Diş Çekimi Nedir? Nasıl Yapılır?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 14 лют 2024
  • metcodental.com
    Diş Çekimi Nedir? Nasıl Yapılır?
    Diş çekimi herhangi bir problem olduğunda ve dişin kurtarılması mümkün görünmediğinde tercih edilen bir çözümdür. Diş hekimleri için diş çekiminin son çare olarak tercih edildiğini söyleyebiliriz. Dişin kurtarılmasının mümkün olmadığı durumlarda çevre dokulara zarar vermeden dişin ağız içerisinden tahliye edilmesi diş çekimi olarak adlandırılır. Bu işlemde diş, kemikte yer alan ve soket olarak adlandırılan yuvasından tıbbi aletler yardımı ile çıkarılır.
    Öncelikle diş çekimi işleminin diş hekimi veya çene cerrahları tarafından yapılması gereken bir müdahale olduğunu belirtelim. Dişin çekilmesinden önce bu bölgenin uyuşturulması için lokal anestezi işlemi gerçekleştirilir. Anestezi ilacı enjeksiyon yöntemi ile bölgeye iletilir. Çok kısa bir süre içerisinde uyuşma meydana gelir ve ardından işleme başlanabilir. İşlem sırasında diş, elevatör adı verilen tıbbı bir alet ile yerinden oynatılır. Ardından davye kullanılarak diş sıkıca kavranır. Sonrasında dişin bağlarından gevşetilmesi için hafifçe oynatılması gerekir. İleri ve geri yönlü hafif oynamalar ile diş bağlarından ayrılır ve böylelikle diş çekimi işlemi de kolaylıkla gerçekleştirilir.
    Sadece bazı durumlarda dişin parçalı olarak ağız içerisinden tahliye edilmesi söz konusu olabilir. Bunun dışında çoğunlukla diş tek bir parça halinde çekilir. Diş çekiminin ardından hafif bir kanama olması beklenen bir durumdur. Çoğunlukla çekim sonrasında geride kalan oyuk kısımda bir kan pıhtısı meydana gelir. Zira diş çekiminden sonra iyileşmenin başlaması için bu kan pıhtısının meydana gelmesi de gerekmektedir. Diş hekimi tarafından bu bölgeye tampon yerleştirilmesi de mümkündür.
    Hastaların çok büyük bir bölümü diş çekimi sırasında acı hissetmekten endişe etmektedir. Ancak bu işlem sırasında hastanın acı ya da ağrı hissetmesi anestezi yardımı ile önlenmektedir. Diş çekimine başlanmadan önce bölgenin lokal anestezi ile uyuşturulmasının amacı da budur. Hasta acı, kramp, sızı ya da ağrı hissetmez. Bu konuda herhangi bir endişe yaşamanıza gerek yoktur. Sadece baskı hissedebilirsiniz.
    Diş çekimi işlemi 15 ile 20 dakika arasında bir sürede tamamlanan bir işlemdir. Ancak birden fazla sayıda kökü bulunan dişin çekilmesi için gereken sürenin biraz daha uzun olabileceğini belirtebiliriz. Bununla birlikte cerrahi müdahale ile yapılacak olan diş çekimlerinin süresi daha uzun olur. Kimi zaman gömülü diş problemi de daha uzun süreli bir çekimin yaşanmasına sebep olabilmektedir. Diş çekimine başlanmadan önce diş hekiminiz işlem süresine dair tahmini bir bilgi verecektir.
    Diş hekimliğinde dişin doğal hali ile ağızda tutulması temel amaç olsada, bazı durumlarda diş çekimi kaçınılmaz olabilmektedir. Dolgu, kanal tedavisi veya kron uygulamaları ile kurtarılamayacak olan dişlerin çekilmesi gerekmektedir. Diş çekimi toplumda göz korkutan bir işlem olarak görülsede, kurallara uygun işlemlerin yapılması ve hastanın önerilere uyması süreci sıkıntısız geçirmesini sağlar. Diş çekiminin ardından ağrı oluşması normal karşılanırken, çekim yerinde oluşan pıhtının sigara içerek, dil veya herhangi bir alet değdirilerek veya sık tampon yapılarak bozulması ise yara iyileşmesini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
    Bu video sadece bilgilendirme amaçlıdır.
    Diş hekiminiz ile birlikte hangi tedavinin sizin için en uygun olduğuna karar vermeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz. Videolarımızı bilgilendirici buluyorsanız lütfen abone olmayı unutmayın.
    Sağlıklı günler dileriz.
  • Наука та технологія

КОМЕНТАРІ • 6

  • @korayzengin
    @korayzengin 4 місяці тому

    20 LİK DİŞLER ALINMIŞTI GÖMÜLÜ İDİ HAFTAYA İMPLANT TEDAVESİ OLACAK ZORLU İSLEM Mİ İLK KEZ OPERASYON GEÇİRECEĞİM 😔😔

    • @MetcoDental-1991
      @MetcoDental-1991  4 місяці тому

      Sakin olmanızı ve endişe etmemenizi tavsiye ederiz. Diş hekiminiz sizin için en konforlu uygulamayı yapacaktır. Ağrı, acı vs. hissetmezsiniz. Baskı hissedebilirsiniz. Konu ile ilgili videolarımızı izleyerek daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
      ua-cam.com/video/MBCRfOABd3s/v-deo.html İmplant Ameliyatı ve İyileşme Süreci Nasıldır?
      ua-cam.com/video/QR6PbObBGpo/v-deo.html İmplant Tedavisi Yaptırırken Dikkat Etmeniz Gereken 3 Şey
      ua-cam.com/video/wnfak0iDtDk/v-deo.html Dişçiye Gitmeye Korkuyorum!
      Sağlıklı günler dileriz.

    • @korayzengin
      @korayzengin 4 місяці тому

      @@MetcoDental-1991 İzledim videoyu iğneden korkuyorum o yüzden önce sprey sıkmasını istiyorum genelde

    • @MetcoDental-1991
      @MetcoDental-1991  4 місяці тому +1

      @@korayzengin İmplant sonrası çok soğuk veya çok sıcak yiyecek içecek tüketilmemelidir.
      İmplant sonrası en az 2 saat boyunca besin ve sıvı tüketilmemelidir.
      İlk 24 saat katı besinlerden uzak durulmalıdır. Yumuşak yiyecekler tüketilebilir fakat sıcak besinlerden uzak durulmalıdır. Püre, çorba gibi besinler ılık olarak tüketilebilir. Sağlıklı günler dileriz.

    • @korayzengin
      @korayzengin 4 місяці тому

      @@MetcoDental-1991 Diş Hekimim Çene Cerrahı İle Çalışıyor Zaten 20 lik dislerimi de diş hekimi ile çalışan cerrah cekti 4 ü o çekti hepsi de gömülü idi kemiğin içinde alt çene şişme olmuştu üste çene fazla olmamıştı

    • @MetcoDental-1991
      @MetcoDental-1991  4 місяці тому +1

      @@korayzengin Gayet iyi olmuş. Başarılı bir operasyon olsun.