KAMU İSRAFINI ÖNLEMEDE AKILLI LOJİSTİK YÖNETİM SİSTEMİ (ALYS)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 10 лют 2025
  • Maarif Platformu Kamuda tasarruf tedbirlerini bir panel toplantısı ile değerlendirdi. Türkiye’de ortaya çıkan ekonomik densizlikleri, enflasyon, deflasyon, işsizlik, yoksulluk, gelir dağılımı dengesizlikleri ile kamu mali dengesizliğine karşı hükümet son günlerde bir çözüm paketi olarak tasarruf tedbirlerini devreye soktu. Peki bu program niçin gerekli etkiyi yapmadı? Neden verimli kullanım ve etki ortaya çıkmadı?
    “Akıllı Lojistik Yönetim Sistemi(ALYS)” adı verilen tasarruf sistemi bir çok ekonomik hastalığın menşeini oluşturan özellikle Kamu Sektörü Savurganlığına karşı başarı ile uygulanıyor. Bartın Üniversitesinde geliştirilen ve halen başarı ile uygulanan bu havuz sistemi ile mevcut bütçe ile bazı alanlarda bir kaç kat kadar alım gücü oluşturuyor. Said Ceyhan askerlik emekli. Lojistik ve bütçe konularında çalıştı. Bartın Üniversitesinde genel sekreterlik yaptı.
    Doç. Dr. Said Ceyhan’ın sunum yaptığı Programı Prof. Dr. Osman Çakmak yönetti. Sunumdan sonra konu tartışmaya açıldı ve müzakere edildi. Müzakerede katkıda bulunan isimler:
    Mehmet Arslan (Prof. Dr. Badırma Üniversitesi, İktisat bölümü, Bandırma Üniversitesi), Ziyaattin Akbulut (eski vali ve milletvekili), Mehmet Dönmez (eski Sayıştay üyesi), Gürkan Ergen (Doç. Dr., Eğitim bilimleri, Çanakkale Üniversitesi)
    Bu havuz sistemini niçin yaygınlaştıramıyoruz? Niçin bürokrasi havuz türü gerçek çözüm metotlarına karşı mesafeli duruyor? Panel toplantısında Bartın Üniversitesinde geliştirilen, örnek bir model olarak başarı ile uygulanan bu sistemin kuruluş süreci, yapısı ile kazanımlarını konuşuldu ve sonuçları değerlendirildi. Yaygınlaştırılması için yapılması gerekenler gündeme geldi.
    Sunumun yapan ve ALYS sistemini geliştiren Doç. Dr. Said Ceyhan öncelikle iktisat ve israf üzerine öz bir değerlendirme yaptı. Sonra da şu konular ele alındı:
    1. Türkiye'de öteden beri enflasyonun, deflasyonun, hayat pahalılığının ve işsizliğin en önemli sebep ve parametresi olan kamu israfı üzerinde sayısal ve gerçek verilere dayalı açıklama yapıldı.
    2. Kamunun israfının nereden kaynaklandığı konusu ele alındı
    3. Kamu sektöründeki bu savurganlığı ortadan kaldırmak üzere Bartın Üniversitesinde geliştirip uygulananan ve bir çok verimlilik ödülu almış olan ALYS sisteminin nasıl kurulduğu, iç ve dış modülleri devlet kaynaklarını nasıl kontrol altına alıp tasarruf sağladığı hususlarında açık bir bilgilendirme yapıldı.
    Diğer konuşmacılar ise Sonuç olarak ALYS sisteminin üstünlüğü ve önemi üzerinde durdular. Bir an evvel kamu ve özel sektörde uygulamaya geçmesi için hepimize görev düştüğü konusunda birleştiler.
    Diğer taraftan asıl köklü çözümün ise ancak eğitimin maarif haline alması ile mümkün olacağının altını çizdiler. Özetle şunları söylediler:
    Aileler kapitalist sistemin dayattığı gereksiz harcamalar ve israf sebebiyle kalkınamıyor. Kapitalist kalkınma hormonlu kalkınmadır. Zenginleşirken dünyevileşiyor; kalkınalım derken bir yandan fakirleşiyorsunuz. Araştırma-Geliştirme (ArGe) ile kendimiz üretmeyince dışarı bağımlılıktan kurtulamıyoruz. Kimliğimizi bulamadığımızdan gösteriş ve israf hakim oluyor.
    Çözüm eğitimi maarif haline getirmekte bulunuyor. Eğitim bilgi öğretimi yerine kültür ve medeniyet öğretimi hale gelirse sade ve iktisatlı yaşama sanatını öğrenmiş olur kimlikli insanlar haline geliriz. İsrafı bırakabilsek, işlerimize bereket gelir, birkaç kat daha daha zengin olmanın yolları açılır. Gereksiz masraf ve yüklerinden kurtulabiliriz.

КОМЕНТАРІ •