and great heresies still existed and the continuing clashes between them and the one, true and Orthodox Church many times created little "schisms", which often were present in a political level as well.
    During those turbulent times, Saint Maximus was called to be a "beacon" of Orthodoxy for the population, not only of Constantinople, but that of the West as well, in which he made a great effort against the heretics. He was targeted than by them though, and after a number of persecutions, arrests and exiles, he finally finds his place of rest in Pontos, leaving behind him a great amount of work, which became the basis of theological thought for the next years but is also considered the continuation of the great Fathers of the Church.
    Saint Maximus the Confessor, is for us a fine example of faith and persistent struggle for the designation of the one and only truth in turbulent times. Without the danger of persecutions nowadays, our will for the designation of the truth must be our be-all and end-all, just like it was for this great Saint of our Church.
    Featuring Fr. Nikolaos Loudovikos, professor of dogmatic theology and philosophy of the Ecclesiastical Academy of Thessaloniki
    ------------------------------------------------
    Sound source: • Τριάς Ομοούσιε, περισσ...
    ------------------------------------------------
    Facebook: / info.aparchi
    Instagram: / aparchi.gr
    Website: aparchi.gr/
    Our community on Viber: invite.viber.c....
    ------------------------------------------------
    Support our effort through this link: aparchi.gr/sup...
    ------------------------------------------------
    The use of the full video or part of it in publications on different channels or pages without the permission of the legal copyright owner is prohibited.
    Aparchi © 2022. All rights reserved.

КОМЕНТАРІ • 28

  • @user-dz5jl4ov3c
    @user-dz5jl4ov3c Місяць тому +5

    Αδιανόητος λόγος, απίστευτος

  • @papaki2027
    @papaki2027 Рік тому +11

    Δεν είναι τόσο οι έννοιες που είναι δυσνόητες, όσο ότι ξαφνικά ανοίγουν τα μάτια μας στο Φως και κάνουμε ώρα να συνέλθουμε και να αρχίσουμε να επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες που μας μεταφέρει ο πατέρας Λουδοβίκος.
    Από τους μεγάλους θεολόγους της εποχής μας, είμαστε πολύ πολύ πολύ πολύ πολύ πολύ πολύ τυχεροί που τον έχουμε

  • @SofiaSt1
    @SofiaSt1 Рік тому +12

    Είναι πολύ κατανοητά όλα όσα λέει ο πατήρ Νικόλαος! Μιλάει για το εκ καρδιάς θέλημα, το ολο θέλημα! Εξαιρετικός ο Άγιος Μαξίμος ο Ομολογητής, από τους κορυφαίους Θεολόγους!

  • @poems5952
    @poems5952 Рік тому +5

    Όπως λέει και μια άγνωστη ποιήτρια,
    "Είναι φωνές που αρωματίζουν τον αγέρα,
    ανθοί που θέλεις να μυρίσεις με το νου,
    αν δεν τους κόψεις θα πονάς την ίδια μέρα,
    θα 'χεις την όψη ενός ακίνδυνου τρελού."

  • @Aaaaa2517
    @Aaaaa2517 Рік тому +4

    Ευχαριστούμε! Το ότι αυτή η παρανόηση είναι ευρέως διαδεδομένη στην Μοσκοβία το ήξερα ...Εκει η ελευθερία θεωρείται ύβρις , τους θελουν όλους να είναι σαν ρομπότ...Τώρα μαθαίνω ότι υπάρχει και στην Ελλάδα...Τραγικό...

  • @ab4363
    @ab4363 Рік тому +3

    Σας ευχαριστώ πολύ που τονίσατε πώς το θέλημα το φυσικό και το γνωμικό είναι προπτωτικά....πως καθορίζουν την ελευθερία του ανθρώπου που τον καθιστά εικόνα του Θεού. Έτσι ερμηνεύονται και πολλοί στίχοι των επιστολών του απόστολου Παύλου και ουσιαστικά μας φέρει και μπροστά στην απάντηση μας προς την αγάπη του Θεού, θετικά ή αρνητικά, από εμάς εξαρτάται! Η ζωή φανερώθηκε σε μας εν σαρκι και η ζωή γίνεται αποδεκτή με την ελευθερία της επιθυμίας μας να ενωθούμε με τον Χριστό, είναι πλέον δική μας απόφαση, δική μας επιθυμία να ξεχυθούμε προς την αιωνιότητα, προς την πλήρη ελευθερία από τα όρια των αισθητών!!!

  • @user-fq5su4yb1w
    @user-fq5su4yb1w Рік тому +1

    Ο παραπάνω πατήρ είναι ένας σύγχρονος μεγάλος πατήρ της εκκλησίας πραγματικά,για να συμφωνήσω και εγώ με τον μακαριστό π.Αθανάσιο Γέφτιτς.Λέει πράγματα πολύ καινοτόμα,σε πατερικές γραμμές πάντα αλλά σε διάλογο με το σήμερα.

  • @user-su5rh1po3r
    @user-su5rh1po3r Рік тому +1

    Χαιρετε Πάτερ.!Ξελυνετε τους κομπους μου. Ευχαριστώ πολύ!!

  • @sra5301
    @sra5301 Рік тому +1

    Συγκλονιστικός.

  • @SofiaSt1
    @SofiaSt1 Рік тому +1

    Τα τελευταία δυο λεπτά είναι όλη η ουσία!!!!!

  • @user-ly7nl7wn9j
    @user-ly7nl7wn9j Рік тому +3

    Σας παρακαλω καλο ειναι να μην βαζετε ψαλμωδιες ταυτοχρονα με την ομιλια του αλλου !!

  • @mariachronopoulou7729
    @mariachronopoulou7729 Рік тому +2

    Πάτερ μου δεν είναι ότι δεν καταλαβαίνουμε την διαφορά, είναι ότι η καρδιά μας δεν χωράει αυτήν την αλήθεια και οι πλάτες μας δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της ελευθερίας αυτής!

    • @user-ng7gl3vi8k
      @user-ng7gl3vi8k Рік тому +1

      Ωραίο σχόλιο Μαρία καταλαβαίνω τι εννοείς, όμως να ξέρεις ότι ολοι οι άνθρωποι δεν έχουν το ίδιο επίπεδο αντίληψης, άλλοι είναι δημοτικό,άλλοι γυμνάσιο κτλ..ο Π. Νικόλαος είναι μια μορφή που το επίπεδο του είναι υπερβολικα υψηλο για εμάς χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο τρόπος που μιλάει είναι λάθος. Το πρόβλημα είναι δικό μας που παραμένουμε στάσιμοι και ακαταδεκτοι.

    • @trikoloremitr1238
      @trikoloremitr1238 Рік тому +3

      Μάτια μου, πόσο δίκιο έχεις! Σκέψου βέβαια του μεγάλους μας Αγίους, που αμάρταναν, παρά, και μετά, τις ψυχοσωματικές εμπειρίες του Θεού στις ζωές τους. Τί απόλυτη συντριβή, να πέφτεις ξανά και ξανά, ενώ όντως γνωρίζεις...εκεί καταλαβαίνεις νομίζω, καλύτερα , και το απύθμενο βάθος της φιλαυτίας πολύ περισσότερο όμως, το Έλεος του Θεού που βρέχει επι δικαίων και αδίκων. Τότε νομίζω, η μετάνοια ασκείται τρόπον τινά, ως φυσική αντίδραση..

  • @mariajesusrey8258
    @mariajesusrey8258 Рік тому

    🙏💙💙💙🌹🌹🌹🇪🇸

  • @elpidarap
    @elpidarap Рік тому +8

    Σας παρακαλω να αφαιρεσετε την μουσικη υποκρουση !

  • @avs-
    @avs- Рік тому +1

    Ωραίο βίντεο αλλά χωρίς θόρυβο από πίσω για να συγκεντρώνεται κανείς στα λόγια του ομιλούντα

  • @user-jq7wo6fv2m
    @user-jq7wo6fv2m Рік тому

    Καλή δύναμη πάτερ σας παρακολουθώ αλλά δυστυχώς δεν καταλαβαίνω τις περισσότερες φορές σάς ευχαριστώ

    • @user-uz1oo2hd1h
      @user-uz1oo2hd1h Рік тому +2

      Εάν ακούσεις ξανά και ξανά θα καταλάβεις.... είναι βαθιές έννοιες, αλλά αν τα ξανα ακούσεις με πολύ μεγάλη προσοχή θα τα κατανοήσεις

    • @diwnhs
      @diwnhs 6 місяців тому +1

      Συνεχίστε να ακούτε ομιλίες του, σε διάφορα θέματα και σε διαφορετικά ακροατήρια. Σε κάθε ομιλία δίνει στοιχεία που βοηθούν γενικότερα στην κατανόηση.
      Βοηθάει πολύ, μετά από καιρό να ανατρέχετε στις παλαιότερες ομιλίες που είχατε ακούσει και δεν είχατε καταλάβει• κι έτσι σιγά σιγά κατανοούμε όλο και περισσότερο.
      Καλή συνέχεια ❤

    • @user-jq7wo6fv2m
      @user-jq7wo6fv2m 6 місяців тому

      @@diwnhs σε ευχαριστώ

  • @n1ch0la5p
    @n1ch0la5p Рік тому +7

    Δεν είναι εύκολη η παρακολούθηση του π. Νικολάου γιατί οι έννοιες που μεταδίδει είναι αρκετά πυκνές. Δεν βοηθάει το ψάλσιμο στο παρασκήνιο στην μετάδοση των εννοιών. Η πίστη δεν είναι συναίσθημα και εντυπώσεις αλλά νοερή συνάντηση με τα πνευματικά, υπερνοερά και όχι υλικά. Καλύτερα να υπήρχε λοιπόν χωρίς περισπασμούς καθαρά η ομηλία του π. Νικολάου. Ακούμε μουσική όταν όταν ΕΧΟΥΜΕ ήδη εισαχθεί στα νοήματα.

    • @And_pap
      @And_pap Рік тому +1

      Δεν φταίει η μουσική στην μη συγκέντρωση.. αλλά η προσωπική αδυναμία για συγκέντρωση. Το παρασκήνιο, οπτικοακουστικό, υπάρχει πάντα και στις ζωντανές διδασκαλίες.

    • @zazenshin1
      @zazenshin1 Рік тому +2

      Γιατί αποκλείετε την συμμετοχή του σώματος σε αυτή την αναζήτηση;

  • @yperousio
    @yperousio Рік тому +1

    Δυστυχώς αυτά που λέει εδώ ο π. Νικόλαος είναι απευθείας σε σύγκρουση με την ορθοδοξία .... λυπάμαι

    • @trikoloremitr1238
      @trikoloremitr1238 Рік тому

      Για δώσε μας περισσότερες πληροφοριες..

    • @yperousio
      @yperousio Рік тому +1

      @@trikoloremitr1238 το γνωμικό θέλημα είναι μεταπτωτικό, δεν ακήκει στην φύση του ανθρώπου, είναι παρά φύσιν, διότι ο άνθρωπος επλάσθη να έχει κοινωνία με το Άγιο Πνεύμα όπως και οι Άγγελοι. Ο Χριστός, ο νέος Αδάμ, δεν είχε γνωμικό θέλημα, αλλά δύο φυσικά θελήματα, και οι άγιοι αγωνίζονται για την εκκοπή του γνωμικού θελήματος.