SAHTE BAKIR ÇUBUK NASIL ANLAŞILIR? PARATONER VE AHMET USTA!

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 24 жов 2018
  • **TÜRKİYE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ (TBDY - 2018)**
    YENİ YÖNETMELİK KURSU( STA4CAD V14.1-GÜÇLENDİRME-OSKA(METRAJ)-İDECAD LİNKİ AŞAĞIDADIR.
    www.udemy.com/tbdy-2018-e-gor...
    DESTEĞİNİZ İÇİN KANALIMA ABONE OLMAYI VE BEĞENMEYİ UNUTMAYIN.
    instagram ➤ @erdmfidan

КОМЕНТАРІ • 210

  • @Blooppenheimer
    @Blooppenheimer 4 роки тому +42

    Yıldırımları yakalamak için ucuz ama iletken bir sivri uçlu direk yeter!
    Elektrik Mühendisleri Odası: "Aktif paratonerler, ne bilimsel gerçeklere, ne de standartlara uymamaktır. IEC standartlarında aktif paratonerlere yer yoktur. Dayandığı NFC Standardı, bir üretici standardı olup,
    uluslararası teknik bir standart değildir. Bilimsel çalışmalar aktif paratonerlerin sıradan bir sivri uçtan farklı olmadığını göstermektedir."
    Yüksek lisansta bunun hesabını yaptırmıştı hoca. Sonuç; üzerinde radyoaktif madde veya ıvız zıvır içeren bir çubuk ile alelade bir alüminyum veya başka bir sivri çubuğun hemen hiç bir farkı yok. Değer bakımından hangisi 1 cm. daha yüksekte ise o çubuk kazanır :) Hoca demişti ki; batı ülkeleri ellerindeki radyoaktif atıkları bizim gibi ülkelere kakalamak için bunu uydurdular ama kendileri yapmadı. Türkiye'de bir sürü yerin çatısına radyoaktif atıklı paratoner kondu. Şimdi "radyoaktif madde kullanımı" yasaklandı ama büyük paratoner firmaları, radyoaktif olmasa bile "aktif paratoner" diye uyduruk isimlerle daha pahalıya alelade bir kaç sivri ucu olan çubuk satıyorlar hala. Hepsi gereksiz. 1 cm. daha yüksekte olan kazanır. Çünkü burada yıldırımın fiziği buluttaki korkunç elektrik yüküne ve düşeceği yer ile olan mesafesine bağlı. Senin çubuğunun ucunun iyon yayması (radyoaktiften kalma sonucu etkilemeyen hikaye) v.s %0.000001 bile etkili değil. www.emo.org.tr/ekler/6a5b31c85dbd15f_ek.pdf?dergi=949
    Toprağa çakılan bakır elektrotlara (çubuklara) yapılan mekanik (vidayla yapılan) bağlantı, ortalama 3-6 ay içinde korozyondan dolayı direncini arttırır ve topraklama kalitesizleşir. Tek çözüm; bakır topraklama kablosu ile bakır çubuğun birleşme yerine KAYNAK yapmaktır. Ancak bu şekilde yıllarca işlevini koruyabilir: ua-cam.com/video/EQmJogpzNRI/v-deo.html
    Büyük inşaatlarda, yani imkanı olan sahalarda; topraklama çubuklarının çakılacağı yer (kepçe ile mesela) kazılır, açılan çukura veya aralarında 2 metre olan çukurlara çubuklar konup, dik durması için biraz balyozla çakılır. Çukur içinde kalan 1 - 1,5 metrelik boşluğa şu konulabilir:
    Toprak Direnç Düşürücü Toz" koymak. ( www.ampermarket.com.tr/toprak-direnc-dusurucu-toz-gem ).
    Böylece bakır elektrotların (çubukların) etrafında daha iletken bir toprak yapısı elde edilebilir.
    Çukur iyice bastırılır. üzerine toprak konur. Yine normal şekilde bastırılır.
    Bir miktar sulanır. Hava boşlukları alınmaya çalışılır.
    Tuz koyarsanız 6 aya su ile eriyip gider.
    Buna rağman en temel 3 şey şudur;
    - Ne yaparsanız yapın, ölçmeden topraklamanın iyi olup olmadığını bilemezsiniz.
    - İlk başta ne kadar iyi olursa olsun, zamanla direnç değerinin artması çok olasıdır. İyi ve uzun ömürlü topraklama çok zor bir iştir.
    -Topraklama yönetmeliği (Almanya'dan ciddi biçimde örnek alınmış ama) berbat derecede karmaşık (yazıya gömülmüş şekilde ve o maddeden bu maddeye top gibi atıfta bulunacak halde) hazırlanmıştır ülkemizde.
    Ben daha tam iyi bilen bir teknik adama denk gelmedim. Büyük topraklama firmaları hariç kimse tam olarak ne yapması gerektiğini %100 bilmiyor gibi. Şu anda Türkiye'deki topraklamaların %99'unun yönetmeliğe %100 uymadığını düşünüyorum. Ama bunun sorumlusu yönetmeliği iğrenç derecede karmaşık şekilde hazırlayan Elektrik Mühendisleri Odası'dır. EMO'da topraklama kursu veren hoca, kursiyerlere bile %100 anlatmakta çok zorlanıyor.
    Merak eden, işin profesyoneline " elektrik enerjisi olan direğin 'adım geriliminden' korumalı topraklama" diye bir sorsun da cevabını öğrenince bunu uygulayacak cctv kameracı veya sokak aydınlatması müteahhidi var mıdır diye kendine bir sorsun. Kamera direğinin maliyetinin 2-3 katı topraklama yapması gerekir. Ki daha hiç görmedim. Belki ve sadece enerji nakil hatlarında, büyük müteahhitler uygulayabiliyordur.

    • @gokhanmatt
      @gokhanmatt 3 роки тому

      Hocam güzel bilgileriniz için çok teşekkürler. Benim anlamadığım bir nokta var. Bakır çubukların üst noktası, zemin kotunun 1-1.5 metre içinde mi olmalı?

    • @Blooppenheimer
      @Blooppenheimer 3 роки тому +4

      @@gokhanmatt Yönetmeliğe şöyle yazılmıştır:
      9.1) Konuma göre topraklayıcılar:
      i) Yüzeysel topraklayıcı: Genel olarak 0,5 - 1 m. arasında bir derinliğe yerleştirilen topraklayıcıdır. Galvanizli şerit veya yuvarlak ya da örgülü iletkenden yapılabilir ve yıldız, halka, gözlü topraklayıcı ya da bunların karışımı olabilir.
      ii) Derin topraklayıcı: Genellikle düşey olarak 1 m’den daha derine yerleştirilen topraklayıcıdır. Galvanizli boru, yuvarlak çubuk veya benzeri profil malzemelerden yapılabilir.
      Ama topraklama yapılan yerin direk/bina olmasına, gerilim seviyesine v.s. arıza durumlarında olabilecek en büyük dokunma ve adım gerilimi değerlerinin altında olacak bir topraklama sistemi olmalıdır.
      Klasik ev/apartman inşaatlarında %100 bakır elektrotlarının üst kısmı; zeminin 1m altına veya daha derine gelecek şekilde yerleştirilirse/çakılırsa doğru olur. Ama yükümlülük burada bitmez. Yaptığınız topraklamanın; arıza durumlarında dokunulacak yüzeylerde evlerde 50V'u (şantiye ve tarım alanlarında 25V'u) geçmeyecek şekilde topraklama direnci sağlaması gerekir.
      Kamera direkleri, elektrik direkleri ve trafo gibi yerlerde ise adım gerilimi hesabı da yapılmalıdır. Kamera direğinde bu hesabı yapanı görmedim. Enerji Nakil Hatlarında çok iyi yapılıyor. Düşük gerilim taşıyan direklerde ise çok ender hala. Olanlar da yine %100 uygun mudur tartışılır...
      Ev/Apartman yapan kimse için bakır çubukla, arıza anında dokunma gerilimini max. 50V verebilecek topraklama direncini sağlamak; yapan kişiye kural olarak yeter. Arıza akımı hesabından; olması gereken max. topraklama direnci hesaplanır. Uygulamada bu değere (değerin biraz altına) ulaşılmaya çalışılır. Ama maalesef, ulaştığınız bu direnç değeri; uygulamaların %90'ında 1 sene sonra yalan olur. Biraz uzun ve aslında çok incelikleri olan konular...

    • @Blooppenheimer
      @Blooppenheimer 3 роки тому

      ​@@Fatih-wz2xo yıldırımlar genelde 5 milyon -120 milyon volt arasında gerilimler oluşturur. 1972 deki apollo 15 roketini vuran yıldırımın ise 300 milyon volt olduğu ölçülmüştü.
      Yıldırımın dönüş darbesinin akımı yaklaşık 30.000 ampere, sıcaklığı 30.000 °C'ye ulaşabilir.
      Kural koyucular "yıldırım koruma iletkeninde galvanizli şerit de kullanılabilir" deseler idi neler olurdu?
      Bir kere direnç bakıra göre 5-20 kat daha yüksek olacağından, 5-20 kat daha kalın galvanizli malzemeler kullanılması gerekecekti.
      Kesiti artmış galvanizli çelik hattın maliyeti ve uygulaması çok da avantajlı olmayacaktı.
      Üstelik bu kadar büyük kesitlerde galvanizli çelik kullanılsaydı bile yıldırım muhtemelen bakırdan indiği hızda toprağa inemeyecekti(çok çok küçük farklarla)
      Daha çok ısınacaktı, hat üzerinde daha çok gerilim endüklenecekti. Oluşan bu daha yüksek gerilim, daha kolayca yakınlardaki balkon demirlerine, ferforjelere, yakındaki pencerelere v.s. gerilim darbesi oluşturabilecekti. (Bakır kullanıldığında da olabilir ama galvanizli çeliğe göre daha az şiddetli olur/olabilir)
      Sözün özü; muzzam bir elektrik darbesini, olabildiğince hızlı ve etrafa çok "sıçratmadan!!" (mümkün olduğunca arklar/gerilim darbeleri olmadan)
      yıldırımın enerjisini yere/toprağa indirmek gerekiyor.
      Milyon çeşit bina varken riske girilmeyip bakır kullanımı şart koşuluyor.
      50/100 mm2 bakırın alternatifi olsaydı
      bunun 5-20 katı kesitte galvanizli şeritler düşünülecekti belki ama
      hem hala benzer maliyetli olacaktı
      hem de bakır kadar performanslı/güvenilir olmayacaktı.
      Olasılıklar düşük olsa da söz konusu insan hayatı olunca, işi mümkün olduğunca garantiye almaya çalışıyor otoriteler.

    • @unsalaltntas4170
      @unsalaltntas4170 3 роки тому

      Yaylada evimin etrafı ağaçlarla dolu,ucuz ve kendi imkanlarimla bir paratöner yapabilirmiyim,bilgi verirseniz çok mutlu olurum

    • @unsalaltntas4170
      @unsalaltntas4170 3 роки тому

      @@Fatih-wz2xo 'çok yıldirim oluyor,gök gürültüsü,şimşek

  • @erkan4460
    @erkan4460 5 років тому +21

    Vaybe sahte bakiri iyi yakaladin valla...yuzyil gecse o deneyi o an yapmak benim aklima gelmezdi...abi gercekten tam profosyonel olmuşsun sen

  • @volkan760
    @volkan760 5 років тому +32

    ustalar çubuğun saf bakır olmadığını biliyor gibiydiler. mıknatıs dendiği anda hareketleri, konuşmaları tuhaflaştı. bakır kaplama kazıklar 15-20 lira...

    • @teslanews5384
      @teslanews5384 4 роки тому

      3:15

    • @mesopotamian7544
      @mesopotamian7544 2 роки тому

      bisey olmaz o da isi fazlasiyla görüyor sen cocuk olduğun icin anlamazsin yegenim

  • @mc.blgseztklm9053
    @mc.blgseztklm9053 5 років тому +13

    Yaw kardesim sen ne iyi bir insansin boyle. O kadar videolarina ve yorumlara baktim ve bir cok insana yardimin dokunmus. Insan okuyacaksa senin gibi okumali. Insanlara her daim yardim. Bravo aslan kardesim

    • @ErdemFidan
      @ErdemFidan  5 років тому +2

      Estağfurullah tek yaptığım insanlık. Eksik olmayın çok teşekkür ederim

  • @ercancelik1225
    @ercancelik1225 5 років тому +4

    Erdem şefim Allah razı olsun.Şantiyede imalatını yapmış olsam bile detayını tam bilemediğim bir çok konuyu sayenizde öğrendim.

  • @omerertancip6577
    @omerertancip6577 5 років тому +23

    Hep diyorum gene diyorum...Muhendisligin hakkini veren yegane insan..Saol abi...

    • @ErdemFidan
      @ErdemFidan  5 років тому +3

      Estağfurullah. İyi seyirler

    • @ummusenural3538
      @ummusenural3538 5 років тому

      ...

    • @cahitbedir8185
      @cahitbedir8185 3 роки тому +1

      @@ErdemFidan selamünaleyküm erdem bey elektrik odasına kadar çekilen hattı ve panoları çekebilirmisiniz

  • @ggnew8972
    @ggnew8972 5 років тому +7

    Yemin ediyorum Ankara’da almak istediğim tek daire sizsiniz erdem abi binanın hafriyatından başlayıp paratoner kadar kayıt ettiniz ve hiç usulsüz bir iş yapmadınız tebrik ederim.

  • @mecburiyet2224
    @mecburiyet2224 5 років тому +12

    Görülmesi belki çok uzun sürebilecek uygulamaları ayağımıza kadar getirdiğiniz için teşekkür ederim. Saygılarımla.

    • @ErdemFidan
      @ErdemFidan  5 років тому +3

      Rica ederim hakan bey. Ne mutlu bana ki yaptıklarımın farkındasınız takdiri layık gördünüz bana. iyi seyirler. Teşekkürler

  • @cahitpolat590
    @cahitpolat590 5 років тому

    slm erdem abi videolarini zevkle izliyor ve takip ediyorum hosuma gitmeyen binanin uzerinden gelen bakir cubugu saklama gibi bir sansiniz yok muydu cok cirkin bir goruntu olmus tesekkurler emeye saygi

  • @sirmaximillianvonstauffenberg
    @sirmaximillianvonstauffenberg 5 років тому +14

    Şu ustalar az değiller yemin ederim😂

  • @yfsiyahbeyaz
    @yfsiyahbeyaz 5 років тому +4

    Benim bilgime göre Çubuk ile q8 arasında caldwell kaynağı yapmak daha sağlıklı olur ve üçgen mesafesini daha da açmak gereklidir

  • @buraksunnetcioglu6845
    @buraksunnetcioglu6845 3 роки тому +1

    Erdem Abi anlattıkların tamamen Hayat Deneyimleri ve Değerine paha biçilemez.Abi Seni dinlerken adeta yanında stajyer gibi hissediyorum.Okulda asla öğrenemeyeceğiz bu değerli bilgileri tüm samimiyetinle Bizimle paylaştığın için Teşekkür Ederim.Yüreğine Sağlık Abi

  • @ngumuhendislik6751
    @ngumuhendislik6751 3 роки тому +1

    Birbirine bu kadar yakın çubuk çakılması topraklama direncini düşürmediği gibi arttırır. Çubuk boyunun en az iki katı uzaklıkta olmalı. Yorumlardaki hocamın söylediği gibi kaynak yapılması daha sağlıklı olur. Projelerde simgesel gösterilen çubuk sayısına değil, ölçüm sonrası hesaba göre çıkan sayıya göre çubuk cakilmali. Maksadım eleştiri değil, bilgi paylaşımıdır. Video için teşekkürler.

  • @zeus0610
    @zeus0610 5 років тому +3

    erdem bey günaydın
    ustanın kullandığı siyah demir borunun galvaniz olması daha uygun. zamanla paslanmanın önüne geçilmesi için

  • @halkhaber4524
    @halkhaber4524 3 роки тому +2

    Elektrik videolarız mükemmel sağ olun

  • @nezihcabuk123
    @nezihcabuk123 5 років тому +7

    Topraklama için kimyasalların ve tuzların kullanımı yasaklandı zamanla etkisi geçtiği için (yağmur vs) ve yer altı sularına karıştığı için

  • @onurgunduz5721
    @onurgunduz5721 5 років тому +13

    erdem hoca kül yutmaz :))) yine güzel bir video ağzına sağlık

  • @alp730
    @alp730 5 років тому +1

    abicim paratorner topraklaması bu şekilde yapılmaz arası 3 m olmalı ve 3 m derinlikte olmalı pota ile kaynaklanmalı yada bakır klemns ile çubuklara baglanmalı ama şeytan üçgeni bu şekilde olmaz

  • @portakallseker8654
    @portakallseker8654 2 роки тому

    Bakır sürahi almak istiyordum. Yanıltılmak istemediğimden bi öğreneyim derken ilk açtığım video bu oldu. İyi ki de olmuş. İlim bilgi ile harmanlanmazsa cana mal olurmuş bir kez daha gördük.

  • @osmancihaner4071
    @osmancihaner4071 5 років тому +2

    topraklama çubuklarının arası en az çakılan çubuk boyu olması lazım ayrıca kazayağı şeklinde bağlanmalıydı.

  • @aliavunduk3473
    @aliavunduk3473 5 років тому +6

    Yüksek gerilimde çalışan biri olarak söylüyorum yakalama ucundan fi 8 ve ek bağlantıları gayet güzel ama üçgen hiç olmadı üstad bakır çubukları en az 1-1.5 metre üçgen veya kanal şeklinde açıldıktan sonra çubuklar fi 8 veya şerit bakır daha iyi olur bağlanır ve kanal kapatılmadan meger cihazıyla ölçüm yapılır değer 1 in altındaysa üstü kapatılr bu anlattıklarım yapılmadan zaten topraklamanın bi anlamı olmaz Bu arada videolarız çok faydalı emeğinize sağlık

    • @ErdemFidan
      @ErdemFidan  5 років тому +4

      Ali bey bakır çubuk bile kullandırmaz müteahhitlerimizin çoğunluğu. biz insanlara barınmaları için ev yapıyoruz. mevzuatları iş verenler bizden iyi biliyor. maliyetlerin hepsi farkında buna rağmen ne kadar nerden az masraf yaparlarsa onlar için kardır. pardon, ne kadar tasarruf yaparlarsa diyecektim. bu yaptıklarımızın çoğunu yapmıyorlar bile. elbette yapılmalı. bende bir dönem yalvar yakar bir ölçüm yaptırmıştım. umarım videolarım yanlış anlaşılmıyordur. ben bir işin nasıl yapılacağını çekmiyorum bu bir belgesel gibi gidiyor. Türkiye şartlarında günümüz inşaatları ortalama bir firma tarafından nasıl yapılıyor; başından sonuna bir şantiye inceliyoruz, doğruları ve yanlışları ile, bunları çekip tespitlerde bulunuyoruz. ve doğruyu bulmak için de yorumluyoruz.

  • @kptaliyildirim4628
    @kptaliyildirim4628 5 років тому +5

    Ahmet abinin olayı taaa elektrik kasalarını bulmada yaşadığımız sıkıntılar videosundan belliydi. 😁 Kendisine çok selam ederim.

    • @erhanalgan6459
      @erhanalgan6459 5 років тому +1

      Bahsettiğin bölüme baktım koptum gülmekten süper tespit tebrik ederim :)

  • @aharundemir
    @aharundemir 3 роки тому +3

    +Erdem Fidan hocam 5:31'deki çınlama sesinden mevzuyu yakaladı. ve ahmet ustamız 5:57'de olay yerini terk eder :D

  • @azizatlig5136
    @azizatlig5136 2 роки тому

    Tuz iletkenliği sağlar evet ama bakırda oksitlenmeye neden olur ilk etapta değerler güzel gelir tabi ki ben toprağın özgül direnci ile uygun değeri yakalamaktan yanayım ancak bazen tutmaya biliyor o durumlarda zemin iyleştirme yapılıp topraklama çubuğunun çakılmasından yanayın hep daha sağlıklı hemde olması gereken o .

  • @ronaldocool4169
    @ronaldocool4169 4 роки тому

    videolarinizi faydali buluyorum

  • @suerercan
    @suerercan 5 років тому

    Tebrikler doğru bilgilendirme yaptığınız için

  • @gurcan8304
    @gurcan8304 5 років тому

    Merhaba erdem bey ,degerli bilgilerinizi net ve durustce paylasmanizdan dolayi tesekkur ederiz,benim insaatla ilgili yakindan uzaktan hic bilgim yoktur,sayenizde bir seyler ogreniyoruz cekimlerinizi gordukce kaygilarim olustu,ileride bir ev yaptirmayi dusunuyordum ama maalesef basinda olamiyacagim,sizin gibi bilgili ve durust birinin ustalarin basinda olmasina ragmen eminim iscilerden kaynaklanan cok hatalar oluyordur, gordugum kadariyla oluyor.basinda duramiyacagim evin inssatinda bana ne tavsiyeleriniz olur.(bazi mutahitler uc evlik malzeme dahi aldiriyorlarmis) size kolay gelsin bilgileriniz icin tessekkur ederiz AEO.

    • @ErdemFidan
      @ErdemFidan  5 років тому +2

      Mümkünatı varsa benim gibi bir arkadaşı görevlendirin. Güvenebileceğiniz.. Bana yakınsa yardımcı olmayaçalışayım

  •  5 років тому

    Faraday Kafesi uygulaması yaptınız mı hiç ? Yaptıysanız nasıl oldu ?

  • @ferhatkars7845
    @ferhatkars7845 5 років тому +3

    Hocam o duvara o demir boru oldumu? ya o şelle yapmışlar daha bir sürü açık var kusura bakma dayanamadım yazdım

  • @ismail20denizli
    @ismail20denizli 5 років тому +11

    bu bakır sahtekarlığı klima montajında da var. klimalar bakır boru ile montajlanmalıdır fakat üçkağıtçı servisler bakır görünümlü alüminyum ile montaj yapıyor. evinize montaj için gelirlerse getirdikleri borunun kılıfını 15-20 cm geriye doğru soyup sıyırın bakırsa üstündeki kaplama direkt çıkar. 20 cm geriye sıyırın diyorum çünkü bazıları belli olmasın diye ucunu gerçek bakır yapıyor kılıf altında kalanı alüminyum oluyor.

    • @ErdemFidan
      @ErdemFidan  5 років тому +15

      Yorum yapmayı çok istiyorum ağzıma çakıl taşları doluyor. Söyleyemiyorum bir şey. Yozlaşmış toplumda güvensizlik ortamında iş yapmak yaptırmak ne büyük sıkıntı

    • @Enes.com44
      @Enes.com44 5 років тому +1

      Fabrika bakır kullanmıyorki servis kullansın yanlış bilgi aktarımı yapmayın.Ayrıca arabanın mersedesi dururken renoya binilmesi yozlaşmış olduğumuz anlamı taşımaz.

    • @kocmetal8863
      @kocmetal8863 4 роки тому +1

      Sadece bunlarla kalsa normalde bakır olması gereken tüm elektirik malzemeleri bakır kaplama aliminyumdan yapılıyor, mesela evimizdeki bızdolabı çamaşır makinası gibi eşyaların Motorlarında dahi aliminyum tel sargı kullanılıyor buda çabuk arıza yapmasının yanında kullanım ömrünü kısaltıyor

  • @salvetion1597
    @salvetion1597 5 років тому +16

    Gercek bakır çubuğun ucu öle sivri olmaz. Ucuna vidalı sivri uc takmak için yiv acılır. Çünkü bakır yumuşak bir malzeme olduğundan toprağa cakılırken yamulur. Bide artık tuz atmayın artık. Gem tozu diye bişey var artık. Son olarak izlediğim videolarınız içindeki işçiliği en kötü video bu. Çünki f8 bakırın çubuğa klemens le bağlanması benim için tam bir hayal kırıklığı. Tahminimce elektrik bilginiz inşaat bilginiz kadar olsa siz o bağlantıyı asla klemens ile yaptırmassınız. Bunun için termokaynak en uygunu ve ömürlük. Klemens Birkaç yıl sonra verimi düşecektir

    • @muratozan3210
      @muratozan3210 4 роки тому

      aynen

    • @fotonot
      @fotonot 3 роки тому

      Toprağa girecek kısım sivri, kablo bağlanacak ucu yivli olur :) bu uca yine bir bakır yıldız somun takılır ona da kablo cıvata ile sabitlenir. Ama en doğrusu kaynak yapmak, oksitlenme kaçınılmaz.

  • @fabulosss
    @fabulosss 2 роки тому

    Topraklama çubukları çelik üzerine 250 mikron saf bakır kaplama olmuyor mu zaten, bunun sakıncası nedir?

  • @ahmetoz9355
    @ahmetoz9355 5 років тому +1

    erdem bey aleminyuma altın sarısı sprey sıkıp bakır diye direklerde jampır .yani atlama yapanlar var

  • @mutlu010101
    @mutlu010101 3 роки тому

    Hocam elinize sağlık dürüstlüğünüz takdire şayan ama yanlış gördüğüm bazı hususları belirtmek isterim.
    1. Binanın zemin kısmındaki koruma borusunun paslanmaması için galvaniz ve en az 2.5 metre olmasında fayda var.
    2. Topraklama iletkeninde yıldırımın rahat toprağa iletilmesi için çok fazla keskin dönüş, keskin iletken S leri istenilmez. Buna dikkat etmek çok önemli
    3. İleride yapılan topraklamanın korozyona uğramaması için q8 ile topraklama iletkeni arası Termokaynak çok daha sağlıklı olacaktır.
    4. Herhangi bir yıldırım durumunda pil etkisi yaratmaması için topraklama çubukları birbirine uzak çakılmalı( en az 3 m)
    Kolay gelsin iyi çalışmalar..

  • @MrLeyjon
    @MrLeyjon 8 місяців тому

    Keşke binadan aşağı inen ihata iletkenini emt boru içerisinden götürseydiniz. Keşke kazıkları çaktığınız yeri önce jcb ile biraz kazıp kazıkları da birbirinden daha uzak aralıklı çaksaydınız. Keşke bağlantı klemensi yerine termo kaynak yapsaydınız.

  • @selmanakdeniz1312
    @selmanakdeniz1312 5 років тому

    yararlı video , teşekkürler

  •  5 років тому

    Bilmediğim bir konuydu teşekkürler şefim altın değerinde bilgiler. Bina yüzeyinden giden bakırlar açıkta mı kalacak yoksa bi gizleme olacakmı şefim.

    • @ErdemFidan
      @ErdemFidan  5 років тому

      Rica ederim. onlar açıkta kalacak

  • @muratozan3210
    @muratozan3210 4 роки тому

    genellikle toprakta üçgen bakır çubuklar bakır kaynakla eklenir. üçgen çubuklar toprakta klemesle vida eklenmesi dayanıklı değildi standart uygulamada yasaktır

  • @ykselklc
    @ykselklc 5 років тому +11

    Yapılan işlem baştan sona hatalı.. Çakılan çubuklar doğru ebatlarda değil, çakışan toprak iyi değil, bağlantı işlemleri hatalı..
    En az 1,5 metrelik 4 çubuk çakılmalı, daha sıkı bir toprağa çakılmalı..
    Çubukların bağlantısı yapıldıktan sonra bağlantı noktaları protolin ile kapatılmalı.
    En son tuz ve kömür tozu dökülüp suyla iyice işlenmesi sağlanmalı..

  • @samikirmizi3278
    @samikirmizi3278 5 років тому

    Iyide o tuz zamanla o levhayi curutmuyecekmi? Bence mangal kömürü olsa daha faydali olur.

  • @shevketbilmenoglu5604
    @shevketbilmenoglu5604 5 років тому +10

    Topraklama çubuğuna termo kaynak yapılmalı yoksa somun ile sıkılan topraklama çubuğu hiç bi işe yaramaz

    • @damocles5047
      @damocles5047 5 років тому

      zamanla oksitlenme ve temassızlık yaşanması kaçınılmaz.

    • @mustafayercel6381
      @mustafayercel6381 5 років тому +2

      @@damocles5047 termokaynakta kırılıyor mesela.ben yaptığım montajlarda klemens kullanıyorum ve işlem sonunda sıcak zift ile tüm civarları kaplıyorum.

  • @haruns9233
    @haruns9233 4 роки тому +1

    paratoner indirme iletkeninde olduça S var bu istenilen bir durum değil, ayrıca bakır çubuklar arasındaki mesafe 3 er metre kadar olmalıydı.

  • @bekiraksoy8941
    @bekiraksoy8941 5 років тому

    Topraklama değeri 10 ohm altında olmalı toprak lama değeri ölçüldü mu paratoner yapıldıktan sonra yani biraz acemice olmuş ustam işin teknik kısımları ni bilmiyor bunlara dikkat edilmesi gerekiyor

  • @mustafayumrutas8552
    @mustafayumrutas8552 5 років тому

    Şefim şu anakadar gördüm videolarda %60 bizim tabirle yayla işi olmuş

  • @hasanors8030
    @hasanors8030 2 роки тому

    Merhaba erdem bey eline sağlık emek verdiniz yaptınız ama yaptığınız topraklama olmadı yetersiz. paratoner topraklaması 1.5 metre Q20mm 4 adet ve araları mesafeli olmalıydı.

  • @hakantaskopru5192
    @hakantaskopru5192 5 років тому +3

    Bu elektrikciler genelde boyle bide meslektadlarim ah ah ne gunlere kaldik...

  • @nebula2460
    @nebula2460 5 років тому +7

    tek anlamdıgım bu elektrikçi dayı nasıl elektrik teknikeri?? usta dan bi farkı yok çizim proje iş takip i diye bişey görmedim ilnginç diploması kontrol edilmeli yada bu kadar vasıfsız olcucaksak neden teknikerlik okuyoruz sorusu sorulmalı canım ülkemde ...

  • @deliormanl5368
    @deliormanl5368 5 років тому +1

    İşi bilen değilim alanım da değil fakat topraklama kısmında yerin üstünde değilde hocam bir miktar kazılıp dış kısımda kalmaması sağlansa daha makbul değil mi hocam ?

    • @onuroskay8613
      @onuroskay8613 5 років тому +1

      Murat dogru. Cubuklar oyle yukarida kalmamaliydi.

  • @ilhnsrn
    @ilhnsrn 5 років тому +1

    Çakılan topraklama elektrodları aarasında elektrod boyunun en 2 katı mesafe olması gerekiyor. Topraklama elektrodlarının uzunluğu 1 metre olduğundan aralarının en az 2 metre mesafesi olmalıdır.

    • @selimgurbuz3584
      @selimgurbuz3584 3 роки тому +1

      Elektrod değil o topraklama kazığı

    • @oguzkosker7195
      @oguzkosker7195 2 роки тому

      @@selimgurbuz3584 :D lan oglum nasıl elektrod değil anlatsana biraz

  • @HeliModTRC
    @HeliModTRC 5 років тому +1

    Tuz iletkenliği arttırıyor. Ancak ilerleyen zamanlarda korozyona sebep olarak faydadan çok zarar getirebilir.

    • @ErdemFidan
      @ErdemFidan  5 років тому +1

      Kül diyordu ustalarım. Kül de tuz etkisi yapar diyorlardı???

    • @HeliModTRC
      @HeliModTRC 5 років тому +1

      @@ErdemFidan Doğrudur üstadım. Gem tozu gibi maliyetli yöntemler de var ancak,kül de iş görüyor gayet iyi şekilde. Ancak tuz ileriye dönük risk taşıyor...

  • @semih5367
    @semih5367 5 років тому +5

    Baska serefsiz biri olsa banane lan der o demiri kullanir okadar insaninda hakkina girer . Helal sut emmis birine denk gelirsen boyle isini hakkiyla yapar . Isin gucun rasgelsin abi

    • @ErdemFidan
      @ErdemFidan  5 років тому +5

      ESTAĞFİRULLAH.. İŞİMİ DOĞRU YAPMAYA ÇALIŞAN BİR İNSANIM. ÖVGÜYÜ HAK EDECEK DURUM YOK. BEN İŞİMİ YAPIYORUM. İŞİNİ DÜZGÜN YAPMAYANA CEZA VERİLMELİ

  • @unknownman3065
    @unknownman3065 5 років тому +4

    Ahmet ustayı seviyoruz

  • @caglarakkoyunlu4949
    @caglarakkoyunlu4949 5 років тому +1

    Tebrik ederim iyi bir sonuç.Ama paratonerin kuruluşu yukardan itibaren yanlış kurulmuş.Bazı Topraklamalar'da zemini dolgu olan bölgelerde transminsyon mil üzerine 2 mm giydirme bakır boru çakılır.Nedeni ise çakılan bakır kazıklar çakılır ken yamuluyor kimisi 50 cm kimisi 70 cm kalıyor uygulamacılar ya yamulan yerden yamultuyor yada kesiyor.Asıl olan kepçeyle çubukların boyu kadar açılıp üzerinede orjinal toprakla örtmek.Son bir şey daha topraklma mesafesi çok uzun paratoner sağlıklı çalışmaz.

  • @edibekromeroglu5793
    @edibekromeroglu5793 4 роки тому

    Nerede çekiyorsunuz?

  • @emrahaydn1619
    @emrahaydn1619 5 років тому

    Abi. Biz binanin temelinden attığımız galvaniz toprak lamalari belirli kolonlardan her kat kalıpta ekleyip üst kata çıkarıp. Yani temelden asasör kulesinin üstüne kadar getirip ona bağlantı yapıyorduk paratoneri ustalara sorarmısin.

    • @zeus0610
      @zeus0610 5 років тому +1

      uruanyum katkılı yakalama ucları olsun faraday kafesi olsun farketmez bina topraklamasına asla bağlanmaz . sizin tarifinize göre binanın topraklamasına bağlanmış paratoneriniz. ilk yıldırımda binada çalışan elektrkli alet kalmayacak anlaşılan :)

    • @ErdemFidan
      @ErdemFidan  5 років тому

      Emrah bey aynını bana elektirk mühendisi söyledi. Bana hiç mantıklı gelmesi 50.000 100.000 voltluk elektrik kolona girecek. Topraklama hattına girecek. Düşünemiyorum. O yüzden ben çıkartmıyorum. Çıksa bile en üstte körlüyorum

  • @eraysengul4674
    @eraysengul4674 5 років тому +1

    Ahmet ustam saygılar..

  • @berkanttetik
    @berkanttetik 5 років тому +5

    Akım 220 veya 380 volt değil.
    6000.000 volt gibi bir değerden bahsediyoruz. Bu bağlantılar olmamış. Çok tehlikeli.

    • @bendeevdeyaparm4118
      @bendeevdeyaparm4118 4 роки тому +1

      akımın birimi amper sanırım potansiyel farkyani gerilim demek istediniz

    • @selimgurbuz3584
      @selimgurbuz3584 3 роки тому

      6000.000 volt değil Yıldırım'ın en yüksek orandan yazıcak olursak 200 bin volt

  • @hasanakpnar8384
    @hasanakpnar8384 3 роки тому

    Benzer sahtelik bakır tellerdede olurmu

  • @mehmetercanemir
    @mehmetercanemir 5 років тому +2

    paratoner direği çatı döşemesinden kaç metre yukarı erdem bey ?

    • @ErdemFidan
      @ErdemFidan  5 років тому +2

      Sanırım en üst noktadan benim boyumun iki misli kadar vardır

    • @mehmetercanemir
      @mehmetercanemir 5 років тому +1

      @@ErdemFidan sağolunuz

  • @yusufhazretleri4652
    @yusufhazretleri4652 5 років тому

    Toprak altın da kelepçe kullanilmaz, kül tuz vb maddeler ani kurtarmaya yarar, kül ve tuz yağmurdan sonra çözünür dibe akar kaziklar boşta kalır.

  • @hs-kl9cm
    @hs-kl9cm 5 років тому

    Binanım üstünden aşağıya kadar inen açık kablonun binadan 5 10 cm uzakta olması gerekmiyormu. İnşaat okumadım bilgim yok sadece devlet ihalelerinde askeri yapılarda özellikle yabancı firmalara yapılan inşaatlarda o şekilde gözüme çarpıyor o yüzden merak ettim

    • @ErdemFidan
      @ErdemFidan  5 років тому +1

      Olay yerinde de gördüm 2 yıldırım düştü o paratonere gözümün önünde. Bu videodan 2 saat sonra. Şükür hiç bir yerde hiç bir sorun yok

  • @mustafaylmaz547
    @mustafaylmaz547 4 роки тому

    Test klemensine takılan boru galganiz olsaydı, f8 çubuğa bağlantısı termokaynakla bide topraklama çubuklarının arası 2metre olmalıydı

  • @ozgurcakir1515
    @ozgurcakir1515 5 років тому +2

    Abi ben almanyada yaşiyom burda catida boydan boya bakir teli cekip her 2 metrede bir 30 cm bakir cubuk koyup yukariya doğru koyup yapıyorlar

    • @bagimsizenerji
      @bagimsizenerji 4 роки тому +1

      Faraday kafesi uygulaması o. Askeri binalarda da çokça tercih edilir.

  • @profezor2
    @profezor2 5 років тому +5

    Altın çubuk gömün, daha iyi iletir ve oksitlenmez 😂😂😂

    • @erhanizmir1
      @erhanizmir1 3 роки тому +6

      Altın çucuk sadece yıldırımı değil, hırsızlarıda kendine çeker 😂😂😂

  • @furkantopuz7566
    @furkantopuz7566 5 років тому +2

    Sayın abim tuz ilk etapda değeri yakalamaya yardım ediyor ama uzun vadede zararlı diye biliyorum doğru mu

    • @ErdemFidan
      @ErdemFidan  5 років тому +2

      bunu bende bilmiyorum. bekleyip elektrikçi dostlarımızdan öğrenicez

    • @kocmetal8863
      @kocmetal8863 4 роки тому

      Tuz ilk etapda faydalı olabilir ama uzun vadede oksitlenmeyi ve çürümeyi aşırı derecede hızlandıracağı için o çubuklar görevini yapamaz tuz hertürlü metalin düşmanı

    • @selimgurbuz3584
      @selimgurbuz3584 3 роки тому

      Çünkü tuz bir gün eriyip gidicek

  • @mehmetakyol9500
    @mehmetakyol9500 5 років тому

    Erdem bey instagram adresiniz varmi

  • @nurullahoge1628
    @nurullahoge1628 4 роки тому

    Çubukları çok yakın cekiyor erdem bey cubuklarin araliklari fazla olmasi lazim

  • @hacfidan1397
    @hacfidan1397 4 роки тому +2

    Bakır çubuklar iki metrelik çubuklardan olmalıydı .çünki zemin çok boşdu.

  • @mustafayercel6381
    @mustafayercel6381 5 років тому +1

    Elektrodlar birbirine çok yakın.en az iki çubuk boyu mesafe olması lazım.bu topraklama direnç vermez.

  • @rumelian
    @rumelian 5 років тому

    Şefim, tersane teslim ettik, müşavir firmalar herhangi bir kimyasal kullandırmadı. Hatta ölçüm sırasında toprağa fazla su verip vermediğimizi bile kontrol ettiler.

    • @rumelian
      @rumelian 5 років тому

      Mümkünse meger ile direnci ölçtürün, kimyasal tuz kül vs koymadan. Görmeniz gereken değer, 10 ohm’dan aşağı olacak.

  • @semihyasar1
    @semihyasar1 5 років тому +1

    02:14 Ahh be ustam. Test klemensinin civatalarını *pense* ile sıktın ya... ustalık bitmiştir.

  • @zkrybldn
    @zkrybldn 5 років тому +2

    Tuz kullanılmasıyla ilgili tahminim; toprağın iletkenliğini arttırıp yıldırımın daha kolay bir şekilde boşalmasını sağlar sanıyorum.

  • @sadakat34
    @sadakat34 Рік тому

    Som bakır çubuk kullanacaksın diye bir yönetmelik yok bu teknik plarak faydası olmadığı gibi maliyetide artırır, bunun yerine bakır kaplı metal çubuk kullanırız mıknatısa yapışması sahte anlamına gelmez mıknatıs bakırın altındaki metali tutuyor.

  • @mrtkrs1325
    @mrtkrs1325 5 років тому +2

    Hocam bize iyi görünüyor yaptigin hareketler ama işçilerin bakislari hareketleri ne kadar zor biri oldugunu gosteriyor😂

  • @v_box3590
    @v_box3590 Рік тому

    Erdem bey hiç 4 4lük herşeyin tastamam yapıldığı bir projeniz yok mu işte bu ustalım eserim diye bileceğiniz?

    • @ErdemFidan
      @ErdemFidan  Рік тому

      Son yaptığımız drenaj, son yaptığım villa projesi drenajı, videosunu aldığım PVC membran

  • @ademsahin1505
    @ademsahin1505 5 років тому +2

    Usta da iyi şefte muazzam. Teşekkürler herşey için hocam

  • @emre1746
    @emre1746 5 років тому

    mühendis mikemmel

  • @yasinbektas638
    @yasinbektas638 3 роки тому +1

    Abi keşke herkes şu mesleği senin gibi yapsa. Ben neler gördüm evin topraklamasını bile şu sahte bakırlarla yapanlar var cidden çok boktan bi ülkede yaşıyoruz.

  • @ergunpercin5249
    @ergunpercin5249 2 роки тому

    Demir borunun ucu su almamasi icin kapatilmasi lazim

  • @BurOnOz
    @BurOnOz Рік тому

    Erdem bey, size kitap hediye edebilir miyim? Adı topraklanma, konusu sağlık, kronik iltihaplanmaya karşı ilaç olan toprakla yeniden bağlantı kurmamızı anlatıyor, sevdiklerimizin sağlığı için hediye etmek istiyorum, akıl verebilirsiniz herkese, binanın 10. Katında yaşayan ile Bahçeli evde oturanın topraklaması farkını biz bilemiyoruz, hayırlı bir iş yapmış olacağınızı düşünüyorum eğer bir videonuzda anlatabilirsiniz, kitapta yazılanları ekonomik olarak halkımız nasıl uygulayabilir ? Yardımınızı bekliyorum Allah rızası için. Kitabı şantiyenize getirebilirim.

    • @ErdemFidan
      @ErdemFidan  Рік тому

      Hııı.. olabilir Onur bey. Merak ettim ben de.

  • @yunusyasa4437
    @yunusyasa4437 Рік тому +1

    Nasıl bildi 😄😄

  • @MrMeleke
    @MrMeleke 4 роки тому

    Erdem bey merhaba ben elektrik mühendisiyim paratoner tesisatında bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Çekilen kabloların yıldırımın akımını taşıyacak kesitte olması mümkün değildir bu nedenle kabloların iç direnci çevredeki yapılardan daha düşük olduğu için yıldırım kablonun izini takip eder bu nedenle kablo dönüşleri 90 derece açıyla değil en az 1 m çapında radyus ile dönmelidir.

  • @Murselyavuztv
    @Murselyavuztv Рік тому

    Nasil bildimmm

  • @yusuftoprak2125
    @yusuftoprak2125 2 роки тому

    Usta çubuklar birbirine yakın oldu önce biraz kalsaydınız ondan sonra caksaniz daha iyi olurdu yinede elinize sağlık olsun kolay gelsin

  • @ahmetguc6469
    @ahmetguc6469 3 роки тому

    Merhabalar saf bakir çubuk çakıp evde pirize takılan erkek fişe elektriği toprak hattına bağlayıp topraktan elektrik elde edebiliyor muyuz

    • @fotonot
      @fotonot 3 роки тому

      Su bile içersin :))

  • @teslanews5384
    @teslanews5384 5 років тому

    Açık bakır çürümez mi?

    • @ErdemFidan
      @ErdemFidan  5 років тому +1

      Açıkta bırakılır mi üstüne en az 30 cm toprak attık. İş makinası ile de tekrar atacağım

  • @nurullahoge1628
    @nurullahoge1628 4 роки тому

    Demir boru güneşte paslandigi için galvaniz boru kullanması lazım yanlış bir uygulama uyguluyor sizde video aliyorsunuz

    • @ErdemFidan
      @ErdemFidan  4 роки тому +1

      Nurullah bey bu kanal şeffaftır. Doğru yanlış ayrımı yaparak video çekimi yapmıyorum. Kanal politakası gerçekleri paylaşmayı gerektiriyor. Her şeyi bilmeye de imkanım yok. Yeri geliyor sizlerin sayesinde bende kendi açıklarımı kapatabiliyorum

  • @sabrikalayc4316
    @sabrikalayc4316 Рік тому

    Toprağa çakılan bakır çubukların araları en az bir buçuk metre olması gerekir. Siz çok yaklaşık çaktınız!!!

  • @Fettah1996
    @Fettah1996 4 роки тому +1

    Ustamin yanida çalismayi isterdim

  • @enisesenergul8849
    @enisesenergul8849 Рік тому

    tuz lazım diyor sonra kül de olur diyor ya sabır.

  • @furkanizm5114
    @furkanizm5114 2 роки тому

    Ulan ahmet ustaaa

  • @aykutoyman3323
    @aykutoyman3323 3 роки тому

    Jet taşı ayak altınıda orada adam çok ayakla basılsa ya yanındakini yada kendisini kesecek kolay tutamaxsın

  • @99ysr
    @99ysr 3 роки тому

    Topraklama yanlış yapildi

  • @goksakaelektrik5032
    @goksakaelektrik5032 5 років тому +3

    Topraklama çubuğu Çelik karışımı olur sadece bakır olsa çakamazsınız

    • @kuzukapama
      @kuzukapama 3 роки тому

      Yanlışın var 🙋‍♂️ Topraklama çubuğu çeşitli kesit(Q mm) ve uzunluklarda (metre) som bakır malzemeden imal edilirler. Topraklama çubuğu, bakır çapı 12,4 mm ile 40 mm arasındaki ölçülerde, boyu ise 1m ile 1,5m arasındaki uzunluklarla topraklamayı sağlayan, toprağa çakılarak kullanılan topraklayıcılardır 👍
      % 99,9 bakırdır ,
      O sizin dediğiniz bakır kaplı çelik topraklama çubukları olup , fiyatı ucuz , kullanılması çok tehlikelidir 🙏

  • @tugayberkkalemci4899
    @tugayberkkalemci4899 4 роки тому +2

    Ahmet usta samsuna mı gitti abi

  • @usta6187
    @usta6187 5 років тому +1

    Dış cephede alüminyum , ve yer altında paslanmaz çelik kullanılsaymış daha iyi olurdu . Bakırın yerın altında ömrünün uzun olacağından şübheliyim.
    Ama şunu söylemem lazım , ben almanyada tesisat mühendisiyim , ve türkiyede topraklama gördüğüme de hayret etmedim diyemem. İlerleme var 👍🏼👍🏼

  • @burcuedakorkut7570
    @burcuedakorkut7570 5 років тому +1

    kesinlikle doğru bir paratoner sistemi olmadı. paratonerde yıldız topraklama yapılmaz. iki bakır önce bir çubukta birleşir. sonra en az 3 metre uzaklıkta başka bir çubukla birleşerek devam eder ve 3 metre daha uzağa da 3. çubuk çakılır ve iki bakır hat sonlandırılır. ayrıca son bakır çubuktan sonra 25 lik örgülü bakır ile binanın topraklaması mutlaka eş potansiyelde birleştirilir. aksi halde yıldırım düşer düşmez binanın her tarafına kıvılcım atmaya başlar. can ve mal güvenliği tehlikeye girer. eş potansiyele alınan topraklamada mutlaka parafudr da kullanılmalı. bu yaptıkları sistem yıldırıma açık davetiye verdiği gibi sağlıklı bir topraklama da olmadı. ayrıca o çubuklar en az 60-70 cm toprak eşilik öyle çakılmalıydı.

    • @erenbasbozkurt341
      @erenbasbozkurt341 2 роки тому

      Aynen katılıyorum yıllardır bu işi yapıyorum çalıştığım firmalarda Ekber paratoner ve radsan a.s

  • @selimgurbuz3584
    @selimgurbuz3584 3 роки тому

    Bakıyorum da maşallah herkes Paratoner de çağ atlamış hep önyargıyla fikrinizi beyan etmişsiniz, Ama eminim ki çoğunuzun paratoner hakkında daha kötü ustalar olduğunuz gerçeğidir.. 👋

  • @omerfarukarslan4931
    @omerfarukarslan4931 5 років тому

    Tınk tınk sesinden belli demir olduğu... Çakılan yer kimin arsası orası inşaat alanı olsa o toprak hattı bozulurmu sizce

    • @ErdemFidan
      @ErdemFidan  5 років тому +1

      O arazi de bizim. Orayı da biz yapacağız

    • @ErdemFidan
      @ErdemFidan  5 років тому +1

      Aksi halde o araziye izinsiz girmiş oluruz

    • @bekiraksoy8941
      @bekiraksoy8941 5 років тому

      İşçilik güzel ama topraklama kazıkları birbirine çok yakın tek kazık çakılmış gibi olmuş diğer kazıklar boşa çakılmış olmuş ayrıca termos kaynak zorunluluğu var paratoner de her kazığa çift iletken girmesi gerekiyor ve iletkenlere 90 derece açı kesinlikle verilmemesi gerekiyor

    • @bekiraksoy8941
      @bekiraksoy8941 5 років тому

      Kimyasal hiçbir malzeme konmamali tuz dahil bunlar toprağa iletkenliği artırır ama geçici çözüm kaynakları ve yeraltı suları na zarar vermektedir

  • @ahmetediz8064
    @ahmetediz8064 5 років тому

    Erdem kardeşim , aydınlatıcı videoların için çok teşekkür ederim. Ayrıca sahte bakırı tespitiniz takdire şayandı, için sizi tebrik ediyorum. Yalnız naçizane bu videoya birkaç hususta da ben katkı yapmak istiyorum. Yani Ahmet ustanın bazı hata ve eksikleri var.1- Teknik olarak çubuklar birbirinden ve bina temelinden 5m mesafede olmalı. 2-çubukların üst ucu yer kotundan 0,5m-1m arası aşağıda kalmalı. 3- kullanılacak kimyasallar çubuğun toprak temas yüzeyin gelmeli. yani bence önce kepçe ile kazıp, çubukları daha geniş deliklere yerleştirip etrafına da kimyasallar dökülmeli. toprak iletkenliği yüksek ise (kırmızı ve nemli) kimyasala gerek kalmayabilir. 4- zamanla korozyondan dolayı iletkenlik azalacağı için, mevcut bağlantıya ilave çubukla kablo aralarına da kaynak yapılmalı.6- bakır kablo galvaniz boru çıkışından 90 derece dönüyor. Bu dönüş tekniğine uygun olarak yani bir hamile bayan göbeğine benzer şekilde yapılmalıdır. Son olarak da bence bakır kablo yatayda plastik boruya almanın bir mantığını göremedim. dikeyde çıplak gittiği gibi yatayda da çıplak gidebilir. Hiç bir tehlikesi olmaz, temas yüzeyi artması ile bilakis yıldırımı daha iyi boşaltır. İyi çalışmalar