Keglır çok kötü anlattı sistemi. Keglır çok kötü anlattı sistemi. 538 delege var. Her eyaletin 3 default + nüfusa oranla verilen bir delege sayısı var. Her 10 senede bir nüfusa göre delege sayısı düzenleniyor. İnsanlar bu delegelere oy veriyor. Bu delegeler aralık ayında başkanı seçiyor. 270 delegeyi alan parti başkanı ilan ediyor ama pratikte başkan aralıkta kurul tarafından seçiliyor. Kelle sayısı çok olan otomatikman başkan olmuyor. Mesela Clinton Trump'a 2.5milyon fark atmıştı 2016da ama trump 304 delege almıştı. Çünkü sisteme göre nüfusa oranla dağıtılan delegeler başkanı seçiyor ve bir eyalette delegelerin çoğunu alırsan, karşı partinin delege sayısını da sen ütüyorsun. 2 eyalette (Nebraska ve Maine) delege sayısı tarafların aldığı oranlara göre dağıtılıyor ama kalan 48 eyalette çoğunluğu alanlar, kaybeden tarafın delege sayısını da ütüyor. Ee az nüfuslu eyaletlerde bir delegeye daha az sayıda kişi düşüyor ve o bir delege sonucu değiştirebilir. Mesela küçük eyalette 1 delege başına 100bin kişi düşüyor büyükte 1 delege başına 1 milyon kişi düşüyor, diyelim. Ee bu mantıkla sen az nüfuslu eyaletleri + çekişmeli eyaletleri alırsan oyların azını aldığın halde başkan olabilirsin. Resmen az nüfuslu eyaletteki 1 delegenin oyu çok nüfuslu eyaletin 5 oyuna falan eşitmiş gibi oluyor. Pratikte böyle uç bi durum yaşanması mümkün gözükmese de teoride verilen oyların %20sini falan alsan bile 270 delegeye ulaşıp başkan olman mümkün. Dolayısıyla çok oy alıp da kaybeden taraflar bu sistemi eleştiriyor ama pratikte oylarda fark yiyip başkanlığı kazanmak da çok sık rastlanılan bir şey değil.
Turp kazanacak arkadaşaklar
Anlık turp önde 😳
@@SelanaGomez-f9p anlık turp defacto kazandı(224vs 267
O kim kıeeez Kılıçdaroğlu aldı ya
Alper abi yayin accak mi
Öngörülerin hiçbiri tutmadı :)
Tramp kazandı arkadaşlar
Konyadan özür lütfen
Keglır çok kötü anlattı sistemi.
Keglır çok kötü anlattı sistemi.
538 delege var. Her eyaletin 3 default + nüfusa oranla verilen bir delege sayısı var. Her 10 senede bir nüfusa göre delege sayısı düzenleniyor.
İnsanlar bu delegelere oy veriyor. Bu delegeler aralık ayında başkanı seçiyor. 270 delegeyi alan parti başkanı ilan ediyor ama pratikte başkan aralıkta kurul tarafından seçiliyor. Kelle sayısı çok olan otomatikman başkan olmuyor.
Mesela Clinton Trump'a 2.5milyon fark atmıştı 2016da ama trump 304 delege almıştı. Çünkü sisteme göre nüfusa oranla dağıtılan delegeler başkanı seçiyor ve bir eyalette delegelerin çoğunu alırsan, karşı partinin delege sayısını da sen ütüyorsun. 2 eyalette (Nebraska ve Maine) delege sayısı tarafların aldığı oranlara göre dağıtılıyor ama kalan 48 eyalette çoğunluğu alanlar, kaybeden tarafın delege sayısını da ütüyor. Ee az nüfuslu eyaletlerde bir delegeye daha az sayıda kişi düşüyor ve o bir delege sonucu değiştirebilir.
Mesela küçük eyalette 1 delege başına 100bin kişi düşüyor büyükte 1 delege başına 1 milyon kişi düşüyor, diyelim. Ee bu mantıkla sen az nüfuslu eyaletleri + çekişmeli eyaletleri alırsan oyların azını aldığın halde başkan olabilirsin. Resmen az nüfuslu eyaletteki 1 delegenin oyu çok nüfuslu eyaletin 5 oyuna falan eşitmiş gibi oluyor.
Pratikte böyle uç bi durum yaşanması mümkün gözükmese de teoride verilen oyların %20sini falan alsan bile 270 delegeye ulaşıp başkan olman mümkün.
Dolayısıyla çok oy alıp da kaybeden taraflar bu sistemi eleştiriyor ama pratikte oylarda fark yiyip başkanlığı kazanmak da çok sık rastlanılan bir şey değil.
Benim anladığım, köylü yine milletin efendisi.