Adultul cu autism - ce știm și ce nu știm. Anca Dumitrescu, președinte Autism Voice.

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 14 лис 2022
  • Ce se știe astăzi despre adulții cu autism din România? Există susținere pentru aceștia?
    Deși se vorbește din ce în ce mai des despre autism, mereu discuțiile sunt îndreptate către copii. Din nefericire, înaintarea în vârstă nu înseamnă și eliminarea tulburării, iar faptul că nu se vorbește despre ce se întâmplă cu copiii cu autism atunci când devin adulți adâncește frustrarea și disperarea părinților.
    Astfel, astăzi vom discuta cu Anca Dumitrescu- președinta asociației Autism Voice, primul specialist român acreditat internațional ABA, despre ce știm și ce nu știm despre adultul cu autism.
    - Pe măsură ce copilul cu autism crește apar și alte tulburări asociate, cum ar fi depresia, anxietatea, fobia socială sau tulburarea obsesiv-comportamentală și toate acestea trebuiesc abordate prin psihoterapie pe parcursul adolescenței. Cum este viața unui adult cu autism?
    - Este posibil ca un tânăr cu autism să devină independent financiar? Există posibilități de angajare?
    - 70% dintre copiii cu autism au și întârziere mentală. Este o cifră îngrijorătoare care ne face să ne întrebăm câți dintre aceștia vor putea avea o viață adultă echilibrată.
    - Care sunt cele 3 categorii de adulți cu autism și care sunt dificultățile pe care le întâmpină aceștia?
    - Primii pași în terapia ABA. Și după terapie ce urmează? Va face copilul meu terapie toată viața?
    - Există suport în România pentru adulții cu autism?
    - Unde se pot adresa părinții acestora pentru ajutor?
    - Există companii incluzive care să le ofere locuri de muncă?
    Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care vom răspunde.
    În 2022, estimăm că în România sunt peste 40.000 de copii diagnosticați cu tulburare de spectru autist. Însă nu există nicio statistică, nici măcar estimare, despre câți adulți cu autism sunt. Este din ce în ce mai limpede că este nevoie să ne concentrăm eforturile în a înțelege și găsi soluțiile necesare.
    „Credem că este timpul să nu mai ignorăm partea dificilă și stigmatizată a autismului, ci să generăm cunoaștere, înțelegere și soluții. Lipsa statisticilor din România este adesea o piedică enormă în accesarea resurselor financiare necesare.”
    Anca Dumitrescu, președinte Autism Voice.
    Și pentru că de peste 15 ani ne este limpede că nu este de ajuns să vorbim despre probleme ci este necesar să lucrăm activ pentru a găsi soluții, pe 17 noiembrie deschidem Institutul Autism Voice, primul centru multifuncțional de cercetare și terapie în autism, unde vom derula programe speciale, dedicate adolescenților și adulților.
    Detalii și înscrieri în aceste programe aici : autismvoice.ro/life-autism/
    Acest episod este susținut de către NN Romania.
    Nu uita să te abonezi pentru a fi la curent cu următoarele interviuri.
    Știi pe cineva care are nevoie de ajutor? Trimite-i acest link.

КОМЕНТАРІ • 22

  • @alinamangafas2008
    @alinamangafas2008 Рік тому +5

    Este dificil pentru mine sa urmăresc emisiunea pentru ca se vorbește despre autism ca și cum ar fi un blestem. Cred ca senzaționalul are de câștigat încă în România, dar este tragic ca se folosește tehnica asta intr-un contex atât de sensibil

  • @grosumihaiela1391
    @grosumihaiela1391 Рік тому

    Sanatate, tuturor copiilor, adulților dar și parintilor!
    Multă putere și bunul Dumnezeu sa va întărească in acest drum!

  • @mihaelazinzar3140
    @mihaelazinzar3140 3 місяці тому

    Cu tot respectul doamna nu are caldura fata de subiect care este foarte dureros. Sa o urmăriți pe Daniela fondatoarea help autism și pe băiețelul ei, un om care trăiește așa și nu vorbește din studii are caldura și impulsionează părinții… cumva ea transmite dacă are copilul retard degeaba faceți terapie. Cu tot respectul ,asta simt, o răceala imensa vorbește fără sa simtă cum o fac mamele sau părinții unui astfel de copil. Băiețelul meu are 5 ani are sindrom hiperchinetic și tsa, merge la terapie însă in grădinița de masa este perfect integrat , îl adoram și știm ca el va fi un copil mare minunat și un adult minunat.

  • @nicumihai1433
    @nicumihai1433 Рік тому +1

    Am un băiat cu autism În vârstă de 20 și 9 luni cu mintea unui copil de 1 an, este atent cînd îl strig se autoagresează, folosește supermarketul un loc de joaca, am fost cu el școală specială unde se făcea o oră de logopedie pe săptămână, este foarte atașat de mamă

  • @MirelaMihai-sr9xs
    @MirelaMihai-sr9xs 3 місяці тому

    Fiul meu este un adult cu autism în vârstă de 21 de ani. A urmat școală specială chiar și școală specială profesională ,dar de la vârsta de 18 ani a început să se autoagreseze până la a-și sparge capul. Nu am putut să plătească costurile terapiilor și mă simt foarte izolată. Are obiceiul de a arunca cu obiecte și jucării

  • @grosumihaiela1391
    @grosumihaiela1391 Рік тому

    De acum aici voi redictiona impozitul pe venit ❤

  • @yinafrentz
    @yinafrentz Рік тому

    👌

  • @alinamangafas2008
    @alinamangafas2008 Рік тому +3

    Am tot cautat informatii despre terapia ABA și se pare ca este o forma de condiționare.
    Practic este un fel de dresaj ca la animale. Dacă șezi când îți spun sa șezi, primești ceva bun, dacă nu... pedeapsa...😢 gen agresivitate, îndepărtarea unui obiect important sau mai rău, electroșocuri.
    Serios acum, credeam ca tortura este ilegala.

    • @autismvoice9237
      @autismvoice9237  Рік тому

      Buna ziua. Este o linie de demarcare intre dresaj si educatie. O linie importanta, am spune noi.

    • @autismvoice9237
      @autismvoice9237  Рік тому

      Este departe de realitate aceasta imagine cu agresivitate si electrosocuri. Dar puteti sa vedeti mai multe pe acest subiect aici: ua-cam.com/video/blN6dgstz9M/v-deo.html

  • @florinz1697
    @florinz1697 Рік тому +2

    Eu în exprimare am probleme, nu îmi vine nimic în cap, mai ușor îmi e când ma întreabă cineva ceva, chiar dacă răspund monosilabic am un limbaj de lemn cum se spune. Sufăr și depresie severa ,ma trezesc târziu și ma culc târziu, nu ma pot uita în fata unui om. Îmi puteți spune după lucrurile pe care le am spus dacă am și eu autism?

    • @autismvoice9237
      @autismvoice9237  Рік тому +1

      Pentru a se stabili un diagnostic este necesar sa discutati cu un medic psihiatru sau sa fiti evaluat intr-o sedinta de catre un specialist. Astfel de diagnostic nu poate fi pus online.

  • @LenutaRadu-fd1ve
    @LenutaRadu-fd1ve Рік тому

    Aveti disponibile chestionare pentru adulti in depistarea autismului?in cazul in care il bănuiește de autism dar nu esti sigur. A-si vrea unul

    • @autismvoice9237
      @autismvoice9237  Рік тому

      Evaluarea se face de catre un medic specialist sau un analist comportamental. Testele sunt disponibile doar in cabinet, sub indrumarea si supravegherea acestora.

  • @nicumihai1433
    @nicumihai1433 Рік тому

    Menționez că este nonverbal și cînd îl ignor sau cînd își dorește ceva zice anumite silabe pe care eu înțeleg ce dorește

  • @maiamiiller3947
    @maiamiiller3947 Рік тому

    Nu numai in Romînia,şi in Germania e cam asemänätor...

  • @alinamangafas2008
    @alinamangafas2008 Рік тому +3

    Încă sunt furioasa pe genul asta de emisiune. Este dureros ca topicul este despre adulți, dar se vorbește despre copii.
    Prin urmare, dacă terapia ABA este eficienta, de ce nu sunt mai mulți adulți care se comporta tipic in societatea românească? Unde sunt ?
    Este posibil sa nu fie mulți adulți tratați de autism pentru ca autismul nu este o boala ?
    Este posibil ca mulți adulți care au fost diagnosticați cu autism când erau copii și au primit terapia ABA sa fie acum traumatizati?
    De ce terapia ABA este încă legala?
    Este dureros

    • @autismvoice9237
      @autismvoice9237  Рік тому

      Stimata doamna, dupa cum probabil ati vazut deja, emisiunea a abordat subiectul despre ce stim si ce nu stim despre adultii cu autism in Romania. Sunt, din pacate, foarte multe pe care nu le stim, pe care mai nimeni nu le-a cercetat sau luat in seama. Nu avem statistici clare, nu avem investitii guvernamentale, nu exista suport national gratuit, sunt, de asemenea, putini specialisti care au experienta necesara fata de numarul celor care au nevoie. Ceea ce nu stim acopera o gama larga de subiecte cum ar fi unde sunt, ce fel de viata au, daca a putut cineva vreodata sa ii diagnosticheze sau nu, daca au avut parte de vreo forma de terapie sau nu. Dupa cum stiti probabil, acum 20 ani nu exista aproape nimic pentru recuperare din spectru, cu atat mai putin terapia ABA. Terapia ABA in Romania a aparut abia acum 17 ani, adusa si implementata corect de foarte putin specialisti, la care au avut acces foarte putine familii. Copiii de atunci care au avut parte de terapie ABA implementata corecta, adica modelare neuro-comportamentala (nu conditionare sau alta forma incorect exprimata), sunt acum tineri integrati social si scolar, insa nu sunt inca adulti in adevaratul sens. Terapia ABA este legala si aplicata larg pentru ca este singura terapie dovedit stiintific mondial ca are rezultate pozitive permanente, daca este implementata corect, ideea fiind sa ajute copiii sa devina functionali si integrati conform personalitatii lor si nevoilor lor, nu eliminand ceva din ceea ce este fiinta lor, ci ajutandu-i sa isi construiasca modalitati de comunicare, de intelegere si exprimare a propriei persoane alaturi de oamenii din jur. Dupa cum probabil stiti, autismul, care nu este o boala, ci o afectiune pe viata, despre care s-a dovedit ca e genetic, dar nu s-a aflat inca cum si de unde, impiedica o persoana la nivel neuro-psihic sa fie parte din societate pe diverse paliere (social, lingvistic, cognitiv, s.a.), iar terapia ABA, care modeleaza neuro-psihic si comportamental doar, implementata corecta, alaturi de psihoterapie si alte terapii individuale sau de grup de care are fiecare persoana nevoie in functie de gradul sau de afectare, ajuta acea persoana sa fie parte din lumea din jur si sa se exprime. La nivel mondial exista cazuri in care terapia a fost implementata incorect cu consecinte grave, de unde parerile contra. Fiind o ramura relativ noua din psihologie, din pacate, sunt multi oameni care au gresit sau au profitat, asa cum se intampla in multe alte domenii, consecintele fiind cele mentionate de dvs.. Oamenii sunt oameni, iar fiecare tara in parte are istoria sa si are sau nu are propriile sale parghii de lucru, de control, de profesionalizare. In Romania suntem in urma cu totul. Majoritatea care au avut terapie aplicata corect au avut parte numai de efecte pozitive, pe termen-lung, numarul acestora fiind covarsitor, motivul principal pentru care terapia ABA este atat de apreciata. Ne dorim si la noi mai multe rezultate de genul acesta, rezultate pentru care este nevoie de timp, de discernamant, de profesionalizare, de formare continua si integritate maxima. In prezent, in tara noastra, exista multe dovezi si rezultate bune la nivelul copiilor fiindca ei sunt cei care au avut parte de ce trebuie, de interventiile optime in ultimii 15 ani. Pentru adulti, se lucreaza in prezent sa se poata face acelasi lucru, dupa fiecare caz in parte, aducand, putin cate putin, interventiile necesare avand terapia ABA combinata optim cu alte programe, astfel incat sa exista sanse si pentru acestia, mai ales acolo unde nu a exista nimic inainte. Stim ca situatiile sunt dureroase si multe, ca resurse nu au existat si ca timpul a trecut in defavoarea multora. Speram ca de acum incolo lucrurile sa se schimbe la nivel national, insa este foarte greu fara suport guvernamental, asa cum este in multe alte tari din lume. Tot ceea ce putem face este sa construim putin cate putin si sa oferim resurse cat mai bine posibil acolo unde se poate si sa constientizam mai bine si mai corect situatiile si starea tarii privind tulburarile din spectrul autist. Stim ca nevoia este mult mai mare decat oferta, dar atata timp cat nu exista un sistem national de suport eficient si gratuit sustinut de Stat, in prezent, asta este si situatia.

    • @autismvoice9237
      @autismvoice9237  Рік тому

      Intr-adevar, nu se cunosc multe statistici sau chiar cazuri despre adultii cu autism pentru ca nu se cunoasteau atat de multe lucruri despre autism pe vremea cand erau ei micuti. Astazi incercam sa adunam aceste informatii, insa este foarte dificil deoarece aceste persoane nu sunt diagnosticate sau inregistrate undeva. Si aveti dreptate, autismul nu este o boala ci o un spectru de tulburări asociate, cu simptomatologie comună.

    • @autismvoice9237
      @autismvoice9237  Рік тому

      Aici, de exemplu, veti putea urmari o discutie cu un adolescent care a urmat terapia ABA : autismvoice.ro/cum-este-viata-de-zi-de-zi-pentru-un-adolescent-cu-autism/