Schrijvers & Soep | Saskia Goldschmidt over ‘Kukuruznik’

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 26 вер 2024
  • Van meet af aan vormt geschiedenis in vele facetten een wezenlijk onderdeel van het literaire werk van Saskia Goldschmidt. In het onlangs verschenen ‘Kukuruznik’ verweeft Saskia Goldschmidt de rijke geschiedenis van de vrouwelijke luchtvaartpioniers met een aangrijpend Amsterdams familieverhaal over oorlogstrauma.
    Na een lange carrière als theatermaker debuteerde zij in 2011 met ‘Verplicht Gelukkig, portret van een familie.’ Feiten en fictie, studie en verbeelding, verleden en heden worden de basis van Saskia’s verdere werk als ‘De Hormoonfabriek’ (2012), ‘De Voddenkoningin’ (2015) en ‘Schokland’ (2018).
    Het onlangs verschenen ‘Kukuruznik’ begon met een bericht in het Provinciaals Brabants Dagblad uit 1938 waar ze bij toeval op stuitte tijdens research voor een ander boek. Dat de Franse vliegenier Maryse Hilsz - op haar langeafstandsvlucht van Parijs naar Saigon verdwenen boven Perzië - op de rug van een kameel en omringd door bedoeïenen uit de woestijn tevoorschijn was gekomen. In ‘Kukuruznik’ (Sovjetvliegtuigje en Russisch voor mais) verweeft Saskia Goldschmidt de rijke geschiedenis van de vrouwelijke luchtvaartpioniers met een aangrijpend Amsterdams familieverhaal over oorlogstrauma.
    Het boek werd meteen na verschijning verkozen tot ‘Boek van de Maand’:
    Als de vader van Noa sterft, blijkt hij haar een kist met documenten na te hebben gelaten. Verhalen over vliegeniersters van over de hele wereld, die in de begintijd van de luchtvaart in wankele vliegtuigjes stapten om records te breken. De levensgeschiedenis van Rosy Rose, de eerste zwarte vliegenierster uit Amerika. Verhalen over Kukuruzniks, Sovjetvliegtuigjes, waarin dappere jonge vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog leerden vliegen in het donker. En een serie brieven van een jonge moeder aan haar verongelukte echtgenoot’
  • Розваги

КОМЕНТАРІ •