MEALLERDE FARKLILIK SEBEPLERİ

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 11 жов 2024

КОМЕНТАРІ • 5

  • @kripto_29
    @kripto_29 3 місяці тому

    Hocam Allah razı olsun. 1-2 ayette bildirilmiş konularda farklı anlaşılmalar doğaldır diye düşünüyorum. Fakat Kuran'daki kesin kader anlayışının binlerce farklı ayette bildirilmiş olmasına rağmen, Emeviler kaderciliği kullanarak zulmettiler veya insanları atalete düşürür diye reddedilmesi ve tam aksi görüşler bildirilmesi bence İslam dünyasındaki en büyük hatalardan biri. Kuran'da her şeyi Allah'ın irade ettiği, her şeyi Rabbimizin yarattığı mucizevi şekilde buyuruluyor. Fakat bir ilme dayanmaksızın, insan katı ve Allah katı ayrımını yapmaksızın, eski alimlerimiz Cüz'i İrade diye bir kavram 'uydurarak', bunun yaratılmaya matuf olmadığını söyleyerek, Allah'ın her şeyi yaratmadığını anlatmışlardır. Oysa Kuran-ı Kerim'de her ama her şeyi Allah'ın yarattığı, yazgıladığı buyurulmuştur. Bu hadislerde de yer aldığı gibi bilim adamlarının da deneylerle ortaya çıkardığı sonuç budur.
    Kuran'da Tekvir 29 veya İnsan 30 gibi ayetlerde "Ve alemlerin Rabbi olan Allah dilemeden siz dileyemezsiniz" buyruluyor. Öte yandan Fatır 8'de "... Şüphesiz Allah dilediğini saptırır. Dilediğini de hidayete eriştirir..." buyruluyor. Başka bir ayette Tevbe 51'de "De ki: Bize Allah'ın yazdığı dışında birşey isabet etmez." buyruluyor. Başka bir ayette Kasas 68'de "Rabbin dilediğini yaratır ve seçer. Seçim onlara ait değildir. Allah onların ortak koştuklarından münezzeh ve yücedir." buyruluyor. Daha doğrudan bu konuyu anlatan en az 300 ayet vardır. Son olarak bir çok hadiste de şöyle deniliyor. "Artık kaderi yazan kalem yazmaz olmuş, yazıları değişmeyecek şekilde kesinleşmiştir.' (Bundan sonra takdirde herhangi bir değişiklik söz konusu değildir.)" (Tirmizî, Kıyâmet 59, h.no: 2516)
    Diğer yandan bilimde özellikle nörofizyolojide yapılan son araştırma ve deneylere göre Özgür İrade Yoktur. Bunu ateistler bile kabul etmektedirler. Kolay bir youtube araması ile bunu bulabilirsiniz. 0.3 saniye önce beyne kaynağı tespit edilemeyen bir yerden, daha düşünce oluşmadan düşünce ve karar gönderilmektedir. (Libet Deneyi (1980), Soon, Brass, Heinze ve Haynes Deneyi (2008), Haggard ve Eimer'in Deneyi (2009), Itzhak Fried ve Arkadaşlarının Deneyi (2010), Bode ve Arkadaşlarının Deneyi (2011))
    Peki o zaman insanlar dünyada niye yaşıyor? Neden cehenneme giden insanlar var?
    1. İnsanlar dünyada tekamül edip meleklerin bile secde ettiği yani üstünlüğünü kabul ettiği, daha üstün bir varlığın oluşması için yaşamaktadırlar. Allah meleklerden daha üstün bir kul sınıfı yaratmak istemiş ve insanı yaratmıştır. (Bakara 29 ile başlayan ayetlere bakabilirsiniz.). İnsan bu dünyada çeşitli vesilelerle kendini tekamül ettirir. Bu tekamülü de Allah diler ve insan kendisi yaptığını zanneder. Tekamülümüzü devam ettirmemiz için Allah bir ayette Nisa 79'da "Sana iyilikten her ne gelirse Allah'tandır, kötülükten de sana ne gelirse o da kendindendir. " buyurarak dünya katında bu şekilde düşünüp yaşamamızı emretmiştir. Fakat asıl olarak hepsi de Allah'tandır diyerek Allah Katındaki asıl açıklamayı da bir ayet önce Nisa 78'de "De ki: 'Tümü Allah'tandır.' buyurarak bildirmiştir. Yani bu dünyayı bir nevi yönlendirilmiş eğitim simülasyonu olarak düşünebiliriz.
    2. Cehenneme insanlar gitmemektedir. Allah bütün insanları cennetlik yaratmıştır. Cehenneme gidenler ayet ifadelerine göre "gözü kulağı kalbi kapalı, şuursuz, akılsız, ölü gibi, algısal olarak hayvan gibi veya ondan daha düşük" insan benzeri, imtihan ortamı oluşsun diye yaratılan varlıklardır. Burada Kuran dışı bir örnek vermek gerekirse, cehenneme gidecekleri bilgisayar oyunlarındaki karakterlere benzetebiliriz. O karakterler oyunda yanar, acı çeker, konuşur, ölür, bir daha doğar, oyun devam eder. İşte cehenemlik yaratılanlar, Kuran ifadesi ile Eşka olanlar da buna benzer.
    3. En doğrusunu Allah bilir.

    • @ismailmutluyazar
      @ismailmutluyazar  3 місяці тому +1

      Teşekkür ediyorum Güncel Sorularla Kader kitabımın 12. Baskısını gözden geçiriyorum. Bu konuları, Gen, nörobiyoloji, beyin konularını genişçe ele alıyorum. Bahsettiğin deneyi şimdi okuyacağım.
      Kaderle irtibatlandğrılan ayetlerin tercümesi çoğu meallerde bir facaat

    • @kripto_29
      @kripto_29 3 місяці тому +1

      @@ismailmutluyazar bu konu ile ilgili bir video da yaparsanız ben de faydalı bilgiler verebilirim inşaAllah değerli Hocam.

    • @ismailmutluyazar
      @ismailmutluyazar  3 місяці тому +1

      Şu an libet deneyini okuyorum. Bir doktora tezinden. Konuyla ilgili bir de makale okuyacağım