Stimate domn , Florea Berechet , apreciez ca mai sunt oameni care vad asemenea chestii . Eu nu cred pomi , stau la bloc dar vizionez videoclipul acestui domn atat din dragostea pentru pomi cat si din placerea de a asculta un om bine educat. Ma bucur ca mai sunt oameni care vad si apreciaza calitatile oamenilor , ale oamenilor bine educati
Apreciez o explicaţie clară pe înţelesul meu urmăresc toate postările sunt utile pentru pomii din curtea mea , LA MULŢI ANI FETIŢEI ŞI O DUMINICĂ PLĂCUTĂ CU FAMILIA ,
Sa trăiți d-le "profesor"! Felicitări pentru toate postările foarte bune și explicite pe înțelesul tuturor. La mulți ani fericiți fiicei d-voastră! O zi frumoasa vă doresc! 🤗
Trebe sa ai o soție frumoasa pt ca și tu esti băiat fain dar esti foarte bun documentat dar prin învățăturile tale uite asa învățăm și noi mulți alții stima respect sa ai pofta la grătar
Bună ziua și la mulți ani fiicei dvs. Am o rugăminte la dvs. Nu știu cum să vă găsesc cu informații despre cireș și vișin pe UA-cam. Dvs așa de frumos explicați și pe înțelesul nostru de oameni de la țară care nu folosim cuvinte mai sofisticate care oricum nu am ști ce înseamnă. Dvs vorbiți cu noi țărănește și de aceea vă plac atât de mult. Vă rog frumos să-mi dați un răspuns. Vă doresc o duminică frumoasă, sănătate multă și numai bine.
Bună seara domnule inginer, sunteți foarte bine informat, vă admir pentru ceea ce faceți pentru noi începători. O săptămână reușită să aveți, și multă sănătate d-voastră și familiei frumoasă.
Iti multumesc mult pentru explicati simple,sí intelegatoare. Iesti pentru mine ajutor mare acuma si in viitor. La multi ani pentru baietel. Dumnezeul sai dea multa sanatate si múlta iubire.
Fie ca raza Luminii să vă umple sufletul cu pace și liniște!! Aștept cu nerăbdare următoarele video clipuri!! Dumnezeu să vă binecuvânteze fiica cu sănătate, înțelepciune și frumusețe sufletească, pe cărarea vieții să-i fie mereu alături!! Mulți ani fericiți, plini de fericire și pace!!
Salutare si mulțumiri pentru timpul acordat in a ne ajuta! :) Chiar daca este cu intarziere, urez La mulți ani fiicei dv, sa aiba o copilărie fericita! 😀 Abia astept urmatoarele clipuri!
Realmente este o incintare sa va urmaresc videoclipurile. Informatii foarte utile. prezentate intr-o maniera prietenoasa, tehnici si reguli de taiere despre care tot citeam aiurea fara sa le inteleg sensul devin brusc intuitive si deloc dificile. Felicitari si mult succes in realizarea altor valoroase clipuri despre pomii fructiferi. Cool.
Frumos si corect! Multumesc pentru multele informatii si videoclipurile postate. Va rog sa ne aratati pomul si in primavara anului viitor . Spor la treaba !
Vă urmăresc cu mult interes..va mulțumesc din inimă ,chiear am un rînd de pomi in primul an și mia căzut la fix acest vidioclip.Am făcut o greșeală cu un par care m-am gindit eu sal îndoi și mia crăpat ,l-am dijghinat cum se zice la noi ..l-am prins de prea aproape cred.Lam legat strîns înapoi și la uns cu mastic..nu mai am curaj acuma săi îndoi.Va mulțumesc , Dumnezeu să vă binecuvânteze.
Cel mai simplu este sa prindeți din vârful ramuri și când aplecați va arata el pana unde poate ! Veți simți o rezistenta în momentul în care trebuie sa va opriți!
Mulțumesc pentru material... Chiar are noimă explicația și-i pe înțelesul tuturor! Am ajuns să verific în fiecare zi, dacă ai mai postat ceva😊. Ai avea stofă sa predai cursurile Toyota, TWI (training within industri), pentru că pe asta se bazează : ce-cum-de ce. La mulți ani fiicei tale și aștept cu nerăbdare următorul material!
As vrea sa accepti un punct de vedere diferit de al tau dar la fel de creativ.... 1. Pomul este mic ...ptr a trece deja la ramuri de rod...Prin urmare operam scurtari fiind ramuri de un an ...mai mult sau mai putin severe ...prin care urmaresc ramificarea si aparitia lastarilor din care sa selectez in viitor viitoarele subsarpante conform principiului distributiei bilateral altern externe in raport cu sarpanta. Spun toate astea ptr ca unui pom prin taieri de formare succesive ii trebuie asigurat scheletul mai intai ( sarpantele), apoi semischeletul ( subsarpantele)...pe suprafata carora se plaseaza formatiunile de rod. In acest mod, stiut fiind ca orice formatiune de rod este epuizabila pot ulterior practica cu succes taieri de transfer prin care incurajez ponderat pomul sa aiba noi cresteri dar si normez productia totodata. 2. Parul avand in gena sa imprimata o crestere columnara ( erecta) fata de alte specii ...nu cred ca este recomandata o coroana cu mai multe etaje ( piramidala) ...ci cel mult un etaj bazal dupa care pe axul pomului urmarim sa avem semischelet distribuit echidistant de jur imprejur...obtinand astfel un fus... Toate astea sunt operabile atunci cand vorbim de perii cultivati intr-o gradina pe langa casa si nu in livezi de suprafara unde caietul de sarcini cere alte reguli. Oricum ar fi ....ati fi putut fi un horticultor de succes daca nu v-ar fi vrajit domeniul asigurarilor ( de nu gresesc). Succes!
Da , asa este dl Badea ! Am văzut ca ai un canal frumos, poate unii oameni de aici , mai pofticioși il vor găsi interesant , la fel cum l-am găsit și eu !
În urmă cu 4 ani am plantat un păr, nu am știut cum să-l îngrijesc 🥺 am așteptat să facă pere, nu a făcut în schimb îi crescuseră crengile fff lungi 🙆♀️ eu văzând că nu face pere anul trecut l, am decapitat 🥺🥺 acum că am dat de d-voastră și ne explicați foarte, foarte detaliat, voi planta din nou un păr. Și cu ajutorul d-voastră voi avea și pere 😊mulțumim pentru ajutor
Mulțumesc frumos! Tocmai am cumpărat un păr Williams și îmi este de ajutor aceste explicații. Acum dacă abia îl plantez la cât timp să-l scurtez pentru a începe să-și formeze noi lăstari? Te pup și sănătate multă! Apropo, să-ți trăiască sănătoasă fetița!
Multumesc pt informatii.Am plantat in toamna un par Untoasa Hardy soi frantuzesc,la 10 m este un par batrin si linga meri tot in toamna plantati Credeti ca mai are nevoie de alti polenizatori sa pun Gen Un wiliams sau e sufficient parul batrin. Este correct ce scrie,, daca toamna nu s-a facut taierea de formare a coroanei atunci primavara pomi fructiferi se scurteaza la inaltimea de 60-80 cm, de la nivelul altoiului pentru a se evita cresterea excesiva a pomului.
Va urmaresc cu interes de mult timp. Explicatiile sunt de nota 10. As avea o rugaminte la dv: Am niste peri plantati de 2 ani si care au ramuri subtirele iar in varful ramurilor s-au format cate un smoc de tepuse . marturisesc ca nu stiu cum sa-i tai pentru a le forma coroana. Puteti sa ma ajutati ? Multumesc !
Felicitări pentru tot ce ne prezentați! Eu am pomi fructiferi columnari anul 3! I-am plantat anul trecut în primăvara! Îmi puteți spune câteva sfaturi ? Cum ar trebui sa ii tund ? Au ramuri răzlețe și nu știu cum să procedez corect! O seara frumoasa!
Simplu ! Nu tăiați axul sub nici o gorma pana când marul nu ajunge la o înălțime de 1,8- 2,2 în funcție de dorințele fiecăruia și tot ce creste pe acest ax se scurteaza între 15 și 25 cm . Cam despre asta este vorba!
D nul Tibi , daca nu are ramuri si este plantat de anul trecut din toamnă...trebuie s al tai ( scurtez ) ? . Mulțumesc mult pentru un eventual raspuns!
Bună Tibi. La multi ani ptr.fetita!Ma bucur că ne-ai prezentat acest videoclip că după cum ți-am zis dacă soțul nu mai e m-am ocupat eu cit am putut de grădină și mica livadă.Chiar am 2 pui de peri ,un Kaki,un smochin,un gutui și un zarzăr puși de soțul meu in primavara lui 2020 și au crescut tare stufoși în ramuri.Acum bine că mi-ai arătat la peri cum sa fac și îți mulțumesc din suflet.Gutuiul și zarzărul sunt tare stufoși și sper să văd la tine cum procedezi.Kaki are o ramură pe mijloc f.viguroasa și înaltă și ramuri crescute lateral că la par dar f.multee și Smochinul ptr.ca anul trecut sa uscat după ploile multe ce au fost în iunie au dat 7 ramuri de jos de lîngă pămînt și eu am tăiat și am lăsat 3 viguroase și chiar nu știu deloc ce as putea săi fac cas f înalte 2,50m.Daca îmi poți da un sfat îți mulțumesc din suflet.Sanatate și o zi binecuvintata la toată familia.♥️♥️🙏🙏
@@TibiTips Daa , in 2020 a fost învelit dar probabil nu suficient de bine la vinturile ce au fost și în acea perioadă a plecat soțul la ceruri iar în 2021 iar ghinion că mă ținut timpul cu încheierea situației lui în Italia și a rămas ne invelit dar văd că nu a mai înghețat acele ramuri că nici nu au fost ger că acum 2ani.Zimi te rog să-i scurtez toate ramurile e bine?Mersii.
Salut Tibi! Poți face oare un video și cu "tăierea la plantare"? Ai mentionat aici "secțiunea făcută în momentul plantării" - eu nu am sectionat niciun pom la plantare și aș vrea să știu dacă trebuie și ce beneficii aduce (pomi tineri, plantați tot așa în primul an, unii primăvara, alții toamna). Și legat de material... am o nedumerire. Eu știu de la fizică faptul că pomii nu "deplasează" zonele care nu au creșteri (mai de jos). Deci etajele nu se vor înălța, ci doar îngroșa. Și cam toți pomii mei au păstrat bifurcațiile/tăieturile la fix aceeași înălțime față de sol. Da, se îngroașă, da cresc mult la vârfuri, dar etajele nu se duc mai sus cum am înțeles eu că zici la început, să ne imaginăm unde e acel etaj în 10 ani. Tot acolo e...dar mai gros. Nu am înțeles eu bine?
Teoretic asa este , partea de la sol pana la prima ramificație va rămâne la aceeași distanta, dar , în timp prin îngroșarea părții de tulpina, structura pomului se va modifica! Astfel pe o porțiune de tulpina de 20 cm peste 10 ani acea porțiune nu se mai poate defini , datorita a 2-3 șarpante care cresc din ea ! Vedeti ca pe canalul meu am o serie de 3 videoclipuri despre cum se plantează un pom corect și acolo găsiți și taierea la plantare! Defapt asta înseamnă o scurtare !
@@TibiTips Super! Mulțumesc! Căutasem după tăiere nu plantare și de aceea nu găseam. Am văzut video-urile, am înțeles că nu contează dacă se face toamna sau primăvara secționarea inițială (ceea ce mi-a fost de folos, chiar aveam emoții cu tăierea toamna târziu) - dar tot nu am găsit ceva despre beneficii sau dezvoltare coroană/vigoare etc. Dacă este o argumentație în spatele acestei tăieri inițiale, cred că ar fi util un video cu ea. Mersi încă o dată!
Salut ! Am cativa pomi in curte si as dori sa ii tund singur ... poti sa imi spui te rog ce tipuri de coroana trebuie sa aleg pentru fiecare pom in parte ? In gradina am : par , mar , cais , nectarin , cires , prun , visin , nuc, gutui . Pe mine ma intereseaza si sa aiba o coroana frumoasa , nu neaparat sa fac o cantitate industriala de fructe .... la par e clara treaba : tip ax central . Tip vas la care pom este recomandat ? Multumesc
Se vede ca esti un baiat foarte bine educat de parintii tai ! Sa-ti traiasca parintii pentru educatia frumoasa pe care ti-a dat-o! RESPECT MAXIM !
Mulțumesc! Te salut!
Stimate domn , Florea Berechet , apreciez ca mai sunt oameni care vad asemenea chestii . Eu nu cred pomi , stau la bloc dar vizionez videoclipul acestui domn atat din dragostea pentru pomi cat si din placerea de a asculta un om bine educat. Ma bucur ca mai sunt oameni care vad si apreciaza calitatile oamenilor , ale oamenilor bine educati
Pomul fructifer trebuie să obtină mai intâi ,,scheletul" și apoi ramuri de rod.
Super,mulțumi….explicații benefice.
Imi place cum explica celor ce nu stiiu , felicitari !
Va salut! Mulțumesc
Foarte bine explicat !! Multumesc frumos!
Apreciez o explicaţie clară pe înţelesul meu urmăresc toate postările sunt utile pentru pomii din curtea mea , LA MULŢI ANI FETIŢEI ŞI O DUMINICĂ PLĂCUTĂ CU FAMILIA ,
Mulțumesc asemenea!
Mulțumesc pentru Explicațiile cu amănuntul la toate soiurile de pomi fructifer .
Cu plăcere!
Da foarte utile sfaturile mulțumiri și la mulți ani fetitei
Mulțumesc!
Ați explicat foarte bine și clar să înțeleagă fiecare om, multe mulțumiri...
Cu plăcere!
Tudorel Dinu
Bravo! Sa fii sănătos.
Mulțumesc!
Sa trăiți d-le "profesor"! Felicitări pentru toate postările foarte bune și explicite pe înțelesul tuturor. La mulți ani fericiți fiicei d-voastră! O zi frumoasa vă doresc! 🤗
Mulțumesc asemenea dl Badea!
Mulțumim..tot înainte......!
Cu plăcere!
Va multumim frumos pentru toate sfaturile bune ce ni le dati.
Felicitări pentru explicatia dată!
Mulțumesc!
Felicitări și mulțumim pt ca ne explicați
Cu mare placere!
Ca de obicei material instructiv și util. Mulțumim.
Cu plăcere!
Super tehnici...mulțumim așa punem și noi in practica....
Cu plăcere
Bravo Tibi,foarte frumoasă și utilă prezentare!
Mulțumesc dl Nelu
Azi am descoperit acest canal. Foarte placute si utile prezentari.
Mulțumesc! Sper sa va fie de ajutor!
Trebe sa ai o soție frumoasa pt ca și tu esti băiat fain dar esti foarte bun documentat dar prin învățăturile tale uite asa învățăm și noi mulți alții stima respect sa ai pofta la grătar
Mulțumesc!
Bună ziua și la mulți ani fiicei dvs. Am o rugăminte la dvs. Nu știu cum să vă găsesc cu informații despre cireș și vișin pe UA-cam. Dvs așa de frumos explicați și pe înțelesul nostru de oameni de la țară care nu folosim cuvinte mai sofisticate care oricum nu am ști ce înseamnă. Dvs vorbiți cu noi țărănește și de aceea vă plac atât de mult. Vă rog frumos să-mi dați un răspuns. Vă doresc o duminică frumoasă, sănătate multă și numai bine.
Tibi tips pagina de Facebook! Mulțumesc!
Bună seara domnule inginer, sunteți foarte bine informat, vă admir pentru ceea ce faceți pentru noi începători. O săptămână reușită să aveți, și multă sănătate d-voastră și familiei frumoasă.
Mulțumesc asemenea! Seara buna!
Imi pare rău că trebuie să vă spun că nu prea e bine.
Părul nu are cum să rodească aşa de mic.
Nu poate să asimileze fierul pentru fructificare!!!!
Iti multumesc mult pentru explicati simple,sí intelegatoare. Iesti pentru mine ajutor mare acuma si in viitor. La multi ani pentru baietel. Dumnezeul sai dea multa sanatate si múlta iubire.
Mulțumesc!
multumim domnule Tubi ,interesant,foarte bine, duminica placuta
Mulțumesc asemenea!
F. f. f. educativ, de mare ajutor. Multumesc mult atit pentru acest clip cit si prntru cele anterioare. Multa sanatate.
Mulțumesc asemenea!
Mulțumesc,
Mi-am răspuns la unele chestii la care aveam unele neclarități.
Ma bucur!
Foarte frumos explicat bravo
Mulțumesc!
Mulțumim frumos, ptr munca depusa, va urmăresc cu drag și interes. O seara linistita alături de familie.
Mulțumesc asemenea!
Domnul să dea multă sănătate.
Mulțumesc asemenea!
Este o lecție utilă și explicită,mulțumesc🌝🌝
Cu mare placere!
Multi ani frumoși și sănătoși fiicei tale,iar ție îți doresc sănătate și putere de muncă încă mulți ani.
Mulțumesc mult!
Felicitări! Au așa am procedat întotdeauna. Toți pomii i-am format în stilul ăsta.
Ma bucur sa aud!
Foarte interesant ! Multumesc pentru frumoasa si completa explicatie !
Cu plăcere!
Multi ani fericiti, acest video o sa_mi foloseasca mult
Ma bucur! Mulțumesc!
Fie ca raza Luminii să vă umple sufletul cu pace și liniște!! Aștept cu nerăbdare următoarele video clipuri!! Dumnezeu să vă binecuvânteze fiica cu sănătate, înțelepciune și frumusețe sufletească, pe cărarea vieții să-i fie mereu alături!! Mulți ani fericiți, plini de fericire și pace!!
Doamne ajuta! Mulțumesc!
La mulți ani copilului!şi mulțumim mult pentru explicatii .
Mulțumesc!
Salutare si mulțumiri pentru timpul acordat in a ne ajuta! :)
Chiar daca este cu intarziere, urez La mulți ani fiicei dv, sa aiba o copilărie fericita! 😀
Abia astept urmatoarele clipuri!
Mulțumesc!
Mulțumesc pentru sfaturi.
Va mulțumesc frumos. Așa Sint și pomii mei . O să vă urmăresc pe dumneavoastră cum faceți
Ma bucur!
Cred ca este corect ! Maine am sa ma uit la pomi ca am si eu pomi an primul an de viata . Multumesc , sa traiesti !
Doamne ajuta!
Interesant ești un om minunat
Foarte utile informații. Mulțumesc vă urmăresc în continuare
Mulțumesc!
Bunâ dimineața!Interesant și foarte bine explicat!Mulțumesc!
Cu mare placere!
Realmente este o incintare sa va urmaresc videoclipurile. Informatii foarte utile. prezentate intr-o maniera prietenoasa, tehnici si reguli de taiere despre care tot citeam aiurea fara sa le inteleg sensul devin brusc intuitive si deloc dificile. Felicitari si mult succes in realizarea altor valoroase clipuri despre pomii fructiferi. Cool.
Mulțumesc! Ma bucur ca am putut fii de folos!
👍👍👍👩🍳 TE SALUT CU RESPECT
Salut!
Foarte interesant.
Frumos si corect! Multumesc pentru multele informatii si videoclipurile postate. Va rog sa ne aratati pomul si in primavara anului viitor . Spor la treaba !
Categoric!
Rar sunt oamenii, care sa vorbeasca asa corect gramatical. Multumesc pt sfaturi!
@@mariuslazar3954 cred ca domnul este la bază inginer horticol ,cu facultatea făcută serios ,nu la apelul de seară!
Am si eu cativa meri in primul an si o sa folosesc tehnica asta. Are logica si este foarte bine explicat!
Ma bucur! O sa va fie de folos!
Vă urmăresc cu mult interes..va mulțumesc din inimă ,chiear am un rînd de pomi in primul an și mia căzut la fix acest vidioclip.Am făcut o greșeală cu un par care m-am gindit eu sal îndoi și mia crăpat ,l-am dijghinat cum se zice la noi ..l-am prins de prea aproape cred.Lam legat strîns înapoi și la uns cu mastic..nu mai am curaj acuma săi îndoi.Va mulțumesc , Dumnezeu să vă binecuvânteze.
Cel mai simplu este sa prindeți din vârful ramuri și când aplecați va arata el pana unde poate ! Veți simți o rezistenta în momentul în care trebuie sa va opriți!
@@TibiTips da așa este.. mulțumesc de încurajare..
Să-ți trăiască fetița 🌹🌼🌷
Mulțumesc! Și mie și la toată lumea!
Mulțumim și la mulți ani!
Mulțumesc!
La multi ani cu sanatate fiicei !
Mulțumesc!
Vă mulțumesc mult.
Cu mare placere!
Foarte interesant chiar mă ajută!
Ma bucur!
La mulți ani și petrecere frumoasa!
Mulțumesc!
Super bine explicat
Mulțumesc! Te salut!
Mulțumim 🙏 🙏 🙏
Foarte interesant, mulțumesc frumos!
Cu mare placere!
Mulțumesc frumos pentru filmuleț. Eu am pus un măr în toamnă și chiar mă interesa cum să-l formez. Sănătate multă să aveți.
Mulțumesc!
Mulțumim!🙂💯👏
Cu plăcere
Bravo ! Multumim
Cu plăcere!
Mulțumesc frumos!!!🙏🙏🙏
Cu mare placere!
Mulțumesc pentru material... Chiar are noimă explicația și-i pe înțelesul tuturor! Am ajuns să verific în fiecare zi, dacă ai mai postat ceva😊. Ai avea stofă sa predai cursurile Toyota, TWI (training within industri), pentru că pe asta se bazează : ce-cum-de ce. La mulți ani fiicei tale și aștept cu nerăbdare următorul material!
Nimic nu este imposibil! Mulțumesc!
As vrea sa accepti un punct de vedere diferit de al tau dar la fel de creativ....
1. Pomul este mic ...ptr a trece deja la ramuri de rod...Prin urmare operam scurtari fiind ramuri de un an ...mai mult sau mai putin severe ...prin care urmaresc ramificarea si aparitia lastarilor din care sa selectez in viitor viitoarele subsarpante conform principiului distributiei bilateral altern externe in raport cu sarpanta.
Spun toate astea ptr ca unui pom prin taieri de formare succesive ii trebuie asigurat scheletul mai intai ( sarpantele), apoi semischeletul ( subsarpantele)...pe suprafata carora se plaseaza formatiunile de rod. In acest mod, stiut fiind ca orice formatiune de rod este epuizabila pot ulterior practica cu succes taieri de transfer prin care incurajez ponderat pomul sa aiba noi cresteri dar si normez productia totodata.
2. Parul avand in gena sa imprimata o crestere columnara ( erecta) fata de alte specii ...nu cred ca este recomandata o coroana cu mai multe etaje ( piramidala) ...ci cel mult un etaj bazal dupa care pe axul pomului urmarim sa avem semischelet distribuit echidistant de jur imprejur...obtinand astfel un fus...
Toate astea sunt operabile atunci cand vorbim de perii cultivati intr-o gradina pe langa casa si nu in livezi de suprafara unde caietul de sarcini cere alte reguli.
Oricum ar fi ....ati fi putut fi un horticultor de succes daca nu v-ar fi vrajit domeniul asigurarilor ( de nu gresesc).
Succes!
Ai dreptate,se tine cont de soiuri-Atentie!
Foarte interesant clipul mai ales daca ai pomi si vrei sa ai productie frumoasa.
Da , asa este dl Badea ! Am văzut ca ai un canal frumos, poate unii oameni de aici , mai pofticioși il vor găsi interesant , la fel cum l-am găsit și eu !
Bună ziua ! Vă rog (dacă se poate), faceți clipuri și cu tăierile la măr, prun, cireș, vișin, cais anul 1. Mulțumesc mult !!!
Voi face în viitor!
Salut Tibi , arată ne tot ce e bine
Va salut! Cu siguranță!
Mulțumim pentru sfaturi!
Sunt foarte bune!
O singură corecție, unghiul de 45 este de 90.
Scuze pentru corecție!
Mulțumim încă odată!
Da , asa este ! Nu imi pregatesc discursurie, si de aceea mai gresesc cate un cuvânt
@@TibiTips Doamne ajută!
Felicitari
Mulțumesc!
În urmă cu 4 ani am plantat un păr, nu am știut cum să-l îngrijesc 🥺 am așteptat să facă pere, nu a făcut în schimb îi crescuseră crengile fff lungi 🙆♀️ eu văzând că nu face pere anul trecut l, am decapitat 🥺🥺 acum că am dat de d-voastră și ne explicați foarte, foarte detaliat, voi planta din nou un păr. Și cu ajutorul d-voastră voi avea și pere 😊mulțumim pentru ajutor
Cu siguranță!
Frumos Tibi!! Am invatat multe de la tine!!😍😍
Îmi pare bine sa aud!
Da Va multumesc
Cu plăcere!
Îi draga mie de el multumesc mult
Foarte interesante clipuri! 🤗
Mulțumesc!
Salutare și toate cele bune ❤️ La multi Ani fiicei tale multă sănătate și împliniri 🍾
Mulțumesc!
@@TibiTips cu drag Tibi
Super
Mulțumesc frumos! Tocmai am cumpărat un păr Williams și îmi este de ajutor aceste explicații. Acum dacă abia îl plantez la cât timp să-l scurtez pentru a începe să-și formeze noi lăstari? Te pup și sănătate multă! Apropo, să-ți trăiască sănătoasă fetița!
Mulțumesc! Il.scurtati imediat fupa plantare! O seară minunata va doresc!
foarte interesant
Mulțumesc!
Multumesc pt informatii.Am plantat in toamna un par Untoasa Hardy soi frantuzesc,la 10 m este un par batrin si linga meri tot in toamna plantati
Credeti ca mai are nevoie de alti polenizatori sa pun Gen Un wiliams sau e sufficient parul batrin. Este correct ce scrie,, daca toamna nu s-a facut taierea de formare a coroanei atunci primavara pomi fructiferi se scurteaza la inaltimea de 60-80 cm, de la nivelul altoiului pentru a se evita cresterea excesiva a pomului.
Da se scurteaza și este suficient acel par bătrân!
De un an ..waleuuuuu...asta da arta .....all the best
Mulțumesc!
Te salut din Cluj Napoca 🍻
Salut!
Gutuiul , tot asa se formeaza ? Multumesc frumos ! SANATATE !
Da
Va urmaresc cu interes de mult timp. Explicatiile sunt de nota 10. As avea o rugaminte la dv: Am niste peri plantati de 2 ani si care au ramuri subtirele iar in varful ramurilor s-au format cate un smoc de tepuse . marturisesc ca nu stiu cum sa-i tai pentru a le forma coroana. Puteti sa ma ajutati ? Multumesc !
Duminica, voi posta un clip ! Este greu sa va spun e sa faceți dacă nu vad
Multumim
Cu mare placere!
Felicitări pentru tot ce ne prezentați! Eu am pomi fructiferi columnari anul 3! I-am plantat anul trecut în primăvara! Îmi puteți spune câteva sfaturi ? Cum ar trebui sa ii tund ? Au ramuri răzlețe și nu știu cum să procedez corect! O seara frumoasa!
Simplu ! Nu tăiați axul sub nici o gorma pana când marul nu ajunge la o înălțime de 1,8- 2,2 în funcție de dorințele fiecăruia și tot ce creste pe acest ax se scurteaza între 15 și 25 cm . Cam despre asta este vorba!
@@TibiTips va mulțumesc!
Felicitari!.. Vreau sa stiu daca la un piersic plantat anul acesta si are trei crengute, pot aplica acesta metoda. Multumesc!
Da , se poate!
De la plantarea unui cires germersdorf la cat timp se taie .
În fiecare an!
Mulțumesc 🌼🍃💜
Cu mare placere!
salut MARE munca
Da !
D nul Tibi , daca nu are ramuri si este plantat de anul trecut din toamnă...trebuie s al tai ( scurtez ) ? . Mulțumesc mult pentru un eventual raspuns!
Sigur la , 70 cm
Super!
Mulțumesc!
La mulți ani!
Mulțumesc!
Bună Tibi. La multi ani ptr.fetita!Ma bucur că ne-ai prezentat acest videoclip că după cum ți-am zis dacă soțul nu mai e m-am ocupat eu cit am putut de grădină și mica livadă.Chiar am 2 pui de peri ,un Kaki,un smochin,un gutui și un zarzăr puși de soțul meu in primavara lui 2020 și au crescut tare stufoși în ramuri.Acum bine că mi-ai arătat la peri cum sa fac și îți mulțumesc din suflet.Gutuiul și zarzărul sunt tare stufoși și sper să văd la tine cum procedezi.Kaki are o ramură pe mijloc f.viguroasa și înaltă și ramuri crescute lateral că la par dar f.multee și Smochinul ptr.ca anul trecut sa uscat după ploile multe ce au fost în iunie au dat 7 ramuri de jos de lîngă pămînt și eu am tăiat și am lăsat 3 viguroase și chiar nu știu deloc ce as putea săi fac cas f înalte 2,50m.Daca îmi poți da un sfat îți mulțumesc din suflet.Sanatate și o zi binecuvintata la toată familia.♥️♥️🙏🙏
Smochinul a înghețat! Ar trebui învelit iarna viitoare
@@TibiTips Daa , in 2020 a fost învelit dar probabil nu suficient de bine la vinturile ce au fost și în acea perioadă a plecat soțul la ceruri iar în 2021 iar ghinion că mă ținut timpul cu încheierea situației lui în Italia și a rămas ne invelit dar văd că nu a mai înghețat acele ramuri că nici nu au fost ger că acum 2ani.Zimi te rog să-i scurtez toate ramurile e bine?Mersii.
Am dat subscraib e randul tau .
Mulțumim Tibi am un copăcel de mandore din sâmbure pot da fac în asa fel?
Dacă va referiți la cais sau piersic , da , se poate!
Puteți face o exemplificare și la cireș?
Sper sa pot face !
Multumesc. Ce fac cu ciresul inainte de plantare. Tai sau nu anticipatele ?
Nu
Salut Tibi!
Poți face oare un video și cu "tăierea la plantare"? Ai mentionat aici "secțiunea făcută în momentul plantării" - eu nu am sectionat niciun pom la plantare și aș vrea să știu dacă trebuie și ce beneficii aduce (pomi tineri, plantați tot așa în primul an, unii primăvara, alții toamna).
Și legat de material... am o nedumerire. Eu știu de la fizică faptul că pomii nu "deplasează" zonele care nu au creșteri (mai de jos). Deci etajele nu se vor înălța, ci doar îngroșa. Și cam toți pomii mei au păstrat bifurcațiile/tăieturile la fix aceeași înălțime față de sol. Da, se îngroașă, da cresc mult la vârfuri, dar etajele nu se duc mai sus cum am înțeles eu că zici la început, să ne imaginăm unde e acel etaj în 10 ani. Tot acolo e...dar mai gros. Nu am înțeles eu bine?
Teoretic asa este , partea de la sol pana la prima ramificație va rămâne la aceeași distanta, dar , în timp prin îngroșarea părții de tulpina, structura pomului se va modifica! Astfel pe o porțiune de tulpina de 20 cm peste 10 ani acea porțiune nu se mai poate defini , datorita a 2-3 șarpante care cresc din ea ! Vedeti ca pe canalul meu am o serie de 3 videoclipuri despre cum se plantează un pom corect și acolo găsiți și taierea la plantare! Defapt asta înseamnă o scurtare !
@@TibiTips Super! Mulțumesc! Căutasem după tăiere nu plantare și de aceea nu găseam.
Am văzut video-urile, am înțeles că nu contează dacă se face toamna sau primăvara secționarea inițială (ceea ce mi-a fost de folos, chiar aveam emoții cu tăierea toamna târziu) - dar tot nu am găsit ceva despre beneficii sau dezvoltare coroană/vigoare etc. Dacă este o argumentație în spatele acestei tăieri inițiale, cred că ar fi util un video cu ea.
Mersi încă o dată!
E posibil ca prunii daca sunt plantati aproape de pruni salbatici sa devina selvatici si ei?
Nu!
@@TibiTips multumesc
@@paolorigamonti7214 cu plăcere!
Salut ! Am cativa pomi in curte si as dori sa ii tund singur ... poti sa imi spui te rog ce tipuri de coroana trebuie sa aleg pentru fiecare pom in parte ? In gradina am : par , mar , cais , nectarin , cires , prun , visin , nuc, gutui . Pe mine ma intereseaza si sa aiba o coroana frumoasa , nu neaparat sa fac o cantitate industriala de fructe .... la par e clara treaba : tip ax central . Tip vas la care pom este recomandat ? Multumesc
Vas la prun piersic cais nectarin
Bun material, ca de obicei. Acest par este la a doua primavara? Adica are 1 an sau 1 an si 4-5 luni de la plantare?
1 an