طراحی پلان مسکونی:آموزش طراحی پارکینگ و رمپ در زیرزمین به همراه ضوابط و مقررات ملی ساختمان قسمت هشتم
Вставка
- Опубліковано 7 лют 2025
- طراحی فضای داخلی پارکینگ
طراحی فضای داخلی پارکینگ باید متناسب با دیگر بخشهای ساختمان باشد. در این زمینه، ضوابط شهرداری برای طراحی پارکینگ، استانداردهای طراحی پارکینگ، حداقل ارتفاع سقف پارکینگ، عرض استاندارد دَر پارکینگ، شعاع گردش رمپ پارکینگ، شعاع گردش ماشین در طراحی پارکینگ، ضوابط طراحی تهویه پارکینگ، طراحی پارکینگ واحد مسکونی و طراحی کف پارکینگ ساختمان باید مد نظر قرار گیرد.
تعداد پارکینگ مورد نیاز بر اساس متراژ
تعداد پارکینگهای مورد نیاز در واحدهای مسکونی، متناسب با مساحت ساختمان و واحد مسکونی است. برای واحدهای مسکونی کمتر از 150 متر مربع، یک پارکینگ، برای واحدهای مسکونی بین 150 تا 200 مترمربع، 1.5 پارکینگ و برای واحدهای مسکونی بیش از 200 مترمربع دو پارکینگ، مورد نیاز است. طبق مقررات موجود، در خصوص پارکینگ با کاربری مسکونی چنانچه تعداد واحدها فرد باشد، یک واحد از پارکینگ معاف است. همچنین در یک واحد مسکونی، احداث پارکینگ الزامی نیست اما به ازای دو واحد مسکونی یک پارکینگ مورد نیاز بوده و مساحت مورد نیاز به میزان حداقل 16 متر مربع کافی است. در مجتمعهای آپارتمانی تا 4 واحد مسکونی به ازای هر دو واحد، یک پارکینگ باید احداث شود. در ساختمانهای 4 واحد و کمتر میتوان از مقررات بند 2 ضوابط عمومی یعنی 32 متر مربع پارکینگ استفاده کرد. در ساختمانهای دارای بیش از چهار واحد مسکونی که اغلب آپارتمانهای امروزی خصوصا در کلان شهرها و پایتخت را شامل میشود، تا چهار واحد آن 50 متر مربع و به ازای هر واحد اضافی یک پارکینگ لازم است.
سایر ضوابط احداث پارکینگ
اگر فاصله بين دو ستون 6.5 متر باشد ميتوان بين دو ستون، سه اتومبيل قرار داد.
اگر ابعاد ستونها، 40 در 40 باشد، فاصله آكس به آكس (مركز به مركز) ستونها، 7.19 متر است.
برای خروج اتومبيل بايد 5 متر پشت هر خودرو خالي باشد.
اگر خودروها كنار ديوار قرار بگيرند، ميتوان ابعاد جاي پارك را به صورت 2 در 6 لحاظ کرد.
چيدن پاركينگها به صورت L موجب ميشود با استفاده از همپوشاني فضاي خالي بين آنها برای ايجاد پاركينگ بيشتر یا ايجاد تاسيسات، انبار، پله و آسانسور استفاده كرد.
مسير آزاد خودرو در پاركينگ باید با حداقل عرض 3 طراحی شود. اين مسير ميتواند با فضاي مورد نياز پشت خودروها يا فضاي تردد كنار آنها همپوشاني داشته باشد.
دستگاه ارتباطات عمودي و رمپ با حالت ضربدري جهت ايجاد حداكثر پاركينگ طراحي شود.
اگر پاركينگ زيرزمين باشد، بهتر است پله و آسانسور در انتهاي بنا و سمت ديوار همسايه باشد.
بهتر است ورودي رمپ از عرض كم طراحي شود.
در صورت داشتن حياط، بهتر است رمپ داخل حياط، طراحي شود.
درخصوص قرارگيری پاركينگها، به ازاي هر فاصله دو خودرو، باید نيم متر از عرض كاسته شود
ضوابط درب پارکینگ
توقف خودروها در پارکینگ، نباید مزاحمتی برای باز شدن دربها و استفاده از فضاهای انباری و تاسیساتی و دسترسی به راه پله ایجاد کند. حداقل عرض عبور در کنار محدوده توقف خودرو برای دسترسی به فضاهای ارتباطی مشاعات مانند راهرو، لابی، راه پله، آسانسور و ... 80 سانتیمتر و برای دسترسی به انبار 50 سانتیمتر است. همچنین عرض مفيد در ورودی (پشت تا پشت چارچوب)، معبر ورودی و شيب راهه در پاركينگهای بزرگ حداقل شش متر و در پاركينگهای متوسط و كوچك حداقل سه متر است. عرض درب ورودی پیاده نباید کمتر از 90 سانتیمتر باشد و در صورت استفاده از درب دولنگه، نباید یک لنگه آن کمتر از 90 سانتیمتر باشد.
بر اساس مصوبات شهرسازی برای هر ملک، تنها یک درب پارکینگ میتوان تعیین و طراحی کرد. البته اگر شرایط زیر برای ملک وجود داشته باشد، تعداد دربهای پارکینگ به دو باب افزایش مییابد:
در ملک با ضلع (بر) بزرگتر از 20 متر
تجمیع دو ملک به شرط وجود یک ضلع بزرگ تر از 14 متر
تجمیع سه قطعه در بافت فرسوده به شرط ایجاد ضلع ملک بزرگ تر از 12 متر. در صورتی که شرایط یادشده تامین نشود، عوارض درب اضافی توسط شهرداری از مالک اخذ خواهد شد.
در تمام انواع پارکینگها، ارتفاع آزاد درب پارکینگ (مکان عبور خودرو) نباید از 210 سانتی متر کمتر باشد. البته در پارکینگهای کوچک خصوصی در صورتی که ورودی و خروجی سواره و پیاده از هم جدا باشد میتوان حداقل ارتفاع آزاد درب ورودی - خروجی سواره را 195 سانتیمتر در نظر گرفت. در پارکینگهای بزرگ عمومی، ایجاد درب ورودی و خروجی مجزا برای سواره و پیشبینی سرویس بهداشتی الزامی است.
ضوابط ارتفاع پارکینگ
ارتفاع مفيد پاركينگ، فاصله از كف تمام شده پاركينگ تا زير پايينترين محل عناصر سازهای يا تاسيساتی است. در این رابطه، ارتفاع مفید پارکینگهای کوچک، متوسط، بزرگ و پارکینگهای عمومی و خصوصی به قرار زیر است:
ارتفاع مفيد مجاز پاركينگهای كوچک، حداقل دو متر و بيست سانتیمتر (2.20) است.
ارتفاع مفيد مجاز پاركينگهای متوسط و بزرگ، حداقل دو متر و چهل سانتیمتر (2.40) است.
در پاركينگهای عمومی، حداقل ارتفاع مفيد ورودی و خروجی دو متر و چهل سانتیمتر (2.40) است.
در پاركينگهای خصوصی، حداقل ارتفاع مفيد ورودی و خروجی دو متر و ده سانتی متر (2.10) است.
آزمون_طراحی_معماری
#ورود_به_حرفه_معماری
#آموزش_طراحی_پلان_مسکونی
#آموزش_مقررات_ملی_ساختمان
#طراحی_فاز_یک
#آموزش_نقشه_کشی
#اصول_ترسیم_فنی_ساختمان
#نظام_مهندسی
#آزمون_طراحی_معماری_نظام_مهندسی
#دستور_نقشه
#طراحی_پلان_از_دستور_نقشه
#طراحی_فاز_یک_معماری
#طراحی_فاز2
#طراحی_نظارت_اجرا
#درآمد_طراحان_معماری
#آموزش_گام_به_گام_طراحی_داخلی_مسکونی
#آموزش_گام_به_گام_نرم_افزارهای_معماری
#آموزش_گام_به_گام_طراحی_درزمینهای_محدودشهری
#آموزش_گام_به_گام_طراحی_معماری_پلان_مسکونی_از_روی_دستورنقشه
#ضوابط_طراحی_در_زمینهای_محدود_شهری
#معمارشو
#آموزش_گام_به_گام_اتوکد_درطراحی_داخلی
#آموزش_طراحی_داخلی_در_اتوکد
#اصول_و_ضوابط_طراحی_از_روی_دستور_نقشه
#معماری_داخلی_با_اتوکد
#طراحی_فاز_یک_شهرداری
#نقشه_کشی_معماری
دم شما گرم ، سلامت باشید تا همیشه
ممنونم🌺🌷🥀
Nice 👍
عالی بود استاد
سلام
مرسی
Ali bood mercccc
سپاسگزارم
❤❤
یک نکته مهم دیگه : جهت هاشور رمپ قوسی شکل باید برعکس ترسیم شود . همیشه جهت نمایش شیب در رمپ برعکس پله است . لطفا اصلاح کنید
در خصوص ترسیم خطهای شیبراه ( رمپ ) نباید از Copy array استفاده کنید . چون دقیق ترسیم نمیشه و نیز خیلی هم وقت گیر هست . باید ازArray Path استفاده کنید .
فوت انگلیسی استفده کردید متن شما به ریخته شده متوجه منظورتون نشدم متاسفانه
با دستوری که میفرمایید خارج از مرکز ترسیم میکنه کمی نیاز به جابجایی و روتیت رفرنس داره که خارج از تایم ویدیو هست ممنون از دقت نظرتون
سلام ممنون بابت آموزشتون فضای ۵*۵ دو پارکینگ منفی یک که به صورت عمودی جا نمایی شده است چه می شود؟ یعنی لازم به رعایت نیست؟!
سلام فرمت پارکینگ خیابانی هست که فضای ۶.۵ در ۲.۵ نیاز داره
ممنون بابت پاسختون
پس یعنی یکیشون پارکینگ مزاحم محسوب میشه؟؟
نه پارکینگ اصلی هست
سلام مرسی از زحماتتون خیلی عالی بود جزو معدود ویدیوهای آموزشی بود که باهاش ارتباط برقرار کردم ، فقط نمی دونم چرا کف همکف رو ۱/۲۰ آوردین بالا توطراحیتون اگرهمکف و بالا نمی آوردید هم مشکل درب پارکینگ هنکف حل می شد هم مشکل پارکینگ های زیر زمین به جای اینکه وسط پارکینگ بیفته گوشه میفتاد راحتم چهار تا تامین می شد هم اینکه همکف پله نخوره خیلی بهتره برای افراد پیر و مسن هم اینکه اگه رمپ هکف رو اگر ۱۵ درصد در نظر بگیرید برای افراد معلول مشکل ایجاد میشه یا باید رمپ و کمتر کنید یا باید آسانسور مکانیکی براشون جدا گذاشته بشه البته باز شما استادید وبهتر میدونید
سلام و سپاس از توجه شما علت بالا اوردن سطح همکف جهت استفاده از کنسول در طبقه اول هست وگرنه ارتفاع سه و نیم متر تامین نمیشد
بله حرفتون درسته به اون مسئله دقت نکرده بودم
@@metallboyy4611 سپاسگزارم
همکار گرامی با سلام .خداقل عرض عبور برای 3 خودرو و بیشتر باید حداقل .50 متر ابشد نه 3 متر . ضمنا آخرین خودرویی که جانمایی کردید با رمپ سرگیر میشود . نکته سوم اینکه نباید دیوار راه پله را کوچکتر کرد .
متوجه قسمت اول صحبتتون نشدم در مورد سرگیری هم در ویدیوهای بعدی توضح دادم و حتی برش از رمپ زدم تا رفع سرگیری شود
در مورد راه پله و طول راه پله معمولا اگر ارتفاع پله از هجده سانت بیشتر نشه در نقشه ها و در اجرا از بیست سانت باید کمتر باشه می توتن طول راه پله را تا چهار متر و نیم کاهش داد
البته این کاهش طول راه پله در ساختمانهای کوچک و زیرزمین مجاز می باشد. هرچند بسیاری از این قوانین ممکن هست در شهرداری های مناطق مختلف کمی سلیقه ای اعمال شود و بعضی جاها سختتر و بعضی مناطق قوانین سهل تر هستند خصوصا در بافتخای فرسود و پلاکهای تجمیعی تبصره ها وطرحهای تشویقی وجود دارند. و نکته اخر اینکه این طرحی که اموزشش را گذاشتم به تایید شهرداری منطقه 6 رسیده است
دو خدوروی آخر در پایانکار به عنوان خودروی درگیر محسوب میشوند و جزء تعداد پارکینگ ها لحاظ نمیشوند .
این تایید کاملا به نظر ناظر و مامور بازید بستگی داره و در صورت تایید این افراد هیچ مشکلی وجود نداره که تا الان من همچین مشکلی در تایید نداشتم
خانوم مهندس حداکثر ارتفاع پارکینگ ۲.۶ هست شما چرا بیشتر گرفتید
حداکثر منظور از زیر سقف تا روی کف ۲و ۶۰ هست اما از روی کف تا کف طبقه بعدی حداکثر برای زیر زمین ها ۳۲۰ هست که اگر ۶۰ سانت ضخامت سقف ازش کم بشه همون دو متر ۶۰ مفید باقی می مونه
سلام ممنون بابت آموزشتون فضای ۵*۵ دو پارکینگ منفی یک که به صورت عمودی جا نمایی شده است چه می شود؟ یعنی لازم به رعایت نیست؟!