ازبکستان: نمیگذاریم آب به کانال قوش تپه جاری شود | فاز دوم کانال قوش تپه ۹۰ فیصد خلاص شد

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 10 гру 2024
  • ازبکستان: نمیگذاریم آب به کانال قوش تپه جاری شود | فاز دوم کانال قوش تپه ۹۰ فیصد خلاص شد
    کانال قوش‌تپه یکی از بزرگ‌ترین کانال‌های انتقال آب افغانستان و منطقه است، که برای انتقال آب رودخانه آمودریا ساخته می‌شود. این کانال ۲۸۵ کیلومتر طول، ۱۰۸ متر عرض و ۸٫۵ متر عمق دارد، نقطه شروع آن از ولسوالی کلدار در ولایت (استان) بلخ است و آب را تا ولسوالی اندخوی استان فاریاب منتقل می‌کند. این کانال با هدف آبیاری ۵۵۰ هزار هکتار زمین کشاورزی در طول مسیر ساخته می‌شود.
    کانال قوش‌تپه ظرفیت انتقال ۶۵۰ متر مکعب آب بر ثانیه را دارد که بدین‌ترتیب می‌تواند سالانه در حدود ۲۰٫۵ میلیارد متر مکعب آب آمودریا را منتقل نماید.
    پروژهٔ کانال قوش‌تپه در زمان حاکمیت محمد داوود خان بر افغانستان و بین سال‌های ۱۳۵۲ تا ۱۳۵۷ طراحی شد ولی به دلیل جنگ و بی‌ثباتی عملی نشد تا این‌که در فروردین (حمل) سال ۱۴۰۱ کار ساخت آن شروع شد. در طرح اولیه در زمان محمد داوود خان قرار بوده هر ۴۳ کیلومتر این کانال آبی در یک سال ساخته شود.
    در سال ۲۰۱۸ شرکت آمریکایی AECOM طراحی و امکان‌سنجی کانال قوش تپه را نهایی نمود ولی تا پایان سقوط دولت اشرف غنی مقامات دولتی رغبتی برای آغاز احداث کانال بزرگ آبیاری قوش تپه نشان ندادند.
    کشورهای آسیای مرکزی در سال ۱۹۹۲ سندی به نام موافقتنامه آلماتی امضاء کردند که تا حدودی به تنظیم مصرف آب در منطقه کمک می‌کند. اگرچه افغانستان، آن توافقنامه را امضاء نکرده است، اما رهبران کشور های آسیای مرکزی معتقد هستند که افغانستان نیز حق دارد از رودخانه آمودریا برای نیازهای خود استفاده کند. طبق موافقتنامه آلماتی پیش‌بینی شده بود که افغانستان ۱/۲ میلیارد متر مکعب از آب آمودریا استفاده کند اما امارت اسلامی افغانستان قصد دارند تا بیش از ۲۰ میلیارد متر مکعب آب را توسط کانال قوش تپه به مناطق مورد نظرشان منتقل بسازند
    کانال قوش‌تپه طی ۳ فاز اجرا می‌شود و آب آمودریا را از استان بلخ و بخشداری‌ کلدار، خلم، نهرشاهی و دولت‌آباد در این استان شروع شده و به بخشداری‌های آقچه، مردیان و خواجه دوکوه ولایت جوزجان رسیده و از آنجا تا بخشداری اندخوی در استان فاریاب ادامه می یابد. در مسیر این کانال بزرگ آبی چندین آبگردان، سیستم‌های آبیاری و سد کوچک برای تولید برق در نظر گرفته شده که با اجرای آن در یک سال ۹ میلیارد متر مکعب آب ذخیره و ۶۰۰ هزار هکتار زمین دیمی به زمین آبی تبدیل خواهد شد. این پروژه در ۳ مرحله (فاز) اجرا می‌شود.
    مرحله (فاز) اول به طول ۱۰۸ کیلومتر از کناره رود آمودریا در ولسوالی کلدار بلخ آغاز تا بخشداری دولت‌آباد بلخ ادامه دارد.
    مرحلهٔ دوم به طول ۱۷۷ کیلومتر از ولسوالی (بخشداری) دولت‌آباد ولایت بلخ تا ولسوالی اندخوی ولایت فاریاب ادامه دارد.
    و مرحلهٔ سوم نیز به توزیع زمین‌های کشاورزی تخصیص می‌یابد.
    براساس آمارهای حوزهٔ دریایی شمال، در حال حاضر ۵٫۱ میلیارد متر مکعب آب دریای آمو به ازبکستان، ۴۹٫۶ میلیارد متر مکعب آن به تاجیکستان و ۱٫۵ میلیارد متر مکعب آن به ترکمنستان می‌ریزد.
    به گفتهٔ مسئولان ادارهٔ انکشاف ملی افغانسان، قرار است مرحلهٔ اول این پروژه با بودجهٔ ۸٫۲ میلیارد افغانی این فاز را انجام دهند. گزارش شده حفاری ۱۰۰ کیلومتر اول کانال حدود ۹۱ میلیون دلار هزینه داشته‌است.
    با توجه به محدود بودن حجم آب آمودریا، کانال قوش تپه موجب اثرات مثبت اقتصادی در افغانستان و ضربه شدید به اقتصاد و صنایع ایجاد شده مبتنی بر مصرف بالای آب در کشور ازبکستان و ترکمنستان خواهد شد. همچنین کشور قزاقستان به واسطه قطعی شدن خشکی آموردیا ضرر بزرگی خواهد دید. جمهوری‌های آسیای مرکزی هیچ توافقنامه‌ای در مورد اشتراک آب با افغانستان ندارند.
    با ساخت کانال قوش‌تپه و زیر کشت رفتن ۵۵۰ هزار هکتار از زمین‌های منطقه، رونق اقتصادی در این منطقه اتفاق خواهد افتاد. این حوزه با داشتن زمین‌های مرغوب و حاصلخیز و شرایط جغرافیایی و آب و هوایی مناسبش می‌تواند تأمین‌کنندهٔ بسیاری از اقلام کشاورزی برای افغانستان و حتی برای صادرات به منطقه باشد. به گفتهٔ برخی کارشناسان با بهره‌برداری از این کانال، افغانستان می‌تواند گندم خود را تأمین کرده و حتی صادرات هم انجام دهد. کیفیت مناسب خاک منطقه احداث کانال قوش تپه تردید جدی وجود دارد و امکان شور بودن و بازده پایین کشاورزی در منطقه بیابانی ساخت کانال وجود دارد.
    ملا برادر، معاون نخست‌وزیر امارت اسلامی افغانستان، ۱۰ فروردین سال ۱۴۰۱ طی مراسمی کانال قوش‌تپه را با حضور مقامات ارشد این گروه در استان بلخ افتتاح کرد. وی افتتاح این طرح ملی را از مهم‌ترین پروژه‌های دولت برای نجات مردم افغانستان دانست و گفت: تکمیل این کانال وضعیت اقتصادی افغانستان را بهبود بخشیده و این کشور را به خودکفایی نزدیک می‌کند. ملا برادر در اهمیت این طرح تصریح کرد: «برای شروع پروژهٔ کانال آب قوش‌تپه چنان جدی شدم که همهٔ کارهایم را کنار گذاشتم». در مراسم افتتاح این طرح ملی برخی وزرا و مقامات بلندپایهٔ دولت موقت طالبان از جمله، وزیر زراعت، سخنگوی دولت و وزیر اقتصاد این گروه نیز حضور داشتند. در این نشست نورالله نوری؛ سرپرست وزارت مرزها و قبایل گفت: «شاهد روزی خواهیم بود که دیگران برای کار و سرمایه‌گذاری به افغانستان بیایند.» ملا نوری افزود: اطمینان می‌دهم با اجرای طرح‌های اقتصادی، افغانستان در آینده رقیب کشورهای خارجی می‌شود.
    نورالدین عزیزی سرپرست وزارت صنعت و تجارت نیز در این مراسم تأکید کرد: مسؤولان امارت اسلامی افغانستان شب و روز تلاش می‌کنند تا برای شهروندان کشور خدمات مؤثر و به موقع ارائه کنند. با افتتاح این کانال آبیاری زمینهٔ کار برای ۲۵۰ هزار نفر فراهم خواهد شد.
    معلومات متنی بر گرفته شده از ویکی پدیا است.
    ویدیو از استاد مسعود
    • صنف آشپزخانه -درس ١٧٣-...

КОМЕНТАРІ • 45

  • @ahmadziawhabzada6668
    @ahmadziawhabzada6668 10 днів тому +9

    ریس جمهور ازبکستان و امثالشان حق ندارند که به ما فرمان بدهد و ما درکشور خود حق عام تام کشور خودرا داریم و زنده باد اشخاصکه کانال خوش تیپه را اغاز و تکمیل مینمایند ،زنده باد افغانستان .👍❤🙏

  • @ZabiullahSafi-k9v
    @ZabiullahSafi-k9v 10 днів тому +7

    از جناب محترم استاد عزیز مسعود جان عزیز تشکر فروان از شما دانشمند پر اقتدار ملی افغانستان بزرگ🌹🌹🌹

  • @faqirmohammadmuradi5499
    @faqirmohammadmuradi5499 14 днів тому +10

    خداوند به ما همت بدهد تا وطن خود را بسازیم

  • @aliafghan-k1z
    @aliafghan-k1z 5 днів тому +1

    موافق باشی استاد مسعود 😍

  • @salimsafiullah4998
    @salimsafiullah4998 8 днів тому +3

    شکر خداوند است که وطن به سوى آبادى ميرود

  • @MoushtabsSadathussiey
    @MoushtabsSadathussiey 10 днів тому +4

    من از تحلیل استاد مسعود همیشه لذت میبرم❤❤❤❤❤

  • @AhmadParwizMuradi
    @AhmadParwizMuradi 14 днів тому +6

    خوب گپ است❤

  • @aliafghan-k1z
    @aliafghan-k1z 5 днів тому +1

    ماشاالله بسیار زیبا موفق باشید همیشه سلامت وشاد تندرست باشید با امید ابادی وطن این کار برای کشاورزی خیلی خیلی خوبه تو دنیا کمی آب هست
    وقتی آب باشه خیلی برای مردم افغانستان فایده داره 😍🥰

  • @MoushtabsSadathussiey
    @MoushtabsSadathussiey 10 днів тому +4

    ❤❤❤❤❤❤

  • @sayeddawoodmousavi804
    @sayeddawoodmousavi804 8 днів тому +1

    زنده باد افغانستان

  • @حبيبآللهاحمدی-و1ج
    @حبيبآللهاحمدی-و1ج 11 днів тому +5

    😮😮😮😮

  • @سمیر-ق3ذ
    @سمیر-ق3ذ 7 днів тому +1

    ماشالله ❤❤❤❤❤❤❤

  • @sanazafghan
    @sanazafghan 11 днів тому +6

    در طول صد سال ما حق خوده استفاده نکردیم از در یای امو که نباید کشور های همسایه دیگر مانع شود زور گویی بسته
    مردم افغانستان نباید این اجازه را بدن به کشور های همتبار و امثال ازبکستان

    • @sanazafghan
      @sanazafghan 11 днів тому +3

      تشکر استاد مسعود گرامی

  • @tourialysafi3778
    @tourialysafi3778 10 днів тому +5

    کله خام را اجازه نمی دهیم تا مانع کار کانال شود.

  • @som8051
    @som8051 9 днів тому +2

    فکر کردند که عطا یا دوستم است که بگویند چشم

  • @MMA-k2r
    @MMA-k2r 9 днів тому +3

    ټايټ

  • @صفیاللهحسینی-ع9و
    @صفیاللهحسینی-ع9و 8 днів тому +1

    زنده باد امارات اسلامی افغانستان ❤

  • @HaresKakal
    @HaresKakal 10 днів тому +4

    نمیدانم که سخنان استاد مسعود را گوش نمايم و يا موسيقى را؟
    پخش بسيار غلط و مزاحم سمع اميد نقص تانرا اصلاح كنيد

  • @mohammadzamanhakimi7203
    @mohammadzamanhakimi7203 12 днів тому +5

    جناب استاد خیر تیپه چیست؟؟؟؟؟؟؟؟

  • @اومیدمبارز
    @اومیدمبارز 9 днів тому +3

    امارت تاقیامت

  • @MoriMori-i7o
    @MoriMori-i7o 9 днів тому +2

    سلام چرا حق آب ملت فقیر افقانستان رایگان به کشورهای همسایها می وروند باید ملت افغانستان از محتاج بودن به کشورهای همسایها قط کنیم و راهای ترانزیتی باید از طریق بدخشان راهن با چین دلت بگشند تمام زمین‌های کشاورزی ملت افقانستان خشک است و حق ملت ما را کشورهای همسایها می خورند و ملت افقانستان از فقر به بردگی کشورهای همسایها بینی پاکستان و ایران شوند و هر روز هزارن جوانان افقانستان بی کار و فقیر و خجالت پیش خانواده شان می شوند و از کشور بیرون می شوند بخاطر بی کاری خدا به ملت افقانستان کمک کند انشالله

  • @khwajanamatullahseddiqy6999
    @khwajanamatullahseddiqy6999 4 дні тому +1

    مسولین و متخصصین زراعت و صنعت کشور باید پلان بریزند که بعد از تکمیلی فاز دوم و شروع فاز دوم که همانا توزیع زمین های زراعتی اطراف کانال قوش تپه است باید اولویت بندی نمایند که کدام نوع نباتات و میوجات باید زرع و تولید شود با استفده از سیستم میکانیزه و مدرن زراعتی اولویت بندی شود تا استفاده موثر و بهینه از کانال ملی قوش تپه صورت گیرد. تشکر.

  • @AliHoseini-cn7cx
    @AliHoseini-cn7cx 4 дні тому

    اب افغانستان بجای کشورهمسایه نزاریدبه ایران برود❤❤❤

  • @WakilMohamadi
    @WakilMohamadi 9 днів тому +3

    ازبك چکاره است با پنج درصد بیاد حرف بزنه

  • @علیمحمدب
    @علیمحمدب 23 години тому +1

    همسایه ها مارانمی توانند تحمل کننده متاسفم اگرربیس جمهوری یکی از کشورهای دوست حتی حرفی زننده بگویدکه نبوددرک ازشرائط افغانستان باشدما آنها رابه کمی انسانیت دعوت می کنیم

  • @AFGHANLAND-l1b
    @AFGHANLAND-l1b 9 годин тому +1

    ما یک کشور بزرگ از احمد شا ه با با و دیگر پادشاهان حفظ کردیم و تشکر که این سرزمین های بسیار بزرگ و کشور بزرگ را به ما داد ند از همه کسانی که به افغانستان کمک کردند و با وفاداری خدمت کردند و برای خیر کشور
    با وفاداری کار میکردند و خدمت میکردند یا زندگی شان را دادند تشکر میکنم بسیار عالی است ، برای اجرای پروژه های بزرگ ملی ، برای خدمت به وطن صادقانه ، هیچ چیز بهتر از این نیست. خوب شد ، شما مسلمانان واقع و صاحب های واقعی این کشور هستید ، تنها ضد آب کف کانال فکر میکردید که آب تبخیر نشود و ترک نشود. جامعه جهانی از این موضوع ناراحت است=

    هيچکس به افغانستان خدمت نکرده در تاريخ هما نطور که شما انجام داديد خدا حفظ تا ن کنه و بريتا ن قدرت بدهد تا کشور و اقتصاد و رفاه مردم را از زانو بلند کنید به ما یک افغانستان بزرگ و قدرتمند و خودکفا را برگردانید تا هر شهروند اين کشور به کشورش افتخار کنه

  • @AFGHANLAND-l1b
    @AFGHANLAND-l1b 8 днів тому +1

    چرا سهم تاجیکستان زیاد است ؟ آیا نظرسنجی ها و مطالعات انجام شده است یا مطالعات مستند شده است ؟

    • @Afghan_TV_09
      @Afghan_TV_09  8 днів тому +1

      نی مطالعات درست اس
      در گذشته امی رقم قرار داد شده بوده
      شاید دلایل داشته باشد اما نمیدانیم

  • @AliHoseini-cn7cx
    @AliHoseini-cn7cx 4 дні тому

    دولت ایران ازافغانی شناسنامه برقی نمیده هرساله پول کارت کارگری میگرد اذیت میکنه توی کارخانه کارنمیده دولت ایران توی افغانستان درب مکاتب دختران رابازکنید❤❤❤❤❤❤❤

  • @iamshe2017
    @iamshe2017 3 дні тому

    یارا دروغ گو نشوم، گفته میتوانم که کانال قوشتیپه هنوز تمام نشده است، لطفا تیتر تان را اصلاح کنید. تشکر

  • @احمداحمدی-ذ1ع
    @احمداحمدی-ذ1ع 13 годин тому +1

    اگر منظورش استاد این باشد که 62%درصد تاجیکستان فعلا استفاده میکند که منطقی هست ولی اگر بگوید 62%درصد حق استفاده رو تاجیکستان دارد قلطه اب رودخانه امو از کوهای پامیر افغانستان و تاجیکستان سرچشمه میگرد البته بیشتر اب از سمت افغانستانه تا تاجیکستان طبق استفاده در این 100توسط تاجیک و ازبک ها الان 85%درصد استفاده ازین اب حق افغانستان هست افغانستان اگر حتی یه کانال از امو تا قندهار هم که هزار کیلومتر امتداد دارد بکشد هم حتی تاجیکستان که با افغانستان سرچشمه این حیاط هست حق ندارد اعتراض کند چه رصد به کشور ازبکستان تاجیکستان ازبکستان ترکمنستان ایران پاکستان کشمیر همه این کشورها تا 120سال پیش 90% جزو خاک دولت دورانی افغانستان بودن تصور کنید که ولایات افغانستان الان برای افغانستان خط نشان میکشند باید سه تا سد عظیم سمت غرب مرز پنجاب بسازیم تا یه قطره اب هم سمت پنجاب بدون اجازه ما نرود

  • @MoushtabsSadathussiey
    @MoushtabsSadathussiey 2 дні тому +1

    ❤❤❤❤❤❤❤

  • @AFGHANLAND-l1b
    @AFGHANLAND-l1b 8 днів тому +1

    چرا سهم تاجیکستان زیاد است ؟ آیا نظرسنجی ها و مطالعات انجام شده است یا مطالعات مستند شده است ؟