Kanal Darlığı, Lomber Dar Kanal Nedir, Belirtileri Nelerdir? Dar Kanal Ameliyatı ve Sonrası

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 8 вер 2024
  • Dar Kanal (Spinal Stenoz) Nedir?
    Spinal stenoz hastalığı, ciddi kas güçsüzlüğüne, his kaybına ve/veya yürümede güçlüğe neden olabilir. Bu hastalığın tedavisine yönelik spinal laminektomi yapılır. Laminektomi, omuriliğin etrafını saran kemiğin bir kısmının çıkartılması işlemidir. Bu ameliyat, kireçlenme ve diğer sebeplere bağlı olarak omuriliği saran kemik yapıların veya yumuşak dokuların omuriliğe bası oluşturması sonucu gelişen spinal spondilotik miyelopati hastalığında uygulanır. Spinal laminektomi aynı zamanda omuriliğin iç ve dış tümörleri, omurga travma cerrahisi ve omurga daralması ameliyatlarında da yapılmaktadır
    Dar Kanal (Spinal Stenoz) Belirtileri
    Boyunda (servikal stenoz)
    · Bir el, kol, ayak veya bacakta uyuşma veya karıncalanma ve güçsüzlük
    · Yürüme ve denge ile ilgili problemler
    · Boyun ağrısı
    · Şiddetli vakalarda, bağırsak veya mesane disfonksiyonu (idrar kaçırma)
    Alt sırtta (lomber stenoz)
    · Bir ayak veya bacakta uyuşma veya karıncalanma ve güçsüzlük
    · Uzun süre ayakta durduğunuzda veya yürürken bacaklarda ağrı veya kramplar
    · Sırt ağrısı
    Dar Kanal (Spinal Stenoz) Tanısı
    Spinal stenozu teşhis etmek öncelikle doktorunuz belirtilerinizi ve tıbbi geçmişinizi sorar. Ardından fizik muayene yapılır. Belirtilerinizin nedenini saptamaya yardımcı olmak için aşağıdaki görüntüleme testi gerekebilir:
    · Omurganızın görüntüsünü alabilmek için röntgen, MR taraması veya BT taraması
    · Spinal sinirlerin sağlığını kontrol etmek için elektromyelogram
    · Omurganızda hasar veya büyüme olup olmadığını anlamak için kemik taraması
    Dar Kanal (Spinal Stenoz) Ameliyatı
    Belirtileriniz günlük hayatınıza engel oluyorsa, ameliyat düşünülebilir. Ameliyatın amacı, omurilik kanalında daha fazla yer yaratarak omuriliğinizdeki veya sinir köklerindeki basıncı hafifletmektir. Stenoz alanını açmak için cerrahi, spinal stenoz semptomlarını çözmeye çalışmak için en kesin yoldur.
    · Laminektomi: Bu prosedürle etkilenen omurun arka kısmı (lamina) çıkartılır. Laminektomi sinirlerin etrafında daha fazla alan yaratarak basıncı azalttığı için bazen dekompresyon cerrahisi olarak da adlandırılır. Bazı durumlarda, omurganın, gücünü korumak için metal donanım ve bir kemik grefti (spinal füzyon) ile komşu vertebralara bağlanması gerekebilir.
    · Laminotomi: Bu prosedürle, laminanın sadece bir bölümü, tipik olarak belirli bir noktadaki basıncı hafifletecek kadar büyük bir delik açarak çıkarılır.
    · Laminoplasti: Bu prosedür sadece boyundaki omurga (servikal omurga) üzerinde gerçekleştirilir. Lamina üzerinde bir menteşe oluşturarak omurilik kanalındaki boşluğu açar. Metal donanım, omurganın açılmış bölümündeki boşluğu kapatır.
    · Minimal invaziv cerrahi: Bu ameliyat yöntemi, yakın sağlıklı dokuya verilen zararı azaltacak şekilde kemik veya laminayı çıkarır.
    Çoğu durumda, bu boşluk yaratan operasyonlar spinal stenoz semptomlarını azaltmaya yardımcı olur. Ancak bazı kişilerin semptomları aynı kalır veya ameliyattan sonra daha da kötüleşir. Ayrıca enfeksiyon, omuriliği örten zardaki yırtık, bacak damarında kan pıhtılaşması ve nörolojik bozulma gibi komplikasyonlar oluşabilir.

КОМЕНТАРІ • 2

  • @ademdugenci9448
    @ademdugenci9448 Рік тому

    Hocam hakikaten sizi dinlerken ya sabır çektim.

  • @faruksartas1399
    @faruksartas1399 Рік тому

    Hocam 9 ay önce dar kanal ameliyatı oldum rahattım ama son bir haftadır belimden ayağıma doğru bir agri ve bacağımda kendi kendine hareket etme sıçrama oluyor ameliyatı yapan doktor mr çektirdi hersey temizl normal diyor sebebi ne olabilir teşekkür ederim