Almanya'da Doktorluk - Sürecin Maliyeti 2 - Dr. Hakan Bahadır
Вставка
- Опубліковано 1 гру 2024
- Herkese merhaba,
Türkiye'de tıp fakültesini bitirmiş ve hali hazırda Almanya'da doktorluk yapan birisi olarak bu kanalda ''Almanya'da Doktorluk'' hakkında merak ettiklerinizi yanıtlıyorum.
Yeni bir video ile karşınızdayım. Bu haftaki konumuz sizin de önceden storyden daha yüksek oranda oynadığınız "Almanya Sürecinin Maliyeti". Sürecin zorluğunun yanında bir de maddi tarafı olduğunu her videomda vurguluyordum. Bu videomda ortalama olarak Almanya'ya gelmeye yeni karar vermiş bir doktorun süreç için ne kadar para harcaması gerektiğinden bahsediyorum. Bu harcamalar "Dil öğrenme, vize, konaklama vb.. zorunlu harcamalar". Tabi ki bu kişiden kişiye değişmekle birlikte en azından kafanızda bir miktar olması önünüzü daha iyi görmenize ya da daha doğru bir karar ile bu yola başlamanıza fayda sağlayacaktır. Umarım işinize yarar ve videomu beğenirsiniz!
Bu ve bunun gibi videoların devamının gelmesini istiyorsanız UA-cam kanalıma profilimde bulunan bağlantıdan giderek videomu beğenebilir ve kanalıma abone olabilirsiniz..
Videoda anlamadığınız yerleri videonun altına yorum olarak yazmayı unutmayın!
Beni Instagramdan da takip edebilirsiniz!
Instagram: dr.hakanbahadir
Her zaman ki gibi çok açıklayıcı ve yol gösterici bir video olmuş. Çok özenlisiniz. Tebrikler.
Bazılarının videolarını izliyoruz. '' Laf ola beri gele '' deyimiinde olduğu gibi Laf kalabalığından başka bişey yok...Genel geçer ifadeler... İyi ki video çekmeye başlamışsınız.. Sayenizde bir yol haritamız var..👍👍👍👏👏👏
Çok teşekkür ederim. Faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana. Bu yorumları okudukça daha da motive oluyorum. Güzel yorumlarınız sizin gönlümüzün güzelliğinden geliyor. Bütün videolarıma en az 1 gün boyunca hazırlanıyorum ve araştırma yapıyorum gerekirse bilmediğim konular için daha iyi bildiğini düşündüğüm meslektaşlarımla iletişime geçiyorum. Bunu farkediyor olmanız beni çok mutlu etti gerçekten ☺️
@ hocam bu yolda araştırma yapan biri olarak çok faydalanıyorum ve emekleriniz farkediliyor.çook teşekkür ederiz.Allah razı olsun yolunuzu açsın
Her konuya özenle değinmişsiniz, çok teşekkür ederiz paylaşımlarınız için.
iki gündür 'Hakan abi videoları kampı' yapıyorum =) emeklerine sağlık abi iyi ki varsın
Videolarını zevkle izliyorum çok güzel rehberlik olmuş
Çok mükemmel bir kanal . Çok faydalı .
Gördüğüm en yarar ve fikir sağlayan doktor abi sensin teşekkürler 🙏🏽
Yaş 36 meslekte 10. yıl bu yaştan sonra yurtdışı düşünüyorum ve sürece az da olsa başladım
Yeni mezun ve öğrenci arkadaşlara tavsiyem uzatmadan karar verip dil öğrensinler ve Dr. Hakan Bahadır’ın tüm videolarını izlesinler
Şu an ne durumdasınız hocam?
Hakan hocam elinize ağzınıza sağlık, çok faydalı olmuş. Nasip diyelim😉
Çok sağolasın çok yararlı ve güzel bir video için 🙏
Emeğinize sağlık
İdeal bir Almanya'da Doktorluk adayısınız 😅 sırayla tüm videolar izlenip yorum yapılıyor 🥰
Süper olmuş👍🏼 Almanca öğrenmek imkansız gibi geliyor! Kelimelerin artikeli, Çoğul hali, genitivi, pransensi perfecti derken aktif çalışırken nöbet tutarken çocuklarla imkansız sanırım.. pek bi umudum kalmadı... olmuyor.. b2 olmam 2_3 sene sürer böyle..
çok yararlı bir video hocam. teşekkür ederim. özellikle sürece yeni başlayanlar için. yeni mezun biri bana sorduğunda ilk söylediğim şey kenarda 10k € para gerektiği oluyor. bu konuda gerçekçi olmak lazım, çünkü iyi düşünülmeden başlanan süreç zaman kaybına dönüşebilir.
Aynı düşünmemize sevindim :) videoyu beğenmenize sevindim. Sağolun 🙂
merhaba türkiyedeki dil kurslarıyla beraber 10 bin euro almanyada çalışırken maaş almaya başlamadan önce yeterli olur mu? Bütçe ayırmak için soruyorum ama 10 bin euro da yetmeyecek gibi görünüyor.
hocam Almanya ABD Norveç gibi güzel seçenekleri kıyaslayan bir video yapar mısınız
Hocam merhaba,dil sertifikasını alıp Almanya'ya gidip hospitasyon yapıp iş bulma süreci 1 yıl olarak hesapladık ancak hospitasyon suresine maksimum 3 ay deniyor, farklı hastanelerde mi yaptınız acaba?
Merhaba Hakan hocam öncelikle bilgileriniz icin çok teşekkürler :) bir sorum olacaktı.bu bahs ettiginiz 1 sene icinde orada herhangi bir is yapabilir miyim bu harcamaları karsiyabilmek icin. bir hotelde veya cafede saatlik calisabilme sansim var mi? bende Dişhekimliği uzmanlık icin gelmeyi düşünüyorum.
Eğer D tipi vize ile gelirseniz tabi vize türünüze göre istisnalar olabilir fakat minijob dediğimiz işlerde belli bir saat altında çalışmanızda her hangi bir yasal sıkıntı yok diye biliyorum.
Çok faydalı bir video olmuş emeğinize sağlık, fakat bloke banka hesabı açmanın nasıl bir getirisi olduğunu anlayamadım.
ÇOK TEŞEKKÜRLER VİDEOLAR İÇİN bu hospitasyon yerleri neye göre tercih ediliyor bölgelerin kar ve zararları bunlardan giden kişiler nerden neye göre karar verir bunun cevabı verebilir misiniz:) teşekkürler
Merhaba Bahadır hocam mesleğe başlayana kadar 1 yıl 1.5 yıl en azından geçecek ya o sürede giderlerimizi falan karşılaması açısından saatlik işlerde çalışma olanağımız oluyor mu garsonluk, bulaşıkçılık, vs yoksa mesleğe başlayana kadar çalışmak için zaman kalmıyor mu fsp ye hazırlanmaktan yada iş başvurularına koşuşturmaktan. Cevabınız için şimdiden teşekkürler hocam
Geleceğiniz vize türüne bağlı olarak değişiyor. Eğer D tipi dil kursu vizesi ile gelirseniz yüzde 100 dememekle birlikte mini job olarak çalışan arkadaşlarım oldu. Yani imkansız değil ama vizenize göre değişiyor. Kesin bilgiyi konsolosluk ya da geldikten sonra buradaki yabancılar şubesinden alabilirsiniz..
@ teşekkürler hocam
Hakan hocam bilmediğimden soruyorum da Tr de biraz çalışıp Almanya ya giderken buradan istifa edip mi gidiyoruz yani ne yapıyoruz tam olarak?diyelim ki yapamadık geri döndük Turkiyeye,ozaman ne oluyor hocam cevaplarınız için teşekkürler..
OHAL gibi istisnai durumlar olmadığı sürece istifa edip giderseniz 1 sene boyunca atanamıyorsunuz diye biliyorum. Her doktor max 2 ya da 3 defa istifa edebiliyor ondan sonra devlette çaşışamıyor diye biliyorum. Ben buraya zorunlu hizmete hiç gitmeden geldim. Yani istifa etmedim, hiç mesleğe başlamadım. Ama devlet beni atamıştı. O zamanki araştırmalarım sonucu en mantıklısı bu yol idi. Şu an değişmiş olabilir o yüzden il sağlık müdürlüğünü arayarak sorabilirseniz daha doğru olur. Ben şu an Türkiye'ye dönersem normal yeni bir mezun gibi atamaya giricem. Yani bir sorun yok..
@ saolun hocam,iyi çalışmalar
Bahadır hocam, yeni video gelmeyince merak ettiğim bir konuyu tekrar buradan sormayı istedim. Üniversite okurken staj için Almanya'daki kliniklere gelmenin yolları nelerdir, hangi aşamada yapılabilir, mesela önce B2 seviyesine gelinmeli mi? Korona döneminde zor fakat bu dönem bittiği zaman bir dönem 3, dönem 4 öğrencisinin stajyer olarak gelmesi erasmus hariç ne kadar mümkün?
Eğer diliniz varda kaybedeceğiniz hiçbir şey yok hastanelere staj için başvurmakla.. Ben bu süreçte başarmış 3-4 kişi duydum bu yazın staja gelicekler. Hepsi de kendileri ayarlamıştı stajlarını.. Bu tür soruları sormamak gerektiğine inanıyorum çünkü şevkinizi kıracak cevaplar alıp hiç uğraşmayadabilirsiniz. Eğer birşey yapmak istiyorsanız onun mümkünlüğünü düşünmeyin sadece hedefe odaklanın. Elbet çıkar bir yol bulunur 😉
Video bu hafta gelicek :) instagramdan yazmıştım neden gelmediğini ama takip etmiyorsunuz sanırım .
@ yok hocam takip ediyorum, o kısmı kaçırmışım. Çok teşekkür ederim, size sorduğum iyi oldu çünkü sizin cevabınız kaybedecek bir şeyimin olmadığı kanısına varmamı sağladı.Sağolun, var olun.
Hocam sürecin en maliyetli kısmı olan almanyada yaşamak kısmını sizin de bahsettiğiniz gibi Türkiye den gelip görüşme yapıp dönerek halletsek.Maliyet de nasıl bir değişiim olur ne sıklıkla gelmemiz gerekir?
Bu size olan dönüşlere bağlı tabi ki de. Çok sık iş görüşmesi yapmanız gerekirse maliyetli olur, direk ilk iş görüşmenizde işe alınırsanız çok avantajlı olur gibi ..
Merhaba denklik sınavının maliyeti ve onun için almanyada gideceğimiz kurs 10k euro içinde değil sanırım?
Hocam evrakların çevirisi, cirruculum çevirisi noter vs ve sınav ücretleri ortalama ne kadar tutuyor ?
Bahadır hocam selamlar,videolar için teşekkurler.Benim dönem 2 ögrencisi olarak merak ettiğim ben mezun olduğumda da Almanya doktor alımına devam eder mi sorusu,siz ne düşünüyorsunuz? Ileriyi öngörmek zor biliyorum ama ilerideki doktor açığı için aşağı yukarı bir tahmininiz var mı merak ediyorum.
Bu sorunun cevabını verdim. Video altındaki yorumları okursanız elbet bulacaksınızdır :) videoları beğenmenize sevindim. Çok sağolun :)
Videolar için çok teşekkürler gerçekçi bir yaklaşım 😊 size bir şey soracaktım genel olarak fsp süreci evraklarla 1 yıl sürüyor diyoruz peki en kısa ne kadar zamanda halleden duydunuz cevrenizde var mı teşekkürler şimdiden
bloke hesaptan daha az para haracamak istiyorsak Diye soruyorum
Çok kişisel bir soru. Eğer Türkiye'de B2 almışsanız Türkiye'den bile iş bulmanız imkansız değil.. İşler yolunda giderse 2-3 aya işe başlayanlar var tabi B2 sertifikası alınmışsa..
@ çok teşekkür ederim 😊
Dr bey merhabalar orada iş yükü (bölümlere göre değişmekle birlikte) aynı bölüm ve benzer şartlarda buraya göre daha mı fazla sizce ?
Benim Türkiye'de çalışma geçmişim olmamakla birlikte internlük senemde asistan meslektaşlarımdan ve hocalarımdan gördüğüm kadarı ile şöyle bir yorum yapabilirim. Burada Türkiye'nin tersine asistanken iş yükünüz ve sorumluluklarınız az ve kıdemlendikçe iş yükünüz ciddi derecede artıyor. Yani asistanlığı karşılaştırırsam kesinlikle Almanya'da daha kolay diyebilirim (sizin de dediğiniz gibi bölümden bölüme belki değişiyordur ama genel manadaki düşüncem bu) ama uzman ya da şef olarak burada çalışırken gerçekten her şey senin imzana baktığı için iş yükü de çok artıyor. Özellikle burada hasta taburcu mektuplarına çok önem veriliyor. Hepsinin kontrolünü uzman ve şef yapmak zorunda. Onlar yazmıyor ama yazılanı okumak zorundalar ve hastanelerde genelde asistanlara oranla şef sayısı 1/5 falan olduğu için onaylamaları gereken kağıt işleri de çok oluyor. Daha bir çok kıyaslama olabilir bu konuyla alakalı bir video çekmeye çalışıcam ama tabiki bu kadar az tecrübeyle benim ahkam kesmem doğru olmaz. Hem TR de uzmanlık yapmış hem de burada senelerdir çalışan bir çok meslektaşımız var onlarla röportaj yapmam bu konuyu daha iyi aydınlatacaktır :)
@ Teşekkür ederim ilgi ve alakanız için çok sağolun başarılar
Dr bey bir de kafama takılan Tr deki gibi hasta drek doktora uzmana ulaşabiliyor mu yoksa özellikle 1.basamak da hastalar yönlendirme ve sevk benzeri işlemlerle mi geliyor bu durum burada ciddi manada sorun teşkil etmekle birlikte performansa dayalı sistemde hastaya ayrılan süre günlük görülen bakılan hasta sayısı aşırı fazla bu durum orada nasıl acaba merak ettim ?
@@Md-ce6op çok acil bir durum olmadıkça uzman doktora ulaşmak asla Türkiye'deki kadar kolay değil. Burada o yüzden aile hekimleri iş yükü de görece olarak daha fazla. Bütün sevk işlerini yapma sorumluluğu aile hekimlerinde.. Beni Instagramdan takip ederseniz bazı günler soru cevap yapıyoruz böylelikle herkes cevapları görebiliyor. İyi günler dilerim
Hocam merhaba. Almanyada uzmanlığı tamamlayıp trye geri dondugumuzde trde mecburi hizmet zorunlulugumuz var mi acaba?
Bu konuda güncel bilgim yok ne yazık ki :(
hangi hastanelere başvurmalıyız? rastgele mi seçtiniz ?
Hocam branşınız nedir ve sizinle iletişime geçebileceğiniz bir adres verebilir misiniz
Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi bu şekilde iletişime geçmek isteyen bir çok meslektaşımız var. Instagram dışında başka bir iletişim adresi kullanmıyorum. Videonun açıklamalar kısmında instagram adresimi bulabilirsiniz. Mesaj kutumda yüzlerce mesaj var hepsini okuyorum. Videolarımda eksik bıraktığımı düşündüğüm sorulara story üzerinden cevap veriyorum. Anlayışınıza sığınıyorum..
@haklısınız teşekkürler hocam
Video için teşekkürler , hospitasyon sırasında maaş alınabiliyor mu ?
Hastaneden hastaneye değişmekle birlikte genelde konaklama ve yeme-içme masrafları karşılanıyor. Eğer konaklama imkanı yok ise hastanenin ne yazık ki onu da karşılayamıyorlar. Maaş alan ben sadece 1 kişi duydum. Çok çok istisnai bir durum denebilir ama imkansız olmadığını görmek açısından da iyi bir örnek..
Hocam videoları izledim ama kaçırmış olabilirim. Hospitasyon sırasında biz bir ücret alıyor muyuz?
Çok zor ama imkansız değil. 1-2 kişi duydum sadece alabilen..
Çok yararlı bir video olmuş gerçekten emeğinize sağlık. Bu sürece girmiş birisi olarak en çok kafamı karıştıran konuydu her şeyi açıkca anlatmışsınız 👏 Bir de hocam iş başvurusu kabuluyle gelirsek fspyi geçene kadar çalıştığımız süreçte maaş alıyor muyuz onu merak ettim, ücretsiz mi çalışıyoruz?
Geleceğiniz eyalete göre değişir. Bazı eyaletler sadece b2 dil sertifikası ile 6 ay çalışma izni verebiliyor. Öyle bir eyalet olursa maaş alırsınız normal bir doktor gibi. Hospitasyon olarak sınava kadar beklemek zorunda kalırsanız şefinize sormanızda ve ya derek talep etmenizde bir sorun yok. Ama çoğu hastane hospitasyon için ücret vermek istemiyor. Max yemek ve kalacak yeri karşılıyorlar. (Yine de imkansız değil). Videoyu beğenmenize sevindim :)
Tebrik ediyorum
Emeğine sağlık
Çok yararlı, tüm videolarını izledim
Yakında 44 yaşına gireceğim, uzun zamandır Almanya ya gidip gitmemek konusunda karar veremiyorum. Girişimsel kardiyolog olarak İzmir de çalışıyorum. Sizce yaşım bir engel yaratır mı?
Sizin gibi buraya gelme yolunda olan uzman hocalarımız var. Bunu başaranlar da var. İş bulma olarak bence avantajınız olur ama denklik olarak kimse net bişey diyemez :) tek önerim karar verme süreci videomu izleyip ona göre karar vermek olacaktır..
Keşke o ev bulma sitelerini alta ekleseydin , bi bakardık
Video icerisinde yeterince acik bir sekilde yaziyor siteler. Bir daha asagiya link koyma geregi duymadim. Isterseniz siz yorum olarak koyabilirsiniz :)