Hoe breng je het geloof ter sprake bij je niet-gelovige buurvrouw? - Podcast Dick en Daniël

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 7 вер 2024
  • Te gast is theoloog Jan Martijn Abrahamse. Denk eens aan je niet-gelovige buurvrouw, of die collega op het werk. Superaardige, betrokken mensen, die altijd klaar staan voor een ander. Maar geloven of de kerk - daar hebben ze niets mee. Ze zijn niet anti, maar het zegt ze gewoon niks. Waarom zou je God nodig hebben in je leven? En ook christenen vragen zichzelf steeds vaker af waarom hun geloof per se het beste zou zijn, merkt Jan Martijn. Wat betekent christelijk geloven in deze tijd, hoe breng je dat ter sprake bij je niet-gelovige buurvrouw (en waarom zou je sowieso met haar over het geloof beginnen)? Christelijke liedjes zingen op het station, daar gelooft Jan Martijn niet meer in - geeft hij toe. ‘Dat voelt al snel manipulerend.’ Er is een nieuw verhaal nodig, denkt hij. De oude woorden van vroeger zijn onbegrijpelijk aan het worden. Maar wat zou dat nieuwe christelijke verhaal dan moeten zijn? En betekent dit dat het oude verhaal van zonde en genade van tafel moet?
    #christendom #podcast #kerk #evangelisatie

КОМЕНТАРІ • 2

  • @pietvandijk5084
    @pietvandijk5084 7 місяців тому

    Betoog rond 25> doet me denken aan Harry Kuitert: ,,,Ik ben bereid (zie elders) te verdedigen dat de zo gesmade secularisatie niets anders betekent dan dat de christelijke kerk haar taak heeft volbracht: ze heeft een aantal volken en naties van waarden en normen voorzien waarmee te leven valt. Het christelijk geloof omgevormd tot cultuur, zo mogen we die toestand waarderen. De kerken moesten trots op hun prestatie zijn in plaats van in tranen neer te zitten: de opvoeding is gelukt, de leiband van de kerk is niet meer nodig. Ik zie Europa als een vorm van cultureel christendom, alles wat ons lief is, valt eronder, tot aan het geharrewar wat wel en niet op zondag mag toe.”

  • @henkdorpel
    @henkdorpel 7 місяців тому

    Mooie sprookjes zijn altijd goed..... Hoe mooi is het om als kind in Sinterklaas te geloven. Een heilig man uit een ander land, die kennelijk op de hoogte is van jouw bestaan. Iemand die weet welke slechte dingen je hebt gedaan, maar desondanks speciaal voor jou kadootjes heeft gekocht. Geweldig, toch?
    Dus als je een leuke buurvrouw hebt, laat haar dan vooral delen in jouw mooie wereld.
    Natuurlijk moet je het verhaal wel laten aansluiten op de indoctrinatie welke zij in haar jeugd heeft ontvangen. Als ze is geïndoctrineerd met de Islam, dan moet je niet met een christelijk verhaal aankomen. En andersom hetzelfde, als ze is geïndoctrineerd met het Christendom, dan moet je niet met verhalen over Allah aankomen.
    Kortom, als je iets wilt betekenen voor je niet-gelovige buurvrouw, dan moet je verschillende verhalen hebben. Maatwerk leveren, zogezegd.